Tahun Tarikh Masa Bilangan murid Mata pelajaran Tajuk Langkah Pelaksanaan Langkah dan Masa Set Induksi

( 5 minit )

:

2 Pintar

: 19 Mac 2013 : 12.30 -1.30 petang : 24

: Matematik : Peratus : Isi Kandungan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Catatan - Video “peratus a. Tayangkan video “peratus dalam matematik” a. Guru menayangkan video. b. Murid diminta memerhatikan video ini dengan teliti. c. Murid menjawab soalan yang berkaitan dengan video yang dikemukakan oleh guru. d. Guru menjelaskan nombor-nombor yang terdapat dalam video tersebut adalah nombor peratus. e. Guru mengaitkan isi pelajaran dengan tajuk yang akan disampaikan pada hari ini. - Kemahiran Bernilai Tambah. - LCD, komputer riba dan pembesar suara. dalam matematik”.

Guru melorekkan beberapa kawasan dan menunjukkan cara menulis perpuluhan. Menerangkan konsep perpuluhan.a. Contoh : . e. b.mewarna (Lampiran 1) a. Guru menjelaskan aktiviti tersebut. Contoh : . Guru menerangkan konsep perpuluhan. Guru memberikan kertas square grid kepada setiap murid. Guru juga menggunakan 100 kotak. Guru meminta murid untuk melorekkan kotakkotak itu berdasarkan nombor perpuluhan Edaran kertas square grid.Konsep Asas Perpuluhan . c.Alat Bantu Mengajar :  Kertas square grid. .Kemahiran Mendengar Langkah 1 ( 15 minit) c. d. a. Guru menunjukkan 10 kotak (10 decimal square grid). Aktiviti secara kumpulan Langkah 2 (15 minit) . b.

Murid akan menyebut nombor perpuluhan mengikut turutan.1 0.35 Lembaran kerja 2 a. Seterusnya. Ia merupakan aktiviti tambahan sekiranya aktiviti sebelum dapat dilaksanakan dalam masa yang singkat. d. Guru memberikan lembaran kerja kepada Lembaran Kerja 3 .5 0. (Lampiran 2) e. c.4 0. Setelah itu. “Menyusunkan nombor perpuluhan” 0. Aktiviti Kumpulan : Menyusun nombor perpuluhan mengikut Langkah 3 ( 10 minit) turutan yang betul.7 0. Aktiviti kumpulan : Mewarna dan menulis.64 0.95 0.yang diberi. 0. Guru diberikan 3 kad imbasan kepada setiap wakil kumpulan yang terdiri daripada 3 orang murid.82 Kad imbasan menyusun nombor perpuluhan tersebut dengan turutan yang betul dalam satu barisan.2 0. guru juga menyediakan beberapa soalan dalam sehelai kertas supaya murid lebih memahami konsep perpuluhan melalui menyiapkan soalan tersebut.9 Langkah 4 Lembaran kerja a. guru dan murid-murid yang lain akan menyemakkan hasil kerja mereka. Guru meminta murid untuk menghadiri ke hadapan dan menuruh mereka untuk 0. b.

. Murid menjawab soalan yang berkaitan dengan lagu yang dikemukakan oleh guru.LCD . Murid akan menyiapkan lembaran kerja dalam waktu kelas. Penutup (5 minit) (Lampiran 4) a. b. Murid diminta menyanyikan lagu itu dengan menggunakan irama lagu “kalau rasa gembira tepuk tangan” . d. Guru mengaitkan isi pelajaran dengan tajuk yang akan disampaikan. Memberikan lirik lagu “perpuluhan” .(10 minit) „ Perpuluhan ‟ (Lampiran 3) murid-murid. c.Lirik lagu “perpuluhan” . Guru menayangkan lirik lagu . . a. b. Pembesar Suara. Komputer Riba.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful