You are on page 1of 9

Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir Master – Managementul Afacerilor In Turism

Dezvoltarea Turismului de Evenimente pe Plan Internaţional

Disciplina : Managementul turismului de afaceri şi reuniuni
Conf. univ. dr. Andreea Băltăreţu

Masterand : Pandele Alin

............................................................................................................. 7 1 ......................................................................................................................................Cuprins Definirea turismului de evenimente ........................................... 3 Destinatii turistice si touroperatori ........................................................................................................................................................... 2 Particularitatile turismului de evenimente .. 4 Studii de caz ....................................................................

derularea lor la termene calendaristice prestabilite.) se disting de alte programe sau aranjamente turistice “clasice” prin caracterul lor de unicat. interesata sa participe la consumul turistic al serviciilor – suport ce constituie “invelisul tangibil” al evenimentelor respective. expozitii si targuri specializate. catalizatoare ale dezvoltarii si concretizarii imaginii pentru atractiile arealelor de destinatie”. expozitiile mondiale. Din punct de vedere al industriei turismului. festivalurile. cu durate limitate de timp. sesiuni de training si programe de Team Building sau calatorii de stimulare a angajatilor”1. In practica agentiilor de turism sunt considerate evenimente speciale toate formele de aranjamente ale caror programe nu au caracter de rutina. carnavalurile. forumuri de afaceri. 1 Stanciulescu. evenimentele speciale imbraca forma unor aranjamente organizate minutios. posibil de oferit spre valorificare unor cercuri relativ restranse de populatie. periodicitatea spontana. dezvoltarea si marketingul sistematic al festivalurilor si al evenimentelor speciale considerate ca atractii turistice. reuniunile de tipul congreselor etc.Managementul operatiunilor in turismul de evenimente . G. Gabriela Stanciulescu: “Turismul de evenimente reprezinta deplasarea individuala sau de grup. asemenea evenimente speciale (olimpiadele. pelerinajele religioase. cat si prin faptul ca se adreseaza unor minisegmente de piata. concepute cu scopul de a retine atentia si de a atrage acea parte a clientelei potentiale interne si internationale pentru care evenimentele respective constituie motivul principal al calatoriilor. . editura ASE. targurile internationale si nationale. Prin natura lor. In opinia diversilor autori turismul de evenimente a fost definit astfel: Donald Getz: “Turismul de evenimente este planificarea. Bucuresti. exprimate in zile.Dezvoltarea turismului de evenimente pe plan international Definirea turismului de evenimente In industria calatoriilor si turismului evenimentele speciale sunt tratate ca produse turistice specifice. pag 73-74 2 . 2010. in scopul participarii la congrese si conferinte internationale.

ce nu mai permite repetarea lor. ● dupa dimensiunea evenimentului special ele se diferentiaza de la megaevenimente (olimpiade). unele evenimente speciale pot avea o durata de numai cateva ore (eclipsei solare din 11 august 1999).C. este un “pseudo-eveniment”. Tot in aceasta categorie se integreaza si vernisajul unei expozitii de pictura. ● dupa caracterul de repetabilitate al evenimentului. Pastrand motivatia turistica drept criteriu esential de clasificare a evenimentelor speciale.R. au loc in luna septembrie a fiecarui an). altele 1 zi (pelerinajele religioase) sau mai multe zile (festivaluri. Intr-o forma rezumativa gruparea evenimentelor speciale este ilustrata in tabelul urmator: Evenimente Evenimente Evenimente economice stiintifice -muzicale -olimpiade -expozitii -reuniuni -fenomene 3 Evenimente si socio-politice Evenimente naturale cultural-artistice sportive . iar alte evenimente speciale au caracter de unicitate. congrese etc. organizarea unui festival artistic de tipul “Cerbul de aur” este un eveniment special provocat si dupa opiniile analistilor.). pana la microevenimente (festivalurile internationale “George Enescu”). turismul de evenimente (tourism events) poate fi grupat in felul urmator: ● dupa caracterul natural sau provocat (artificial) al evenimentului .. ce permit clasificarea lor in functie de motivatia care genereaza atractia de participare la evenimentul respectiv. de exemplu. Unele evenimente speciale se repeta periodic (raliurile automobilistice ale modelelor de epoca pe traseul Bucuresti – Sinaia. ceremonia de lansare in circuitul turistic a unui hotel nou sau a unui hotel modernizat). ● dupa durata evenimentului.Particularitatile turismului de evenimente Paleta evenimentelor speciale in general si in turism in particular este suficient de larga pentru a putea imbraca aspecte concrete. Organizarea vizitarii unei zone viticole cu un program de participare a turistilor la culesul strugurilor va fi posibila in perioada coacerii strugurilor (provocata de caracterul natural al evenimentului). organizate de Automobil Clubul Roman – A.

Datele reprezintă un "instantaneu" al evenimentelor de calificare în asociere ICCA ca baza de date prelevate la data de 11 mai 2010. culesul viilor) -evenimente de si congrese medicale) de -parade militare -evenimente negative (conflicte armate zonele.A Nr. 1997. Munchen. pag. –Turismus Marketing. Anul acesta ICCA a indentificat 8294 de evenimente cu 800 de evenimnete mai mult decat in anul 2009. aniversari) -religioase (pelerinaje) -traditionale (folclorice) -consacrate (aniversarea dintre milenii) -carnavaluri -competitii sportive -turnee . editura Oldenburg. Freyer2 Destinatii turistice si touroperatori Statele Unite ale Americii si Viena sunt cele mai populare destinatii pentru reuniuni.S. congrese. Numarul de evenimente (reuniuni) pe tara in 2009 Top 1 2 Tara U. congrese teme economice stiintifice -inaugurari obiective economice politice -reuniuni pe teme (de natural ( eclipse pe solare) special -serbari exemplu generate evenimente natural (serbarea recoltei.(concerte) -artistice (vernisaje. Intalniri 595 Freyer. 606 4 . negative actiunile gruparilor teroriste) (ereptia vulcanilor) Sursa: Adaptare dupa W. Baza de date a asociatiei ICCA se bazeaza pe vânzările pe destinatii pentru reuniu ni. W.crosuri -aniversari sportive -targuri -reuniuni. Topul ICCA acopera reuniunile organizate de asociaţii internaţionale care au loc în mod regulat şi care se rotesc între un minim de trei ţări.

urmate de Spania si Italia la o diferenta de aproximativ 100 de evenimente. Numarul de evenimente (reuniuni) pe orase in anul 2009 Top Oras Numar reuniuni 1 2 3 Viena Barcelona Paris 160 135 131 5 .2 3 4 5 6 7 8 9 10 Germania Spania Italia Anglia Franta Brazilia Japonia China Austria Olanda 458 360 350 345 341 293 257 245 236 236 214 213 184 176 169 168 151 145 130 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Elvetia Canada Suedia Coreea Australia Portugalia Danemarca Argentina Belgia Sursa: ICCA Statele Unite ale Americii si Germania sunt cele mai cautate destinatii pentru reuniuni.

Iasi-pelerinaj de Sfanta Parascheva. toate celelalte evenimente cu caracter international atrag anual mii de turisti ( exemple: Carnavalul de la Venetia. Junii Brasovului. Maker Sankranti IndiaFestivalul primaverii etc. 6 . Nou venit în top 20 este Madrid. Sighisoara-Festivalul mediaval. pelerinajele de la Ierusalim de Pasti. In Romania ca si destinatii pentru turismul de evenimnete putem enumara: BrasovCerbul de aur. iar acum este locul trei in topul preferintelor pentru reuniuni.4 5 6 7 8 Berlin Singapore Copenhaga Stockholm Amsterdam Lisabona 129 119 103 102 98 98 96 90 90 87 87 86 83 80 79 76 75 10 11 Beijing Buenos Aires Seul 13 Budapesta Madrid 15 16 17 18 19 20 Praga Londra Istambul Sao Paulo Bangkok Atena Sursa: ICCA Pentru al cincilea an la rând. cu o creştere de peste 21 de reuniuni fata de anul 2008.). care se gaseste pe locul 13. Roland Garros. coridele spaniole. Pe langa aceste destinatii pentru reuniuni. olimpiade sportive. Viena este oraşul cel mai popular. Paris a împărtăşit primul loc cu Viena anul trecut. Bucuresti-Festivalul George Enescu. Barcelona a sarit de pe locul 3 pe locul al II-lea loc. Cluj si Bucuresti-TIFF.

Pentru oficialii chinezi tot acest aflux de turisti este o mare surpriza.000 de turisti intra pe portile sale zilnic.Touroperatori specializati in turismul de evenimente:  Pe plan international: Easy Travel. La noua luni de la Jocurile Olimpice de Vara de la Beijing. poarta medalii false si tin in mana replici ale tortei olimpice. 20. se pare ca s-a transformat intr-o noua atractie turistica a Chinei. 7 . toate pentru a fi fotografiati pe impresionantul stadion. Nu se asteptau ca acest stadion. Unii dintre turisti se imbraca in echipamente ale echipei nationale. iar veniturile obtinute din biletele de intrare acopera costurile de intretinere anuale precum si dobanzile anuale ce trebuie achitate. oricat ar fi el de spectaculos. Asa ca. mii de turisti din toate colturile tarii si lumii vin la celebrul stadion olimpic Bird’s Nest (Cuib de pasare) si plătesc 50 de yuan (aprox 6 euro). sa devina atat de popular dupa Jocurile Olimpice.Serbia Alexander Tour-Bulgaria Aviatur Travel-Spania  Happy Tour Marshal Tourism Eximtur Pe plan national: Studii de caz De ani de zile.000 – 30.Serbia Rina Travel&Event –Croatia Vekol DM. Orasul Interzis si Marele Zid au fost printre cele mai mari atractii turistice din China. Vizitatorii au luat astfel presiunea de pe umerii managementului stadionului care nu putea sa gaseasca o utilitate pentru structura impunatoare. nefiind folosit de prea multe ori dupa Jocuri. taxe de intrare pentru a-l vizita si a-si face o fotografie. in pofida temerilor ca stadionul ar deveni o povara pentru capitala chineza.

Stadionul olimpic a costat 500 de milioane de dolari si este cea mai mare structura de otel din lume. aducandu-i si numele de “Cuib de pasare”.000 de spectatori iar design-ul realizat de o firma de arhitectura elvetiana este deosebit. El poate gazdui 80. 8 .