You are on page 1of 8

Osteoporoza este o boala sistemica care afecteaza osul, caracterizata prin deteriorarea arhitecturii tesutului osos, avand drept

consecinte cresterea fragilitatii osoase si cresterea riscului de fractura. Osteoporoza reprezinta una dintre marile probleme de sanatate la nivel mondial si afecteaza mai ales persoanele in varsta. Odata cu cresterea sperantei de viata se apreciaza ca incidenta osteoporozei va creste. Osteoporoza este tratata atat de medicul endocrinolog cat si de medicul reumatolog.

Structura si formarea osului
Osul este compus dintr-o matrice de organica, care este formata in principal din fibre de colagen si din cristale de hidroxiapatita care se depun pe aceasta matrice. La nivelul osului exista doua mari tipuri de celule care au functia antagoniste: - osteoclastul - este o celula care induce resorbtia osului si formarea de cavitati de eroziune. Osteoclastul este bogat in enzime litice. Dupa ce are loc resorbtia se va sintetiza o matrice osteoida care va fi mineralizata. Noua unitate functionala care se formeaza se numeste osteon. Aceste unitati functionale sunt orientate in functie de solicitarile mecanice.

- osteoblastul - este principala celula implicata in formarea osului, datorita capacitatii de sinteza. Dupa ce formeaza os nou osteoblastul se transforma intr o celula inactiva numita osteocit. Osteoblastul sintetizeaza matricea de colagen - in principal molecule de colagen de tip 1 care se asambleaza in fibrile. De asemenea sintetizeaza alte proteine componente ale matricei osoase: osteocalcina, osteonectina. Osteocalcina are capacitatea de a fixa calciul. Osteonectina formeaza punti intre calciu si molecula de colagen. In afara acestor proteine care sunt sintetizate local, la nivelul osului se mai fixeaza alte proteine sanguine cum ar fi albumina.

hormoni tiroidieni . Un rol important in mineralizarea osului il are o enzima numita fosfataza alcalina. Persoanele sedentare si cele care prezinta imobilizari prelungite datorita unor suferinte sunt expuse riscului de osteoporoza.activitatea fizica . Masa osoasa incepe sa scada in mod fiziologic incepand cu decadele 4 si 5 de viata. Factorul stimulant al secretiei parathormonului este hipocalcemia. care stimuleaza absorbtia intestinala de calciu si fosfor. proteaza si fosfataza acida. androgeni. De asemenea actioneaza indirect pe tubul digestiv prin intermediul vitaminei D.parathormonul si calcitonina. zinc. Toate aceste modificari hormonale contribuie la mentinerea nivelului seric al calciului in limite . Parathormonul este un hormon secretat la nivelul tiroidei de catre glandele paratiroidiene. Parathormonul actioneaza asupra osului inducand resorbtia osteoclastica.prostaglandine. care nu este cunoscut in totalitate. Aceasta resorbtie fiziologica este consecinta reducerii activitatii osteoblastelor. Factori care influenteaza resorbtia si sinteza osului Cei mai importanti factori care influenteaza resorbtia si sinteza osului sunt: .factorii hormonali . Vitamina D creste resorbtia de calciu la nivel renal si stimuleaza si resorbtia osteoclastica a osului.ionii de fosfor si calciu . gravitatia este un factor important . De asemenea.vitamina D . La nivelul rinichiului creste resorbtia calciului si favorizeaza excretia de fosfor.Principalele componente minerale ale osului sunt calciul si fosforul. In resorbtie intervin celulele osteoclaste care elibereaza enzime litice cum ar fi colagenaza. La nivelul osului exista un permanent echilibru intre resorbtie si sinteza. Initial are loc resorbtia matricei anorganice urmata de resorbtia matricei organice.factori sintetizati local . potasiu. estrogeni.factori de crestere celulara Cel mai important factor pentru mentinerea echilibrului procesului de remodelare a osului este reprezentat de activitatea fizica. factori de activare a osteoclastului . Calcitonina este un hormon secretat de catre celulele tiroidiene. Se mai gasesc in cantitati scazute sodiu. Se considera ca osul care este mobilizat de catre un singur osteoclast este refacut de aproximativ 150 osteoblasti.persoanele care zboara in spatiul cosmic mult timp prezinta resorbtie osoasa accelerata. glucocorticoizi. Resorbtia osului este un proces complex. care inhiba resorbtia osteoclastica a osului. Procesele de resorbtie si sinteza osoasa sunt coordonate de factori endocrini si sunt dependente de aportul exogen de vitamine si minerale. care este sintetizata de osteoblasti.

. prin cresterea absorbtiei la nivel renal si intestinal.boli de tesut conjunctiv . hipogonadism .ciroza biliara primitiva.tratamente medicamentoase .reprezinta o manifestare a unei alte boli.nu se cunoaste cu exactitate cauza.heparina. Osteoporoza primara .deficite nutritionale . Acest tip de osteoporoza predispune la formarea de fracturi si tasari vertebrale.normale. Cea mai frecventa forma de osteoporoza primara este cea de involutie.consumul excesiv de alcool . Parathormonul si vitamina D au efect de crestere a calciului plasmatic prin mobilizarea acestuia din os.imobilizare Osteoporoza in menopauza . Calcitonina este un hormon care are efecte contrare si care este stimulata in conditii de hipercalcemie. diabet zaharat tip 1. anticonvulsivante.afectiuni endocrine: hipotiroidism. glucocorticoizi.afectiuni hematologice .poliartrita reumatoida. spondilita anchilopoietica . anemie cronica . Este cauzata de modificarile hormonale si se poate corecta prin administrarea de hormoni.afectiuni reumatismale .osteogenesis imperfecta . malnutritie . Osteoporoza . Osteoporoza secundara . Din punct de vedere anatomopatologic exista doua mari tipuri de osteoporoza: . metotrexat .osteoporoza de tip 1 . Exista numeroase afectiuni care pot determina secundar osteoporoza: .este tipul de osteoporoza in care se pierde atat os cortical cat si trabecular. acromegalie.clasificare Mecanismele majore de aparitie a osteoporozei sunt: cresterea resorbtiei osoase sau scaderea ratei de formare a osului. dieta vegetariana. hipercorticism. Apare cu frecventa egala la ambele sexe si se considera ca este datorata secretiei crescute de parathormon. trabeculara.boli digestive . Cel mai frecvent apar fracturi de sold. Modificarile aparute in mecanismele de reglare.osteoporoza de tip 2 . hormoni tiroidieni. cazurile de osteoporoza care apar la tineri sunt de obicei forme de osteoporoza primara. Apare mai frecvent la femeie dupa menopauza.mielom multiplu.fumat . Calcitonina are efecte de stopare a resorbtiei osoase.este osteoporoza osului spongios. Din punct de vedere al etiologiei osteoporozei exista osteoporoza primara sau osteoporoza secundara. mai ales in ceea ce priveste factorii hormonali determina aparitia osteoporozei. sindrom de malabsorbtie .aport redus de calciu. leucemie. De asemenea.

In mod normal resorbtia fiziologica de os apare in jurul varstei de 50 de ani. Absorbtia intestinala de calciu este diminuata. proteine sau alte vitamine. care determina cresterea sensibilitatii acestor celule la hormonii paratiroidieni. Odata cu inaintarea in varsta se constata scaderea nivelului calcitoninei. Imobilizarea completa apare mai ales in suferinte neurologice soldate cu aparitia paraliziei. iar scaderea nivelului acestui hormon determina cresterea resorbtiei osoase. Osteoporoza care apare dupa menopauza intereseaza in special osul trabecular. fosfor. Osteoporoza cauzata de deficitele nutritionale Osteoporoza poate fi cauzata de deficitul alimentar de calciu. 5 grame / zi. Este cauzata de o crestere a activitatii osteoclastelor prin scaderea hormonilor estrogeni. Calcitonina este un hormon care inhiba activitatea osteoclastica. Osteoporoza determinata de imobilizare prezinta o scadere mai mare a osului trabecular. pentru ca alcoolul determina afectarea tubului digestiv cu aparitia gastritei atrofice si interfera cu absorbtia intestinala de calciu.se considera ca la varsta de 80 de ani exista jumatate din cantitatea de os care era prezenta la varsta de 30 de ani. De asemenea. Resorbtia osoasa indusa de cresterea in varsta este o resorbtie situata atat la nivel cortical cat si trabecular. Este afectat mai ales osul trabecular. Deficite nutritionale pot aparea in cazul consumului cronic de alcool. Pentru a preveni aparitia osteoporozei este necesara activitate fizica prin folosirea musculaturii antigravitationale. hormon care stimuleaza resorbtia osoasa. Osteoporoza care apare dupa menopauza este maxima dupa 10 ani de la instalare. la persoanele in varsta scade activarea renala a vitaminei D si creste cantitatea de parathormon sintetizat la nivelul paratiroidelor. Osteoporoza de imobilizare Se constata ca imobilizarea completa prezinta modificari dramatice la nivelul masei osoase. pentru ca la cosmonauti a fost observata scaderea masei osoase. chiar daca acestia efectuau activitate fizica. Alcoolul poate cauza inhibitia activitatii osteoblastelor. Resorbtia de varsta se datoreaza mai ales scaderii activitatii osteoblastelor. pierderea este progresiva . Osteoporoza indusa de medicamente . La femeia insarcinata sau care alapteaza este necesar sa se suplimenteze aportul acestor factori pentru ca exista un necesar crescut. Osteoporoza de menopauza este insotita de cresterea nivelului plasmatic al calciului si de cresterea calciului urinar. O imobilizare completa mentinuta timp de 6 luni determina scaderea masei osoase cu aproximativ o treime. Persoanele in varsta prezinta si o activitate fizica scazuta fapt care contribuie la resorbtia osoasa. La varstnici este necesara suplimentarea aportului de calciu pana la 1. Acest fapt a fost constatat in timpul calatoriilor spatiale.

Hiperparatiroidismul . Cele mai multe cauze de osteogenesis imperfecta sunt datorate defectelor la nivelul colagenului de tip 1.in special coastele si vertebrele. Scade conversia renala a vitaminei D. cu predominenta resorbtiei fata de procesul de sinteza. prin mecanisme diverse. care nu mai poate fixa calciul.determina scaderea concentratiei de vitamina D. Dintre aceste medicamente amintim diureticele tiazidice care sunt folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale sau insuficientei cardiace. Osteogenesis imperfecta Osteogenesis imperfecta este o afectiune care se caracterizeaza prin imposibilitatea formarii unui colagen calitativ. Numarul osteoblastelor scade. In schimb.diagnostic . Hipertiroidismul determina osteoporoza printr-un mecanism care nu este complet cunoscut.din cauza unor afectiuni primare sau administrarii terapeutice indelungate pentru diferite afectiuni. Osteoporoza secundara altor boli Majoritatea afectiunilor cronice care determina imobilizare si malnutritie cauzeaza in mod secundar osteoporoza. Cresterea concentratiei plasmatice de hormoni glucocorticoizi . Alte medicamente actioneaza prin inhibarea absorbtiei fosfatului la nivelul tubului digestiv (barbiturice. iar oasele care au un continut bogat in os trabecular prezinta un risc crescut de fractura . Metotrexatul induce osteoporoza din cauza efectelor citotoxice. Tratamentul indelungat cu hormoni glucocorticoizi determina cresterea riscului de fractura. Heparina induce pierdere de os prin afectarea metabolismelor mucopolizaharidelor din colagen.Exista numeroase medicamente care pot produce osteoporoza secundara. cu efecte favorabile asupra resorbtiei osoase.se caracterizeaza prin aparitia unei osteoporoze difuze din cauza secretiei de catre celula anormala a unui factor de activare a osteoclastilor. Insuficienta renala cronica . Manifestarile clinice apar in copilarie si sunt caracterizate de aparitia fracturilor. Scade absorbtia intestinala de calciu si fosfat prin actiunea directa a glucocorticoizilor la nivel intestinal.determine cresterea resorbtiei osoase prin cresterea numarului de osteoclaste. hidroxid de aluminiu). Leucemia si limfoamele . tratamentul cortizonic este un factor agravant pentru aparitia osteoporozei. fenitoina. anumite medicamente produc resorbtia crescuta a calciului la nivel renal. Mielomul multiplu . Actiunea se exercita mai ales la nivelul osului trabecular. Osteoporoza . Hormonii glucocorticoizi inhiba sinteza de colagen si formarea de os nou de catre osteoblasti.mecanismul aparitiei osteoporozei este similar mielomului multiplu secretie a unui factor care stimuleaza osteoclastele. De asemenea.

diferente privind developarea filmului. Se pot folosi si metode de investigatie care utilizeaza ultrasunete. neregularitati ale suprafetelor osoase.hemograma. se efectueaza rapid si are rezultate reproductibile. calciuria. Osteoporoza vertebrala .Osteoporoza este o afectiune care determina manifestari clinice minore. creatinina sunt utile diagnosticului. Pentru fiecare din afectiunile care determina osteoporoza secundara se folosesc teste specifice de diagnostic. Modificarile pe radiografia se constata doar atunci cand se pierde o cantitate importanta de masa osoasa (30 . Cea mai folosita metoda si cea mai fidela pentru diagnosticul osteoporozei este absorbtiometria duala cu raze X (DEXA) care este o metoda ce permite aprecierea densitatii osoase la nivelul intregului schelet inclusiv la nivelul vertebrelor. Tomografia computerizata cantitativa masoara densitatea osului trabecular. scaderea numarului de travee osoase. Cele mai frecvente localizari ale osteoporozei sunt la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul colului femural.resorbtia sau formarea de os nou. Din cauza microfracturilor pacientul poate acuza durere la nivelul oaselor. Aceasta metoda nu se poate folosi pentru aprecierea densitatii osoase la nivelul vertebrelor. Aparatul masoara trecerea ultrasunetelor prin anumite structuri osoase si compara cu elementele standard. Absorbtiometria unifotonica se bazeaza pe principiul ca o raza fotonica emisa este atenuata la trecerea prin structurile osoase. absorbtiometria cu raze X si computer tomografia cantitativa. dozarea osteocalcinei reprezinta un test pentru evaluarea eficientei tratamentului osteoporozei. Radiografia osoasa . Gradul de atenuare permite evaluarea continutului mineral al osului.se remarca subtierea corticalei osoase care nu este intrerupta. in special pentru formele de osteoporoza secundara.este explorarea paraclinica cea mai frecventa pentru diagnosticul osteoporozei. Pentru diagnosticul modern al osteoporozei se folosesc : absorbtiometria unifotonica. Masurarea osteocalcinei serice reprezinta un test care apreciaza metabolismul osului . Din acest motiv explorarea radiologica este tardiva pentru diagnosticul osteoporozei. subtierea corticalelor. Examenul radiologic prezinta o fidelitate scazuta din cauza diferentelor care se constata in functie de laboratorul unde se efectueaza. fosfataza alcalina. De asemenea.50 %). Pentru aceasta se foloseste absorbtiometria bifotonica. viteza de sedimentare a hematiilor. Prezinta doze mici de iradiere. Cel mai frecvent durerea apare la nivelul vertebrelor lombare. Aceasta metoda este limitata de faptul ca exista un grad mare de iradiere. De asemenea la pacientii care prezinta imobilizare prelungita se poate constata si diminuarea masei musculare. durata expunerii. Modificarile constatate pe radiografia sunt: demineralizare difuza. Investigatiile biologice de rutina . . calcemia.

fractura de col femural. vitamina D.este necesara micsorarea dozelor sau chiar intreruperea acestora ce administrarea suplimentara de saruri de calciu. Se folosesc medicamente care impiedica resorbtia osoasa sau care favorizeaza sinteza. mai ales pentru femei in perioada de menopauza. combinatii hormonale care contin estrogeni. Metode nemedicamentoase osteoporoza se poate preveni mai usor decat se poate trata.prezinta o complicatie majora . . Osteoporoza colului femural este de obicei asimptomatica pana cand se produce fractura. Manifestarile clinice sunt reduse ca intensitate si constau in dureri difuze sau localizate.evitarea medicamentelor care provoaca osteoporoza. anabolizante. in masura posibilului .tratament Osteoporoza este o afectiune cu incidenta in crestere la nivel mondial.evitarea dietelor prea restrictive Masurile de preventie se adreseaza in special femeilor in perioada de menopauza pentru ca atunci masa osoasa scade cu o rata mare. progesteron si androgeni. Apare mai frecvent la persoanele in varsta care pot prezenta fractura de col femural chiar la traumatisme minime. uneori chiar pana la 5 ani. Osteoporoza prezinta doua mari procese de aparitie: cresterea resorbtiei sau scaderea sintezei osoase. metabolitii vitaminei D. Urmatoarele clase de medicamente inhiba resorbtia osoasa: vitamina D. Osteoporoza colului femural . Obiectivul principal al tratamentului este reprezentat de evitarea scaderii densitatii osoase. Osteoporoza vertebrala poate cauza hernierea nucleului pulpos. fractura corpilor vertebrali sau colapsul acestora. Principalele aspecte vizate se refera la profilaxia si tratamentul precoce al afectiunii pentru a preveni aparitia fracturilor. Cel mai frecvent osteoporoza vertebrala se localizeaza la nivelul coloanei lombare sau toracale. Osteoporoza .gimnastica medicala specifica. In unele cazuri se recomanda administrarea de estrogen dupa perioada de menopauza pe perioade mai lungi de timp. care determina deformari vertebrale variate. calcitonina.activitatea fizica regulata . calciul. Se recomanda: . din cauza cresterii sperantei de viata. Osteoporoza care este indusa de excesul de hormoni glucocorticoizi este dificil de tratat . bifosfonatii. mersul pe jos . Exista metode medicamentoase sau nemedicamentoase pentru a influenta resorbtia osoasa.scaderea numarului de travee osoase. Tratament medicamentos tratamentul medicamentos foloseste agentii care influenteaza metabolismul osului. estrogenii.evitarea consumului de alcool in exces .renuntarea la fumat . Medicamentele folosite pentru a stimula formarea de os nou sunt: steroizii anabolizanti. fluorura de sodiu.

Administrarea injectabila prezinta efecte adverse. bifosfonatii determina si scaderea procesului de mineralizare normala a osului. Dupa ce este absorbita pe cale intestinala vitamina D este hidroxilata la nivelul rinichiului si se transforma in forma activa.Estrogenii . In aceste combinatii sarurile de calciu favorizeaza mineralizarea si scad resorbtia osoasa prin inhibarea parathormonului. De asemenea se administreaza combinatii de estrogen cu progesteron pentru a scadea riscul aparitiei cancerului genital. Nu trebuie administrate doze in exces pentru ca poate creste riscul litiazei renale. Sunt folosite: Alendronatul. iar celalalte jumatate este produsa in tegument sub influenta razelor ultraviolete. tratamentul se desfasoara pe o perioada indelungata. Vitamina D .actioneaza in principal prin inhibitia resorbtiei osoase. Estrogenii se pot administra pe cale orala si exista chiar si preparate transdermice. Aproximativ jumatate din necesarul de vitamina D este asigurat din alimentatie.sunt substante care se leaga de hidroxiapatita din os si suprima resorbtia osoasa pentru perioade mai lungi de timp. . calcitonina. varsaturi. floruri. In acelasi timp. Vitamina D stimuleaza absorbtia intestinala a calciului. Se administreaza injectabil sau sub forma de spray nazal. Risedronatul. Fluorura de sodiu se poate administra timp indelungat. Fluorura de sodiu . Estrogenii se administreaza mai ales in perioada dupa menopauza. cum ar fi greata.stimuleaza formarea de os prin stimularea activitatii osteoblastice. De asemenea sarurile de calciu se recomanda a fi administrate in asociere cu bifosfonatii. Din acest motiv se recomanda controlul ginecologic regulat in timpul tratamentului estrogenic. dar stimuleaza discret cresterea sintezei de os. Sarurile de calciu trebuie administrate impreuna cu vitamina D. Nu s-a stabilit cu exactitate daca estrogenii favorizeaza aparitia cancerului genital la femei. reactie locala la locul punctiei. Bifosfonatii . Calcitonina .creste absorbtia intestinala de calciu si favorizeaza mineralizarea. Fluorul este incorporat in hidroxiapatita si creste rezistenta osului. Inhibitia resorbtiei osoase poate dura chiar cativa ani. Din acest motiv se prefera forma de spray nazal. La persoanele in varsta scade activitatea rinichiului si scade cantitatea de vitamina D activa. Indicatia majora este la pacientii care prezinta osteoporoza secundara resorbtiei osoase crescute. pamidronat.este un hormon sintetizat la nivelul tiroidei care produce inhibitie a resorbtiei osoase. Din acest motiv este indicata administrarea suplimentara. chiar pana la 5 ani.