Tahun Tarikh Masa Bilangan murid Mata pelajaran Tajuk Langkah Pelaksanaan Langkah dan Masa Set Induksi

( 5 minit )

:

2 Pintar

: 19 Mac 2013 : 12.30 -1.30 petang : 24

: Matematik : Peratus : Isi Kandungan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Catatan - Video “peratus a. Tayangkan video “peratus dalam matematik” a. Guru menayangkan video. b. Murid diminta memerhatikan video ini dengan teliti. c. Murid menjawab soalan yang berkaitan dengan video yang dikemukakan oleh guru. d. Guru menjelaskan nombor-nombor yang terdapat dalam video tersebut adalah nombor peratus. e. Guru mengaitkan isi pelajaran dengan tajuk yang akan disampaikan pada hari ini. - Kemahiran Bernilai Tambah. - LCD, komputer riba dan pembesar suara. dalam matematik”.

Guru menjelaskan aktiviti tersebut. Guru melorekkan beberapa kawasan dan menunjukkan cara menulis perpuluhan. . e. b. Contoh : . Guru menerangkan konsep perpuluhan. Guru menunjukkan 10 kotak (10 decimal square grid). Menerangkan konsep perpuluhan. c.Alat Bantu Mengajar :  Kertas square grid.mewarna (Lampiran 1) a. Contoh : .Kemahiran Mendengar Langkah 1 ( 15 minit) c. Aktiviti secara kumpulan Langkah 2 (15 minit) . Guru meminta murid untuk melorekkan kotakkotak itu berdasarkan nombor perpuluhan Edaran kertas square grid. d.a. Guru juga menggunakan 100 kotak. Guru memberikan kertas square grid kepada setiap murid. a. b.Konsep Asas Perpuluhan .

Murid akan menyebut nombor perpuluhan mengikut turutan. guru dan murid-murid yang lain akan menyemakkan hasil kerja mereka. guru juga menyediakan beberapa soalan dalam sehelai kertas supaya murid lebih memahami konsep perpuluhan melalui menyiapkan soalan tersebut. c. “Menyusunkan nombor perpuluhan” 0. Guru memberikan lembaran kerja kepada Lembaran Kerja 3 .5 0.64 0. Seterusnya. Guru diberikan 3 kad imbasan kepada setiap wakil kumpulan yang terdiri daripada 3 orang murid.95 0.82 Kad imbasan menyusun nombor perpuluhan tersebut dengan turutan yang betul dalam satu barisan.9 Langkah 4 Lembaran kerja a.2 0.1 0. Setelah itu. b. (Lampiran 2) e. Ia merupakan aktiviti tambahan sekiranya aktiviti sebelum dapat dilaksanakan dalam masa yang singkat. 0. Guru meminta murid untuk menghadiri ke hadapan dan menuruh mereka untuk 0.4 0.35 Lembaran kerja 2 a.yang diberi. Aktiviti kumpulan : Mewarna dan menulis. d.7 0. Aktiviti Kumpulan : Menyusun nombor perpuluhan mengikut Langkah 3 ( 10 minit) turutan yang betul.

Lirik lagu “perpuluhan” . b. c. Penutup (5 minit) (Lampiran 4) a. Guru mengaitkan isi pelajaran dengan tajuk yang akan disampaikan. Murid akan menyiapkan lembaran kerja dalam waktu kelas.(10 minit) „ Perpuluhan ‟ (Lampiran 3) murid-murid. .LCD . Komputer Riba. Memberikan lirik lagu “perpuluhan” . Murid diminta menyanyikan lagu itu dengan menggunakan irama lagu “kalau rasa gembira tepuk tangan” . Guru menayangkan lirik lagu . d. a. Pembesar Suara. Murid menjawab soalan yang berkaitan dengan lagu yang dikemukakan oleh guru. . b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful