Mathematik: Di Mana Jua & Untuk Setiap Masa

English 华华 Bahasa Melayu 华华华

Lokasi: Dewan F Masa yang biasanya diperlukan: 30 - 60 minit

Matematik terdapat di mana jua. Ia boleh didapati di dalam hampir semua aspek kehidupan. Ia didapati di dalam alam semula jadi di sekeliling kita, dan di dalam teknologi yang kita pegang. Matematik ialah bahasa sains dan teknologi. Ia digunakan untuk menyatakan kefahaman kita tentang semua perkara yang kita perhatikan. Pameran Matematik: Di Mana Jua & Untuk Setiap Masa menerokai banyak keajaiban dan kegunaan Matematik. Pameran ini dibahagikan kepada sembilan bahagian, setiap satu memfokuskan aspek Matematik yang berlainan. Pengenalan & Konsep Matematik telah wujud seawalawal wujudnya manusia, tetapi ia mungkin benar-benar bermula dengan (keperluan untuk) mengira. Sejarah Matematik memperkenalkan beberapa ahli Matematik Teragung, serta inspirasi dan sumbangan mereka. Di bahagian ini, anda juga akan diperkenalkan kepada beberapa konsep asas matematik dan peralatan mengira – daripada mesin kira-kira elektronik gergasi hingga ke sepua (abacus) dari pelbagai budaya.

nombor digunakan untuk memperdayakan orang.. Dalam Pengiraan Pengiraan merupakan salah satu aktiviti terawal yang dilakukan oleh anak-anak kita.5.2.Kemuncak Bilik Ames menunjukkan ilusi yang terbentuk daripada hasil projeksi dan pengskalaan yang betul.13. .8.1. bunga matahari dan ruang kerang nautilus. tetapi mengira hingga ke sejuta? Banyak manakah satu juta itu? Lihat besar manakah ruang yang dipenuhi oleh sejuta biji saga dan anda tentu akan juga kagum dengan nombor-nombor yang muncul dalam hidup kita – bilangan degupan jantung di dalam jangka hayat yang normal. Dalam alam semula jadi 1.3. Secara tidak disedari. Tiga pameran di bahagian ini memberikan sedikit contoh tipu helah matematik yang terkenal. Jujukan nombor ini boleh didapati di dalam banyak susunan semula jadi seperti nenas dan kon pain. Inilah Jujukan Fibonacci yang terkenal: sebarang nombor Fibonacci adalah hasil tambah dua nombor sebelumnya. Kadang kala..

Lengkungan & Pola Bulatan. Vitruvian Man oleh Leonardo Da Vinci selalu digunakan sebagai lambang simetri di dalam tubuh manusia. Ketahui dengan lebih lanjut tentang ciri-ciri pelik ini. Dalam Bentuk. kecantikan dan ‘kebersihan’ bulatan dan pelajari dengan lebih lanjut tentang bentukbentuk lain yang boleh didapati di sekeliling kita. serta di dalam kehidupan harian. Ketahuilah kegunaan. segi tiga dan segi empat merupakan beberapa bentuk yang kita lihat setiap hari. . Bahagian ini juga mempertengahkan jalur Möbius yang mempunyai ciri-ciri yang agak pelik.mata kita akan tertarik kepada objek-objek bersimetri. Pameran Simetri yang Menenangkan mengukuhkan bahagian ini dan menerangkan apakah erti simetri di dalam sains dan Matematik.

Bahagian ini menggunakan keseronokan pelbagai permainan dan teka-teki popular. . minit dan saat. Kemuncak Ods Tidak Menyebelahi Anda!! menerokai kebarangkalian dalam pelbagai permainan kasino seperti roulette. Dalam Masa & Cakerawala Matematik di perdalamkan untuk memahami kitaran alam semula jadi seperti yang diperhatikan didalam musim. untuk menarik dan melibatkan para pengunjung supaya menyedari bahawa Matematik boleh menjadi satu permainan dan sesuatu yang menyeronokkan.Dalam Permainan & Teka-Teki Banyak teka-teki dan permainan berasaskan dan/atau memerlukan logik dan deduksi secara matematik. astronomi. dan kegembiraan menyelesaikannya. Manusia purba memahami keperluan untuk mendefinisikan masa relatif kepada pergerakan cakerawala. blackjack dan mesin slot. Bahagian ini mempamerkan Matematik astronomi. hubungan dengan pelbagai kalendar kebudayaan -sejarah dan pembahagian masa kepada (unit) jam. Pameran ini akan membuat orang ramai berfikir akan peluang mereka untuk menang dalam se suatu perjudian. astrologi dan pengemudian. diatas sebab-sebab pertanian.

Dalam Aplikasi Sebenar Matematik digunakan dalam kehidupan harian kita – daripada mengira duit untuk membeli makan tengah hari hinggalah mengira faedah bank. Pelajari dengan lebih lanjut tentang bagaimana ia dilakukan dalam bahagian pameran ini. Apakah yang sebenarnya di buat oleh ahli matematik moden ? Apakah masalah yang menarik hari ini? Inilah sebahagian daripada isu yang dibincangkan dalam bahagian ini. Terdapat ratusan persamaan didalam sains dan Matematik. Bahagian ini menerokai beberapa aplikasi praktikal Matematik. . dan kita bergantung kepada kriptologi matematik – kajian tentang melindungi maklumat menggunakan kod – untuk menjamin transaksi kita selamat.Cabaran & Kontroversi Apabila kita bercakap tentang Matematik. Contohnya. sudah tentu persamaan dan formula akan terbayang diminda kita. Beberapa cabaran yang masih belum diselesaikan tetap menarik minat ramai ahli matematik. Terokai apakah sebahagian daripada cabaran-cabaran tersebut. perbankan internet semakin menjadi kelaziman kebelakangan ini. tetapi yang mana satukah ‘Paling Cantik’ diantaranya? Anda dijemput untuk mengundi persamaan yang anda gemari.

. kecerunan. Isaac Newton dan Gottfried Leibniz selalu dikaitkan dengan penciptaan kalkulus. Belajar dengan lebih lanjut tentang cerun. Terokai pelajaran kalkulus pengenalan dengan mencuba sesuatu hingga ke hadnya dalam Tahu Akan Had Anda.Kalkulus – Mengkagumkan dan Menakutkan Kalkulus adalah kajian tentang perubahan dan ia merupakan salah satu bidang paling penting dalam Matematik. tangen. pembezaan dan pengamiran dalam pameran lain bahagian ini. Newton menggunakan kalkulus di dalam hukum pergerakan dan tarikan graviti beliau.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful