Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan

DRAF

TUNJANG SAINS DAN TEKNOLOGI
AWAL SAINS DAN AWAL MATEMATIK

Sains dan Teknologi

109

11 Okt 2009

serta mempertingkatkan sikap ingin tahu. (ST 2. nipis). panjang. tebal.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF TUNJANG KURIKULUM: SAINS DAN TEKNOLOGI (ST) – AWAL SAINS DAN AWAL MATEMATIK Selepas mengikuti aktiviti-aktiviti yang berteraskan tunjang Sains dan Teknolog i. (ST 1. pendek. (ST 2. bimbingan.2) Menunjukkan sikap sistematik.1.1. kecil.3) Memerhati objek-objek di persekitaran dan mengenalpasti saiz (besar dan kecil).1.0) Kemahiran Saintifik Standard Kandungan (ST 1. bertanggungjawab dengan bekerjasama.1. bertanggungjawab.1.1. bekerjasama. (ST 2. murid boleh menjalankan penyiasatan mudah dengan bimbingan. tinggi. rendah.1.4) Memerhati dan bercerita secara verbal tentang pemerhatian yang telah dibuat. Fokus (ST 1.1) Mempamerkan sikap saintifik. (ST 2.1.1) Memerhati and mengenal warna-warna di persekitaran.Awal Sains dan Awal Matematik.7) Memerhati objek-objek di persekitaran dan mengenal saiz (besar. (ST 2.5) Memerhati perubahan warnawarna di persekitaran (Contoh: perubahan warna daun pada musim berlainan.0) Sikap saintifik (ST 2. Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 1. (ST 2. (ST 2.2) Memerhati dan mengenal bentuk-bentuk di persekitaran dengan bimbingan. (ST 2.9) Memerhati dan merekod Sains dan Teknologi 110 11 Okt 2009 .1. (ST 2.1) Membuat pemerhatian ke atas objek dan fenomena alam di persekitaran.1) Menunjukkan sikap sistematik.1.8) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam tulisan yang mudah dengan bimbingan.6) Memerhati dan mengenalpasti bentuk-bentuk di persekitaran. mempraktiskan penaakulan dalam penerokaan yang mudah. perubahan warna awan pada cuaca berlainan).1. mempraktiskan kemahiran proses sains asas. (ST 2.

2. tapak kaki.4) Mengukur panjang dan tinggi objek menggunakan unit bukan piawai (Contoh unit bukan piawai: jengkal.3.2) Membuat pengukuran menggunakan unit bukan piawai. buku). (ST 2. masin). Berat (berat dan ringan) Sains dan Teknologi 111 11 Okt 2009 .2. (ST 2. pasir basah dan pasir kering. pasir dan lumpur.1. panjang dan pendek) b.3) Membandingkan ketebalan objek (lebih tebal.3. (ST 2. straw. Bentuk (ST 2. lebih nipis). Warna b. (ST 2. (ST 2. (ST 2.1) Membanding dan mengumpulkan objek-objek mengikut satu ciri: a. batu dan pasir).2.3) Membanding dan mengelaskan objek.2) Membanding dan mengasingkan makanan mengikut rasa (manis.3) Membanding dan mengumpulkan objek-objek mengikut satu ciri: a.3. lebih pendek). masam. (ST 2. lebih ringan). (ST 2. Tekstur (licin dan kasar) c.2) Membandingkan berat objek (lebih berat. (ST 2.2. Saiz (besar dan kecil.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ pemerhatian dalam bentuk lukisan.1) Membandingkan panjang objek (lebih panjang.10) Memerhati dan menyatakan kesamaan dan perbezaan antara objekobjek yang diperhatikan (Contoh objekobjek: butang yang berlainan corak.

masin. kenderaan mengikut bilangan roda).6) Mengumpulkan objek-objek mengikut bau. (ST 2. Saiz dan bentuk (Contoh: segitiga hijau.3.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 2.3. (Contoh objek: belacan. sabun.7) Menyatakan ciri sepunya untuk setiap pengelasan yang telah dibuat dengan bimbingan.5) Mengasingkan makanan mengikut rasa (manis.3.2) Membuat ramalan apa yang akan berlaku berdasarkan pengalaman lepas (Contoh aktiviti: Objek mana yang akan tenggelam dan timbul. hari akan hujan). tawar). (ST 2. pahit.8) Membanding dan mengumpulkan objek mengikut ciri yang dikenalpasti (Contoh objek: pakaian seragam mengikut jenis pekerjaan. masam. bulat kecil) (ST 2. pakaian tradisional mengikut kaum. Warna dan bentuk b. (ST 2.4) Membuat ramalan berdasarkan pengalaman lepas.1) Membuat ramalan tentang cuaca (Contoh: bila kelihatan awan mendung. (ST 2.4.4) Mengumpulkan objek-objek yang mempunyai dua ciri yang sama: a. (ST 2. Bola mana Sains dan Teknologi 112 11 Okt 2009 . (ST 2. ikan kering. daun pandan).3.3.4.

2) Mengenalpasti bahagian tubuh badan (lidah. bibir. (Contoh aktiviti:  Mengeringkan baju yang basah  Membuatkan objek yang tenggelam supaya timbul dan sebaliknya  Membersihkan air yang kotor menggunakan pasir).2) Meneroka (ST 3.2) Menggunakan deria berikut Sains dan Teknologi 113 11 Okt 2009 . (ST 2.1.1. betis.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Nota: Membuat ramalan adalah menggunakan bukti dan pengalaman yang lepas untuk menyatakan apa yang mungkin berlaku.1) Mengenalpasti bahagian tubuh badan utama (kepala.2. kuku). hidung. jari. tumit. pusat.3) Mengenal pasti organ deria (mata. rambut.1) Memperoleh pengetahuan asas tentang bahagian badan. (ST 3. (ST 3. tangan). kaki. Nota: Murid tidak perlu mengeja nama bahagian badan yang disenaraikan. telinga. kulit) dan menyatakan fungsi setiap organ deria ini.2) Menjalankan aktiviti untuk menyelesaikan masalah harian.5. gigi.1) Menjalankan aktiviti untuk menyelesaikan masalah harian yang mudah seperti:  Menyejukkan minuman yang panas (ST 2. mata. dada. perut. (ST 3. hidung. (ST 2. kening.1) Menggunakan deria berikut (ST 3. telinga. lidah. dagu. (ST 3.5) Menyelesaikan masalah kehidupan harian secara handson.0) Menyiasat Alam Hidupan (ST 3. siku. bahu. lutut. (ST 3. mulut.5. dahi. Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ yang akan menurun cerun dengan lebih cepat).1. paha.2. pipi.

buah serta pertumbuhan anak benih. penglihatan b. saiz c. (ST 3. saiz (Nota: Perekodan boleh dibuat melalui lukisan dan bukan menggunakan bunga yang sebenar) (ST 3. hidu d.3. (ST 3.3. tekstur d.3. bau (ST 3.3) Meneroka bahagian-bahagian tumbuhan iaitu daun. saiz c. bentuk b. bunga.1) Membandingkan daun berdasarkan ciri berikut: a.2) Membandingkan bunga berdasarkan ciri berikut: a.3. hidu (ST 3. (ST 3.4) Memerhati dan bercerita dengan bimbingan tentang percambahan biji benih dan pertumbuhan anak benih.6) Memerhati dan mengumpulkan bunga daripada persekitaran sekolah dan kediaman mereka mengikut ciri berikut: a. warna b. Sains dan Teknologi 114 11 Okt 2009 . Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ dalam penerokaan alam persekitaran dalam penerokaan alam persekitaran secara terbimbing: secara terbuka: a. saiz c. urat daun (ST 3. penyentuhan c.3. warna b. pendengaran b. warna b.3. penglihatan a.5) Memerhati dan mengumpulkan daun daripada persekitaran sekolah dan kediaman mengikut ciri berikut: a.3) Memerhati dan bercerita tentang sayur-sayuran dan buah-buahan yang biasa dijumpai. penyentuhan d. warna.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan alam sekitar menggunakan organ deria. pendengaran c. bentuk e.

kerbausawah. itik-kolam. menyusur.9) Memerhati dan merekodkan proses percambahan biji benih dan pertumbuhan anak benih dari segi ketinggian dan pertambahan daun dengan bimbingan.4.3. (ST 3.4. merangkak.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 3.4) Menjalankan penerokaan ke atas ciri.3.5) Mengecam tempat tinggal haiwan (Contoh: kucing-rumah.4.2) Mengecam bunyi haiwan yang biasa dijumpai. katak-air dan darat. (ST 3. (ST 3. berjalan. ikan-air. berenang).4) Memerhati ikan dalam akuarium dan menceritakan tentang saiz dan warna ikan. berbiji (ST 3.4.7) Memerhati dan mengumpulkan sayur-sayuran mengikut ciri berikut: a.4.1) Menamakan haiwan yang biasa dijumpai (dalam kehidupan harian.8) Memerhati dan mengumpulkan buah-buahan yang biasa dijumpai mengikut ciri warna dan berbiji (ST 3. dijumpa dalam buku.7) Membandingkan dan Sains dan Teknologi 115 11 Okt 2009 . ayamreban. (ST 3. burung-pokok).4. (ST 3. jenis makanan. (ST 3.3. (ST 3. (ST 3. kitaran hidup haiwan jinak yang biasa dijumpai.3) Memerhati dan meniru pergerakan haiwan (Contoh pergerakan: terbang. ditayangkan melalui program television dll). habitat.6) Mengumpulkan haiwan mengikut habitatnya. melompat. warna daun b. lembu-padang.4. cara pergerakan.

(ST 4.4) Mengasingkan bahan kepada yang boleh menyerap air dan yang tidak boleh menyerap air (Contoh: kapas menyerap air.8) Memerhati dan menceritakan kitaran hidup haiwan yang biasa dijumpai.2) Memerhati proses perubahan keadaan air daripada ais kepada air dan wap air.5) Menjalankan penyiasatan terbimbing kesan magnet ke atas objek. (ST 4. (ST 3.1.1. haiwan yang makan tumbuh-tumbuhan).1) Meneroka sifat umum bahan. Sains dan Teknologi 116 11 Okt 2009 . Nota: Perekodan boleh dilakukan dalam bentuk gambar atau lukisan.1. (ST 4.4. (ST 4.3) Mengasingkan bahan kepada yang boleh larut dalam air dan yang tidak boleh larut dalam air (Contoh: garam dan gula larut dalam air.0) Menyiasat Alam Bahan (ST 4.6) Menjalankan penyiasatan terbimbing tindakan magnet ke atas magnet lain.1. (ST 4.1. pasir tidak larut dalam air) (ST 4.1) Memerhati dan mengumpulkan objek kepada yang tenggelam dan timbul. kepingan plastik tidak menyerap air).Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ mengumpulkan haiwan mengikut makanan utamanya (Contohnya: haiwan yang makan daging. (ST 4. kertas meyerap air.1.

cuaca berangin dan hari hendak hujan). Sains dan Teknologi 117 11 Okt 2009 .7) Membanding dan membezakan tekstur bahan (Contoh: pasir kering dengan pasir basah.1.1.1. (ST 5. (ST 5. (ST 5.6) Membandingkan panjang bayang-bayang setiap murid pada masa yang sama.1. (ST 5. (ST 5. (ST 5.1.3) Membandingkan aktiviti yang biasa dijalankan dalam cuaca yang berbeza.1. pelangi dan bayangbayang.1.1) Meneroka fenomena alam yang biasa dijumpai seperti cuaca.2) Memerhati dan menceritakan bentuk dan warna awan pada cuaca yang berbeza (Contoh: awan pada hari panas.4) Menjalankan aktivtiti membentuk pelangi.1) Menghasilan bayang-bayang menggunakan pelbagai objek. (ST 5.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 4. permukaan yang licin dengan permukaan yang kasar).0) Menyiasat Alam Fizikal (ST 5. cuaca mendung.5) Memerhati dan merekod bayang-bayang objek pada waktu berbeza dalam sehari.

(ST 6.1) Mengecam corak berulang di persekitaran dengan bimbingan.3.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus (ST 6. Nipis ke tebal dan sebaliknya (ST 6. Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 6.3) Memadankan dua kumpulan objek yang mempunyai bilangan: a. sarung tangan.1. (ST 6. (ST 6.0) Pengalaman Pranombor Standard Kandungan (ST 6. (ST 6. (ST 6.2) Memadankan objek berpasangan yang tidak sama seperti cawan dan piring. Pendek ke panjang c. (ST 6.4. (ST 6.1.1) Membandingkan dua kumpulan objek untuk menyatakan sama banyak. tidak sama. kasut dengan sarung kaki.3) Membuat seriasi mengikut satu ciri.1. Rendah ke tinggi d. Kecil ke besar b. sama b.2) Membandingkan kuantiti objek.3) Mengecam corak berulang di persekitaran.1) Memadankan objek 1:1.4) Mengecam corak berulang dan Sains dan Teknologi 118 11 Okt 2009 .2.1) Memadankan objek berpasangan yang sama seperti kasut.1) Menyusun objek mengikut kriteria berikut: a. lebih atau kurang. (matching equal and unequal groups) .4. (ST 6.

1.3) Membilang objek 1 .4) Menggunakan bentuk seperti titik untuk mewakili bilangan objek.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan membina pola. Sains dan Teknologi 119 11 Okt 2009 . Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 6.6) Menyurih angka 1-10.5) Memadankan angka 1 -10 dengan bilangan objek yang betul.7) Membilang secara menaik 110 dan menurun 10 -1.1.4. (ST 7. (ST 6. manik. (ST 7. (ST 7.1.8) Menulis nombor 1-10 mengikut cara yang betul.1.10.1) Menyebut nama nombor 1 hingga10 (rote counting).1.4. (ST 6.4) Melengkapkan corak berulang yang diberi.5) Membina corak berulang mengikut kreativiti sendiri menggunakan bahan yang disediakan dan menyatakan coraknya.1. (ST 7. (Use shape to represent the number of objects) (ST 7.1.1. (ST 7. (Contoh: 2 – dua) (ST 7.4.2) Memadankan angka 1 hingga 10 dengan nama nombor secara lisan.1) Memahami nombor 1-10 (ST 7. (ST 7.2) Meniru corak berulang menggunakan objek seperti blok.0) Konsep Nombor (ST 7.

3.1) Memahami operasi tambah dalam lingkungan 10.4) Memahami siri 20.10 dengan 11 (11 adalah 1 lebih daripada 10) .3.3.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan (ST 7.4) Membilang sepuluh sepuluh (in tens). (ST 7.2) Mengetahui sifar Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 7.1) Menyatakan hasil tambah dua himpunan objek.2) Membandingkan: .2. 30. (ST 8. (ST 8.2.12 dengan 13 (13 adalah 1 lebih daripada 12) dan seterusnya (ST 7.2. (Nota: Operasi tambah adalah gabungan dua set objek) (ST 7.3) Memahami nombor 10-20.1. (ST 7.1. Operasi Nombor (ST 8.2) Menyatakan hasil tambah dengan membilang terus dari suatu nombor sehingga nilai 10 (Counting all and Counting on) Sains dan Teknologi 120 11 Okt 2009 . (ST 7.2) Menyebut sifar.1) Menulis angka sifar.3) Mengetahui maksud sifar (Sifar adalah kosong/tiada nilai). (ST 7. 40 dan 50.0) (ST 8.3.1) Membilang terus dari 10 hingga ke 20 (counting on) (ST 7.3) Menulis 10-20. (ST 7.

2. (Contoh: Dua ekor ikan ditambah dengan dua ekor ikan lagi menjadi empat ekor ikan). (ST 8.1)Mengeluarkan objek dari himpunan dan membilang baki.7) Menceritakan situasi yang melibatkan operasi tambah dalam bahasa harian dengan bimbingan guru.1.6) Menyelesaikan masalah operasi tambah menggunakan objek konkrit (solve number stories). Contoh: Ambil dua gula-gula daripada Sains dan Teknologi 121 11 Okt 2009 .1. (ST 8. (ST 8.1.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 8.) (ST 8.5) Menyatakan ayat matematik operasi tambah secara lisan.2) Menggunakan bahasa harian untuk menerangkan operasi tolak. (ST 8. (Contoh ayat matematik: (2+2=4) dibaca sebagai dua tambah dua sama dengan empat.3) Menggunakan bahasa harian untuk menerangkan operasi tambah.1.2) Memahami operasi tolak dalam lingkungan 10.2. (ST 8.4) Menulis ayat matematik dengan menggunakan simbol tambah (+) dan sama dengan (=).1. (ST 8.

2.Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ empat gula-gula tinggal dua gula-gula.2) Menyusun nilai wang mengikut tertib/urutan.5) Menyelesaikan masalah operasi tolak menggunakan objek konkrit.3)Menulis ayat matematik dengan menggunakan simbol tolak (-) dan sama dengan (=).1) Mengecam duit yang berlainan nilai.1. (solve number stories) (ST 8.1) Memahami (ST 10.3) Memberi jumlah wang (duit siling) yang tepat dalam simulasi jual-beli. (ST 8.1.6) Menceritakan situasi yang melibatkan operasi tolak dalam bahasa harian. Contoh: Ayat Matematik (4-2=2) dibaca sebagai empat tolak dua sama dengan dua.1.1) Mengecam duit yang berlainan nilai.2.2.1.4) Menyatakan ayat matematik operasi tolak secara lisan. (ST 8. (ST 8.1.0) (ST 9.3) Menyatakan waktu untuk Sains dan Teknologi 122 11 Okt 2009 .1) Menyusun peristiwa (ST 10. (ST 9. Nilai wang (ST 9. Konsep Waktu (ST 10. (ST 9.2. (ST 9.

6) Menyatakan nama bulan dalam setahun. bawah.2. segi empat tepat dan segi empat sama.1.1. seminggu mengikut urutan (Contoh: Isnin. atas. (ST 11. (ST 11. bulat. luar.4) Menyatakan hari dalam petang. dalam).1. malam).2. Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ mengikut urutan masa. menjalankan sesuatu aktiviti (Contoh: jam 7 pagi. sedang berlaku hari ini dan akan berlaku hari esok. (ST 11.2) Mengetahui bentuk yang biasa dijumpai di persekitaran. Sains dan Teknologi 123 11 Okt 2009 .Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus (ST 10. Selasa).1) Mengecam bentuk segitiga. (ST 10.1. (ST 10. belakang.1) Menyatakan kedudukan sesuatu objek dalam ruang (depan. jam 12 tengah hari).1.2.3 )Meletakkan objek pada kedudukan yang diarahkan.1.5) Bercerita tentang peristiwa yang telah berlaku semalam.3) Membuat binaan untuk menghasilkan kuboid daripada bongkah.0) (ST 11.2) Mengenalpasti anggota badan kiri dan kanan. segi empat yang terdapat di persekitaran. (ST 11.1. Bentuk dan Ruang (ST 11. (ST 11. bulat.1) Mengetahui kedudukan objek dalam ruang. (ST 11. (ST 11.0) Standard Kandungan waktu dalam konteks kehidupan seharian. (ST 10. (ST 10.2) Menyatakan waktu untuk menjalankan sesuatu aktiviti (pagi.2) Mengecam bentuk segitiga.

3) Membuat pelbagai binaan mengikut kreativiti sendiri.3. (ST 13.1) Mengenalpasti bahagianbahagian komputer (monitor. Sains dan Teknologi 124 11 Okt 2009 .3.2) Membuat pelbagai binaan menggunakan pelbagai bahan mengikut kreativiti sendiri dan menceritakan pembinaanya (Contoh bahan: blok. (ST 12. (ST 13. tetikus. (ST 12.1) Menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi secara accountable dan beretika.1.2) Menghidupkan komputer (switch ON) dan menutup komputer (switch OFF.1) Membina penghubung antara dua objek/binaan dan memberi alasan mengapa penghubung itu dipilih (ST 12.2) Membina lingkungan. (ST 13.1.3. papan kekunci.0) Pembinaan(const ruction) Standard Kandungan (ST 12.1) Membina satu lingkungan yang lengkap.0) Penggunaan ICT (ST 13.3) Meneroka cara untuk membina struktur yang kuat dan kukuh.3) Menggunakan tetikus untuk klik dan dwi klik (double click). (ST 12.1) Membuat pelbagai binaan mengikut kreativiti sendiri dan menceritakan binaanya dengan bimbingan.4) Bersikap positif dalam menggunakan ICT. shut down) menggunakan urutan yang betul dengan bimbingan guru. pasir).Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus (ST 12.1. unit sistem).2.1. (ST 12. Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 12. (ST 12.1.1) Membina penghubung antara dua objek. (ST 13. (ST 13.

) Menggunakan CD dan VCD untuk memperoleh pengetahuan dan kemahiran. tertib o Contoh: Nombor 1 adalah tempat pertama. nombor 2 adalah tempat kedua o Kardinal. (ST 13.2.2)Memilih dan mengaplikasikan sumber ICT yang sesuai.3) Menggunakan ICT untuk meningkatkan pembelajaran. Nota: 1) Konsep nombor mempunyai tiga aspek: o Ordinal.5) Bekerjasama dengan kawan dalam bilik darjah semasa menggunakan komputer. iaitu nilai o Contoh: 2 adalah lebih besar daripada 1 o Nominal.1.3. (ST 13. iaitu kedudukan. Sains dan Teknologi 125 11 Okt 2009 . 2 dibaca sebagai dua o Nombor: berapa banyak (ST 13.1) Menggunakan perisian melukis (drawing or painting software) untuk membuat gambar menggunakan bentuk asas dan warna (basic shapes and colour box).Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF Fokus Standard Kandungan Standard Pembelajaran Murid dalam lingkungan umur berikut boleh: 4+ 5+ (ST 13. (ST 13. iaitu nama o Contoh: 1 dibaca sebagai satu.

2. tiga Sains dan Teknologi 126 11 Okt 2009 .Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan DRAF 2) Perbezaaan antara angka dan nombor. 1. dua. a.3 b. Angka adalah simbol. Nama nombor: satu.