You are on page 1of 4

Universitatea Transilvania din Braşov

Facultatea de Sociologie şi Comunicare Specializare Comunicare şi Relaţii Publice

Analiza unui print publicitar Starbucks Coffee

Prof. coordonator: Lect. univ. dr. Daniela SOREA Studentă: Ioana Cristiana Bîrlă Anul al III-lea, Grupa 18031

Braşov 2013

.000 de cafenele în America de Nord. cu mai mult de 14. dar şi o marcă de cafea de renume. America Latină şi Coasta Pacifică. Europa. Orientul Mijlociu.STARBUCKS COFFEE Starbucks Coffee Company este liderul mondial în comercializarea şi prăjirea cafelei.

Modul în care acesta se alătură imaginii centrale sugerează că Starbucks Coffee este singurul lucru la care te poţi gândi.” Mesajul lingvistic conotativ arată faptul că textul este în perfectă concordanţă cu imaginea centrală şi conotaţia acesteia. Conotaţia dominantă este cea de gândire şi intelect derivând din imaginea ce semnifică un creier. Sediul central Starbucks se află în Seattle. precedate de logo-ul companiei pe un fundal în tonuri de maron şi crem. Zev Siegel și Gordon Bowker. Motto-ul este format dintr-o propoziţie simplă cu rolul de manipulare a propriei voinţe sau gândiri. compania a preparat pentru prima oară cafea în 1971. Washington.Inițial apărută sub denumirea „Starbucks Coffee. desemnând una dintre funcţiile acestui organ. Semnificant iconic Boabe de cafea Semnificat cafea Conotaț ie băutură cu efecte asupra creierului . A fost înființată de Jerry Baldwin. iar textul din logo este scris cu alb pe un fond verde închis. Tea and Spice”. Astfel. Pentru a decripta mesajul iconic denotativ avem nevoie doar de puţină atenţie şi imaginaţie. organul central al sistemului nervos responsabil cu cele mai importante funcţii ale unei fiinţe. dar şi din cuvintele folosite mai sus ce semnifică o funcţie a creierului. Imaginea publicitară Starbucks este compusă din ilustraţii şi text sau mesaj lingvistic. boabele de cafea din centrul imaginii se identifică cu un creier. Verbul “think” este corelat cu imaginea creierului. Imaginea sirenei se regăseşte în nonculorile alb pe negru. Mesajul iconic denotativ este reprezentat de imaginea centrală a afişului pblicitar şi anume mai multe boabe de cafea în mai multe nuanţe de maron aşezate arbitrar la o primă vedere. căldură. în prezent fiind folosit ca logo secundar. Logo-ul folosit în acest afiş publicitar a fost folosit între anii 1987 şi 2010. în Seattle. Acesta este format dintr-un cerc în interiorul căreia este o sirenă cu două cozi înconjurată de numele companiei. Statele Unite. Numeroasele linii curbate semnifică prietenie. apropiere. Roland Barthes construieşte modelul trinivelar al reclamei (1964 – Rhétorique de l’image) în care interferează: • mesajul lingvistic • mesajul iconic denotativ • mesajul iconic conotativ Mesajul lingvistic denotativ este regăsit în logo-ul mărcii “Starbucks Coffee” urmat mai jos de un motto sugestiv format din 5 cuvinte “All you can think of.

Simbolizează fertilitatea. maturitate. Are efecte de expansivitate. în preferințele oamenilor. acestea acţionând direct la sursa ce comanda acţiunile umane. sobrietate. în subconştient i se crează ideea de cafea. Negrul: este folosit ca un element de delimitare. Doar la simplă privire a acestui afiş. Este solid. de încredere şi ajută la creerea unei atmosfere neutre. robusteţe. răceală. inocenta. cu simțul esteticii foarte dezvoltat. Este culoarea care comunică sinceritate. Verdele este culoarea naturii. după albastru. oferă linişte celor ce îl privesc şi se vrea asocierea acestui sentiment cu cafeaua de la Starbucks. Maroul: este culoarea pământului şi pădurii. confortabile şi primitoare. neatins. autoritare și independente. Acesta sugerând ideea de elegantă. seriozitate. curăţenie. Este culoarea balanțelor. adică a persoanelor echilibrate. Albul este culoare purităţii. În concluzie. are un impact foarte mare asupra creierului uman şi generează emoţii puternice. putere. Acest proces de manipulare subtilă a populaţiei este ca o armă secretă pe care măriile companii o folosesc pentru a creşte numărul de consumatori. deşi parţial neutră. linişte. . Verdele se clasează pe locul doi. a revenirii la viaţă.Cromatica este şi ea plină de semnificaţii: Albul: semnifică vindecare. calm. albul sugerează şi sinceritatea. puritate. Mesajele conotative se regăsesc în afiş şi sunt mai importante decât cele denotative. este unul cu o foarte mare substanţă şi trimitere în subconştient. contrast sau fond pentru celelalte culori. sobrietate. dar şi numărul de produse vândute consumatorilor fideli. În momentul în care o persoană are contact vizual cu acest afiş. împăcare. armonia și prospețimea. uşurinţă. Cromatica afişului. afişul publicitar deşi unul simplu cu puţine elemente atât plastice cât şi textuale. Cafeaua în general este mai mult decât o simplă băutura. de aici formându-se acea poftă pe care nu o putem ignora. Culoarea verde are o corespondentă puternică emoțională cu noţiunea de siguranță. exprimă pace. Verdele: culoarea primăverii. suavitate. a vieții în sine. parcă un iz de cafea şi o imagine vizuală se formează în mintea celui ce priveşte. nou. Totodată. purificare.