You are on page 1of 11

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE

Master: Economia si Administrarea Afacerilor Agroalimentare

Aspecte generale privind evaluarea proiectelor de investitii Exemplu - Societatea comerciala "BEGAUPSOM" S.A.

Student: Filip Elena Grupa : 1340 Master,An: II

BUCURESTI

2012

atât în sfera productiei de bunuri şi servicii. În plan social. cele mai importante pe care trebuie să le adopte managementul financiar. fiecare are drept scop să obţina un cat mai mare profit. dezvoltate a procesului tehnico-ştiinţific. Concursul unui număr de factori determină ca deciziile de evaluare a investiţiilor de capital să fie. fiind factorul care influenţeaza şimultan cererea şi oferta. în îmbunataţirea calitaţii vieţii. Trebuie precizat ca rolul esenţial revine cererii. O previziune eronată a necesarului de active poate avea consecinţe serioase. În procesul reproducţiei investiţiile indeplinesc rolul de parghie a creşterii economice. elaborarea unei strategii investitionale presupune multa abilitate din partea celui ce o elaboreaza. tocmai pentru a satisface aceasta cerere întreprinderile trebuie sa-şi dimenşioneze capacitatea de producţie. Cererea pentru produsele unei întreprinderi şi rentabilitatea constituie doi factori motivaţionali ai investiţiilor. Un important aspect în evaluarea investiţilor de capital este legat de timp – activele de capital trebuie să fie gata să producă în momentul în care este nevoie. cat şi în sfera consumului. deoarece investiţiile presupun anumite riscuri.În viaţa economica activitatea de investiţii ocupa un loc central. la un anumit nivel al resurselor şi de aceea. În condiţiile economiei de piaţa. investiţiile joaca rolul de regulator/compensatorînocuparea forţei de munca. O . probabil.

comercializarea acestora în conditii avantajoase si obtinerea de profit.evaluare eficientă a investiţiilor de capital va îmbunătăţi atât coordonarea în timp a achiziţiilor de active. Decizia de investire poate fi considerata ca fiind una dintre cele mai importante decizii luate la nivelul managementului firmei. creşterea cotei de piaţa şi practic. în general. cheltuieli substanţiale şi. De corecta fundamentare a deciziilor de investiţii depind afirmarea pe piaţa a firmei. O firmă care îşi propune un program ce implică cheltuieli majore de capital va trebui să îşi aşigure finanţarea expansiunii cu câţiva ani în avans. În final. cât şi calitatea acestora. evaluarea investiţiilor de capital este importantă deoarece expanşiunea activelor implică. daca nu chiar cea mai importanta. Investiţiile constituie fundamentul dezvoltarii viitoare a firmei. trebuie să îşi facă planuri corecte – un volum mare de fonduri nu este disponibil imediat. Societatea comerciala "BEGA-UPSOM" S.A Scopul societatii este producerea si obtinerea de produse clorosodice si alte produse chimice. . tot ce inseamna dominarea pieţei. înainte ca firma să cheltuiască o sumă mare de bani.

850 0. caracteristicile acesteia fiind prezentate în tabelul urmator: Nr. 4. 7. 60% în cel de-al saptelea an.3564 0.248713 0.Indicatori specifici diferitelor ramuri si domenii de activitate Indicatorii specifici de calcul si eficienta economica a investitiilor reflecta aspectele particulare ale eficientei economice a investitiilor în anumite ramuri si domenii de activitate rezultate din conditiile specifice în care îsi desfasoara activitatea acestea. 9. 3.3029 0. 11. Respectivii indicatori completeaza modalitatile de caracterizare a eficientei economice alaturi de indicatori cu caracter general si cei de baza. 1.crt. 2. 6. Capacitate de productie To / an Grad de utilizare a Cp % Productia To / an Cost unitar lei / To Pret de vânzare unitar lei / To Valoarea productiei în cost de lei / an productie Valoarea productiei în pret de lei / an vânzare Profit brut lei / an Profit net lei / an Investitia directa (Id) lei Durata de executie (d) Ani Durata de functionare (Df) Ani 821.037335 0. 12. 20% în urmatorii doi. 5. 10. PRODUCŢIA ANUALĂ: . 8.00969869 1 10 Pentru atingerea parametrilor proiectati este neceara o perioada de timp de 7 ani în decursul carora profitul se realizeaza în proportie de: 10% în primii patru ani. În vederea realizarii obiectivului de investitii s-a elaborat documentatia tehnico-economica.211378 0.000 85 697.028001 0.

850 t * 3564 = 0.00175600 lei alte cheltuieli: 0.00076548 lei Durata de executie a obiectivului de investitii Acesta reprezinta timpul necesar pentru înfaptuirea procesului investitional în ansamblul sau.Productia anuala = Capacitatea de productie * Gradul de utilizare al capacitatii Productia anuala = 821. Valoarea investitiei este un indicator valoric care reprezinta resursele utilizate în procesul investitional si anume cele necesare pentru realizarea obiectivului de investitii. Valoarea investitiei = 96. utilaje: 0.85 = 697.850 t VALOAREA PRODUCŢIEI ÎN COST DE PRODUCŢIE Valoarea productiei în cost de productie = productia * costul unitar de productie Valoarea productiei în cost de productie = 697.000 t * 0. .211378 lei VALOAREA PRODUCŢIEI ÎN PREŢ DE VÂNZARE Valoarea productiei în pret de vânzare = productia anuala * pretul de vânzare unitar Valoarea productiei în pret de vânzare = 697.9869 mil lei din care: 2.248713 lei Calculul indicatorilor statici de eficienta a investitiilor 1. Valoarea investitiei Acesta este principalul indicator de calcul al eficientei economice a investitiei.00717720 lei C + M: 0.850 t * 3029 = 0. respectiv perioada în care se consuma resursele investitionale.

reprezinta durata de recuperare a investitiei.reprezinta investitia totala.Durata de executie se refera la perioada dintre momentul începerii lucrarilor la obiectivul de investitii si cel al punerii în functiune. Investitia specifica (Is) Acest indicator de eficienta economica a investitiilor reprezinta valoarea investitiilor ce revine pe o unitate de capacitate. Durata de recuperare (D) Pentru realizarea unui obiectiv de investitii se consuma anumite fonduri. P' . Df = 10 ani 4.reprezinta profitul nerealizat în perioada de atingere a parametrilor proiectati. It . d = 1 an 3. . constituind de fapt investitia unitara. Pentru obiective noi relatia este: 5. în care: D . Durata de recuperare reprezinta perioada de timp în decursul careia efortul total de investitii se recupereaza din efectul net obtinut în urma functionarii obiectivului de investitii. Durata de functionare Aceasta se deruleaza între momentul punerii în functiune a obiectivului de investitii si momentul scoaterii sale din functiune ca urmare a uzurii fizice sau morale.

reprezinta profitul net anual P' = 4*(1-0. .0813 8.01+(1-0.6986 = 2104.01+2*(1-0.2)*280.1568056 lei 6.Phn . Coeficient de investitie economica a investitiilor (E) Acesta reprezinta profitul anual net obtinut la un leu investit sau cât se recupereaza sub forma de profit dintr-un leu investit în curs de un an.01 = 0.9.78 . Indicatorul arata ca 0.ah = 2113.168 lei se recupereaza sub forma de profit dintr-un leu investit în decursul unui an. Randamentul economic al investitiilor (Re) Acesta este considerat cel mai cuprinzator indicator de eficienta economica a investitiilor deoarece priveste procesul investitional pe toata durata sa. din momentul începerii lucrarilor pâna în momentul expirarii duratei economice de functionare a obiectivului de investitii. Ch' = Ch . Cheltuieli echivalente unitare (K) Acest indicator exprima efortul total de investitii si de productie ce revine pe o unitate de capacitate.6)*280.1)*280. 7.

reprezinta profitul nerealizat în perioada de atingere a parametrilor proiectati. TABEL CUMULATIV AL INDICATORILOR DE BAZĂ DE EVALUARE A EFICIENŢEI ECONOMICE A INVESTIŢIILOR .reprezinta durata de recuperare a investitiei Df . inclusiv profitul nerealizat ca urmare a existentei unei perioade de atingere a parametrilor proiectati. 9. D . Viteza de recuperare a investitiei (Vr) Acest indicator arata de câte ori se cuprinde durata de recuperare în durata de functionare a obiectivului de investitii sau de câte ori s-ar putea recupera investitia în decursul duratei de functionare.6828 lei dupa ce se recupereaza leul investit pe parcursul duratei de recuperare.reprezinta profitul anual.profituri nete la 1 leu investit dupa ce s-a recuperat leul investit.reprezinta investitia totala. ori s-ar putea recupera investitia în decursul duratei de functionare O alta relatie de calcul a vitezei de recuperare care decurge din cea de mai sus este: în care: Pth .reprezinta profitul total net I . P' . În care: It .reprezinta investitia totala.reprezinta durata de functionare Acest indicator arata ca la un leu investit se va obtine un profit net de 0. Ph .

4. limitarea anumitor resurse.500 leu 0. Crt.Nr. 5. .00969869 1 10 118132. Obtinerea efectelor scontate este conditionata de cunoasterea corecta a tuturor variabilelor economice implicate. culturali care influenteaza investitiile. 7.94 leu 0. 3. 8.168 257. cum ar fi: Ø Ø Ø fondul de investitii disponibil.64 5. 6. regimul de lucru al utilajelor. DENUMIREA INDICATORULUI Valoarea investitiei Durata de executie Durata de functionare Investitia specifica Durata de recuperare Coeficientul de eficienta economica Cheltuieli echivalate unitare Randamentul economic Viteza de recuperare a investitiei UM lei Ani Ani Lei/To Ani Lei Phn / 1 investit Mil lei / To Lei Phn / 1 investit VALOARE 0. 2. social-politici. 1. financiari. de determinarea conjucturii viitoare a multitudinii de factori economici. 9.6828 1. Pentru a alege varianta optima de achizitie a fost necesara luarea în calcul a unei serii de factori.68 Concluzii Modalitatea optima de administrare a performantelor financiare presupune concentrarea asupra rezumatului informatiilor relevante si apoi analizarea în detaliu a zonelor ce necesita atentie.

în timp ce efectele vor aparea în perspectiva. rata interna de rentabilitate economica este de 40. În decurs de 1 an dintr-un leu investit. Atât indicatorii statici cât si cei dinamici indica faptul ca investitia realizata de SC "BEGA-UPSOM" SA este atât oportuna cât si eficienta. pe baza profiturilor ce le va aduce noul utilaj pus în functiune. Pe parcursul duratei de functionare a obiectivului de 10 ani. Întelegerea notiunii de cost oportun al capitalului se face prin luarea în considerare a functiilor pe care le îndeplineste: Ø Ø pragul de rentabilitate pe care trebuie sa-l depaseasca capitalul alocat pentru investitii. În conditiile unei economii de piata concurentiale. Din acest punct de vedere. o buna calitate. Eficienta investitiei este influentata de diferenta dintre rata profitului si cea a dobânzii. În cazul acestui proiect de investitii. aprecierea eficientei economice a proiectului se face prin compararea rentabilitatii proiectului cu costul oportun al capitalului. rata minima de rentabilitate a capitalului investit. investitia s-ar putea recupera de 1.688 RON sub .9869 RON va putea fi recuperata într-un timp mediu. se opteaza pentru acel proiect care ofera o rata de rentabilitate maxima. activitatea societatii trebuie sa se desfasoare profitabil. În luarea deciziei de investitie. asigurând conditii superioare de valorificare a investitiei. datorita tehnologiei moderne de producere. se recupereaza 0. Performantele tehnice ale proiectului se situeaza la nivel mondial. utilaj de ultima generatie în aceasta ramura. ceea ce reprezinta în cazul fondurilor împrumutate nivelul maxim al dobânzii la care ar putea face fata proiectul de investitii. Valoarea investitiei de 96. Investitia pe care o face SC "BEGA-UPSOM" SA presupune achizitia unui turbogenerator. Produsele vor conferi.68 ori.Orice investitie este caracterizata de faptul ca reprezinta o cheltuiala imediata.322%.

forma de profit.72 RON dupa ce se recupereaza leul investit. pe parcursul perioadei de recuperare. Altfel spus. . la un leu investit se va obtine un profit net de 2.