[1

]

[2]

Μια ιδέα του Μπάμπη Καββαδία
Ένα πραγματικό περιστατικό.
Μια ιστορία εποχής, που σε κάποια
κινηματογραφική ή τηλεοπτική βερσιόν
θα μπορούσε να συνδυάζει το μελό
των τούρκικων σειρών και την
καλαισθησία της παραγωγής του
«Νησιού».

Στο εξώφυλλο: «Beauté orientale», του Léon François Comerre (1850-1916)
Στο οπισθόφυλλο: Χαλκογραφία από το «Greece: Pictorial, Descreptive and Historical»,
του Christopher Wordsworth, Λονδίνο, 1844.
[3]

[4] .

Πριν λίγο καιρό ο Καρπούζης είχε πεθάνει και η κοπέλα και η μητέρα της ζούσαν μαζί με έναν ξάδελφο του Καρπούζη.είχε αρραβωνιάσει την κοπέλα με έναν ξάδελφό της –«μέθυσον και άθλιον ως κατασπαταλεύοντα όλην την πατρικήν του περιουσίαν». κ. η οποία όμως είχε τουρκίσει την περίοδο της Επανάστασης. Αναγνωστόπουλου. Στους Χαλκιδαίους που την ανακαλύπτουν εκεί πέρα και την ρωτούν ποιος είναι ο πατέρας της και πού είναι το πατρικό της για να τη στείλουν πίσω. στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.είναι χριστιανή και ότι θέλει να βρει καταφύγιο ανάμεσά τους. το σόι του πατέρα –με την ανοχή της μητέρας της. Η μητέρα της Ρεφιγιέ ήταν Ελληνίδα. απαντάει ότι -παρά το τούρκικο ντύσιμό της. για να αποφασιστεί τι θα γίνει με του λόγου της. [5] . Στο χώρο έξω από το Διοικητήριο είχε από νωρίς μαζευτεί πλήθος κόσμου.Η ιστορία Στις αρχές Αυγούστου του 1841 μια 16χρονη κοπέλα το σκάει από ένα πλουσιόσπιτο της οθωμανικής συνοικίας της Χαλκίδας (κοντά στο Κάστρο) και καταφεύγει στη χριστιανική πλευρά. Από την μια πλευρά ήσαν οι Οθωμανοί κάτοικοι της Χαλκίδας. Με παρέμβαση του Δημάρχου Χαλκίδας διανυκτερεύει στο σπίτι του εφημέριου της Αγίας Παρασκευής παπα-Αναστάση. και από την άλλη οι Χριστιανοί. Από την διαδικασία που ακολούθησε προέκυψαν τα εξής: Η κοπέλα ονομαζόταν Ρεφιγιέ και ήταν 16 ετών. ονόματι «Καρπούζης» και ήταν ιδιαιτέρως ευκατάστατος. Π. Επειδή η Ρεφιγιέ ήταν σε ηλικία γάμου. Την επόμενη ημέρα η κοπέλα οδηγήθηκε ενώπιον του Διοικητή της Ευβοίας. Α. Ο πατέρας της ήταν ένας Τούρκος.

Βλέποντας οι Οθωμανοί ότι είναι αδύνατο να μεταστρέψουν την γνώμη της κοπέλας. Οι οθωμανοί –οι συγγενείς του Καρπούζη και οι τούρκοι γέροντες του τοπικού συμβουλίου. Στις κατηγορίες ότι θέλει να απαρνηθεί την μουσουλμανική θρησκεία λόγω κάποιου έρωτα. παρά να την επιστρέψουν στο σπίτι από το οποίο το είχε σκάσει. απάντησε ότι δεν γνωρίζει τι είναι αυτό. ότι εκεί οι γυναίκες «ζουν κεκλεισμέναι και εις αιώνιον φυλακήν. μιας και ήταν ήδη αρραβωνιασμένη –σύμφωνα με τα δικά τους έθιμα. μιας και «του έρωτος και της απάτης το στοιχείον δεν δύναται να λάβη χώραν ποσώς εις τας γυναικωνίτιδας των Οθωμανών».Οι συγγενείς του πατέρα της κοπέλας και η μητέρα της την κατηγορούν ότι η θρησκευτική της μεταστροφή ήταν ψεύτικη. Η κοπέλα από την άλλη ορκίστηκε ότι είναι πραγματική χριστιανή. άρχισαν να πιέζουν τον Διοικητή να τους την παραδώσει αυθαίρετα: «Τζάνουμ! Γι’ αφεντιά σου Πασιάς είσαι. Επίσης «μετά μεγάλης απαραδειγματίστου παρρησίας» είπε ότι καλύτερα θα ήταν να την σκοτώσουν. ειμή πως δεν έχουν αλύσους εις τους πόδας».και κατά συνέπεια άνηκε στον μέλλοντα άντρα της. και ότι αυτό που ήθελε να αποφύγει η κοπέλα ήταν ο γάμος με τον ξάδελφό της. μιας και ήταν ερωτευμένη με κάποιον άλλον. και κατά συνέπειαν δεν βλέπουν ουδένα άνθρωπον. ότι πίστευε τόσον καιρό στα κρυφά και ότι βρισκόταν πλέον σε ηλικία που μπορούσε να παίρνει μόνη της αποφάσεις για τον εαυτό της και τη ζωή της. ότι είχε γίνει κατ’ υπόδειξη των συγγενών της μητέρας της. οι οποίοι παρέμεναν Χριστιανοί. ώστε από τους φυλακισμένους δεν διαφέρουν. Ο Διοικητής ανταπάντησε ότι η κοπέλα ήταν μεγαλύτερη των έντεκα χρονών και φαινόταν ειλικρινής όσον αφορά τις προθέσεις της [6] .πίεζαν τον Διοικητή να παραδώσει σε αυτούς την κοπέλα. Πες τους στρατιώτας να την πάρουν και να μας την κάμουν τεσλίμι» (δλδλ να μας την παραδώσουν).

Αξιοπερίεργο είναι ότι ένας από τους ισχυρισμούς του Μουσούρου είναι ότι η πραγματική ηλικία της Ρεφιγιέ ήταν 11 ετών (!!!). η κοπέλα τέθηκε υπό την προστασία της συζύγου του υποστρατήγου Νικολάου Κριεζιώτη. δίνοντας βάση στα παράπονά του. για να παραπονεθούν για τη στάση του Διοικητή Αναγνωστόπουλου στον Αντιπρέσβυ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κύριο Μουσούρο. που ακολουθώντας το παράδειγμά της το είχαν σκάσει από τα σπίτια τους) πέρασε με επιτυχία δύο φορές από την επιτροπή [7] . Εν τω μεταξύ η Ρεφιγιέ – Καλλιόπη (μαζί με άλλες δύο νεαρές τουρκάλες. Ο Μουσούρος πραγματοποίησε διάβημα στην Ελληνική Κυβέρνηση και στο Υπουργείο Εξωτερικών. απέστειλε τον Ρήγα Παλαμήδη στη Χαλκίδα για να ερευνήσει τις καταγγελίες κατά του Διοικητή Αναγνωστόπουλου. Παρ’ όλ’ αυτά θα την ξαναεξέταζε την επόμενη ημέρα. και η Κυβέρνηση. δίνοντάς της το όνομα Καλλιόπη. κάτι που βέβαια δεν ευσταθούσε και ήταν πολύ εύκολο να αποδειχθεί ψευδές. και την πάντρεψε με τον –προσφάτως προβιβασθέντα στο βαθμό του Ανθυπασπιστή του Τετάρτου Τάγματος των Ακροβολιστών. το οποίο θα επιβεβαίωνε ή όχι την ειλικρίνεια της μεταστροφής της. η οποία την βάφτισε Χριστιανή. Την επόμενη ημέρα η κοπέλα φάνηκε ακόμα πιο αποφασισμένη να γίνει χριστιανή και ο Διοικητής αποφάσισε να τη στείλει στην Αθήνα.Βασίλειο Μπών (καταγωγής κατά πάσα πιθανότητα από την Τήνο). για να εξεταστεί από ειδικό εκκλησιαστικό συμβούλιο. κατευθύνθηκαν γρήγορα στην Αθήνα. Οι Οθωμανοί. στρατιωτικού και οικονομικού παράγοντα της περιοχής.να ασπαστεί τη χριστιανική πίστη. βλέποντας ότι τίθενται προ τετελεσμένων γεγονότων. του σημαντικότερου πολιτικού. Μέχρι να αναχωρήσει για την Πρωτεύουσα. οπότε την ξανάστειλε στον παπα-Αναστάση για να διανυκτερεύσει.

Για να παράσχει ικανοποίηση στην Υψηλή Πύλη.που θα εξέταζε το αν είναι ειλικρινής η μεταστροφή της και τις γνώσεις της πάνω στην χριστιανική θρησκεία. Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ότι οι Οθωμανοί συνέχισαν να ασκούν αφόρητες πιέσεις για να τους παραδοθεί η κοπέλα. Όσον αφορά στο ζευγάρι Καλλιόπης – Βασίλη δεν έχουμε παραπάνω πληροφορίες. Με μεγάλη δυσκολία μπορούμε να ιχνηλατήσουμε την πορεία του Βασίλη στον Ελληνικό Στρατό ως εξής: Προήχθη από τον βαθμό του Επιλοχία στο βαθμό του Ανθυπασπιστή στα τέλη του 1840. Ίσως γι’ αυτό και δεν βλέπουμε το όνομά του να συμπεριλαμβάνεται στις λίστες των εγγάμων στελεχών του 4ου τάγματος πεζικού (Ακροβολιστών) για το γ΄ και το δ΄ Τρίμηνο του 1841. Κάποια στιγμή αμέσως μετά το γάμο του με την Ρεφιγιέ εγκαταλείπει το στράτευμα. [8] . η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε το ξήλωμα του Αναγνωστόπουλου (ο οποίος ήταν και αυτός επιφανές μέλος του φιλορωσικού κόμματος) από την Διοίκηση Ευβοίας και τη δυσμενή μετάθεσή του στη Θήρα. Σαλωνιτίδου.» Ο συγκεκριμένος Αστυνόμος δεν είναι άλλος από τον Δημαστυνόμο Νικόλαο Πετροκόκκινο. Αλλά μόλις μετά δακρύων εδυνήθην να τον πείσω να αναχωρήση. που εκδόθηκαν στη Χαλκίδα στις 03/10/1841 και 31/12/1841 αντίστοιχα. σημαίνον στέλεχος του Ρωσικού Κόμματος. λίγο μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. σύμφωνα με καταγγελία της ίδιας της Ρεφιγιέ-Καλλιόπης στις 13 Σεπτέμβρη. ο οποίος αποπέμφθηκε από την υπηρεσία το καλοκαίρι του 1843 για να επιστρέψει σε αυτήν πανηγυρικά το Σεπτέμβρη το ίδιου έτους. ένθα φιλοξενούμαι και ζητεί να με αποσπάση βιαίως δια να με παραδώση εις τον οθωμανικόν Πρέσβυν ή εις την μητέρα μου. ενώ τον βλέπουμε να επανέρχεται σε αυτό με τον ίδιο βαθμό «με αρχαιότητα από 16 Νοεμβρίου 1842». Μάλιστα. «την 11 τούτου έρχεται ο αστυνόμος εις την οικίαν του Δ.

να εγκαταλείπει το σχολείο στην πρώτη μόλις τάξη. των οποίων ο γιος (Νικόλαος. Σπάρτη.Το 1845 ο Μπον μετατίθεται στο 1ο Τάγμα Πεζικού. γιο ανθυπολοχαγού από τη Σπάρτη. 11 χρονών. στη Λευκάδα. [9] . οι λόχοι του οποίου ήσαν διασκορπισμένοι στην Πελοπόννησο (Τρίπολη. Ενδεχομένως να πρόκειται για τον εγγονό των Βασιλείου και Καλλιόπης Μπον.) να ακολούθησε και αυτός στρατιωτική σταδιοδρομία. τη περίοδο 1888-1890. Καλαμάτα κλπ).. εντοπίζουμε κάποιον Σπυρίδωνα Μπον του Ν. ενώ προάγεται με μεγάλη καθυστέρηση στο βαθμό του ανθυπολοχαγού το 1846. Αρκετά μεταγενέστερα.

μέσα ακριβώς στην Επανάσταση. διαθέτει υποτυπώδη όργανα διοίκησης (συμβούλιο γερόντων) και δεν διστάζει όποτε θεωρεί ότι αδικείται από τους εκπροσώπους της εξουσίας του Ελληνικού Κράτους να καταφεύγει στην προστασία του Πρέσβη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ενδεχομένως η μητέρα της να υπέστη ατίμωση από τον Καρπούζη. Ελληνίδα. Αντίθετα.Η μυθοπλασία Τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά μπορούμε να τα πλαισιώσουμε με διάφορα -επινοημένα από εμάς αλλά όχι και τόσο μακριά από την τότε ιστορική πραγματικότητα.  Η μητέρα της Ρεφιγιέ. όντας 16 χρονών τον Αύγουστο του 1841. είκοσι χρόνια μετά την Επανάσταση και δέκα χρόνια μετά τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους.στοιχεία και να δημιουργήσουμε έτσι μια πολύ δυνατή και συγκινητική ιστορία. η οικογένειά της να την έθεσε στο περιθώριο (ίσως να την είχαν και λογοδοσμένη και η ατίμωσή της να ήταν ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στην τιμή της οικογένειας) και έτσι ο μόνος τρόπος για να βρει ένα σπιτικό να «κρυφτεί» θα ήταν να ασπαστεί τη μουσουλμανική πίστη και να αναγκάσει τον ατιμάσαντα αυτήν να την παντρευτεί. οι συγγενείς της μητέρας διατηρούν σχέσεις με την Ρεφιγιέ.  Η ειρηνική συνύπαρξη Οθωμανών και Ελλήνων στην Χαλκίδα. Η Ρεφιγιέ. κι έτσι εξηγείται το μένος της μητέρας της εναντίον της. Καρπός αυτής της ατιμίας ήταν η Ρεφιγιέ. Η μάνα βλέπει την Ρεφιγιέ σαν την αιτία για την καταστροφή της ζωής της και θέλει τη δυστυχία της. που εκτουρκίστηκε μέσα στη φωτιά της Επανάστασης. Γιατί. περίπου 35 ετών. γεννήθηκε το 1825. χριστιανή. επηρεάζοντάς την. Η οθωμανική παροικία λειτουργεί με βάση τις αρχές και της παραδόσεις της. και παρακάτω). αλλαξοπίστησε και έγινε μουσουλμάνα. [10] . Η συνύπαρξη αυτή δεν φαίνεται να διακόπηκε ούτε καν από την βία της Επανάστασης (βλ.

συνέβαλε ενεργητικά. όπου η Ελλάδα –έστω και ανεπίσημα. Έχουν προηγηθεί αποτυχημένα επαναστατικά κινήματα σε Θεσσαλία και Κρήτη. [11] . βέβαια. συμμορίες ληστών που επιζητούσαν με αυτόν τον τρόπο να πάρουν χάρη. Βελέντζας. Τσάμης Καρατάσος) μέχρι και παρανόμους. Ο Αντιπρέσβυς Μουσούρος βέβαια δεν χάνει ευκαιρία. η οποία αποτελούσε εμπόδιο στην πολιτική Ρωσίας και Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο). δέσμια της Αγγλικής εξωτερικής πολιτικής (η οποία δεν επιθυμούσε την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. προσπαθεί να αποφεύγει κάθε ένταση με την γείτονα Τουρκία. Το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο γύρω από την περιπέτεια της Ρεφιγιέ. στέλνοντας καραβιές εθελοντών στα εξεγερμένα μέρη: Από εν ενεργεία αξιωματικούς με ολόκληρα στρατιωτικά σώματα (π. Η Ελληνική Κυβέρνηση. τα περίφημα Μουσουρικά. όπου ο Κριεζιώτης πήρε άσυλο από τους Οθωμανούς. το οποίο στη συνέχεια θα του το κόψουν) και καταφεύγει με ελάχιστα παληκάρια του σε κάποιο πλοίο που τους οδήγησε πρώτα στην τουρκοκρατούμενη Σάμο και τελικά στη Σμύρνη. Εναντίον του Κριεζιώτη κινητοποιήθηκε όλος ο Ελληνικός Στρατός και αρκετοί εμπειροπόλεμοι ληστές με τις συμμορίες του. ενώ δεν ήσαν λίγες οι αποσκιρτήσεις από το ένα στρατόπεδο στο άλλο. να προβαίνει σε διαβήματα διαμαρτυρίας για διάφορα γεγονότα (συμμετοχή Ελλήνων στην Επανάσταση των Κρητών.  Περπατώντας μακριά από το τι συνέβη μάλλον στην πραγματικότητα. θα μπορούσαμε να δούμε τον Αξιωματικό Βασίλειο Μπόν να συμμετέχει στο στασιαστικό κίνημα του Νικολάου Κριεζιώτη που ξεσήκωσε όλην την Εύβοια το καλοκαίρι του 1847.χ. ενώ μερικά χρόνια αργότερα θα είναι ο πρωταγωνιστής της μεγαλύτερης μέχρι τότε κρίσης των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. που λύθηκε με ταπεινωτικούς για την Ελλάδα όρους μετά και την επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων. Σε μια από τις μάχες των δυνάμεων του Κριεζιώτη με τον Ελληνικό Στρατό ο καπετάνιος πληγώνεται βαριά από βλήμα πολυβόλου (στην κοιλιά και στο χέρι. πήγαινέλα των ληστών στα Ελληνοτουρκικά μεθόρια κλπ).

 Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το πώς προσπαθεί απεγνωσμένα η Ρεφιγιέ να ξεφύγει από το μέλλον που της επιφυλάσσει ο γάμος με έναν μουσουλμάνο (χειρότερο από τη σκλαβιά) και το ότι προτιμά ανεπιφύλλακτα το να ασπαστεί μια θρησκεία/κουλτούρα η οποία είναι και αυτή αρκετά καταπιεστική για τη γυναίκα. βλέπουμε να συγκρούονται τα έθιμα και οι παραδόσεις με τους θεσμούς και τους νόμους. Αφ’ ενός οι Μουσουλμάνοι και αφ’ ετέρου οι Χριστιανοί.Οι συγκρούσεις  Σε πρώτο πλάνο βλέπουμε να συγκρούονται οι δύο θρησκοληψίες/φανατισμοί. ακόμα και αν γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον χώρο που τη συγκεκριμένη περίοδο οριοθετείτο ως «Βασίλειο της Ελλάδας» λογίζονται Τούρκοι.  Σε δεύτερο επίπεδο έχουμε προσωπικές συγκρούσεις – δράματα. [12] . Οι συγκεκριμένες θρησκοληψίες ταυτίζονται και με τις εθνικές. με αιτίες έρωτες.  Σε τρίτο επίπεδο έχουμε ένα χοντρό διπλωματικό και παραπολιτικό παιχνίδι. προσβολές τιμής κλπ. Οι Χριστιανοί ήσαν οι Έλληνες και οι μουσουλμάνοι.  Παράλληλα.

Σχεδιάγραμμα της πλοκής  Η ιστορία μας ξεκινά το 1825 στη Χαλκίδα. Μια παρέα φουστανελοφόρων στρατιωτών κατηφορίζει τραγουδώντας δυνατά κάποιο ρουμελιώτικο τραγούδι –προφανώς τύφλα στο μεθύσι. Μια παρέα κοριτσιών. Γρήγορα όμως αλλάζει γνώμη. Φτάνει σε ένα πλούσιο σπίτι –του οποίου όμως τα παράθυρα ήσαν σκοτεινά. Πάνω στη Μαύρη Γέφυρα της Χαλκίδας κοντοστέκεται πάνω από τα νερά και μοιάζει σαν να σκέφτεται σοβαρά το να πηδήσει. ο οποίος εκείνη την ώρα της ημέρας ήταν πολυσύχναστος: Όχι μόνο Τούρκοι. τυλίγει ακόμα πιο σφιχτά πάνω της τα κουρελιασμένα σχεδόν φορέματά της και αρχίζει να τρέχει προς το μαχαλά που βρισκόταν κάτω από το Κάστρο της Χαλκίδας. πήγαιναν συνεχώς πάνω κάτω. μέσα στον πανικό τους να σηκώσουν από [13] . είναι μαζεμένα γύρω από μια βρύση και συνομιλούν στα τούρκικα. Πειράζουν η μία την άλλη και γελάνε. Βλέποντας την παρέα των κοριτσιών στη βρύση οι φουστανελοφόροι ξεκόβουν από το δρόμο και κινούνται προς το μέρος τους. lütfen!»  Μεταφερόμαστε στα 1841. γύρω στα 18. την άνοιξη. με παρδαλά ρούχα με έντονα χρώματα και με μαντήλια τυλιγμένα γύρω από τα κεφάλια τους να καλύπτουν σχεδόν όλο τους το πρόσωπο. αλλά και Έλληνες. Η βρύση εκείνη βρίσκεται δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στο φρούριο της Χαλκίδας. τρέχει κλαίγοντας στο πηχτό σκοτάδι. Πιάνεται από την κουπαστή της γέφυρας και κοιτάζει προς τα αφρισμένα κύματα. σχεδόν ουρλιάζοντας γοερά στα ελληνικά και στα τουρκικά «Ανοίχτε παρακαλώ! Açmak. Μια βροχερή νύχτα μια νεαρή κοπέλα. Αρχίζουν να πειράζουν τα κορίτσια με προστυχόλογα. πολίτες και στρατιωτικοί. Οι κοπέλες. προσβάλλοντας και την θρησκεία τους. λόγω της προχωρημένης ώραςκαι αρχίζει να χτυπάει απελπισμένη την πόρτα. έχοντας ταυτόχρονα το νου τους και στα ακριβά τους μπότια και τις κανάτες που κουβαλάνε για να πιάσουνε νερό και να το πάνε στα σπίτια τους.

που κρατούσε τρέμοντας το μαντήλι που της είχε αφαιρέσει ο στρατιώτης στο πρόσωπο.χάμω τα κανάτια τους και να φύγουν. απειλώντας τον να του φτιάξει τέτοια αναφορά που θα τον έστελνε κατ’ ευθείαν να του κόψει ο δήμιος την κεφάλα στη γκιλοτίνα. Τραβάει απότομα το στρατιώτη. οπότε έβρισκε έτσι την ευκαιρία να λέει δυο κουβέντες προς την κοπελιά. Εκεί για πρώτη φορά ο αξιωματικός μαθαίνει το όνομά της και αυτή το δικό του. μιλώντας κρυφά η μία στην άλλη. βρίσκονται περικυκλωμένες σχεδόν από την παρέα των στρατιωτών και τους κοιτάζουν έντρομες. Ο αξιωματικός σταματούσε λίγο να πιάσει την ανάσα του και να πιεί λίγο νερό.  Πολύ σύντομα αναπτύσσεται ένα ειδύλλιο ανάμεσα στους δύο νέους. Κάποια στιγμή ο αξιωματικός πρότεινε να συναντηθούν κάπου μονάχοι τους. Τον βρίζει και τον δέρνει. Ρεφιγιέ και Βασίλης. Η κοπέλα δεν του λέει αν δέχεται ή όχι. την ώρα που τα μάτια της τον κοιτάζουν με αγωνία. σε κάποια εξοχή. Μόλις οι στρατιώτες απομακρύνονται. του τάγματος των ακροβολιστών). ο πιο φωνακλάς. αλλά την ώρα του ραντεβού ήταν στο μέρος που της είχε πει ο νέος. και με τις άλλες κοπέλες να χαχανίζουν και να τη σχολιάζουν. μακριά από τα βλέμματα των κοριτσιών και των περαστικών. περιορίζει την προσοχή του στην πιο λυγερόκορμη από τις κοπέλες. με αυτήν να γίνεται κατακόκκινη από την ντροπή. Απλώνει το χέρι του για να απομακρύνει το μαντήλι που κρύβει το πρόσωπο της κοπέλας. Ένας από την παρέα. έτσι ώστε σχεδόν κάθε μέρα την ίδια ώρα η κοπελιά να πηγαίνει εκεί να πιάνει νερό και ο αξιωματικός να ανεβαίνει ή να κατεβαίνει στο δρόμο του φρουρίου. εμφανίζεται ένας νεαρός αξιωματικός (φουστανελοφόρος και αυτός. [14] . ο αξιωματικός γυρνάει προς την κοπέλα. κάτω από κάποιο δέντρο. Τη στιγμή που το σκληρό του χέρι τραβάει προς τα κάτω το μαντήλι. τον απομακρύνει από την κοπέλα και μπαίνει ανάμεσα σε αυτόν και αυτήν. Προσάρμοσαν τα προγράμματά τους. Στην αρχή περιορίζονταν σε απλές ανταλλαγές ματιών γεμάτων νόημα στο σημείο εκείνο που γνωρίστηκαν.

οπότε τώρα κουμάντο στο σπιτικό έκανε ο ξάδερφος και κληρονόμος του. αυτήν θα την διώχναν από το σπίτι κλπ κλπ κλπ. Ένα πλούσιο τούρκικο σπίτι. Αυτό που του λένε όλοι είναι ότι ο πατέρας της. Ανανεώνουν το ραντεβού τους και επιστρέφουν ο καθένας στις δουλειές του. Προς στιγμήν πέρασε και από το μυαλό της το ενδεχόμενο να την βαρέθηκε ο Βασίλης και να βρήκε την ευκαιρία να απομακρυνθεί από αυτήν. Κανείς δεν επρόκειτο να δει με καλό μάτι την ένωσή τους. Αυτός θα αποτασσόταν. σαν να πρόσεχαν τα λόγια τους μην τους ξεφύγει κάτι που δεν θα έπρεπε. Η πρώτη μας εντύπωση είναι ότι δεν της άρεσε η επιλογή λόγω του χαρακτήρα του υποψήφιου γαμπρού: μέθυσος και τυχοδιώκτης. Αυτό το μαθαίνει από την μάνα της. παρόλο που φοβήθηκε να την εκφράσει.  Παράλληλα με τα τεκταινόμενα στο σπίτι του Καρπούζη. είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το προξένεμά της σε κάποιον γαμπρό. ο Καρπούζης. Κάποιοι όμως. τον εξάδελφό της.η Ρεφιγιέ ανακοινώνει στον Βασίλη το δυσάρεστο νέο. Μεταφερόμαστε στο σπιτικό της Ρεφιγιέ. ήταν ένας από τους πιο πλούσιους κτηματίες της περιοχής. Πριν λίγο καιρό είχε πεθάνει ο πατέρας της. παρακολουθούμε τον Βασίλη να ρωτάει τον κόσμο που γνώριζε στην Χαλκίδα για το σόι της κοπελιάς.  Στο επόμενο ραντεβού τους –βρισκόμαστε ήδη σχεδόν στα μέσα του καλοκαιριού. μια μέρα που επιστρέφει από ένα από τα κρυφά της ραντεβού με τον Βασίλη. οι γεροντότεροι. Η μάνα της δεν φαίνεται ιδιαίτερα ενθουσιώδης με αυτήν την επιλογή του ξάδερφου του άντρα της. διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο ήταν αναπόφευκτο. Η Ρεφιγιέ μάλλον είχε διαφορετική άποψη. φαίνονται πιο δισταχτικοί στις κουβέντες τους. που σπαταλούσε την πατρική περιουσία. [15] . Η λύση που προκρίθηκε ήταν να παντρευτεί η κοπέλα τον γιο του προστάτη συγγενή της. Ο έρωτάς του ήταν απαγορευμένος. Ο Βασίλης. σαν να εγκαταλείπει τη μάχη. Μιας και λοιπόν η κοπελιά ήταν ήδη σε ηλικία γάμου.

 Στο αρχοντικό του Καρπούζη η Ρεφιγιέ έρχεται σε σύγκρουση με τη μάνα της. Δεν καταδέχτηκαν να ακούσουν ούτε κουβέντα σχεδόν από τον Βασίλη. Καρπός αυτού του βιασμού ήταν η Ρεφιγιέ. την Κατερίνα. η μάνα ξεσπάει. Κάποιον από τα βάθη της Τουρκιάς. Αλλαξοπίστησε. Αρκεί να την αποδέχονταν οι παλιοί συγγενείς της μάνας της. Πώς το 1825 βίασε και γκάστρωσε μια Ελληνίδα. να την πάρει μαζί του και να την απαλλάξει από την παρουσία της. Ο Βασίλης πάει σε κάποιο καφενείο και αρχίζει να μπεκροπίνει. Ήθελε κάποιον άλλο. [16] . Μετά από αρκετές βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Η μάνα της Ρεφιγιέ. Την αιτία που απαρνήθηκε την ζωή που ήθελε και κλείστηκε φυλακισμένη σχεδόν στο χαρέμι του Καρπούζη. ο οποίος του λέει ό. Κι έτσι της αποκαλύπτει το παρελθόν της. τι ξέρει για τον μακαρίτη Καρπούζη και την οικογένειά του. Εκεί πετυχαίνει και κάποιον παλιό Χαλκιδαίο.  Στην επόμενη συνάντησή τους οι δύο νέοι ανταλλάσουν τα νέα που μάθανε και σχεδιάζουν το πώς θα δραπετεύσει η Ρεφιγιέ από τη φυλακή της και θα παντρευτεί τον έρωτά της. αυτό που σχεδόν την ίδια στιγμή μάθαινε και ο Βασίλης. Αυτό θα αναλάμβανε να το εξασφαλίσει ο Βασίλης. δεν ήθελε αυτόν για άντρα της κόρης της. Να μην την ξανάβλεπε μπροστά της. τους ατίμασε και η Ρεφιγιέ ήταν η ζωντανή απόδειξη αυτής της ατιμίας. η Κατερίνα. Αυτή εγκατέλειψε την οικογένειά της και πήγε στον Καρπούζη. που αν και βλέπει ότι ο γαμπρός που της προορίζουν είναι μέθυσος κλπ δεν κάνει τίποτα για να την απαλλάξει από αυτόν.  Οι συγγενείς είναι αρνητικοί σε αυτήν την ιδέα. αυτήν την αιτία της καταστροφής της. Όντως. πήρε το όνομα Müberra («γυναίκα της οποίας καθαρίστηκε η τιμή») και τον παντρεύτηκε.

Για μια ακόμα φορά η καταραμένη να μη στεριώσει πουθενά Ρεφιγιέ βρίσκεται στο δρόμο. Ήταν πολύ δύσκολο για την Ρεφιγιέ να βρεθεί εκεί πέρα. [17] . Στο επόμενο ραντεβού ο Βασίλης ανακοινώνει τα αποτελέσματα των προσπαθειών του στην Ρεφιγιέ και η κοπέλα απελπίζεται. για να συναντήσει τον Βασίλη. Είναι Χαλκιδαία. Περιουσίες δημεύτηκαν. αγνοώντας τι άλλο της επεφύλασσε το μέλλον. το Ελληνικό Κράτος φάνηκε ιδιαίτερα εκδικητικό σε όσους είχε αφήσει πίσω του αυτός και οι σύντροφοί του. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι τώρα ο καιρός είναι καλός –αρχές Αυγούστου γαρ. τι ερχόταν να την έβρισκε στο πλάι του άντρα της. Την βλέπουμε να περνάει την ίδια γέφυρα που πριν 16 χρόνια πέρασε η μάνα της.Καλλιόπη στη Σμύρνη. συνεργάτες διώχθηκαν και εκτελέστηκαν κλπ. προς την κουπαστή της γέφυρας.  Η τελευταία σκηνή της ιστορίας διαδραματίζεται το Σεπτέμβρη του 1847.και νύχτα φωτίζεται από λαμπερά αστέρια. ο οποίος είχε καταφύγει εκεί πέρα ακολουθώντας τον κινηματία Νικόλαο Κριεζιώτη. Τουλάχιστον ό.  Η συνέχεια στηρίζεται πάνω κάτω στα ανωτέρω περιγραφόμενα πραγματικά περιστατικά. στο κατάστρωμα του ατμοπλοίου που μεταφέρει την Ρεφιγιέ . πλέον νιώθει πιο πολύ ελληνίδα και Χριστιανή. οπότε θα διεκδικούσε το μέλλον της ως τέτοια. Βασίλη. Μετά την κατάπνιξη του κινήματος του Κριεζιώτη. Σχεδόν κάνει τις ίδιες κινήσεις.  Παίρνει την απόφαση να το σκάσει.

προσκέφαλο και κάθεται.). Περβόλι είν’ ο γάμος μου. μιας και η ιστορία του: α) λαμβάνει χώρα μέσα σε κάποια Αγία Παρασκευή (το –τότεχωριό ή κάποια εκκλησία. Τα τρία ποτάμια το νερό. 3. και β) περιλαμβάνει μια κόρη που λαχταρά να παντρευτεί και μια μάνα που φαίνεται να τη φθονεί. «Μνημεία της Ιστορίας των Αθηνών». 1892 [18] . ίσως και οι στίχοι του να αποτελέσουν το τραγούδι των τίτλων. είν’ το πολύ συμπεθεριό. Εξήγα μάννα μ’ τόνειρο ξήγα το μάννα μ’ ξήγα το. Αθήνα. γυαλί κ’ επιτηδειάζεται. μαντήλι και σφογγίζεται.Το τραγούδι των τίτλων Ένα παλιό αθηναϊκό δημοτικό τραγούδι ενδεχομένως να μπορεί να ταιριάξει κάπου σε αυτήν την ιστορία. και πύργος είν’ ο άνδρας μου. Μες στην αγιά Παρασκευή κόρη κοιμάται μοναχή κοιμάται κ’ ονειριάζεται βλέπει π’ αρραβωνιάζεται παίρνει νερό και νίβγεται. τ.» «Σκύλα μάννα μ’ μάννα μ’ σκύλα δεν μου το ξήγησες καλά. Μάννα μ’ τόνειρο που είδα γω ο θειός να το βγάλη σε καλό σε περιβόλι έμπαινα και σ’ ένα πύργ’ ανέβαινα και τρία ποτάμια με νερό. Πηγή τραγουδιού: Δημητρίου Καμπούρογλου. «Περβόλι είν’ ο τάφος σου κι ο πύργος είν’ ο λάκκο σου τα τρία ποτάμια το νερό τα δάκρυα που θα κάμω γω.

ως 500 το πλάτος. και άλλως τε νέον με τιμιότητα και ικανότητα περί το έργον του. Όν τινα μυρισθή ο κύρ Αναγνωστόπουλος. όπου τα τείχη δεν βρέχονται υπό του Ευρίπου. δια βαθείας και πλατείας ξηράς τάφρου. Επί Τούρκων. και ανατολικόν μήκος 23 31. υιόν πατρός οπλαρχηγού. 594 Μανθάνομεν εκ Χαλκίδος. μη Έλλην κατ’ αυτόν και ανάξιος να αποτελή μέρος εις την δημόσιον υπηρεσίαν. αλλ’ έχουσι πυργίδια. Η πόλις είναι περιτετειχισμένη. τον κ. φ. ως μη αποτελούντα μέρος της εντίμου ναπικής χορείας. αλλ’ αι οικίαι [19] . Αι οδοί είναι στενόταται. Οι πολυάριθμοι δε πτερωτοί λέοντες του Αγ. Αναγνωστόπουλος απέβαλεν ένα εκ των παλαιών υπαλλήλων της Διοικήσεως. 786 Ο ΠΟΡΘΜΟΣ ΕΥΡΙΠΟΣ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΣ […] Η δε Χαλκίς ευρίσκεται εις βόρειον πλάτος 38 26. του την νήσον από την στερεάν διαχωρίζοντος. Τα τείχη ούτε τα παχέα είναι ούτε τακτικώς κτισμένα. ότι ο Διοικητής κυρ. υπέρ πατρίδος πεσόντος εις το πεδίον της μάχης. φ. Ο πορθμός ούτος είναι μόνον εκατόν είκοσι πόδας πλατύς ενταύθα. φαίνεται. τοποθετημένη κατά το στενώτατον μέρος του Ευρίπου. είναι. Αλέξανδρον Σουλιώτην.400 ποδών το μήκος. Προφυλάσσεται δ’ έτι μάλλον. Χριστιανοί ποσώς δεν εκατοίκουν εντός της των τειχών περιφερείας. […] 22/01/1841 – Περιγραφή της Χαλκίδας ΑΘΗΝΑ (Αθήνα). Η εγκεκλεισμένη περιοχή είναι ως 2. Μάρκου τρανώτατα μαρτυρούν ότι υπό Βενετών ανηγέρθησαν.ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Αποδελτίωση Τύπου 22/02/1839 – Καταγγελία για τον Διοικητή Αναγνωστόπουλο ΑΘΗΝΑ (Αθήνα).

φ. και σχεδόν αμέσως πάλιν αναλαμβάνει την συνήθη ταχύτητα. 450 δε πλατύ. Πάντοτε όμως προς το νότιον μέρος ρέει ταχύτερα. πίπτον υποκάτω της γεφύρας ως ένα ήμισυν πόδα. καθότι υπέρκειται της πόλεως και κυριεύει αυτήν. καίτοι οπωσούν ο πλατύτερος. Η άνωθεν του Ευρίπου άγουσα είναι μάλιστα ελικοειδής και καλώς ωχυρωμένη.αρκετά ευρύχωροι.200 πόδας μακρόν. επίμηκες κτίσμα. Καραβαβάς Τουρκιστί καλούμενον. Υπάρχει δε και παρά τον αιγιαλόν της απέναντι στερεάς άλλο φρούριον. και το ελάχιστον βάθος εν καιρώ της μεγίστης των υδάτων υψώσεως είναι επτά πόδες. Γεννώνται δ’ ούτω δύω πορθμοί. Μεταξύ δε της πέτρας και των τειχών της Χαλκίδος υπάρχει διάστημα 33 ποδών. επί της οποίας είναι φρούριον ωκοδομημένον. Κατά το μέσον έχει ο Εύριπος πλάκα ή πέτραν. Είναι δ’ άσχημον. Διαφόρους πύλας έχει το φρούριον κατεσκευασμένας εις τρόπον πολύ περιπεπλεγμενον. χρησιμεύει μόνον εις πλοιαρίων διάβασιν. Τα τείχη τόσον είναι χαμηλά είς τινα μέρη. ότι πλοία 450 πόδας εκ της γεφύρας δεν αισθάνονται ποσώς το ρεύμα τούτο. ήτις είναι από τέσσαρα έως πέντε μίλια την ώραν. ήτις τοσούτον διεφήμισε τον πορθμόν του Ευρίπου. Αλλά το παραδοξότερον είναι. Τούτο ημπορεί να θεωρήται ως η ακρόπολις. επί λοφιδίου 130 πόδας υψηλού. 3/1841 ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ [20] . Μεταβάλλει δε εις ολίγα λεπτά την διεύθυνσιν. Κάποτε μεν ηρεμεί. περί τους 1. εξ ών ο μεν προς την στερεάν. Είναι δε όμοια και σύγχρονα με τα της πόλεως. Ενίοτε το ύδωρ ρέει ως οκτώ μίλια την ώραν. Ενταύθα συμβαίνει η θαυμαστή παλίρροια. καθότι το βάθος αυτού ποτέ δεν υπερβαίνει τους τρεις πόδας. σπάνια όμως. ώστε ανήρ δραστήριος ημπορούσε να πηδήση επ’ αυτών. […] 13/02/1841 – Προαγωγή του Μπον σε Ανθυπασπιστή ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Αθήνα).

εάν παρεσύρθη να πράξη τούτο από έρωτα. φ. και περί την τρίτην ώραν της νυκτός εύρον αυτήν εις την αυλήν της αγίας Παρασκευής. ώστε από τους φυλακισμένους δεν διαφέρουν. ειμή πως δεν έχουν αλύσους εις τους πόδας. [21] . […] 10/08/1841 – Απόδραση κοπέλας από σπίτι Τούρκου στη Χαλκίδα ΑΙΩΝ (Αθήνα). αλλ’ όχι τώρα.ΑΡΙΘ. Ήθελον να την δώσουν εις τον πατέρα της. ότι αυταί ζουν κεκλεισμέναι και εις αιώνιον φυλακήν. είμαι Χριστιανή και έχω πατέρα τον Ιησούν Χριστόν. αλλ’ αυτή έλεγε: Δεν έχω πατέρα. Ερωτηθείσα. 5 Αυγούστου. Ο Δήμαρχος πλησίον κατοικών εγερθείς του ύπνου απέσπασεν αυτήν από τας χείρας των άλλων και την απέστειλεν εις την οικίαν ενός Ιερέως. πεζικόν τάγμα (Ακροβολισταί). απεκρίθη. 12 Προβιβάζονται: […] Ως Ανθυπασπισταί: Οι επιλοχίαι: […] Βασίλειος Μπόν εις το 4. και κατά συνέπειαν δεν βλέπουν ουδένα άνθρωπον. VIII […] §. όπου παρευρίσκετο ο πατήρ της και πλήθος λαού. Εχθές δε παρουσιασθείσα εις τον Διοικητήν. 283 ΧΑΛΚΙΣ. ότι δεν έχει πατέρα. Η χωροφυλακή και η αστυνομία εβλήθησαν εις κίνησιν. Προχθές το βράδυ εδραπέτευσεν εντός του φρουρίου μας μία Οθωμανίς εικοσαετής κόρη ενός Δερβέν-αγά καλουμένου. ότι αυτός. ήτο μίαν φοράν πατήρ της. όστις ίσταται εκεί. και ότι καλήτερα έχει να την σκοτώσουν παρά να την παραδώσουν. ωμολόγησε μετά μεγάλης απαραδειγματίστου παρρησίας.

30. φ. η εθνική φωνή υψούται πλέον δια του Τύπου. δια να προλάβη παρόντα και μέλλοντα θύματα της βίας και απερισκεψίας. Ρήγαν Παλαμίδην λαβόντα εντολήν να αποδώση ταχείαν και πλήρη δικαιοσύνην εις όντινα ανήκει. Περίεργος ως προς την ουσίαν της περίστασίς τις παρουσιάζεται αξία της προσοχής του Περιοδικού Τύπου. μη θέλουσα να επιτρέψη επ’ ουδενί λόγω προσβολήν οιανδήποτε εις την καθιερωμένην υπό των νόμων ελευθερίαν του φρονείν και αφ’ ετέρου επιθυμούσα να μη διαταρχαθώσιν αι καλαί σχέσεις αι υπάρχουσαι μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και της Οθωμανικής Πόρτας. έτος Δ΄ Δυσάρεστοί τινες περιστάσεις ανεφάνησαν εσχάτως εις Χαλκίδα εις τας μεταξύ Ελλήνων και των Οθωμανών κατοίκων της πόλεως ταύτης σχέσεις. 27/08/1841 – Περισσότερα για την απόδραση της κοπέλας στη Χαλκίδα (α) ΑΙΩΝ (Αθήνα). Ο θρησκευτικός προσηλυτισμός.27/08/1841 – Η Κυβέρνηση αποφασισμένη να ρίξει τους τόνους. Καθ’ ήν ήδη ώραν η πολιτική τολμά εισχωρούσα και εις αυτάς των ανθρώπων τας συνειδήσεις.Μ. ο δε Νόμος καθίσταται το υποπόδιον ιδεών γελοίων. 288 Η Οθωμανική Πρεσβεία και το Ελληνικόν Υπουργείον. φ. σχετικά με το περιστατικό της Χαλκίδας Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Αθήνα). [22] . Η Κυβέρνησις της Α. ένεκα των οποίων η Κυβέρνησις ημών έλαβεν εν περιστάσει τοιαύτη μέτρων ουχί υπέρ εαυτής. αλλ’ υπέρ άλλου τρίτου. φαίνεται να ήναι η αιτία των διχονοιών τούτων η δώσασα αφορμήν εις παράπονα εκ μέρους των Οθωμανών προς την αρχήν. έπεμψεν εις Χαλκίδα τον Σύμβουλον της Επικρατείας εις τακτικήν υπηρεσίαν κ.

όπου ο άνθρωπος υπάρχει κεκλεισμένος ως θηρίον άγριον. Μπόν. ότι και εις την παρούσαν. Η μήτηρ αυτής ήτο πρότερον Ορθόδοξος Χριστιανή. Εν τοσούτω η μεν Ρεφιγιέ παραδοθείσα εις ένα των ιερέων της πόλεως. Η Ελληνική Κυβέρνησις είδεν. Ματαίως επρότεινεν εις αυτούς ο κ. αποθανών πρό χρόνων. Α. ονομαζομένη Ρεφιγιέ. ως και εις πάσαν άλλην περίστασιν. Αναγνωστοπούλου. εξετάσθη. Αναγνωστοπούλου παράπονα. Αναγνωστόπουλος. ως μη ενεργήσαντος δήθεν κατά τα καθήκοντά του. ούτε ηθέλησε να επιστρέψη εις τον οίκον της μητρός της. Η νεανίς εξηγηθείσα μεθ’ όλης της παρρησίας απλήν και μόνην την θρησκευτικήν πεποίθησίν της. ή [23] . εδραπέτευσε τη 16 Αυγούστου εκ του μητρικού της οίκου. ότι ως Πασάς της Ελληνικής Κυβερνήσεως δύναται ούτος να ενεργή αυθαιρέτως. δια να αναφέρωσι τα νομιζόμενα παράπονά των προς τον Αντιπρέσβυν της Οθωμανικής Πόρτας. ως οι Πασάδες της Οθωμανικής. Οι δε Οθωμανοί εκινήθησαν ευθύς εις Αθήνας. κατά την επίμονον προτροπήν τούτου. Μουσούρος […] ανέφερεν ούτος προς το επί των Εξωτερικών Γραφείον τα πικρότερα κατά του κ. δεν δύναται να ενεργήση εκτός των ορίων του Νόμου. Παρόντες διάφοροι Οθωμανοί είδον το αμετάθετον ταύτης. Το χείριστον δε. προσερχομένη εις την Ορθόδοξον Ανατολικήν Θρησκείαν. […] ο κ. Οι Οθωμανοί διέμενον ακατάπειστοι παρατηρούντες. ή υπό άλλης αιτίας έρωτος και απάτης εκινήθη εις απόφασιν τοιαύτην. Προσαχθείσα ενώπιον του Διοικητού της Ευβοίας κυρίου Π. προσθέσασα μάλιστα. ο δε πατήρ Οθωμανός. ότι του έρωτος και της απάτης το στοιχείον δεν δύναται να λάβη χώραν ποσώς εις τας γυναικωνίτιδας των Οθωμανών. δεν ενέδοσε κατ’ ουδένα τρόπον εις τας φρονίμους νουθεσίας του κ. και εκ προσθήκης ανέμιξε μ’ άλλας πολιτικάς την προκειμένην ιδιωτικήν υπόθεσιν. ετών 16. ονομασθείσα Καλλιόπη. εάν αυθόρμητος και εκ πεποιθήσεως.Οθωμανίς τις νέα εν Χαλκίδι. Διοικητού την δια της βίας επιστροφήν της. Διοικητού. ζητήσαντες επί τέλους παρά του κ. εβαπτίσθη την επιούσαν. και συνελθούσα μετέπειτα εις γάμον μετά του Έλληνος Ανθυπασπιστού του Δυο Τάγματος των Ακροβολιστών κ.

άνθρωπον μέθυσον και άθλιον ως κατασπαταλεύοντα όλην την πατρικήν του περιουσίαν. και μεθ’ όλης της ταχύτητος απέστειλεν ένα των Συμβούλων της Επικρατείας. […] 31/08/1841 – Περισσότερα για την απόδραση της κοπέλας στη Χαλκίδα (β) και δεύτερο παρόμοιο περιστατικό ΑΙΩΝ (Αθήνα). κινούμενοι εκ θρησκευτικής ζηλοτυπίας. επιφορτισμένον να ενεργήση ανακρίσεις επί της διαγωγής του ρηθέντος Διοικητού της Ευβοίας. Διοικητής την προέτρεψε και την ηπείλησε να επιστρέψη εις την πατρικήν της οικίαν. Αντιπρέσβεως. είχε πατέρα ευκατάστατον καλούμενον Καρπούζην. εάν παρεδίδετο εις τους Τούρκους. μήπως μετανοήση. φ. και ύστερον τουρκίσασαν κατά την επανάστασιν. Παλαμίδην. Ο Διοικητής ούτως απεφάσισε να μένη αύτη την νύκτα εκείνην εις την οικίαν του Παπαναστάση. ότι δεν δέχεται την επιστροφήν της. 289 ΧΑΛΚΙΣ. και κατ’ εισήγησιν αυτής και τούτων η Ρεφιγιέ. νέα 16 ετών. Η μήτηρ και πολλοί Τούρκοι. [24] . και αν την θανατώσει μεληδόν.υπεκρίθη ότι είδε. εδραπέτευσεν εκ του πατρικού της οίκου εις άλλην ενός Χριστιανού. Ευρεθείσα αύτη επαρουσιάσθη εις την Διοίκησιν. καθότι βέβαιον ήτο ότι ήθελε πάθη δεινώς. Κατά συνέπειαν διεμαρτυρήθη υπέρ της θελήσεώς της και κατά πάσης βίας εν ονόματι του Χριστιανισμού και του Βασιλέως Όθωνος. και ηρραβωνισμένη ούσα τον εξάδελφόν της. Ο πατήρ αποθνήσκων άφησε ταύτην άνευ τινός συγγενούς. και μητέραν πρότερον Χριστιανήν καταγομένην εκ της Χαλκίδος. Η μήτηρ μόνη είχε πολλούς συγγενείς Χριστιανούς. και ενώπιον πολλών Χριστιανών και Τούρκων ο κ. ως επιμένουσα να ομολογήση την Χριστιανικήν θρησκείαν. εκτός ενός εξαδέλφου. δίκαια οπωσδήποτε τα παράπονα του κ. Ρεφιγιέ τις Τουρκοπούλα. έδραμον προς την Ελληνικήν Διοίκησιν ζητούντες την νέαν. 23 Αυγούστου. τον κύριον Ρ. Η νέα απεκρίθη με πολλήν γενναιότητα.

την παρέλαβον από τον Βαβαρόν και τν συνώδευσαν εις άλλην Χριστιανικήν οικίαν. παρουσιασθείς εις το εν Χαλκίδι Πρωτοδικείον εν ονόματι της Καλλιώπης έλαβε την άδειαν δι’ εγγυήσεως και ενήργησε κατάσχεσιν συντηρητικήν επί των κινητών πραγμάτων του πατρικού της. αν αποδειχθή. εξαιτουμένη μετά δακρύων να την δεχθή ούτος και απαλλάξη από την Οθωμανικήν καταδίκην. Ο σύζυγός της δε Υπασπιστής του Δ. Εκ του εναντίου δεν ημπορεί να την βιάση. ή κάν να φυλαχθή εις μέρος τι ασφαλές μέχρι της επιούσης. θέλει τοις επιστραφή. υπήγεν εις μίαν ενός Βαβαρού Ιατρού. Η Διοίκησις διέταξε πάραυτα να παραδοθή αύτη υπό την επιτήρησιν ενός Ιερέως έχοντος γυναίκα και θυγατέρας. Θέλει δε εξετασθή η νέα. Εις τους παραλογισμούς των αυτούς παρετήρησεν ο Διοικητής ότι δεν είναι Πασσάς. ότι ηρπάγη. Την επιούσαν. βλέποντες οι Οθωμανοί. εν ώ ήτο εγγύς του να παρουσιασθή η νέα και εξετασθείσα να προτραπή δια να επιστρέψη εις την πατρικήν της οικίαν. ζητούντες ή να παραδοθή εις αυτούς η νέα. κηρύξας το συμβάν εις άλλους Χριστιανούς.Την επαύριον ερωτηθείσα η Ρεφιγιέ και πάλιν. ή είναι ένδεκα ετών. Κριεζιώτου. ηρνήθη πάσαν προτροπήν και επέμεινε να δεχθή την ορθόδοξον χριστιανικήν θρησκείαν. φυγούσα εκ της πατρικής της οικίας. οίτινες συνηθροίσθησαν πάραυτα αθρόοι. αλλ’ ενεργεί τα πάντα δυνάμει του νόμου. ονομασθείσα Καλλιώπη. ως αυτοί τον εννοούν. Πες τους στρατιώτας να την πάρουν και να μας την κάμουν τεσλίμι (να μας την παραδώσουν)». ως επιθυμούσα να γίνη Χριστιανή. ότι δεν κατορθούται [25] . * Νέα Οθωμανίς. έχουσα σωστά τα έτη δεκαπέντε. Τάγματος των Ακροβολιστών. Ακολούθως εξετασθείσα η νέα. απεκρίθη τα αυτά με περισσοτέραν επιμονήν. και εζήτουν την νέαν αποτεινόμενοι προς τον Διοικητήν με τας εξής λέξεις: «Τζάνουμ! Γι’ αφεντιά σου Πασιάς είσαι. Εν τούτοις οι Οθωμανοί έτρεξαν προς της Διοίκησιν. Ο Ιατρός την εδέχθη και την επαρηγόρησε. και ακολούθως εβαπτίσθη παρά της συζύγου του Υποστρατήγου Ν. ήλθον εις τον Διοικητήν οι πλέον διαβασμένοι των Οθωμανών. και. Τελευταίον. Κιατίπιδες λεγόμενοι.

ως και η πρώτη. και απέστειλαν εις Αθήνας επίτροπον προς τον Αντιπρέσβυν των. Αλλ’. παραδέχονται δε ως δόγματα Καίσαρος Αυγούστου. Το δικαίωμα των εθνών συγχωρεί εις έκαστον Πρέσβυν το να επεμβαίνη δι’ απαιτήσεων ομολογουμένης πραγματικότητος και νομιμότητος. Εάν ούτω του Οθωμανού αντιπρέσβεως η θέλησις καθίσταται ο νόμος εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν. […] Τοιούτο το Υπουργείον της 10 Αυγούστου. 290 ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ. αλλά μετά την αποκατάστασίν της. φ. Μανθάνομεν ως βέβαιον. εγγυούμεθα το πιστόν δια του επισημοτέρου τρόπου. δια να εξετασθώσι περί της θρησκευτικής πεποιθήσεώς των. * Κατά την Χαλκίδα της Ευβοίας και άλλη νέα Οθωμανίς εξέφυγεν της πατρικής της οικίας. προσερχομένη εις την Χριστιανικήν θρησκείαν. προσφυγούσης εις τους κόλπους της Ανατολικής Θρησκείας. τι άλλο εξάγεται. Επέπρωτο άρα να ίδη η Ελλάς το ναυάγιόν της ουχί κατά τον πόλεμον. οσάκις αύται αντίκεινται μεν εις τους καθεστώτας νόμους και τα ήθη. ούδ’ εκφεύγομεν πάσαν περαιτέρω ανάπτυξιν. Όσων αν είπωμεν.τι δια της αυθαιρεσίας και βίας. ειμή ότι ανωτέρα δύναμις επιβάλλει εις την Κυβέρνησιν μέτρα ανάξια της αξιοπρεπείας της και ενάντια των κοινών συμφερόντων. ήρχησεν επεκτείνον την ταπεινήν υπόκλισίν του μέχρις αυτού του Αντιπρέσβεως της Οθωμανικής Πόρτας. ποίον πλέον αίσχος δεινότερον του να λέγηται τις Έλλην. ότι η Κυβέρνησις διέταξε να μεταφερθώσιν εις Αθήνας και αύτη. Προεξεθέσαμεν κατά πλάτος τα περί της νέας Οθωμανίδος Ρεφιγιές. 03/09/1841 – Κριτική για τη στάση της Κυβέρνησης και την υποχωρητικότητά της απέναντι στον πρέσβη της Τουρκίας ΑΙΩΝ (Αθήνα). [26] . ανεχώρησαν με πολύν θυμόν.

και προς τον σκοπόν αυτόν ενήργησεν αφ’ ενός την έκτακτον αποστολήν ενός των Συμβούλων της Εικρατείας. Αναγνωστοπούλου εις την Διοίκησιν της Ευβοίας. το Υπουργείον ώφειλε να σεβασθή εαυτό εις το πρόσωπον του Διοικητού.Τι ώφειλε να πράξη του Υπουργείον απέναντι του δικαίου και της αξιοπρεπείας του εις περίπτωσιν τοιαύτην. ως γνωρίζοντες ότι. περί του οποίου προτιμά προσώπου ως προς την Διοίκησιν της Ευβοίας. αν πρέπη να είπωμεν τι περισσότερον. ως γεννησομένου το πρώτον θύμα του φατριασμού του Υπουργείου της 10 Αυγούστου. […] Υπάρχει άρα σκοπός δεύτερος κρυπτόμενος υπό προσχήματα άλλα. […] Αγωνίζεται. και πριν ή παρουσιασθώσι τα περί της Ρεφιγιές συμβάντα. αντιτάττον τας εκθέσεις τούτου. Αναγνωστοπούλου. Εάν ο Οθωμανός Αντιπρέσβυς ηπατήθη. θέλομεν ιδεί την μεταξύ ημέρας και σκότους διαφοράν. […] Βεβαίως. Το δε Υπουργείον ηδύνατο άνευ δισταγμού να εξηγηθή καθαρώς. παραστήσας την νέαν ενδεκαετή και εις κατάστασιν αρπαγής. Την ιδέαν μας ταύτην υποστηρίζει και η διαγωγή του εκτάκτου απεσταλμένου κ Ρήγα Παλαμήδους.Α. εάν παραβάλωμεν άπαξ τον από του 1816 αγωνιστήν Αναγνωστόπουλον με τους ευτελείς κόλακας της ημέρας και τους αναξίους να φέρωσι πρόσωπον ιστορικόν εις την υπόθεσιν της Ελλάδος. Ιδού όλη του δράματος η συνοπτική λύσις! Αλλ’ απ’ εναντίας κατεδέχθη υποσχεθέν τούτο εξ ετοίμου την παύσιν ή την μετάθεσιν του Διοικητού προς ικανοποίησιν. ή του αδιαφόρου τρόπου του Διοικητού της. ή εσοφίσθη. Ορμώμεθα εις την σκέψιν μας ταύτην. υποβάλλον τέλος πάντων την νέαν εις εξετάσεις δευτέρας. αν δεν ηδύνατο να είναι ευάρεστον εις αυτό το του κ. δια να δώση σημασίαν εις υπόθεσιν φύσει ασήμαντον. καθά [27] . Τα παράπονα άρα του αντιπρέσβεως της Οθωμανικής Πόρτας ελήφθησαν ως αφορμή προς τον σκοπόν της αντικαταστάσεως του κυρίου Π. και διέδωκεν αφ’ ετέρου ως υπάρχουσαν εις κατάστασιν εντελούς αναρχίας την Χαλκίδα ένεκα της ανικανότητος. διεδόθησαν λόγοι περί του κυρίου Αναγνωστοπούλου.

φ. Χριστιανικήν θρησκείαν. έτος Δ΄ Επειδή η εις Χαλκίδα αποστολή του Συμβούλου της Επικρατείας κ. ηλικίας ετών 17-18. Διοικητής είχεν αυτήν δεδεμένην εις την φάτνην. και την απέλυσεν. Αναγνωστοπούλου. ότι ο κ. [28] . και όχι ολιγώτερον περίεργος θέλει είσθαι η λύσις του. προσελθούσα εις το έλεός του. […] 04/09/1841 – Διαβεβαιώσεις για τον πυροσβεστικό ρόλο της Κυβέρνησης στο θέμα των κοριτσιών της Χαλκίδας Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ (Αθήνα). Τάχα δύναται να πλάση και ήδη το Υπουργείον κανέν περί τούτου σόφισμα. την οποίαν ηγάπησεν προ πολλού. Τάχα δύναται να υποθέση ο απεσταλμένος Σύμβουλος. Το περιστατικόν πρόκειται περίεργον. καθώς και προς όλους τους αλλογενείς. άμα φθάσαντος τούτου εις Χαλκίδα. δια να τεθή υπό την σκιάν των λαμπρών ημερών του. Παλαμήδης με την άλλην νέαν Οθωμανίδα. […] Τι δε θέλει πράξει ο κ.πληροφορούμεθα. καθ’ ήν έφθασεν ούτος εις Χαλκίδα. είναι καλόν να πεισθή το κοινόν ότι η Κυβέρνησις εις την παρούσαν περίστασιν θέλει διατάξει πάν ό. τι απαιτούσι τα συμφέροντα τα οποία ενδέχεται να προσεβλήθησαν και ότι θέλει πράξει καθ’ ήν πρρεσβεύει ευρείαν ιδέαν προς τους Οθωμανούς. και όχι εις την οικίαν τινός Ιερέως. Αι Οθωμανίδες των οποίων η αιφνιδία προσέλευσις εις τον χριστιανισμόν έδωκεν αφορμήν είς τινας περί ών ο λόγος πραγμάτων. κηρύττον την Χαλκίδα εις κατάστασιν αναρχίας. κατά το εσπέρας της ημέρας. 31. Ρ. στοιχείον τι κατηγορίας ικανής να φέρη το αποτέλεσμα της πτώσεως του κ. χάριν του οποίου απεστάλη να υπηρετήση σκοπού. ή την διατηρεί έτι διαμένουσαν εις το κατάλυμά του. Τάχα θέλει δυνηθή επί τέλους να βιάση την επιστροφήν της. να σχηματίση. ως ωμολόγει. εδραπέτευσεν εκ της πατρικής του οικίας. ήτις. Ρήγα Παλαμίδου έδωκεν αφορμήν εις πολλάς και διαφόρους εικασίας. δια να λάβη .

επέμενον εις την ομολογίαν των προς την Χριστιανικήν θρησκείαν.φθάνουσι κατ’ αυτάς εις Αθήνας όπου θέλουν εξετασθή παρ’ ούτινος δεί ίνα αποδειχθή η αλήθεια και αποδοθή δικαιοσύνη εις όντινα ανήκει. Προς τελείαν δε απόπειραν παρεδόθησαν μετά της μητρός της μιάς εκ των τριών εις τον κ. δια να απαρνηθώσι την νέαν θρησκευτικήν ομολογίαν των. φ. φ. κατά τας οποίας ίσως δυνηθή να τας πείση η μήτηρ. 07/09/1841 – Πού φιλοξενούνται οι κοπέλες από τη Χαλκίδα ΑΙΩΝ (Αθήνα). ως είναι γνωστόν. 17/09/1841 – Υποχώρηση της Κυβέρνησης στο θέμα των κοριτσιών από τη Χαλκίδα και αναφορά της Ρεφιγιέ/Καλλιόπης [29] . δια να εξετασθώσι. διαταχθέντα να τας ενοικιάση εις μίαν των εντίμων οικογενειών διά τινας ημέρας. μετεφέρθησαν εις Αθήνας. Πετράκη. Αστυνόμον της πόλεως. ως είναι γνωστόν ήδη εις το Κοινόν. 14/09/1841 – Επιβεβαίωση της χριστιανικής πίστης των κοριτσιών από τη Χαλκίδα ΑΙΩΝ (Αθήνα). και ετέθησαν εις την οικίαν του Δημάρχου κυρίου Α. Η Κυβέρνησις επιθυμεί να αποδείξη εις την περίστασιν ταύτην ότι οι εν τω Βασιλείω Οθωμανοί υπήκοοι ειμπορούν να ελπίζωσιν όλην την προστασίαν την οποίαν οι νόμοι μας απονέμουσιν εις τους αλλοδαπούς παντός έθνους και ότι ποιείται περί πολλού να διατηρηθώσι μεταξύ των επικρατειών σχέσεις αμοιβαίως ευμενείς και φιλικαί. προσφυγούσαι εις την Χριστιανικήν θρησκείαν. 293 Εξετασθείσαι αι νέαι Οθωμανίδες. 291 Αι δύω νέαι της Χαλκίδος.

294 Θέλουσι λυπηθή αναμφιβόλως οι Αναγνώσται ημών. Προς απόδειξιν όσων λέγομεν. βεβαιούμενοι. καθ’ ήν και περί της μελλούσης μου τύχης να ημπορώ να αποφασίσω. εις περιστάσεις ήδη. αφ’ ού τέλος πάντων εξεπληρώθη επ’ αυτών το μυστήριον του βαπτίσματος. φθάσασα λέγω εις ηλικίαν. Εν τίνι λόγω οι αρμόδιοι Γραμματείς βιάζουσι τρόπον τινά δια μέσων πλαγίων τας νέας αυτάς. ότι η προς την Χριστιανικήν θρησκείαν επαναληφθείσα επισημοτέρα ομολογία των τριών ποτε Οθωμανίδων της Χαλκίδος δεν ήρκεσεν έτι να πείση το Υπουργείον περί του αθώου και αυθορμήτου κινήματος τούτων. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΝ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η υποφαινομένη. απεφάσισα λοιπόν να μείνω εις τον τόπον όπου εγεννήθην.ΑΙΩΝ (Αθήνα). δια να επιστρέψωσι και άκουσαι εις την προτέραν θρησκείαν των. καθ’ ήν δύναμαι να γνωρίσω και καλόν και κακόν. φ. καθ’ ήν αυτή μη θέλουσα βιάζεται να αναχωρήση. ενώ ήλπιζα εις την επικράτειαν των νόμων να ζήσω ησύχως και ελευθέρα. Τι ακολουθεί. και προσποιείται ότι θέλει να αναχωρήση – απεφάσισα να μείνω εις τον τόπον ένθα εγεννήθην. Ή τάχα πάν αίσθημα ηθικόν και θρησκευτικόν ακόμη πρέπει να υποχωρή εις την πολιτικήν. και συμφέρον και ασύμφορον. Εντεύθεν με τοιαύτα φρονήματα. εκ της οποίας εννοείται η ανέλπιστος δεινή θέσις των νεανίδων αυτών. Αλλά παρ’ ελπίδα. εις την αληθή και μόνιμον πατρίδα προτιμώσα αυτήν από πάντα άλλον συγγενή. προτιμώσα τον ελεύθερον βίον από τον περιωρσμένον εν τοις οθωμανικοίς έθεσι έκλεξα και σύζυγον. και εβαπτίσθην και εστέφθην εις νόμιμον γάμου κοινωνίαν. Βλέπουσα ότι εγώ πάντοτε πρέπει να αποχωρισθώ από την μητέρα μου. γέννημα και θρέμμα της Χαλκίδος φθάσασα εις ηλικίαν. αιφνηδίως η ραδιουργία των οθωμανών. θελόντων παρανόμως να επεμβαίνωσιν εις την ευτυχίαν [30] . δημοσιεύομεν την ακόλουθον αναφοράν.

και 16 ετών έχουσα. 2) Να διατηρηθή η αρμοδιότης εκάστης αρχής. αν η μήτηρ μου έχη τι εναντίον μου ή εναντίον άλλου. Σαλωνιτίδου. Διαμαρτυρομένη εναντίον γεννησομένης εναντίον μου. [31] . ένθα ήλπιζα. Αλλά μόλις μετά δακρύων εδυνήθην να τον πείσω να αναχωρήση. ας προστρέξωσιν εις αυτά. 1841. Εντεύθεν επειδή η πράξις αύτη του κ. και. Επειδή καθ’ ό γέννημα της Ελλάδος.μου. διατελώ η ευπειθεστάτη. και πεποιθείσα εις την δικαιοσύνην και ισχύν των νόμων. ότι ειλικρινώς ήθελον αποφύγει πάσαν ενόχλησιν. κατετάραξαν την ησυχίαν μου και από Χαλκίδος με μεταφέρουσιν ενταύθα. Βεβαίως δεν θέλει με αποσπάσει ουδείς από τον φυσικόν μου Δικαστήν. δύναμαι να αισθανθώ και τα δίκαιά μου. ουδείς δύναται να με αποστερήση το δικαίωμα της αυτοχθονίας. Εν Αθήναις. και να απαιτήσω την ενέργειαν αυτών. ΚΑΛΛΙΟΠΗ Β. ένθα φιλοξενούμαι και ζητεί να με αποσπάση βιαίως δια να με παραδώση εις τον οθωμανικόν Πρέσβυν ή εις την μητέρα μου. Αστυνόμου είναι παρανομία και αληθής βία. ιδού τα Δικαστήρια. τη 13 Σεπτεμβ. Ταύτα εξαιτουμένη. ΒΟΥΝΗ. Αλλά παρ’ ελπίδα αύθις την 11 τούτου έρχεται ο αστυνόμος εις την οικίαν του Δ. και της ελαχίστης ενοχλήσεως. Επειδή εγώ διατελώ ενταύθα υπό την προστασίαν των νόμων. πάσης βίας γενομένης και Εξαιτούμαι Κύριε Γραμματεύ! 1) Να διαταχθή ο Αστυνόμος να παύση πάσης βίας.

05/10/1841 – Δυσμενής μετάθεση Αναγνωστόπουλου από την Εύβοια στη Θήρα ΑΙΩΝ (Αθήνα).Α. 295-296 Μανθάνομεν μετά θετικότητος. αλλ’ όχι ποτέ και εις την Οθωμανικήν Εξουσίαν. [32] . Εισαγγελέως των ενταύθα Πρωτοδικών.21/09/1841 – Ικανοποίηση προς τον Πρέσβυ της Τουρκίας για το θέμα των κοριτσιών από τη Χαλκίδα ΑΙΩΝ (Αθήνα). Μουσούρην. ότι ο κ. Ο κύριος δε Μουσούρης. ως ανεφέραμεν άλλοτε. απελθών προς τον κ. Τσαμαδού. ανήγγειλε την οποίαν η Ελληνική Κυβέρνησις απεφάσισε να δώση ικανοποίησιν προς την Οθωμανικήν Πρεσβείαν επί των τελευταίων συμβάντων κατά την Χαλκίδα δια της παύσεως του Διοικητού κ. ήτις θέλει άλλως θεωρήσει ως ύβριν καθ’ εαυτής εάν δεν παιδευθώσιν οι ένοχοι. Η επιθυμία του επί των Εσωτερικών Γραμματέως έγεινε και εναντίον αυτής της φύσεως των πραγμάτων. Π. Χρηστίδης. Αντιπρέσβης της Οθωμανικής Πόρτας εξακολουθεί έτι διευθύνων Διακοινώσεις τας πλέον αυστηράς και αποτόμους κατά του κ. 298 Τέλος πάντων ο Διοικητής της Ευβοίας κύριος Π. ενώ γνωρίζει μ’ οπόσην ο κ. κατά μέγα ατόπους και ανόμους. Αναγνωστόπουλος εφέρθη φρόνησιν κατά την ρηθείσαν περίστασιν και οπόσον είναι αθώος. μέχρι τούδε Διοικητού Θήρας. φ. Αναγνωστόπουλος μετετέθη ως τοιούτος εις Θήραν. φ. ότι η τοιαύτη ικανοποίησις γίνεται εις το κόμμα του κ. Και μολοντούτο ο κ. Αναγνωστοπούλου. παρετήρησεν αφ’ ετέρου με λύπην του. Χρηστίδου και εις τα φρονήματά του. ευχαριστήσας αφ’ ενός την προθυμίαν της Κυβερνήσεως. ως παραδοθείσης εις τον σύζυγόν της της πρώην Ρεφιγιές και ήδη Καλλιόπης μετά τόσας προηγηθείσας αυστηράς ανακρίσεις και προτροπάς. αντικατέστη δε παρά του κ.

14 Κατετάχθησαν εκ νέου:: […] Ο πρώην ανθυπασπιστής του πεζικού Μπών Βασίλειος εις το 3.05/09/1844 – Επιστροφή του Μπόν στο Στρατό ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Αθήνα). Τζαβέλας 13/02/1841 – Προαγωγή του Βασιλείου Μπον σε Ανθυπολοχαγό ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Αθήνα). […] Εν Αθήναις. φ. ΟΘΩΝ κλπ Επί τη προτάσει του Ημετέρου Υπουργού των Στρατιωτικών απεφασίσαμεν και διατάττομεν τα εξής: Μετατίθενται […] Ο ανθυπασπιστής Βασίλειος Μπον από το 3 τάγμα του πεζικού (ακριβολισταί) εις το 1 τάγμα του πεζικού της γραμμής. 30/06/1845 – Μετάθεση του Μπον στην Πελοπόννησο ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (Αθήνα). ΟΘΩΝ. 3/1847 [33] . φ. πεζικόν τάγμα (ακροβολισταί) με αρχαιότητα από 16 Νοεμβρίου 1842. 17/1845 ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περί μεταθέσεως αξιωματικών. 29/1844 ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ […] §. την 17 Ιουνίου 1845. Ο Υπουργός Κ. φ.

) εγκαταλείπει το σχολείο Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας Μαθητικό Δυναμικό Ελληνικού Σχολείου Λευκάδος Μπόν Σπυρίδων. Επάγγελμα πατρός: Ανθυπολοχαγός. . 1888 – 1889 – Ο εγγονός της Ρεφιγιέ (. Τόπος καταγωγής: Σπάρτη. [34] . .Σχολικό έτος 1889-1890 (ηλικία: 12): Α΄ Τάξη – ΔΙΕΚΟΨΕ.ΔΙΑΤΑΓΜΑ Περί μεταβολών εις το πεζικόν και εις τους φρουραρχικούς επιτελείς. Ν. πεζικόν τάγμα της γραμμής λαμβάνων σειράν αρχαιότητος μεταξύ των Ανθυπολοχαγών Πέτρου Ψωμοπούλου και Αθανασίου Γρηγοριάδου. ΟΘΩΝ κλπ Επί τη προτάσει του Ημετέρου Υπουργού των Στρατιωτικών απεφασίσαμεν και διατάττομεν τα εξής: Προβιβάζονται […] Ανθυπολοχαγοί οι Ανθυπασπισταί: Βασίλειος Μπων εις το 1.Σχολικό έτος 1888-1889 (ηλικία: 11): Α΄ Τάξη – ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ.

[35] .

[36] .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful