You are on page 1of 3

Creeaza-ti succesul!

Principalul motiv pentru care majoritatea oamenilor nu reusesc sa realizeze cee ce vor sa realizeze este acela ca le lipseste o definitie clara a succesului si a surselor acestuia. Asta deoarece, in ciuda dorintei de a reusi, nu isi precizeaza cu suficienta limpezime ce anume doresc. Astfel, ei nu ajung sa afle de ce capacitati dispun si se resemneaza sa ramana ceea ce sunt si sa faca ce au mai facut. De multe ori ne masuram succesul comparandu-l cu al celorlalti, insa succesul autentic il reprezinta valorificarea propriului potential, dezvoltarea si imbogatirea propriei personalitati. Poti masura succesul comparand ceea ce ai realizat cu ceea ce stii ca esti in stare sa realizezi. Cand traiesti la adevaratul tau potential, ai succes indiferent daca nu esti o celebritate sau daca nu ai strans averi. Pe de alta parte, chiar daca esti foarte cunoscut si ai bani din belsug, daca nu traiesti conform potentialului tau (fizic, intelectual, emotional si spiritual), iti vor lipsi starea de fericire interioara, echilibrul si capacitatea de a te bucura de viata. Din fericire, arta succesului se invata. Iar cele mai utile surse sunt marturisirile celor care si-au creat singuri succesul, dupa multe incercari, greseli si sute de lectii ale vietii. Iata, in continuare, cateva metode eficiente pentru a dobandi mai mult succes : 1. Stabileste-ti corect obiectivele!

Obiectivele constau in ceea ce doresti sa fii, sa faci si sa obtii. Exista cateva reguli de stabilire a unui obiectiv: -sa fie clar, precis, usor de formulat intr-o singura propozitie ; -sa fie masurabil; -sa fie formulat pozitiv; -sa fie credibil pentru tine insuti; -sa fie mobilizator (sa te pasioneze); -sa aiba un termen de timp (cu exceptia cazurilor in care obiectivul nu depinde numai de tine - de exemplu: "sa imi intalnesc partenerul ideal"); Cunoaste-te pe tine insuti! Fa-ti timp pentru a te observa si analiza cu atentie. E foarte important sa te intelegi, sa stabilesti in ce valori si principii crezi, care iti sunt limitele si potentialul. Succesul tau depinde de cat de bine te cunosti si cat de clar iti este drumul pe care il alegi in viata.

2.

Invata sa te accepti si sa te placi! Dobandirea succesului presupune un anumit grad de autoacceptare si respect de sine. Asta inseamna sa-ti asumi propria fiinta fara a te plange, sa intelegi ca esti

Termenul “nivel de aspiratie”(introdus de germanul E. dar si capabil de realizari uluitoare.altfel spus.o performanta intr-o actiune apreciata social. Hoppe in 1930)se refera la “asteptarile.Nu se spune:”aspir sa mananc o inghetata”.scopurile ori pretentiile unor personae privind .desi a fost parcursa de multi altii. un tanar aspira sa devina medic. nu e usor sa-ti innoiesti felul de a gandi si e nevoie de mult efort pentru a te debarasa de vechile ganduri negative. Controlul gandurilor A-ti tine sub control gandurile inseamna a decide singur asupra destinului propriu . McClelland si J. Desigur.Nu orice dorinta constituie o aspiratie.Conform observatiilor lor. nu se gandeste la depasirea cuiva. "VREAU" si "POT" Cultiva-ti si dezvolta-ti o stare de spirit de tip "Vreau si pot". Invata sa-ti recunosti potentialul si sa te apreciezi cu adevarat. ca esti supus greselii.prezenta atenta a altor personae stimuleaza acest factor dinamogen. Este cea mai buna reteta pentru a-ti imbunatati imaginea despre tine insuti si pentru a-ti spori autorespectul.si nici alpinistul care escaladeaza o panta dificila. Atkingson. Tendinta de a obtine succesul nu depinde numai de gradul de motivare a persoanei. mentinandu-ti o parere proasta despre tine si despre capacitatile tale.El vrea sa se depaseasca pe sine.straduindu-se sa solutioneze o problema dificila.Aceasta poate fi observata cu usurinta chiar si la prescolari si este evidenta la adulti.Nici matematicianul.dupa cum un compositor aspira sa scrie o simfonie. Puncte forte pentru realizarea succesului Motivatia de realizare este caracterizata de obicei ca fiind dorinta de a obtine un success. de care ai mare nevoie pentru a-ti implini scopurile si a te bucura de succes.Nu trebuie insa sa identificam tendintele de realizare cu ambitia. fiindca succesul este in mare parte rezultatul unui optimism autentic.Prin urmare.iar rezultatul actiunii sale va fi supus unei aprecieri. de tine depinde cum iti va fi viata.individual se compara cu altii si vrea sa ii domine:insa el poate aspira sa realizeze ceva fara a urmari un record:un copil cu talent deseneaza ptr placerea de a realize ceva.ea se manifesta in deosebi atunci cand individual stie ca actiunile sale vor fi apreciate cu ajutorul unui standard de realizare.ea se manifesta si in funtie de atractivitatea performantei. Aceasta forma de motivatie a fost mult studiata de D.In schimb.In acest caz. Hraneste-ti mintea cu ganduri si atitudini pozitive. ci “doresc sa mananc o inghetata”.sa-si demonstreze siesi forta.desi nu are aceeasi intensitate la toti. Nu-ti pune bete in roate.o dezvoltare intr-o anumita directie.curajul. Nivelul de aspiratie Aspiratia este o dorinta care vizeaza un model a carui realizare constituie un progress.om. Prin atitudinea aceasta iti cladesti increderea in tine insuti.

Iar atunci cand e vorba de obiective de amploare.viata social politica.un tanar doreste sa devina laborant intr-un laborator de chimie. le creeaza.un rol important il au si particularitatile psihice individuale:emotivitatea.se foloseste sintagma “nivelul eului”.la un progress real.Totusi cresterea performantelor nu e tot timpul intr-un raport direct cu intensitatea motivatiei.Desigur.familie.realizarea saviitoare intr-o sarcina data”.Momentul in care incepe declinul este in functie de complexitatea si dificultatea sarcinii:cand nu e mare.conform careia cresterea performantei este proportionala cu intensificarea motivatiei numai pana la un punct dupa care incep o stagnare si chiar un declin. Nivelul de aspiratie se refera la o realizare mai indepartata. Intr-adevar.devenind o dimensiune caracteristica a persoanei si avand o mare influenta in directionarea eforturilor.puntul de inflexiune apare mai tarziu si invers. Eu nu cred in imprejurari.stapanirea de sine.echilibrul.Astfel.dupa o anumita varsta (adolescenta). Nivelul unei aspiratii si cu atat mai mult nivelul eului sunt o trasatura destul de stabila.motivatia de realizare. o conceptie despre posibilitatile sale globale in raport cu cerintele sociale. iata ce spune George Bernard Shaw despre succes: "Oamenii dau intotdeauna vina pe imprejurari pentru ceea ce sunt.un al treile viseaza sa devina un savant chimist.ducand chiar la regres.adica nivelul aspiratiilor in mai multe directii:profesiune.Un altul aspira sa devina licentiate in chimie.ceea ce vrea sa realizeze omul in intreaga sa existenta.dorit cu intensitate. Aspiratiile. Oamenii care reusesc in viata sunt aceia care pleaca in cautarea imprejurarilor favorabile dorite." .in progresul ei.Cercetarile au dus la o constatare cunoscuta azi ca fiind “legea lui Yerkes-Dodson”.ambitia contribuie la sporirea eficientei muncii a invatarii si chiar la solutionarea unor probleme. La final. si daca nu le gasesc.e vorba de un “eu ideal”.motivatia prea puternica duce la aparitia de emotii care introduc oarecare dezorganizare ce impiedica progresul.