You are on page 1of 3

TARIAN NGAJAT IDENTITI ISTIMEWA MASYARAKAT IBAN

Tarian ngajat adalah merupakan indentiti utama masyarakat Iban yang menjadi kebanggaan kebudayaan di Sarawak. Keunikan dalam setiap persembahan tarian ngajat inilah menjadikan suku kaum ini terlalu istimewa dan tersendiri. Keindahan tarian ngajat yang terdapat dalam masyarakat ini adalah unik dan asli kerana ianya merupakan satu indentiti komuniti Iban yang penuh dengan dunia mistik dan keajaiban serta membezakan kaumnya dari suku-suku kaum pribumi lain di Sarawak.

Ngajat dengan kata lain adalah sejenis tarian pahlawan tradisional suku kaum Iban di Sarawak. Gerak tari yang di persembahkan mempunyai maksud yang tersirat serta menggambarkan aktiviti seharian masyarakat Iban. Ngajat Induk Merupakan persembahan yang di persembahkan oleh golongan wanita yang memaparkan kelembutan dan kehalusan seni budaya serta adat istiadat masyarakat pribumi itu sendiri. Ngajat Bunuh. Ngajat berbunuh Di persembahkan oleh kaum lelaki dari masyarakat berkenaan. Pada zaman dahulu tarian tersebut ditarikan selepas mereka kembali dari berperang. Ngajat Pua Kumbu dan Ngajat Kuta ( persembahan ngajat Tradisional ). Perayaan Gawai ( Pesta Menuai ) merupakan perayaan utama bagi suku kaum Iban yang merupakan 30% daripada jumlah penduduk Sarawak dan ethnik yang terbesar di negeri tersebut yang disambut pada awal bulan Jun setiap tahun.Tarian Hari Gawai Biasanya. Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ). Ngajat bagi orang-orang Iban ialah tarian semasa menyambut Hari Gawai sebelum berperang dan selepas musim menuai. Ngajat Induk. Jenis Tarian ngajat Tarian ngajat dibahagikan kepada pelbagai jenis tarian iaitu Ngajat Lesong. Tarian Ngajat Lesong merupakan tarian yang di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja. Persembahan ngajat jenis ini hanya di benarkan untuk di tarikan oleh kaum lelaki kerana ianya memerlukan penari lelakinya untuk menari sambil menggigit lesong. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam hasil menuai padi sepanjang tahun ini. tarian ini merupakan satu peniruan atau pengulangan yang di lakukan oleh mereka sebagaimana yang yang mereka lakukan semasa menghadapi musuh-musuh ketika mereka mengadakan aktiviti harian seperti memburu. Kekuatan dan kegagahan yang di tunjukkan dalam persembahan tarian ngajat jenis ini hanya sesuai di persembahkan oleh golongan lelaki sahaja. . Tarian biasanya di persembahkan semasa meraikan kejayaan atau menyambut kepulangan pahlawan-pahlawan Iban yang baru balik dari medan perang dan juga meraikan kejayaan hasil dari cucuk tanam mereka yang merujuk kepada tanaman padi.

Memandangkan nama tarian ini ialah Pua Kumbu sudah pasti penari akan menari sambil membawa kain pua kumbu sebagai alat dalam persembahan mereka. Satu jenis tarian ini lagi ialah penari akan memegang perisai kayu di tangan kiri dan pedang di tangan kanan lalu menari seperti berdepan dengan musuh dengan menghayunkan badannya ke kiri dan ke kanan. Biasanya diadakan bagi upacara sambutan seperti perasmian sesebuah persembahan kebudayaan dan sebagainya. tawak. Biasanya tarian ini di persembahan ketika upacara perasmian atau pembukaan sesuatu majlis rasmi yang di hadiri oleh banyak tetamu-tetamu terhormat dan orang ramai. penari akan melompat bersama iringan lagu. Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. iaitu alat bertali seperti gitar. . Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. Di tubuhnya dipakaikan sejenis baju yang dibuat dari bulu-bulu burung tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya Rentak tarian Tarian ini tarikan dengan berdiri di atas bulatan langsaran ke atas dan ke bawah. Gagung merupakan sejenis baju yang tebal dan keras yang diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulit beruang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya. engkurumong dan sapeh. Gagung ( Baju Burung) Penari ngajat akan memakai pakaian tradisi seperti 'sirat'. 'gagung' atau baju burung. Penari-penari akan memakai kain merah yang yang diikat pada bahagian pinggang hingga ke paras lutut. bebendai. Ngajat Kuta Merupakan jenis tarian persembahan ngajat yang menggabungkan penari lelaki dan perempuan. Persembahan ngajat jenis ini lazimnya di persembahkan oleh golongan wanita. Setiap rentak yang dimainkan adalah bersesuaian dengan upacaranya. Muzik/ Lagu Iringan Lagu iringan dibunyikan dari alat-alat seperti gong besar dan kecil.Ngajat Ngalu Temuai ( menyambut tetamu ) Dipersembahkan bagi tujuan menyambut kedatangan tetamu khas yang datang. Ngajat Pua Kumbu Merupakan salah satu daripada jenis persembahan yang terdapat dalam tarian ngajat. gendang. Kesimpulan Kini persembahan tarian ngajat yang merupakan tarian tradisional yang dulunya hanya dapat dinikmati ketika perayaan Gawai dan musim menuai kini sudah diperkembangkan dan dikomersialkan untuk tujuan memperkukuhkan sektor pelancongan dan memperkasakan budaya di Sarawak.