July 29, 2012

[PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN]

Amali 2:

Daya dan Gerakan (2 jam) 1) 2) Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks berlainan. Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas.

Hasil Pembelajaran: Bahan/ Alat :

Blok kayu, bola ping pong, dawai yang diregangkan atas blok kayu, bikar dan buku Jangka masa detik, pita detik berkarbon pengapit, bekalan kuasa, dawai penyambung, pemberat 200 g, 400 g dan 600 g dan selotape

Aktiviti 1: berlainan.

Mengenal pasti daya-daya yang berbeza dalam konteks

Arahan: 1. Letak satu blok kayu di atas lantai. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu dan rekodkan pemerhatian anda. 2. Baling sebiji bola ping pong ke udara. Rekodkan pemerhatian anda. 3. Ikatkan dawai dengan tegang di antara dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. Sentuh dawai itu. Rekodkan pemerhatian anda. 4. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. Rekodkan pemerhatian anda. 5. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Rekodkan pemerhatian anda.

1

Dalam 2 . Baling sebiji bola ping pong ke udara Blok kayu itu bergerak Bola ping pong jatuh ke arah bawah. b.Dalam konteks kehidupan daya tarikan graviti membantu objek berada dalam keadaan pegun dan membolehkan kita berjalan dan melakukan aktiviti seharian dengan mudah. Ikatkan dawai dengan tegang di antara Dawai itu melendut ke bawah. Daya geseran dipengaruhi oleh factor jenis permukaan dan berat objek. Berikan tolakan kecil pada blok kayu itu. 6. Suatu objek yang jatuh di bawah daya tarikan graviti. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] Keputusan Eksperimen: Eksperimen: Pemerhatian: Letak satu blok kayu di atas lantai.5 di atas? Daya tolakan.Cuba tolakkan bola itu ke dalam air. membuka pintu. Letakkan sebuah buku di atas tangan anda. Huraikan setiap daya yang anda nyatakan dalam konteks hidupan harian. Buku tidak bergerak. Sentuh dawai itu. dua paku yang telah di ketuk ke dalam blok kayu. tanpa pengaruh daya-daya luar seperti rintangan udara dikatakan sebagai jatuh secara bebas atau jatuh bebas. Daya tarikan graviti adalah suatu daya yang menarik ke arah pusat bumi. daya graviti dan daya geseran. Daya ini menyebabkan objek jatuh ke arah bumi apabila dilepaskan. Letakkan satu bola ping-pong ke dalam sebuah bikar yang berisi air. Bola ping pong tenggelam ke dalam air apabila ditolak ke dalam air. Dalam konteks seharian daya tolakan dan daya tarikan berlaku tanpa disedari contohnya memakai stoking. Daya adalah tolakan dan tarikan. daya tarikan. Daya tarikan adalah suatu tindakan mendekatkan objek. Apakah daya-daya yang terlibat dalam aktiviti 1 . Daya geseran adalah daya yang menentang arah pergerakan objek.July 29. manakala daya tolakan adalah satu tindakan menjauhkan objek. menendang bola dan sebagainya.

6.July 29. Hidupkan jangka masa detik dan biarkan jisim jatuh bebas ke bawah. menajamkan mata pisau dan memberhentikan kenderaan. 2. 3. 3 . Apitkan jangka masa detik di atas bangku. binakan carta pita dan tentukan pecutannya. Ulangi langkah 3 untuk jisim-jisim 400 g dan 600 g. Letakkan satu bangku di atas meja. 4. Potong pita detik sepotong setip 2 detik dan susunkan untuk menghasikan satu carta pita. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] konteks kehidupan daya geseran membantu kita memegang objek. Arahan: 1. Lalukan satu pita detik melalui jangka masa detik dan lekatkan dihujungnya satu pemberat berjisim 300 g mass. Untuk setiap jisim yang digunakan. Aktiviti 2: Mengukur pecutan objek yang jatuh bebas. 5.

50m/s-2) 4 .July 29.25m/s-2) a=925 cm/s-2 (9.25m/s-2) a=950 cm/s-2 (9. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] Jadual 1 Jisim V1 (cm-1) V2 (cm-1) Pecutan (a) = 300g 400g 600g 400 315 370 215 130 180 (cm-2) a=925 cm/s-2 (9.

July 29. Jawab soalan berikut (Penguasaan Pengetahuan dan Soalan Kemahiran) a. nilai pecutan tidak sama dengan nilai g (9. Jika eksperimen ini dijalankan di bulan. Tidak. Apakah kesimpulan yang dapat dibuat tentang daya yang bertindak ke atas objek yang jatuh bebas? Daya tersebut adalah tetap dan berterusan c. antara faktor ialah: a) Pita detik bergeser dengan jangka masa detik. Tidak. adakah nilai pecutan yang diperoleh daripada jisim-jisim yang berbeza ini akan sama dengan nilai g? Terangkan jawapan anda.8N) kerana beberapa faktor. 5 . Adakah nilai-nilai pecutan yang diperoleh dari jisim-jisim yang berbeza sama nilainya dengan g? (Pecutan akibat tarikan graviti bumi) ? Terangkan. kerana daya tarikan gravity di bulan adalah 1/6 daripada daya tarikan gravity bumi. 2012 [PPG-SCE3105 FIZIK DALAM KONTEKS KEHIDUPAN] 7. Kesan daripada geseran ini menyebabkan jatuhan bebas beban terganggu dan memperlahankan jatuhan bebas. b) Beban bergeser dengan udara semasa proses pecutan berlaku b.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful