You are on page 1of 3

Hikayat Marakarma

Sinopsis
Bab 1 Maharaja Keinderaan
Betara Angkasa Indera Dewa seorang raja yang gagah dan memiliki kerajaan yang besar. Setelah memohon kebenaran daripada Betara Guru, baginda pun turun ke dunia bersama isterinya.

Bab 2 Isteri Si Miskin Mengidam
Maharaja Indera memerintah Anta Beranta, sebuah kerajaan yang besar. Pada satu hari Angkasa Indera Dewa menghadap Maharaja Indera dalam keadaan tubuh yang compang-camping. Melihat keadaan Angkasa Indera Dewa itu (Si Miskin), orang ramai mengetawakannya dan melontar tubuhnya dengan kayu dan batu, sehinggakan tubuh baginda berdarah. Raja mengusir Si Miskin dari istana. Disebabkan Si Miskin dalam keadaan lapar, dia mencari makanan dalam timbunan sampah. Bersama isterinya, mereka makan daun taruk kayu, ketupat, dan tebu yang besi. Tiga bulan kemudian, isteri Si Miskin pun hamil. Sebenarnya ketupat dan tebu itu ialah anak kepada Betara Karma Jaya, yang telah dipuja dan dijatuhkan dari kayangan menjadi ketupat (lelaki) dan tebu (perempuan). Sebulan sebelum bersalin, isteri Si Miskin mengidam memakan buah mempelam yang ada dalam taman Maharaja Indera Dewa. Si Miskin memperoleh buah tersebut di pasar, tetapi tidak diterima oleh isterinya. Jalan yang terakhir, Si Miskin pergi menghadap Maharaja Indera Dewa. Baginda mengizinkan diambil buah tersebut. Isteri Si Miskin berasa gembira kerana hajatnya telah dipenuhi. Selang tiga hari, isteri Si Miskin mengidam buah nangka yang terdapat dalam taman raja juga. Sekali lagi Si Miskin menghadap Maharaja Indera Dewa. Baginda memperkenankan hajat Si Miskin.

Bab 3 Negeri Puspa Sari
Isteri Si Miskin melahirkan seorang anak lelaki dan diberikan nama Marakarma. Si Miskin mendirikan pondok untuk kediaman mereka sekeluarga. Ketika mengali untuk membina pondok. Si Miskin telah menemui tempayan besar yang mengandungi emas. Pada hari yang lain, ketika dia sedang memangku anaknya, dia mengatakan sekiranya anaknya itu anak dewa, jadikanlah sebuah negeri di dalam hutan ini. Dengan takdir Allah, wujudlah sebuah negeri dan Si Miskin memberikan nama negeri itu Puspa Sari. Manakala namanya ditukar kepada Maharaja Indera Angkasa dan isterinya diberikan nama Tuan Puteri Ratna Dewi. Beberapa tahun kemudian, Tuan Puteri Ratna Dewi melahirkan seorang puteri dan diberikan nama Tuan Puteri Nila Kesuma. Tema: Trauma yang menghantui hidup sebagai akibat tekanan dan pengorbanan anak terhadap ibunya yang sudah tua dan uzur.

Tema:

Hikayat Marakarma ini bertemakan ketabahan hati sepasang suami isteri yang berasal dari kayangan menempuh dugaan dan kesengsaraan hidup dibumi.

Persoalan:   

Kemurahan hati seorang pemerintah dalam memenuhi permintaan rakyatnya yang hidup serba kekurangan. Kesabaran ketika berdepan dengan pelbagai ujian dan masalah. Kesakitan yang tidak dimiliki oleh manusia biasa. Kasih sayang seorang suami kepada isterinya.

Watak: 

Watak Utama: Bertara Angkasa Indera Dewa(Si miskin) Watak Sampingan: Dewi Kenchana(Isteri si miskin), Bertara Guru, Maharaja Indera Dewa, Marakarma, dan Tuan Puteri Nila Kesuma.

Perwatakan(Rujuk pautan sebelah kanan di link-link berkaitan) Plot(Rujuk pautan sebelah kanan di link-link berkaitan) Teknik plot: 

Teknik dialog Teknik monolog

Gaya Bahasa:

 

Diksi. 1)Penggunaan bahasa klasik. Contohnya: tajau, kaus, bokor, dan masyghulnya. 2)Penggunan bahasa istana. Contohnya: patik, Tuanku, bertitah, bermohon, dan murka. Simile. Terlalulah sebak hati suaminya melihat tingkah laku isterinya itu seperti orang hendak mati. Repetisi. Contohnya, Maka ada yang memberi buah, ada yang memberi juadah, ada yang memberi nasi, ada yang memberi kain, ada yang memberi buahbuahan, ada anak yang diidamkan oleh isteri.

Latar

Nilai:     

Keberanian Kasih sayang Kesaktian Sabar Adil Simpati

Pengajaran: 

Kita hendaklah tabah menghadapi pelbagai dugaan. Kita hendaklah bersyukur dengan nikmat yang diberikan Allah.