Masyarakat Melayu yang beragama Islam akan mengadakan adat merisik dan meminang.

Berbeza pula bagi adat perkahwinan etnik Bugis kerana adat pertunangan tidak begitu digalakkan. Bagi mereka perkahwinan merupakan satu ikatan yang

menghalakan perhubungan antara lelaki dan perempuan menurut Islam. Ibu bapa beranggapan bahawa pertunangan boleh menimbulkan fitnah dan pelbagai syak wasangka dalam kalangan masyarakat. Tempoh pertunangan yang paling lama pun adalah dalam masa 2 minggu. Walau bagaimanapun, terdapat majlis yang menyerupai adat bertunang tetapi masyarakat bugis tidak menganggapnya adat bertunang. Majlis ini digelar “Mapendrek doik” yang membawa naik duit (wang hantaran). Mapendrek doik atau naik duit (wang hantaran) dalam majlis ini, pihak lelaki akan membawa wang hantaran yang telah ditetapkan semasa meminang. Sebilangan besar di keluarga pihak perempuan akan menerima kesemua wang hantaran dan selebihnya hanya menerima sebahagian sahaja. Oleh yang demikian, semasa dulang hantaran diberikan ketka majlis pernikahan, dulang wang hantaran sekadar simbolik sahaja kerana wang hantaran telah pun diserahkan kepada pihak perempuan untuk menampung kos perbelanjaan majlis persandingan. Semasa majlis ini berlangsung, pihak pengantin lelaki akan menyarungkan cincin sebagai tanda ikatan sebelum tiba majlis pernikahan yang berlangsung selepas tiga hingga tujuh hari setelah majlis “naik duit”. UNDANGAN PERKAHWINAN Seminggu sebelum majlis persandingan, proses mengundang atau menjemput tetamu menggunakan khidmat dua orang wanita untuk “mappiseng” atau erti kata lain memanggil. Wanita yang belum berkahwin tidak dibenarkan untuk menjemput tetamu kerana tidak manis dipandang oleh masyarakat lain. Kedua-dua wanita ini digelar

Adat ini merupakan satu usaha agar kedua-dua mempelai hidup harmoni. adat memakai bedak dilakukan dengan meriah. Tetamu yang dijemput akan membuka dulang dan mengambil sebatang rokok lalu membakarnya. Hanya golongan yang berkemampuan sahaja mampu memilikinya. Adat ini penting kerana bagi tetamu yang mempunyai anak dara. Bedak tersebut digelar bedak ke’cek yang bermaksud sejuk. Majlis ini dilakukan di rumah pengantin perempuan dan. Sebelum pengantin perempuan memakai inai.pattampa yang bermaksud pemanggil tetamu. Rokok. suatu ketika dahulu merupakan lambang prestij sesebuah keluarga. Majlis berinai ini akan dimulakan dengan majlis khatam al-Quran. Tujuannya untuk menghantar lebihan inai daripada bakal isteri kepada pengantin lelaki. Pattampa akan mattampa. Lebihan bedak pengantin perempuan akan disapu pada wanita yang belum berkahwin. rombongan gadis muda yang memakai inai kepada pengantin perempuan akan bersiap untuk berkunjung ke rumah mempelai lelaki. MALAM MAPPACI Malam mappaci atau lebih dikenali sebagai malam berinai yang dilakukan pada malam sebelum hari pernikahan. Dulang diisi dengan dua bungkus rokok pelbagai jenama beserta mancis atau gula-gula. Pattampa akan membawa dulang yang dibalut dengan kain berwarna dan bermanik. . Adat mattampa ini berbeza dengan adat kaum lain yang menggunakan kad undangan. iaitu berkunjung dari rumah ke rumah. Majlis ini dianggap penting untuk melicinkan kulit dan menambahkan seri wajah pengantin perempuan. Setelah selesai menginai pengantin perempuan. disusuli dengan majlis berzanji. Bedak ini dibuat sendiri dengan menggunakan beras dan diadun dengan bahan lain termasuk kunyit dan ditumbuk dengan lesung. kerana dengan cara ini diharapkan anak mereka pula akan menemui jodoh.

Sementara kaum lelaki bermain domino. mas kahwin yang akan diberikan kepada pengantin perempuan tidak dihias dengan bunga dan dipegang begitu sahaja. Sompa dan bakul sugi akan diserahkan kepada pihak perempuan setibanya rombongan lelaki di rumah perempuan. buah pala. Sompa merupakan kain putih yang diisi dengan wang mas kahwin. Amanah ini bukan satu tanggungjawab yang ringan kerana sompa dikatakan lambang panjang atau pendek jodoh seseorang. Barang-barang yang disertakan dengan mas kahwin melambangkan cabaran dan dugaan yang perlu ditempuhi oleh pasangan pengantin semasa hidup bersama. Perisa dan keharmonian rumah tangga digambarkan dengan buah pala dan kayu manis termasuklah rezeki yang bakal diterima. bakul sugi perlu disediakan sebelum menjadi raja sehari. SOMPA Dalam adat resam perkahwinan etnik ini. betik dan lain-lain. Pengantin lelaki perlu menyediakan sompa terlebih dahulu. Makna yang tersirat disebalik sompa sangat mendalam bagi kaum ini. Di dalam kain putih tersebut terdapat juga beras. Bakul ini diisi dengan buah-buahan tempatan seperti nangka. Sompa tidak boleh jatuh daripada kendungan. Dalam permainan ini.Kemeriahan malam berinai turut disertakan dengan permainan domino yang dipertandingkan kepada kaum lelaki. Cabutan undi dilakukan untuk membentuk kumpulan yang terdiri daripada empat pemain. Jika jatuh. Selain sompa. kaum wanita akan menyediakan jamuan seperti kopi dan kuihmuih. sedangkan beras itu pula melambangkan keperluan asas dalam kehidupan. sompa harus disimpan di tempat yang paling berharga dan selamat. Buah-buahan ini . Cabaran digambarkan dengan meletakkan jarum di dalam beras. kayu manis dan jarum. Buah-buahan ini melambangkan kemanisan dalam berumah tangga. pisang. Saudara lelaki pengantin perlu bersiap sedia membawa sompa. masyarakat Bugis percaya bahawa itulah peranda yang tidak baik. Sompa dianggap menyimpan harga diri bakal isteri. Justeru. golongan muda tua beradu kemahiran dan berkumpul dalam suasana yang muhibbah.

tidak boleh dihidangkan kepada semua orang tetapi hanya untuk saudara perempuan yang belum berkahwin agar mereka juga menerima jodoh. pengantin lelaki akan duduk di atas kain pelekat yang disusun sebanyak 9 atau 12 susunan. Susunan kain ini menggambarkan pangkat dan darjat seseorang. Sebelum melafazkan akad nikah. Pengantin lelaki duduk di atas susunan lipatan kain pelekat . Wakil pengantin lelaki membawa sompa Rombongan lelaki membawa bakul sugi MAJLIS PERNIKAHAN DAN PERSANDINGAN Majlis persandingan etnik ini berlangsung sama seperti umat Islam yang lain. Kain ini dilipat dengan membawa kesemua hujung kain ke tengah. Adat ini bagi menghormati pengantin lelaki yang akan bernikah.

Sarapo diperbuat dari bambu yang didirikan menjadi sebuah khemah yang besar. . Semangat kekitaan sangat dititikberatkann dalam etnik bugis. Sarapo atau khemah kahwin adalah tempat di mana persandingan ini akan diadakan. Majlis persandingan di rumah pengantin perempuan akan berlangsung sehingga larut malam. saudara mara. Di bahagian dapur juga begitu. Pakaian ini menjadi begitu bernilai kerana baju bodo diperagakan oleh golongan istana pada zaman Kesultanan Bugis. kawan-kawan dan jiran tetangga. seorang tukang masak. Kuih-muih disediakan oleh jennang. anak-anak gadis yang menyerikan majlis akan memakai baju bodo. Apabila tetamu datang.Majlis persandingan selalunya akan diadakan di luar rumah. Selepas itu. Proses membina sarapo ini selalunya akan dibuat seminggu sebelum majlis. Ada pasangan pengantin yang terus memperagakan baju bodo pelbagai jenis dan warna sehingga malam. Pelamin etnik Bugis Tempayan (tempat solo) : Tetamu memasukkan sumbangan berupa duit Di samping itu. Segala kerja dilakukan bersama-sama. Dan akan diusahakan oleh ahli keluarga. Pada malam ini juga pemenang permainan domino akan diumumkan oleh mempelai. mereka akan dihidangkan dengan kuih basah. Hidangan utama dalam majlis perkahwinan ialah beppa richa yang bermaksud kuih basah. segala aktiviti masak memasak akan dilaksanakan sesama mereka. barulah tetamu akan menikmati hidangan nasi putih dan pelbagai jenis lauk.

Lazimnya. Adat mamettoa atau mengenali keluarga mentua dilakukan di rumah pihak lelaki. Pengantin perempuan akan diperkenalkan kepada seluruh ahli keluarga suaminya. Kehadiran pengantin perempuan di rumah pasangannya digelar merolla atau berkunjung ke rumah mentua. Ibu mentua akan menyarungkan cincin atau rantai emas. Semasa adat ini. Bagi mereka. semakin tinggi nilai pemberian maka semakin tinggi penghargaan yang diberikan kepada pengantin perempuan. Rombongan pengantin disambut dengan tarian Bugis Disambut dengan tikar mengkuang Sesi penggambaran seisi keluarga . ibu dan saudara perempuan pihak lelaki sahaja yang akan memberikan hadiah kepada orang baharu dalam keluarga mereka. keduadua mempelai duduk di satu penjuru ruang tamu.Apabila selesai majlis di rumah perempuan. pada keesokannya persandingan akan terus berlangsung di rumah lelaki. Seorang demi seorang akan bersalaman dan berpelukan dengan kedua-dua mempelai yang didahului dengan ibu bapa lelaki.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful