3.0 LAMPIRAN AKHBAR 3.

1 GEJALA LGBT

.

gay.Isu lesbian. mutakhir kini. Mutakhir kini ada kumpulan gay dan lesbian tidak segan silu menunjukkan identiti mereka.Walau bagaimanapun. laman-laman sesawang yang berkaitan dan sebagainya. Sebagaimana yang dilampirkan dalam keratan akhbar di atas. Tidak seperti negara Malaysia yang mempunyai agama Islam sebagai agama rasmi melarang keras tradisi LGBT ini. kebanyakan responden mengakui bahawa perasaan ingin mencuba menguasai diri mereka. Hal ini kerana tiada sebarang halangan dalam kehidupan seks mereka dari segi agama mahupun sosial. . ajakan rakan. Kebanyakan mereka menyalahkan takdir yang menyebabkan mereka menjadi sedemikian. remaja Islam juga tidak sunyi dari melakukan aktiviti yang jauh menyimpang dari landasan agama yang sebenar. Mengapa kebanyakan remaja kita terjerumus ke kancah maksiat yang amat dilaknat Allah ini? Apakah faktor yang menyebabkan ramai anak muda Malaysia yang khususnya beragama Islam sangat tertarik dan terdorong untuk memeriahkan gejala seks songsang ini? Adakah dengan hanya berlandasakan alasan inngin mengecap keseronokan semata-mata? Adakah kerana ingin memenuhi tuntutan nafsu diri sendiri yang dipengaruhi hasutan syaitan? Atau ada sesuatu yang jauh tersirat tanpa dapat dilihat oleh mata kasar masyarakat? Ayuh kita kupas satu persatu. bisexual dan transgender (LGBT) merupakan satu budaya yang tidak asing lagi dalam kalangan masyarakat Barat. Mereka sememangnya dilahirkan sebagai gay dan lesbian maka tidak sewajarnya mereka dipersalahkan. Hal ini bukanlah disebabkan keghairahan yang wujud dalam diri mereka semata-mata sebaliknya disebabkan oleh rangsangan pelbagai unsur lain seperti bahan-bahan lucah yang bersepah dan mudah diperoleh. gejala yang tidak bermoral ini telah dibawa masuk ke negara kita dan keadaannya kian meruncing dan membimbangkan banyak pihak. Mereka juga berselindung di sebalik pandanganpandangan saintis bahawa apa yang terjadi merupakan keadaan semula jadi. Berdasarkan kajian yang telah dijalankan dalam mengenalpasti punca yang menyebabkan remaja terjebak dengan aktiviti LGBT ini.

Nauzubillah. laman-laman sesawang yang menawarkan medan sosial khas bagi golongan LGBT ini dapat diakses dengan mudah. Namun menghalang kumpulan ini melalui undang-undang yang ketat tidak akan menyelesaikan masalah. maka apa sahaja ajakan rakan. Mencerca dan menghina mereka secara berterusan juga tidak akan mengurangkan kumpulan ini jika tidak disusuli dengan usaha alternatif memulihkan mereka yang mahu pulih. pasti akan dituruti tanpa banyak usul periksa dan alasan. Penularan kegiatan LGBT akan terus meningkat jika tiada pihak yang prihatin untuk memullihkan anak-anak muda yang kebanyakannya beragama Islam ini. Pengaruh rakan juga bertindak sebagai agen penglibatan remaja dalam aktiviti tidak bermoral ini. Apabila seorang remaja telah merasai nikmat melakukan gejala LGBT ini. tidak mustahil suatu ketika nanti Malaysia akan menghalalkan kumpulan LGBT ini dan menjadi seperti Amerika Syarikat yang meluluskan Undang-undang perkahwinan sejenis. Dengan modal serendah RM12. Bagaimana pula cara untuk kita mengatasi kebejatan ini? Sekiranya gejala ini dibiar berterusan. dengan pengikut kumpulan ini semakin membesar. . dia akan mengajak rakannya yang lain maka akan berleluasalah aktiviti tidak bermoral ini.Bahan-bahan berunsurkan pornografi amat mudah diperoleh lantaran terdapat banyak permintaan. Maka tidak hairanlah ramai yang terangsang dan seterusnya ingin mencuba sendiri apa yang telah ditonton. gay dan lesbian. Lantaran rakan merupakan orang yang paling rapat dengan seseorang remaja. Hal ini menyebabkan ramai remaja cuba berjinak-jinak dengan dunia LGBT ini melalui perkenalan menerusi laman-laman sosial tersebut. Di samping itu. seseorang boleh mendapatkan video lucah yang bervariasi dari pelbagai negara dengan ratusan kategori seks pilihan termasuk kategori biseksual.

Mereka yang akan mengendalikannya pemulihan juga perlu mempunyai disiplin kerahsiaan yang tinggi bagi mengelakkan kumpulan ini menjauhkan diri kerana malu. Mudah-mudahan dengan segala kaedah ini dapat mengurangkan kadar perlakuan LGBT di Malaysia. . Kumpulan saintis. Bantuan kaunseling. Satu badan bukan kerajaan (NGO) khusus juga harus ditubuhkan dan diberi dana yang mencukupi dengan konsep pemulihan seperti Rumah Pengasih untuk membimbing kumpulan ini.Justeru kerajaan perlu mewujudkan mekanisme dan pelan perancangan yang rapi dalam memulihkan kumpulan ini. ahli sosiologi dan agamawan perlu duduk bersama mencari kaedah terbaik bagi mengatasi perilaku tidak bermoral ini. Kerajaan perlu menyediakan tempat pemulihan yang khusus untuk kumpulan ini. psikologi dan perubatan perlu ditawarkan secara percuma kepada mereka yang terbabit dalam gejala ini dan mahu pulang ke pangkal jalan.

2 SEKS BEBAS .3.

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi kegiatan seks bebas. ditambah pula dengan pendidikan agama yang lemah serta sifat remaja yang mahukan kebebasan menyebabkan mereka bertindak mengikut hati dan perasaan lantas terjerumus ke lembah maksiat seks bebas. Pendidikan agama dan moral penting supaya remaja tidak mudah terpengaruh dan lebih berhati-hati dalam mengorak langkah kehidupan mereka.Seks bebas merupakan istilah yang merujuk kepada satu gejala sosial yang melibatkan remaja perempuan yang bergaul dengan lelaki secara bebas untuk keseronokan. adalah sesuatu yang menyeronokkan. suasana dan persekitaran. Apabila mereka tergelincir daripada landasan agama. Lantaran kecetekan akal dek umur yang muda. Banyak program yang berunsur lucah disiarkan sama ada melalui media cetak mahupun media elektronik. Justeru. Para remaja haruslah menanamkan pendidikan agama dan moral dalam diri mereka agar tahap kemantapan minda mereka berjalan seiring dngan perubahan masa. Faktor lain juga boleh ditinjau dari sudut media massa. Menurut keratan akhbar di atas. Hal ini kerana remaja beranggapan bahawa apa-apa yang dilarang agama dan bertentangan dengan nilai kebudayaan. . Rakan sebaya yang negatif mempengaruhi remaja untuk bertingkahlaku bertentangan dengan tuntutan agama dan norma masyarakat. mempunyai pencapaian akademik yang rendah ataupun sudah berhenti bersekolah. remaja mudah terpengaruh dengan rakan sebaya lantaran hasutan mereka yang menggambarkan kenikmatan dalam melakukan seks bebas. Media massa mampu memberi kesan negatif dan mempengaruhi pemikiran generasi muda. Faktor utama seperti yang dinyatakan dalam lampiran akhbar di atas adalah pengaruh rakan. Kumpulan remaja yang terlibat dengan gejala seks bebas ini adalah daripada kalangan pelajar yang tidak berminat untuk belajar. kebanyakan remaja yang terlibat denngan gejala ini adalah dari kalangan remaja Melayu beragama Islam. mereka cepat sedar kerana didikan agama dapat menjadi perisai dalam diri remaja untuk menjauhi perkara yang dilarang. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan berlakunya gejala seks bebas ini.

Kerajaan juga berperanan untuk mengatasi gejala ini daripada terus membarah dan merosakkan generasi akan datang. Hal ini boleh dilaksanakan dengan beberapa pelan dan strategi bagi mengelakkan perlakuan seks bebas daripada berleluasa. Hal ini diharapkan dapat mengurangkan gejala seks bebas dalam kalangan remaja Malaysia. keluarga dan masyarakat juga penting dalam menanggani gejala seks bebas ini. lemah lembut dan memberi jalan penyelesaian kepada mereka. Antara yang boleh dilaksanakan oleh pihak kerajaan adalah dengan memantau aktiviti-aktiviti hiburan yang melibatkan para remaja. peranan sahabat. Selain itu. pelbagai akta boleh diwujudkan bagi mendenda remaja yang terlibat dalam kegiatan seks bebas ini.Di samping itu. bertanyakan masalah yang dihadapi serta menasihati mereka dengan cara psikologi. remaja akan merasa diri mereka dihargai dan bersemangat untuk merubah corak kehidupan yang sedia ada ke arah membina peribadi yang unggul. Mereka haruslah sentiasa meluangkan masa dengan berkomunikasi. keluarga dan masyarakat haruslah membantu remaja daripada terus hanyut dalam arus kemaksiatan. Sahabat. . memberi perhatian. Dengan ini.

Sebagaimana yang dilampirkan dalam akhbar di atas.3 PEMBUANGAN BAYI Gejala pembuangan bayi merupakan kesinambungan daripada gejala seks bebas yang telah dikupas di atas. Saban hari. Status bayi luar nikah menjadi faktor utama bayi dibuang. pahala mahupun memikirkan nasib bayi yang dibuang.3. Faktor lain turut dikenal pasti adalah perasaan malu dan takut oleh remaja dan wanita yang . bayi-bayi yang tidak berdosa ini bagaikan sengaja dibunuh dengan cara yang amat kejam lantaran sikap remaja yang cuba menyembunyikan perbuatan nista mereka. Perbuatan terkutuk ini sanggup dilakukan demi mengelak kata-kata cacian masyarakat terhadap kehamilan luar nikah mereka tanpa mengira dosa. terdapat laporan bayi yang dijumpai dibuang merata-rata tanpa ada perasaan perikemanusiaan.

pelbagai langkah perlu dijalankan oleh kerajaan dengan mengkaji semula seksyen 317 dan 318 Kanun Keseksaan agar denda yang lebih berat dikenakan ke atas mereka yang bersalah agar remaja berasa takut dan serik untuk membuang bayi.hamil anak luar nikah kerana tidak mendapat sokongan keluarga dan masyarakat mengenai kehamilan mereka. Ekoran daripada itu mereka akan berhati-hati semasa bergaul dan menggelakkan hubungan yang melampaui batasan agama. Mereka juga hilang rasa tanggungjawab ke atas apa yang mereka lakukan hingga sanggup mengorbankan nyawa anak tersebut. hal ini juga berpunca dari sikap masyarakat yang tidak perihatin. Ibu bapa bayi yang dibuang pula tidak dapat dikesan sehingga masalah penjagaan bayi diserah bulat-bulat kepada pihak hospital dan Jabatan Kebajikan Masyarakat. Di samping itu. Pembuangan bayi juga disebabkan kurang pendidikan agama dan nilai murni serta tiada pengetahuan mengenai khidmat bantuan sosial yang disediakan agensi kerajaan dan bukan kerajaan (NGO). Selain itu. iaitu dengan menggugurkan kandungan dan membuang sahaja bayi yang telah dilahirkan. Natijahnya. dan mentaliti mereka yang hanya menuding jari terhadap golongan remaja tanpa menegur atau memperbetul kesilapan yang terlanjur dilakukan para remaja. kesilapan yang paling nyata ialah sikap wanita dan lelaki yang melakukan zina dan seks bebas. Hal ini menyebabkan para remaja berfikiran bahawa amat mudah untuk menyelesaikan masalah kehamilan luar nikah. tidak endah. Di samping itu. didikan agama yang sempurna juga perlu diberikan kepada anak-anak seawal usia demi memandu mereka ke arah kebaikan. hanya berpeluk tubuh. mereka akan mengamalkan cara hidup sihat dan nilai murni . Nescaya dengan iman yang kukuh mereka tidak mudah terpengaruh dengan gejala dan persekitaran yang negatif. Hukuman yang kurang berat juga menggalakkan kes-kes pembuangan bayi ini di mana hukuman yang dikenakan hanya penjara dan denda yang mampu dilaksanakan oleh pesalah. Justeru. Maka segala perbuatan haram dan berdosa seperti seks bebas dan pembuangan bayi dapat dihindari.

.masyarakat Timur.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful