OBJEKTIF KHUSUS Pada akhir pembelajaran ini murid dapat:  mengenal pasti alatan dan bahan jahitan seperti

jarum, gunting fabrik, benang, penetas jahitan, jarum peniti dan alatan-alatan lain.  menyatakan kegunaan alatan dan bahan jahitan seperti jarum, gunting fabrik, benang, penetas jahitan, jarum peniti dan alatan-alatan lain.  dapat memilih alatan dan bahan jahitan seperti jarum, gunting fabrik, benang, penetas jahitan, jarum peniti dan alatan-alatan lain yang bersesuaian untuk digunakan dalam proses menjahit. Alatan-Alatan Menjahit

Nama Alatan : Pita Pengukur Fungsi : Untuk mengukur bahagian yang hendak digunting atau dijahit.

Nama : gunting Fabrik

Nama : Kapur Tukang Jahit Fungsi : Untuk memindahkan tanda dan garisan pemadan daripada pola fabrik. kepada . Ia tidak boleh digunakan untuk menggunting kertas kerana boleh menumpulkan mata gunting. Nama : Gunting Kertas Fungsi : Digunakan untuk menggunting kertas sahaja.Fungsi : Untuk menggunting fabrik atau kain sahaja.

Nama : Jarum Peniti Fungsi :Untuk menyemat pola pada fabrik dan menyemat kepingan fabrik sebelummenjahit jelujur. Nama : Jarum Tangan Fungsi : Untuk menjahit semua jahitan tangan pada fabrik .

menentaskan jahitan mesin atau jahitan tangan dan membuat lubang butang. . Nama : Pembaris Lurus Fungsi : Untuk mengukur dan menanda bahagian yang hendak digunting atau dijahit.Nama : Penetas Benang Fungsi : Untuk menanggalkan benang jelujur.

Nama : Sterika Fungsi : Untuk melicinkan fabrik atau kain dan menekan mata jahitan Nama : Benang jahitan Fungsi : Untuk menjahit jahitan tangan dan jahitan mesin .

com/nota-kemahiran-hidup/67-jahitan-tahun-5. Rujukan :  http://www.html .Nama : Fabrik atau Kain Fungsi : Kain kapas atau fabrik kapas ialah bahan untuk menghasilkan sesuatu pakaian.khskpt.

Nama Jahitan : Jahitan Silang Pangkah Kegunaan : Menjahit kelepet. menjahit butang katup. kayu dan kulit. Nama Jahitan : Jahitan Kia Kegunaan : Memulakan dan mematikan jahitan tangan. cangkuk dan palang. butang katup. Jenis : Butang Katup Soket dan Conet . Menjahit kelim yang merentas. Mata jahitan ini boleh dilihat pada sebelah luar fabrik. Nama Jahitan : Jahitan Lilit Kemas Kegunaan : Mengemaskan guntingan tepi fabrik. Boleh menggantikan jahitan mesin. http://www. Menjadi perhiasan pada artikel. Dibuat daripada plastik.net/juradi79/khsr-jahitan-tahun-5 Mata Jahitan Asas Nama Jahitan : Jahitan Jelujur Halus Kegunaan : Membaiki kelepet merentasi. lapik. Melekatkan dua atau lebih lapisan fabrik. Mencantumkan dua kepingan fabrik. cangkuk dan palang. Boleh menggantikan mata jahitan mesin. Kancing dan Butang Jenis : Butang Dua Lubang dan Empat Lubang Kegunaan : Dijahit pada baju supaya mudah dipakai dan dilucutkan. Nama Jahitan : Jahitan Sembat Kegunaan : Menetapkan dan mengemaskan kelepet. Menjahit lubang butang. Nama Jahitan : Jahitan Lubang Butang Kegunaan : Jahitannya kukuh dan kemas. Nama Jahitan : Jahitan Insang Pari Kegunaan : Mengemaskan tepi fabrik dan sebagai jahitan perhiasan untuk menjadi motif.slideshare. Nama Jahitan : Jahitan Sembat Susup Kegunaan : Menjahit dan mengemaskan kelepet. mengemaskan pita zip dan sebagai jahitan hiasan.

Kegunaan : Digunakan pada belah pakaian di bahagian leher dan lengan baju. Jenis : Cangkuk dan Palang Kegunaan : Dijahit pada bahagian pinggang seluar dan skirt pakaian. Kelepek pada bahagian luar boleh dijadikan sebagai hiasan pada pakaian tersebut. Fungsi kelim adalah untuk mencantum bahagian pakaian. Dperbuat daripada logam dan merupakan kancing paling kukuh. Kelepk bolah dilihat pada bahagian :  Hujung kaki seluar  Hujung lengan baju  Bahagian bawah pakaian Jenis mata jahitan yang digunakan untuk menjahit pakaian yang merentas ialah :  Jahitan sembat . Diperbuat daripada logam. Apabila proses kelepek siap. ia boleh kelihatan pada sebelah luar pakaian atau sebelah dalam pakaian. Terdapat lima jenis kelim iaitu :  Kelim papan mesin  Kelim papan tangan  Kelim lipat tindih  Kelim belah kangkung  Kelim betawi Mata jahitan yang digunakan untuk menjahit kelim yang merentas ialah :  Jahitan jelujur halus  Jahitan kia Kelepet Merupakan suatu kaedah yang berfungsi sebagai pengemas hujung pakaian dan sebagai hiasan. Kelepet dibuat daripada sejalur fabrik yang disambungkan kebahagian hujung pakaian untuk memanjangkan atau melabuhkan bahagian tersebut sekali gus mengemaskannya. Kelim biasanya dibuat pada garisan bahu dan rusuk untuk menyambung bahagian hadapan dengan bahagian belakang pakaian. Kelim Merupakan satu proses mencantumkan dua atau lebih kepingan fabrik yang telah digunting. memberi bentuk dan juga sebagai hiasan pada pakaian.

Sembat Susup. Jahitan silang pangkah JENIS-JENIS JAHITAN Jahitan boleh dibahagi kepada beberapa kumpulan seperti berikut: Jahitan Sementara Jahitan Penyambung Jahitan Pengemas Jelujur sama panjang. kocek buat sementara Misalnya jelujur tanda Jelujur tak sama Jelujur panjang pendek Jelujur tak sama jelujur panjang pendek jelujur kasar Untuk menetapkan dua atau lebih lapisan Jelujur tegak kain sebelun di mesin Jelujur serong http://kemahiranhidupshaniza. jahit batang.com/2011/05/jenis-jenis-jahitan. insang pari dan silang pangkah Jahitan Sementara Jahitan sementara terdiri daripada jenis-jenis jelujur. insang pari. jahit lubang butang dan silang pangkah Jahit rantai. halus dan mudah putus. Kegunaan Jelujur Untuk memindahkan garisan-garisan pada pola kain Untuk menandakan kedudukan dan garisan-garisan pola Untuk menetapkan kedudukan kelepet. dan jahit mesin. Sembat. kelim. jelujur panjang pendek. Jahitan Sulaman jahit padu. jahit lilit ubi.html . jahit kuku kambing. Benang yang digunakan adalah lembut. Ia akan ditanggalkan apabila mata jahitan kekal dijahit. jahit kia. jelujur dan jahitan tanda Jelujur halus. Jarum yang biasa digunakan adalah jenis yang tajam atau antara yang halus. lilit kemas. jelujur tegak. Jahitan sementara biasanya dijahit dengan menggunakan satu lembar benang kecuali jelujur tanda. Pilih benang yang berwarna muda kerana ia senang kelihatan dan tidak meninggalkan kesan diatas kain selepas dibuka. simpul perancis. Jahitan boleh dikerjakan pada sebelah luar atau sebelah dalam kain dari kanan ke kiri.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful