UMILITI SI OBIDITI De F.M.DOSTOIEVSKI (personaje inspirate dupa romanul “Umiliti si obiditi”de F.M.

Dostoievski) DECORUL: Scena reprezinta un spatiu gol,larg, cu strictul necesar de elemente care va fi folosit pe principiul scenei elisabetane. INTUNERICUL SI LUMINA: joaca un rol deosebit de important.Spectacolul incepe in intuneric deplin.Daca regia considera necesar, putem asculta pe intuneric , muzica si poezia: “…Si ce viata am si eu! E sumbra, cam micsoara, Trage de la ferestra …in camara e numai alean; Creste numai un singur visin afara, Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…” Dar indiferent daca se foloseste sau nu poezia,trebuie sa auzim pe intuneric, precipitandu-se, in soapta si apoi din ce in ce mai tare zvonurile cucoanelor si apoi, treptat, sa intervinalumina.Procedeul e valabil pentru intregul spectacol si pentru fiecare scena in parte, cand este posibil. Spectatorul trebuie sa ramana cu senzatia ca glasurile, vorbele nasc imaginea.Acolo unde nu este posibil , scenele trebuie sa se succeada rapid, chiar sa se suprapuna. Ritmul: Are o functie capital.Dialogul si monoloagele , ca si actiunile si miscarea , trebuie sa fie deosebit de alerte, vii, grabite, precipitate chiar.Pauzele, cat mai rare trebuie ,trebuie sa sporesca tensiunea si suspanul. ATENTIE: In timpul lucrului se pot adauga si alte scene de legatura…

Personaje:

Nikolai Sergheici-administrator mosie-Paul Ivan Petrovici-SCRIITORUL, fiul vitreg- Cristi Natasa- Fiica lui Nikolai-Anda Ivanovna-fiica lui Nikolai, dusmanca Natasei-Oana Ana Andreevna- sotia lui Nikolai- Ana Badilas Printul Piotr Aleksandrovici-tatal lui Aliosa-Madalin Aliosa- fiul Printului- Vlad Nina - o femeie trecuta de 35 de ani- sotia lui Printul Piotr Aleksandrovici, nebuna si alcoolicaAnne Eularia- fiica vitrega a Elenei, prostituata.Mai tarziu, intalneste dragostea si viata ei se schimbaAlina Turcitu Olga- sora vitrega a Eulariei-Diana Barbatul ghebos- tiranul Olgai-Madalin Tatiana Zarescina- o femeie pasionala, tanara amanta Printului Piotr Aleksandrovici- Alina 3 pitipoance

PARTEA I

SCENA 1 Cucoanele INT. SUFRAGERIE Trei cucoane stau la un ceai, la o mica barfa… C1: S-a intors scriitorasul. C2: Cine? C3: Ivan Petrovici… C2:E…Care?

a plans amar si a plecat fara sa spuna nimic. pe Natasa si au crescut impreuna ca doi frati. Ihmenev Ivan sta pe un fotoloiu cu romanul deschis… Ana si Natasa stau pe canapea. cum care? Ala care a fost abadonat de parintii lui inca din copilarie si a crescut in casa lui Nikolai Sergheici Ihmenev. C3: Avea o singura fiica.C1:E. C3: S-au revazut dupa multa vreme la Petersburg. da.. C1: A. dar limba parca ii amortise dintr-o data…Cica. . Nikolai era administrator la Vasilievskoe… C2 si 3: Exact! C3: Nu stiti ca Natasa spunea despre el ca era un caraghios. asta acum 2 ani… C1: Da. desirat si toti care se uitau la el incepeau sa rada?. da…Se zice…ca in clipa cand s-a despartit de ea a vrut sa-I zica ceva important .. SUFRAGERIE Fam. C1: A. C2: Aaaa. pentru ca batranul Ihmenev a venit aici pentru niste treburi legate de un proces si scriitorasul tocmai intrase in randul literatilor… (Celelalte cucoane dau din cap ca si cum actiunea ar continua…) SCENA 2 Nikolai Sergheici Natasa Ana Andreevna Ivan Petrovici INT.Nikolai sta pe celalt fotoliu. mosierul ala marunt.

Nikolai: Excelenta voastra.Ca altfel. poate ca cineva o sa se intereseze de batran…De fapt. Natasa pune in farfuri supa. nu asa. Ivan: Inca putin si o sa ma faceti general. taticule. acum.Uite. desi nu e o slujba e o cariera. Ceilalti se aseaza. de fapt. Ivan Petrovici. ca e mai clar. ce-ar fi fost daca era inalt?Nici n-as fi inteles nimic. ti-am spus-o din dragoste. dar acum e tarziu. tocmai pentru asta te iubesc. Natasa: Azi. de parca toate astea mi s-au intamplat mie.Se intelege. treaba adevarata. asta se vede. uite pentru ce incep sa-ti dea bani! Nikolai: Stii.Dar cine stie.n-o sa te faca pentru ca ai scris un roman.(catre Vania) Vania. dar te pot trimite in Italia pentru a-ti indrepta sanatatea sau pentru a te perfectiona in domeniul stiintelor.. Nikolai: Nu condeier? Nu stiam. prin protectie.Nu e ceva maret. fie si scriitor . Ivan Petrovici?Va privesc si nu-mi vine sac red.. E o fata buna. ce entuziasmata mai e!Asta nu-I nimic . negeneral. aici sunt prea putine lucruri inaltatoare…. imi spusei. M-ai alinat asa de tare incat nu ma asteptam. e bine.Ei.Poate in editia a doua?. trebuie sa fii cat mai nobil.Doamne.Uite. esti o persoana cunoscuta. se spune scriitor. asta e bine. . si la curte.. nu doriti sa mancati ceva? Natasa(se ridica insufletita): Bunul meu tatic! Nikolai e tulburat.Totusi. dar.O sa citeasca si personae importante. ce sensibila mai esti. sa spunem.Ivan(citeste ultimile fraze din roman):”.E mai apropiat cumva. trecura déjà 5 zile de cand murise si inca nu venise nimeni…”(Inchide romanul zambind. e o pornire nobila.Atunci. din nou bani… Anna: Si chiar ati primit atatia bani. Anna: Si atunci sa nu ti se urce la cap.Eu as mai fi indreptat stilul: te laud. sa ne asezam la masa.) Natasa este extrem de emotionata. un condeier.(catre Natasa) Ah. Nikolai: Hm! Uite. cine stie poate o sa ajungi la curte… Anna: Ei.) Nikolai(continua): General.dar uite ce voiam sa spun: sambelan. (se duc spre masa. Ei. sa primesti bani si onoruri pentru treaba. Vania. desigur. dar orice mi-ai spune. a fost tiparit. pentru mai stiu eu ce. nu?O sa te ajute cu bani.

daca nu reusesti . dar ce spun eu…Vezi. stii. pentru mine si fata ta e buna si-mi place…dar nu de asta spun…Dar numai sa fii onest. SUFRAGERIE Cuconele se aprind in discutie… C1:Dar ce e cu Printul? C2: A. sa nu-ti faci prea multe visuri!Ai in fata un drum lung. A produs o impresie puternica. doamne! Dar cum ar trebui sa fie . amadoi sunteti foarte tineri.Sa mai asteptam putin…Sa zicem ca esti un talent. judeca si tu…Esti un om cintit…Gandeste-te putin… (Natasa se uita fix in ochii lui Ivan. nu e o mare problema fata. Printul Piotr Aleksandrovici Valkovski… C3: A venit de la Petersburg. Natasa e a ta. Ivan Petrovici. Sa mai asteptam un anisor asa si jumatate. ei. recunosc. Natasa: Ah. ceva timp…a aparut la mosia vecina. C2: Da.) SCENA 3 Cucoanele INT. asta e cel mai important. am auzit ca acum.Sa-ti slujesti cu onestitate cauza. taticule? Nikolai: Vania. Dar daca deodata nu mai ai noroc deloc. si Anna Adreevna mea are dreptate.sa traiesti cinstit. taticule! Nikolai: Si asta tot rade de mine!Dar…stii Vania…numai ma uit la tine: ce simplu mai esti tu. si cu parul asa. Vania. am observat si. ai asa o fata…adica nu arati deloc a poet…Asa. ce va fi atunci? Macar sa fi avut o slujba undeva… Nikolai(vazand cum se privesc Ivan si Natasa):Uite ce-ti spun eu. chiar m-am bucurat ca tu si Natasa…ei. daca mergi bine. da…Cica l-a vizitat pe Nikolai Sergheici… C1: Si? C2: A aparut in casa Ihmenevilor. cum sa fie fata asta. niste ochi tristi se spune ca au poetii. ceva…Ei. . daca te afirmi tare pe drumul tau. si ochi asa.Natasa: Dar mai bine ar primi cat mai repede o medalie. satul Vasilievskoe. Vania. e bine ca ai noroc. Vania…Am vazut si eu asta. asta voiam sa-ti spun! Anna: Uite. dar amandoi sunteti saraci. uite ce voiam sa-ti spun.

de exemplu. Mosia Printului a inflorit… C1: Si? C3: Stai ca e mult de povestit…Printul era vaduv…S-a casatorit in prima tinerete pentru bani. un neamt ratacitor. Natasa(care pe atunci avea 17 ani) cutezase sa se indragostesca de acesta. C3: Si asta nu e tot! Se zice ca acum trei ani. C1: Nu inteleg…De ce? C2: Stiu eu povestea…S-au raspandit peste tot barfe…Cica. mai ales ca pentru vanzarea Crangului nu avusese de la print niciun fel de imputernicire legala.Aparusera denuntatori si martori care reusira in cele din urma sa-l convinga pe print ca administrarea indelungata a lui Nikolai Sergheici la mosia Vasilievskoe nu se distinsese in niciun caz printr-o cinste ireprosabila. Manisfesta o aviditate exagearata pentru verificarea soctotelilor la mosie. nu ma-nebuni! C3: Stai sa vezi! Printul i-a scris la un moment dat lui Nikolai…Zicea ca il intristeaza purtarea urata a fiului sau si ca sa-l pedepseaca l-a trimis la batranul Ihmenev…SiNikolai Sergheici ihmenev il indragi indata… C2: Aliosa… C3: Si apoi. Nikolai Sergheici daduse deoparte in folos propriu 12 mii ruble de argint.Natasa il fermecase. se mai spune ca tinerii déjà se hotarasera sa se logodesca… C2: Si asta nu e tot! … C1: Stai se spun! Oamenii servili nu dormeau. C3: Si atunci Printul l-a ales ca administrator pe Nikoai Sergheici. C3: Da. la vanzarea Crangului. Nikolai Sergeici dupa ce intuit caracterul tanarului Print Aliosa . agronom.Devenise extrem de carcotas fata de Nikolai Sergheici. C1: E. ca fata lui.Dupa primul an de casatorie isi lasa sotia care ii daruise un fiu. C2: pai.C1: Dar de ce a venit draga? C2: Printul venise pentru a-si alunga administratorul.Au trecut multi ani. sa vedeti! Piotr Alexandrovici se schimbase mult in atitudine fata de Nikolai. Cica a torturat niste tarani si a fost alungat. avea intentia de a-I folosi toate neajunsurile in interes propriu. asta ar putea constitui cea mai clara dovada in fata judecatii. un om ambitios. .

C1:Dar, Nikolai auzind toate aceste acuzatii incepu procesul. C2: Da, da, da…Nikolai Sergieici, pentru ca nu avea nu stiu ce hartii, si, neavad nici protector, nici experienta in aceste chestiuni, imediat pierdu procesul. I se puse sechestru pe mosie. C3: Si cand s-a enervat batranul renunta la tot si decisese sa se mute la Petersburg, pentru a se implica personal in process. C2: Si nu mai stiu de aici… C1: Spun eu! Se zice ca Printul in cele din urma incepu sa inteleaga ca-l jignise in zadar pe Ihmenev. C3: Da, dar uite ca jignirea din ambele parti era asa de puternica, incat nu mai era niciun cuvant de impacare. (Cucoanele stau ca si cum discutia continua…)

SCENA 4 Ivan Petrovici, Nikolai, Anna, apoi Natasa INT. SUFRAGERIE Fam. Ihmenev Anna ii da o cana de ceai lui ivan… Anna: Tare bolnav mai sunteti… Nikolai: Ai fost cumva bolnav? De ce nu ai venit atata timp?Sunt vinovat fata de tine; de mult voiam sa te vizitez dar totul a fost cam… Ivan: Am fost bolnav…Cum se simte Natalia Nikolaevna?E acasa? Anna: E acasa, maica, e casa. O sa iasa acum chiar ea sa va vada…E gluma? De 3 saptamani nu v-ati vazut!Nici nu-ti dai seama ce e cu ea…E sanatoasa, e bolnava, Dumnezeu mai stie… Nikolai: Dar ce? Nu-I nimic cu ea.E sanatoasa!Asa, acum a ajuns fata mare , nu mai e un copil asta e tot.Cine mai stie toate capriciile si tristetile astea de fata mare.? Anna: Ei, acum si capricii!

Usa se deschide. Intra Natasa. Se aude un sunet puternic de clopot. Ea tresare. Batrana isi face semnul cruncii. Anna: Te-ai pregatit pentru vecernie, Natasa?Se aud déjà clopotele…Du-te, Natasenka, du-te , roag-te, din fericire e aproape!Si te mai si plimbi putin.Ce stai asa incuitata?Uite ce palida esti, parca te-a deocheat cineva… Natasa(fara glas): Eu…poate…nu ma duc azi…Nu ma simt prea bine… Anna: Mai bine te duci, Natasa; doar mai inainte ai vrut si, uite, ti-ai adus si palaria. Roaga-te, Natasenka, roaga-te, sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Nikolai: Ei, da; du-te;si te mai plimbi putin. Uite, o sa te conduca Vania! Natasa(zambeste amar): Ramaneti cu bine… Anna:Ei, ingerul meu, cum sa ne luam ramas-bun, doar nu pleci la drum? Macar iei o gura de aer; uite ce palida esti!Ah! Dar chiar am uitat(mereu uit!), am terminat de cusut saculetul cu tamaie , am cusut in el o rugaciune, ingerul meu;S-o pui, Natasa. Poate o sa-ti trimita Domnul dumnezeu sanatate.Numai pe tine te avem.(Ii da o cruciulita de aur si saculetul.) Sa-l porti sanatoasa!(Ii face semnul crucii) Candva iti faceam mereu semnul crucii inainte de culcare, citeam o rugaciune, iar tu o repetai dupa mine.Iar acum nu mai esti asa, si nu-ti mai da Dumnezeu liniste sufletesca. Ah,Natasa, nu te mai ajuta nici rugaciunile mele de mama.(Plange.) (Natasa ii saruta mana. Face un pas spre usa; se intoarce repede la batran.) Natasa: Taticule! Faceti si dmneavoastra semnul crucii…asupra fiicei dumneavoastra.(Se lasa in genunchi.) Nikolai(cu lacrimi): Natasenka, copila mea,fata mea, draga mea, ce e cu tine?De ce esti asa de trista?De ce plangi zi si noapte?Doar vad tot; nu dorm noptile, ma ridic si aud la usa camerei tale!...Spune-mi tot, Natasa, deschideti sufletul in fata mea; batranul tau tata si noi…(O ridica. O imbratiseaza.) Natasa: Nu-I nimic, nu-I nimic, numai asa…nu ma simt bine… Nikolai: Sa te binecuvanteze dumnezeu cum te binecuvantez eu, copilul meu drag! Sa-ti trimita mereu pace sufletesca si sa te apere de orice durere! Anna(plangand): Si a mea, si benecuvantarea mea! Natasa(soptit): Ramaneti cu bine!(Se opreste la usa, mai priveste o data spre ei, mai vrea sa spuna ceva, dar nu poate si iese repede din camera.Vania fuge dupa ea.)

SCENA 5 Vania, Natasa, apoi Aliosa Scena goala. Undeva pe chei… (Natasa intra in fuga. Vania dupa ea. O prinde de umar.) Vania: Intoarce-te, Natasa! Natasa: Tu nu vezi, Vania, ca am plecat de tot , ca am plecat de la ei si nu ma mai intorc niciodata? Vania: Nu, dar…nu cred; nu se poate asa ceva!... Natasa: Nu, Vania, dar asa este! Am plecat de la ei si nu stiu ce se va intampla cu ei…nu stiu ce se va intampla cu mine! Vania: Te duci la el, Natasa?Da? Natasa: Da! Vania: Dar asta nu se poate!Doar stii ca e imposibil, Natasa, sarmana mea! Asta e o nebunie!Doar o sa-I distrugi si o sa te distrugi si pe tine! Stii asta? Natasa: Stiu; dar ce sa fac, nu e vointa mea!Il iubesc mai presus de orice, mai presus de mine insami. Vania: Dar el nu e pentru tine, Natasa! Tatal tau n-o sa fie de acord niciodata cu relatia voastra. Natasa: Nu ma intereseaza, Vania! In momentul asta nu pot sa mai gandesc nimic…Stiu doar ca nu pot trai fara Aliosa.Sunt in stare sa ma lupt cu oricine pentru el: cu parintii mei, cu tatal lui si cu tine… Aliosa(intra fericit si o imbratiseaza pe Natasa): Natasa! Natasa(fericita): Aliosa, dragul meu! Aliosa(dand mana cu Vania): Vania, frate, ma bucur ca esti alalturi de noi in situatia asta.Nimeni nu ne intelege dragostea. Singurul sprijin esti tu. Vania(zambind amar): Am alta solutie?...Sper doar sa o faci fericita, pentru ca ea chiar te iubeste.Si-a parasit parintii pentru tine, sa stii…

. Natasa(catre Aliosa): Dragul meu.)Mi-a fost foarte greu. micutule orfan!Nu stiu de ce tii tu asa de mult la Natasa cand nici macar nu suntetm frati! Sau ai uitat ca ai fost luat de mila din gramada de gunoi din coltul strazii?.. prapaditule! Minti de ingheata apele!De ce nu recunoasti?. nici pe ea. Aliosa(imbratisand-o din nou): Promit ca o sa te protejez si am sa fiu langa tine…Eu tot mai cred ca parintii nostrii se vor impaca si ne vor da binecuvantarea lor. dragul meu…Am sa fac tot ce-mi sta in putiinta sa nu te dezamagesc nici pe tine.De unde atata dragoste pentru Natasa? Nici macar n-aveti acelasi sange. Vania: Cred ca ar fi cazul sa plecati mai repede…Sa aveti grija de voi! Natasa(imbratisandu-l): Fratiorul meu drag…Ce m-as face fara tine…Am sa te anunt unde stau si o sa te rog sa ne vizitezi pentru ca avem nevoie de tine… Aliosa(da mana cu Vania): Dumnezeu sa te binecuvanteze! Pe curand! (Natasa si Aliosa ies in graba) Ivanovna(iese tafnoasa catre Vania): Esti o vulpe batrana! Stiam eu ca tu si cei doi coaceti ceva! Vania(surprins): Ivanovna! Ivanovna(cu sila): Ce-o sa zica tata cand o sa afle ca tu esti complice la fuga Natasei cu Aliosa? Vania: N-o sa-I spui! Ivanovna(cu ura): Nu-ti promit nimic! Blestemata de Natasa imi datoreaza foarte multe si trebuie sa mi le platesca! Vania(Luand-o brutal de brate): Nu vorbi asa de sora ta! Ivanovna: Ba vorbesc cum vreau eu.. va trebui sa o luam pe drumul nostru. ci omenia! Dar nu ai cum sa intelgi tu toate astea… Ivanovna: Minti. dar iata ca a trebuit sa aleg iubirea. Vania: Ce sa recunosc! .Ne vom lua un apartament cu chirie si vom astepta sa se termine conflictul dintre parintii nostri. Natasa(cu durere): Aliosa…(incepe sa planga) ma simt atat de vinovata fata de parintii mei…(In timpul acesta Ivanovna sta si asculta conversatia ascunsa dupa un stalp. tatal tau stie ca ne vom muta impreuna? Aliosa: Doamne fereste! Vrei sa ma spintece? Nu e cazul sa-I spun pentru ca ar fi in stare de orice.Aliosa: Stiu.Acum.. Vania: Nu sangele conteaza.

atunci nu va fi nici cu Natasa! Jur pe ce-am mai sfant ca Natasa nu va fi a lui Aliosa! Vania: Tu n-ai nimic sfant! Esti o fiinta plina de ura.) . Iovanovna! Daca indraznesti sa le faci vreun rau. cum… Vania(cu vocea ridicata): Inceteaza! Ivanovna(cu vocea ridicata): Ba nu incetez! Recunoaste ca esti un ratat. Vania! Niciodata n-ai stiut sa te impui si sa ai o atitudine de invingator. cu baliverne:”Am crescut impreuna toti patru si nu e firesc sa ne iubim !” E. Vania…Se vede dupa felul cum o privesti. Si sa nu-mi vii acum. dar din nefericire. Deci. tu si Aliosa nu sunteti fratii nostrii: tu esti un biet orfan care nu si-a cunoscut niciodata adevaratii parintii. o ia de brate): Asculta bine. se abtine) Ivanovna(cu rautate): Stiu.Ivanovna: Ca o iubesti! Vania: O iubesc ca pe o sora! Ivanovna: O iubesti ca pe o femeie! Recunoaste!Ii spui “sora”. Esti demn de mila. Iovanovna: Intotdeauna ai fost un om slab si prost. nu ne leaga nimic. Iovanovna: .Ai grija!(Iese furioasa. o sa dai de mine si te asigur ca vei cunoaste un Vania mult mai mai rau decat esti tu in prezent! Iovanovna(smulgandu-se): Nu mi-e teama de tine. el o prefera pe Natasa! Cu toate astea eu sunt capabila de orice ca sa-I despart! Stiu ca Aliosa nu ma vrea. Ma multumesc cu faptul ca Natasa este fericita alaturi de Aliosa. dar tanjesti sa o tavalesti putin prin asternuturile tale ! Vania(ridica mana asupra ei. Mereu te-ai multumit cu firimituri. Mie mi-e bine asa cum sunt. pentru ca sunt capabila sa te ucid fara nici o teama. cum o atingi. Vania! Ca o iubesti si ea il iubeste pe Aliosa! Nu esti destul de puternic sa lupti pentru sentimentele tale! Esti slab! Nu esti barbat! In locul tau m-as ambitiona si as lupta pana la sange pentru EA. Vania! Viata trece pe langa tine si o sa-ti para rau ca n-ai facut ce trebuia la timpul potrivit! Cucereste-o pe Natasa! Vania: Eu nu sunt tu. Iovanovna. dar daca e asa. pentru ca ai fost gasit de tata langa un morman de gunoi. ratatule! Pentru mine esti un mediocru peste care pot trece foarte usor…Fereste-te sa-mi stai in cale. iar Aliosa este fiul Printului care se saturase sa-I poarte de grija si l-a trimis la tata. Vreau sa te asigur ca eu n-o sa am liniste pana nu-I distrug! Vania(infuriate. Vania! N-avem acelasi sange!Eu dintotdeauna am fost indragostita de Aliosa. cu asta nu sunt de acord! Pana la urma. stiu…adevarul doare…Se vede.Fii realist.

.. te rog! Vania(ii aprinde tigara) Eularia: Interesant…Nu ma gandeam ca o sa te intalnesc vreodata…Trebuie sa ma simt importanta. singur si trist…Imi dai o tigara? Vania(ii da o tigara): Eularia(cochetand): Poti sa mi-o si aprinzi. Se vede de la o posta ca esti scriitor: calm. cum se vede meseria pe om.…Oamenii…Nu stiu de ce in seara asta am o pofta nebuna sa vorbesc despre mine…Stii. Iarta-ma.) Eularia(apropiindu-se languros de Vania): Tristetea e sora cu moartea uneori…(Vania o observa. Ivan Petrovici! Esti un gentil…Te sperie exteriorul meu. te retin? Vania: Nu. eu sunt o prostituata cu suflet…(Zambeste amar) Ha. pierdut. nu-I asa? Ce femeie normala poate sa iubesca pe seara zece barbati deodata sau pe rand?. femeile usoare. iti trebuie un suflet mare sa daruiesti atata dragoste…Stii…voi barbatii sunteti . ci mai mult ma…intristeaza… Eularia(curgandu-I lacrimile): Nu vreau sa fiu asa…Viata m-a facut asa.) Dumneata esti scriitorasul…Ivan Petrovici. ha…Se spune despre noi.(Vania isi aprinde o tigara nervos. Toti cand ma vad pe strada ma vor doar pentru placerile carnale si atat…Ma bucur ca mai exista si barbarti care vor doar sa…poarte o conversatie…Desi te cunosc doar de un minut simt ca imi esti prieten… Vania: Vad in tine o faptura gingasa in pofida exteriorului tau… Eularia: Multumesc.Crede-ma. ca avem o inima mare…Pai. nu-I asa? Vania: Trebuie sa te simti asa cum…vrei…Pentru mine nu e asa de important ca sunt scriitor… Eularia:Modest…Modestia este o caracteristica a oamenilor buni…Unii o considerea chiar prostie. Vania(surprins de aparitia feminine): Eu… Eularia(zambind amar): Se scrie mult de dumneata in ziare…Esti talentat…Doamne. deloc! Purtam o conversatie… Eularia: esti prea dragut…Ce proasta sunt! Nu m-am prezentat! Eu sunt Eularia… Vania(zambind): Imi pare bine… Eularia(intristandu-se): Stii esti primul barbat care se poarta frumos cu mine. In timpul acesta intra Eularia imbracata strident si vulgar. asa-i? Vania: Nu ma sperie.

Vei fi crezut instantantaneu iar spusele tale amplificate de numerosi interesati sa te compromita ireversibil. Servitoarea si Iovanovna Piotr si Tatiana stau pe canapea si se saruta. un blestem.. Simplu. Eu le fac placerile. nu? Vania: Tie iti place viata asta? Eularia(cu lacrimi in ochi):Nu e vorba de placut…Asa am fost crescuta.niste fiinite stranii…Desi aratati singuranta si va dati cocosi in fond sunteti niste firi slabe si dornice de iubire… Vania: Nu te contrazic deloc.Vai lor! Vania: Privindu-te imi vine sa te intreb ceva… Eularia: Intreaba-ma fara jena…De fapt.. criminalule! O sa te ucid cu mana mea! (tot zice pe parcursul replicilor urmatoare: “Te omor! “”Bestie!” . ci doar incerc sa fiu realista…Sunt o depravata. m-am conformat… Olga(striga din Off): Du-te mai departe. iar ei ma platesc pentru asta. numesc binecuvantarea. 14!(Iese) Vania priveste consternat… SCENA 6 Interiorul apartamentului lui Piotr Piotr. Tatiana. pentru ca asa am crescut. Ai perfecta dreptate! Eularia(amuzandu-se): Chiar esti simpatic! Esti un barbat admirabil…Repet: esti singurul barbat care nu ma priveste ca pe un obiect …Stii cata nevoie am de un barbat care sa vorbesca normal cu mine si sa ma privesca asa frumos ca dumneata?. intuiesc…Vrei sa stii de ce am ajuns in fond in starea asta…De ce sunt o prostituata? De ce sunt un nimeni?.. Vania: Nu te vorbi niciodata de rau pe tine insati. Nina(striga din dormitor. batand in usa): Da-mi drumul. Strada Solionil. Am fost crescuta special pentru a fi sclava barbatilor. dragul meu…M-am obisnuit. Nina. idioato! Vorbesti de o ora cu el! Du-te ca te omor! Eularia(speriata): Trebuie sa te parasesc!(Spune fugind) Te astept sa mai vorbim.E o binecuvantare ca te-am cunoscut…Unii. Eularia: Nu ma vorbesc de rau. de obicei aceia care nu cunosc privilegiul..

dragul meu si nu e normal sa ne impiedicam de Nina. (il saruta. cautand-o pe Tatiana disperata prin sufragerie): Unde esti. la usa): Nina. fa-I ceva. Rezolva-ti problemele conjugale si vorbim mai in colo.) Piotr(se duce spre dormitor. Piotr: E nebuna si nu mai pot sa scap de ea… Tatiana: Nu exista asa ceva…Divorteaza .) Nina(plangand): De ce te porti asa cu mine. canalie?!! Ai uitat de tot dragostea noastra?! N-o sa scapi de mine. Piotr. Doar n-o sa te oblige sa stai cu ea daca nu o mai iubesti… Piotr: Vedem.) Nina(striga): Sa nu crezi ca sunt proasta. nenorocitilor! Indraznesti sa faci asta sub ochii mei. monstrule?! Unde e?! Unde e?! Piotr(furios o ia de brate): Potoleste-te odata ca dau cu tine de pamant!(O arunca pe canapea. vorbeste cu ea. o iau razna si eu! Nina(se ridica): Eu nu te dau altei femei. inainte de a-ti deschide o sa te rog dinainte sa avem o dicutie serioasa pe un ton civilizat despre noi doi. draga mea…(Se saruta. Piotr! Tu esti al meu si nu scapi de mine cu una cu doua! Prefer sa te omor cu mana mea decat sa te stiu departe de mine! . Piotr!!! Stiu ca esti cu o usuratica in sufragerie! O simt! Va aud! Va omooor pe amandoi.Tatiana(amuzandu-se): Tu esti nebun? Ai inchis-o in camara? Piotr: Prefer sa o tin inchisa decat sa umble pe aici. lamureste-o ca trebuie sa va despartiti…Nu e normal ce se intampla… Piotr: Mai stai. Piotr? Ti-am dat toata dragostea mea! Ti-am oferit totul!!!(se aseaza in genunchi) De ce nu ma mai iubesti? De ce ma inseli?! Piotr(strangand din dinti): Din cauza ta! Esti o femeie isterica si nebuna pe care n-o mai vreau langa mine! Simt ca daca mai stau alaturi de tine. Nina: Bine… (Piotr deschide. te omor! Jupoi pielea de pe tine!(catre Piotr): Unde ai ascuns-o. Tatiana: Totusi.) Nina(intra in sufragerie ca o furtuna. desfranato?! Arata-te ca daca nu. Iese. eu déjà nu mai suport situatia si nu rezist sa aud atatea tipete…Nu stiu. mi se pare nefiresc. Mi-ai promis…Noi ne iubim. jur!!! JUR!!! Tatiana(se ridica putin speriata):Dragul meu. Tatiana! Tatiana: Nu am venit la spectacol.

pentru ca stie sa se poarte in lume. in ce mai aprinsa): Ah. calmeaza-te! Nina(posedata): Am sa ma omor aici. Nina: O iubesti? Piotr: Da. o iubesc! Nina(mai aprinsa): Innebuneeesc!!! Spune-mi ca e o gluma. Nina! Nina: Nu masor nimic! Cum poti sa iubesti o femeie care nu e sotia ta? Eu ti-am daruit cei mai frumosi ani din viata mea. nu esti… Nina(apropie foarfeca de incheietura mainii stangi): Blestematule!!!(Se taie. nu raspund de faptele mele. in fata ta…(Piotr se apropie un pic de ea) Nu te apropia!(Piotr sta neclintit. ca mi-e greata de tine? Tu m-ai indepartat din cauza caracteului tau! Esti rea.Piotr: Nu intelegi ca nu te mai suport. Am fost alaturi de tine in toate momentele dificile. asa-i?! Am auzit-o!A fost aici! Ii simt parfumul ieftin in toata camera! E o usuratica! Piotr: Masoarati cuvintele. pentru ca esti Nebuna!!! Nina(din ce.) Priveste-ma in ochi si spune-mi ca nu ma mai iubesti! Piotr(cu usoara teama): Nu te mai iubesc! Nina(ii sticlesc ochii): Ca nu sunt singura femeie din viata ta! Piotr: Pai. stie sa fie tandra… Nina(pune mainile la urechi): Nu vreau sa aud! Piotr: Ba trebuie sa auzi!(O bruscheaza si o priveste direct in ochi): Stie sa faca dragoste cu mine cum tu n-o sa poti sa faci niciodata in viata ta.) Piotr(se sperie un pic. te rog! Piotr: Nu e nicio gluma! O iubesc din toata inima.) Piotr(striga): Nina! . stie sa fie o doamna. Asta mi-e raspalata??? Ma parasesti pentru o… Piotr: Daca indraznesti sa mai scoti un cuvant vulgar din gura. dar incerca sa stea calm): Nina. nebuna si haotica! Nu pot sa mai traiesc alaturi de o femeie care nu e in toate mintile! De ce sa ne facem rau?! Vreau sa divortam! Nina(cu rautate): Nici moarta nu-ti voi acorda divortul! Nu vreau! Nu pot! Ti-ai gasit pe alta. nemernicule!!! O sa regreti amarnic toate cuvintele astea!!! O sa mai ai pe constiinta!(Cauta disperata in sertar in timp ce vorbeste.) O sa fiu umbra ta si dupa moartea mea!!!(Scoate din sertar niste foarfece.

pentru a pune mana pe averea mea. Ia-o si ingrijeste-o. Natasa sa se indragostesca de fiul meu.) . nu intelegi ca nu vreau sa am de a face cu familia ta! Tatal tau m-a furat in timp ce a fost administrator la mosia mea. da sa iasa... ba mai mult a facut in asa fel ca fii-sa. dar iti multumesc pentru gest.(Se uita la adresa. domnita! Nina(rade in hohote): N-am murit! Respir!(Se aude inca din culise. poate ati avea ragaz sa ascultati ce va spun si sa aflati motivul pentru care am venit la dumneavoastra in vizita. Piotr: Fetito.(se pierde glasul…) Piotr(se agita prin camera nervos. Doamne-Doamne…Mai intai trebuie sa o gasesc pe nenorocita care mi-a furat iubirea!.) Iovanovna(zambind): Sa aveti o seara buna…(iese) (Piotr se aseaza pe marginea canapelei.) Piotr(fierbe): Nu stiu ce interes ai tu. I-o da. dar intra Iovanovna): Tu ce cauti aici? Iovanovna: Buna seara…Am… Piotr(intrerupand-o):Iesi imediat din casa mea! Nu vreau ca niciun membru al familiei Ihmenev sa-mi spurce casa prin prezenta lor! Iovanovna(amabila): Daca n-ati fi atata de brutal.(Nina isi priveste rana si incepe sa rada isteric. Piotr se duce spre ea. dar nu ma ia.) Nina(lasa sa cada forfecele si continua sa rada): Piotr… Servitoarea(intra. Stiti ca Aliosa s-a mutat impreuna cu Natasa intrun apartament? Piotr(revolatat): Poftim?! Iovanovna: Ei spun ca se iubesc mult si ca nu mai suporta acesta situatie creata intre familiile noastre si prefera sa stea singuri si ascunsi de lume… Piotr: De unde stii toate astea? Iovanovna: I-am vazut cand au plecat impreuna…I-am urmarit si am aflat unde stau…(Scoate din geanta o foaie cu adresa. te rog! Servitoarea(o ia): Haideti.) Eu vreau sa mor. vede se sperie): Doamne fereste!!! Piotr: E doar o zgarietura. Iovanovna: Exact despre asta vreau sa vorbim.

Dar in exterior se tine tare. mereu e asa cu mine. . stie ca noi ne dam seama de siretlicurile lui…Ce rost are sa faca mutrele astea in fata mea? Ce-I sunt o straina pentru el?Asa se poarta si cu fata. O sa ma duc la mine. Nici pana acum nu l-a putut aduce? Anna: il adduce acum… Vania(se aseaza): Am fost cu treburi…Mare mizerie mai este. daca ar ierta-o pe porumbita mea si ar aduce-o aici. si Natalia spunea despre ea. Vania. asa. stai uite. Nikolai(intra): Ce-I cu samovarul. din cauza fiicei mele desfranate. oricare femeie e incantatoare. dar uite.Cica nu am niun fel de dovezi. nu am hartiile necesare… Anna: Dragul meu. Ihimeni…Se aude ploaia… (Vania si Anna sunt asezati la masa. saracuta! Vania: Am auzit eu ca logodnica asta e o fata fermecatoare. aici. Noaptea plange . o lasa nemernicul ala pe Natasa? E un baiat fara caracter. n-o blestema!Spune tot ce vrei numai nu-ti blestema fiica. Discuta…) Nikolai(intra ud): Sunt ud pana la piele.Si nici nu a putut sa fie educat. ce-o.Mandria lui l-a innebunit. nu vrei…sa o ierti pe Natasa si sa se intoarca la noi? Nu ti-e mila de ea? Nikolai: Nu mi-e mila!(Tremura) Nu mi-e mila pentru ca nici altora nu le e mila de mine!Pentru ca in casa mea se fac comploturi impotriva capului meu facut de rusine.Dar ar fi trebuit sa o ierte.A slabit? Vania: A slabit. a iesit un zvanturat:o arunca pentru asemenea iubire. Vania si Ivanovna INT. iar tu. Anna .) Anna: Uite ce om este. Spune-mi ce s-a mai intamplat cu fata mea?Ei. chir eu am auzit. Doamne dumnezeul meu!Ce se va intampla cu ea. Anna: Nikolai.Ma acuza acum de tot.SCENA 7 Dupa o vreme… Nikolai. Anna: Pentru voi condeierii. numai sa-I salte fusta…Daca s-ar linisti macar asta al meu. in ultima vreme renuntand in fata mea la tonul afectat si la orice rezerva.(Se duce in camera lui. demna de blestem si de toate pedepsele.

Nikolai! Eu n-am sa-mi las fata sa sufere! Eu o sustin in alegerea facuta! Daca ea crede ca fericirea ei este Aliosa. cel ocarat. ca sa ma duc la blestemata asta sis a-I cer iertare!Priveste.): In veci sa fie blestemata! Anna(striga): Doamne! Pe Natasa mea! Fetisoara ei o calca in picioare! Iart-o! Iart-o! Nikolai(plangand): Nu! Nu! Pentru nimic in lume!(Cade in genunchi)Niciodata! Niciodata! Ivanovna(intra cu o pelerine de ploaie): Vai de mine ce s-a intamplat? A murit Natasa? Anna(furioasa ii da o palma Ivanovnei): Cum poti sa vorbesti asa despre sora ta? Ivanovna(plange): Am pus doar o intrebare. E medalionul Natasei. mama! Am crezut ca s-a intamplat ceva cu Natasa! Anna: Una e sa intrebi daca I s-a intamplat ceva si alta e sa zici despre ea ca a murit! Nikolai(se ridica abatut. ce rost are sa ma opun eu?! Cine sunt. iar eu nu vreau sa ma dau pe mana lui! Iovanovna: Nu esti chiar proasta…Esti doar naiva! Anna: Obraznico! Ce tot indrugi tu acolo? De unde atata ura fata de sora ta? Dintotdeauna ai persecutat-o! .Nikolai(mai tare): O blestem!Pentru ca asta se asteapta de la mine. Dumnezeu sa iau decizii in numele ei? Nikolai: Esti proasta! Vania: Tata… Anna(striga): Prefer sa fiu proasta decat sa fiu mandra! Mandria este arma diavolului. deci o iubesti!(Ia medalionul.) Anna(cu lacrimi in ochi): Dragul meu. se aseaza): Pentru mine e ca si moarta! Anna(continua indurerata catre Nikolai): Te gandesti numai la orgoliul tau prostesc in loc sa te gandesti la fiica ta! Iti blestemi fiica in momentul cand are nevoie de intelegere si compasiune! (Plange) Ce greseala a facut in afara faptului ca iubeste pe fiul dusmanului tau?! Orgoliul tau este mai presus de fericirea Natasei! Ivanovna: Tata are dreptate.) Din procesul asta reiese acum ca sunt hot. ca l-am furat pe binefacatorul meu! Sunt defaimat din cauza ei!(Incepe sa scoata hartii din buzunare. E nervos. mama! Anna: Tu sa taci! Ai semanat leita lui taica-tu! Acelasi egoism si mandrie care nu fac altceva decat sa inrautatesca situatia! Uite ce e. Cade ceva greu din buzunar. ca sunt insulator.) Nikolai(ii smulge medalionul si-l calca in picioare. Vania!(Scoate din buzunar niste hartii.

Eularia intra grabita. Anna: Nu ti-a luat nimeni nimic! Aliosa o iubeste pe ea! Ivanovna: Da. mama. stiu! Lucrul asta imi usuca sufletul in fiecare zi! Crede-ma. cea mai cocolosita de voi toti.) Nikolai: Casa asta a devenit un iad… SCENA 8 Apartament saracacios… Eularia. Anna: Tu-l iubesti pe Aliosa? Ivanovna: Dintotdeauna! Dar nemernica de sora-mea mi l-a luat.Ivanovna(se infurie): Pentru ca merita! Pentru ca intotdeauna a luat tot ce a fost mai bun de la viata! Inca din copilarie ea era cea mai iubita. Eularia scoate din geanta niste bani si ascunde intr-o cutie aflata dupa un paravan.Olga se ascunde si o urmareste. Nu-si gaseste linistea. tampito?! . pe cand eu trebuia sa ma multumesc cu firimiturile ei! Acum se intampla la fel!(Izbucneste in plans)Ea este cu barbatul pe care eu il iubesc! Anna si Nikolai raman inmarmuriti. imi doresc sa moara! Anna(ridica mana asupra ei): Taci! Nu mai spune asta! Ivanovna(posedata): Ba da! Ba da! O urasc din tot sufletul meu si sunt in stare sa-mi dau sufletul diavolului ca sa o vad rapusa! Nikolai(grav): Copil prost ce esti! Nu poti sa-I doresti moartea surorii tale doar pentru ca este iubita de Aliosa… Ivanovna: Nu ma intelegeti niciunul! Dar o sa vedeti ca nu o sa stau cu mainile incrtisate!(Fuge spre dormitor plangand.) Olga(iese malitioasa): Ce tot ascunzi tu acolo? (Eularia tresare.) Eularia(incurcata): Nu… Olga: Minti! Ascunzi bani de mine. Olga si Vania (Olga se agita prin camera.

duceatea-I sa-I incalzesti picioarele!Si pe mama ta pagana am iertat-o de 14 ruble de argint datorie. cui m-ai parat? Spune. nerecunoscatoareo!Drept cine ma iei.Ia banii. trebuie sa parasesti imediat casa asta! Nu-ti face bine deloc! . am auzit si eu ca e numai un copil de suflet.Cum puteti sa o tiranizati asa?Nu e sora dumneavoastra . Olga(cu scarba): Maica-ta a crapat. sa-I fie tarana usoara! Esti un sarpe! Mi-ai supt sangele. am ingropat-o pe socoteala mea.(Se indreapta spre locul cu pricina. monstru ce esti? Ar trebui sa-I fi spalat picioarele si sa bei apa dupa aceea! Ai fi crapat fara ea! Ce protector ti-ai mai gasit? Ce. putregai de balta ce esti? Ascunzi bani de mine! Eularia(plange): Cu ce te-am necajit?. tiganco. Olga(mirata): Doamne Isuse! Da’ ce te bagi tu. lipitoarea!Satana incapatanata! Eularia(ridicandu-se): Stii bine ca nu ai dreptate. paduche ce esti! Asta e recunostiintata pentru grija mea! Eularia(cu duere): Ma doare…Te rog. Ii indeasa in san. lasa-ma! Olga( o tranteste cu capul de scaun): De ce ma minti. ticaloaso! Eularia: Dar…mi se pare firesc sa-mi pun bani de o parte. blestemato. dragule! Vania: Domnisoara.Cui te plangi..) Vania(intra furtunos si o prinde pe femeie): Cum indrazniti sa va purtati asa cu sarmana fata? Olga(mirata): Ce-I asta? Da’ cine mai esti si tu? Ce doriti in casa mea? Vania: Doresc sa fiti mai miloasa. masca de peste mari! Spune!(Se napusteste asupra ei..) D-aia nu mai aduci tu bani multi acasa!Ii pastrezi pentru tine. eu n-am fost binefacatoarea ta. mi-a mancat tot trupul si ea uite cum ma raspalteste. plosnita. te rog sa incetezi!(O ia pe Eularia de mana) Eularia. Olga! Mama ta m-a crescut ca apoi sa ma vinda barbatilor ca sa traiti voi bine! Olga: Mai ai gura sa vorbesti.. ai ramas singura cuc si a uitat ca mama te-a crescut. dupa ce a murit mama. el se fereste. frumoasule? Ce-I cu ea? Sunteti prieteni?Cine mai esti si tu? Ai venit in casa straina sa faci pe nebunul?(Se napusteste asupra lui cu pumnii. tu. ea se calmeaza si-l adulmeca): Vai. pentru ca eu…muncesc! Olga(o ia de par cu brutalitate si o ingenucheaza): Ah.Elena(amenintatoare): Stii ce urmeaza daca se dovedeste ca m-ai mintit?.. ce bine mirosi. samanta de urzica.

) Eularia(o ia de par si o priveste drept in ochi): Din momentul asta tu. te rog! Vania: Plec doar pentru ca ma rogi tu. imi dati niste bani si eu va ofer prilejul de a avea o noapte in intimitate cu Eularia! Vania(furios): Eularia nu este o marfa de vanzare! Incetati sa mai traiti de pe urma acestor lucruri murdare! Eularia: Multumesc. esti un barbat viril… Vania(o indeparteaza): Domnisoara! Olga: Timidule! Sa stii ca eu sunt libera…Daca vrei sa stam la un pahar de vin Rosu. Vania pentru tot.) Eularia(ii da si ea o palma) Olga(revoltata):Dai in mine. lipita): Imm. sa stii…(Catre femei) Aveti grija cum va purtati cu ea! Sunt cu ochii pe voi!(iese.Olga: Ba nu pleaca nicaieri. el este protectorul tau. scarba ce esti! Eularia(infruntand-o): El este doar un prieten. infecto! Olga(mirata): Mi-ai zis infecta?!(ii da o palma. te rog sa pleci! N-are rost sa-ti faci probleme din cauza mea! O sa ma descurc…Vezi-ti de ale tale! Vania: Dar e un non-sens… Eularia: Te rog! Vania: Mai stau! Olga(zambind): Esti de pe aici? Vania:Da. cretino?!(Se napusteste asupra ei. a prins curaj scorpia! Eularia: Pleaca. nu o sa ma mai atingi cu un deget! S-a terminat cu tirania! . stau in zona… Olga(apropiindu-se de el. In fiecare seara dupa cina…(zambind)Ca sa va iert pentru interventia dumneavoastra.) Olga: Deci. te astept. dart e rog sa ma lasi singura cu aceste domnite! Olga: Ha. domnule! Eularia(speriata): Vania.

. am auzit de o mie de ori chestia asta de la tine. Vania. cam micsorata. eu te-am chemat pentru un motiv… Vania: Care-I situatia? Natasa: Ma despart de el. e mai bines a nu mai vorbim despre asta… Vania: Cat va mai tine vrajba asta?Tu esti asa de mandra ca nu vrei sa faci primul pas?Poate ca tatal tau numai atat asteapta pentru a te ierta… Natasa: Nu.Trebuie sa o fac. sa mergem la ei… Natasa: Dragul meu. te sfasii de vie si te arunc la caini.. prietene.Olga: Da-mI drumul! Eularia(o tranteste la pamant): Daca mai indraznesti sa dai in mine. Aliosa. nu aveti nimic in comun.Of. la lumina lumarailor… Natasa(cu tristete recita)”Si ce viata am eu!/E sumbra. nu se poate. SCENA 9 Natasa. ce frumos e!. Vania: te-ai despartit sau te desparti? Natasa: Trebuie sa termin cu viata asta.Nici nu vreau sa-l leg. . apoi Piotr.Este o datorie! Nu-I asa? Vania: Dar n-o sa-l convingi.O sa-I fie mai usor sa se desparta de mine./Creste numai un singur visin afara. sarmanii mei parinti… Vania: Natasa. Natasa: Il iubesc infinit./Trage de la ferestra…in camara e numai alean. nu are forta sa se ridice impotriva tatalui sau. rama ce esti! Elena ramane inmarmurita.Si de aceea sunt bucuroasa ca s-a indragostit de logodnica lui.Dar el nu se poate casatori cu mine.Legatura voastra este atat de ciudata.Chiar daca o sa incerc o sa-I inversunez si mai tare impotriva mea…Vania. Vania: Natasa. Apartamentul Natasei… Vania si Natasa stau la masa./Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…”Doamne.

du-te!/ Aliosa: nu mi-e frica de nimeni! O sa intru!/ S: Tare iute mai esti!/ Aliosa(intra furtunos): Esti aici!Ce bine ca sunteti aici!(Nu avanseaza prea mult.)Natasa.crezi ca eu sunt vinovat?Chiar acum o sa ma justific. pentru ca eu nu sunt vinovat. De ce ti-e frica? Aliosa: nu mi-e frica de nimic va asigur. daca as fi fost vinovat nici nu as fi indraznit sa-I arunc o privire!Uite: ea ma crede vinovat. de ce trebuia sa o ascunzi de mine? . mi-a declarat treaba cu petitul meu déjà s-a incheiat. ce sa fie…Nu-I nimic.):”S: De unde ai mai aparut?Unde ai tot gonit? Du-te. ca m-am si speriat. totul e impotriva mea. O gaseste ascunsa dupa o perdea. Natasa se aseaza indurerata. pe un ton serios. tu. Vania: Sa lasam discutia asta.Natasa: Nici n-o sa-l conving. scrisoarea asta am ascuns-o de voi. Natasa: N-ai ascuns-o deloc. Vania: Exista o singura modalitate: sa nu-l mai iubesti deloc si sa iubesti pe altul. ca n-o merit dar trebuie neaparat sa ma insor cu ea. Aliosa(continua):Sa va povestesc… Acum. ce-I cu tine? Natasa:Ei.Ei.Uite.In scrisoare imi spune direct si simplu .(Se ridica.) Aliosa(dupa ea): Poate tu esti convinsa ca eu sunt vinovat.) Tu vrei ceai? (Se duce spre masa. tu. povesteste.(O cauta pe Ntasa prin camera. ca logodnica mea e perfectiunea intruchipata. si ce sa vezi? Ea déjà ma iarta.Sunt zvonuri ca sunt la logodnica mea. sa vezi… sa-ti povestesc acum… Natasa: Dar de ce? Mai bine da-mi mana si gata…ca de obicei… Aliosa(cu entuziasm): Doamne. Natasa: De ce nu-l iubesti.(Ii da scrisoarea Natasei) Uite. cetandu-se cu servitoarea. am primit de la tata o scrisoare uriasa si am ascuns asta de voi amandoi. Natasa… (Din culise se aude Aliosa. Vania? Vania: Eu? Natasa: Da. Ea spune: da-mi mana si gata!Natasa.) Vania:Intra. in timpul acesta Natasa se ascunde parca cu teama. draga mea! Nu sunt vinovat si stii asta. o luna.Uite cu ce se lauda el! Ne-ai povestit imediat totul. De 5 zile n-am venit.

pur si simplu a inceput sa-mi reproseze ca am parasit casa contelui Nainski. de mine si de tine.M-am pregatit sa-I raspund ferm tatalui.Tu esti totul pentru mine. cum am trait singuri. Natasa: Si care a iesit cel mai bine? Aliosa: O data tu. Ivan Petrovici.N-a protestat deloc. asa ca mi-am zis ca o sa fiti bucurosi ca eu nu sunt mereu asa neinteligent. si da-I.Vorbeam patimas. si este si incapatanata si musca.Si el nici nu ma intreba. si daca printesa K o sa ma primesca bine.Chiar eu ma minunam de mine. tu. cum ne-am chinuit acum…Natasa.Imagineaza-ti nu stie nimic despre povestea noastra. mai ca nu plangea de bucurie. iar maine o sa-I spun. Natasa: Ajunge. Credeam ca o sa povestesti ceva de treaba noastra. Aliosa: Ne-am dus noi la printesa si am inceput prin ai face curte lui Mimi.Mai intai am inceput sa-I spun ca mariajul pentru bani e rusinos si lipsit de noblete si ca este o prostie sa ne consideram niste aristocrati. A palit toata. ce o priveste!Va asigur ca am dat dovada de multa viclenie si in cele din urma chiar de inteligenta. Incepuse sa fie asa balnd cu mine…Pur si simplu eram uimit. asculta. mai intai chiar s-a speriat. Natasa. ce incantata ar fi daca te-ar vedea. da-I cu scrisul! Natasa: Aliosa. iar mai apoi a spus ca trebuie sa ma daupe langa printesa K.Daca ai fi putut vedea ce miscata a fost. avea o infatisare de parca lucrrile erau rezolvate si ca intre noi nu putea fi nicio disputa. asa am decis. alta data ea. vai de ea. pasionant. i-am spus ca eu ma mandresc ca seman cu toti si nu vreau sa ma diferentiez de ei. Natasa: Si tu ce i-ai spus? Aliosa: Ca nu vreau o alta logodnica. dar nu reuseam deloc. atunci inseamna ca voi fi primit peste tot si-mi voi face o cariera. iar tu vrei sa povestesti numai despre cum te-ai evidentiat in fata contelui Nainski. . lucru pe care o viata intreaga nu l-a putut invata. ca eu o am pe a mea.Adica chiar asa inca nu i-am spus.Printesa era in extraz.Aliosa: Pai. mai mult ca pe ea. casatoria noastra e imposibila. cea mai uracioasa.Ma tot gandeam la amandoua. dar am pregatit terenul. treci la obiect. Aliosa! Povesteste de printesa aia. Dupa acea.Dar stii ca te iubesc mai mult. adica.I-am povestit despre povestea noastra:cum ti-ai lasat pentru mine familia.va tot comparam una cu alta. au inceput si chinurile mele. Natasa: Vorbeste-mi despre Katia! Aliosa: I-am spus printesei ca desi vor sa ne petesca.Mimi acesta e o catelusa batrana. smecherul!Dimpotriva. sa nu te sperii! Dupa scrisoarea asta.Printesa e nebuna dupa ea. nasa mea.Ce ma priveste pe mine contele tau! Aliosa: Ce te priveste? Asculta.Am inceput pin a-I da bomboane lui Mimi si cam in zece minute am invatat-o sa-mi dea laba.Dar tu ai ramas cel mai bine.

in mod solemn.nu ati fi vrut. in pofida faptului ca odinioara am fost asa nedrept si sunt vinovat fata de dumneavoastra. am studiat si in cele din urma m-am convins ca suspiciunile mele sunt intemeiate. si eu am fost mintit. pentru ca niciodata nu i-as fi iertat casatoria cu dumneavoastra.Stiu ca sunteti patrunzatoare si cu suflet mare. se simte rau. Piotr(se aseaza): Aliosa. impreuna cu respectul meu.Si numai faptul ca dumneavoastra. de asemenea. cel putin. avand o asemenea influenta . stiu. sa va rog sa-l fericiti pe fiul meu si sa-I dati mana.Numele nostru este in declin.A mai spus ca se va duce la manastire. ca tu i-ai cerut sprijinul si ca ai recunoscut in fata ei ca o iubesti pe Natasa. Am venit pentru a-mi indeplini datoria fata de dumneavoastra si. nu ati dorit sa incalcati acordul dintre Aliosa si mine . Natasa! Dar o sa ne iubim toti trei unul pe altul… (Apare in parag PIOTR. Dar simt ca va trebui sa astept mult pentru a va convinge de sinceritatea mea. avem nevoie de mai mult. pot sa-mi recunosc excentricitatea gestului. poate ca sunt mult mai vinovat fata de el decat am banuit pana acum.N-o sa incerc sa ma justific: nu sunteti de familie buna si nici bogata.Natasa: Si nu-ti pare rau de ea? Aliosa: Imi pare rau.Sunt suspicios si recunosc asta.(Catre Natasa) O sa va spun acum. deaseamenea.Stiti ca intre mine si tatal dumneavoastra sunt neplaceri vechi.Totul e asa de neasteptat… Natasa: Sper ca voi intelege cum se cuvine.Am crezut in toate uneltirile si cand i-ati parasit pe parintii dumneavoastra m-m ingrozit pentru Aliosa.Informatiile adunate de mine putin cate putin m-au incurajat. Puteti sa va imaginati cat m-am bucurat cand am gasit la Katerina Fiodorovna(Katia) idealul de fata pe care as fi dorit-o ca sotie pentru fiul meu. Avem nevoie de relatii si bani. Piotr: Va stiu de mult.V-am zis ca sunt sincer. Am inteles ca nici dumneavoastra nu doreati casatoria inainte de incheierea neplacerilor noastre de familie. Natasa: Luati loc.Dar daca e asa. fara sa ma astepti si chiar fara sa-ti iei la revedere de la noi. sa se spuna despre dumneavoastra ca ati cautat un logodnic print si legatri cu familia noastra. Katerina Fiodorovna. . nu ati folosit-o si nu l-ati obligat sa se casatoresca cu dumneavoastra. cand contesa a fost anuntata de fiica ei.Cand am intrat aici.) Piotr: Buna seara! Sosirea mea la dumneavoastra la o ora asa de tarzie si fara a fi anuntat e ciudata si contrar regulilor de cuviinta.Nu ma justific.Ne-a spus direct ca nu poate fi sotia ta. ca tatal dumneavoastra a fost din toate puterile impotriva casatoriei dumneavoastra cu fiul meu. abia plecasesi. o putere asupra lui Aliosa. dar sper ca voi fi scuzat pentru ca.Am observant. dar va rog dinainte sa nu fiti uimita de o anumita duritate a explicatiei mele. totul era déjà chibzuit. se poate spune.Desi eu am avere.Daruiti-mi numai 10 minute si sper ca o sa ma intelegeti si o sa-mi dati dreptate. Am aflat ca v-ati cetat cu familia dumneavoastra.

Aliosa: Si eu m-am gandit… Natasa: Dar cred ca e greu sa te vada… Aliosa: M-am gandit la asta…O sa vad si o sa hotarasc. el poate sa inteleaga si sa simta tot.) . si tu! Piotr: Ajunge. te rog…Multumesc…(Se uita stingherita prin sufragerie. V-am cerut numai 10 minute.A vazut ce apartament saracacios am si nu a spus nici un cuvant. du-te chiar maine la Katerina Fiodorovna. In timpul acesta vine din spate Nina usor pe varfuri. Piotr: Ce sincera sunteti! Natasa: Nu ma mai laudati… Piotr(ii saruta mana): O seara buna!(Iese) Natasa(catre Aliosa): Dragul meu. Se aranjeaza. O sa-mi permiteti sa va vizitez mai des? Natasa: Da. ce spui Natasa. vezi. Isi scoate din geanta oglinda si rujul. plec. Sa va aduc un ceai? Tatiana(asezandu-se): Da.Dar. da…Vreau cat mai repede…sa va indragesc. acum totul s-a schimbat la noi… Natalia: Tatal tau e un delicat.Aliosa(exclama): Ce ti-am zis. e un nou inceput… Sfarsitul Primei parti… PARTEA aII-a SCENA 10 Int. Natasa(ganditoare): Da. Nina si Piotr Tatiana este condusa de servitoare in sufragerie… Servitoarea: Luati loc. Sufragerie Piotr Tatiana. Natasa! Nu m-ai crezut! Nu m-ai crezut ca e cel mai nobil tata din lume!Vezi. Aliosa: Si cum te-a mai laudat…Doar ti-am spus . va rog. Servitoarea. dar am stat o ora.

) Nina(catre servitoare): Hai.. draga odata cu vodka aia! . draga mea!Stii..Tatiana(o vede prin oglinda si tresare) Nina(copilaroasa): Bau! Te-am speriat?.. draguto! Servitoarea(iese): Imediat. sigur…Dar asta e poezie? Nina: Suna ca o poezie… Pauza ciudata… Tatiana bea din ceai… Nina(striga): Ham!!! Tatiana(varsa ceai pe rochie): Ars!(scoate repede servetel si se sterge. Nina: Esti cam speriata.. familia noastra stie sa primesca musafiri…Vrei sa-ti spun poezii? Tatiana tace.Nina rade cu pofta.) Nu te musc! Ham!(rade ca un copil) Tatiana o ignora… Nina: Cine esti tu?. Catre Nina) Dumneavoastra doriti ceva? Nina(zambind): O vodka. cat de ghinionist sunt”.Cauta sa deslusesti in orice dificultate perechea de aripi pe care aceasta e gata sa ti le daruiasca.(O tintuieste cu privirea. Tatiana: Da… Nina(se aseaza pe un scaun): Nu-ti fac nimic. Tatiana(incurcata): O… Servitoarea(intra cu ceaiul): Poftiti ceaiul…Il pune pe masa..” Ti-a placut? Tatiana: Da. Nina(tare): Vrei sa-ti spun o poezie? Tatiana: Daca vrei…te ascult… Nina(copilaroasa): Bine…Asculta:”Nu spune niciodata-“ Vai.

Tatiana(se ridica): Cred ca o sa plec. Pauza… Nina(mai tare): Ce cauti aici? Tatiana(cu teama): Am venit in vizita… Nina(ironica): Ce dragut?. draga. Nina(usor): Stai jos! Tatiana(se duce spre usa): La revedere! Nina(se aseaza in fata ei): Stai!(Zambeste ca o nebuna) De ce fugi..Ai venit sa ma vizitezi pe mine?. Nina: Esti o femeie…frumoasa…N-are gusturi rele sotul meu…Zii.) Tatiana: Nu e vorba de asta… Nina(o ia prieteneste de mana): Hai.Tatiana o priveste cu groaza. ha! Vad ca stii si cum ma cheama! Interesant!.) Nina(punandu-si sticla intre picioare): Si…cum o duci cu sanatatea… Tatiana: Bine… Nina: Nu prea ai chef de vorba…(Bea. .. Nina se aseaza si ii zambeste tamp.(O duce din nou pe canapea. cum e sa fii amanta? Tatiana(moderat): Nina… Nina(amuzandu-se): Ha. cum e sa fii pe locul doi.Servitoarea(intra in graba cu sticla de vodka... aseaza-te. ha..I-o da Ninei.) Cum te numesti? Tatiana: Tatiana… Nina: Si atat? Tatiana: Zarescinaia… Nina: Mda…Si ce cauti aici?...): Poftiti!(iese) (Nina bea cu pofta din vodka.. draga de tine… Tatiana nu reuseste sa o privesca in ochi.)Asa. draga mea? Nu-ti place compania mea?(Bea.

ca-I sunt sotie! Tatiana(smulgandu-se si incercand sa o infrunte): Nu conteaza faptul ca ii esti sotie. scriu poezii…si pot deasemenea sa…injur porcos…(Cu zambetul pe buze. nemernico! Mi-ai furat barbatul prin viclesuguri! Tatiana: Eu nu ti-am furat nimic. Tu ai aparut din senin si vrei sa mi-l rapesti. iubito? . de exemplu.) Pot sa-ti spun. pentru ca ai indraznit sa te pui cu mine! Sunt in stare sa te jupoi de vie si pilea ta s-o dau cainilor sa o manance! Mori! Mori! Piotr(intra ca furtuna): Nina!!!(O smulge de pe Tatiana. Nina! Tu l-ai pierdut pe Piotr din cauza felului tau de a fi! Nina(isterica): Ce ii dai tu si nu ii dau eu?! Tatiana: Iubire…Il respect si-l iubesc pentru ceea ce e…Piotr are nevoie de tandrete si intelegere! Nina(nebuna): Taci! Taci! Ce stii tu ce inseamna iubirea! Eu il iubesc pe Piotr! Eu am fost langa el in mometele lui grele. vipera!!! Piotr(o ia pe sus si o inchide in dormitor) Nina(lung): Da-mi drumuuuul!(Bate in usa disperata) Piotr(o ia in brate pe Tatiana): Esti bine.Tatiana: Da. ca esti o usuratica! Tatiana(se ridica): Nu-ti permit sa-mi vorbesti astfel! Nina(tranteste sticla pe masa si incepe sa se transforme): Ba sa-mi permiti. Ma bucur intr-un fel ca ne-am intalnit si imi doresc sa purtam o discutie civilizata… Nina(rade copios): Dar sunt o doamna. sugrumand-o) Te omooor! Priveste-ma bine in ochi si vezi-ti moartea! Sangele o sa-ti curga pe nas si pe gura. Nina(luand-o de brat): Nu pleci pana nu te lamuresc. nesimtito! Lasa-ma sa fiu fericita! Du-te! Dispari din viata lui! El trebuie sa ma iubesca pe mine.) Nina(isterica): O sa-ti scot ochii. stiu totul despre tine si Piotr. recit. scorpie! Tatiana(da a plece): Discutia asta nu duce nicaieri. Important este ca el nu te mai vrea si se va casatori cu mine! Nina(ca o salbatica o apuca de par si o tavaleste): Niciodata! Niciodata!(In timpul asta Tatiana se zbate si tipa) Tu nu-mi iei mie barbatul!!!(Se aseaza peste ea si o ia de gat. Tatiana e in stare de soc. scumpo! Stiu sa ma port in societate: cant la pian.

Ce stai asa de parca ai avea un tarus infipt in spate? Eularia si Vania se amuza Nikolai(zambind): Anna asa a fost dintotdeauna. mereu aproape si increzatori… Natasa: Romanticule! PLAN B: Nikolai. danseaza.Eularia. Ivan Petrovici(Vania). . Pe o masa lunga se afla bucate alese si sampanie.Toti zambesc. Nina. Piotr! Piotr(calmand-o): Linisteste-te. ma omora. .beau din sampanie si danseaza. Anna. gata…Gata… Un timp mai tarziu… SCENA 11 NUNTA Natasei cu Aliosa Personajele: Nikolai Sergheici. A gandit mai mult cu sufletul decat cu mintea. Tatiana. bea…Deocamdata pe scena sunt: Nikolai. Anna. Natasa. Natasa. Eularia. Piotr. plangi? Anna: Normal ca plang! E ziua nuntii fiicei mele…Uita-te la ea… Tu stai ca un bat si nu te emotionezi deloc.Iovanovna. doar Nikolai sta tantosi. Muzica de fundal…Lumea(figuratie) se serveste. privind spre Piotr. Olga si Tatiana (Atmosfera eleganta de nunta. Anna. Aliosa si alti invitati. Vania. Aliosa. PLAN A: Natasa si Aliosa. Vania si Eularia… Anna(cu lacrimi in ochi): Uite-I ce frumosi sunt…Parca sunt niste ingerasi…(se sterge cu batista…) Nikolai(barbat): Ce-ai . Aliosa: …Cuvintele ar fi prea putine sa-ti spun cat de frumoasa esti! Natasa: Printul meu!(il saruta) Aliosa: Ma rog la dumnezeu sa fim asa cum suntem in clipa asta: ochi in ochi. Anna: Ma faci si proasta acum.Tatiana(plangand): Femeia asta e nebuna de legat!(Il imbratiseaza strans) Daca nu veneai. Piotr. draga.

) Anna(incremenita): Iovanovna!!! Iovanovna(posedata. ia gaina neagra in mana si o ridica asemenea unui trofeu.) Lasa-ma pe mine sa nu-ti sifonezi frumusete de rochie…(Deschide cutia. Tatiana: Cum de nu e prezenta si ea aici? Piotr: Am inchis-o in dormitor… Amandoi se amuza… Incepe un vals inaltator…Aliosa si Natasa pornesc valsul.(Natasa da sa deschida. cea care te iubeste in ciuda tuturor lucrurilor care ne despart. iti doresc din tot sufletul meu sa ai o nunta insangerata! Cand iti va fi mai greu sa-ti aduci aminte de momentul asta! Te blestem sa nu ai parte de fericire alaturi de Aliosa. te rog! E un cadou de la sora mai mare. zicand): Natasa. cand divortezi de Nina? Piotr: Draga mea. Priveste momentul cu ura. malefic.. Aliosa vine si o strange in brate.. iar ceilalti valseaza pe langa ei. eu(plangand) l-am iubit ca o nebuna de copila! Nu i-am spus-o . Iovanovna(pune cutia pe mijlocul scenei si striga cu un zambet rautacios): Felicitari. PLAN C: Piotr si Tatiana Tatiana: Piotr. pentru ca ai avut parte de mangaierile si sarutarile lui Aliosa pe care eu. In timpul acesta intra in scena Iovanovna cu o cutie mare in brate ambalata frumos. tinerilor casatoriti! Sa aveti parte de o casnicie asa cum o meritati! Aliosa si Natasa: Multumim! Iovanovna(tare): Natasa. Natasa e in stare de soc. La finalul valsului toata lumea aplauda furtunos.Toata lumea e ingrozita. sa nasti copii morti asemenea gainii pline de sange! Te blestem. Aliosa si Natasa sunt in centru. La un moment dat toti cei prezenti incep sa valseze.Vania: D-asta ai si iubit-o…Anna e un om bland si curat… Anna:Vezi ce frumos se exprima el?. Barbatii saruta mainile doamnelor. Brusc scoate din ea o gaina neagra plina de sange si o arunca pe rochia alba a Natasei. te rog. am un cadou pentru voi! Sunt bucuroasa ca pot sa va incununez fericirea cu el! Natasa(se apropie de cutie): Nu trebuia sa te deranjezi… Iovanovna: Deschide-l. e ziua nuntii fiului meu si nu vreau sa vorbim despre asta.

. ducand-o spre iesire): Hai! Iovanovna(striga pana afara): Te blestem! Va blestem pe toti! Anna(incepe sa planga): Doamne. cu gingasia ta enervanta! Te urasc!!!Te urasc! Vreau sa te vad moarta!!!Ghinionul sa te urmaresca pe tine si pe cine iubesti! Tot ce atingi sa distrugi! Anna(cu vocea ridicata.(In timpul acesta intra si Nina... dar tu l-ai acaparat cu falsitatea ta. uite cum arat! Sunt plina de sange…Ma duc sa ma schimb… Eularia(o ia de brat): Vin cu tine Natasa… (Cele doua ies) Piotr se apropie de Aliosa. Natasa: Dar. Nina(catre Anna): Draga Anna. te rog. Hai.niciodata. mama nenorocita ce esti!. iar eu fata rea! Tu ne-ai invrajbit si mai tare!(Arunca gaina) Mori si tu! Anna(dandu-I o pama): Nerecunoscatoareo! Iovanovna(o palmuieste pe Ana): N-ai dreptul sa ma atingi! Nu meriti respectul meu! Nikolai(vine si o ia de maneca. petrecerea d-abea a inceput. inceteaza cu prostiile…Nu s-a taiat nicio o gaina… Nina: Atunci… . ce placere sa te vad dupa atata vreme…Nu inteleg ce s-a intamplat aici?..Dumnezeule! Vania(vine si o imbratiseaza): A trecut.Gata… Natasa(plange): Nu pot sa cred ca s-a intamplat asta…Nu pot sa cred ca ma uraste atat de mult…Nu mai am chef de nimic! Aliosa: Iubito. mama!.) Iovanovna(cu ura): Ba nu termin.)Tu. trebuie sa treci peste asta! Nu trebuie sa-I dai satisfactie Iovanovnei si sa te intristezi. Nina o tintuieste cu privirea pe Tatiana.Piotr si Tatiana se ingrozesc...) Anna: Nina. dar e timpul sa afle! El a fost si este idolul meu! Voiam sa fie al meu. cu lacrimi pe obraz): Terminaaa! Ajunge cu atata rautate. esti o vipera!!! Intotdeauna ai iubit-o pe ea mai mult decat pe mine! Ea era printesa.De ce ati taiat gaina?(Intre timp vine un om de servici curate si strange mizeria. tu.Nina incremeneste pe loc si observa scena. suflet de demon ce esti!(Se apropie de ea.

Ma descurc si singurica…Sunt fata mare! Piotr: Esti nebuna! Eularia si Natasa(schimbata in alta rochie) vin in scena. te rog sa pleci acasa! Nu vreau sa te dai in spectacol aici! Nina(draguta): Vai. te rog…N-am chef sa discut cu tine pe tema asta… Nina(zambind): Esti foarte draguta ca intotdeauna!(Se indeparteaza. vai de mine.) . Vania: Sper sa nu mai iasa alt scandal…Dupa momentul asta… Piotr(catre Aliosa): Ma sperie gandul ca Nina este aici. Bea cu pofta…) Anna(catre Vania): Doamne. du-te la tarfulita ta si lasa-ma pe mine. daca nu ai rochie alba inseamna ca n-ai fost fata cuminte. a inceput sa bea! Aliosa: Nu va mai intelegeti deloc. ce frumoasa te-ai facut! Si ce rochie interesanta! Asta e rochia ta de mireasa? Natasa(nu stie cum sa reactioneze): E… Nina(o intrerupe): A. Anna! Iti iei fata de maicuta si faci pe neprihanita! Hai. iubito!Nina o sa plece imediat!(Se duce spre Nina) Nina. Adica…vreau sa zic. draga.Anna: Lasa-ma. a luat-o razna rau de tot. pentru ca…priveste-o!(Tatiana se apropie speriata de Piotr si Aliosa) Tatiana: Piotr. s-a tampit femeia asta…Stii ce-am auzit? Cica. scumpul de tine…Ce e . sunt sperietoarea ta de ciori? Crezi ca musc din voi? HAM!(se amuza) Hai. Aliosa(o ia in brate pe Natasa): Esti superba! Nina(tare): Natasaaa!!!(se apropie de ea) Doamne. Uite. Se apropie de Aliosa. ca m-ai facut sa rad!(Se duce din nou la masa sa bea. iar Piotr vrea chiar sa-I ceara divortul si sa se casatoresca cu Tatiana Zarescinaia. imi vine sa plec… Piotr: Calmeaza-te. fecioara! Piotr: Stapaneste-te! Anna(furioasa vine spre Nina): Daca nu te potolesti. nu? Piotr: N-o mai iubesc. uit ca sunt in public si matur cu tine pe aici! Nina(rade): Hai. ca esti comica! M-ai facut sa rad! Tot la fel de serioasa ai ramas. Se duce la masa si isi toarna bautura.

Danseaza. luati o gustare… Olga(cu chef): Ca bine zici.) Anna(catre Nikolai): E nebuna de legat! Nikolai(mirat) Asta e Nina sotia lui Piotr! Anna: Uite ce a ajuns! (Nina ajunge pe masa.) (In scena intra si Olga. Vorbesc ceva. Piotr da sa se duca la ea. dar e oprit de Tatiana. ha. ce trebuia sa ma invite cineva? Asta-I buna. sunteti invitata sa va simtiti bine. ! M-am invitat singura! Am auzit ca este nunta Printlui si am zis sa ma prezint si eu.) (La un moment dat.Stai… Natasa(draguta):Imi puteti povestii alta data. O imbratiseaza. ha. Se saruta cu ei.) Olga( spre mireasa): Dumneata trebuie sa fii mireasa! Sa-ti dea dumnezeu sanatate tie si sotului tau! Esti tare frumoasa! Eu sunt vecina de strada cu dumneata! Sunt sora vitrega a Eulariei! Vai de capul si de zilele mele cat am tras cu ea! Am crescut-o ca pe fiica mea dupa ce muma-sa.. facand niste jocuri cu sticla. Rade cu pofta. Ce nu e voie? . Continua dansul.(Cu un carnat in mana sspre Eularia. n-am mancat nimic astazi…Vai de capul meu…(Se duce repede spre masa sa infulece.) Eularia(traznita): Ce cauta femeia astea aici?! Vania: I-ai spus sa vina? Eularia: Doamne fereste! (Muzica se diminueaza. Acum. Olga! Nu stiu cum dracu ai aparut aici si cine tea invitat! Olga: Pai. E imbracat extrem de vulgar. Olga se impiedica..) (Intra Nikolai si se apropie de Anna.Toata lumea e socata.Aliosa: Eu zic sa ne calmam cu totii si sa ne distram! (Tare) Toata lumea la dans!(Creste muzica. Nina danseaza singura intr-un ritm nebunesc. Nina se incinge in dans alaturi de cativa barbati. Nici nu zici ca ai fost o… Eularia(strangand din dinti): Te rog sa incetezi.Toti incep sa danseze mai putin Anna care isi priveste fiica cu drag.) Surioara mea draga! Ce bine ai arati! Parca esti o printesa nu alta! Arati si tu ca o doamna. Beti ceva. Se dezechilibreaza si o prind barbatii. E in exataz. odihnesca-se-n pace a dat ortul popii! Vreti sa-ti povestesc tot?.

e beata.) Tatiana(speriata): Piotr. Olga: Ca bine zici. Nina a luat-o pe aratura. lipsit de scrupule. N-am mai mancat de aseara!(Se duce manance si sa bea. pentru ca ati indraznit sa va bateti joc de sentimentele mele!!! JUR!(Iese furtunos.) (Lumea incepe sa susotesca. culcadu-se cu ele sub ochii mei! El m-a innebunit prin felul lui de a fi! Acum. radicand cutitul asupra Tatianei. linisteste-te! Anna(catre Nikolai): Doamne Dumnezeule. merge cu greu. are privirea tintuita spre Tatiana. Se indoapa. Printule! Ti-e frica! Vad cum privirea ti-e tulbure! Nu-ti vine sa crezi ca vorbesc! Eu am sa plec. fara inima. asigurandu-se ca n-o vede nimeni. ia un cutit in mana de pe masa. dar este prinsa de mana de Piotr. La inceput am crezut ca e doar o impresie. dar se pare ca m-am inselat.) (Lumea e socata. te rog sa pleci in momentul asta! Nu vreau ca situatia sa degenereze! Nina(mai tare): Ti-e frica de mine. care isi inchide sotia in dormitor si isi adduce amantele. Tatiana Zarescinaia. sa o invitam sa servesca ceva!. fiinta asta nenorocita care vine in casa mea si se culca fara nicio retinere sau bun simt cu barbatul meu! Serpoaica asta l-a zapacit si am s-o ucid cu mana mea! O sa-mi manjesc mainile si tot trupul cu sangele tau! Piotr(furios): Nina.Vania(catre Natasa): Draga mea. de aceea se spune ca trebuie sa fim cumpatati in tot. Se adreseaza multimii) O sa va spun cine este stimabilul PRINT PIOTR ALEXANDROVICI! Este un barbat josnic.. fa ceva cu femeia asta pana nu ne omoara pe amandoi! Piotr: O sa inaintez formele de divort! Acum. se apropie usor de aceasta. tipa. sper…ca in seara asta sa nu se mai intample nimic rau…Parca e un blestem… . Nikolai: Iubirea ei e prea mare… Anna: Da.. ca din cauza mea nu ma mai iubeste! Minte! Minte! El m-a adus in prgaul nebuniei!(Catre Tatiana) Priviti-o pe femeia asta.) De ce ma lasi sa-I iau beregatile?! (Catre Tatiana) Usuratico!!! Mi-ai furat tot ce aveam mai scump! (Se smulge din mainile lui Piotr. Ce e mult strica… Natasa(catre Aliosa): Dragul meu.) Nina(isterica): Da-mi drumul sa o ucid pe ticaloasa!!! Da-mi drumul!(Tatiana e trasfigurata.) Nina(ametita.) Piotr(luptandu-se cu ea): Femeie nebuna! Ce vrei sa faci?! Vrei sa ajungi la puscarie?(Reuseste sa-I dea cutitul din mana. dar promit in fata tuturor ca va distrug pe amandoi. eu nu stiu ce sa mai gandesc! Mi-e frica! Te rog. ma face pe mine nebuna.

e asa de bine… Aliosa: Suntem doar noi doi. Lumea asculta cu interes…) (Se termina cantecul…Se aud aplauzele oamenilor…Lumina se lasa usor. să aducem împăcare… (Rugaciunea ii este intrerupta de O PISICA NEAGRA. in sfarsit…Pentru totdeauna… SCENA 12 Anna. mananc si dantuiesc! E o crima? Uite ce a facut aia care tocmai a plecat.) Eularia(se apropie de ea): Poti. sa nu te mai dai in spectacol? De cand ai venit nu ai plecat de la masa si ai baut intr-una! Ne vede lumea! Olga: Da’ ce-am facut? Beau.) . Doamne.) (La un moment dat incepe un cantec de dragoste. si Iovanovna INT. era sa omoare pe domnita! Eu nu fac asa ceva.) Anna: “Doamne. scotand un mieunat ingrozitor. te rog.Sunt o doamna! (Eularia isi da ochii peste cap si le paraseste. să aducem înţelegere. Unde este ură. Bea dintr-o sticla de vin. Lumea aplauda…Printul Aliosa canta pentru Natasa si pentru Toti invitati. Unde este egoism. fă din familia noastră Un instrument al păcii tale.Aliosa(o saruta): Totul va fi bine…Totul va fi bine… (Olga este in stare de ebrietate avasata. miscandu-se pe muzica…In salon nu mai sunt invitati…) Natasa: Ah. SUFRAGERIE Ihmenev (Anna se roaga in genunhi in fata candelei. incepe sa se auda o alta muzica pe fundal. Aceasta intra din senin. se ridica din nou lumina si ii vedem pe Natasa si Aliosa pe mijlocul scenei imbratisati. să aducem iubire. Unde este violenţă.

) Anna(speriata): Iovanovna. Anna: Mi-am dat seama la nunta surorii tale…Ai venit cu o gaina neagra si stiu ca se foloseste la vraji… Iovanovna(malefic): “Luna. Luna". scumpa mea mama. lasa-I sa fie fericiti! Iovanovna: N-o sa fie niciodata! Deja calvarul lor incepe…Nenorocirile se vor abate in curand pe capul lor! Am eu grija de asta… .. Si ajuta-ma sa-l revad pe Aliosa Caci dorul ma mistuie Si viata mea nu mai este ca inainte. ma iriti cu bunatatea ta! Te gandesti numai la fericirea Natasei. mama! El nu m-a ajutat niciodata. in schimb Satan intotdeauna mi-a ascultat dorintele. fata mea! Nu te auzi? De ce ravnesti la sotul surorii tale? De ce nu accepti situatia si vrei sa fii nefericita! Iovanovna: Pentru ca nu accept sa pierd! Vreau sa fac tot ce este posibil sa-mi ating scopul. mama? Ti-e teama de o pisica? Nu te speria e prietena mea.. imbracata in negru): Ce e. Anna(isi astupa urechile): Ti-ai vandut sufletul diavolului! Sa te pazesca Dumnezeu de ganduri negre! Iovanovna: Nu-l amesteca pe Dumnezeu in treburile mele. Zeita. Anna: Dar e absurd ce spui. iar daca Aliosa nu este al meu nu va fi nici al Natasei! Anna: Ce suflet poti sa ai in tine sa-I doresti raul surorii tale? Cum de ai inima impietrita in asemena hal?… Iovanovna: Mama. ce se intampla cu tine?…Esti parca din alta lume…Mi-e teama ca ti-ai dat sufletul diavolului… Iovanovna(ironica): Da? Si cum ti-ai dat seama?.Anna(tresare): Piei satana! Pe unde ai intrat! Jovanovna(intra incet. Uite. Da-mi puterea ta. poti sa te casatoresti cu fiul mosierului Karamazov. regina noptii. Iovanovna: E un prost! Nu-l vreau! Eu il vreau pe Aliosa! Ce nu intelegi? Anna: Pentru Dumnezeu. intalnirea noastra. Si lumineaza-ne drumurile si sufletele. draga mea. Multumesc. Inlesneste. Zoika…(Se aseaza…O cheama…O atrage cu o bucatica de carne. La mine de ce nu te gandesti? Anna: Dar ce vorba e asta. Pisica se aseaza in poala ei. Iovanovna? Sigur ca ma gandesc si la fericirea ta.

sa mergem la el. Piotr si Aliosa Piotr intra nerabdator. Vania si Natasa intra undeva in antreu . pentru ca nu mai suporta sa o auda pe Iovanovna. dar unele situatii speciale impun sa n-o parasesca acum pe contesa . zvanturatul meu.El e usuratic. stiu ce se intampla acum in sufletul tau.Sunt sigur ca n-a mai trecut niciodata pe la printesa K din seara aceea si imi pare rau ca nu am apucat mai devvreme sa-l intreb! . ci.(Se duc la Print.Nu puteam sa ma duc eu la contesa si l-am trimis pe el. m-ai iertat prea mult. Vania: Ajunge.Mereu o sa ma iubesti chiar daca acum. Aliosa nu e aici? Natasa(soptit): Nu a venit… (Pasesc in camera si-l gasesc pe Piotr) Piotr(prietenos):Iarta-ma. vorbind… Natasa: Credeam ca daca m-am casatorit cu el o sa-si revina… Vania: Deci. esti cu Eularia. o sa ma ierti sau nu? Vania: Natasa.Intr-adevar.Nu va suparati pe el. sa se duca cat mai des acolo. m-am intors numai de cateva ore. Natasa…Prietena mea draga. Natasa: Trebuie sa-ti spun multe. eu sunt vinovat ca n-a trecut la dumneavoastra. nu. Natasa: V-a promis ca v-a veni azi? Piotr: Doamne. dar acum. vad ca nu e aici… Natasa: Dati-mi voie . Vania. nu-I iau apararea. cum sa nu vina doar sunteti sot si sotie!Inteleg. si anumite alte lucruri. dimpotriva. dar exista o limita a rabdarii.(Il ia de mana si -l duce intr-un colt)Vania. printe…Trebuie sa spun cateva vorbe lui Ivan Petrovici. sunteti suparata pe el.) Piotr: Vorbeam despre zvapaiatul meu. ce spui? Natasa: Nu.) Iovanovna(iese din scena cu pisica razand diabolic) SCENA 13 Actiunea se muta in Apartamentul Natasei… Vania. Vania.un zvanturat.(Ii saruta mana) O sa vorbim pe saturate!In primul rand.Natalia Nikolaevna. care. asteptand-o pe Natasa. e nepoliticos sa vin eu inaintea lui. Natasa.Anna(speriata): Dumnezeu sa te lumineze si sa-ti arate calea cea buna! (Se inchina si iese.

dragule…Nu uita ca esti casatorit…atata tot…Acum esti casatorit… Piotr: Ma iertati eu am plecat…O seara buna! Vania(catre Piotr): Vin si eu…Buna seara! (Cei doi ies. E sotul meu si-l iubesc asa cum e. Aliosa? Aliosa: Trebuie sa ma ierti…Am fost cu prietenii. indepliniti-mi o rugaminte! Piotr: Imi dau cuvantul dinainte. nici un repros ca m-a uitat.Vreau sa-l intampin asa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre noi.Natasa. parca ai slabit.Imi dati cuvantul? Piotr: Cu cea mai mare placere! Aliosa(intra cu gura mare): Uite-ma! Cel care trebuia sa vina inaintea tututor.Dar o sa fie chiar acum aici! Piotr: Nu se poate sa te comporti asa. vad ca sunteti foarte suparata pe el si nu inteleg! Natasa: Vreti sa-mi demonstrati ca sunteti direct si sincer cu mine? Piotr:Da! Natasa: Daca e asa. sa nu poata observa nimic. nici o aluzie referitoare la mine. ai devenit palida! Natasa: Unde ai fost atatea zile? Aliosa: Sunt vinovat fata de tine! Katia e bucuroasa ca ne-am casatorit! Natasa: Doamne. e adevarat. si imediat ce va veni o sa-l pun sa explice despre ce este vorba. ce se intampla cu tine. nici o piedica. mare pacat.Natasa: Si dumneavoastra chiar nu stiati ca n-a fost la mine zilele astea? Piotr: Cum? N-a fost niciodata? Natasa: Dupa nunta nu l-am mai vazut deloc! Piotr: Dar asta e incredibil! Natasa: Totusi. aici trebuie sa fie ceva. o saruta): Natasa. draga mea. am trecut pe laKatia s-o linistesc si… Natasa: Ssst…Nu trebuie sa te explicit.) . ingerul meu! Ce ti-am dus dorul zilele astea!Draga mea. Dar acum o sa aflati tot! (O ia in brate. Natasa: Sa nu-l deranjati pe Aliosa cu nici un cuvant. buna seara.

ce e cu tine? Olga(plangand): Surioara draga. Eularia si Olga.) (Natasa rade de fericire. cine sa mature aici podeaua? Vania: Dar nu te-am luat sa faci treaba!Ce. Eularia intra cu matura si niste asternuturi.Natasa(lunadu-I obrajii in palme): Esti inca un copil si eu trebuie sa am rabdare cu tine…Te inteleg. Se duce si deshide. bocind. Aliosa: Despre ce e vorba? Natasa(cu lacrimi in ochi): O sa fii…tatic! Sunt insarcinata! Aliosa(fericit. te temi ca o sa-ti reprosez ca traiesti degeaba la mine cum facea Elena? Si de unde e matura asta mizerabila? Eularia: E matura mea! Vania: Uite. cata fericire! Trebuie sa sarbatorim! Sa mergem!(O ia pe brate. te rog.) (Eularia nu stie cum sa reactioneze.) SCENA 14 Vania. ti-ai murdarit rochia cu matura asta! (Batai in usa. o ia in brate): Iubita mea! Ingerul meu!!! Este cea mai buna veste de pana acum!O sa avem un copilas! Tu si eu! Doamne.. Schimba asternuturile. Incepe sa mature prin camera. tu esti singura mea salvare! Numai tu ma poti ajuta! . Vania(intra):Eularia. (Intra Olga cu doua geamantate. nu matura! Nu esti servitoare! Eularia: Pai.) Olga(disperata): Ajuta-ma! Eularia: Doamne.) Eularia(surprinsa): Astepti pe cineva? Vania: Nu. Actiunea se muta in aparatmentul lui Vania. pentru ca te iubesc…Si poate asa te potolesti cand iti voi da urmatoarea veste.

) Eularia: Bine…O sa stai un timp la noi pana ce va vei gasi un alt loc de adapost! Olga (se ridica fericita) Olga(ii pupa mana): Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. Am ramas pe strazi cao ultima cersetoare! Eularia: Imi pare rau. scumpa mea surioara . surioara! Ai o inima mare! Vania(luandu-le geamantanele): Vino cu mine sa-ti arat camera ta… Olga merge dupa Vania… Eularia(iese dupa ei. dar eu nu pot sa o ajut avand in vedere raul pe care mi l-a facut… Vania: Hai…sa ii dam o sansa si poate se va schimba… Eularia: Pe propria ta raspundere… (Se intorc la Olga. vai de capul meu!(Catre Olga) Eularia: O sa te rog sa te ridici si sa iesi in momentul asta afara!!! Olga(tare): Nuuuu!!! Vania: Calmeaza-te pentru numele lui Dumnezeu! Ce se intampla? Olga: Eularia. Eularia? Eularia: Vania. stiu ca tu ai un suflet bun si ti-e mila de ea.Vania: Daca urli in halul asta n-o sa ne intelegem! Olga (se aseaza in genunchi): Sunt amarata. ai mila de mine! Eu sunt sora ta mai mica… Vania o ia pe Eularia si o duce intr-un colt… Vania: Ce facem. Iovanovna si Nikolai . surioara. dar nu pot sa te ajut! Olga:Te rog . surioara! Stiam eu ca nu ma urasti! Te iubesc mult. Mam ingropat in datorii si am fost nevoita sa vand casa. Am ramas fara niciun ban. necazurile s-au napustit asupra mea. dupa plecarea ta. strigand): Lucrurile din geamantan le puneti in sifonierul negru! SCENA 15 Anna .

scumpo! Fata mea!(Iovanovna face din ce. sufletul meu nu vrea nici o mângâiere. Mi-aduc aminte de Dumnezeu. Umple inima mea de dragoste pentru bunatatea Ta…” (In timpul rugaciunii Iovanovna incepe sa scoata niste sunete ciudate si sa aibe spasme puternice. sa biruiesc ispitele viitoare si sa lucrez cuvintele virtutii. O ia somnul. Nikolai! Iovanovna(zvarcolindu-se): Moarte! Moarte! Moarte! Nikolai(vine grabit. nu-mi lua copilul! Salveaza-I sufletul! Iovanovna(tipa): Nu vreau sa ma salvez! Anna(striga disperata): Nikoali! Vino. in ce mai rau.) Mai ai o sansa.Int. Ihmenev Semi intuneric. ramane inmarmurit): Doamne! Anna(il ia in brate): Nikolai. ajunge pe podea si incepe sa se zvarcolesca. şi. lumineaza-mi mintea. La finalul rugaciunii. oteleste-mi voia. curateste-mi trupul si-mi sfinteste sufletul!Dumnezeule preabun. mâinile îmi stau întinse fără curmare. Te rog cu umilinta. caut pe Domnul. Anna incepe sa planga disperata.. vocea o are groasa): Lasa-ma!!! Anna(disperata): Pocaieste-te. mă gândesc adânc în mine.) Iovanovna: Lasati-ma! Sunteti dusmanii mei!(se ridica) Nikolai(transfigurat): Iovanoovnaaa!!! Linsteste-te. şi mi se mâhneşte duhul. nu pot vorbi. fa ceva! Fata noastra nu e bine! Nikolai(da sa o ridice. dar este strafulgerat de o miscare de-a Iovanovnei. pazeste-mi fata! Scap-o de chin! Iovanovna(Cu vocea schimbata): Nu!Nu! Anna(plangand): “În ziua necazului meu.) Iovanovna(o tranteste la pamant cu o forta imensa.Tu îmi ţii pleoapele deschise. mama!(Pe tot parcursul actiunii Iovanovna se zvarcoleste si scoate sunete grave. Ii spune o rugaciune in soapta” Anna(cu grija si dragoste):” Doamne. Se apropie de ea. eu voiesc ceea ce voiesti Tu. . noaptea. de mult ce mă frământ. Iovanovna vine obosita si se aseazape canapea.”Doamne Dumnezeul meu. scumpo! Suntem noi parintii tai!(Da sa o ia in brate si este lovit de acesta. şi gem.) Doamne. Lasa lumanarea si incerca sa o imbratiseze.) . Anna intra cu o lumarare aprinsa. pentru ca Tu voiesti sa ma supun voii Tale si fagaduiesc sa fac ceea ce voiesti Tu. ajuta-ma sa ma curatesc de gresalele trecute.

mi se pare atat de nostim! Nu credeam ca o sa avem un copil asa curand… Natasa(amuzata): Mi se pare firesc.) Anna(disperata): Sa mergem dupa ea. ne iubim si…(punand mana pe burta ei) vom avea un ingeras… Natasa: Da. in podul casei ca sa ne sarutam?… Natasa(amuzandu-se): A. ha. Mai tii minte cand ne ascundeam de mama si tata sus.. ha! Eram mici… Aliosa: Copii…Iar acum…suntem impreuna. si stateam acolo ore intregi…sa ne privim…Pe atunci asta credeam ca este dragostea: sa ne privim…Ha. stiu tot ceea ce sunt. stiu cum sunt.) SCENA 16 Aliosa si Natasa… Apartament Natasa Aliosa o aduce pe Natasa in brate(fericit). Nikolai! (Anna si Nikolai fug dupa Iovanovna. o aseaza pe canapéa si o saruta pasional… Muzica creste…La un moment dat. copilul nostru…Un Aliosa mai mic… Aliosa: Sau o Natasa. da.(Iovanovna fuge. ha. se fileaza muzica… Aliosa: Stii de ce imi amintesc acum… Natasa: De ce?. Aliosa: De copilaria noastra…Eram atat de mici si naivi. Ha. dar nu vreau sa-ti promit sau sa-ti jur ceva…vreau doar sa crezi in iubirea mea…Faptul ca stiu ca sunt tata m-a facut sa ma gandesc mai mult la comportamentul meu si purtatrea mea fata de tine… Natasa: Dragul meu… Aliosa: Chiar vreau sa-mi cer iertare… Natasa(intrerupandu-l): Te rog… . gandindu-ma la mintea ta care zboara din floare-n floare… Aliosa: Natasa..

. dar mi s-a facut foame… Aliosa(zambind): Si mie…Pregatim ceva?(Se ridica amandoi si vorbesc cu pofta despre niste feluri de mancare. iar pe tine te rog sa aranjezi sa fii martorul meu. il provoc pe Print la duel. ce e . Vania…Am venit la tine cu o mare rugaminte. Eularia si Nikolai Apartament Vania DUEL Vania si Nikolai intra… Nikolai: Uite. ce-a fost a fost…A trecut… Aliosa: Totusi. dar ce sa-ti mai explic…Pur si simplu. (Eularia le aduce ceai. care e rostul? Nikolai: Motivul! Scopul! Vania: Ce rost are fapta dumneavoastra? Ce solutie ofera duelul?Recunosc.) Vania: Nikoali Serghievici care e motivul.Ei. nu inteleg nimic. mai am o durere? Natasa: Ia. zii. altii niciodata… Aliosa: Asa e… Natasa: Toate bune si frumoase. ce mai e? Aliosa: Ai observant la nunta pe tatii nostrii ca n-au vorbit deloc.Aliosa: Stiu ca tu esti o draguta si nu vrei sa vorbim despre asta . dar e de datoria mea sa-mi spun pacatele si sa-ti cer iertare pentru toate nazbatiile mele! Natasa: Aliosa. SCENA 17 Vania. am vazut si eu…Sunt amandoi orgoliosi…Amandoi sunt constienti ca nu mai are rost sa fie suparati unul pe celalt. dar mai inainte sa-ti explic o situatie. Natasa: Stiu. Se priveau si atat. dar Mandria lor e prea mare si… Aliosa: Mandria e un pacat… Natasa: Sunt si ei niste oameni…Unii isi dau seama ca gresesc mai devreme. Se retrage.

mi-ati facut de rusine numele . cu societatea asta jalnica.Cum s-o salvezi prin duel? Nikolai:Vreau sa impiedic tot ce se pune la cale. m-ati jignit timp de doi ani .Si.vrei sa ma omori pentru a nu-mi plati banii pe care presimti ca te vor condamna sa mi-I platesti. mai devreme sau mai tarziu! Nu. prin urmare si aspru.Atunci.Uite. in cele din urma.Pentru ei este sechestrata Ihmenevka.iata care este raspunsul ei dat societatii.Asculta: procesul nostru s-a incheiat(adica o sa se incheie zilele astea. sa vedem cum se va decide procesul .Nikolai: Stiam eu ca n-o sa intelegi nimic. Atunci mi-ati fi spus drept in fata:”Om viclean ce esti.In fine…Nu pot sa trec la actiune direct. Va da ghes sa-I faceti de ras. spuneti-mi drept: numai sentimentul razbunarii v-a facut sa-l provocati sau aveti si alte scopuri? Nikolai: Stii ca nu permit ca in discutiile cu mine sa atinga anumite puncte.Printul v-a jignit . ii cereti sa dispretuiasca opinia publica.Ea trebuie sa-si dea seama ca rusinea cea mai mare consta in aceasta casatorie.Nici tu nu-l stii. ea e casatorita cu Aliosa. aces om josnic si-a facut acum rost de bani . Ce-I . si uite. si. atat m-au condamnat. la bariera.Credeti ca ea s-a casatorit doar sa fie printesa?Doar ea iubeste. Vania: Ce va spune inalta societate despre toate astea? Nikolai: Dar putin imi pasa de opiniile inaltei societati. iar eu. dupa aceea sa ma provoci. sa va razbunati pe el si de aceea sacrificati fericirea fiicei dumneavoastra. Vania: Nu inteleg…Dar. Ii cereti forta pe care poate nici nu i-ai dat-o de la nastere. si anume tocmai in legatura cu acesti doi oameni josnici . iar eu a trebuit sa indur toate astea. asa ar trebui sa gandesca si ea.procesul e terminat .”Acum.Si in momentul asta imi ridic capul.Atunci nu puteam sa va provoc la duel . in cele din urma.Toate acestea sunt prostii!Nu arat nimanui interiorul inimii mele. Asa si asa. raman numnai formalitatile simple). Il iubeste.Prin urmare. dar indirect prin duel. poate o sa fiu de acord sa-I intend mana si o sa vedem cine va indrazni sami mai faca de rusine copilul! Vania: Este mult prea idealist.Fata m-a parasit. a plecat din casa mea cu actualul ei sot si eu am smuls-o din inima mea chiar daca am iertat-o. dumneavoastra sunteti asigurat. v-a suspecatat in public de intentia josnica de a va inrudi prin inselaciune. asta-I pasiune.Sa nu crezi ca vorbeste in mine nu stiu ce tandrete parintesca. prin urmare nu mai e nicio piedica si de aceea ar fi bine sa veniti aici.pot. sa ma razbun pentru tot. mai intai. onorat Print. onoarea familiei mele.Mandria nobila. pentru tot? Vania: Ati putea fi total sincer cu mine? Nikolai: Pot! Vania: Atunci. onorate Print.Trebuie sa platesc cam zece mii. acum rationati. asta-I treaba. dupa tine nu am dreptul. oferindu-I Ihmenenevka .sunt condamanat. Scopul acesta este sa-mi salvez fiica pierduta si s-o scap de drumul primejdios pe care o imping acum ultimile intamplari. dar chiar dumneavoastra va supuneti ei. Sunteti egoist! . am platit si devin un strain. cu casa lui nobiliara.

si uite…150 de ruble pentru inceput…(ii da bani) Vania(zambind): Multumesc! Nikolai: Ramai cu bine! Vania: Te conduc… (Ies amandoi.In mod clar. Vania?. * Din acest moment actiunea se precipita…Nimeni nu sta pe ganduri…Toata lumea intra in alerta… SCENA 18 Aliosa si Natasa Apartament Natasa Aliosa intra furtunos cu un buchet de flori in mana. dar viziteaza-ne mai des. vorbind in continuare: Nikaolai: Am incredere ca o sa ramana intre noi ce am discutat!/ Vania: Sa n-ai nicio grija! Nu suflu o vorba!. E un zanatec…In fine…Da-mi cuvantul tau de onoare ca Annei Andreevna n-o sa-I spui nimic despre discutia noastra! Vania: Iti dau cuvantul. Vania!Nu pot sa-mi intorc pe dos sufletul in fata ta..Sarmana mea Anna Andreevna te iubeste asa de mult si…si…si se plictiseste asa de tare fara tine. dar sa lasam asta! Ai vorbit de fericirea fiicei mele.Nikolai: Esti nedrept cu mine. ce frumos din partea ta! Aliosa(se aseaza in genunchi): Flori pentru cea mai frumoasa mama din lumea! Poftim! .(Vania da din cap..... daca poti. Nikolai:Poate te plictisesti la noi. Vania:Cum asa? Nikolai: Aliosa nu e in stare sa iubesca. dragule?(Vede florile)Vai. acesta casatorie e un esec. Nu cred in aceasta fericire. intelegi. nu cred in aceasta fericire.) Altceva: ai bani? Vania: Bani! Nikolai:Ma uit cum stai si ma gandesc ca ai si alte cheltuieli urgente. ingerul meu! Natasa(intra cu o tava de prajituri): Ce strigi. mai mult. Aliosa(fericit): Iubito! Natasa.

) Natasa(ia florile razand):Doamne. ha! Da. daca va fi baiat il vom numi Rasputin!/ Natasa(razand): Rasputin!Ha! Ha!.Natasa(zambind): Ha. ce caraghis esti! Lasa. mergand pe strada m-am gandit ce nume sa-I dam baietelului nostru!/ Natasa: Nu mai spune! De unde stii ca e baiat? Poate e fetita!/Aliosa: E. SCENA 19 Fam. Anna: Nu fi pagan!Dumnezeu n-are nicio o vina ca noi nu stim sa-I urmam calea… (In prag apare Piotr. face un gest si ii cade pe jos.. Piotr si Anna Anna intra agitate in camera. Nikolai! Sunt foarte ingrijorata! Mi-e teama sa nu faca vreo nenorocire! Iovanovna e orbita de ura… Nikolai:Nu stiu cu ce am gresit Lui Dumnezeu de suntem asa de napastuiti…Ma uit la tine ca te rogi zi si noapte si parca e in van. ha! Daca as avea trei maini… Aliosa(ridicandu-se): Ha. le iau eu! Oricum.. mai avem in bucutarie… Aliosa(strange): Sunt un neindemantatic! Natasa: Tocmai pentru asta te iubesc! Esti un copil zapacit! Aliosa: Si chiar voiam sa manac niste prajituri… Natasa: Ti-am zis ca mai avem in bucatarie… Aliosa: Ai dreptate… Natasa: Hai sa mancam! (Ies si vorbesc in drum: Aliosa: Stii. dragule. asa cred eu…Uite. Aprinde candela si se roaga… Nikolai intra si o vede pe Anna. Ihmenev Nikolai.) Dar chiar sunt tampi!(Aduna prajiturile.) . Nikolai: Stii ceva de Iovanovna? Anna: Nu stiu nimic. ce tampit sunt! Da-mi mie tava!(Das a ia tava.

Nikolai ii face semn sa iasa. Anna(intra plangand): Omule. Anna iese. Anna! Maine o sa spal onoarea familiei mele! Anna(iese dupa el): Dar n-are rost....) I-am pus toata sticluta in ceai!(cu rautate): Foarte bine!.. Scoate din san STICLUTA CU SOMNIFER…Pune cateva picaturi din sticluta…(Aude un zgomot. Printe! Maine. ce barbat frumos si-a gasit… Femeile de moravuri usoare intotdeauna au noroc de barbati frumosi… . se apropie cu tava pe care se afla o cana cu cei. cu teama. va fi duelul si astfel onoarea familiei mele va fi curata! Piotr: Eu venisem sa ne impacam! Nikolai(rade nervos): Sa ne impacam?! Niciodata!!! Acum. O pune pe masa. te rog. Si… Nikolai: Te astept maine. Nikolai!E o nebunie!. de ce faci asta? Esti nebun?Vrei sa mori! Nikolai(spre iesire): Lasa-ma si tu. SCENA 20 Olga Apartament Vania Olga intra usor in camera. Se asigura ca nu e vazuta de nimeni.. Piotr: Vin in sol de pace si as vrea sa vorbim cat se poate de civizlizat..Planul meu trebuie sa functioneze…Nesuferita de Eularia o sa vada cu cine s-a pus! Nu suport ca ea sa aibe noroc si eu nu!Uite. se sperie si ii cade sticluta din mana . Ma primesti? Anna il priveste pe Nikolai. Printe sa iesi din aceasta casa!(Tare) Iesi!!! Piotr iese grabit. la bariera…Acesta e ultimul meu cuvant… Piotr: Totusi…eu… Nikolai: Nu vreau sa stau la discutii cu dumneata. Nikolai: Spune ce ai de spus si dupa aceea esti liber sa pleci! Piotr: Am venit sa vorbim despre scrisoarea pe care mi-ai trimis-o azi dimineata prin care imi spui ca ma provoci la duel.Anna(transformata): Printe! Nikolai(transfigurat): Cum indraznesti?!.

Ma doare…Ma doare tot corpul .. citind…Se apropie de masa. trebuie sa ma bag intr-un colt.. SCENA 22 Vania... Aici am sange de iepure…(Isi da prin jurul nasului si prin coltul gurii. bea din ceai…Continua sa citesca…Mai bea din ceai…Citeste…Se simte molesit…Mai bea din ceai…Incepe sa caste…Se ridica de la masa.. de ce ai lasat sa mi se intample asta?!.Il descheie la camasa. Olga.(se duce intrun colt langa pat inghemuita si incepe sa tipe):Ajutati-ma. ii desface cureaua si ii lasa panatalonii pana in vine. si Eularia si Olga iese de sub perdea..) Dar arat groaznic! Si inca mai trebuie!(Scoate din san o sticluta ce contine sange de iepure. se aseaza. Olga(plangand): Ajuta-ma. de preferat langa pat si incep sa zbier ca o apucata... m-a…violaaat!!! . va roog!!! Auuu!!!. Eularia! Sora mea draga! Eularia(il vede pe Vania intins): Nu!Nu! Ce s-a intamplat aici? Olga(suspinand): Eularia.)Mai trebuie sa-l rezolv si pe el. ) Bun! Greu e sa dezbraci un barbat!. iubitul tau Vania. tragand-o ca o nebuna.M-a violat nemernicul…Ajutoooor!!! Eularia(intra ... se ingrozeste. se duce spre pat si cade lat.(Se aud pasi de afara…) Olga(Se ascunde dupa o perdea.)Trebuie sa o anihilez pe Eularia! Totul trebuie sa fie foarte real! De-abea astept sa-I vad fata disperata a paduchioasei!(Isi rupe si fusta... Este concentrat pe citit…La un moment dat.Eulariaaa!!!.. Cum sa tip. iarta-ma! Vania..) Ne trebuie si sange...) SCENA 21 Vania Vania intra in graba in camera cu multe foi in mana.Nu mai pooot!!!.Sunt distrusa!!!Nimeni nu ma aude???Doamne. se repede sa o ajute pe Olga): Ce s-a intamplat?. fara motiv?(Isi da doua palme puternice peste fata si incepe sa planga instantaneu): Au! Ca totul sa fie cat mai real trebuie sa plang si sa am urme de violenta! ( incepe sa-si ciufulesca parul.(Se duce spre Vania care doarme bustean. Olga(malitiosa): Incepe spectacolul… Dar nu stiu ce sa fac! Sa tip?.Vania este un nenorocit! Au!!!.Acum.

Se ridica. O studiaza.Se vede dezbracat.) Vania(cu ochii intre deschisi): Nu inteleg nimic…Ce e cu voi! Elena(revoltata): Te faci ca nu intelegi?Te faci ca nu stii?! M-ai distrus . surioara mea! Sa vezi: eu am venit sa-I aduc ceaiul lui Vania si deodata s-a napustit asupra mea si a inceput sa ma pipaie. Se apleaca si o ia. pe tine dezbracat?!Pot sa-mi imaginez ca ati spus rugaciuni impreuna! Vania: Iti spun eu ca e o minciuna! Olga a inscenat toata chestia asta. scumpa mea! Olga(disperata): Vania m-a violat. Vania? Ce vrei sa cred cand intru in camera: o vad pe Olga batuta. Se grabeste.) Am fost fecioara.) Fata mea. eu m-am opus cu vehementa. iar tu mi-ai luat-o si va trebui sa dai socoteala pentru marsavia ta! Eularia(fierbe): Poate sa-mi spuna cineva ce cauta sticluta asta in camera? . dar greu sa se inchida la pantaloni. el s-a enervat. tu trebuie sa ma crezi! Stii bine ca eu nu sunt asa! Cum sa batjocoresc eu un copil?! Eularia(revoltata): Si ce vrei sa cred. sunt sigur! Olga(mai revoltata): Nesimtitule! Neobrazatule! Crezi ca mie imi sta mintea sa fac scenarii? Om fara inima! N-ai simt! Esti un salbatic!(In timpul acesta Eularia observa sticluta de somnifere. Vania! Imi esti dator cu explicatie! Trezestete in momentul asta. canalie! Mi-ai batjocoit! Vania(ingrozit): Dar e absurd! Nu am facut asa ceva!(Catre Eularia): Eularia. E buimac. am spus!!! Trezeste-te. Numai eu stiu cat mi-am dorit sa mi-o pastrez pentru barbatul inimii mele. nenorocitule! (Vania se trezeste cu greu. mama! Elena(cu lacrimi):Doamne! Cum s-a putut intampla asa ceva?!(Catre Eularia)Eularia. dar uite ce mi s-a intamplat! Sunt distrusa! Eularia(se ridica): Simt ca nu e real! Nu e adevarat ce mi se intampla! Elena(intra in goana): Ce s-a intamplat?(O vede pe Olga.Eularia(isi pune mana la gura nevenindu-I sa creada): E de neconceput asa ceva! Nu cred! Nu cred! Olga: Ba sa crezi. o imbratiseaza. a inceput sa ma bata si…m-a batjocorit! Eularia(cade traznita pe scaun cu lacrimi): Vania nu e in stare de asa ceva! Vania e un…cavaler! Eu m-am indragostit de el tocmai pentru ca e un om minunat… Olga: Asa credeam si eu. spune-mi ca e un cosmar ce se intampla in momentul asta! Fata mea a fost violata de iubitul tau?! A fost Vania in stare de asa ceva? Eularia(se apropie nervoasa de Vania): Trezeste-te .

cersetoareo!(O duce spre iesire. chiar esti nesimtita! Am zis sa -ti iei bagajele si sa pleci pana nu te scot eu! Olga:Uite... sarpe ce esti?! Vania: Linisteste-te. Eu si Vania nu tinem asa ceva in casa… Olga: Ce stiu eu ce aveti voi in casa? Eularia(se apropie Olga apparent calma): Vreti sa te mai intreb o data sau…incerci sa fii sincera cu mine… Olga(tantosa): Dar eu sunt sincera…Vania a violat-o pe Olga… Eularia: Repet: ce stii de sticluta asta? Cum a aparut sticluta asta la noi in casa si de ce? Olga: Hai. ca nu plec! Eularia(o ia ): Ba o sa pleci . iar tu asa ma rasplatiti?! Mi-a fost mila. E o intrebare ciudata… Eularia: Si de ce tremuri acum cand te intreb? Nu cumva imi ascundeti ceva… Olga: Olga? Eu nu-ti ascund nimic… Eularia: Nimic.. nenorocito! Esti o ordinara! Ti-am dat o mana de ajutor. Vania dupa ele incerca sa aplaneze situatia. te cobori la nivelul ei? Olga(se ridica): Dai in mine. Se aud pe fundal: Olga: Blestemato! O sa te vada Dumnezeu si o sa-ti primesti pedeapsa cuvenita!/Olga: Vania: Eularia. sa nu iasa scandal.. te-am primit in casa si tu ca o serpoaica incerci sa imi distrugeti fericirea! De ce ai facut asta? Elena(cu ura): Pentru ca nu te suport! Eularia(o tranteste pe Olga): Nespalato! Vania(impaciuitor): Eularia.Olga tace… Eularia(catre si Olga): Cu tine vorbesc. ca esti culmea! N-am de unde sa stiu eu ce medicamente aveti in casa.. fara scandal. iubito! Eularia: Nu ma linistesc deloc! Nu meriti nici un pic de mila! Am tinut in casa o zgripturoaica!!! In momentul asta vreau sa-ti iei bagajele si sa pleci darcului. doamna! Din cate stiu asta e un medicament care provoaca somnolenta.De ce oare n-am incredere in tine?. te rog!/Eularia: Nemernico!..Oare nu I pus la cale toata nebunia asta ca sa-mi faceti rau? (furiosa):Spuneti tot. ce faci? Eularia: Dar. . sa nu va mai vad! Olga: Si daca nu vreau sa plec.

Am multa treaba…Ma pregatesc sa devin inger…Sa-mi aduci o sticla de vodka.Se intorc fata in fata. Piotr reuseste sa traga primul. spune-mi daca stii ceva de Piotr! Servitoarea: Din cate stiu azi. Piotr si Vania…Ziua Duelului… Se ridica lumina…Muzica tensionata…Ii vedem pe Nikolai si Piotr spate in spate cu pistoalele pregatite. fa in asa fel sa nu intre nimeni la mine in dormitor. Nikolai este doborat la pamant…E mort…Muzica creste… Heblu usor… . bine…Te rog..SCENA 23 Nina si Servitoarea Apartament Piotr… Nina intra grabita cu o funie in mana… Servitoarea(intra): M-ati chemat? Nina: Da..Vania supravegheaza…Cei doi merg 10 pasi. e ziua duelului…Se dueleaza cu Nikolai Serghievici! Nina(cu lacrimi): Dumnezeule!.) Servitoarea(iese): Ciudata fiinta! Heblu SCENA 24 Nikolai. te rog!(Se duce in dormitor.Bine.

Ghebos(enervat): Cam artagoasa…Eu vreau sa fim prieteni. nu pleca! Nu te mananc! Nu-ti fac nici un rau…(Ii intinde sticla) Vrei? Olga(da din cap negativ) B.Ghebos(o apuca de mana): Stai. Plange…Se aseaza intr-un colt…E pierduta…Plange amarnic…Cu ciuda…Dupa o vreme trece un Ins si ii arunca o moneda..Ghebos(bucuros): Aha.. intra Barbatul ghebos. cu o sticla de bautura.. uratule! B.. tu lui taticu ce ai?. trece mai departe. Ghebos: Dar.Sa nu-ti fie teama de mine… Olga: Mie nu mi-e teama de nimeni! B.Ghebos(o apuca de mana strans): Am zis sa ai grija…Ai grija cum imi vorbesti…Nu ma cunosti… Olga(nervoasa): Da-mi drumul. se bucura…O baga in buzunar…Isi plange de mila.. Ea ia moneda. ce ai.Ghebos(incercand sa se linistesca):…Ia si bea…poate iti trec nervii… Olga: Nu vreau sa beau! . ai limba!. Nu-I vedem fata deloc pe tot parcursul interventiilor lui in piesa…O vede…Se apropie de ea… Barbabtul Ghebos: Te-a lasat barbatul? Olga(se ridica speriata si das a plece) B.Dupa o vreme… SCENA 25 Olga intra in scena cu geamantanul dupa ea.Vorbeste! Olga: Nu sunt muta! B. fata curajoasa…Si…ce faci tu aici singurica? Olga: Treaba mea! B.La un moment dat. Bestie! Ce treaba am eu cu tine?! B.Ghebos: Ai grija… Olga: Domnule.Ghebos: Oho. esti muta?. beat.. iar tu te ratoiesti la mine…Nu e de bine…(Bea ) Olga: Eu nu vreau sa fiu prietena ta. dar nu vrei sa-ti vezi de drumul tau si sa ma lasi in pace? Ce te legi de mine? B.Ia spune.

Se aseaza pe canapéa.. crezi ca am sa te infig foarfeca asta in tine?.B.. Nina: Ba pe mine ma iubeste! Dar ai aparut tu si l-ai zapacit! De ce dispari din viata lui? Tatiana: Nu pot sa fac asta…Noi doi ne vom casatori.dar… Nina(zambind amar): Vezi ce frumoasa sunt? Sunt mai frumoasa ca tine!(Parul ei arata groaznic. O priveste cu teama…Se opreste in loc…O studiaza… Nina(fara sa se uite la ea): Stiu ca esti aici…Poti sa vii mai aproape ca nu-ti fac nici un rau!. am zis! Olga: Du-te dracu! (Barbabtul Ghebos se napusteste asupra ei.Ghebos: Bea. Tatiana si servitoarea… Se aprinde usor lumina… Nina intra cu privirea pierduta…Isi taie parul cu o foarfeca.)Nu stiu ce a vazut Piotr la tine…I-ai facut farmece? Tatiana: Draga mea… Nina: Nu sunt”draga ta”! Tatiana: Nina.Ghebos(calm): Bea… Olga: Nu vreau! B. ea se vaita si tipa…) Se lasa usor lumina… SCENA 26 Nina. nu ti-e mila deloc de mine!Daca ti-ar fi. Tatiana: Nu. Tatiana intra si observa. ii da palme. Tatiana(ezita): Mi-e bine aici… Nina: Daca ai avea constiinta curata. Nina si el ma iubeste pe mine. .. nu ti-ar fi teama de mine…Ce. l-ai lasa pe Piotr in pace! Tatiana: Dar il iubesc.. se aseaza peste ea si ii torna bautura pe gat. eu chiar nu am nici un resentiment fata de tine! Mi-e mila cand te vad ca suferi… Nina: Sa nu-ti fie mila!De fapt.

I se vede sarcina…E trista.) Acum./Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…” Aliosa(ii sterge lacrimile): E greu…Stiu ca ti-e greu. ingerasule! Noi n-avem nicio vina ca s-au intamplat asemenea grozavii./Creste numai un singur visin afara. scumpul meu tata.Era o problema intre ei doi… Asa a fost sa fie… Natasa(plangand):Mi-a venit in gand din nou poezia. De cate ori sunt trista imi rasuna versurile in cap:”…Si ce viata am eu!E sumbra. nu-I asa?(Se duce in dormitor. Sunt superba. sunt sigur ca si micutul Aliosa s-ar simti foarte bines a asculte muzica. Natasa intra. ma duc in camera mea sa ma fac mai frumnoasa. Aliosa(dupa ea): Natasa. cred ca am nevoie…(Ies mandoua…) SCENA 27 Aliosa si Natasa Apartament Natasa. in oras este balci si ne-ar prinde bine sa iesim un pic! Natasa: Nu am putere sa dau ochii cu lumea…Ma simt… Aliosa: Te rog! Hai. noi suntem rai…Oamenii sunt niste Animale… Aliosa(inviorandu-se): Scumpo. hai sa incercam impreuna sa…trecem peste asta! Uite. in ce mai rau…Saraca…Veniti cu mine pana in bucatarie sa va pregatesc un ceai? Tatiana: Da. sa danseze… . Aliosa…Tatal meu. cam micsoara. cred ca e timpul sa-ti revii… Natasa: Mi-e foarte greu.E imbracata in negru. a fost omorat de tatal tau…Sarmanul a vrut sa salveze onoarea familiei si a facut-o cu pretul vietii lui…Ma simt vinovata fata de el… Aliosa(o ia in brate): Dar tu nu ai nicio vina. multumesc. Nici mie nu mi-e usor…Dar nu mai puteam face nimic…Viata e nedrepata… Natasa: Viata e frumoasa.Nina: Peste cadavrul meu!Cat timp sunt in viata tu si Piotr n-o sa fiti fericiti! (Se ridica.) Servitoarea(intra): E din ce./Trage de la ferestra…in camara e numai alean.

. Priveste foaia.)Deci…acesta e finalul nostru…(Calma) Piotr.) Piotr: Nici mie nu mi-e usor. Nina(intra): M-ai chemat. va aduc un ceai? Piotr: Nu. multumesc! Poti doar sa o anunti pe Nina sa vina putin.) Piotr: Unde te duci? . SCENA 28 Piotr. nu scoate un cuvant…Am inteles…(Se duce spre dormitor. Piotr.(Pune foaia pe masa si pixul…) Ai aici cererea de divort din partea mea… Nina(parca spasita):Te-ai tinut de cuvant…(Se apropie de masa. Servitoarea si Nina Apartament Piotr… Piotr intra impreuna cu Tatiana. Nina…Trebuie sa punem punct casniciei noastre si ma gandesc ca e cea mai civilizata forma de a ne desparti. sa stii ca te-am iubit si te iubesc ca o nebuna…Poate…a fost si vina mea ca n-am stiut sa fiu mai cumpatata… Piotr: Sa stii ca nici mie nu mi-e usor.Are in mana o foaie si un ceva de scris… Piotr: Sper sa inteleaga situatia si sa semeneze… Tatiana: Mi-e teama de momentul asta. dar e mai bine pentru amandoi. Nina nu e in toate mintile si mi-e groaza de reactia ei… Servitoarea: Printe.Natasa(zambind amar): Aliosa… Aliosa: Te rog… Natasa: Fie! Nu pot sa-ti rezist! Aliosa(o ia de brat si iese cu ea): O sa vezi ce bine o sa ne prinda! La balci lumea se distreaza! E minunat! Trebuie sa o vezi neaparat pe femeia cu Barba!. Printe? Piotr: Da. te rog! Servitoarea: Imediat…(Se duce in dormitor. Tatiana. dar… Nina: Te rog.. Casnicia noastra nu mai are nici un rost…Trebuie sa divortam.

ţinând la mine.(Iese din scena.Asta mi-e soarta?. şi astfel. dar mi s-a parut spasita. inganand o rugaciune:” Doamne Iisuse Hristoase. ce singura sunt…Am ramas singura pe pamant strain…Nu mai am nimic…Fetele mele s-au risipit. mosia…Doamne!(Se ridica) Sa merg singura prin pustii? Sa nu mai am liniste? Sa nu mai am nici un trai?. că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac.) Servitoarea(intra si ea si tipa): A! Sfinte Hristoase! S-a spanzurat! Tatiana(se duce ingrozita in dormitor sa vada ce s-a intamplat): Nu! Sarmana de ea! (Din dormitor se aude doar pansul disperat al Servitoarei..Ajutama.. se plimba cu o funie in mana… Piotr(tresare): Funie? Servitoarea: Da. Dumnezeu stie! Piotr(se duce spre dormitor..) Nina: Piotr. va spun sincer. o funie groasa…Ce voia sa faca cu ea... nici un capatai…Nimic…Blestematul de Piotr Alexandrovici mi-a luat tot ce aveam m-ai sfant: barabatul.) SCENA 29 Anna singura Scena goala…Anna intra pe o muzica trista…E imbracata in negru cu un sal pe cap. Nikolai a fost ucis. pe Natasenka mea. infrigurata si trista… Piotr: Poate si-a dat si ea seama ca nu suntem fericiti…In fond.”…) *Un timp mai tarziu… .. a inceput sa-si taie din par. Plange…Se aseaza in genunchi…Se fileaza muzica… Anna: Doamne. iar eu am ramas SINGURA cu umbra mea…Nici casa. Te pierd pe Tine. deschide si exclama): Nina!!!(Intra in dormitor.Nina: Am nevoie de putina liniste…Vreau sa ma odihnesc putin inainte de…a-mi pune semnatura pe cererea de divort! Piotr: Bine…Am incredere ca vei cugeta si vei face alegerea potrivita… (Nina se duce in dormitor. Doamne!. cu incetul… Servitoarea(vine): Printe. ea e o femeie buna numai ca cea fost inainte s-a stins incetul. nici masa. doamna Nina s-a purtat foarte ciudata inca de dimineata…Are ceva…Vorbea singura. ma sperie calmul ei…Mi se pare foarte stranie…Ma asteptam sa reactioneze violent. ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însami.

B. Plange si vrea sa iasa. Ea este imbracata deocheat. acum. pocitanie! Imi doresc sa mori! B.Ghebos(o tranteste): Ba o sa faci! Nu uita ca toti banii mi-I aduci mie! O sa am grija sa ai tot ce-ti trebuie: haine.Ghebos(rade nervos): Calmeaza-te…Te agiti in zadar…Stai aici…Drumul tau e asta! Sunt cu ochii pe tine…Daca faci vreo miscare.Ghebos(rade): Acolo o sa arzi si tu cu mine.Ghebos(o ia de par): Stai aici cand iti spun! Olga(implorandu-l): Da-mi pace.Ghebos: Ba ai sa faci! N-ai sansa sa scapi de mine…Poate sa mor… Olga: Te urasc. te rog! Omoara-ma o data! Nu ma oblige sa fac asta! B. putregai ce esti! Olga: Nu ma compara pe mine cu tine! B. mancare si bani de buzunar… Olga: Te blestem sa arzi in Infern! B. tu muncesti pentru mine si o sa traim fericiti pana la adanci batraneti! Olga: Nici moarta! Prefer sa cersesc decat sa-mi vad trupul! N-am sa fac asta niciodata! B.) Olga plange…(Iese pe cealalta parte a scenei) SCENA 31 .SCENA 30 Olga este aruncata in scena de Barbabtul Ghebos.Ghebos: Suntem la fel de rai amandoi! Impreuna putem face multe lucruri…Dar. iti iau gatul…(iese.

pentru ca toti suntem egali in fata Lui!Nu te blestem pentru ca ar fi pacatul meu! Iti zic doar atat: Sa te binecuvanteze Dumnezeu asa cum i-ai binecuvantat tu pe cei din viata ta! Sa nu uiti cat o sa traiesti cuvintele pe care ti le-am rostit acum! (Iese. Tatiana. el te va rasuci si te va dobori.. daca simti ca vrei sa plangi. Domnul Nostru.) (Piotr plange si tace…) Tatiana(il ia de mana): Piotr. (Se aude din culise vocea Annei catre Servitoare: “Lasa-ma sa intru!”) Anna(intra furioasa in camera. sa scot amarul din suflet!Cu ce ti-am gresit noi? Cu ce? L-am crescut pe Aliosa ca si cum ar fi fost fiul meu! L-am ingrijit. multumesc… SCENA 32 . blestematule…El. si le vede pe toate! Cand iti va fi mai bine.Piotr. cu lacrimi): Nu mai conteaza ce-a fost! Ma doare tot trupul. sufletul.) Servitoarea(dupa ei): Sa va aduc un ceai in dormitor? Piotr: Nu. nu mai am lacrimi ca sa plang. pentru ca nu aveai timp de el! Sa nu crezi ca vei scapa de pedeapsa divina! E acolo. Piotr: Nu e vorba despre asta…Eu si cu Nina nu ne mai intelegeam de mult timp…Asta a fost sa fie… Tatiana: Imi va fi foarte greu sa trec peste asta!. Servitoarea si Anna Apartament Piotr… Piotr si Tatiana intra in camera vorbind… Tatiana: Intr-un fel ma simt vinovata pentru tot ce s-a intamplat…Daca nu apaream eu in viata ta. nu tine cont de rang. fa-o! Piotr:Aceasta femeie are dreptate…(Se duce teleghidat afara. Nina nu se sinucidea.) (Tatiana dupa el. l-am iubit. plangand) Si asta e pentru tot raul pe care l-ai cauzat familiei mele! Piotr(cu lacrimi in ochi): Eu n-am vrut sa-ti ucid barbatul! Anna(furioasa. om fara suflet. se apropie de Piotr) Servitoarea(intra speriata): Printe. imi cer iertare. nu i-ai oferit-o niciodata.. n-am putut sa o opresc! Anna(ii da printului o palma puternica): Asta este pentru Nikolai!(Ii maid a o palma) Asta e pentru ca ai reusit sa ne iei mosia!(Mai da o palma. i-am dat toata dragostea pe care TU.

) Ai uitat cate sacrificii am facut pentru tine! Olga(isterica): Da-mi drumul ca nu stiu ce-ti fac! Nu intelegi ca nu-ti dau nimic! Du-te la munca. pentru ca mi se cuvin! Olga(transfigurata): Ah.Barbabtul cade secerata la pamant.Olga si Barbatul GHEBOS (Olga intra imbracata deocheat…Priveste ca si cum ar astepta “o noua prada masculina” Barbatul Ghebos(intra in graba): Cum merge treaba? Ai facut bani? Olga: Merge binisor…Si da. ii ia banii): Uite ca primesc. scarba. te omor. am facut ceva banuti azi! Barbatul Ghebos(bucuros): Da-I la nenea! Olga: Nu-ti mai dau nicio rubla! Barbabtul ghebos: Poftim?! Olga: Am decis ca toti banii pe care ii fac sa-I strang pentru mine! Barbatul Ghebos: Olga. suflet de gheata!!!(Ii ia geanta. nu tu! Barbabtul Ghebos(nervos): Ingrato! Ai uitat ca eu te-am ajutat de cand ti-a murit mama! Daca nu eram eu.) Heblu…Muzica stranie… SCENA 33 .) Da-mi banii inapoi! Am zis sa-mi dai banii! Elena(rade cu pofta): Uite ca nu-ti dau nimic! Olga(scoate un cutitas din geanta): Te urasc din tot sufletul! Tu nu meriti sa traiesti!(Ii infige Barbatului cutitasul in burta. nu mai astepta de la altii! Nu primesti nici un ban de la mine! Barbabtul Ghebos(ii ia geanta. termina cu prostiile! Olga: Eu imi vand trupul. erai mancata pana acum! Olga: Lasa-ma sa-mi vad de viata mea! Barbatul Ghebos(apucand-o de geanta): Nerecunoscatoareo!Da-mi banii ca te omor!(incepe o lupta pe geanta.

Vania! Vania(o imbratiseaza strans): Si eu te iubesc! (Se stinge usor lumina pe ei. Uitat-am chipul tău divin. tinandu-se de maini.) Eularia(se amuza.O dezleaga pe Eularia la ochi. (O aseaza pe scaun…) Eularia: Vania. În furtună S-a risipit visul senin. Oriunde. pus-am pasul În al vieţii vălmăşag. asezandu-se pe canapé dragastosi… Lumina cade in Plan 1: Eularia si Vania Apartament Vania Vania o aduce pe Eularia legata la ochi… Eularia: Ce e cu misterul asta! Vania: Hai ca mai avem un pic.) Aliosa(tinand-o de maini pe Natasa): .Se aprinde usor lumina in Planul 2. trudnic. vazandu-l pe Vania cu inelul intre dinti): Esti un caraghios! Vania(introducandu-I inelul pe deget): “Mi-aduc aminte clipa: Nainte-mi tu te-ai arătat.Scena e impartita in doua cadre: Eularia si Vania pasesc in plan 1 si in acelasi timp. Uitat-am glasul tău cum sună. Aliosa si Natasa pasesc in plan 2. Al frumuseţii duh curat. Eu auzeam sunîndu-ţi glasul. Vedeam în vis chipul tău drag. Vedenie ce pare-n pripa. dezleaga-ma la ochi…E foarte ciudat sa nu vad nimic…Te rog… (Vania scoate un inel din buzunar si-l tine in dinti. Trecut-au anii.” Eularia(il saruta cu lacrimi in ochi): Te iubesc. iar in acest timp Vania si Eularia ies. te rog.

ce cauti aici! Iovanovna: Am venit sa-mi iau revansa! Am venit chemata de Satan. te rog. Aliosa…Imi faci viata frumoasa… Aliosa(pune capul pe burta Natasei): Cred ca i-a placut si lui… Natasa: Sau poate ei…(Se amuza.) Iovanovna(intra cu un aer demonic in camera): Sunteti fericiti? Natasa si Aliosa se ingrozesc la aparitia Iovanovnei. în grea uitare. stapanul meu. ca nu te-am iubit niciodata si ca acum. pentru ca nu o sa permit eu acest lucru!(Posedata ridica pistolul asupra Natasei. Natasa:Iovanovna. Natasa da un zbierat de groaza…Bocet…) HEBLU…Pe Heblu se aude un scancet de copil…Creste muzica… SFARSIT… . mi-a spus ca sunteti fericiti si e vremea sa va curm viata! Aliosa: Iovanovna. Aliosa a fost impuscat. Aliosa se baga in fata ei. ha! Pruncul vostru va muri inainte de a se naste! Natasa(plangand): Iovanovna.“…În trist surghiun. Ci-n suflet raze se-nfiripă: Şi iarăşi nu te-ai arătat. de-nchinare. Vedenie ce trece-n pripă. El. sunt fericit alalturi de sora ta. lacrimi şi amor. lasa pistolul ala!!!Te implor! Aliosa: Lasa pistolul! Iovanovna(mai disperata): Voi m-ati facut sa sufar si meritati sa suferiti! Si cum ati putea suferi mai mult decat omorand doua fiinite dintr-o singura impuscatura!(Rade diabolic. De viaţă. primeste sangele lor drept multumire din partea mea! Tu mi-ai fost parinte si mai ajutat! Eu sunt a ta!!!(Trage spre Natasa. pentru numele Lui Dumnezeu.) Natasa si pruncul vostru vor muri! Ha.) Eu intotdeauna imi fac datoria! (Striga) Satan. rebuie sa intelegi ca nu te iubesc. Priveam la zilele-mi ce mor. Lipsit de crezuri. Al frumuseţii duh curat… Natasa(cu dragoste): Frumos suna…Multumesc. In curand vom avea un copil! Iovanovna(scoate pistolul): Taci! Nu vreau sa mai aud nici un cuvant despre cat de fericiti sunteti! N-o sa fiti niciodata impliniti si fericiti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful