Sejarah Kaum Bidayuh

Masyarakat Bidayuh merupakan masyarakat etnik Sarawak yang rata-ratanya mendiami kawasan barat daya Sarawak terutamanya bahagian Serian, Kuching, dan barat Kalimantan. Terdapat pelbagai suku kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri. Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti. Mereka terdiri daripada empat pecahan etnik iaitu:    Selakau/Lara(daerah Lundu) Jagoi/SIngai(daerah Bau) Bukar/Sadong(daerah serian)

durian Dedet.mulut Dihan.arnab Amang. Ini menyebabkan berlakunya masalah komunikasi dikalangan masyarakat ini yang berasal dari suku dan daerah yang berlainan. Contoh: Makan Serian – ‘ma-an’ Padawan – ‘man’ Contoh lain bahasa Bidayuh: Ande.pondok Magan. bahasa Bidayuh boleh disifatkan agak unik.menjerit Mijug. pertuturan.buang Bebak.nanti .kotor Dapih.lelaki Dekes.dimana Irak.baju Budo.kenyang Batan.berdiri Matik.atap Luah.bodoh Biso.ingin Irad. Keunikan ini boleh dikesan berdasarkan sebutan.lembut Dari.Hitam Bejuh. gerak gaya dan alunan yang dipertuturkan.keluar Langkau.ibu Arnab.Bahasa Kaum Bidayuh Jika dibandingkan dengan bahasa lain yang dipertuturkan di Sarawak.bapa Bihis. Kebiasaannya intonasi dan bahasa bidayuh ini akan berubah mengikut kampong dan daerah tertentu.

Kepercayaan Dari segi kepercayaan kebanyakan daripada mereka beragama kristian.Adat Resam Terdapat pelbagai kaum di kalangan masyarakat Bidayuh dan masing-masing mengamalkan pegangan serta adat resam yang tersendiri. Hanya sebahagian sahaja yang menganut agama Islam dan animisme. Kebudayaan dan adat resam ini banyak dipengaruhi oleh unsur-unsur ritual dan kepercayaan yang mereka anuti. Pakaian Warna hitam adalah warna utama dalam pemakaian masyarakat Bidayuh .

Lelaki  Pakaian lelaki Bidayuh baju dan seluar dari satin dihiasi pita merah dan putih. kuning dan merah. pakaian lengkap adalah termasuk baju berlengan pendek atau separuh lengan dan sepasang kain sarung berwarna hitam paras lutut yang dihiasi dengan manik halus pelbagai warna disulami dengan kombinasi warna utama iaitu putih.  Kain lilit kepala pula pelengkap hiasan kepala kaum lelaki masyarakat ini.  lazimnya mereka mengenakan sepasang persalinan berbentuk baju hitam separa lengan atau berlengan pendek dengan sedikit corak berunsur flora dan seluar hitam atau “cawat” yang berwarna asas seperti biru.  Perhiasan kepalanya ialah sipiah dari tiga warna hitam. Wanita  Bagi kaum wanita masyarakat Bidayuh. merah dan putih berhias manik. Bahagian luar memakai jipo Boyuh dari kulit kayu dan kalung gigi beruang. labuci dan syiling perak. merah dan putih.  Tudung kecil separuh tinggi dengan corak anyaman yang indah atau penutup kepala daripada kain berwarna warni dengan sulaman manik halus adalah pelengkap hiasan kepala wanita masyarakat Bidayuh.  Wanita Bidayuh menggayakan baju jipo pendek dan skirt bidang fabrik satin rona hitam berhias selempang merah perhiasan pinggang daripada syiling perak. .

Rumah Panjang Kaum Bidayuh Pada zaman dahulukala suku kaum ini tinggal di rumah panjang. Struktur Rumah Panjang Struktur rumah panjang kaum bidayuh tidak jauh bezanya dengan struktur rumah panjang masyarakat Iban di Sarawak. Atap rumah panjang kaum bidayuh diperbuat daripada atap rumbia atau sagu manakala dindingnya pula daripada buluh. . Pelantar atau lantai rumah panjang pula diperbuat daripada papan atau buluh manakala tiangnya pula diperbuat daripada kayu belian. Lazimnya penempatan rumah panjang suku kaum bidayuh terletak jauh di kawasan pedalaman dan tanah tinggi untuk tujuan keselamatan iaitu supaya sukar dikesan oleh musuh.

“Tanju” lazimnya digunakan menjemur hasil tuaian masyarakat Bidayuh seperti lada. “awah. “Bilik utama” dapat kita samakan dengan ruang utama kediaman pada masa sekarang. Ia dapatlah disamakan dengan berandah rumah pada masa kini ini. “Tanju” pula adalah bahagian terluar di dalam rumah panjang masyarakat bidayuh. berbual. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. “Awah” pula adalah bahagian pelantar di luar rumah panjang Masyarakat Bidayuh dan lazimnya ia bertutup dan beratap. . Ruang ini juga berfungsi sebagai tempat tidur di kala malam hari. Ruangan “awah” juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. jagung dan sebagainya. Di “awah” masyarakat Bidayuh menjalankan aktiviti-aktiviti harian mereka seperti menganyam. tembikar dan sebagainya.Rumah Panjang Rumah panjang Masyarakat Bidayuh terbahagi kepada 3 bahagian iaitu “bilik utama”. “ Ruangan “awah” juga akan digunakan untuk sebarang upacara keagamaan seperti perkahwinan. masyarakat Bidayuh lazimnya meletakkan barang-barang peribadi milik keluarga dan keturunan mereka seperti Gong. Bahagian “tanju” biasanya terdedah dan lazimnya tidak bertutup mahupun beratap. pantang larang dan pesta-pesta tertentu seperti pesta gawai dan sebagainya. padi. Di dalam bilik ini. membuat peralatan bertani dan sebagainya. dan „tanju”. tempayan.

Canang. muzik tradisional masyarakat Bidayuh terdiri daripada sepasang gong besar. Gendang dan Tawak (sejenis gong kecil). Umumnya. muzik memainkan peranan yang penting dalam setiap upacara keagamaan yang mereka jalankan. . Muzik juga memainkan peranan dalam pemberitahuan motif sesuatu upacara yang dijalankan. mengusir roh jahat dan sebagai pententeram kepada semangat roh.MUZIK MASYARAKAT BIDAYUH Bagi masyarakat Bidayuh. Muzik ini berperanan menaikkan semangat.

“jepur” (seakan samurai) “rira” (meriam kecil) Peralatan yang biasanya digunakan untuk pertanian seperti parang. . tombak.SENJATA TRADISIONAL MASYARAKAT BIDAYUH Antara peralatan senjata yang lazimnya digunakan oleh masyarakat Bidayuh untuk berperang antaranya ialah: Lembing. cangkul dan sabit juga digunakan untuk berperang pada zaman dahulu. sumpit. parang ilang (parang pendek).

perkahwinan luar daripada keluarga sendiri ialah peraturan penting dalam masyarakat tersebut. lelaki dan perempuan boleh bebas bergaul dan berkenalan antara satu dengan lain sebelum mereka berkahwin . Masyarakat Bidayuh mengamalkan monogami sahaja. Namun demikian. maka larangan tersebut mansuh. perkahwinan semula selepas penceraian ialah satu perkara biasa. Kumpulan seperti Dayak Selako melarang ahlinya daripada berkahwin dengan anggota kaum yang pernah menjadi musuh perang mereka kerana khuatir akan termakan sumpah namun kerana sudah berlaku perkahwinan yang pertama antara nenek datuk rnereka dengan keturunan bekas musuh rnereka. peraturan tentang perkahwinan agak longgar. Di kalangan kumpulan Dayak Bukar-Sadong.Perkahwinan Bagi masyarakat Bidayuh. Oleh sebab larangan yang kuat terhadap inses. Masyarakat Bidayuh juga melarang perkahwinan antara sepupu. perkahwinan ialah satu cara untuk menjadi anggota dan menikmati hak sebagai anggota biik atau ramin itu.

bidan akan melakukan upacara menawar perut. Kemudian dia akan mengenakan pakaiannya yang bersih dan berbaring dengan mukanya memandang ke syiling. Dia akan melumuri perut wanita tersebut dengan kunyit. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. Pada ketika ini. . satu upacara iaitu menawar perut atau birayang itu akan diadakan untuk menggalakkan anak dalam kandungannya membesar dengan sempurna.Kelahiran Upacara Menawar Perut Apabila si isteri mengandung. Hanya bidan kampung yang berpengalaman dijemput untuk melakukan upacara ini. Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati. minyak kelapa dan merenjis beras kunyit sambil mengoncangkan tongkat saktinya di atas perut perempuan berkenaan sambil membaca jampi serapah. tubuh perempuan mengandung itu dibalut dengan kain untuk menghalau segala keburukan dan kekotoran. Selepas sahaja bidan berkenaan membaca mentera. Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak.

Bekas potongan tali pusat bayi itu dibersihkan dengan air suam dan dilapkan dengan kapas untuk mengeringkannya sebelum dilumur balik dengan campuran jelaga hitam tadi. Orang yang diperlukan ketika ini ialah bidan. Setiap kali selepas mandi. Ini bertujuan untuk menghalau semangat jahat daripada menggangu proses kelahiran tersebut. ibunya ataupun suaminya sendiri untuk membantunya memasang pemegang sekiranya perlu atau untuk memasukkan bara api ke dalam tempurung untuk mengasap wanita berkenaan. dia akan dibantu oleh pembantunya.Semasa Bersalin Apabila si isteri sudah hamper tiba untuk bersalin. Memotong Tali Pusat Sebaik sahaja anak tersebut dilahirkan. . Bekas potongan itu kemudiannya disapu dengan campuran hitam yang dibuat daripada minyak kelapa dan jelaga yang diambil daripada belakang periuk. Menyimpan dan Menanam Uri Uri bayi tersebut dimasukkan ke dalam kendi tanah yang kecil dan ditutup dengan abu dapur dan ditinggalkan di sudut tempat memasang api dalam bilik keluarga berkenaan sehingga bayi itu sudah boleh duduk dan berjalan sendiri. Bidan akan menunggu urinya keluar dari perut si ibu sebelum tali pusat dipotong untuk memisahkannya dari si anak.

Ia kemudian digantung di atas tempat tidur bayi tadi. Tali pusat yang sudah kering pula hendaklah dijaga supaya tidak hilang kerana dikhuatiri anak tersebut akan menjadi penakut dan pelupa. .Menjaga Tali Pusat Tali pusat yang dipotong dan yang sudah tanggal dengan sendirinya itu disimpan di dalam bekas buluh kecil yang disumbat mulutnya supaya tidak dimasuki angin.

Dia juga perlu mendapatkan halia merah atau halia biasa sekurang-kurangnya 10 kati.Perlindungan Daripada Kome Sebaik sahaja sudah bersalin. dua botol arak beras dan satu botol minyak daripada sejenis buah untuk kegunaan isterinya semasa bersalin nanti. si suami perlu memastikan bahawa kayu api yang kering ada secukupnya di rumah untuk membuat unggun api bagi memanaskan badan si isteri semasa dan selepas melahirkan anak. . Suwe adalah kata-kata umum untuk anak lelaki dan sipira untuk anak perempuan. Menamakan Anak Kanak-kanak masyarakat Bidayuh ketika kecil dipanggil suwe. Persediaan Menyambut Kelahiran Apabila si isteri sudah mengandung selama sembilan bulan. Nama-nama ini digunakan untuk mengelirukan semangat-semangat jahat. bilah-bilah buluh yang tajam yang diikat bersama digantung pada siling rumah di atas tempat bersalin. Ia berfungsi sebagai pelindung kepada si ibu dan anaknya daripada bahaya yang mungkin dilakukan oleh semangat jahat atau kome dan juga hantu yang dipanggil kok-anak. Dia juga perlu membuka semula semua ikatan balutan dan penutup yang telah dibuat untuk mengurangkan sakit semasa hendak bersalin dan mempercepatkan kelahiran. Nama tetap hanya diberi apabila anak itu sudah berusia dua tahun.

Tidak boleh memakan daging rusa kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi gila dan akan menyukarkan proses bersalin.Pantang Larang 1. 4. Tidak boleh mencuri. Tidak dibenarkan memaku. 6. 5. 3. kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir itu akan menjadi pencuri. Tidak boleh keluar pada waktu senja kerana takut disampuk hantu atau umot sanja yang akan mengganggu anak dalam kandungan tersebut. . Tidak dibenarkan bergaul dengan sesiapa saja yang berpenyakit kulit. 2. mengikat dengan ketat atau menyumbat sebarang lubang takut anak akan mati semasa dilahirkan. kerana dikhuatiri akan menjangkiti anak dalam kandungan dan menyebabkannya lahir tidak cukup bulan. Tidak dibenarkan membuat atau membersihkan parit atau tali air kerana dikhuatiri anak yang bakal lahir menjadi sumbing.

Ketika ini seorang lelaki diarahkan menggali kubur dan ditugaskan mengusung mayat ke kubur. ahli keluarga dan sahabat si mati akan segera menziarahinya. Kaum wanita segera menyanyikan lagu sedih yang disebut mpesan iaitu kata-kata terakhir atau pesanan kepada si mati.Kematian Semasa Kematian Apabila berlaku kematian. Mayat dimandikan dan disapukan minyak serta dipakaikan pakaian yang indah dan dibalut dengan kain putih yang baru. Mayat seterusnya diletakkan di atas tikar pandan. Pengebumian akan dijalankan apabila semua ahli keluarga dan saudaramara si mati sudah berkumpul. .

ini dilakukan semasa mayat dibawa ke tanah perkuburan. . Mayat masyarakat Bidayuh akan dibakr atau ditanam dengan menjalankan beberapa adat-adat tertentu. Ini adalah sebagai upacara berkabung dan menghormati si mati. Ia juga bertujuan untuk mengelak semangat si mati masuk atau datang ke bilik tersebut.Pengebumian Pengebumian atau pembakaran mayat dilakukan oleh seorang penduduk kampung yang memang ditugaskan itu menjalankan kerja-kerja tersebut. Ini mengikut adat bagi Bidayuh di kawasan tersebut. Segala makanan yang diletakkan berdekatan mayat tersebut akan dibuang. Tikar tempat mayat dibaringkan akan dikemas serta lantainya dicuci untuk menghilangkan bau mayat. Sementara penduduk kampungnya pula tidak dibenarkan turun ke sawah selama 2 hari. ahli keluarga si mati tidak dibenarkan meninggalkan rumah si mati selama paling kurang 4 hari. Selepas Kematian Selepas pengebumian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful