Konsep Pengangkutan Awam

Pengangkutan awam atau transit awam merangkumi segala sistem pengangkutanyang mana penumpang tidak bergerak menggunakan kenderaan sendiri. Meskipun istilah-istilah tersebut secara amnya dianggap sebagai termasuk perkhidmatan rel/kereta api dan bas, definasi yang lebih luas boleh merangkumi perkhidmatan penerbangan berjadual, feri, teksi, beca dan sebagainya iaitu mana-mana sistem yang mengangkut orang awam. Pengangkutan awam biasanya menawarkan perkhidmatan berjadual dan dalam laluan tetap tanpa penempahan. Kebanyakan penumpang bergerak dalam lingkungan kawasan tempatan di antara rumah mereka dan tempat kerja, pusat membeli-belah atau institusi pendidikan.

Jenis Pengangkutan Awam
Berdasarkan pemerhatian yang dilakukan, terdapat satu jenis pengangkutan awam di kawasan kajian saya iaitu perkhidmatan bas. Terdapat dua jenis perkhidmatan bas iaitu bas ekspres dan bas henti-henti (stage bus). Bas ekspres beroperasi di Terminal Makmur di Jalan Stadium manakala bas henti-henti beroperasi di Perhentian Bas Pasar, Jalan Stadium (Berhampiran Pasar Besar Kuantan). Pada 1 Disember 2012,perkhidmatan bas Rapid Kuantan mula beroperasi di platform 1 dan 2 Terminal Makmur di Jalan Stadium. Pada fasa pertama ini, perkhidmatan bas Rapid Kuantan melalui 3 laluan iaitu

Laluan 1 dari Kolej Komuniti, Gambang ke Terminal Makmur, sejauh 49.4 km dengan 14 bas disediakan

Taman Cenderawasih. Taman TAS. Universiti Islam Antarabngsa Malaysia (UIAM). Terminal Makmur. Bandar Indera Mahkota ke Teluk Chempedak. sejauh 18. Universiti Malaysia Pahang (UMP). dan Masjid Negeri Sultan Ahmad 1. Laluan 2 dari Indera Mahkota 2. Laluan 3 dari Kompleks Mahkamah Kuantan. Semambu. Kampus Perubatan di Bandar Indera Mahkota. . sejauh 21 km dengan lapan (8) bas disediakan meliputi antara lainnya.meliputi lokasi antara lainnya. Kompleks Penyayang. dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).4 km dengan tujuh (7) bas disediakan meliputi antara lainnya. Kolej Antarabangsa IKIP. Lapangan terbang Sultan Hj Ahmad Shah. Bandar Indera Mahkota ke Politeknik Sultan Hj Ahmad Shah (POLISAS). Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA). Perkampungan Sungai Isap.

Perkembangan pengangkutan awam juga telah meningkatkan kegiatan perdagangan di Malaysia. ~Pelancongan . air zam-zam dan permaidani yang dibeli di Mekah ke Malaysia.Kepentingan Pengangkutan Awam Perkhidmatan pengangkutan awam memainkan peranan penting dalam pembangunan negara. ERL dan Komuter di Kuala Lumpur telah mengurangkan kesesakan lalu lintas di bandar itu.Perkhidmatan kereta api elektrik seperti LRT.30 pagi.Perkhidmatan bas/van sekolah (tambang bulanan) yang mengenakan tambang antara RM100 hingga RM150 bagi seorang penumpang (pelajar) menjadi sumber pendapatan utama kepada . perkhidmatan bas sekolah (tambang bulanan) dan bas Rapid Kuantan telah mengangkut penumpang yang terdiri dari pelajar sekolah dan pekerja. Ramai jemaah haji menggunakan khidmat Mas Kargo untuk menghantar buah kurma.Seawal jam 6.Perkhidmatan bas ekspress juga mengangkut barang seperti bungkusan akhbar/majalah dan barang-barang lain atas permintaan pelanggan untuk dihantar ke destinasi yang diingini. ~Ketersampaian . Penerangan lengkap.Perkhidmatan beca di bandaraya Melaka menjadi satu tarikan pelancongan. Antaranya ialah : ~Mengangkut barangan . Monorel. Contohnya perkhidmatan Mas Kargo telah meningkatkan perdagangan dengan negara Arab Saudi ketika musim haji. Beca-beca dihiasi dengan cantik dan memberi perkhidmatan pemandu pelancong kepada pelancong samada pelancong dalam negeri atau luar negara.Pelancaran Bas Rapid Kuantan pada 1 Disember 2012. ~Perdagangan . yang melibatkan 25 buah bas henti-henti meningkatkan darjah ketersampaian ke tiga laluan utama Fasa 1. ~Mengurangkan kesesakan . sila ke link berikut : Jenis Pengangkutan ~Mengangkut penumpang .00 hingga 6. ~Sumber pendapatan .

~Peluang pekerjaan .Kekerapan bas Rapid Kuantan mengunjungi laluan setiap 20 minit memudahkan penduduk untuk bergerak. Penduduk tidak perlu membazirkan masa menunggu lama sebagaimana sebelum ini. . ~Menjimatkan kos . ~Menjimatkan masa . ~Meningkatkan mobiliti penduduk .Kos juga lebih murah iaitu tambang sebanyak RM2. kini perkhidmatan bas Rapid Kuantan masih percuma semenjak perkhidmatan ini dilancarkan pada 1 Disember sehingga kini. mereka terpaksa menunggu bas selama 1 jam. Tambang ini akan beroperasi pada bulan April nanti.Tidak dinafikan perkembangan pengangkutan awam seperti bas Rapid Kuantan telah menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar seperti bekerja sebagai pemandu bas ataupun atendan bas.00 (orang awam) dan RM1.Laluan yang berjadual dan setiap 20 minit oleh bas Rapid Kuantan telah menjimatkan masa penduduk.00 (pelajar sekolah/penuntut kolej/institusi pengajian tinggi) untuk semua laluan bas Rapid Kuantan amat berbaloi. Bas yang berhawa dingin juga lebih selesa.pemilik bas/van sekolah.

Kemalangan ini berlaku kerana bas sekolah yang dinaiki terlalu penuh sehingga menyebabkan terdapat penumpangnya terpaksa berdiri di tangga bas. kita sering digegarkan dengan kes-kes kemalangan yang menyayat hati yang melibatkan perkhidmatan bas ekspres. ibubapa terpaksa memperuntukan sebanyak sekurangkurangnya RM100 sebulan. Situasi seperti ini amat bahaya dan berisiko kepada berlakunya kemalangan. Kemalangan yang melibatkan pelajar sekolah juga sering terpapar di dada akhbar. perkhidmatan teksi dan LRT hanya menjadi pilihan ketika keadaan terdesak seperti hendak ke pejabat dan mengelakkan kesesakan lalu lintas. Contohnya untuk seorang anak. Kemalangan ini dapat dielakkan jika pemandu bas menjalankan tugasnya dengan berhemah dan bertanggungjawab. Kemalangan ~ Pada musim perayaan. Oleh itu. Tambang Mahal ~ Sesetengah pengangkutan awam seperti teksi dan LRT mengenakan bayaran yang agak tinggi yang tidak mampu dibayar oleh penumpang. 3. Tambang bulanan bas/van sekolah juga agak mahal. Bayangkan jika terdapat 3 atau 4 orang anak yang bersekolah.Masalah Pengangkutan Awam Antara masalah-masalah yang sering dialami oleh pengguna pengangkutan awam ialah : 1. Keselamatan penumpang terancam ~ Sikap tidak bertanggungjawab . sudah tentu peruntukan untuk bayaran tambang bas/van sekolah mencecah RM500! 2.

Udara dicemari dengan gas karbon monosida dan asap hitam yang berjelaga yang mencemarkan udara. Jangka masa lama ~ Sebelum dilancarkan Rapid Kuantan.L gagal beroperasi dengan baik. telah sanggaup bertindak mengancam keselamatan penumpangnya yang teridiri daripada pelajar-pelajar sekolah. Biasanya kesesakan lalu lintas berlanjutan selama 2 hingga 3 jam ketika waktu puncak di Kuala Lumpur. Pencemaran bunyi ~ Kondisi bas/van yang telah tua/lama boleh menimbulkan suasana yang membingitkan telinga dengan bunyi enjin kenderaan yang bising atau kuat! Situasi ini boleh mengganggu ketenangan penumpangnya. Sikap tamak pemilik bas/van sekolah yang hanya mementingkan keuntungan. Kos Bahan Api Meningkat ~ Harga petroleum yang semakin meningkat menyebabkan tambang pengangkutan awam seperti teksi.00 hingga 8. feri.00 petang) perkhidmatan LRT. Bas/van sekolah yang dinaiki oleh pelajar-pelajar ini biasanya melebihi muatan. Pencemaran udara ~ Pengangkutan awam seperti bas. bas sekolah dan van meningkat. 7. bas ekspres. 5. Kenderaan lama ~ Perkhidmatan bas samada bas ekspres atau bas/ van sekolah adalah kenderaan lama yang telah berdaftar 10 hingga 15 tahun. 9. .sesetengah pemandu bas dan teksi telah membawa padah kepada penumpang! Penumpang merasa tidak selamat untuk menggunakan perkhidmatan bas ekspres atau teksi.00 hingga 6. 8. 4.00 pagi) dan waktu petang (4. van dan teksi menggunakan minyak diesel yang boleh mencemarkan udara. KTMB dan Rapid K. Sikap seperti ini juga boleh mengancam keselamatan pengguna jalan raya yang lain. Kesesakan lalu lintas ~ Pada waktu puncak iaitu di awal pagi (7. pengguna terpaksa menunggu perkhidmatan bas henti-henti hampir sejam. Tempat duduk dan kondisi bas juga tidak selesa. 6. Ketibaan bas yang tidak tentu juga menyukarkan penumpang yang menggunakan khidmat bas ini. Anggaran perbelanjaan bulanan untuk tambang bas/van sekolah ialah antara RM80 hingga RM150 bagi seorang penumpang.

10. Pencemaran air ~ Sikap sesetengah pemilik bot penambang yang membuang sisa minyak ke dalam sungai telah menyebabkan air sungai tercemar. Ini boleh menjadi ancaman kepada hidupan akuatik. .Bagi penduduk yang tinggal berhampiran dengan lapangan terbang. sering terganggu dengan bunyi bising enjin kapal terbang yang sedang mendarat atau kapal terbang yang sedang berlepas.

Kursus pemanduan berhemah ~ Kemalangan di jalan raya dapat . 3. teksi dan sebagainya). Penggunaan bahan api alternatif (contoh. Penggunaan petrol tanpa plumbum ~ Penggunaan petrol tanpa plumbum dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap kenderaan. pihak kerajaan boleh memberi subsidi diesel. Pihak JPJ boleh mengenakan denda atau mengeluarkan saman kepada bas/van sekolah yang mengeluarkan asap hitam yang mencemarkan udara. penggunaan bahan api alternatif yang mesra alam amat digalakkan. NGV. 2.Cadangan mengurangkan masalah pengangkutan awam Antara cadangan yang boleh diambil untuk mengurangkan masalah pengangkutan awam ialah 1. kereta hibrid (menggunakan bateri) dan tenaga suria. lori. 6. Dengan ini. Contohnya. Penapis asap /Catalytic converter ~ Bagi mengurangkan pembebasan asap hitam oleh pengangkutan awam seperti bas dan teksi yang menggunakan minyak diesel. menggunakan diesel kelapa sawit. 5. Langkah ini dapat mengurangkan masalah pencemaran udara terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur. 4. Mengurangkan kos operasi (contoh. penggunaan penapis asap amat dialualukan. Denda atau penjara boleh dikenakan terhadap pemandu tersebut. Johor Bahru dan Pulau Pinang. tenaga suria) ~ Dalam usaha mengurangkan pencemaran udara akibat pelepasan asap hitam dari kenderaan bermotor (bas. Dengan ini. Kuat kuasa undang-undang ~ Tindakan tegas perlu diambil terhadap pemandu bas yang melakukan kesalahan yang berulang-ulang. asap yang dibebaskan telah ditapis dan merupakan asap yang tidak mencemarkan udara. elektrik. subsidi diesel dan alat ganti) ~ Bagi mengatasi masalah tambang yang tinggi. diharap tambang pengangkutan awam (contohnya bas dan teksi) dapat dikurangkan.

dielakkan jika pemandunya memandu dengan penuh tanggungjawab dan berhati-hati. pihak syarikat bas ekspres atau pihak kerajaan boleh mewajibkan pemandu bas/van/teksi mengikuti kursus pemanduan berhemah dengan tujuan memberi kesedaran tentang tanggungjawab mereka terhadap keselamatan penumpang dan mematuhi peraturan jalan raya. ( Link : Sinar Harian ). kempen berbasikal boleh dilancarkan. Contohnya. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menganjurkan Kempen Berbasikal Kali Ke 12 sempena Hari Alam Sekitar Sedunia pada tahun 2012. 7. . terutama pada waktu puncak. Kempen Alam Sekitar ~ Bagi melindungi alam sekitar dan mengurangkan pencemaran udara. 8. kerajaan boleh menggalakkan kempen berkongsi kereta sebagaimana yang dijalankan di negara Singapura. Kempen Berkongsi Kereta ~ Bagi mengatasi kesesakan lalu lintas. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful