You are on page 1of 3

Exploatarea macaralelor Turn de model Liebherr

► Verificaţi toate mecanismele şi echipamentele componente (cabluri, troliu, sisteme de pârghii, etc.) înainte de fiecare utilizare. De asemenea, în timpul funcţionarii, asiguraţi-vă că sunt îndeplinite condiţiile de operare în siguranţă. Remediaţi sau înlocuiţi orice elemente deteriorate sau care nu funcţionează corespunzător înainte de a continua lucrul. ► Respectaţi specificaţiile si limitările producătorului, aplicabile funcţionarii macaralelor în general. ► Luaţi la cunoştinţă care este puterea nominală a macaralei şi a tachelajului. Echipamentele conexe folosite împreună cu macaralele nu trebuie să depăşească capacitatea normală de încărcare recomandată de fabricant. ► Asiguraţi-va că traiectoria este liberă înainte de a efectua o ridicare. Pentru siguranţă, folosiţi un dispozitiv de explorare cu fascicul luminos pentru spaţiile moarte. Ridicaţi încărcătura câţiva centimetri şi verificaţi tachelajul. ► Evitaţi întotdeauna staţionările sub încărcături. În cazul în care activităţile de ridicare se desfăşoară lângă liniile de electricitate de la înălţime, nu uitaţi următoarele: ► Pentru a lucra în condiţii de siguranţă, tactica uzuală este aceea de împământare sau de-energizare a zonei de lucru ► Dacă legarea la masă nu este posibilă, respectaţi următoarele cerinţe: ► distanţa minimă între liniile de electricitate şi orice parte a macaralei sau a încărcăturii trebuie să fie de 30,5 m pentru valori ale tensiunii electrice de până la 50 kV. ► distanţa minimă între liniile de electricitate şi orice parte a macaralei sau a încărcăturii trebuie să fie de 30,5 m + 0,12 m pentru fiecare kV care depăşeşte valoarea 50 kV a tensiunii electrice. ► Dacă pentru operator este dificil să menţină distanţa necesară doar prin mijloace vizuale, desemnaţi o persoană care să observe spaţiul liber dintre echipament şi liniile de înaltă tensiune şi care să semnaleze în timp util orice pericol.

la activităţi de ridicare ce se desfăşoară în interiorul halelor sau al spaţiilor industriale. Cu excepţia semnalului de oprire. luând în considerare inclusiv echipamentul de forţă. atât în ceea ce priveşte personalul de lucru. comunicaţi pe frecvente dinainte stabilite. repetabile la anumite intervale de timp. ► Atenţionaţi persoanele aflate în aria de lucru a macaralei în legătură cu începerea operaţiunii de ridicare şi solicitaţi eliberarea zonei. stare de uzură sau derularea corespunzătoare a operaţiunilor. Pentru exploatarea în siguranţă a podurilor rulante. cablurile şi mecanismele de suspendare. cât şi alte obstacole. Verificaţi tachelajul şi alte elemente hardware de ancorare pentru a observa eventualele semne de uzură. aceste echipamente sunt instalate pentru a servi unor scopuri specifice. Utilizaţi amortizoare pentru colţurile ascuţite şi nu refaceţi de mântuială legăturile în cazul ruperii cablurilor. asiguraţi-vă că macaraua este potrivită operaţiunilor de ridicare planificate şi că are puterea. Cel mai adesea. ► Verificaţi greutatea încărcăturii. Dacă se foloseşte un dispozitiv de comunicare cu fir sau cu comandă la distanţă. Confruntaţi acest parametru cu capacitatea macaralei. în general. Înainte de a efectua . Verificaţi traseul de urmat de către sarcina de ridicat şi asiguraţi-vă că traiectoria este liberă. operatorul trebuie să fie familiarizat cu funcţionarea acestuia dinainte de a se apuca de lucru. forţa de ridicare şi cursa corespunzătoare. Dispozitivul de întindere a curelei de transmisie trebuie să susţină încărcătura astfel încât să asigure stabilitatea acesteia atunci când este ridicată. operatorul trebuie să urmeze instrucţiunile provenite de la o singură persoană desemnată. cum ar fi elemente deteriorate. Următoarele considerente constituie repere importante pentru garantarea siguranţei în timpul funcţionării podurilor rulante: ► Înainte de a începe funcţionarea. întindere sau alte posibile pericole. operatorii trebuie să fie astfel instruiţi încât să stăpânească excelent practicile de folosire a acestora. Nu depăşiţi aceste sarcini. puterea lor de ridicare înscriindu-se într-o plajă largă de valori. ► Alegeţi mecanismul de suspendare corespunzător fiecărei sarcini ridicate. ► Inspectaţi vizual echipamentul şi observaţi orice neregularitatea.Măsuri de siguranţă în timpul lucrului cu macarale portal Macaralele portal se folosesc. ► Pentru a menţine legătura cu operatorul de pe macara.

Astfel veţi putea să vă decideţi în privinţa unei macarale cu instalaţie de comandă acţionată electric sau hidraulic.) trebuie să verificaţi cu atenţie dacă vehiculul va face faţă solicitărilor. o macara electrică pentru 900 – 2. Dacă încărcătura este blocată. etc. ocazional. când trebuie să aleagă un model de echipament de ridicat. Dacă activităţile dumneavoastră uzuale implică necesitatea ridicării unor sarcini de 1.operaţiunea de ridicare. ► Verificaţi sistemul de blocare a dispozitivului de prindere în mufă cu cârlig. rar.800 kg dar. trebuie să ştiţi răspunsul la două întrebări importante: ce putere de ridicare trebuie să aibă macaraua şi cât de des veţi folosi utilajul în cauză. Pentru macaralele montate pe un cărucior de transportat fără şine (automobile. ► Asiguraţi-vă că sarcina de ridicat este liberă să se mişte. ► Nu lăsaţi încărcătura sau macaraua nesupravegheată cât timp sarcina este suspendată. şasiu cu şenile sau vagon platformă.700 kg este cea mai potrivită alegere. de a închiria macarale cu capacitate mai mare de ridicare doar atunci când situaţia o cere. în cazul unui atelier mecanic cu necesităţi minime de ridicare. portal pe şine. Un alt aspect important de care trebuie să ţineţi seama la alegerea echipamentului de ridicat este frecvenţa cu care intenţionaţi să îl utilizaţi. în cazul unei utilizări regulate este recomandată o macara hidraulică. componentele mecanismului de transmisie vor ceda. tactica cea mai înţeleaptă este aceea de a achiziţiona un echipament mai mic de ridicat şi. Indiferent că este vorba de macarale instalate pe cărucior.500 kg. centraţi dispozitivul de suspendare a sarcinii deasupra încărcăturii. 4. mai ales dacă sarcinile de ridicat depăşesc 2. ideală pentru o folosire ocazională. un potenţial cumpărător nu ştie care utilaj va corespunde cel mai bine nevoilor sale. există şi probabilitatea de a vă confrunta şi cu sarcini mai mari de ridicat. iar macaraua începe sau continuă să acţioneze asupra sa pentru a o ridica. ► Nu lăsaţi libere alte dispozitive de apucare a sarcinii rămase nefolosite şi nu interveniţi asupra acestora în timpul ridicării unei încărcături. pentru a preveni balansarea acesteia.500 kg. . electrocar. Reduceţi mişcările de balans dirijând echipamentul fără să recurgeţi la manevre bruşte. de exemplu. Alegerea macaralei mobile potrivite operaţiunilor uzuale Atunci când intenţionaţi să alegeţi un echipament mobil de ridicare pentru a îndeplini un scop precis.