You are on page 1of 20

Spathiphyllum in Ghiveci

Planta Spathiphyllum va este oferita intr-un ghiveci ceramic, care poate sa difere in functie de stocul disponibil. Spathiphyllum sau Crinul pacii este o planta originara din America Centrala si Columbia. In general planta are cam 30 cm inaltime. Florile de culoare alb-crem (de forma unei spete), cu parfum delicat apar primavara si uneori toamna si dureaza cam 5 saptamani. Mod de ingrijire Spathiphyllum in ghiveci: Temperatura Spathiphyllum: pe perioada iernii planta are nevoie de temperaturi de cel putin 15 gr. C si de un loc luminos. Vara insa planta nu trebuie tinuta direct sub razele soarelui; este de preferat un loc semiumbros si cu temperaturi moderate. Udare Spathiphyllum: Spathiphyllum trebuie udat regulat. Cantitatile de apa nu trebuie sa fie excesive, doar atat cat pamantul de la suprafata ghiveciului sa fie umed. Solul Spathiphyllum: Planta prefera atmosfera umeda si solul poros, format din pamant de frunze, turba, ace de brad, mranita si putin nisip. Inmultirea Spathiphyllum: se face prin divizarea cu grija a tufei si transplantarea ei in alt ghiveci. Fiecare segment folosit pentru transplantare trebuie sa aiba cel putin 2-3 frunze. Fertilizarea solului se face de primavara pana toamna, de doua ori pe luna cu solutii minerale.

Anthurium in Ghiveci

Planta Anthurium va este oferita intr-un ghiveci de ceramica, care poate sa difere in functie de stocul disponibil. Planta in ghiveci - Anthurium numit si pasarea Flamingo datorita asemanarii formei si culorii cu pasarea respectiva. Majoritatea au florile rosii, dar sunt si varietati roz, albe si oranj. Anthurium este o planta tropicala perena cu crestere in forma de tufa, de 70-80 cm inaltime. Florile de anthurium sunt mici, carnoase, dispuse strans in spic, colorat alb, galbui sau rosu. Aceasta inflorescenta e protejata de o spata (frunza modificata), colorata in rosu, alb, roz, foarte decorativa. Mod de ingrijire Anthurium in ghiveci: Amplasare Anthurium: Planta in ghiveci - Anthurium nu suporta soarele direct, desi are nevoie de lumina (necesita lumina indirecta sau filtrata). Iarna ghiveciul cu Anthurium se poate tine chiar pe pervaz, lumina primita in perioada rece il ajuta sa produca flori in mod neintrerupt. Temperatura Anthurium: Anthurium in ghiveci este o planta iubitoare de caldura, are nevoie obligatoriu in aer si sol de 25 grade Celsius. Udare Anthurium: Vara planta are nevoie de aerisirea incaperii, fara formarea curentilor de aer, si de o mare umiditate atmosferica (pulverizare permanenta cu apa a plantei). Apa de udat trebuie sa fie la temperatura camerei. Pamantul plantei din ghiveci se mentine umed, dar nu in exces.

Cultivare: Desi adesea se trateaza ca si plante anuale. mranita si nisip). in marea majoritate suculente. groase. portocaliu sau galben. udati abundent planta. dar la adapost de razele directe ale soarelui. Specia pusa cel mai des in vanzare este Kalanchoe blossfeldiana. pedunculii florali trebuie taiati deasupra primei perechi de frunze. o puteti replanta. verzi. dintre care cateva se adapteaza foarte bine la cultivarea in apartament si sunt apreciate pentru frunzele frumoase (bogate. rosu. in general primavara. fiind o planta folosita adesea in decoratiunile de sarbatori sau oferita in dar cu aceasta ocazie. La fiecare patru saptamani. Pamantul trebuie sa fie doar usor umed. permitand pamantului sa se zvante intre doua udari succesive. lucioase si suculente) si pentru florile de diferite culori: roz. . pamant de frunze. Toamna si iarna. a unui ingrasamant lichid pentru plante acidofile. Imediat ce florile se ofilesc. reduceti cantitatea de apa. Prin administrarea din aprilie pana in octombrie. hranitor (un amestec de turba rosie fibroasa. pentru ca prezenta lor sa nu slabeasca planta. infloresc primavara. Mentineti planta la temperatura casei si in plina lumina. diluati in apa un ingrasamant lichid. Genul Kalanchoe cuprinde circa 130 de specii de plante.Solul pentrui Anthurium: Planta are nevoie de sol acid. dupa aceasta operatie. Kalanchoe Kalanchoe este o planta nativa din Madagascar si Africa. Primavara si vara. motiv pentru care trebuie sa-l lasati sa se zvante intre doua udari consecutive. dar pot fi fortate pentru a inflori in preajma Craciunului. se va observa cresterea numarului de flori si bogatia frunzisului format. Administrati ingrasaminte la fiecare doua saptamani si mentineti o temperatura de cel putin 10 grade Celsius. multe Kalanchoe infloresc an dupa an. poros. In mod natural.

Mult mai important este sa le oferiti conditii optime de temperatura. Violetele de Parma (Saintpaulia sau Violetele Africane) Pentru aceasta. dar nu exagerat de mult. cu o umiditate de 80%. indica prezenta cosenilelor fainoase: puteti sa le indepartati cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau stropind planta cu un insecticid specific. apa fiarta si racita). Temperatura poate varia de la 17 gr. Incercati sa evitati fluctuatiile de umiditate. pe tulpini si frunze. Presarati putina pulbere de hormoni rizogeni pe suprafata taiata si plantati-o apoi intrun pamant pentru cactusi. Prezenta unor formatiuni pufoase. Acest lucru nu este insa absolut necesar. care trebuie sa aiba o temperatura constanta. umiditate si lumina.Reproducere: Se pot obtine butasi de la extremitatile tulpinilor . trebuie sa le acordati atentie si rabdare. lipsa apei este mai bine tolerata). amestecat cu putin nisip grosier. o veioza sau intr-o camera cu lumina indirecta. Pericole si precautii: Atentie la excesul de apa care produce putrezirea frunzelor si a radacinilor (in schimb. cu apa necalcaroasa (apa de ploaie. iar planta se va pierde. insa nu trebuie expuse direct in bataia soarelui.taiati-i cu lungimea de 8-10 cm si lasati-i sa se zvante timp de doua zile. . apoi tratati-i ca si pe plantele adulte. Unele specii dezvolta pe marginile frunzelor propagule care pot fi desprinse cu delicatete si plantate intr-un pamant pentru cactusi. pana se inradacineaza. In acest caz mutati-le in apropierea unei surse cu lumina artificiala: o lampa. pentru ca le arde si nu se mai dezvolta normal (fac flori mai rar iar frunzele cresc mici si chircite). Contrar opiniei general impartasite ca sunt plante pretentioase. insa. albe.C pana la 24 gr. aceasta fiind temperatura optima de crestere si tolerata a plantei. Ingrasamantul de flori (solutie) nu le face bine. Violetele nu agreeaza temperaturile extreme. Un al doilea aspect de retinut: violetele trebuie udate periodic.C. Majoritatea celor care detin violete sustin ca este foarte important sa folositi feritilizatori pentru a ajuta planta sa infloreasca. in acest fel ea isi va lua cantitatea de apa necesara. Nu udati planta in partea de sus a ghiveciului. Verificati nivelul apei o data la 2-3 saptamani. In primul rand retineti ca sunt mari iubitoare de lumina. iar in ceea ce priveste ingrasamantul se poate pune putin la radacina. cel mai adesea este din cauza ca nu au suficienta lumina. ci numai in cea de jos. Trebuie numai sa le cunosteti. violetele pot fi crescute foarte usor. Tineti butasii la 21 de grade Celsius si la lumina indirecta. Daca se intampla sa nu infloreasca. Nu stropiti frunzele pentru ca sunt foarte sensibile si vor putrezi.

albicioase. violet. cat si prin seminte. Cyclamen este o planta perena cu frunze de culoare verzi . in ghivece mici. Despartirea plantelor mari se realizeaza astfel: se scoate planta din ghiveci si se separa fiecare rozeta de frunze. Daca vor fi prea multe frunze. de obicei. iar a cincea petala fiind arcuita pe pedunculul florar respectiv. Planta in ghiveci . . rasucite. inaintea perioadelor de inflorire maxima. Mod de ingrijire Cyclamen in ghiveci: Amplasare Cyclamen: Planta prefera incaperi luminoase cu umiditate ridicata care se poate realiza prin pulverizarea apei pe frunze.Pentru o inflorire reusita. fixate prin codite de culoare rosu inchis sau deschis pe tuberculul sferic din care se dezvolta. care se planteaza apoi. Butasii de frunze pot fi inradacinati si in pahare cu pamant. care poate sa difere in functie de stocul disponibil.cyclamen se evidentiaza prin frumusetea florilor albe. sustinute pe pedunculi florali mai inalti decat planta. Este bine ca aceasta inmultire sa se faca primavara si toamna. roz. prin despartirea tufelor si butasi de frunze. Florile de Cyclamen sunt formate din 5 petale. Inmultirea se poate realiza atat pe cale vegetativa.5 . rosii. se produce in perioada septembrie – martie.3 luni. Cyclamen in Roz in Ghiveci Planta Cyclamen va este oferita intr-un ghiveci de ceramica. individual. din care 4 indoite in sus. violeta de Parma trebuie tunsa. Prinderea lor si formarea de plante noi dureaza circa 2. Inflorirea plantei. mijlocul plantei nu va avea aer suficient si nu vor aparea boboci.

avand grija ca apa in exces sa fie eliminata. fuchsia s-a adaptat ca plantă de ghiveci. fertil. Cyclamen se uda mai des. Cerceluşul preferă umbra şi solul fertil.iulie). Fuchsia magellanica. Planta Cyclamen se inmulteste prin divizarea tuberculilor sau prin semintele care sunt continute in fructul plantei. Fuchsia face parte din familia Onagraceae şi este originară din Mexic şi America de Sud. nu mai mult de 20 grade C Udare Cyclamen: Udarea plantei este in cantitate moderata. originară din Peru şi Chile este una din puţinele fucsii care suportă gerul. . este o plantă de interior deosebit de frumoasă care şi-a primit numele după Leonard Fuchs.Temperatura Cyclamen: moderata. frunzele plantei se ingalbenesc si cad. Solul pentru Cyclamen: Substratul plantei trebuie sa fie un amestec format din 4 parti pamant de frunze si o parte nisip. Cyclamen nu suporta curenti de aer. Fucsia sau Cerceluşul. unde ajunge să se dezvolte aproape ca un arbust. Dupa trecerea florilor se reduce treptat udatul. La noi. Pentru o noua inflorire. In aceasta perioada de repaus planta trebuie sa fie tinuta la un loc intunecat si rece in ghiveciul respectiv sau poate fi scoasa din pamant si pastrata intr-un strat de nisip. bine drenat. iar speciile cu flori portocalii sau roşii sunt mai rezistente la căldură decât cele cu flori albe sau albastre. preferă penumbra şi pământul umed. atingând chiar şi 3 m înălţime şi 1 m diametru. Fuchsia (cerceluş) Fuchsia. se reia udarea iar la aparitia frunzelor. doctor şi botanist german care a trăit în secolul al XVI-lea. Cyclamen intrand intr-o perioada de repaus (aprilie .

când o puteţi scoate afară. puteţi să rupeţi vârful fiecărei ramuri noi care are deja 2 seturi de frunze. fuchsia trebuie plasată lângă o fereastră orientată spre est. udaţi mai rar şi cu cantităţi din ce în ce mai mici de apă. Primăvara şi vara. Când plantele sunt destul de mari ca să poată fi mutate din loc. dacă doriţi ca planta să aibă un foliaj mai bogat. dar opriţi tratamentul cam cu 2 săptămâni înainte de a o aduce în casă.Regimul de temperaturi potrivite pentru fucshia Ca plantă de interior. fuchsia se udă când se simte că s-a uscat pământul. Cum se udă şi cum se îngrijeşte peste iarnă cerceluşul În perioada de dezvoltare. într-un ghiveci aşezat la umbră. ca să pregătiţi planta pentru repausul de iarnă. Înmulţirea cerceluşului prin butaşi sau seminţe Butaşii prinşi toamnă trebuie lăsaţi descoperiţi. nu uitaţi că cerceluşului nu îi place căldura şi umiditatea. dar nu în lumina directă a soarelui. vest sau sud. la o temperatură de 16C. plantaţi-le în ghivece separate. mai luminos şi începeţi să o udaţi regulat. Toamna. Când apar noile frunze. cu unul puţin mai mare. planta se mută într-un loc mai cald. la fiecare 2 săptămâni. Primăvara. când planta începe să înmugurească. Fuchsia nu mai înfloreşte când temperatura medie din timpul zilei creşte peste 24C. În general. Fuchsia se mai înmulţeşte prin seminţe. . schimbaţi pământul din ghiveci şi chiar şi ghiveciul. plantele foarte mari pot fi tăiate. Această operaţiune trebuie efectuată în martie-aprilie: acoperiţi seminţele cu un strat subţire de compost umed. înainte de primul îngheţ. seminţele înmuguresc în 21-28 de zile. în perioada de creştere. Temperaturile scăzute din timpul nopţii sunt foarte importante primavara devreme. Este bine să trataţi planta şi cu o soluţie hrănitoare. planta preferă o temperatură de 15-21C în timpul zilei şi cu 10C mai puţin pe timpul nopţii. Toamna. Vara. Peste iarnă trebuie să le asiguraţi cerceluşilor o temperatură de 4-10C şi să îi udaţi atât cât să nu se usuce complet pământul din ghivece.

Cu timpul. Apa. asadar. prin butasire. pentru a usura drenajul apei. Pe fundul ghiveciului se pun pietre sau cioburi de teracota. Daca este tinut intr-o camera prea intunecata. de regula toamna. planta va muri. ale musculitei albe sau ale ruginii (boala produsa de o ciuperca). care sunt un indicator al sanatatii plantei. Inmultirea trandafirului chinezesc se face. netede. Nu este o planta sensibila. saptamanal cate putina apa. In general. Orice schimbare este un semnal de alarma. ghiveciul se uda zilnic in zilele calduroase. sau in florariile bine aprovizionate. 4. Pamantul. fara pete. Trandafirului ii place lumina. avand o crestere arborescenta. in schimb. trandafirul chinezesc tinde sa capete proportii. un cultivator de hibiscus tine cont de: 1. 5. cu timpul. 2. Ramurile se scurteaza periodic. trebuie observate frunzele. in functie de talie si sortiment. 3. frunzele acestuia se vor ofili. iar acesta este un bun prilej de a obtine trandafiri tineri. trandafirul va trece in perioada iernii printr-un repaus. butasi . Boli si tratamente. 6. Pretul variaza intre 10 si 40 de lei ghiveciul. ceea ce inseamna ca se va stropi rar. Trandafirul se planteaza intr-un substrat afanat. Hibiscus rosa sinensis Unde poti gasi hibiscus si cat costa: in general. Taieri anuale. Frunzele unui trandafir sanatos sunt de culoare verde inchis. chiar soarele direct. vor deveni mai deschise la culoare si. pamant bine ingrasat amestecat cu mranita.Trandafirul chinezesc. Lumina. pui de talie mica (maxim 30-40 cm) se pot gasi in toate supermarketurile cu raion de casa si gradina. Vara. Cele mai frecvente atacuri sunt cele ale afidelor. prin butasii reprezentani de ramurile taiate. Obligatoriu.

sau se pot fixa direct in pamant. Daca atacaul daunatorilor este intr-un stadiu incipient. pentru inradacinare. Acestia organizeaza intalniri periodice. Maranta leuconeura. fie apelati la o solutie babeasca. Cresterea trandafirului se produse nu doar la nivelul ramurilor. Dimensiunea vasului. intr-un vas ceva mai mare in diametru. fac schimburi si dispun de o impresionanta baza genetica. puteti aduna insectele cu o carpa umezita in putin spirt medicinal. ci si al radacinilor. In acelasi timp cu taierea. afidele vor muri dupa cel mult 24 de ore. este indicat sa ii oferiti o casa noua. 7. invidiata chiar si de institutele de cercetare. cereti un insecticid si specificati ca il veti folosi impotriva afidelor. aveti la indemana doua modalitati de tratament. Societatea internationala a colectionarilor Exista chiar si Societatea Intenrationala a Cultivatorilor de Hibiscus.care se mentin o perioada in apa. concursuri. planta care se roaga . La ce trebuie sa fii atent Pentru a preveni acest lucru. Fie mergeti la o farmacie fitosanitara. dar eficienta: dizolvati sapun in putina apa si cu emulsia obtinuta stropiti lastarii atacati.

maranta se mai numeste planta care se roaga. colorate in rosu si verde. si lasa impresia ca planta isi intinde bratele catre cer. Maranta leuconeura este o planta decorativa atat prin culoarea frunzelor. Maranta leuconeura este o planta decorativa atat prin culoarea si pozitia frunzelor. frunzis. maranta. Nu. leuconeura. colorate in rosu si verde. planta. plante. decorativa. . cat si pentru un obicei al lor. nu se roaga de fapt.Maranta leuconeura este o planta tropicala cu frunze ovale. plante decorative prin frunze. Din acest motiv. Cultivare si ingrijirea plantei decorative prin frunze Maranta leuconeura. Tags: vlog (sectiunea video). ingrijire. decorative. ingrijirea. frunze. maranta. ingrijesc Maranta leuconeura este o planta tropicala cu frunze ovale. acela de a se ruga. ingrijirea plantelor. ci se pliaza noaptea ca sa isi pastreze umezeala.

mai ales iarna. Tolereaza bine si semiumbra. Cele mai mari probleme in apartament sunt legate de umiditatea aerului. ananasul saracului Fiind foarte apreciata pentru frunzele ei uriase. Filodendronul. in forma de inima. dar fara soare direct. Efectul este garantat. De exemplu. planta poate fi crescuta chiar si in vase fara scurgere. initial cu ferestre in suprafata limbului. In acest caz asezati planta langa un vas cu apa. care mai tarziu se transforma in incizii adanci.Cultivare si ingrijirea plantei decorative prin frunze Maranta leuconeura Pentru ca este destul de betiva. Filodendronul este planta pentru camere calde si cu umiditate atmosferica mai ridicata. in cupe sau pahare cu picior. . mai ales daca asezati planta intr-un substrat care alterneaza solul cu nisipul. Ii place lumina. este una din cele mai potrivite plante pentru interior. aerul uscat poate fi o problema. pergamentoase. verzi stralucitoare. fiind si foarte usor de cultivat.

Monstera mai este cunoscuta si sub numele de “ananasul saracului”.Speciile de Philodendron prezinta tulpini lungi. “Productia” de ananas este foarte scazuta. in centrul careia se afla un spadix alb – crem. numai vara. sinuoase. Forma unica a florilor e asemanatoare cu capul unei pasari. Fertilizarea se aplica de 2-3 ori pe luna. Atmosfera rece si excesul de apa determina inmuierea si caderea frunzelor. popular. deoarece in conditii de interior. De altfel. infloreste foarte rar. Filodendronul face si flori care prezinta o bractee alba-verzui. Frunzele au marimi si forme foarte diferite. Tutorarea si palisarea sunt necesare pentru sustinerea tulpinilor. dar in fiecare primavara se inlocuieste pamantul de la suprafata. datorita culorilor vii. si nu oricare. Transplantarea se executa la 3-4 ani. ci cu pasarea paradisului. Solicita apa multa atat in substrat cat si in atmosfera. cu crestere taratoare sau agatatoare. Strelitzia reginae Strelitzia este una din cele mai cunoscute plante din intreaga lume. care mai tarziu se transforma intr-un fruct cu gust asemanator celui de ananas. . in general tulpina nu ramifica. Substratul trebuie sa fie poros si bogat in materii organice. Inmultirea este usoara prin butasi de fragmente de tulpina sau prin marcotaj.

Streliztia infloreste mai repede daca este plantata intr-un ghivec mai mic. deci pe perioada iernii trebuie aduse in casa. In afara florior. foarte decorativa pe balcoane. care nu se cultiva doar in ghivece. nisip si suplimente de fosfor si nitrogen.frunzele ovale sunt lungi de aproximativ 20 cm si late de 15 cm. Divizarea tuberilor. In general. strelitzia are si un foliaj atragator . mentineti solul umed tot timpul anului in afara de perioada Noiembrie .este sensibila la frig si nu rezista la inghet. iar noaptea intre 10-12 grade. Inmultire: 1. dar cu lumina puternica. Pasarea paradisului are nevoie sa stea in bataia soarelui cel putin 4 ore pe zi. motiv pentru care de obicei sunt plantate in grupuri. Pasarea Paradisului este o planta foarte rezistenta. dar pana cand planta va inflori pot trece si 7-10 ani. deoarece creste in pozitie dreapta. Desi trebuie fertilizate regulat cu o substanta usoara (la fiecare 2 saptamani) si materii organice. suportand pana si rigorile iernii. 2.Februarie. Ea se va dezvolta in orice tip de pamant si poate supravietui si daca e udata mai rar. Seminte. Singura problema . Compostul ideal trebuie sa fie un amestec de pamant steril. Cultivare si ingrijire: Strelitzia reginae este o planta cere se ingrijeste foarte usor. Telegraful sau decorativa Tradescantia Este una dintre cele mai cunoscute si apreciate plante pletoase. nu folositi seminte mai vechi de 6 luni .se lasa intr-un vas cu apa 24 de ore inainte de plantare. succesul acestei plante se datoreaza si speciei Tradescantia virginiana. terase sau chira in apartament. Este esential ca pamantul sa fie usor drenabil. Temperaturile din timpul zilei pot varia intre 28-32 de grade Celsius. in Europa. Planta se comporta bine la semiumbra. iubeste pamantul cu mare cantitate de lut si udarile din abundenta. pentru ca infloreste numai cand e plantata in grupuri. turba. va dura cativa ani pana va inflori. ci si in gradina. . suporta si temperaturi de -6 grade Celsius. Este perfect adaptata pentru a fi cultivata in vase suspendate. cand planta trebuie sa stea intr-un mediu uscat. Semintele germineaza in 6 luni. in rest mutati-o intro zona umbrita.portocaliu si albastru. La noi poate fi crescuta numai ca planta de interior.

imbracand aspectuos tulpina mladioasa. deoarece orice fragment desprins accidental din planta mama poate prinde radacini oriunde. Tradescantia este considerata o adevarata planta infestanta. in continetul american. care nu dureaza decat o zi. care sa aibe 3-4 frunze. primavara. Tradescantia este considerata ornamentala. considerate la noi plante ornamentale. sosit in Virginia in 1637. necesitand doar o udare mai frecventa in timpul verii. lasand tulpina goala. Tulpinile sunt subtiri si carnoase. uneori creeaza probleme prin viteza sa de a acoperi orice teren. Vara lasa loc si florilor de regula albe. cu 3 petale. Din moment ce aceasta planta are nevoie de o ridicata umiditate ambientala si daca aerul din apartament este prea uscat. tanarul gradinar al curtii printului Charles I de Anglia. chiar si in apa. Una dintre specii. in orice perioada a anului. In perioada vegetativa are nevoie de o irigare efectuata in asa fel incat substratul sa ramana mereu umed. pamant de gradina si nisip. aceasta din urma fiind recomandata sa fie pastrata 1-2 zile in vase inainte de a fi utilizata la udat. Tradescantia pendula sau Zebrina pendula. in vase cu . colorate in alb. frunzele verzi monocolore sau brazdate de dungi longitudinale. rosu. Cultivare. Unele specii ale acestui gen (dintre cele peste 30 cunoscute) sunt foarte apreciate in tarile continetului nostru. Butasii se planteaza in grup de 6-10 segmente. cu flori violete.Planta a fost cunoscuta in Europa datorita lui John Tradescant (1608-1662). cu frunzele si florile sale. Anual. Motiv pentru care. Inmultirea plantei se face prin butasi. cu mare usurinta. este utila vaporizarea apei (la temperatura camerei) peste frunze. Este preferabil sa se ude cu apa de ploaie decat cea de robinet. suportand temperaturile scazute ale ioernii. in timp ce iarna este suficient sa se intervina doar cand 2/3 din pamant s-au uscat deja. este cunsocuta sub denumirea populara de Telegraf (uneori si Obraznica). galben deschis. roz sau crem. Primavara si vara se recomanda sa se aplice un ingrasamant la fiecare doua sapatmani cu un fertilizant lichid. in vase ornamentale fixate pe suporti sau pe perete. Plantele cele mai vechi tind sa sa-si piarda calitatea de planta ornamentala: isi pierd frunzele de la baza. Era vorba de unul dintre primele teritorii colonizate de englezi in America. deoarece bucura privirea cu aspectul sau curgator. Au lungimea de aproximativ 6-10 cm si forma lanceolata. Planta manifesta reduse conditii de cultura. Tradescantia necesita o pozitionare luminoasa si temperaturi obisnuite intre 21º si 24º C. Se vor elimina frunzele uscate si se vor ciupi varfurile vegetative pentru stimularea unei mai ample ramificari. originara din regiunile neotropicale. Ca aspect. Generalitati Tradescantia face parte din familia Commelinaceae. se va efectua transplantarea in pamant nou. care se obtin prin prelevarea de fragmente apicale. iar frunzele se decoloreaza. dar care sa nu scada su 10º C. un hughenot de origine olandeza. continent din care au foat aduse numeroase plante in Europa. Este deci necesara improspatarea si intinerirea plantei prin prelevarea de butasi. O caracteristica aparte este ca lastarii plantei pot trai doar in apa (de preferinta apa de ploaie). format din mranita. lungi de 10 cm.

pentru interior sau pentru seră ori solariu. mai ales în timpul verii. Îi priește umiditatea mare a aerului. verde metalic sau galben-verzui. Acalypha wilkesiana – Coada pisicii. dar nu au valoare ornamentală. se pot introduce butasii chiar in apa pentru a prinde radacini. Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni. in care se gaseste un amestec de turba si nisi in parti egale. Utilizare: Planta decorativă prin frunze. Timpul de înflorire: din februarie până în octombrie. Nu lăsați pământul să se usuce complet. in alternativa. această plantă a primit acest nume de proveniență germană. arămiu. nu tolerează temperaturi sub 16 grade Celsius Udare: Mențineți pământul umed. până la rece. de primăvara până toamna. în nuanțe de roșu. Interval de temperaturi: Cald. În restul anului nu trebuie hrănită. Arbust rămuros cultivat pentru frunzele sale ovale extraordinar de frumoase. Coada vulpii Proveniență: Insulele Pacificului Familia: Euphorbiaceae Descrierea plantei: Datorită florilor. .diametru de 10-12 cm. Amplasare și lumină: Soare direct. Culoarea frunzelor va fi mai intensă dacă planta este ținută în soare direct. Florile apar în spice mici în partea superioară a plantei.

Boli și dăunători: Păianjeni roșii. roz. musculițe albe. înălțime 30-40 cm. tăiați lăstarii mai lungi pentru a stimula îndesirea plantei. Înmulțire: În timpul primăverii. molii. Florile pot fi albe. A. Utilizare: O plantă în culorii vii pentru spații luminoase Amplasare și lumină: În loc luminos și călduros. În aceeași perioadă. tăiați din partea superioară a tulpinei butași cu trei frunze Achimenes – Farfurie oblică Proveniență: America Centrală și de Sud Familia: Gesneriacee Descrierea plantei: Se recomandă în special plante hibride cu multe specii minunate. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius Udare: În timpul perioadei de vegetație se păstrează mereu umedă. iar A. Alte specii: Există multe soiuri cu frunze în diferite culori. Interval de temperaturi: Cald. Crește în formă de tufă. hispaniolae are frunze mai mici și flori lungi de 10-15 cm. . într-o singură culoare sau cu un punct mai deschis. hispida are frunze mai mari și flori lungi până la 50 cm. violete sau albastre.Recomandări speciale: Replantați anual în timpul primăverii. mai rece în timpul iernii. păduchi. galbene. Perioada de înflorire este din iulie până în septembrie.

iar iarna din șase în șase săptămâni. Interval de temperaturi: Iarna în loc mai răcoros. Utilizare: plantă decorativă. Necesită mereu apă în farfuria de sub ghiveci. Recomandabil e să se taie și să se păstreze în loc rece și uscat peste iarnă. și în aer liber. Amplasare și lumină: În loc luminos. China. În februarie se replantează în alt pământ.Îngrășământ: Din februarie până în august se pune îngrășământ săptămânal. Recomandări speciale: După ce înflorește. în ghiveci. Udare: Planta de mlaștină nu trebuie să fie niciodată uscată. . potrivită în preajma țâșnitoarelor de cameră. Înmulțire: Prin despărțirea tulpinei sau prin butași. Thailanda Familia: Araceae Descrierea plantei: Plantă de mlaștină cu frunze lariceolate care cresc înalte până la 45 cm. aerisit vara. între 0 și până la maxim 16 grade Celsius. Îngrășământ: Vara se pun îngrășăminte din două în două săptămâni. Acorus gramineus – Trestie pitică Proveniență: Japonia. se usucă tulpina. Boli și dăunători: păduchi de frunze. primăvara.

dar nu în cantități mari. Suda. . Înmulțire: prin separarea rădăcinii. Udați regulat. de primăvara până toamna. pentru interior. seră sau solariu. cu frunze dungi galbene. cu frunze cu dungi albe și Pusillus. Utilizare: Plantă suculentă cu frunziș sculptural și flori. tolerează soarele filtrat. Nu tolerează temperaturi sub 10 grade Celsius Udare: Planta va putrezi și va muri dacă este udată în exces. Mențineți pământul aproape uscat din octombrie până în aprilie. primăvara Adenium obesum – Trandafirul deșertului Proveniență: Egipt.Alte specii: Din această plantă de mlaștină se găsesc în comerț trei sortimente potrivite pentru interior: Aurevariegatus. Etiopia. Africa de Est și Arabia Familia: Apocynaceae Descrierea plantei: Arbust suculent care formează o tulpină groasă. Amplasare și lumină: Preferă soarele direct. Florile în formă de pâlnie pot fi roșii-carmin. Interval de temperaturi: Cald. Boli și dăunători: molii în locuri prea calde și uscate. înaltă doar de 10 cm. Argenteostratus. roz sau albe cu un mijloc galben. mai rece în timpul iernii. Din ea pleacă mai multe crengi scurte care au în vârf frunze lucioase de culoare verde-închis.

evitați contactul cu pielea sau cu ochii. vara. Înmulțire: Prin semințe. Planta are un aspect atrăgător. Boli și dăunători: Putregai cenușiu sau putrezirea bazei dacă este udat în exces.Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată pe lună. Arbustul necesită o perioadă de hibernare din octombrie până în aprilie. delicată. Replantați primăvara. Recomandări speciale: Planta produce o sevă lăptoasă care poate provoca iritați. primăvara. Alte specii: Mai există petru specii de Adenium dar sunt cultivate foarte rar. pe coajă de copac). acoperite cu solzi cenușii și având niște dungi griargintii. care formează o rozetă de frunze verzi . când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros. lucioase. asemănător unei vaze. moare după ce înflorește. Perioada de înflorire este din mai până în octrombrie. Inflorescența rezistă multă vreme și este spectaculoasă. o dată la doi sau trei ani. de primăvara până toamna. . Aechmea fasciata – Aecmea vărgată / Rozetăsuliță Proveniență: Brazilia Familia: Bromeliaceae Descrierea plantei: Plantă perenă epifită (crește pe alte plante. la aproximativ 15 grade Celsius. având bractee roz ascuțite și flori albastre. sau prin butași de tulpină. În restul anului nu trebuie hrănită.

când puii au crescut cât jumătate din dimensiunile planteimamă. În restul anului nu trebuie hrănită. Divizați planta la începutul verii. cu flori de culoarea coralului. o dată pe lună. fulgens. și A. recomandată pentru aer uscat. chantinii. din care există mai multe sortimente atrăgătoare. Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot. Boli și dăunători: Păduchi lânoși. inflorescența se ofilește. cu excepția situației în care planta este ținută la o temperatură scăzută. în interiorul rozetei. Replantați puii la începutul primăverii. Interval de temperaturi: Cald până la rece. Alte specii: Pentru cultura de cameră se potrivesc A. însă planta formează pui la axilele frunzelor. A.Utilizare: Plantă exotică robustă. cu frunze cu dungi albe. de primăvara până toamna. fasciata. Planta tolerează lipsa apei timp de câteva săptămâni. Nu tolerează temperaturi sub 8 grade Celsius Udare: Folosiți apă călduță. Amplasare și lumină: Planta tolerează un spectru larg de lumină. Înmulțire: După înflorire. Recomandări speciale: Udați și fertilizați înăuntrul rozetei ca o urnă. care ar trebui să conțină mereu apă. . dar nu trebuie ținută în soare direct.