You are on page 1of 2

Tekst: Martine de Vente Foto: Suzanne Blanchard

In deze rubriek vertellen FiscAlert-abonnees over de manier waarop zij hun persoonlijke financin hebben geregeld. Dit nummer Esther Jacobs. Wilt u ook meedoen? Mail kort uw situatie naar redactie@fiscalert.nl, dan nemen wij contact met u op. Iedere genterviewde abonnee krijgt van ons een gratis belastingaangiftecheck.

GEEN ZORGEN OVER AOW


Inkomen In 2002 zette ik de actie Coins for Care op. Met die ervaring op zak ben ik lezingen en workshops gaan geven voor bedrijven, bijvoorbeeld over het bereiken van meer resultaat met minder middelen en het genereren van gratis publiciteit voor je bedrijf of goede doel. Daarnaast ben ik veel gaan reizen, ik ben denk ik wel in honderd landen geweest. Ik schrijf ook boeken, waarin ik lezers uitdaag over beperkingen heen te stappen en te leven in vrijheid. Met mijn lezingen en in mindere mate mijn boeken en workshops verdien ik voldoende. Doordat ik veel reis, maak ik veel kosten waarvan de meeste werkgerelateerd zijn. Mijn bedrijf maakt weinig winst en ik betaal daardoor weinig belasting. Afwisselend woon ik op Curaao, in Nederland of in Miami. Maar met mijn laptop heb ik gewoon mijn kantoor in mijn rugzak. Voor heel veel werk is afstand geen barrire meer, al zit ik de komende drie maanden waarschijnlijk toch wel een keer of twintig in het vliegtuig. Ik heb een koophuis in Amstelveen, maar de gemeente heeft mij onlangs zonder pardon uitgeschreven. Men vindt dat ik vier maanden per jaar in mijn huis moet wonen. Dat is vreemd. Er leven wel meer mensen op dezelfde manier als ik, ook in Amstelveen. Wat dacht je van een zakenman die een groot deel van zijn tijd in het buitenland vertoeft, of een kapitein op de grote vaart? Of een stewardess? Steeds meer mensen gaan leven zoals ik, of wonen op twee plekken tegelijk. Nu sta ik te boek als persoon zonder vaste woon- of verblijfplaats. Eigenlijk ben ik een zwerver, maar dan wel een zwerver met een eigen huis en een eigen bedrijf, haha.
24 www.fiscalert.nl

geldzaken.indd 24

26-03-13 15:36

GELDZAKEN

Eigen woning Mijn huis heb ik zestien jaar geleden gekocht voor omgerekend 190.000 euro. Het is een doorsnee woning, maar ik vind het een fijn en lekker praktisch huis, al was het maar omdat het dicht bij Schiphol ligt. De inrichting bestaat uit spulletjes die ik heb meegenomen van mijn reizen. Ik had twee katten, dus ik liet altijd vrienden en bekenden op mijn huis passen. Op een gegeven moment werd dat wel gek, het was net of ik dat huis aanhield voor de katten. Eentje is inmiddels overleden, voor de andere van zeventien heb ik een goed huis elders gevonden. Nu verhuur ik af en toe aan expats. Als ik op Curaao ben, dan ben ik bij mijn vriend. Hij heeft een zeilboot waarmee we rondvaren in het Carabisch gebied. We denken erover om samen iets te kopen op Mallorca. Dat is een prachtig eiland, zeker als je niet op de toeristische plekken komt. Het is voor mij makkelijker om daar te wonen dan op Curaao. Ik kan dan in een dagje desnoods heen en weer vliegen naar Nederland voor een workshop of lezing. Omdat er nu huurders in mijn huis zitten, zit ik als ik in Nederland ben in een kamer op Nijenrode, waar ik heb gestudeerd. Die krijg ik in ruil voor het geven van gastcolleges. Er wonen daar nu minder studenten dan vroeger intern, waardoor er voor mij ook plaats is. Pensioen Voor het afbetalen van mijn huis had ik destijds bij Axa zon woekerpolis afgesloten. Mij was verteld dat ik met de opbrengst aan het einde van de looptijd mn hele hypotheek zou kunnen aflossen, maar van al dat geld dat ik op die polis had gespaard dacht ik , is

maar heel weinig over, zon 20.000 euro. Ik zou natuurlijk de polis kunnen afkopen, maar dan moet ik belasting betalen over een fictief rendement van 50.000 euro en ook nog eens 20 procent revisierente. Als ik dat zou doen, dan is er helemaal niets meer over van het geld dat ik, tegen mijn principe, jarenlang heb gespaard. De waarde van mijn huis is door de jaren heen waarschijnlijk wel verdrievoudigd, maar ik zie dat niet als pensioen. Ik denk niet zo in die termen, ik ben eigenlijk helemaal niet met later bezig. Als ik straks geen geld meer heb, dan ga ik wel op een plek wonen waar je voor je euros mr krijgt. In Indonesi bijvoorbeeld kun je echt prima leven voor 500 euro in de maand. Belastingparadijs Naar aanleiding van dat gedoe met de gemeente vertelde mijn accountant dat ik wel in mijn eigen huis ingeschreven moet staan om de hypotheekrente te kunnen aftrekken. Als ik dat belastingvoordeel niet meer heb, kan ik net zo goed helemaal geen belasting betalen in Nederland. Ik heb me al laten informeren over de mogelijkheden. Zo zou ik bijvoorbeeld met mijn bedrijf in Dubai kunnen gaan zitten. Bedrijven die daar gevestigd zijn, betalen een vast bedrag van 4.000 euro per jaar, verder niets. En je hoeft er maar n dag in de zes maanden daadwerkelijk te zitten. Dat lijkt me heerlijk, dan ben ik ook van die administratie af. Bovendien scheelt het me jaarlijks 1.500 euro aan accountantskosten. Ik overweeg om me helemaal uit Nederland uit te laten schrijven. Niet vanwege de belasting nu betaal ik ook niet zo veel , maar ik moet wel heel veel doen om mijn aftrekpos-

ten op een rijtje te zetten. Hotels, restaurants, vliegtickets... En ik heb een hekel aan papierwerk. Ik vind het Nederlandse systeem trouwens vreemd. Ik blijk recht te hebben op zorgtoeslag en krijg elke maand 60 euro op mijn rekening! Hou dat geld toch, denk ik dan. Als ik straks niet meer onder het Nederlandse belastingregime val, neem ik een expatverzekering. Klaar. Vrienden waarschuwen me wel: per jaar dat ik niet in Nederland sta ingeschreven, krijg ik 2 procent minder AOW. Dat maakt me niks uit. Ik ga er toch van uit dat straks iedereen voor zichzelf moet zorgen. En ik hoef ook niet te stoppen met werken. Hoe dan ook: ik heb altijd aan geld kunnen komen, dus waarschijnlijk gaat het tegen die tijd ook wel lukken.

naam: Esther Jacobs (42) burgerlijke staat: LAT-relatie woonplaats: geen abonnee sinds: niet werk: spreker en schrijver inkomen: 30.000- 50.000 huis: huis in Amstelveen tip: Op mijn reizen boek ik vaak via www.airbnb.com, een site waarop particulieren hun woning of kamer in huis te huur aan bieden. Dat gaat vaak tegen een heel aantrekkelijke tarief, soms maar 30. Voor dergelijke bedragen heb je zelden een hotel.

FISCALERT april 2013 25

geldzaken.indd 25

26-03-13 15:36

You might also like