You are on page 1of 64

UMILITI SI OBIDITI De F.M.DOSTOIEVSKI (personaje inspirate dupa romanul “Umiliti si obiditi”de F.M.

Dostoievski) DECORUL: Scena reprezinta un spatiu gol,larg, cu strictul necesar de elemente care va fi folosit pe principiul scenei elisabetane. INTUNERICUL SI LUMINA: joaca un rol deosebit de important.Spectacolul incepe in intuneric deplin.Daca regia considera necesar, putem asculta pe intuneric , muzica si poezia: “…Si ce viata am si eu! E sumbra, cam micsoara, Trage de la ferestra …in camara e numai alean; Creste numai un singur visin afara, Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…” Dar indiferent daca se foloseste sau nu poezia,trebuie sa auzim pe intuneric, precipitandu-se, in soapta si apoi din ce in ce mai tare zvonurile cucoanelor si apoi, treptat, sa intervinalumina.Procedeul e valabil pentru intregul spectacol si pentru fiecare scena in parte, cand este posibil. Spectatorul trebuie sa ramana cu senzatia ca glasurile, vorbele nasc imaginea.Acolo unde nu este posibil , scenele trebuie sa se succeada rapid, chiar sa se suprapuna. Ritmul: Are o functie capital.Dialogul si monoloagele , ca si actiunile si miscarea , trebuie sa fie deosebit de alerte, vii, grabite, precipitate chiar.Pauzele, cat mai rare trebuie ,trebuie sa sporesca tensiunea si suspanul. ATENTIE: In timpul lucrului se pot adauga si alte scene de legatura…

Personaje:

Nikolai Sergheici-administrator mosie-Paul Ivan Petrovici-SCRIITORUL, fiul vitreg- Cristi Natasa- Fiica lui Nikolai-Anda Ivanovna-fiica lui Nikolai, dusmanca Natasei-Oana Ana Andreevna- sotia lui Nikolai- Ana Badilas Printul Piotr Aleksandrovici-tatal lui Aliosa-Madalin Aliosa- fiul Printului- Vlad Nina - o femeie trecuta de 35 de ani- sotia lui Printul Piotr Aleksandrovici, nebuna si alcoolicaAnne Eularia- fiica vitrega a Elenei, prostituata.Mai tarziu, intalneste dragostea si viata ei se schimbaAlina Turcitu Olga- sora vitrega a Eulariei-Diana Barbatul ghebos- tiranul Olgai-Madalin Tatiana Zarescina- o femeie pasionala, tanara amanta Printului Piotr Aleksandrovici- Alina 3 pitipoance

PARTEA I

SCENA 1 Cucoanele INT. SUFRAGERIE Trei cucoane stau la un ceai, la o mica barfa… C1: S-a intors scriitorasul. C2: Cine? C3: Ivan Petrovici… C2:E…Care?

mosierul ala marunt.C1:E. C1: A. a plans amar si a plecat fara sa spuna nimic.Nikolai sta pe celalt fotoliu. C1: A. pe Natasa si au crescut impreuna ca doi frati.. . da…Se zice…ca in clipa cand s-a despartit de ea a vrut sa-I zica ceva important .. dar limba parca ii amortise dintr-o data…Cica. desirat si toti care se uitau la el incepeau sa rada?. C2: Aaaa. da. pentru ca batranul Ihmenev a venit aici pentru niste treburi legate de un proces si scriitorasul tocmai intrase in randul literatilor… (Celelalte cucoane dau din cap ca si cum actiunea ar continua…) SCENA 2 Nikolai Sergheici Natasa Ana Andreevna Ivan Petrovici INT. C3: Avea o singura fiica. asta acum 2 ani… C1: Da. Ihmenev Ivan sta pe un fotoloiu cu romanul deschis… Ana si Natasa stau pe canapea. C3: S-au revazut dupa multa vreme la Petersburg. SUFRAGERIE Fam. Nikolai era administrator la Vasilievskoe… C2 si 3: Exact! C3: Nu stiti ca Natasa spunea despre el ca era un caraghios. cum care? Ala care a fost abadonat de parintii lui inca din copilarie si a crescut in casa lui Nikolai Sergheici Ihmenev.

poate ca cineva o sa se intereseze de batran…De fapt.) Nikolai(continua): General.. Ceilalti se aseaza.Ca altfel.(catre Natasa) Ah. Anna: Si atunci sa nu ti se urce la cap. Natasa: Azi.. Ivan Petrovici?Va privesc si nu-mi vine sac red.. E o fata buna. sa spunem. Natasa pune in farfuri supa.Totusi. e o pornire nobila. Nikolai: Hm! Uite. ti-am spus-o din dragoste.Dar cine stie. Nikolai: Excelenta voastra. imi spusei. sa ne asezam la masa. dar orice mi-ai spune.Atunci.Se intelege.Uite.(catre Vania) Vania. pentru mai stiu eu ce. trecura déjà 5 zile de cand murise si inca nu venise nimeni…”(Inchide romanul zambind. Ivan: Inca putin si o sa ma faceti general.Eu as mai fi indreptat stilul: te laud. cine stie poate o sa ajungi la curte… Anna: Ei. de parca toate astea mi s-au intamplat mie.dar uite ce voiam sa spun: sambelan. treaba adevarata. Nikolai: Nu condeier? Nu stiam. se spune scriitor. Vania. fie si scriitor . si la curte.Ei. negeneral.) Natasa este extrem de emotionata. un condeier. a fost tiparit. Ei. M-ai alinat asa de tare incat nu ma asteptam. ce sensibila mai esti. tocmai pentru asta te iubesc.n-o sa te faca pentru ca ai scris un roman.E mai apropiat cumva.Ivan(citeste ultimile fraze din roman):”. dar. dar te pot trimite in Italia pentru a-ti indrepta sanatatea sau pentru a te perfectiona in domeniul stiintelor.Doamne. din nou bani… Anna: Si chiar ati primit atatia bani. taticule. dar acum e tarziu.Nu e ceva maret. asta e bine. e bine. desigur. ca e mai clar.Poate in editia a doua?. (se duc spre masa.O sa citeasca si personae importante. nu doriti sa mancati ceva? Natasa(se ridica insufletita): Bunul meu tatic! Nikolai e tulburat. sa primesti bani si onoruri pentru treaba. nu asa.Uite. nu?O sa te ajute cu bani. ce entuziasmata mai e!Asta nu-I nimic . trebuie sa fii cat mai nobil. acum. asta se vede. prin protectie. . aici sunt prea putine lucruri inaltatoare…. Ivan Petrovici. desi nu e o slujba e o cariera. de fapt. esti o persoana cunoscuta. ce-ar fi fost daca era inalt?Nici n-as fi inteles nimic. uite pentru ce incep sa-ti dea bani! Nikolai: Stii.

Vania…Am vazut si eu asta. niste ochi tristi se spune ca au poetii.Sa mai asteptam putin…Sa zicem ca esti un talent. . stii. ceva timp…a aparut la mosia vecina. Vania. C2: Da. ei. ai asa o fata…adica nu arati deloc a poet…Asa. chiar m-am bucurat ca tu si Natasa…ei. ce va fi atunci? Macar sa fi avut o slujba undeva… Nikolai(vazand cum se privesc Ivan si Natasa):Uite ce-ti spun eu. Vania. SUFRAGERIE Cuconele se aprind in discutie… C1:Dar ce e cu Printul? C2: A. Sa mai asteptam un anisor asa si jumatate. Ivan Petrovici. satul Vasilievskoe. am auzit ca acum. si Anna Adreevna mea are dreptate.) SCENA 3 Cucoanele INT. taticule? Nikolai: Vania. sa nu-ti faci prea multe visuri!Ai in fata un drum lung. e bine ca ai noroc.Natasa: Dar mai bine ar primi cat mai repede o medalie. A produs o impresie puternica. Printul Piotr Aleksandrovici Valkovski… C3: A venit de la Petersburg. si cu parul asa. nu e o mare problema fata. am observat si. da…Cica l-a vizitat pe Nikolai Sergheici… C1: Si? C2: A aparut in casa Ihmenevilor. taticule! Nikolai: Si asta tot rade de mine!Dar…stii Vania…numai ma uit la tine: ce simplu mai esti tu. Dar daca deodata nu mai ai noroc deloc. pentru mine si fata ta e buna si-mi place…dar nu de asta spun…Dar numai sa fii onest. daca mergi bine. uite ce voiam sa-ti spun. judeca si tu…Esti un om cintit…Gandeste-te putin… (Natasa se uita fix in ochii lui Ivan. amadoi sunteti foarte tineri. cum sa fie fata asta. asta voiam sa-ti spun! Anna: Uite. asta e cel mai important. ceva…Ei. dar ce spun eu…Vezi. Natasa e a ta.Sa-ti slujesti cu onestitate cauza. Natasa: Ah. daca te afirmi tare pe drumul tau. si ochi asa. dar amandoi sunteti saraci.sa traiesti cinstit. daca nu reusesti . recunosc. doamne! Dar cum ar trebui sa fie .

sa vedeti! Piotr Alexandrovici se schimbase mult in atitudine fata de Nikolai. nu ma-nebuni! C3: Stai sa vezi! Printul i-a scris la un moment dat lui Nikolai…Zicea ca il intristeaza purtarea urata a fiului sau si ca sa-l pedepseaca l-a trimis la batranul Ihmenev…SiNikolai Sergheici ihmenev il indragi indata… C2: Aliosa… C3: Si apoi.Dupa primul an de casatorie isi lasa sotia care ii daruise un fiu.Devenise extrem de carcotas fata de Nikolai Sergheici. C3: Si atunci Printul l-a ales ca administrator pe Nikoai Sergheici. mai ales ca pentru vanzarea Crangului nu avusese de la print niciun fel de imputernicire legala. Manisfesta o aviditate exagearata pentru verificarea soctotelilor la mosie.C1: Dar de ce a venit draga? C2: Printul venise pentru a-si alunga administratorul. avea intentia de a-I folosi toate neajunsurile in interes propriu. agronom. se mai spune ca tinerii déjà se hotarasera sa se logodesca… C2: Si asta nu e tot! … C1: Stai se spun! Oamenii servili nu dormeau. Mosia Printului a inflorit… C1: Si? C3: Stai ca e mult de povestit…Printul era vaduv…S-a casatorit in prima tinerete pentru bani. C3: Da. C2: pai. un neamt ratacitor. Nikolai Sergeici dupa ce intuit caracterul tanarului Print Aliosa . C1: Nu inteleg…De ce? C2: Stiu eu povestea…S-au raspandit peste tot barfe…Cica. la vanzarea Crangului. ca fata lui.Natasa il fermecase. Natasa(care pe atunci avea 17 ani) cutezase sa se indragostesca de acesta. Nikolai Sergheici daduse deoparte in folos propriu 12 mii ruble de argint. C3: Si asta nu e tot! Se zice ca acum trei ani. . de exemplu. asta ar putea constitui cea mai clara dovada in fata judecatii.Aparusera denuntatori si martori care reusira in cele din urma sa-l convinga pe print ca administrarea indelungata a lui Nikolai Sergheici la mosia Vasilievskoe nu se distinsese in niciun caz printr-o cinste ireprosabila. C1: E. un om ambitios.Au trecut multi ani. Cica a torturat niste tarani si a fost alungat.

C1:Dar, Nikolai auzind toate aceste acuzatii incepu procesul. C2: Da, da, da…Nikolai Sergieici, pentru ca nu avea nu stiu ce hartii, si, neavad nici protector, nici experienta in aceste chestiuni, imediat pierdu procesul. I se puse sechestru pe mosie. C3: Si cand s-a enervat batranul renunta la tot si decisese sa se mute la Petersburg, pentru a se implica personal in process. C2: Si nu mai stiu de aici… C1: Spun eu! Se zice ca Printul in cele din urma incepu sa inteleaga ca-l jignise in zadar pe Ihmenev. C3: Da, dar uite ca jignirea din ambele parti era asa de puternica, incat nu mai era niciun cuvant de impacare. (Cucoanele stau ca si cum discutia continua…)

SCENA 4 Ivan Petrovici, Nikolai, Anna, apoi Natasa INT. SUFRAGERIE Fam. Ihmenev Anna ii da o cana de ceai lui ivan… Anna: Tare bolnav mai sunteti… Nikolai: Ai fost cumva bolnav? De ce nu ai venit atata timp?Sunt vinovat fata de tine; de mult voiam sa te vizitez dar totul a fost cam… Ivan: Am fost bolnav…Cum se simte Natalia Nikolaevna?E acasa? Anna: E acasa, maica, e casa. O sa iasa acum chiar ea sa va vada…E gluma? De 3 saptamani nu v-ati vazut!Nici nu-ti dai seama ce e cu ea…E sanatoasa, e bolnava, Dumnezeu mai stie… Nikolai: Dar ce? Nu-I nimic cu ea.E sanatoasa!Asa, acum a ajuns fata mare , nu mai e un copil asta e tot.Cine mai stie toate capriciile si tristetile astea de fata mare.? Anna: Ei, acum si capricii!

Usa se deschide. Intra Natasa. Se aude un sunet puternic de clopot. Ea tresare. Batrana isi face semnul cruncii. Anna: Te-ai pregatit pentru vecernie, Natasa?Se aud déjà clopotele…Du-te, Natasenka, du-te , roag-te, din fericire e aproape!Si te mai si plimbi putin.Ce stai asa incuitata?Uite ce palida esti, parca te-a deocheat cineva… Natasa(fara glas): Eu…poate…nu ma duc azi…Nu ma simt prea bine… Anna: Mai bine te duci, Natasa; doar mai inainte ai vrut si, uite, ti-ai adus si palaria. Roaga-te, Natasenka, roaga-te, sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Nikolai: Ei, da; du-te;si te mai plimbi putin. Uite, o sa te conduca Vania! Natasa(zambeste amar): Ramaneti cu bine… Anna:Ei, ingerul meu, cum sa ne luam ramas-bun, doar nu pleci la drum? Macar iei o gura de aer; uite ce palida esti!Ah! Dar chiar am uitat(mereu uit!), am terminat de cusut saculetul cu tamaie , am cusut in el o rugaciune, ingerul meu;S-o pui, Natasa. Poate o sa-ti trimita Domnul dumnezeu sanatate.Numai pe tine te avem.(Ii da o cruciulita de aur si saculetul.) Sa-l porti sanatoasa!(Ii face semnul crucii) Candva iti faceam mereu semnul crucii inainte de culcare, citeam o rugaciune, iar tu o repetai dupa mine.Iar acum nu mai esti asa, si nu-ti mai da Dumnezeu liniste sufletesca. Ah,Natasa, nu te mai ajuta nici rugaciunile mele de mama.(Plange.) (Natasa ii saruta mana. Face un pas spre usa; se intoarce repede la batran.) Natasa: Taticule! Faceti si dmneavoastra semnul crucii…asupra fiicei dumneavoastra.(Se lasa in genunchi.) Nikolai(cu lacrimi): Natasenka, copila mea,fata mea, draga mea, ce e cu tine?De ce esti asa de trista?De ce plangi zi si noapte?Doar vad tot; nu dorm noptile, ma ridic si aud la usa camerei tale!...Spune-mi tot, Natasa, deschideti sufletul in fata mea; batranul tau tata si noi…(O ridica. O imbratiseaza.) Natasa: Nu-I nimic, nu-I nimic, numai asa…nu ma simt bine… Nikolai: Sa te binecuvanteze dumnezeu cum te binecuvantez eu, copilul meu drag! Sa-ti trimita mereu pace sufletesca si sa te apere de orice durere! Anna(plangand): Si a mea, si benecuvantarea mea! Natasa(soptit): Ramaneti cu bine!(Se opreste la usa, mai priveste o data spre ei, mai vrea sa spuna ceva, dar nu poate si iese repede din camera.Vania fuge dupa ea.)

SCENA 5 Vania, Natasa, apoi Aliosa Scena goala. Undeva pe chei… (Natasa intra in fuga. Vania dupa ea. O prinde de umar.) Vania: Intoarce-te, Natasa! Natasa: Tu nu vezi, Vania, ca am plecat de tot , ca am plecat de la ei si nu ma mai intorc niciodata? Vania: Nu, dar…nu cred; nu se poate asa ceva!... Natasa: Nu, Vania, dar asa este! Am plecat de la ei si nu stiu ce se va intampla cu ei…nu stiu ce se va intampla cu mine! Vania: Te duci la el, Natasa?Da? Natasa: Da! Vania: Dar asta nu se poate!Doar stii ca e imposibil, Natasa, sarmana mea! Asta e o nebunie!Doar o sa-I distrugi si o sa te distrugi si pe tine! Stii asta? Natasa: Stiu; dar ce sa fac, nu e vointa mea!Il iubesc mai presus de orice, mai presus de mine insami. Vania: Dar el nu e pentru tine, Natasa! Tatal tau n-o sa fie de acord niciodata cu relatia voastra. Natasa: Nu ma intereseaza, Vania! In momentul asta nu pot sa mai gandesc nimic…Stiu doar ca nu pot trai fara Aliosa.Sunt in stare sa ma lupt cu oricine pentru el: cu parintii mei, cu tatal lui si cu tine… Aliosa(intra fericit si o imbratiseaza pe Natasa): Natasa! Natasa(fericita): Aliosa, dragul meu! Aliosa(dand mana cu Vania): Vania, frate, ma bucur ca esti alalturi de noi in situatia asta.Nimeni nu ne intelege dragostea. Singurul sprijin esti tu. Vania(zambind amar): Am alta solutie?...Sper doar sa o faci fericita, pentru ca ea chiar te iubeste.Si-a parasit parintii pentru tine, sa stii…

micutule orfan!Nu stiu de ce tii tu asa de mult la Natasa cand nici macar nu suntetm frati! Sau ai uitat ca ai fost luat de mila din gramada de gunoi din coltul strazii?. nici pe ea.)Mi-a fost foarte greu. dragul meu…Am sa fac tot ce-mi sta in putiinta sa nu te dezamagesc nici pe tine.. prapaditule! Minti de ingheata apele!De ce nu recunoasti?.. dar iata ca a trebuit sa aleg iubirea.Ne vom lua un apartament cu chirie si vom astepta sa se termine conflictul dintre parintii nostri.De unde atata dragoste pentru Natasa? Nici macar n-aveti acelasi sange. Vania: Nu sangele conteaza... ci omenia! Dar nu ai cum sa intelgi tu toate astea… Ivanovna: Minti. Vania: Cred ca ar fi cazul sa plecati mai repede…Sa aveti grija de voi! Natasa(imbratisandu-l): Fratiorul meu drag…Ce m-as face fara tine…Am sa te anunt unde stau si o sa te rog sa ne vizitezi pentru ca avem nevoie de tine… Aliosa(da mana cu Vania): Dumnezeu sa te binecuvanteze! Pe curand! (Natasa si Aliosa ies in graba) Ivanovna(iese tafnoasa catre Vania): Esti o vulpe batrana! Stiam eu ca tu si cei doi coaceti ceva! Vania(surprins): Ivanovna! Ivanovna(cu sila): Ce-o sa zica tata cand o sa afle ca tu esti complice la fuga Natasei cu Aliosa? Vania: N-o sa-I spui! Ivanovna(cu ura): Nu-ti promit nimic! Blestemata de Natasa imi datoreaza foarte multe si trebuie sa mi le platesca! Vania(Luand-o brutal de brate): Nu vorbi asa de sora ta! Ivanovna: Ba vorbesc cum vreau eu. Aliosa(imbratisand-o din nou): Promit ca o sa te protejez si am sa fiu langa tine…Eu tot mai cred ca parintii nostrii se vor impaca si ne vor da binecuvantarea lor. Vania: Ce sa recunosc! . va trebui sa o luam pe drumul nostru. tatal tau stie ca ne vom muta impreuna? Aliosa: Doamne fereste! Vrei sa ma spintece? Nu e cazul sa-I spun pentru ca ar fi in stare de orice.Aliosa: Stiu.Acum. Natasa(catre Aliosa): Dragul meu. Natasa(cu durere): Aliosa…(incepe sa planga) ma simt atat de vinovata fata de parintii mei…(In timpul acesta Ivanovna sta si asculta conversatia ascunsa dupa un stalp.

Si sa nu-mi vii acum. cu asta nu sunt de acord! Pana la urma. dar daca e asa. el o prefera pe Natasa! Cu toate astea eu sunt capabila de orice ca sa-I despart! Stiu ca Aliosa nu ma vrea. cum o atingi.) . Mie mi-e bine asa cum sunt. tu si Aliosa nu sunteti fratii nostrii: tu esti un biet orfan care nu si-a cunoscut niciodata adevaratii parintii.Fii realist. pentru ca sunt capabila sa te ucid fara nici o teama. ratatule! Pentru mine esti un mediocru peste care pot trece foarte usor…Fereste-te sa-mi stai in cale. Mereu te-ai multumit cu firimituri. Vania…Se vede dupa felul cum o privesti. iar Aliosa este fiul Printului care se saturase sa-I poarte de grija si l-a trimis la tata. atunci nu va fi nici cu Natasa! Jur pe ce-am mai sfant ca Natasa nu va fi a lui Aliosa! Vania: Tu n-ai nimic sfant! Esti o fiinta plina de ura. Iovanovna. Iovanovna! Daca indraznesti sa le faci vreun rau. cum… Vania(cu vocea ridicata): Inceteaza! Ivanovna(cu vocea ridicata): Ba nu incetez! Recunoaste ca esti un ratat. o sa dai de mine si te asigur ca vei cunoaste un Vania mult mai mai rau decat esti tu in prezent! Iovanovna(smulgandu-se): Nu mi-e teama de tine. o ia de brate): Asculta bine.Ivanovna: Ca o iubesti! Vania: O iubesc ca pe o sora! Ivanovna: O iubesti ca pe o femeie! Recunoaste!Ii spui “sora”. Ma multumesc cu faptul ca Natasa este fericita alaturi de Aliosa. dar tanjesti sa o tavalesti putin prin asternuturile tale ! Vania(ridica mana asupra ei. se abtine) Ivanovna(cu rautate): Stiu. Vania! Niciodata n-ai stiut sa te impui si sa ai o atitudine de invingator. nu ne leaga nimic. cu baliverne:”Am crescut impreuna toti patru si nu e firesc sa ne iubim !” E. dar din nefericire. Vania! Ca o iubesti si ea il iubeste pe Aliosa! Nu esti destul de puternic sa lupti pentru sentimentele tale! Esti slab! Nu esti barbat! In locul tau m-as ambitiona si as lupta pana la sange pentru EA. Deci. Vania! Viata trece pe langa tine si o sa-ti para rau ca n-ai facut ce trebuia la timpul potrivit! Cucereste-o pe Natasa! Vania: Eu nu sunt tu. pentru ca ai fost gasit de tata langa un morman de gunoi. Iovanovna: Intotdeauna ai fost un om slab si prost. Esti demn de mila.Ai grija!(Iese furioasa. stiu…adevarul doare…Se vede. Vreau sa te asigur ca eu n-o sa am liniste pana nu-I distrug! Vania(infuriate. Vania! N-avem acelasi sange!Eu dintotdeauna am fost indragostita de Aliosa. Iovanovna: .

) Eularia(apropiindu-se languros de Vania): Tristetea e sora cu moartea uneori…(Vania o observa. cum se vede meseria pe om. eu sunt o prostituata cu suflet…(Zambeste amar) Ha. Vania(surprins de aparitia feminine): Eu… Eularia(zambind amar): Se scrie mult de dumneata in ziare…Esti talentat…Doamne.Crede-ma. singur si trist…Imi dai o tigara? Vania(ii da o tigara): Eularia(cochetand): Poti sa mi-o si aprinzi.. Ivan Petrovici! Esti un gentil…Te sperie exteriorul meu. Se vede de la o posta ca esti scriitor: calm. ha…Se spune despre noi.) Dumneata esti scriitorasul…Ivan Petrovici.. deloc! Purtam o conversatie… Eularia: esti prea dragut…Ce proasta sunt! Nu m-am prezentat! Eu sunt Eularia… Vania(zambind): Imi pare bine… Eularia(intristandu-se): Stii esti primul barbat care se poarta frumos cu mine. te rog! Vania(ii aprinde tigara) Eularia: Interesant…Nu ma gandeam ca o sa te intalnesc vreodata…Trebuie sa ma simt importanta. asa-i? Vania: Nu ma sperie. In timpul acesta intra Eularia imbracata strident si vulgar. Toti cand ma vad pe strada ma vor doar pentru placerile carnale si atat…Ma bucur ca mai exista si barbarti care vor doar sa…poarte o conversatie…Desi te cunosc doar de un minut simt ca imi esti prieten… Vania: Vad in tine o faptura gingasa in pofida exteriorului tau… Eularia: Multumesc. iti trebuie un suflet mare sa daruiesti atata dragoste…Stii…voi barbatii sunteti . femeile usoare. nu-I asa? Vania: Trebuie sa te simti asa cum…vrei…Pentru mine nu e asa de important ca sunt scriitor… Eularia:Modest…Modestia este o caracteristica a oamenilor buni…Unii o considerea chiar prostie. ca avem o inima mare…Pai. Iarta-ma.(Vania isi aprinde o tigara nervos. ci mai mult ma…intristeaza… Eularia(curgandu-I lacrimile): Nu vreau sa fiu asa…Viata m-a facut asa. nu-I asa? Ce femeie normala poate sa iubesca pe seara zece barbati deodata sau pe rand?. pierdut. te retin? Vania: Nu.…Oamenii…Nu stiu de ce in seara asta am o pofta nebuna sa vorbesc despre mine…Stii.

pentru ca asa am crescut. Simplu.Vai lor! Vania: Privindu-te imi vine sa te intreb ceva… Eularia: Intreaba-ma fara jena…De fapt. Eularia: Nu ma vorbesc de rau. dragul meu…M-am obisnuit. iar ei ma platesc pentru asta. batand in usa): Da-mi drumul.Vei fi crezut instantantaneu iar spusele tale amplificate de numerosi interesati sa te compromita ireversibil. Strada Solionil. Vania: Nu te vorbi niciodata de rau pe tine insati. Am fost crescuta special pentru a fi sclava barbatilor. Tatiana. Ai perfecta dreptate! Eularia(amuzandu-se): Chiar esti simpatic! Esti un barbat admirabil…Repet: esti singurul barbat care nu ma priveste ca pe un obiect …Stii cata nevoie am de un barbat care sa vorbesca normal cu mine si sa ma privesca asa frumos ca dumneata?. ci doar incerc sa fiu realista…Sunt o depravata. idioato! Vorbesti de o ora cu el! Du-te ca te omor! Eularia(speriata): Trebuie sa te parasesc!(Spune fugind) Te astept sa mai vorbim. Eu le fac placerile.. m-am conformat… Olga(striga din Off): Du-te mai departe. criminalule! O sa te ucid cu mana mea! (tot zice pe parcursul replicilor urmatoare: “Te omor! “”Bestie!” . numesc binecuvantarea. Nina(striga din dormitor. un blestem.E o binecuvantare ca te-am cunoscut…Unii. de obicei aceia care nu cunosc privilegiul.. nu? Vania: Tie iti place viata asta? Eularia(cu lacrimi in ochi):Nu e vorba de placut…Asa am fost crescuta. intuiesc…Vrei sa stii de ce am ajuns in fond in starea asta…De ce sunt o prostituata? De ce sunt un nimeni?. Nina.. Servitoarea si Iovanovna Piotr si Tatiana stau pe canapea si se saruta.. 14!(Iese) Vania priveste consternat… SCENA 6 Interiorul apartamentului lui Piotr Piotr.niste fiinite stranii…Desi aratati singuranta si va dati cocosi in fond sunteti niste firi slabe si dornice de iubire… Vania: Nu te contrazic deloc.

draga mea…(Se saruta. canalie?!! Ai uitat de tot dragostea noastra?! N-o sa scapi de mine.) Nina(striga): Sa nu crezi ca sunt proasta. te omor! Jupoi pielea de pe tine!(catre Piotr): Unde ai ascuns-o. cautand-o pe Tatiana disperata prin sufragerie): Unde esti.) Nina(intra in sufragerie ca o furtuna. fa-I ceva. Tatiana: Totusi. lamureste-o ca trebuie sa va despartiti…Nu e normal ce se intampla… Piotr: Mai stai. Piotr!!! Stiu ca esti cu o usuratica in sufragerie! O simt! Va aud! Va omooor pe amandoi.Tatiana(amuzandu-se): Tu esti nebun? Ai inchis-o in camara? Piotr: Prefer sa o tin inchisa decat sa umble pe aici. la usa): Nina. jur!!! JUR!!! Tatiana(se ridica putin speriata):Dragul meu. Mi-ai promis…Noi ne iubim. Rezolva-ti problemele conjugale si vorbim mai in colo. Iese. vorbeste cu ea.) Nina(plangand): De ce te porti asa cu mine. monstrule?! Unde e?! Unde e?! Piotr(furios o ia de brate): Potoleste-te odata ca dau cu tine de pamant!(O arunca pe canapea. Piotr! Tu esti al meu si nu scapi de mine cu una cu doua! Prefer sa te omor cu mana mea decat sa te stiu departe de mine! . nenorocitilor! Indraznesti sa faci asta sub ochii mei. (il saruta. o iau razna si eu! Nina(se ridica): Eu nu te dau altei femei. Piotr? Ti-am dat toata dragostea mea! Ti-am oferit totul!!!(se aseaza in genunchi) De ce nu ma mai iubesti? De ce ma inseli?! Piotr(strangand din dinti): Din cauza ta! Esti o femeie isterica si nebuna pe care n-o mai vreau langa mine! Simt ca daca mai stau alaturi de tine. Piotr: E nebuna si nu mai pot sa scap de ea… Tatiana: Nu exista asa ceva…Divorteaza .) Piotr(se duce spre dormitor. Doar n-o sa te oblige sa stai cu ea daca nu o mai iubesti… Piotr: Vedem. Nina: Bine… (Piotr deschide. eu déjà nu mai suport situatia si nu rezist sa aud atatea tipete…Nu stiu. Tatiana! Tatiana: Nu am venit la spectacol. dragul meu si nu e normal sa ne impiedicam de Nina. Piotr. mi se pare nefiresc. inainte de a-ti deschide o sa te rog dinainte sa avem o dicutie serioasa pe un ton civilizat despre noi doi. desfranato?! Arata-te ca daca nu.

te rog! Piotr: Nu e nicio gluma! O iubesc din toata inima. nu esti… Nina(apropie foarfeca de incheietura mainii stangi): Blestematule!!!(Se taie. ca mi-e greata de tine? Tu m-ai indepartat din cauza caracteului tau! Esti rea. Nina: O iubesti? Piotr: Da. in fata ta…(Piotr se apropie un pic de ea) Nu te apropia!(Piotr sta neclintit. in ce mai aprinsa): Ah.) Piotr(striga): Nina! . Asta mi-e raspalata??? Ma parasesti pentru o… Piotr: Daca indraznesti sa mai scoti un cuvant vulgar din gura. nebuna si haotica! Nu pot sa mai traiesc alaturi de o femeie care nu e in toate mintile! De ce sa ne facem rau?! Vreau sa divortam! Nina(cu rautate): Nici moarta nu-ti voi acorda divortul! Nu vreau! Nu pot! Ti-ai gasit pe alta. calmeaza-te! Nina(posedata): Am sa ma omor aici.Piotr: Nu intelegi ca nu te mai suport.) Piotr(se sperie un pic. stie sa fie tandra… Nina(pune mainile la urechi): Nu vreau sa aud! Piotr: Ba trebuie sa auzi!(O bruscheaza si o priveste direct in ochi): Stie sa faca dragoste cu mine cum tu n-o sa poti sa faci niciodata in viata ta. Am fost alaturi de tine in toate momentele dificile. Nina! Nina: Nu masor nimic! Cum poti sa iubesti o femeie care nu e sotia ta? Eu ti-am daruit cei mai frumosi ani din viata mea. nu raspund de faptele mele.) Priveste-ma in ochi si spune-mi ca nu ma mai iubesti! Piotr(cu usoara teama): Nu te mai iubesc! Nina(ii sticlesc ochii): Ca nu sunt singura femeie din viata ta! Piotr: Pai. dar incerca sa stea calm): Nina.) O sa fiu umbra ta si dupa moartea mea!!!(Scoate din sertar niste foarfece. pentru ca esti Nebuna!!! Nina(din ce. nemernicule!!! O sa regreti amarnic toate cuvintele astea!!! O sa mai ai pe constiinta!(Cauta disperata in sertar in timp ce vorbeste. asa-i?! Am auzit-o!A fost aici! Ii simt parfumul ieftin in toata camera! E o usuratica! Piotr: Masoarati cuvintele. o iubesc! Nina(mai aprinsa): Innebuneeesc!!! Spune-mi ca e o gluma. stie sa fie o doamna. pentru ca stie sa se poarte in lume.

) Iovanovna(zambind): Sa aveti o seara buna…(iese) (Piotr se aseaza pe marginea canapelei. dar iti multumesc pentru gest. da sa iasa. Stiti ca Aliosa s-a mutat impreuna cu Natasa intrun apartament? Piotr(revolatat): Poftim?! Iovanovna: Ei spun ca se iubesc mult si ca nu mai suporta acesta situatie creata intre familiile noastre si prefera sa stea singuri si ascunsi de lume… Piotr: De unde stii toate astea? Iovanovna: I-am vazut cand au plecat impreuna…I-am urmarit si am aflat unde stau…(Scoate din geanta o foaie cu adresa.(se pierde glasul…) Piotr(se agita prin camera nervos. Piotr se duce spre ea. Natasa sa se indragostesca de fiul meu. domnita! Nina(rade in hohote): N-am murit! Respir!(Se aude inca din culise. nu intelegi ca nu vreau sa am de a face cu familia ta! Tatal tau m-a furat in timp ce a fost administrator la mosia mea. poate ati avea ragaz sa ascultati ce va spun si sa aflati motivul pentru care am venit la dumneavoastra in vizita. Iovanovna: Exact despre asta vreau sa vorbim.(Se uita la adresa.. vede se sperie): Doamne fereste!!! Piotr: E doar o zgarietura.) . te rog! Servitoarea(o ia): Haideti. dar intra Iovanovna): Tu ce cauti aici? Iovanovna: Buna seara…Am… Piotr(intrerupand-o):Iesi imediat din casa mea! Nu vreau ca niciun membru al familiei Ihmenev sa-mi spurce casa prin prezenta lor! Iovanovna(amabila): Daca n-ati fi atata de brutal.) Eu vreau sa mor. Piotr: Fetito. dar nu ma ia..) Piotr(fierbe): Nu stiu ce interes ai tu.) Nina(lasa sa cada forfecele si continua sa rada): Piotr… Servitoarea(intra. Doamne-Doamne…Mai intai trebuie sa o gasesc pe nenorocita care mi-a furat iubirea!. Ia-o si ingrijeste-o. pentru a pune mana pe averea mea. I-o da. ba mai mult a facut in asa fel ca fii-sa.(Nina isi priveste rana si incepe sa rada isteric.

Mandria lui l-a innebunit.SCENA 7 Dupa o vreme… Nikolai. stai uite.Dar ar fi trebuit sa o ierte. a iesit un zvanturat:o arunca pentru asemenea iubire. Spune-mi ce s-a mai intamplat cu fata mea?Ei. Anna: Nikolai. Nici pana acum nu l-a putut aduce? Anna: il adduce acum… Vania(se aseaza): Am fost cu treburi…Mare mizerie mai este. din cauza fiicei mele desfranate.Dar in exterior se tine tare. Nikolai(intra): Ce-I cu samovarul. nu am hartiile necesare… Anna: Dragul meu. si Natalia spunea despre ea. asa. chir eu am auzit.Ma acuza acum de tot. mereu e asa cu mine.A slabit? Vania: A slabit. Doamne dumnezeul meu!Ce se va intampla cu ea. oricare femeie e incantatoare.Cica nu am niun fel de dovezi.(Se duce in camera lui. O sa ma duc la mine. aici. demna de blestem si de toate pedepsele. Anna . ce-o. . dar uite. Vania si Ivanovna INT. saracuta! Vania: Am auzit eu ca logodnica asta e o fata fermecatoare.) Anna: Uite ce om este. Anna: Pentru voi condeierii. Vania. n-o blestema!Spune tot ce vrei numai nu-ti blestema fiica. in ultima vreme renuntand in fata mea la tonul afectat si la orice rezerva.Si nici nu a putut sa fie educat. iar tu. numai sa-I salte fusta…Daca s-ar linisti macar asta al meu. Ihimeni…Se aude ploaia… (Vania si Anna sunt asezati la masa. o lasa nemernicul ala pe Natasa? E un baiat fara caracter. Discuta…) Nikolai(intra ud): Sunt ud pana la piele. nu vrei…sa o ierti pe Natasa si sa se intoarca la noi? Nu ti-e mila de ea? Nikolai: Nu mi-e mila!(Tremura) Nu mi-e mila pentru ca nici altora nu le e mila de mine!Pentru ca in casa mea se fac comploturi impotriva capului meu facut de rusine. stie ca noi ne dam seama de siretlicurile lui…Ce rost are sa faca mutrele astea in fata mea? Ce-I sunt o straina pentru el?Asa se poarta si cu fata. Noaptea plange . daca ar ierta-o pe porumbita mea si ar aduce-o aici.

E medalionul Natasei. se aseaza): Pentru mine e ca si moarta! Anna(continua indurerata catre Nikolai): Te gandesti numai la orgoliul tau prostesc in loc sa te gandesti la fiica ta! Iti blestemi fiica in momentul cand are nevoie de intelegere si compasiune! (Plange) Ce greseala a facut in afara faptului ca iubeste pe fiul dusmanului tau?! Orgoliul tau este mai presus de fericirea Natasei! Ivanovna: Tata are dreptate.Nikolai(mai tare): O blestem!Pentru ca asta se asteapta de la mine. Dumnezeu sa iau decizii in numele ei? Nikolai: Esti proasta! Vania: Tata… Anna(striga): Prefer sa fiu proasta decat sa fiu mandra! Mandria este arma diavolului. cel ocarat. E nervos.) Anna(cu lacrimi in ochi): Dragul meu. ca sa ma duc la blestemata asta sis a-I cer iertare!Priveste.): In veci sa fie blestemata! Anna(striga): Doamne! Pe Natasa mea! Fetisoara ei o calca in picioare! Iart-o! Iart-o! Nikolai(plangand): Nu! Nu! Pentru nimic in lume!(Cade in genunchi)Niciodata! Niciodata! Ivanovna(intra cu o pelerine de ploaie): Vai de mine ce s-a intamplat? A murit Natasa? Anna(furioasa ii da o palma Ivanovnei): Cum poti sa vorbesti asa despre sora ta? Ivanovna(plange): Am pus doar o intrebare. iar eu nu vreau sa ma dau pe mana lui! Iovanovna: Nu esti chiar proasta…Esti doar naiva! Anna: Obraznico! Ce tot indrugi tu acolo? De unde atata ura fata de sora ta? Dintotdeauna ai persecutat-o! . Vania!(Scoate din buzunar niste hartii. ce rost are sa ma opun eu?! Cine sunt.) Nikolai(ii smulge medalionul si-l calca in picioare. Cade ceva greu din buzunar. mama! Am crezut ca s-a intamplat ceva cu Natasa! Anna: Una e sa intrebi daca I s-a intamplat ceva si alta e sa zici despre ea ca a murit! Nikolai(se ridica abatut. deci o iubesti!(Ia medalionul. ca l-am furat pe binefacatorul meu! Sunt defaimat din cauza ei!(Incepe sa scoata hartii din buzunare. mama! Anna: Tu sa taci! Ai semanat leita lui taica-tu! Acelasi egoism si mandrie care nu fac altceva decat sa inrautatesca situatia! Uite ce e. ca sunt insulator.) Din procesul asta reiese acum ca sunt hot. Nikolai! Eu n-am sa-mi las fata sa sufere! Eu o sustin in alegerea facuta! Daca ea crede ca fericirea ei este Aliosa.

Anna: Nu ti-a luat nimeni nimic! Aliosa o iubeste pe ea! Ivanovna: Da. Olga si Vania (Olga se agita prin camera. tampito?! . Eularia scoate din geanta niste bani si ascunde intr-o cutie aflata dupa un paravan. Nu-si gaseste linistea. mama.Eularia intra grabita. cea mai cocolosita de voi toti. pe cand eu trebuia sa ma multumesc cu firimiturile ei! Acum se intampla la fel!(Izbucneste in plans)Ea este cu barbatul pe care eu il iubesc! Anna si Nikolai raman inmarmuriti.) Eularia(incurcata): Nu… Olga: Minti! Ascunzi bani de mine.) Olga(iese malitioasa): Ce tot ascunzi tu acolo? (Eularia tresare.Olga se ascunde si o urmareste. stiu! Lucrul asta imi usuca sufletul in fiecare zi! Crede-ma. imi doresc sa moara! Anna(ridica mana asupra ei): Taci! Nu mai spune asta! Ivanovna(posedata): Ba da! Ba da! O urasc din tot sufletul meu si sunt in stare sa-mi dau sufletul diavolului ca sa o vad rapusa! Nikolai(grav): Copil prost ce esti! Nu poti sa-I doresti moartea surorii tale doar pentru ca este iubita de Aliosa… Ivanovna: Nu ma intelegeti niciunul! Dar o sa vedeti ca nu o sa stau cu mainile incrtisate!(Fuge spre dormitor plangand.) Nikolai: Casa asta a devenit un iad… SCENA 8 Apartament saracacios… Eularia. Anna: Tu-l iubesti pe Aliosa? Ivanovna: Dintotdeauna! Dar nemernica de sora-mea mi l-a luat.Ivanovna(se infurie): Pentru ca merita! Pentru ca intotdeauna a luat tot ce a fost mai bun de la viata! Inca din copilarie ea era cea mai iubita.

ce bine mirosi.. sa-I fie tarana usoara! Esti un sarpe! Mi-ai supt sangele... monstru ce esti? Ar trebui sa-I fi spalat picioarele si sa bei apa dupa aceea! Ai fi crapat fara ea! Ce protector ti-ai mai gasit? Ce. paduche ce esti! Asta e recunostiintata pentru grija mea! Eularia(cu duere): Ma doare…Te rog. el se fereste. pentru ca eu…muncesc! Olga(o ia de par cu brutalitate si o ingenucheaza): Ah.) D-aia nu mai aduci tu bani multi acasa!Ii pastrezi pentru tine. eu n-am fost binefacatoarea ta. cui m-ai parat? Spune. ticaloaso! Eularia: Dar…mi se pare firesc sa-mi pun bani de o parte.Cui te plangi. Olga(mirata): Doamne Isuse! Da’ ce te bagi tu. Olga(cu scarba): Maica-ta a crapat. duceatea-I sa-I incalzesti picioarele!Si pe mama ta pagana am iertat-o de 14 ruble de argint datorie. trebuie sa parasesti imediat casa asta! Nu-ti face bine deloc! ..Cum puteti sa o tiranizati asa?Nu e sora dumneavoastra . Ii indeasa in san. tiganco. masca de peste mari! Spune!(Se napusteste asupra ei.Elena(amenintatoare): Stii ce urmeaza daca se dovedeste ca m-ai mintit?. ea se calmeaza si-l adulmeca): Vai. Olga! Mama ta m-a crescut ca apoi sa ma vinda barbatilor ca sa traiti voi bine! Olga: Mai ai gura sa vorbesti. samanta de urzica. am auzit si eu ca e numai un copil de suflet.(Se indreapta spre locul cu pricina.) Vania(intra furtunos si o prinde pe femeie): Cum indrazniti sa va purtati asa cu sarmana fata? Olga(mirata): Ce-I asta? Da’ cine mai esti si tu? Ce doriti in casa mea? Vania: Doresc sa fiti mai miloasa. am ingropat-o pe socoteala mea. lipitoarea!Satana incapatanata! Eularia(ridicandu-se): Stii bine ca nu ai dreptate.Ia banii. putregai de balta ce esti? Ascunzi bani de mine! Eularia(plange): Cu ce te-am necajit?. blestemato. dragule! Vania: Domnisoara. dupa ce a murit mama. te rog sa incetezi!(O ia pe Eularia de mana) Eularia. lasa-ma! Olga( o tranteste cu capul de scaun): De ce ma minti. nerecunoscatoareo!Drept cine ma iei. tu. mi-a mancat tot trupul si ea uite cum ma raspalteste. ai ramas singura cuc si a uitat ca mama te-a crescut. frumoasule? Ce-I cu ea? Sunteti prieteni?Cine mai esti si tu? Ai venit in casa straina sa faci pe nebunul?(Se napusteste asupra lui cu pumnii. plosnita.

cretino?!(Se napusteste asupra ei. scarba ce esti! Eularia(infruntand-o): El este doar un prieten.) Eularia(o ia de par si o priveste drept in ochi): Din momentul asta tu. nu o sa ma mai atingi cu un deget! S-a terminat cu tirania! .) Olga: Deci. domnule! Eularia(speriata): Vania. sa stii…(Catre femei) Aveti grija cum va purtati cu ea! Sunt cu ochii pe voi!(iese. te rog sa pleci! N-are rost sa-ti faci probleme din cauza mea! O sa ma descurc…Vezi-ti de ale tale! Vania: Dar e un non-sens… Eularia: Te rog! Vania: Mai stau! Olga(zambind): Esti de pe aici? Vania:Da. te rog! Vania: Plec doar pentru ca ma rogi tu. stau in zona… Olga(apropiindu-se de el. esti un barbat viril… Vania(o indeparteaza): Domnisoara! Olga: Timidule! Sa stii ca eu sunt libera…Daca vrei sa stam la un pahar de vin Rosu. te astept. Vania pentru tot. lipita): Imm.) Eularia(ii da si ea o palma) Olga(revoltata):Dai in mine. el este protectorul tau.Olga: Ba nu pleaca nicaieri. infecto! Olga(mirata): Mi-ai zis infecta?!(ii da o palma. In fiecare seara dupa cina…(zambind)Ca sa va iert pentru interventia dumneavoastra. a prins curaj scorpia! Eularia: Pleaca. dart e rog sa ma lasi singura cu aceste domnite! Olga: Ha. imi dati niste bani si eu va ofer prilejul de a avea o noapte in intimitate cu Eularia! Vania(furios): Eularia nu este o marfa de vanzare! Incetati sa mai traiti de pe urma acestor lucruri murdare! Eularia: Multumesc.

Aliosa. ce frumos e!.Of. am auzit de o mie de ori chestia asta de la tine. nu aveti nimic in comun.Nici nu vreau sa-l leg./Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…”Doamne.Trebuie sa o fac.Si de aceea sunt bucuroasa ca s-a indragostit de logodnica lui. cam micsorata..Chiar daca o sa incerc o sa-I inversunez si mai tare impotriva mea…Vania. te sfasii de vie si te arunc la caini. .Legatura voastra este atat de ciudata. sa mergem la ei… Natasa: Dragul meu. Vania./Creste numai un singur visin afara.Dar el nu se poate casatori cu mine. Vania: te-ai despartit sau te desparti? Natasa: Trebuie sa termin cu viata asta./Trage de la ferestra…in camara e numai alean. eu te-am chemat pentru un motiv… Vania: Care-I situatia? Natasa: Ma despart de el. sarmanii mei parinti… Vania: Natasa. e mai bines a nu mai vorbim despre asta… Vania: Cat va mai tine vrajba asta?Tu esti asa de mandra ca nu vrei sa faci primul pas?Poate ca tatal tau numai atat asteapta pentru a te ierta… Natasa: Nu. prietene. Vania: Natasa. apoi Piotr.Olga: Da-mI drumul! Eularia(o tranteste la pamant): Daca mai indraznesti sa dai in mine. rama ce esti! Elena ramane inmarmurita.Este o datorie! Nu-I asa? Vania: Dar n-o sa-l convingi. SCENA 9 Natasa. la lumina lumarailor… Natasa(cu tristete recita)”Si ce viata am eu!/E sumbra. Natasa: Il iubesc infinit. Apartamentul Natasei… Vania si Natasa stau la masa. nu se poate.O sa-I fie mai usor sa se desparta de mine. nu are forta sa se ridice impotriva tatalui sau..

Natasa se aseaza indurerata. cetandu-se cu servitoarea. si ce sa vezi? Ea déjà ma iarta. ca logodnica mea e perfectiunea intruchipata.Uite. Aliosa(continua):Sa va povestesc… Acum. ce sa fie…Nu-I nimic.) Tu vrei ceai? (Se duce spre masa.):”S: De unde ai mai aparut?Unde ai tot gonit? Du-te. daca as fi fost vinovat nici nu as fi indraznit sa-I arunc o privire!Uite: ea ma crede vinovat. Ea spune: da-mi mana si gata!Natasa. in timpul acesta Natasa se ascunde parca cu teama. Vania: Sa lasam discutia asta. am primit de la tata o scrisoare uriasa si am ascuns asta de voi amandoi.crezi ca eu sunt vinovat?Chiar acum o sa ma justific. ce-I cu tine? Natasa:Ei. pentru ca eu nu sunt vinovat.) Vania:Intra. sa vezi… sa-ti povestesc acum… Natasa: Dar de ce? Mai bine da-mi mana si gata…ca de obicei… Aliosa(cu entuziasm): Doamne. tu. O gaseste ascunsa dupa o perdea. Natasa: N-ai ascuns-o deloc. mi-a declarat treaba cu petitul meu déjà s-a incheiat. tu. Vania: Exista o singura modalitate: sa nu-l mai iubesti deloc si sa iubesti pe altul. De ce ti-e frica? Aliosa: nu mi-e frica de nimic va asigur. povesteste.Uite cu ce se lauda el! Ne-ai povestit imediat totul.In scrisoare imi spune direct si simplu . de ce trebuia sa o ascunzi de mine? .Natasa: Nici n-o sa-l conving. Natasa… (Din culise se aude Aliosa.(Ii da scrisoarea Natasei) Uite. Natasa: De ce nu-l iubesti. ca n-o merit dar trebuie neaparat sa ma insor cu ea.Ei. o luna. Vania? Vania: Eu? Natasa: Da.Sunt zvonuri ca sunt la logodnica mea. totul e impotriva mea. scrisoarea asta am ascuns-o de voi.(O cauta pe Ntasa prin camera.)Natasa. pe un ton serios. De 5 zile n-am venit. draga mea! Nu sunt vinovat si stii asta. ca m-am si speriat. du-te!/ Aliosa: nu mi-e frica de nimeni! O sa intru!/ S: Tare iute mai esti!/ Aliosa(intra furtunos): Esti aici!Ce bine ca sunteti aici!(Nu avanseaza prea mult.(Se ridica.) Aliosa(dupa ea): Poate tu esti convinsa ca eu sunt vinovat.

dar am pregatit terenul. smecherul!Dimpotriva. asculta.Printesa e nebuna dupa ea. i-am spus ca eu ma mandresc ca seman cu toti si nu vreau sa ma diferentiez de ei. pasionant. alta data ea. nasa mea. iar tu vrei sa povestesti numai despre cum te-ai evidentiat in fata contelui Nainski.Imagineaza-ti nu stie nimic despre povestea noastra. si este si incapatanata si musca. de mine si de tine. ce incantata ar fi daca te-ar vedea. dar nu reuseam deloc.Dar tu ai ramas cel mai bine.Daca ai fi putut vedea ce miscata a fost. sa nu te sperii! Dupa scrisoarea asta. Natasa: Si tu ce i-ai spus? Aliosa: Ca nu vreau o alta logodnica. Ivan Petrovici.Aliosa: Pai. cum am trait singuri. mai mult ca pe ea. da-I cu scrisul! Natasa: Aliosa. au inceput si chinurile mele.Printesa era in extraz. iar mai apoi a spus ca trebuie sa ma daupe langa printesa K.I-am povestit despre povestea noastra:cum ti-ai lasat pentru mine familia. ce o priveste!Va asigur ca am dat dovada de multa viclenie si in cele din urma chiar de inteligenta. cea mai uracioasa. mai ca nu plangea de bucurie. adica.M-am pregatit sa-I raspund ferm tatalui.Vorbeam patimas. A palit toata. .Mimi acesta e o catelusa batrana. avea o infatisare de parca lucrrile erau rezolvate si ca intre noi nu putea fi nicio disputa. Natasa: Vorbeste-mi despre Katia! Aliosa: I-am spus printesei ca desi vor sa ne petesca. Natasa: Si care a iesit cel mai bine? Aliosa: O data tu. Incepuse sa fie asa balnd cu mine…Pur si simplu eram uimit. si daca printesa K o sa ma primesca bine.Ma tot gandeam la amandoua. atunci inseamna ca voi fi primit peste tot si-mi voi face o cariera. tu.Adica chiar asa inca nu i-am spus. cum ne-am chinuit acum…Natasa.Tu esti totul pentru mine.Mai intai am inceput sa-I spun ca mariajul pentru bani e rusinos si lipsit de noblete si ca este o prostie sa ne consideram niste aristocrati. lucru pe care o viata intreaga nu l-a putut invata. Natasa: Ajunge.va tot comparam una cu alta. casatoria noastra e imposibila. Natasa. iar maine o sa-I spun. pur si simplu a inceput sa-mi reproseze ca am parasit casa contelui Nainski.Dar stii ca te iubesc mai mult. vai de ea.Ce ma priveste pe mine contele tau! Aliosa: Ce te priveste? Asculta. asa ca mi-am zis ca o sa fiti bucurosi ca eu nu sunt mereu asa neinteligent. treci la obiect. ca eu o am pe a mea. Credeam ca o sa povestesti ceva de treaba noastra.Si el nici nu ma intreba. asa am decis. Aliosa! Povesteste de printesa aia. si da-I. Aliosa: Ne-am dus noi la printesa si am inceput prin ai face curte lui Mimi.Chiar eu ma minunam de mine.Am inceput pin a-I da bomboane lui Mimi si cam in zece minute am invatat-o sa-mi dea laba. Dupa acea. mai intai chiar s-a speriat.N-a protestat deloc.

poate ca sunt mult mai vinovat fata de el decat am banuit pana acum. in mod solemn. ca tatal dumneavoastra a fost din toate puterile impotriva casatoriei dumneavoastra cu fiul meu. cel putin. Natasa! Dar o sa ne iubim toti trei unul pe altul… (Apare in parag PIOTR. dar va rog dinainte sa nu fiti uimita de o anumita duritate a explicatiei mele.Totul e asa de neasteptat… Natasa: Sper ca voi intelege cum se cuvine.Dar daca e asa.Am observant.Informatiile adunate de mine putin cate putin m-au incurajat. si eu am fost mintit. sa se spuna despre dumneavoastra ca ati cautat un logodnic print si legatri cu familia noastra.Sunt suspicios si recunosc asta. se poate spune. avem nevoie de mai mult. cand contesa a fost anuntata de fiica ei. Avem nevoie de relatii si bani. Dar simt ca va trebui sa astept mult pentru a va convinge de sinceritatea mea.Numele nostru este in declin.A mai spus ca se va duce la manastire. Am aflat ca v-ati cetat cu familia dumneavoastra.(Catre Natasa) O sa va spun acum.Stiu ca sunteti patrunzatoare si cu suflet mare. Am venit pentru a-mi indeplini datoria fata de dumneavoastra si.) Piotr: Buna seara! Sosirea mea la dumneavoastra la o ora asa de tarzie si fara a fi anuntat e ciudata si contrar regulilor de cuviinta. . Piotr(se aseaza): Aliosa. nu ati folosit-o si nu l-ati obligat sa se casatoresca cu dumneavoastra.Desi eu am avere.nu ati fi vrut. o putere asupra lui Aliosa. Natasa: Luati loc. avand o asemenea influenta . totul era déjà chibzuit. stiu. abia plecasesi. se simte rau. sa va rog sa-l fericiti pe fiul meu si sa-I dati mana.Stiti ca intre mine si tatal dumneavoastra sunt neplaceri vechi. in pofida faptului ca odinioara am fost asa nedrept si sunt vinovat fata de dumneavoastra. Katerina Fiodorovna.Cand am intrat aici. am studiat si in cele din urma m-am convins ca suspiciunile mele sunt intemeiate. impreuna cu respectul meu.V-am zis ca sunt sincer.Nu ma justific. pentru ca niciodata nu i-as fi iertat casatoria cu dumneavoastra.Daruiti-mi numai 10 minute si sper ca o sa ma intelegeti si o sa-mi dati dreptate.Natasa: Si nu-ti pare rau de ea? Aliosa: Imi pare rau.N-o sa incerc sa ma justific: nu sunteti de familie buna si nici bogata.Si numai faptul ca dumneavoastra. Piotr: Va stiu de mult. deaseamenea.Am crezut in toate uneltirile si cand i-ati parasit pe parintii dumneavoastra m-m ingrozit pentru Aliosa. ca tu i-ai cerut sprijinul si ca ai recunoscut in fata ei ca o iubesti pe Natasa. fara sa ma astepti si chiar fara sa-ti iei la revedere de la noi. Puteti sa va imaginati cat m-am bucurat cand am gasit la Katerina Fiodorovna(Katia) idealul de fata pe care as fi dorit-o ca sotie pentru fiul meu. nu ati dorit sa incalcati acordul dintre Aliosa si mine . pot sa-mi recunosc excentricitatea gestului. dar sper ca voi fi scuzat pentru ca.Ne-a spus direct ca nu poate fi sotia ta. de asemenea. Am inteles ca nici dumneavoastra nu doreati casatoria inainte de incheierea neplacerilor noastre de familie.

Aliosa: Si cum te-a mai laudat…Doar ti-am spus .Aliosa(exclama): Ce ti-am zis. si tu! Piotr: Ajunge. el poate sa inteleaga si sa simta tot. plec.) . Nina si Piotr Tatiana este condusa de servitoare in sufragerie… Servitoarea: Luati loc. Se aranjeaza. O sa-mi permiteti sa va vizitez mai des? Natasa: Da. In timpul acesta vine din spate Nina usor pe varfuri. Isi scoate din geanta oglinda si rujul. va rog. du-te chiar maine la Katerina Fiodorovna. Piotr: Ce sincera sunteti! Natasa: Nu ma mai laudati… Piotr(ii saruta mana): O seara buna!(Iese) Natasa(catre Aliosa): Dragul meu. Natasa! Nu m-ai crezut! Nu m-ai crezut ca e cel mai nobil tata din lume!Vezi. te rog…Multumesc…(Se uita stingherita prin sufragerie. e un nou inceput… Sfarsitul Primei parti… PARTEA aII-a SCENA 10 Int.Dar. vezi. dar am stat o ora.A vazut ce apartament saracacios am si nu a spus nici un cuvant. Servitoarea. acum totul s-a schimbat la noi… Natalia: Tatal tau e un delicat. Sufragerie Piotr Tatiana. ce spui Natasa. Sa va aduc un ceai? Tatiana(asezandu-se): Da. V-am cerut numai 10 minute. Natasa(ganditoare): Da. da…Vreau cat mai repede…sa va indragesc. Aliosa: Si eu m-am gandit… Natasa: Dar cred ca e greu sa te vada… Aliosa: M-am gandit la asta…O sa vad si o sa hotarasc.

familia noastra stie sa primesca musafiri…Vrei sa-ti spun poezii? Tatiana tace.. draga odata cu vodka aia! ..Tatiana(o vede prin oglinda si tresare) Nina(copilaroasa): Bau! Te-am speriat?...(O tintuieste cu privirea. Tatiana: Da… Nina(se aseaza pe un scaun): Nu-ti fac nimic.. Tatiana(incurcata): O… Servitoarea(intra cu ceaiul): Poftiti ceaiul…Il pune pe masa. sigur…Dar asta e poezie? Nina: Suna ca o poezie… Pauza ciudata… Tatiana bea din ceai… Nina(striga): Ham!!! Tatiana(varsa ceai pe rochie): Ars!(scoate repede servetel si se sterge.Nina rade cu pofta. draga mea!Stii.) Nina(catre servitoare): Hai. Nina(tare): Vrei sa-ti spun o poezie? Tatiana: Daca vrei…te ascult… Nina(copilaroasa): Bine…Asculta:”Nu spune niciodata-“ Vai.) Nu te musc! Ham!(rade ca un copil) Tatiana o ignora… Nina: Cine esti tu?. cat de ghinionist sunt”. draguto! Servitoarea(iese): Imediat.” Ti-a placut? Tatiana: Da. Nina: Esti cam speriata.Cauta sa deslusesti in orice dificultate perechea de aripi pe care aceasta e gata sa ti le daruiasca. Catre Nina) Dumneavoastra doriti ceva? Nina(zambind): O vodka.

) Tatiana: Nu e vorba de asta… Nina(o ia prieteneste de mana): Hai.): Poftiti!(iese) (Nina bea cu pofta din vodka. aseaza-te.Tatiana o priveste cu groaza.. draga de tine… Tatiana nu reuseste sa o privesca in ochi.Ai venit sa ma vizitezi pe mine?... Tatiana(se ridica): Cred ca o sa plec.(O duce din nou pe canapea. cum e sa fii pe locul doi.) Nina(punandu-si sticla intre picioare): Si…cum o duci cu sanatatea… Tatiana: Bine… Nina: Nu prea ai chef de vorba…(Bea. Nina(usor): Stai jos! Tatiana(se duce spre usa): La revedere! Nina(se aseaza in fata ei): Stai!(Zambeste ca o nebuna) De ce fugi..Servitoarea(intra in graba cu sticla de vodka. Nina: Esti o femeie…frumoasa…N-are gusturi rele sotul meu…Zii.) Cum te numesti? Tatiana: Tatiana… Nina: Si atat? Tatiana: Zarescinaia… Nina: Mda…Si ce cauti aici?. draga.I-o da Ninei... .)Asa.. draga mea? Nu-ti place compania mea?(Bea. Nina se aseaza si ii zambeste tamp. Pauza… Nina(mai tare): Ce cauti aici? Tatiana(cu teama): Am venit in vizita… Nina(ironica): Ce dragut?.. ha! Vad ca stii si cum ma cheama! Interesant!. ha. cum e sa fii amanta? Tatiana(moderat): Nina… Nina(amuzandu-se): Ha.

iubito? . vipera!!! Piotr(o ia pe sus si o inchide in dormitor) Nina(lung): Da-mi drumuuuul!(Bate in usa disperata) Piotr(o ia in brate pe Tatiana): Esti bine. nemernico! Mi-ai furat barbatul prin viclesuguri! Tatiana: Eu nu ti-am furat nimic. ca-I sunt sotie! Tatiana(smulgandu-se si incercand sa o infrunte): Nu conteaza faptul ca ii esti sotie. Important este ca el nu te mai vrea si se va casatori cu mine! Nina(ca o salbatica o apuca de par si o tavaleste): Niciodata! Niciodata!(In timpul asta Tatiana se zbate si tipa) Tu nu-mi iei mie barbatul!!!(Se aseaza peste ea si o ia de gat. recit. sugrumand-o) Te omooor! Priveste-ma bine in ochi si vezi-ti moartea! Sangele o sa-ti curga pe nas si pe gura. Nina(luand-o de brat): Nu pleci pana nu te lamuresc. Ma bucur intr-un fel ca ne-am intalnit si imi doresc sa purtam o discutie civilizata… Nina(rade copios): Dar sunt o doamna. scorpie! Tatiana(da a plece): Discutia asta nu duce nicaieri. Tatiana e in stare de soc.) Nina(isterica): O sa-ti scot ochii. scriu poezii…si pot deasemenea sa…injur porcos…(Cu zambetul pe buze. ca esti o usuratica! Tatiana(se ridica): Nu-ti permit sa-mi vorbesti astfel! Nina(tranteste sticla pe masa si incepe sa se transforme): Ba sa-mi permiti. scumpo! Stiu sa ma port in societate: cant la pian. pentru ca ai indraznit sa te pui cu mine! Sunt in stare sa te jupoi de vie si pilea ta s-o dau cainilor sa o manance! Mori! Mori! Piotr(intra ca furtuna): Nina!!!(O smulge de pe Tatiana. de exemplu. Nina! Tu l-ai pierdut pe Piotr din cauza felului tau de a fi! Nina(isterica): Ce ii dai tu si nu ii dau eu?! Tatiana: Iubire…Il respect si-l iubesc pentru ceea ce e…Piotr are nevoie de tandrete si intelegere! Nina(nebuna): Taci! Taci! Ce stii tu ce inseamna iubirea! Eu il iubesc pe Piotr! Eu am fost langa el in mometele lui grele. nesimtito! Lasa-ma sa fiu fericita! Du-te! Dispari din viata lui! El trebuie sa ma iubesca pe mine.Tatiana: Da. stiu totul despre tine si Piotr. Tu ai aparut din senin si vrei sa mi-l rapesti.) Pot sa-ti spun.

Anna: Ma faci si proasta acum. Aliosa: …Cuvintele ar fi prea putine sa-ti spun cat de frumoasa esti! Natasa: Printul meu!(il saruta) Aliosa: Ma rog la dumnezeu sa fim asa cum suntem in clipa asta: ochi in ochi. Vania si Eularia… Anna(cu lacrimi in ochi): Uite-I ce frumosi sunt…Parca sunt niste ingerasi…(se sterge cu batista…) Nikolai(barbat): Ce-ai . Nina. privind spre Piotr. Ce stai asa de parca ai avea un tarus infipt in spate? Eularia si Vania se amuza Nikolai(zambind): Anna asa a fost dintotdeauna. plangi? Anna: Normal ca plang! E ziua nuntii fiicei mele…Uita-te la ea… Tu stai ca un bat si nu te emotionezi deloc. bea…Deocamdata pe scena sunt: Nikolai.Iovanovna.Tatiana(plangand): Femeia asta e nebuna de legat!(Il imbratiseaza strans) Daca nu veneai. . . Pe o masa lunga se afla bucate alese si sampanie. Aliosa. Piotr! Piotr(calmand-o): Linisteste-te. Natasa. Natasa.Eularia.Toti zambesc. PLAN A: Natasa si Aliosa. Vania. Anna. draga. Muzica de fundal…Lumea(figuratie) se serveste. Piotr. Olga si Tatiana (Atmosfera eleganta de nunta. A gandit mai mult cu sufletul decat cu mintea. Eularia. mereu aproape si increzatori… Natasa: Romanticule! PLAN B: Nikolai. Ivan Petrovici(Vania). Anna. doar Nikolai sta tantosi. Piotr. ma omora. Tatiana. danseaza. Anna. gata…Gata… Un timp mai tarziu… SCENA 11 NUNTA Natasei cu Aliosa Personajele: Nikolai Sergheici.beau din sampanie si danseaza. Aliosa si alti invitati.

cea care te iubeste in ciuda tuturor lucrurilor care ne despart. In timpul acesta intra in scena Iovanovna cu o cutie mare in brate ambalata frumos. cand divortezi de Nina? Piotr: Draga mea. iar ceilalti valseaza pe langa ei. eu(plangand) l-am iubit ca o nebuna de copila! Nu i-am spus-o . PLAN C: Piotr si Tatiana Tatiana: Piotr. Tatiana: Cum de nu e prezenta si ea aici? Piotr: Am inchis-o in dormitor… Amandoi se amuza… Incepe un vals inaltator…Aliosa si Natasa pornesc valsul. e ziua nuntii fiului meu si nu vreau sa vorbim despre asta. Natasa e in stare de soc.Vania: D-asta ai si iubit-o…Anna e un om bland si curat… Anna:Vezi ce frumos se exprima el?. Aliosa vine si o strange in brate. Aliosa si Natasa sunt in centru. te rog. ia gaina neagra in mana si o ridica asemenea unui trofeu. malefic. zicand): Natasa.Toata lumea e ingrozita. tinerilor casatoriti! Sa aveti parte de o casnicie asa cum o meritati! Aliosa si Natasa: Multumim! Iovanovna(tare): Natasa. Iovanovna(pune cutia pe mijlocul scenei si striga cu un zambet rautacios): Felicitari. La un moment dat toti cei prezenti incep sa valseze. sa nasti copii morti asemenea gainii pline de sange! Te blestem. am un cadou pentru voi! Sunt bucuroasa ca pot sa va incununez fericirea cu el! Natasa(se apropie de cutie): Nu trebuia sa te deranjezi… Iovanovna: Deschide-l. Barbatii saruta mainile doamnelor. Brusc scoate din ea o gaina neagra plina de sange si o arunca pe rochia alba a Natasei. La finalul valsului toata lumea aplauda furtunos. iti doresc din tot sufletul meu sa ai o nunta insangerata! Cand iti va fi mai greu sa-ti aduci aminte de momentul asta! Te blestem sa nu ai parte de fericire alaturi de Aliosa.) Lasa-ma pe mine sa nu-ti sifonezi frumusete de rochie…(Deschide cutia.(Natasa da sa deschida.. pentru ca ai avut parte de mangaierile si sarutarile lui Aliosa pe care eu.) Anna(incremenita): Iovanovna!!! Iovanovna(posedata.. Priveste momentul cu ura. te rog! E un cadou de la sora mai mare.

tu. mama nenorocita ce esti!.De ce ati taiat gaina?(Intre timp vine un om de servici curate si strange mizeria. cu lacrimi pe obraz): Terminaaa! Ajunge cu atata rautate. dar e timpul sa afle! El a fost si este idolul meu! Voiam sa fie al meu. mama!.. petrecerea d-abea a inceput. Nina(catre Anna): Draga Anna. cu gingasia ta enervanta! Te urasc!!!Te urasc! Vreau sa te vad moarta!!!Ghinionul sa te urmaresca pe tine si pe cine iubesti! Tot ce atingi sa distrugi! Anna(cu vocea ridicata.niciodata. esti o vipera!!! Intotdeauna ai iubit-o pe ea mai mult decat pe mine! Ea era printesa..Dumnezeule! Vania(vine si o imbratiseaza): A trecut..)Tu.Piotr si Tatiana se ingrozesc.Nina incremeneste pe loc si observa scena. ce placere sa te vad dupa atata vreme…Nu inteleg ce s-a intamplat aici?. uite cum arat! Sunt plina de sange…Ma duc sa ma schimb… Eularia(o ia de brat): Vin cu tine Natasa… (Cele doua ies) Piotr se apropie de Aliosa.. Nina o tintuieste cu privirea pe Tatiana.. Hai. te rog. inceteaza cu prostiile…Nu s-a taiat nicio o gaina… Nina: Atunci… .Gata… Natasa(plange): Nu pot sa cred ca s-a intamplat asta…Nu pot sa cred ca ma uraste atat de mult…Nu mai am chef de nimic! Aliosa: Iubito.) Iovanovna(cu ura): Ba nu termin. trebuie sa treci peste asta! Nu trebuie sa-I dai satisfactie Iovanovnei si sa te intristezi. ducand-o spre iesire): Hai! Iovanovna(striga pana afara): Te blestem! Va blestem pe toti! Anna(incepe sa planga): Doamne.. dar tu l-ai acaparat cu falsitatea ta.) Anna: Nina. suflet de demon ce esti!(Se apropie de ea.(In timpul acesta intra si Nina. iar eu fata rea! Tu ne-ai invrajbit si mai tare!(Arunca gaina) Mori si tu! Anna(dandu-I o pama): Nerecunoscatoareo! Iovanovna(o palmuieste pe Ana): N-ai dreptul sa ma atingi! Nu meriti respectul meu! Nikolai(vine si o ia de maneca. Natasa: Dar.

Bea cu pofta…) Anna(catre Vania): Doamne. uit ca sunt in public si matur cu tine pe aici! Nina(rade): Hai. Se duce la masa si isi toarna bautura. Uite.Anna: Lasa-ma. ca esti comica! M-ai facut sa rad! Tot la fel de serioasa ai ramas. sunt sperietoarea ta de ciori? Crezi ca musc din voi? HAM!(se amuza) Hai. vai de mine. Anna! Iti iei fata de maicuta si faci pe neprihanita! Hai. te rog sa pleci acasa! Nu vreau sa te dai in spectacol aici! Nina(draguta): Vai.) . s-a tampit femeia asta…Stii ce-am auzit? Cica. iubito!Nina o sa plece imediat!(Se duce spre Nina) Nina. ca m-ai facut sa rad!(Se duce din nou la masa sa bea. du-te la tarfulita ta si lasa-ma pe mine. a luat-o razna rau de tot. daca nu ai rochie alba inseamna ca n-ai fost fata cuminte. pentru ca…priveste-o!(Tatiana se apropie speriata de Piotr si Aliosa) Tatiana: Piotr. a inceput sa bea! Aliosa: Nu va mai intelegeti deloc. nu? Piotr: N-o mai iubesc. ce frumoasa te-ai facut! Si ce rochie interesanta! Asta e rochia ta de mireasa? Natasa(nu stie cum sa reactioneze): E… Nina(o intrerupe): A. Adica…vreau sa zic. imi vine sa plec… Piotr: Calmeaza-te. Vania: Sper sa nu mai iasa alt scandal…Dupa momentul asta… Piotr(catre Aliosa): Ma sperie gandul ca Nina este aici. te rog…N-am chef sa discut cu tine pe tema asta… Nina(zambind): Esti foarte draguta ca intotdeauna!(Se indeparteaza. fecioara! Piotr: Stapaneste-te! Anna(furioasa vine spre Nina): Daca nu te potolesti. Ma descurc si singurica…Sunt fata mare! Piotr: Esti nebuna! Eularia si Natasa(schimbata in alta rochie) vin in scena. Aliosa(o ia in brate pe Natasa): Esti superba! Nina(tare): Natasaaa!!!(se apropie de ea) Doamne. Se apropie de Aliosa. iar Piotr vrea chiar sa-I ceara divortul si sa se casatoresca cu Tatiana Zarescinaia. scumpul de tine…Ce e . draga.

dar e oprit de Tatiana. Acum.Aliosa: Eu zic sa ne calmam cu totii si sa ne distram! (Tare) Toata lumea la dans!(Creste muzica. Nina danseaza singura intr-un ritm nebunesc. ha. Se dezechilibreaza si o prind barbatii. facand niste jocuri cu sticla. sunteti invitata sa va simtiti bine.Stai… Natasa(draguta):Imi puteti povestii alta data. O imbratiseaza. Continua dansul. Rade cu pofta. luati o gustare… Olga(cu chef): Ca bine zici. ce trebuia sa ma invite cineva? Asta-I buna.(Cu un carnat in mana sspre Eularia. odihnesca-se-n pace a dat ortul popii! Vreti sa-ti povestesc tot?. Se saruta cu ei.) Olga( spre mireasa): Dumneata trebuie sa fii mireasa! Sa-ti dea dumnezeu sanatate tie si sotului tau! Esti tare frumoasa! Eu sunt vecina de strada cu dumneata! Sunt sora vitrega a Eulariei! Vai de capul si de zilele mele cat am tras cu ea! Am crescut-o ca pe fiica mea dupa ce muma-sa. Vorbesc ceva. Piotr da sa se duca la ea.Toata lumea e socata.) Anna(catre Nikolai): E nebuna de legat! Nikolai(mirat) Asta e Nina sotia lui Piotr! Anna: Uite ce a ajuns! (Nina ajunge pe masa.. E imbracat extrem de vulgar.. n-am mancat nimic astazi…Vai de capul meu…(Se duce repede spre masa sa infulece. Olga se impiedica.) (In scena intra si Olga.) (La un moment dat. E in exataz.Toti incep sa danseze mai putin Anna care isi priveste fiica cu drag. ha.) (Intra Nikolai si se apropie de Anna.) Eularia(traznita): Ce cauta femeia astea aici?! Vania: I-ai spus sa vina? Eularia: Doamne fereste! (Muzica se diminueaza. ! M-am invitat singura! Am auzit ca este nunta Printlui si am zis sa ma prezint si eu. Olga! Nu stiu cum dracu ai aparut aici si cine tea invitat! Olga: Pai. Ce nu e voie? . Nici nu zici ca ai fost o… Eularia(strangand din dinti): Te rog sa incetezi. Beti ceva.) Surioara mea draga! Ce bine ai arati! Parca esti o printesa nu alta! Arati si tu ca o doamna. Danseaza. Nina se incinge in dans alaturi de cativa barbati.

Vania(catre Natasa): Draga mea.. dar este prinsa de mana de Piotr. Nina a luat-o pe aratura. radicand cutitul asupra Tatianei. are privirea tintuita spre Tatiana. Se adreseaza multimii) O sa va spun cine este stimabilul PRINT PIOTR ALEXANDROVICI! Este un barbat josnic.) (Lumea incepe sa susotesca. ca din cauza mea nu ma mai iubeste! Minte! Minte! El m-a adus in prgaul nebuniei!(Catre Tatiana) Priviti-o pe femeia asta. de aceea se spune ca trebuie sa fim cumpatati in tot. culcadu-se cu ele sub ochii mei! El m-a innebunit prin felul lui de a fi! Acum. dar se pare ca m-am inselat. dar promit in fata tuturor ca va distrug pe amandoi. linisteste-te! Anna(catre Nikolai): Doamne Dumnezeule.. N-am mai mancat de aseara!(Se duce manance si sa bea. La inceput am crezut ca e doar o impresie. ia un cutit in mana de pe masa.) (Lumea e socata.) Tatiana(speriata): Piotr. ma face pe mine nebuna. Olga: Ca bine zici. merge cu greu. Se indoapa. lipsit de scrupule. tipa.) De ce ma lasi sa-I iau beregatile?! (Catre Tatiana) Usuratico!!! Mi-ai furat tot ce aveam mai scump! (Se smulge din mainile lui Piotr. fiinta asta nenorocita care vine in casa mea si se culca fara nicio retinere sau bun simt cu barbatul meu! Serpoaica asta l-a zapacit si am s-o ucid cu mana mea! O sa-mi manjesc mainile si tot trupul cu sangele tau! Piotr(furios): Nina. fara inima. Ce e mult strica… Natasa(catre Aliosa): Dragul meu. care isi inchide sotia in dormitor si isi adduce amantele. fa ceva cu femeia asta pana nu ne omoara pe amandoi! Piotr: O sa inaintez formele de divort! Acum. sper…ca in seara asta sa nu se mai intample nimic rau…Parca e un blestem… . Tatiana Zarescinaia. asigurandu-se ca n-o vede nimeni.) Nina(ametita. pentru ca ati indraznit sa va bateti joc de sentimentele mele!!! JUR!(Iese furtunos. e beata. eu nu stiu ce sa mai gandesc! Mi-e frica! Te rog. Printule! Ti-e frica! Vad cum privirea ti-e tulbure! Nu-ti vine sa crezi ca vorbesc! Eu am sa plec. Nikolai: Iubirea ei e prea mare… Anna: Da.) Nina(isterica): Da-mi drumul sa o ucid pe ticaloasa!!! Da-mi drumul!(Tatiana e trasfigurata. sa o invitam sa servesca ceva!. te rog sa pleci in momentul asta! Nu vreau ca situatia sa degenereze! Nina(mai tare): Ti-e frica de mine.) Piotr(luptandu-se cu ea): Femeie nebuna! Ce vrei sa faci?! Vrei sa ajungi la puscarie?(Reuseste sa-I dea cutitul din mana. se apropie usor de aceasta.

fă din familia noastră Un instrument al păcii tale. e asa de bine… Aliosa: Suntem doar noi doi. incepe sa se auda o alta muzica pe fundal. Doamne. te rog. se ridica din nou lumina si ii vedem pe Natasa si Aliosa pe mijlocul scenei imbratisati. mananc si dantuiesc! E o crima? Uite ce a facut aia care tocmai a plecat. Unde este egoism. in sfarsit…Pentru totdeauna… SCENA 12 Anna. să aducem înţelegere.Sunt o doamna! (Eularia isi da ochii peste cap si le paraseste. si Iovanovna INT. Lumea asculta cu interes…) (Se termina cantecul…Se aud aplauzele oamenilor…Lumina se lasa usor.Aliosa(o saruta): Totul va fi bine…Totul va fi bine… (Olga este in stare de ebrietate avasata. era sa omoare pe domnita! Eu nu fac asa ceva. sa nu te mai dai in spectacol? De cand ai venit nu ai plecat de la masa si ai baut intr-una! Ne vede lumea! Olga: Da’ ce-am facut? Beau. scotand un mieunat ingrozitor.) . să aducem iubire. Bea dintr-o sticla de vin. să aducem împăcare… (Rugaciunea ii este intrerupta de O PISICA NEAGRA. Unde este violenţă. Lumea aplauda…Printul Aliosa canta pentru Natasa si pentru Toti invitati. SUFRAGERIE Ihmenev (Anna se roaga in genunhi in fata candelei. Unde este ură. miscandu-se pe muzica…In salon nu mai sunt invitati…) Natasa: Ah.) Eularia(se apropie de ea): Poti.) Anna: “Doamne.) (La un moment dat incepe un cantec de dragoste. Aceasta intra din senin.

Uite. mama! El nu m-a ajutat niciodata. scumpa mea mama. La mine de ce nu te gandesti? Anna: Dar ce vorba e asta. Multumesc.) Anna(speriata): Iovanovna. imbracata in negru): Ce e. Iovanovna? Sigur ca ma gandesc si la fericirea ta. Zeita. Luna". draga mea. Da-mi puterea ta.. Iovanovna: E un prost! Nu-l vreau! Eu il vreau pe Aliosa! Ce nu intelegi? Anna: Pentru Dumnezeu. Zoika…(Se aseaza…O cheama…O atrage cu o bucatica de carne. lasa-I sa fie fericiti! Iovanovna: N-o sa fie niciodata! Deja calvarul lor incepe…Nenorocirile se vor abate in curand pe capul lor! Am eu grija de asta… . mama? Ti-e teama de o pisica? Nu te speria e prietena mea. Anna: Dar e absurd ce spui. in schimb Satan intotdeauna mi-a ascultat dorintele. ce se intampla cu tine?…Esti parca din alta lume…Mi-e teama ca ti-ai dat sufletul diavolului… Iovanovna(ironica): Da? Si cum ti-ai dat seama?. Inlesneste. Si ajuta-ma sa-l revad pe Aliosa Caci dorul ma mistuie Si viata mea nu mai este ca inainte. poti sa te casatoresti cu fiul mosierului Karamazov. ma iriti cu bunatatea ta! Te gandesti numai la fericirea Natasei. iar daca Aliosa nu este al meu nu va fi nici al Natasei! Anna: Ce suflet poti sa ai in tine sa-I doresti raul surorii tale? Cum de ai inima impietrita in asemena hal?… Iovanovna: Mama. Si lumineaza-ne drumurile si sufletele.Anna(tresare): Piei satana! Pe unde ai intrat! Jovanovna(intra incet. regina noptii.. Pisica se aseaza in poala ei. Anna: Mi-am dat seama la nunta surorii tale…Ai venit cu o gaina neagra si stiu ca se foloseste la vraji… Iovanovna(malefic): “Luna. Anna(isi astupa urechile): Ti-ai vandut sufletul diavolului! Sa te pazesca Dumnezeu de ganduri negre! Iovanovna: Nu-l amesteca pe Dumnezeu in treburile mele. intalnirea noastra. fata mea! Nu te auzi? De ce ravnesti la sotul surorii tale? De ce nu accepti situatia si vrei sa fii nefericita! Iovanovna: Pentru ca nu accept sa pierd! Vreau sa fac tot ce este posibil sa-mi ating scopul.

Natasa…Prietena mea draga. m-am intors numai de cateva ore. nu-I iau apararea. Natasa: Trebuie sa-ti spun multe.(Il ia de mana si -l duce intr-un colt)Vania. printe…Trebuie sa spun cateva vorbe lui Ivan Petrovici. Vania. si anumite alte lucruri. zvanturatul meu. o sa ma ierti sau nu? Vania: Natasa. sa se duca cat mai des acolo.) Piotr: Vorbeam despre zvapaiatul meu. m-ai iertat prea mult. stiu ce se intampla acum in sufletul tau. pentru ca nu mai suporta sa o auda pe Iovanovna. Natasa: V-a promis ca v-a veni azi? Piotr: Doamne. Piotr si Aliosa Piotr intra nerabdator.El e usuratic.Natalia Nikolaevna. vorbind… Natasa: Credeam ca daca m-am casatorit cu el o sa-si revina… Vania: Deci. dar acum.un zvanturat.(Se duc la Print.Nu puteam sa ma duc eu la contesa si l-am trimis pe el. Aliosa nu e aici? Natasa(soptit): Nu a venit… (Pasesc in camera si-l gasesc pe Piotr) Piotr(prietenos):Iarta-ma. sunteti suparata pe el. Vania. eu sunt vinovat ca n-a trecut la dumneavoastra. Vania si Natasa intra undeva in antreu . asteptand-o pe Natasa. vad ca nu e aici… Natasa: Dati-mi voie . Natasa. e nepoliticos sa vin eu inaintea lui. ci.Mereu o sa ma iubesti chiar daca acum. ce spui? Natasa: Nu. sa mergem la el.Sunt sigur ca n-a mai trecut niciodata pe la printesa K din seara aceea si imi pare rau ca nu am apucat mai devvreme sa-l intreb! .Nu va suparati pe el.(Ii saruta mana) O sa vorbim pe saturate!In primul rand.Intr-adevar. dimpotriva. Vania: Ajunge. dar exista o limita a rabdarii. dar unele situatii speciale impun sa n-o parasesca acum pe contesa . esti cu Eularia.Anna(speriata): Dumnezeu sa te lumineze si sa-ti arate calea cea buna! (Se inchina si iese. cum sa nu vina doar sunteti sot si sotie!Inteleg. nu. care.) Iovanovna(iese din scena cu pisica razand diabolic) SCENA 13 Actiunea se muta in Apartamentul Natasei… Vania.

ingerul meu! Ce ti-am dus dorul zilele astea!Draga mea. Natasa: Sa nu-l deranjati pe Aliosa cu nici un cuvant. ce se intampla cu tine. Aliosa? Aliosa: Trebuie sa ma ierti…Am fost cu prietenii.Natasa: Si dumneavoastra chiar nu stiati ca n-a fost la mine zilele astea? Piotr: Cum? N-a fost niciodata? Natasa: Dupa nunta nu l-am mai vazut deloc! Piotr: Dar asta e incredibil! Natasa: Totusi. buna seara. e adevarat.Vreau sa-l intampin asa ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat intre noi.Dar o sa fie chiar acum aici! Piotr: Nu se poate sa te comporti asa. vad ca sunteti foarte suparata pe el si nu inteleg! Natasa: Vreti sa-mi demonstrati ca sunteti direct si sincer cu mine? Piotr:Da! Natasa: Daca e asa. ai devenit palida! Natasa: Unde ai fost atatea zile? Aliosa: Sunt vinovat fata de tine! Katia e bucuroasa ca ne-am casatorit! Natasa: Doamne. aici trebuie sa fie ceva. si imediat ce va veni o sa-l pun sa explice despre ce este vorba. parca ai slabit. E sotul meu si-l iubesc asa cum e. nici un repros ca m-a uitat. nici o piedica. draga mea. nici o aluzie referitoare la mine. dragule…Nu uita ca esti casatorit…atata tot…Acum esti casatorit… Piotr: Ma iertati eu am plecat…O seara buna! Vania(catre Piotr): Vin si eu…Buna seara! (Cei doi ies. Dar acum o sa aflati tot! (O ia in brate.) .Natasa. am trecut pe laKatia s-o linistesc si… Natasa: Ssst…Nu trebuie sa te explicit. o saruta): Natasa. indepliniti-mi o rugaminte! Piotr: Imi dau cuvantul dinainte.Imi dati cuvantul? Piotr: Cu cea mai mare placere! Aliosa(intra cu gura mare): Uite-ma! Cel care trebuia sa vina inaintea tututor. sa nu poata observa nimic. mare pacat.

ti-ai murdarit rochia cu matura asta! (Batai in usa. Aliosa: Despre ce e vorba? Natasa(cu lacrimi in ochi): O sa fii…tatic! Sunt insarcinata! Aliosa(fericit. o ia in brate): Iubita mea! Ingerul meu!!! Este cea mai buna veste de pana acum!O sa avem un copilas! Tu si eu! Doamne. te rog. tu esti singura mea salvare! Numai tu ma poti ajuta! . cine sa mature aici podeaua? Vania: Dar nu te-am luat sa faci treaba!Ce.Natasa(lunadu-I obrajii in palme): Esti inca un copil si eu trebuie sa am rabdare cu tine…Te inteleg. ce e cu tine? Olga(plangand): Surioara draga. Vania(intra):Eularia. nu matura! Nu esti servitoare! Eularia: Pai..) Olga(disperata): Ajuta-ma! Eularia: Doamne. cata fericire! Trebuie sa sarbatorim! Sa mergem!(O ia pe brate. Eularia intra cu matura si niste asternuturi. Actiunea se muta in aparatmentul lui Vania.) (Eularia nu stie cum sa reactioneze.) (Natasa rade de fericire. pentru ca te iubesc…Si poate asa te potolesti cand iti voi da urmatoarea veste. Se duce si deshide. te temi ca o sa-ti reprosez ca traiesti degeaba la mine cum facea Elena? Si de unde e matura asta mizerabila? Eularia: E matura mea! Vania: Uite. Eularia si Olga. bocind. Incepe sa mature prin camera. Schimba asternuturile.) Eularia(surprinsa): Astepti pe cineva? Vania: Nu. (Intra Olga cu doua geamantate.) SCENA 14 Vania.

Eularia? Eularia: Vania. Am ramas fara niciun ban. dupa plecarea ta. dar eu nu pot sa o ajut avand in vedere raul pe care mi l-a facut… Vania: Hai…sa ii dam o sansa si poate se va schimba… Eularia: Pe propria ta raspundere… (Se intorc la Olga. necazurile s-au napustit asupra mea. Iovanovna si Nikolai . scumpa mea surioara . Am ramas pe strazi cao ultima cersetoare! Eularia: Imi pare rau. vai de capul meu!(Catre Olga) Eularia: O sa te rog sa te ridici si sa iesi in momentul asta afara!!! Olga(tare): Nuuuu!!! Vania: Calmeaza-te pentru numele lui Dumnezeu! Ce se intampla? Olga: Eularia.Vania: Daca urli in halul asta n-o sa ne intelegem! Olga (se aseaza in genunchi): Sunt amarata. stiu ca tu ai un suflet bun si ti-e mila de ea. Mam ingropat in datorii si am fost nevoita sa vand casa. surioara! Ai o inima mare! Vania(luandu-le geamantanele): Vino cu mine sa-ti arat camera ta… Olga merge dupa Vania… Eularia(iese dupa ei. ai mila de mine! Eu sunt sora ta mai mica… Vania o ia pe Eularia si o duce intr-un colt… Vania: Ce facem. dar nu pot sa te ajut! Olga:Te rog .) Eularia: Bine…O sa stai un timp la noi pana ce va vei gasi un alt loc de adapost! Olga (se ridica fericita) Olga(ii pupa mana): Sa-ti dea Dumnezeu sanatate. surioara. surioara! Stiam eu ca nu ma urasti! Te iubesc mult. strigand): Lucrurile din geamantan le puneti in sifonierul negru! SCENA 15 Anna .

) . dar este strafulgerat de o miscare de-a Iovanovnei.) Mai ai o sansa. lumineaza-mi mintea. O ia somnul. vocea o are groasa): Lasa-ma!!! Anna(disperata): Pocaieste-te.”Doamne Dumnezeul meu. ajuta-ma sa ma curatesc de gresalele trecute. şi gem. . nu-mi lua copilul! Salveaza-I sufletul! Iovanovna(tipa): Nu vreau sa ma salvez! Anna(striga disperata): Nikoali! Vino. Mi-aduc aminte de Dumnezeu. fa ceva! Fata noastra nu e bine! Nikolai(da sa o ridice. scumpo! Suntem noi parintii tai!(Da sa o ia in brate si este lovit de acesta.) Iovanovna: Lasati-ma! Sunteti dusmanii mei!(se ridica) Nikolai(transfigurat): Iovanoovnaaa!!! Linsteste-te. oteleste-mi voia. Anna intra cu o lumarare aprinsa. de mult ce mă frământ.Tu îmi ţii pleoapele deschise. sufletul meu nu vrea nici o mângâiere. Ii spune o rugaciune in soapta” Anna(cu grija si dragoste):” Doamne.. Nikolai! Iovanovna(zvarcolindu-se): Moarte! Moarte! Moarte! Nikolai(vine grabit. mă gândesc adânc în mine. caut pe Domnul. scumpo! Fata mea!(Iovanovna face din ce. şi mi se mâhneşte duhul. nu pot vorbi. in ce mai rau.Int. Te rog cu umilinta. mama!(Pe tot parcursul actiunii Iovanovna se zvarcoleste si scoate sunete grave. Umple inima mea de dragoste pentru bunatatea Ta…” (In timpul rugaciunii Iovanovna incepe sa scoata niste sunete ciudate si sa aibe spasme puternice. pazeste-mi fata! Scap-o de chin! Iovanovna(Cu vocea schimbata): Nu!Nu! Anna(plangand): “În ziua necazului meu. pentru ca Tu voiesti sa ma supun voii Tale si fagaduiesc sa fac ceea ce voiesti Tu. mâinile îmi stau întinse fără curmare. sa biruiesc ispitele viitoare si sa lucrez cuvintele virtutii.) Iovanovna(o tranteste la pamant cu o forta imensa. noaptea. La finalul rugaciunii. Ihmenev Semi intuneric. ajunge pe podea si incepe sa se zvarcolesca. şi. ramane inmarmurit): Doamne! Anna(il ia in brate): Nikolai. Iovanovna vine obosita si se aseazape canapea.) Doamne. Se apropie de ea. curateste-mi trupul si-mi sfinteste sufletul!Dumnezeule preabun. Anna incepe sa planga disperata. eu voiesc ceea ce voiesti Tu. Lasa lumanarea si incerca sa o imbratiseze.

ha! Eram mici… Aliosa: Copii…Iar acum…suntem impreuna. Nikolai! (Anna si Nikolai fug dupa Iovanovna. ha. mi se pare atat de nostim! Nu credeam ca o sa avem un copil asa curand… Natasa(amuzata): Mi se pare firesc. ha. o aseaza pe canapéa si o saruta pasional… Muzica creste…La un moment dat..) SCENA 16 Aliosa si Natasa… Apartament Natasa Aliosa o aduce pe Natasa in brate(fericit).(Iovanovna fuge. dar nu vreau sa-ti promit sau sa-ti jur ceva…vreau doar sa crezi in iubirea mea…Faptul ca stiu ca sunt tata m-a facut sa ma gandesc mai mult la comportamentul meu si purtatrea mea fata de tine… Natasa: Dragul meu… Aliosa: Chiar vreau sa-mi cer iertare… Natasa(intrerupandu-l): Te rog… .. se fileaza muzica… Aliosa: Stii de ce imi amintesc acum… Natasa: De ce?. Aliosa: De copilaria noastra…Eram atat de mici si naivi. stiu cum sunt. gandindu-ma la mintea ta care zboara din floare-n floare… Aliosa: Natasa. Mai tii minte cand ne ascundeam de mama si tata sus. copilul nostru…Un Aliosa mai mic… Aliosa: Sau o Natasa. stiu tot ceea ce sunt.) Anna(disperata): Sa mergem dupa ea. in podul casei ca sa ne sarutam?… Natasa(amuzandu-se): A. ne iubim si…(punand mana pe burta ei) vom avea un ingeras… Natasa: Da. Ha. si stateam acolo ore intregi…sa ne privim…Pe atunci asta credeam ca este dragostea: sa ne privim…Ha. da.

Aliosa: Stiu ca tu esti o draguta si nu vrei sa vorbim despre asta . dar mai inainte sa-ti explic o situatie. dar mi s-a facut foame… Aliosa(zambind): Si mie…Pregatim ceva?(Se ridica amandoi si vorbesc cu pofta despre niste feluri de mancare. Vania…Am venit la tine cu o mare rugaminte. il provoc pe Print la duel. altii niciodata… Aliosa: Asa e… Natasa: Toate bune si frumoase. ce-a fost a fost…A trecut… Aliosa: Totusi. ce e . zii. Eularia si Nikolai Apartament Vania DUEL Vania si Nikolai intra… Nikolai: Uite. Se retrage. am vazut si eu…Sunt amandoi orgoliosi…Amandoi sunt constienti ca nu mai are rost sa fie suparati unul pe celalt. Natasa: Stiu. dar Mandria lor e prea mare si… Aliosa: Mandria e un pacat… Natasa: Sunt si ei niste oameni…Unii isi dau seama ca gresesc mai devreme. iar pe tine te rog sa aranjezi sa fii martorul meu.) Vania: Nikoali Serghievici care e motivul. nu inteleg nimic. (Eularia le aduce ceai. ce mai e? Aliosa: Ai observant la nunta pe tatii nostrii ca n-au vorbit deloc. dar e de datoria mea sa-mi spun pacatele si sa-ti cer iertare pentru toate nazbatiile mele! Natasa: Aliosa. SCENA 17 Vania. Se priveau si atat.Ei. dar ce sa-ti mai explic…Pur si simplu. mai am o durere? Natasa: Ia. care e rostul? Nikolai: Motivul! Scopul! Vania: Ce rost are fapta dumneavoastra? Ce solutie ofera duelul?Recunosc. .

asta-I pasiune. si uite. Vania: Nu inteleg…Dar.Atunci nu puteam sa va provoc la duel .Printul v-a jignit .Si. onoarea familiei mele.Sa nu crezi ca vorbeste in mine nu stiu ce tandrete parintesca. asa ar trebui sa gandesca si ea. si. Scopul acesta este sa-mi salvez fiica pierduta si s-o scap de drumul primejdios pe care o imping acum ultimile intamplari. cu casa lui nobiliara.Ea trebuie sa-si dea seama ca rusinea cea mai mare consta in aceasta casatorie. cu societatea asta jalnica. oferindu-I Ihmenenevka .Nikolai: Stiam eu ca n-o sa intelegi nimic.Asculta: procesul nostru s-a incheiat(adica o sa se incheie zilele astea.Toate acestea sunt prostii!Nu arat nimanui interiorul inimii mele. Vania: Ce va spune inalta societate despre toate astea? Nikolai: Dar putin imi pasa de opiniile inaltei societati.Si in momentul asta imi ridic capul. dupa aceea sa ma provoci.Prin urmare.Mandria nobila. m-ati jignit timp de doi ani .In fine…Nu pot sa trec la actiune direct. mai intai. Va da ghes sa-I faceti de ras.iata care este raspunsul ei dat societatii. onorate Print.procesul e terminat . prin urmare nu mai e nicio piedica si de aceea ar fi bine sa veniti aici. dupa tine nu am dreptul. Sunteti egoist! . dar indirect prin duel. in cele din urma. dumneavoastra sunteti asigurat.sunt condamanat.Fata m-a parasit. ii cereti sa dispretuiasca opinia publica. Asa si asa. iar eu a trebuit sa indur toate astea. a plecat din casa mea cu actualul ei sot si eu am smuls-o din inima mea chiar daca am iertat-o. sa va razbunati pe el si de aceea sacrificati fericirea fiicei dumneavoastra. raman numnai formalitatile simple).Nici tu nu-l stii.Cum s-o salvezi prin duel? Nikolai:Vreau sa impiedic tot ce se pune la cale. Ce-I . onorat Print. aces om josnic si-a facut acum rost de bani . Atunci mi-ati fi spus drept in fata:”Om viclean ce esti. acum rationati. v-a suspecatat in public de intentia josnica de a va inrudi prin inselaciune. asta-I treaba.Credeti ca ea s-a casatorit doar sa fie printesa?Doar ea iubeste. dar chiar dumneavoastra va supuneti ei. si anume tocmai in legatura cu acesti doi oameni josnici .Pentru ei este sechestrata Ihmenevka.Trebuie sa platesc cam zece mii. poate o sa fiu de acord sa-I intend mana si o sa vedem cine va indrazni sami mai faca de rusine copilul! Vania: Este mult prea idealist. ea e casatorita cu Aliosa. iar eu. Ii cereti forta pe care poate nici nu i-ai dat-o de la nastere. atat m-au condamnat. am platit si devin un strain.vrei sa ma omori pentru a nu-mi plati banii pe care presimti ca te vor condamna sa mi-I platesti. sa vedem cum se va decide procesul . mi-ati facut de rusine numele . prin urmare si aspru.pot. pentru tot? Vania: Ati putea fi total sincer cu mine? Nikolai: Pot! Vania: Atunci. in cele din urma. la bariera.”Acum. Il iubeste.Atunci. sa ma razbun pentru tot.Uite. spuneti-mi drept: numai sentimentul razbunarii v-a facut sa-l provocati sau aveti si alte scopuri? Nikolai: Stii ca nu permit ca in discutiile cu mine sa atinga anumite puncte. mai devreme sau mai tarziu! Nu.

Vania?.(Vania da din cap.) Altceva: ai bani? Vania: Bani! Nikolai:Ma uit cum stai si ma gandesc ca ai si alte cheltuieli urgente..Sarmana mea Anna Andreevna te iubeste asa de mult si…si…si se plictiseste asa de tare fara tine. nu cred in aceasta fericire.Nikolai: Esti nedrept cu mine. Nu cred in aceasta fericire. intelegi. dar sa lasam asta! Ai vorbit de fericirea fiicei mele.. * Din acest moment actiunea se precipita…Nimeni nu sta pe ganduri…Toata lumea intra in alerta… SCENA 18 Aliosa si Natasa Apartament Natasa Aliosa intra furtunos cu un buchet de flori in mana. dar viziteaza-ne mai des. dragule?(Vede florile)Vai. mai mult.. vorbind in continuare: Nikaolai: Am incredere ca o sa ramana intre noi ce am discutat!/ Vania: Sa n-ai nicio grija! Nu suflu o vorba!. Vania:Cum asa? Nikolai: Aliosa nu e in stare sa iubesca. ce frumos din partea ta! Aliosa(se aseaza in genunchi): Flori pentru cea mai frumoasa mama din lumea! Poftim! .. daca poti. E un zanatec…In fine…Da-mi cuvantul tau de onoare ca Annei Andreevna n-o sa-I spui nimic despre discutia noastra! Vania: Iti dau cuvantul.si uite…150 de ruble pentru inceput…(ii da bani) Vania(zambind): Multumesc! Nikolai: Ramai cu bine! Vania: Te conduc… (Ies amandoi.. Nikolai:Poate te plictisesti la noi. Vania!Nu pot sa-mi intorc pe dos sufletul in fata ta. Aliosa(fericit): Iubito! Natasa.In mod clar. acesta casatorie e un esec. ingerul meu! Natasa(intra cu o tava de prajituri): Ce strigi.

Ihmenev Nikolai. Anna: Nu fi pagan!Dumnezeu n-are nicio o vina ca noi nu stim sa-I urmam calea… (In prag apare Piotr. asa cred eu…Uite. Aprinde candela si se roaga… Nikolai intra si o vede pe Anna. le iau eu! Oricum.) Natasa(ia florile razand):Doamne. face un gest si ii cade pe jos.. ce tampit sunt! Da-mi mie tava!(Das a ia tava. mergand pe strada m-am gandit ce nume sa-I dam baietelului nostru!/ Natasa: Nu mai spune! De unde stii ca e baiat? Poate e fetita!/Aliosa: E. Nikolai: Stii ceva de Iovanovna? Anna: Nu stiu nimic. SCENA 19 Fam. dragule.) . ce caraghis esti! Lasa. ha! Daca as avea trei maini… Aliosa(ridicandu-se): Ha. Nikolai! Sunt foarte ingrijorata! Mi-e teama sa nu faca vreo nenorocire! Iovanovna e orbita de ura… Nikolai:Nu stiu cu ce am gresit Lui Dumnezeu de suntem asa de napastuiti…Ma uit la tine ca te rogi zi si noapte si parca e in van.) Dar chiar sunt tampi!(Aduna prajiturile. daca va fi baiat il vom numi Rasputin!/ Natasa(razand): Rasputin!Ha! Ha!. ha! Da..Natasa(zambind): Ha. Piotr si Anna Anna intra agitate in camera. mai avem in bucutarie… Aliosa(strange): Sunt un neindemantatic! Natasa: Tocmai pentru asta te iubesc! Esti un copil zapacit! Aliosa: Si chiar voiam sa manac niste prajituri… Natasa: Ti-am zis ca mai avem in bucatarie… Aliosa: Ai dreptate… Natasa: Hai sa mancam! (Ies si vorbesc in drum: Aliosa: Stii.

Planul meu trebuie sa functioneze…Nesuferita de Eularia o sa vada cu cine s-a pus! Nu suport ca ea sa aibe noroc si eu nu!Uite. ce barbat frumos si-a gasit… Femeile de moravuri usoare intotdeauna au noroc de barbati frumosi… . te rog. se apropie cu tava pe care se afla o cana cu cei. Scoate din san STICLUTA CU SOMNIFER…Pune cateva picaturi din sticluta…(Aude un zgomot. Anna! Maine o sa spal onoarea familiei mele! Anna(iese dupa el): Dar n-are rost. Printe! Maine. Printe sa iesi din aceasta casa!(Tare) Iesi!!! Piotr iese grabit. va fi duelul si astfel onoarea familiei mele va fi curata! Piotr: Eu venisem sa ne impacam! Nikolai(rade nervos): Sa ne impacam?! Niciodata!!! Acum. O pune pe masa. de ce faci asta? Esti nebun?Vrei sa mori! Nikolai(spre iesire): Lasa-ma si tu. SCENA 20 Olga Apartament Vania Olga intra usor in camera.. cu teama. Si… Nikolai: Te astept maine.. Nikolai: Spune ce ai de spus si dupa aceea esti liber sa pleci! Piotr: Am venit sa vorbim despre scrisoarea pe care mi-ai trimis-o azi dimineata prin care imi spui ca ma provoci la duel. Anna(intra plangand): Omule. Nikolai ii face semn sa iasa.. la bariera…Acesta e ultimul meu cuvant… Piotr: Totusi…eu… Nikolai: Nu vreau sa stau la discutii cu dumneata. Nikolai!E o nebunie!.. se sperie si ii cade sticluta din mana .. Se asigura ca nu e vazuta de nimeni..) I-am pus toata sticluta in ceai!(cu rautate): Foarte bine!. Piotr: Vin in sol de pace si as vrea sa vorbim cat se poate de civizlizat. Anna iese. Ma primesti? Anna il priveste pe Nikolai.Anna(transformata): Printe! Nikolai(transfigurat): Cum indraznesti?!.

Olga(malitiosa): Incepe spectacolul… Dar nu stiu ce sa fac! Sa tip?..(se duce intrun colt langa pat inghemuita si incepe sa tipe):Ajutati-ma. va roog!!! Auuu!!!....Sunt distrusa!!!Nimeni nu ma aude???Doamne.. Aici am sange de iepure…(Isi da prin jurul nasului si prin coltul gurii.M-a violat nemernicul…Ajutoooor!!! Eularia(intra .. fara motiv?(Isi da doua palme puternice peste fata si incepe sa planga instantaneu): Au! Ca totul sa fie cat mai real trebuie sa plang si sa am urme de violenta! ( incepe sa-si ciufulesca parul.(Se duce spre Vania care doarme bustean. Cum sa tip. iarta-ma! Vania..)Trebuie sa o anihilez pe Eularia! Totul trebuie sa fie foarte real! De-abea astept sa-I vad fata disperata a paduchioasei!(Isi rupe si fusta. trebuie sa ma bag intr-un colt.) Dar arat groaznic! Si inca mai trebuie!(Scoate din san o sticluta ce contine sange de iepure.(Se aud pasi de afara…) Olga(Se ascunde dupa o perdea.)Mai trebuie sa-l rezolv si pe el. tragand-o ca o nebuna. Eularia! Sora mea draga! Eularia(il vede pe Vania intins): Nu!Nu! Ce s-a intamplat aici? Olga(suspinand): Eularia.Nu mai pooot!!!... Este concentrat pe citit…La un moment dat. iubitul tau Vania. Olga(plangand): Ajuta-ma.. m-a…violaaat!!! . se repede sa o ajute pe Olga): Ce s-a intamplat?.Vania este un nenorocit! Au!!!. bea din ceai…Continua sa citesca…Mai bea din ceai…Citeste…Se simte molesit…Mai bea din ceai…Incepe sa caste…Se ridica de la masa.Eulariaaa!!!. Olga. se aseaza.Il descheie la camasa..) Ne trebuie si sange.Ma doare…Ma doare tot corpul . se ingrozeste. de preferat langa pat si incep sa zbier ca o apucata. ii desface cureaua si ii lasa panatalonii pana in vine. SCENA 22 Vania.Acum... se duce spre pat si cade lat. citind…Se apropie de masa. de ce ai lasat sa mi se intample asta?!.. ) Bun! Greu e sa dezbraci un barbat!. si Eularia si Olga iese de sub perdea..) SCENA 21 Vania Vania intra in graba in camera cu multe foi in mana..

pe tine dezbracat?!Pot sa-mi imaginez ca ati spus rugaciuni impreuna! Vania: Iti spun eu ca e o minciuna! Olga a inscenat toata chestia asta. el s-a enervat. Vania! Imi esti dator cu explicatie! Trezestete in momentul asta. am spus!!! Trezeste-te. iar tu mi-ai luat-o si va trebui sa dai socoteala pentru marsavia ta! Eularia(fierbe): Poate sa-mi spuna cineva ce cauta sticluta asta in camera? .) Vania(cu ochii intre deschisi): Nu inteleg nimic…Ce e cu voi! Elena(revoltata): Te faci ca nu intelegi?Te faci ca nu stii?! M-ai distrus . Vania? Ce vrei sa cred cand intru in camera: o vad pe Olga batuta. Numai eu stiu cat mi-am dorit sa mi-o pastrez pentru barbatul inimii mele.) Am fost fecioara. Se ridica. canalie! Mi-ai batjocoit! Vania(ingrozit): Dar e absurd! Nu am facut asa ceva!(Catre Eularia): Eularia. mama! Elena(cu lacrimi):Doamne! Cum s-a putut intampla asa ceva?!(Catre Eularia)Eularia. dar greu sa se inchida la pantaloni. o imbratiseaza. O studiaza. scumpa mea! Olga(disperata): Vania m-a violat. spune-mi ca e un cosmar ce se intampla in momentul asta! Fata mea a fost violata de iubitul tau?! A fost Vania in stare de asa ceva? Eularia(se apropie nervoasa de Vania): Trezeste-te . tu trebuie sa ma crezi! Stii bine ca eu nu sunt asa! Cum sa batjocoresc eu un copil?! Eularia(revoltata): Si ce vrei sa cred. Se apleaca si o ia. E buimac. sunt sigur! Olga(mai revoltata): Nesimtitule! Neobrazatule! Crezi ca mie imi sta mintea sa fac scenarii? Om fara inima! N-ai simt! Esti un salbatic!(In timpul acesta Eularia observa sticluta de somnifere. eu m-am opus cu vehementa.) Fata mea. Se grabeste. surioara mea! Sa vezi: eu am venit sa-I aduc ceaiul lui Vania si deodata s-a napustit asupra mea si a inceput sa ma pipaie.Eularia(isi pune mana la gura nevenindu-I sa creada): E de neconceput asa ceva! Nu cred! Nu cred! Olga: Ba sa crezi. a inceput sa ma bata si…m-a batjocorit! Eularia(cade traznita pe scaun cu lacrimi): Vania nu e in stare de asa ceva! Vania e un…cavaler! Eu m-am indragostit de el tocmai pentru ca e un om minunat… Olga: Asa credeam si eu. nenorocitule! (Vania se trezeste cu greu. dar uite ce mi s-a intamplat! Sunt distrusa! Eularia(se ridica): Simt ca nu e real! Nu e adevarat ce mi se intampla! Elena(intra in goana): Ce s-a intamplat?(O vede pe Olga.Se vede dezbracat.

te-am primit in casa si tu ca o serpoaica incerci sa imi distrugeti fericirea! De ce ai facut asta? Elena(cu ura): Pentru ca nu te suport! Eularia(o tranteste pe Olga): Nespalato! Vania(impaciuitor): Eularia. te cobori la nivelul ei? Olga(se ridica): Dai in mine.Olga tace… Eularia(catre si Olga): Cu tine vorbesc.. ce faci? Eularia: Dar. ca esti culmea! N-am de unde sa stiu eu ce medicamente aveti in casa.. iar tu asa ma rasplatiti?! Mi-a fost mila. fara scandal.. doamna! Din cate stiu asta e un medicament care provoaca somnolenta.De ce oare n-am incredere in tine?. sa nu iasa scandal.Oare nu I pus la cale toata nebunia asta ca sa-mi faceti rau? (furiosa):Spuneti tot. cersetoareo!(O duce spre iesire. te rog!/Eularia: Nemernico!. Vania dupa ele incerca sa aplaneze situatia. Se aud pe fundal: Olga: Blestemato! O sa te vada Dumnezeu si o sa-ti primesti pedeapsa cuvenita!/Olga: Vania: Eularia. ca nu plec! Eularia(o ia ): Ba o sa pleci . chiar esti nesimtita! Am zis sa -ti iei bagajele si sa pleci pana nu te scot eu! Olga:Uite. sarpe ce esti?! Vania: Linisteste-te.. Eu si Vania nu tinem asa ceva in casa… Olga: Ce stiu eu ce aveti voi in casa? Eularia(se apropie Olga apparent calma): Vreti sa te mai intreb o data sau…incerci sa fii sincera cu mine… Olga(tantosa): Dar eu sunt sincera…Vania a violat-o pe Olga… Eularia: Repet: ce stii de sticluta asta? Cum a aparut sticluta asta la noi in casa si de ce? Olga: Hai. nenorocito! Esti o ordinara! Ti-am dat o mana de ajutor.. . iubito! Eularia: Nu ma linistesc deloc! Nu meriti nici un pic de mila! Am tinut in casa o zgripturoaica!!! In momentul asta vreau sa-ti iei bagajele si sa pleci darcului.. sa nu va mai vad! Olga: Si daca nu vreau sa plec. E o intrebare ciudata… Eularia: Si de ce tremuri acum cand te intreb? Nu cumva imi ascundeti ceva… Olga: Olga? Eu nu-ti ascund nimic… Eularia: Nimic.

e ziua duelului…Se dueleaza cu Nikolai Serghievici! Nina(cu lacrimi): Dumnezeule!.Bine. Piotr si Vania…Ziua Duelului… Se ridica lumina…Muzica tensionata…Ii vedem pe Nikolai si Piotr spate in spate cu pistoalele pregatite..Vania supravegheaza…Cei doi merg 10 pasi. fa in asa fel sa nu intre nimeni la mine in dormitor. Nikolai este doborat la pamant…E mort…Muzica creste… Heblu usor… .Se intorc fata in fata. spune-mi daca stii ceva de Piotr! Servitoarea: Din cate stiu azi. Am multa treaba…Ma pregatesc sa devin inger…Sa-mi aduci o sticla de vodka.) Servitoarea(iese): Ciudata fiinta! Heblu SCENA 24 Nikolai.SCENA 23 Nina si Servitoarea Apartament Piotr… Nina intra grabita cu o funie in mana… Servitoarea(intra): M-ati chemat? Nina: Da. Piotr reuseste sa traga primul. te rog!(Se duce in dormitor.. bine…Te rog.

dar nu vrei sa-ti vezi de drumul tau si sa ma lasi in pace? Ce te legi de mine? B. ce ai.Ia spune.Ghebos: Ai grija… Olga: Domnule.Sa nu-ti fie teama de mine… Olga: Mie nu mi-e teama de nimeni! B. Bestie! Ce treaba am eu cu tine?! B. cu o sticla de bautura. tu lui taticu ce ai?. esti muta?.. trece mai departe. nu pleca! Nu te mananc! Nu-ti fac nici un rau…(Ii intinde sticla) Vrei? Olga(da din cap negativ) B.Dupa o vreme… SCENA 25 Olga intra in scena cu geamantanul dupa ea. uratule! B. Ea ia moneda.Vorbeste! Olga: Nu sunt muta! B. fata curajoasa…Si…ce faci tu aici singurica? Olga: Treaba mea! B. iar tu te ratoiesti la mine…Nu e de bine…(Bea ) Olga: Eu nu vreau sa fiu prietena ta. Plange…Se aseaza intr-un colt…E pierduta…Plange amarnic…Cu ciuda…Dupa o vreme trece un Ins si ii arunca o moneda. se bucura…O baga in buzunar…Isi plange de mila..Ghebos(enervat): Cam artagoasa…Eu vreau sa fim prieteni.Ghebos(o apuca de mana strans): Am zis sa ai grija…Ai grija cum imi vorbesti…Nu ma cunosti… Olga(nervoasa): Da-mi drumul. Ghebos: Dar.Ghebos: Oho. Nu-I vedem fata deloc pe tot parcursul interventiilor lui in piesa…O vede…Se apropie de ea… Barbabtul Ghebos: Te-a lasat barbatul? Olga(se ridica speriata si das a plece) B. ai limba!.Ghebos(incercand sa se linistesca):…Ia si bea…poate iti trec nervii… Olga: Nu vreau sa beau! ..Ghebos(o apuca de mana): Stai..La un moment dat... beat.Ghebos(bucuros): Aha. intra Barbatul ghebos.

se aseaza peste ea si ii torna bautura pe gat. Tatiana(ezita): Mi-e bine aici… Nina: Daca ai avea constiinta curata. nu ti-e mila deloc de mine!Daca ti-ar fi.. . Nina: Ba pe mine ma iubeste! Dar ai aparut tu si l-ai zapacit! De ce dispari din viata lui? Tatiana: Nu pot sa fac asta…Noi doi ne vom casatori.)Nu stiu ce a vazut Piotr la tine…I-ai facut farmece? Tatiana: Draga mea… Nina: Nu sunt”draga ta”! Tatiana: Nina. Se aseaza pe canapéa. Tatiana: Nu. O priveste cu teama…Se opreste in loc…O studiaza… Nina(fara sa se uite la ea): Stiu ca esti aici…Poti sa vii mai aproape ca nu-ti fac nici un rau!. ea se vaita si tipa…) Se lasa usor lumina… SCENA 26 Nina.dar… Nina(zambind amar): Vezi ce frumoasa sunt? Sunt mai frumoasa ca tine!(Parul ei arata groaznic. crezi ca am sa te infig foarfeca asta in tine?. Tatiana intra si observa.. Tatiana si servitoarea… Se aprinde usor lumina… Nina intra cu privirea pierduta…Isi taie parul cu o foarfeca. eu chiar nu am nici un resentiment fata de tine! Mi-e mila cand te vad ca suferi… Nina: Sa nu-ti fie mila!De fapt.. Nina si el ma iubeste pe mine. l-ai lasa pe Piotr in pace! Tatiana: Dar il iubesc. nu ti-ar fi teama de mine…Ce. ii da palme..B.Ghebos: Bea. am zis! Olga: Du-te dracu! (Barbabtul Ghebos se napusteste asupra ei.Ghebos(calm): Bea… Olga: Nu vreau! B.

nu-I asa?(Se duce in dormitor./Si nici el nu se vede pe inghetatul geam…” Aliosa(ii sterge lacrimile): E greu…Stiu ca ti-e greu. I se vede sarcina…E trista. Aliosa…Tatal meu./Creste numai un singur visin afara. noi suntem rai…Oamenii sunt niste Animale… Aliosa(inviorandu-se): Scumpo. sa danseze… . Sunt superba./Trage de la ferestra…in camara e numai alean. cam micsoara. Nici mie nu mi-e usor…Dar nu mai puteam face nimic…Viata e nedrepata… Natasa: Viata e frumoasa. cred ca am nevoie…(Ies mandoua…) SCENA 27 Aliosa si Natasa Apartament Natasa. in oras este balci si ne-ar prinde bine sa iesim un pic! Natasa: Nu am putere sa dau ochii cu lumea…Ma simt… Aliosa: Te rog! Hai. in ce mai rau…Saraca…Veniti cu mine pana in bucatarie sa va pregatesc un ceai? Tatiana: Da.Nina: Peste cadavrul meu!Cat timp sunt in viata tu si Piotr n-o sa fiti fericiti! (Se ridica.E imbracata in negru. sunt sigur ca si micutul Aliosa s-ar simti foarte bines a asculte muzica. multumesc. a fost omorat de tatal tau…Sarmanul a vrut sa salveze onoarea familiei si a facut-o cu pretul vietii lui…Ma simt vinovata fata de el… Aliosa(o ia in brate): Dar tu nu ai nicio vina. Aliosa(dupa ea): Natasa. cred ca e timpul sa-ti revii… Natasa: Mi-e foarte greu. Natasa intra. scumpul meu tata.) Servitoarea(intra): E din ce.) Acum. ma duc in camera mea sa ma fac mai frumnoasa.Era o problema intre ei doi… Asa a fost sa fie… Natasa(plangand):Mi-a venit in gand din nou poezia. hai sa incercam impreuna sa…trecem peste asta! Uite. ingerasule! Noi n-avem nicio vina ca s-au intamplat asemenea grozavii. De cate ori sunt trista imi rasuna versurile in cap:”…Si ce viata am eu!E sumbra.

nu scoate un cuvant…Am inteles…(Se duce spre dormitor. multumesc! Poti doar sa o anunti pe Nina sa vina putin. te rog! Servitoarea: Imediat…(Se duce in dormitor. Piotr. Servitoarea si Nina Apartament Piotr… Piotr intra impreuna cu Tatiana.(Pune foaia pe masa si pixul…) Ai aici cererea de divort din partea mea… Nina(parca spasita):Te-ai tinut de cuvant…(Se apropie de masa. dar e mai bine pentru amandoi. va aduc un ceai? Piotr: Nu. Nina(intra): M-ai chemat.) Piotr: Nici mie nu mi-e usor.) Piotr: Unde te duci? . Casnicia noastra nu mai are nici un rost…Trebuie sa divortam. Printe? Piotr: Da. sa stii ca te-am iubit si te iubesc ca o nebuna…Poate…a fost si vina mea ca n-am stiut sa fiu mai cumpatata… Piotr: Sa stii ca nici mie nu mi-e usor. Nina nu e in toate mintile si mi-e groaza de reactia ei… Servitoarea: Printe. Tatiana.Are in mana o foaie si un ceva de scris… Piotr: Sper sa inteleaga situatia si sa semeneze… Tatiana: Mi-e teama de momentul asta.Natasa(zambind amar): Aliosa… Aliosa: Te rog… Natasa: Fie! Nu pot sa-ti rezist! Aliosa(o ia de brat si iese cu ea): O sa vezi ce bine o sa ne prinda! La balci lumea se distreaza! E minunat! Trebuie sa o vezi neaparat pe femeia cu Barba!.. Nina…Trebuie sa punem punct casniciei noastre si ma gandesc ca e cea mai civilizata forma de a ne desparti.)Deci…acesta e finalul nostru…(Calma) Piotr.. Priveste foaia. dar… Nina: Te rog. SCENA 28 Piotr.

Doamne!. cu incetul… Servitoarea(vine): Printe. se plimba cu o funie in mana… Piotr(tresare): Funie? Servitoarea: Da. va spun sincer.”…) *Un timp mai tarziu… . ma sperie calmul ei…Mi se pare foarte stranie…Ma asteptam sa reactioneze violent. infrigurata si trista… Piotr: Poate si-a dat si ea seama ca nu suntem fericiti…In fond. nici un capatai…Nimic…Blestematul de Piotr Alexandrovici mi-a luat tot ce aveam m-ai sfant: barabatul.) Servitoarea(intra si ea si tipa): A! Sfinte Hristoase! S-a spanzurat! Tatiana(se duce ingrozita in dormitor sa vada ce s-a intamplat): Nu! Sarmana de ea! (Din dormitor se aude doar pansul disperat al Servitoarei. Dumnezeu stie! Piotr(se duce spre dormitor. a inceput sa-si taie din par.Nina: Am nevoie de putina liniste…Vreau sa ma odihnesc putin inainte de…a-mi pune semnatura pe cererea de divort! Piotr: Bine…Am incredere ca vei cugeta si vei face alegerea potrivita… (Nina se duce in dormitor. Te pierd pe Tine. Nikolai a fost ucis. şi astfel. mosia…Doamne!(Se ridica) Sa merg singura prin pustii? Sa nu mai am liniste? Sa nu mai am nici un trai?... o funie groasa…Ce voia sa faca cu ea. dar mi s-a parut spasita. doamna Nina s-a purtat foarte ciudata inca de dimineata…Are ceva…Vorbea singura. ce singura sunt…Am ramas singura pe pamant strain…Nu mai am nimic…Fetele mele s-au risipit.(Iese din scena. Plange…Se aseaza in genunchi…Se fileaza muzica… Anna: Doamne. ajută-mi ca astăzi toată ziua să am grijă să mă leapăd de mine însami. nici masa.) SCENA 29 Anna singura Scena goala…Anna intra pe o muzica trista…E imbracata in negru cu un sal pe cap.) Nina: Piotr... ţinând la mine.Ajutama. pe Natasenka mea..Asta mi-e soarta?. inganand o rugaciune:” Doamne Iisuse Hristoase. ea e o femeie buna numai ca cea fost inainte s-a stins incetul. deschide si exclama): Nina!!!(Intra in dormitor. că cine ştie din ce nimicuri mare vrajbă am să fac. iar eu am ramas SINGURA cu umbra mea…Nici casa..

Ea este imbracata deocheat.Ghebos(rade nervos): Calmeaza-te…Te agiti in zadar…Stai aici…Drumul tau e asta! Sunt cu ochii pe tine…Daca faci vreo miscare. acum.SCENA 30 Olga este aruncata in scena de Barbabtul Ghebos. mancare si bani de buzunar… Olga: Te blestem sa arzi in Infern! B. putregai ce esti! Olga: Nu ma compara pe mine cu tine! B. B. Plange si vrea sa iasa. pocitanie! Imi doresc sa mori! B.Ghebos(o tranteste): Ba o sa faci! Nu uita ca toti banii mi-I aduci mie! O sa am grija sa ai tot ce-ti trebuie: haine.) Olga plange…(Iese pe cealalta parte a scenei) SCENA 31 .Ghebos: Suntem la fel de rai amandoi! Impreuna putem face multe lucruri…Dar. tu muncesti pentru mine si o sa traim fericiti pana la adanci batraneti! Olga: Nici moarta! Prefer sa cersesc decat sa-mi vad trupul! N-am sa fac asta niciodata! B.Ghebos(o ia de par): Stai aici cand iti spun! Olga(implorandu-l): Da-mi pace.Ghebos(rade): Acolo o sa arzi si tu cu mine.Ghebos: Ba ai sa faci! N-ai sansa sa scapi de mine…Poate sa mor… Olga: Te urasc. iti iau gatul…(iese. te rog! Omoara-ma o data! Nu ma oblige sa fac asta! B.

plangand) Si asta e pentru tot raul pe care l-ai cauzat familiei mele! Piotr(cu lacrimi in ochi): Eu n-am vrut sa-ti ucid barbatul! Anna(furioasa. daca simti ca vrei sa plangi. Servitoarea si Anna Apartament Piotr… Piotr si Tatiana intra in camera vorbind… Tatiana: Intr-un fel ma simt vinovata pentru tot ce s-a intamplat…Daca nu apaream eu in viata ta. sa scot amarul din suflet!Cu ce ti-am gresit noi? Cu ce? L-am crescut pe Aliosa ca si cum ar fi fost fiul meu! L-am ingrijit. blestematule…El. n-am putut sa o opresc! Anna(ii da printului o palma puternica): Asta este pentru Nikolai!(Ii maid a o palma) Asta e pentru ca ai reusit sa ne iei mosia!(Mai da o palma... i-am dat toata dragostea pe care TU.Piotr. nu i-ai oferit-o niciodata.) (Tatiana dupa el. Nina nu se sinucidea. si le vede pe toate! Cand iti va fi mai bine.) Servitoarea(dupa ei): Sa va aduc un ceai in dormitor? Piotr: Nu. multumesc… SCENA 32 . fa-o! Piotr:Aceasta femeie are dreptate…(Se duce teleghidat afara. sufletul. Tatiana. (Se aude din culise vocea Annei catre Servitoare: “Lasa-ma sa intru!”) Anna(intra furioasa in camera. pentru ca nu aveai timp de el! Sa nu crezi ca vei scapa de pedeapsa divina! E acolo. el te va rasuci si te va dobori.) (Piotr plange si tace…) Tatiana(il ia de mana): Piotr. se apropie de Piotr) Servitoarea(intra speriata): Printe. Piotr: Nu e vorba despre asta…Eu si cu Nina nu ne mai intelegeam de mult timp…Asta a fost sa fie… Tatiana: Imi va fi foarte greu sa trec peste asta!. nu mai am lacrimi ca sa plang. Domnul Nostru. pentru ca toti suntem egali in fata Lui!Nu te blestem pentru ca ar fi pacatul meu! Iti zic doar atat: Sa te binecuvanteze Dumnezeu asa cum i-ai binecuvantat tu pe cei din viata ta! Sa nu uiti cat o sa traiesti cuvintele pe care ti le-am rostit acum! (Iese. l-am iubit. imi cer iertare. om fara suflet. cu lacrimi): Nu mai conteaza ce-a fost! Ma doare tot trupul. nu tine cont de rang.

) Heblu…Muzica stranie… SCENA 33 . te omor.) Da-mi banii inapoi! Am zis sa-mi dai banii! Elena(rade cu pofta): Uite ca nu-ti dau nimic! Olga(scoate un cutitas din geanta): Te urasc din tot sufletul! Tu nu meriti sa traiesti!(Ii infige Barbatului cutitasul in burta. nu mai astepta de la altii! Nu primesti nici un ban de la mine! Barbabtul Ghebos(ii ia geanta.Barbabtul cade secerata la pamant. am facut ceva banuti azi! Barbatul Ghebos(bucuros): Da-I la nenea! Olga: Nu-ti mai dau nicio rubla! Barbabtul ghebos: Poftim?! Olga: Am decis ca toti banii pe care ii fac sa-I strang pentru mine! Barbatul Ghebos: Olga. nu tu! Barbabtul Ghebos(nervos): Ingrato! Ai uitat ca eu te-am ajutat de cand ti-a murit mama! Daca nu eram eu. pentru ca mi se cuvin! Olga(transfigurata): Ah. termina cu prostiile! Olga: Eu imi vand trupul. scarba. erai mancata pana acum! Olga: Lasa-ma sa-mi vad de viata mea! Barbatul Ghebos(apucand-o de geanta): Nerecunoscatoareo!Da-mi banii ca te omor!(incepe o lupta pe geanta. suflet de gheata!!!(Ii ia geanta.Olga si Barbatul GHEBOS (Olga intra imbracata deocheat…Priveste ca si cum ar astepta “o noua prada masculina” Barbatul Ghebos(intra in graba): Cum merge treaba? Ai facut bani? Olga: Merge binisor…Si da.) Ai uitat cate sacrificii am facut pentru tine! Olga(isterica): Da-mi drumul ca nu stiu ce-ti fac! Nu intelegi ca nu-ti dau nimic! Du-te la munca. ii ia banii): Uite ca primesc.

pus-am pasul În al vieţii vălmăşag.) Eularia(se amuza. asezandu-se pe canapé dragastosi… Lumina cade in Plan 1: Eularia si Vania Apartament Vania Vania o aduce pe Eularia legata la ochi… Eularia: Ce e cu misterul asta! Vania: Hai ca mai avem un pic. Al frumuseţii duh curat. Eu auzeam sunîndu-ţi glasul. (O aseaza pe scaun…) Eularia: Vania. Vedeam în vis chipul tău drag.Se aprinde usor lumina in Planul 2.) Aliosa(tinand-o de maini pe Natasa): . trudnic. tinandu-se de maini. Trecut-au anii. Oriunde.O dezleaga pe Eularia la ochi.Scena e impartita in doua cadre: Eularia si Vania pasesc in plan 1 si in acelasi timp. iar in acest timp Vania si Eularia ies. Vedenie ce pare-n pripa. dezleaga-ma la ochi…E foarte ciudat sa nu vad nimic…Te rog… (Vania scoate un inel din buzunar si-l tine in dinti. Uitat-am glasul tău cum sună.” Eularia(il saruta cu lacrimi in ochi): Te iubesc. te rog. Uitat-am chipul tău divin. În furtună S-a risipit visul senin. Aliosa si Natasa pasesc in plan 2. Vania! Vania(o imbratiseaza strans): Si eu te iubesc! (Se stinge usor lumina pe ei. vazandu-l pe Vania cu inelul intre dinti): Esti un caraghios! Vania(introducandu-I inelul pe deget): “Mi-aduc aminte clipa: Nainte-mi tu te-ai arătat.

In curand vom avea un copil! Iovanovna(scoate pistolul): Taci! Nu vreau sa mai aud nici un cuvant despre cat de fericiti sunteti! N-o sa fiti niciodata impliniti si fericiti. pentru ca nu o sa permit eu acest lucru!(Posedata ridica pistolul asupra Natasei. El. Natasa da un zbierat de groaza…Bocet…) HEBLU…Pe Heblu se aude un scancet de copil…Creste muzica… SFARSIT… .) Natasa si pruncul vostru vor muri! Ha. pentru numele Lui Dumnezeu. Aliosa se baga in fata ei.) Eu intotdeauna imi fac datoria! (Striga) Satan. lacrimi şi amor. sunt fericit alalturi de sora ta. Natasa:Iovanovna. De viaţă. ha! Pruncul vostru va muri inainte de a se naste! Natasa(plangand): Iovanovna.) Iovanovna(intra cu un aer demonic in camera): Sunteti fericiti? Natasa si Aliosa se ingrozesc la aparitia Iovanovnei. te rog. în grea uitare. mi-a spus ca sunteti fericiti si e vremea sa va curm viata! Aliosa: Iovanovna. ca nu te-am iubit niciodata si ca acum. Vedenie ce trece-n pripă. Aliosa a fost impuscat. Lipsit de crezuri. ce cauti aici! Iovanovna: Am venit sa-mi iau revansa! Am venit chemata de Satan. primeste sangele lor drept multumire din partea mea! Tu mi-ai fost parinte si mai ajutat! Eu sunt a ta!!!(Trage spre Natasa. Al frumuseţii duh curat… Natasa(cu dragoste): Frumos suna…Multumesc. rebuie sa intelegi ca nu te iubesc. lasa pistolul ala!!!Te implor! Aliosa: Lasa pistolul! Iovanovna(mai disperata): Voi m-ati facut sa sufar si meritati sa suferiti! Si cum ati putea suferi mai mult decat omorand doua fiinite dintr-o singura impuscatura!(Rade diabolic. stapanul meu. Ci-n suflet raze se-nfiripă: Şi iarăşi nu te-ai arătat. Priveam la zilele-mi ce mor. de-nchinare.“…În trist surghiun. Aliosa…Imi faci viata frumoasa… Aliosa(pune capul pe burta Natasei): Cred ca i-a placut si lui… Natasa: Sau poate ei…(Se amuza.