You are on page 1of 2

Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών Μηνός Μαρτίου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις 7:00 πμ. Και κατά το Εσπέρας του Σαββάτου η Ακολουθία του Εσπερινού στις 5:00 μμ.

Κάθε Δευτέρα Τρίτη και Πέμπτη η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου στις 5:00μμ.

Κάθε Τετάρτη Εσπέρας η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στις 7:00μμ.

Κάθε Παρασκευή Πρωί η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στις 7:00μμ.

Κάθε Παρασκευή Εσπέρας η Ακολουθία των Χαιρετισμών στις 7:00μμ.

Κάθε Κυριακή Εσπέρας η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στις 5:00μμ. και στην συνέχεια ομιλία με επίκαιρα θέματα

Δευτέρα 25.03.2013 Ευαγγελισμού της Θεοτόκου 7:00πμ. Θεία Λειτουργία *Την Κυριακή 31 Μαρτίου και ώρα 12:00πμ. η Ενορία μας θα φιλοξενήσει τον συγγραφέα κ. Ιωάννη Κορνιλάκης, όπως παρουσιάσει το πόνημα του με τίτλο:

«Ο Άγιος της Πολιτικής, Ιωάννης Καποδίστριας» και θα μας παρουσιάσει άγνωστες πτυχές από την ζωή και την δράση του μεγάλου αυτού πολιτικού.

*Ο Ιερός Ναός μας παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 9:00πμ. μέχρι τις 12:00πμ. και από τις 5:00μμ. μέχρι τις 7:00μμ. *Ο Ιερός Ναός μας βρίσκεται στην Οδό Αετόπετρας 19, 131 22 Ίλιο *Τηλέφωνο Ναού: 210 2634025 *Τηλέφωνα Ιερέων:

π. Γεώργιος Κορρές 6937270622 π. Συμεών Αυγουστάκης 6975517775

*Το παρών έντυπο εκδίδεται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα και με την συντακτική ευθύνη του Εφημερίου της Ενορίας Αρχιμ. Συμεών Αυγουστάκη.

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Μηνιαία έντυπη έκδοση της Ενορίας Αγίου Διονυσίου Ιλίου * Τεύχος 1΄, Μάρτιος 2013*

Μεγάλη Τεσσαρακοστή

Η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει κατά την περίοδο της Άνοιξης να εορτάζουμε τα Πάθη και την Ανάσταση του Σωτήρος μας, Αυτού που ήρθε στη Γη για να σώσει τον πεπτωκότα άνθρωπο από την αμαρτία, για να μπορεί να είναι άφθαρτος από τη φθορά, και ανταποκρινόμενος στην Αγάπη του Θεού να βρίσκεται μετά το βιολογικό θάνατό του δίπλα στον Πλάστη του. Έτσι λοιπόν, η Εκκλησία μας όρισε σοφά κάποιες εβδομάδες πνευματικής προετοιμασίας, με σκοπό να δυνηθεί ο άνθρωπος να γευθεί τη μεγάλη εορτή του Πάσχα σωτηριολογικά και όχι κοσμικά, όπως βλέπουμε να γίνεται δυστυχώς στις μέρες μας. Το Πάσχα, δηλαδή, να έχει γίνει συνώνυμο της λαιμαργίας και της μέθης. Η περίοδος αυτή για την Εκκλησία μας είναι το ΤΡΙΩΔΙΟ. Εκεί αρχίζει αυτή η πνευματική προετοιμασία, με την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εισαγωγή της περιόδου αυτής. Παρατηρούμε ότι μας εισάγουν γλυκά στην αυστηρή νηστεία που θα ακολουθήσει. Επικρατεί κατά την πρώτη εβδομάδα κατάλυση στα πάντα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα επίσης, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, ενώ κατά την τρίτη εβδομάδα έχουμε τη γνωστή σε όλους μας εβδομάδα της Τυρινής, όπου επιτρέπεται κατάλυση μόνο στα τυροκομικά και στους ιχθύες. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες τις έχει ονομάσει ο λαός μας «Αποκριές», και έχει εντάξει μέσα στις ημέρες αυτές διάφορα έθιμα, όπως την Τσικνοπέμπτη και το Καρναβάλι. Όμως, το δεύτερο δεν έχει καμία σχέση με την Εκκλησία μας, αλλά με τα Διονύσια της Αρχαίας Ελλάδας, οπότε είναι λάθος να θέλουμε να του αποδώσουμε σχέση με το Τριώδιο, για το λόγο ότι το Τριώδιο μας φέρνει κοντά στο Θεό, σε αντίθεση με το Καρναβάλι, το οποίο με την κραιπάλη κάθε μορφής μας απομακρύνει από το Θεό. Από την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας εισερχόμαστε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Το εσπέρας της παραμονής της Καθαρής Δευτέρας, ήτοι της Κυριακής της Τυρινής, τελείται στους Ναούς μας ο Εσπερινός της Συγνώμης. Εκεί οι πιστοί παρέχουν συγχώρεση μεταξύ τους. Είναι σημαντικό ξεκινώντας την

Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή να έχουμε απαλλαγεί από το θυμό και την οργή που τρέφουμε προς το συνάνθρωπό μας. Το να εκφράσουμε μία συγνώμη που θα βγαίνει μέσα από την ψυχή μας, και όχι να είναι ψεύτικη και υποκριτική, θα είναι η αφετηρία της περιόδου αυτής. Το χαρακτηριστικό της εν λόγω περιόδου είναι η αυστηρή νηστεία. Ο πιστός που θέλει να νηστέψει, στερείται τις τροφές που φέρνουν απόλαυση, και παραμένει σε αυτές που χρειάζεται για να επιβιώσει. Και είναι λογικό αυτό, διότι εάν ανοίξουμε ένα λεξικό στο λήμμα «νηστεία» βλέπουμε να μας εξηγεί «νηστικός». Ο σκοπός της νηστείας έγκειται στο να δαμάσουμε και να εξαφανίσουμε τα πάθη μας, γι'αυτό οι Πατέρες της Εκκλησίας την ονομάζουν «παθοκτόνο». Η νηστεία θα πρέπει να πραγματοποιείται με αξιοπρέπεια και ταπείνωση. Δεν είναι σωστό να καυχόμαστε ούτε μέσα μας ούτε στον κοινωνικό μας περίγυρο για την προσπάθειά μας ούτε να επικρίνουμε τον αδελφό μας που δεν νηστεύει. Τότε είναι μάταιο να νηστεύουμε, καθώς πιο μεγάλο κακό προκαλούμε στην ψυχή μας. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να σταματήσουμε την προσπάθεια αυτή, εάν δεν θεραπευτούμε πρωτίστως από την αλαζονεία, επειδή γινόμαστε σαν τον Φαρισαίο που χάνει την ψυχή του, από την γνωστή ευαγγελική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την οποία διαβάζουμε την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο να προσπαθούν να νηστέψουν με υπερβάλλοντα ζήλο και κάποιοι αδελφοί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, και εκεί που πρέπει να φάνε κάτι για να λάβουν με ασφάλεια τα φάρμακά τους, να παραμένουν νηστικοί, με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας τους να μεγαλώνουν. Είναι λάθος να το κάνουμε αυτό. Γι'αυτόν το λόγο είμαστε υποχρεωμένοι, προτού νηστέψουμε, όταν έχουμε προβλήματα υγείας να ρωτάμε το γιατρό μας, εάν μας το επιτρέπει η υγεία μας. Η νηστεία δεν αποτελεί το μόνο χαρακτηριστικό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Επιβάλλεται και η συμμετοχή μας στις μοναδικές για την περίοδο αυτή Ιερές Ακολουθίες. Από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, από Δευτέρα έως Πέμπτη, πλην της παραμονής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελούμε κάθε απόγευμα το Μεγάλο Απόδειπνο. Πρόκειται για μία Ακολουθία που τελείται κανονικά μετά το δείπνο, και τονίζεται η επίκληση από τον πιστό στο Θεό για βοήθεια και συγχώρεση. Την πρώτη εβδομάδα των νηστειών, μαζί με την ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου ψάλλουμε τον κανόνα του Αγίου Ανδρέου της Κρήτης, ο Κανόνας αυτός παρουσιάζει την τραγική κατάσταση του ανθρώπου της πτώσεως και της αμαρτίας και η θερμή παρακίνηση του να μετανοήσει και να επιστρέψει κοντά στον αληθινό Θεό. και γιαυτό πριν από κάθε τροπάριο ψάλουμε το στοίχο «Ελέησον με ο Θεός Ελέησον με». Ο Κανόνας αυτός είναι τόσο διαχρονικός που

όταν τον ακούει ο καθένας μας, διαισθάνεται την αμαρτωλότητα του. Ο Κανόνας αυτός είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει και ψάλλεται ολόκληρος την Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος την πέμπτη εβδομάδα των νηστειών. Κατά την περίοδο αυτή δεν τελούμε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πλην του Σαββάτου και της Κυριακής και της ημέρας της εορτής του Ευαγγελισμού, λόγω του πένθους που έχει ο άνθρωπος για την αμαρτωλότητά του. Έτσι, δεν τελεί τη Θεία Λειτουργία που φέρει Αναστάσιμο με πανηγυρικό περιεχόμενο. Άλλα οι πιστοί θέλουν να μετέχουν των Αχράντων Μυστηρίων, και να παίρνουν δύναμη για να διανύσουν τον αγώνα της νηστείας, οπότε τελούμε τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων. Όπως λέει και η λέξη «Προηγιασμένη», είναι Λειτουργία συνδεδεμένη με Εσπερινό με τη μόνη και ουσιαστική διαφορά ότι τα Δώρα έχουν προηγιασθεί από Θεία Λειτουργία των προηγούμενων ημερών. Το περιεχόμενο είναι κατανυκτικό, και το κλίμα που δημιουργεί η Λειτουργία αυτή, όταν τελείται σωστά, είναι προτρεπτικό και στον πιο σκληρό άνθρωπο να προσευχηθεί και να δει τα ανομήματά του. Πέραν των Κατανυκτικών Ακολουθιών, έχουμε τη λαμπρή και με πανηγυρικό περιεχόμενο Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου με τους Χαιρετισμούς προς τη Θεοτόκο Μαρία. Είναι ένας πολύ όμορφος και μελωδικός κανόνας με θεολογικό περιεχόμενο για την Παναγία και το Χριστό μας, ο οποίος γράφτηκε το 626, επί αυτοκράτορος Ηράκλειου, για να υμνολογήσει και να ευχαριστήσει την Παναγία μας, η οποία τότε έσωσε και δεν άφησε να καταστραφεί η Κωνσταντινούπολη από τους Πέρσες και τους Αβάρους. Η συμμετοχή μας στα μυστήρια της Εκκλησίας είναι απαραίτητη. Η νηστεία και η συμμετοχή μας στις ωραίες αυτές Ακολουθίες δεν εξυπηρετούν το σκοπό να γεμίζουμε το χρόνο μας, αλλά να διαισθανθούμε τις αμαρτίες μας και να μετανοήσουμε. Γι'αυτό ας συμμετέχουμε, ιδίως τις ημέρες αυτές, στο μυστήριο της Εξομολογήσεως, ας αφήσουμε στο Ιερό Επιτραχήλιο τα ανομήματά μας, και καθαροί ας πλησιάσουμε το Ιερό Δισκοπότηρο για να γίνουμε «σύσσωμοι και σύναιμοι Χριστού». Εάν προετοιμασθούμε σωστά, με νηστεία και προσευχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έρθει η Ανάσταση στις καρδιές μας, και θα νιώσουμε ανείπωτη, πραγματική χαρά τις ημέρες αυτές, και ας ήμαστε μόνοι στο μάταιο τούτο κόσμο. Ενώ αρκετοί συνάνθρωποι μας, που έχουν όλα τα αγαθά της Γης και ζούνε μέσα σε μεγάλο κοινωνκό περίγυρο τις ημέρες αυτές, αλλά χωρίς Αναστάντα Χριστό, ζούνε μέσα στην μοναξιά και στην θλίψη της κολάσεως. Καλή και ευλογημένη Τεσσαρακοστή!