Hagyományos kínai orvoslás

中 医 学

Alapvető ismeretek és fontosabb gyógynövényes-fitoterápiás vonatkozások
Borcsa Botond Lajos
SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet

Zhōngyī xué

Elgondolkodtató adatok a Mennyei Birodalomról…

中 华 人 民 共 和 国
Zhōnghuá Rénmín Gónghéguó

Terület: 9,6 Mkm² Népesség*: 1,316 Mrd fő GDP (2006, %): 9,9 GDP***: 2,261 billió $

* 2005-ös adat **, *** 2006-os adatok

Éves gazdasági növekedés (GDP%)**: 2002: 8,3 - 9,1 2008: 10,0~ 2007: 11,5~ 2001: 7,5 - 8,3 2006: 9,9 - 11,1 2000: 8,0 - 8,4 2005: 10,4 -10,5 1999: 7,1 - 7,6 2004: 9,5 - 10,1 1998: 7,8 - 7,8 2 2003: 9,5 - 10,0 1997: 8,8 - 9,3

Elgondolkodtató adatok a „Mennyei Birodalomról”…

中 华 人 民 共 和 国
Zhōnghuá Rénmín Gónghéguó

A kínai gazdaság hatása a világ-, és így Magyarország gazdaságára napról-napra növekszik. A gazdasági hatások másodlagos következményeként a gyógyítás területén is egyre fokozottabb a „kínai hatás”. (lásd: akupunktúra, gyógynövények…feng shui…) 3

amely Kína egész további történetében meghatározó szerepet játszik vszleg. Basic Questions of Internal Medicine) című első írásos orvosi értekezést (vszleg. 588-478: Sziddhártha Gautama Buddha tanításai. i. halálát követően a buddhizmus elterjedése és különböző iskoláinak kialakulása a Távol-Keleten Zhōngyī xué 4 中 医 学 .e.A hagyományos kínai gyógyászat történeti gyökerei i. az ő nevéhez kötik a „Belgyógyászat alapjai” (Neijing Suwen. a Csou és a Han dinasztiák uralkodása között állította össze egy ismeretlen szerző a hagyomány lejegyzésével). 1000 körül. 2697: Huang Di (Sárga Császár) mitikus alak.e. 內經 素問.e. 604-517: Lao-ce (Öreg mester): taoizmus (Tao Te King ~ Az Út és Erény Könyve) és hatása a kínai életszemléletre tanításaikban az emberi test elválaszthatatlan része a természetnek i. 551-479: Kung Fu Ce tanításai és az ebből kialakuló filozófiai irányzat (konfucianizmus).e. i. e. i.

szerző: Huang Fumi 960-1279 (Szung dinasztia): „Az akupunktúra és a moxaterápia illusztrált gyakorlati kézikönyve az akupunktúrás szoborra” (Tong Ren Shu Xue Zhen Jiu Tu Jing.sz. szerző: Wang Weiyi 1076: intézményes orvosképzés: a Császári Orvosi Főiskola megalapítása 300 hallgatóval 中 医 学 Zhōngyī xué 5 . Illustrated Manual on the Point for Acupuncture and Moxibustion on the Bronze Figure). Systematic Classic of Acupuncture and Moxibustion).A hagyományos kínai gyógyászat történeti gyökerei i. 265-420 (Csin dinasztia – a Széttagoltság korszaka): „Az Akupunktúra és a Moxaterápia Szisztematikus Gyűjteménye” (Zhen Jiu Jia Yi Jing.

a legátfogóbb és legteljesebb gyógynövényekkel foglalkozó munka Zhōngyī xué 6 .„Az Akupunktúra és a Moxaterápia Kézikönyve” (Zhen Jiu Da Cheng. szerző: Xu Feng . Compendium of Acupuncture and Moxibustion). A Complete Collection of Acupuncture and Moxibustion). számos híres orvos működése és könyv megírása esik erre a korszakra.„Az Akupunktúra és a Moxaterápia Teljes Gyűjteménye” (Zhen Jiu Da Quan. néhány példa: . An Exemplary Collection of Acupuncture and Moxibustion and their Essentials). szerző: Gao Wu .A hagyományos kínai gyógyászat történeti gyökerei 1368-1644 (Ming dinasztia): az akupunktúra és a moxaterápia virágzása.„Az Akupunktúra és a Moxaterápia Példatára és ezek Lényege” (Zhen Jiu Ju Ying Fa Hui. 本草綱目.„A Gyógynövények Kézikönyve” (Ben Cao Gang Mu. szerző: Yang Jizhou 中 医 学 . Compendium of Materia Medica) szerző: Li Shizhen.

olyannyira. hogy az akupunktúrát a Főiskola oktatási tematikájából is kiveszik 1911: a köztársaság korában a hagyományos kínai orvoslást a nyugati orvoslás szerint tudománytalannak minősítik 1958: Mao Ce-tung: „A kínai gyógyászat egy kincses kamra.A hagyományos kínai gyógyászat történeti gyökerei 1822: a nyugati orvoslás beáramlása megzavarja.” azaz a Hagyományos Kínai Orvoslás restitúciója ’80-as és ’90-es évektől: a HKO megismerésére intenzív európai programok. Amerika) közötti hivatalos és intézményes kutatás-fejlesztési programok indítása 中 医 学 Zhōngyī xué 7 . Fel kell fedjük és fel kell emeljük értékeit. Kína és a Nyugat (Európa.

taoizmus.e. sz. . Fel kell fedjük 8 Zhōngyī xué és fel kell emeljük értékeit.: konfucianizmus.” azaz a hagyományos kínai orvoslás restitúciója. buddhizmus 1076: intézményes orvosképzés: a Császári Orvosi Főiskola megalapítása 300 hallgatóval 14-17. 6-5. 本草綱目. a legátfogóbb és legteljesebb gyógynövényekkel foglalkozó történeti munka (1173 növény ismertetése) 1911: a köztársaság korában a hagyományos kínai orvoslást a nyugati orvoslás szerint tudománytalannak minősítik 1958: Mao Ce-tung: „A kínai gyógyászat egy kincses kamra.A hagyományos Kínai gyógyászat történeti gyökerei – „történeti mérföldkövek” i. század: az akupunktúra és a moxaterápia „virágkora” 1596: „A Gyógynövények Kézikönyve” (Ben Cao Gang Mu. Compendium of Materia Medica) szerző: Li Shizhen. 2697: Huang Di (Sárga Császár): a „Belgyógyászat alapjai” című első orvosi tárgyú könyv 中 医 学 i.e.

9 中 医 学 Zhōngyī xué . Ideális esetben kombinálják a két koncepciót: . Az orvos „orientációja” és a beteg választása dönti el. egymás mellett él a kétféle gyógyászati rendszer.krónikus állapotok esetén és megelőzésre elsősorban a saját orvoslási rendszerüket (gyógynövényeket is) használják .akut betegségek és állapotok kezelésére a nyugati orvoslási módszereket .A tradicionális kínai orvoslás helyzete Kínában Napjainkban Kínában együtt. hogy adott esetben melyik kerül alkalmazásra.

Ezekből következik. Az ember része az Univerzumnak és így nem elválasztható a változás univerzális folyamatától. akkor az egyensúly elveszik és fellép a betegség. Ezt az emberi egészségre vetítve: ha nincs változás (stagnálás) vagy túl sok a változás (katasztrófa-hatás). hogy ezek a megkerülhetetlen alapelvek (az Univerzum és abban valamennyi folyamat) arra törekszenek.” (holisztikus szemlélet) 10 Zhōngyī xué .A hagyományos kínai gyógyászat módszereinek filozófiai alapjai A kínai gondolkodás alapját az univerzizmus gondolatköre képezi. 中 医 学 Lényege: Az Univerzumot folyamatos változásban levő alapelvek építik fel. „Minden mindennel összefügg. hogy kiegyensúlyozzák önmagukat.

tűz. sós) • és számos további elv és tan Ezek empírián alapuló analógiás kapcsolatrendszere nemcsak az emberi szervezet és élet egyes eseményeivel. Qí) tana. forró. semleges/neutrális) • az öt íz tana (keserű. édes. fém. föld. csípős. meleg. víz) és ezek dinamikájának elvei • az öt energiaminőség tana (hűvös. hideg. 11 .A hagyományos kínai gyógyászat módszereinek filozófiai alapjai Az előbbiek rendszerbe foglalásához és alátámasztásához felhasznált tanok és elvek: 中 医 学 Zhōngyī xué • jin és jang természetű egymással ellentétes és egymást harmonikusan kiegészítő alap-princípiumok elve • az életerő (csí. és ennek az emberi szervezetben (is) megfigyelt áramlása a meridiánokon (erőcsatornák) keresztül • az öt fázis (5 elem) tana (fa. savanyú. hanem gyakorlatilag a világ minden létezőjével és eseményével együtt ezekre hatva és ezekkel kölcsönhatva alkotja a Hagyományos Kínai Gyógyászat elvi-filozófiai rendszerét.

氣功) és hasonló légzési és meditációs gyakorlatok taj csí (T'ai Chi Ch'uan. 推拿) akupunktúra és moxaterápia (針灸) (akupresszúra és köpölyözés is) kínai gyógynövényes orvoslás (中药). kínai táplálkozástan (食 疗) csikung (Qigong.A hagyományos kínai gyógyászat gyógyítási módszerei Az alkalmazott főbb gyógyítási eljárások és módszerek: 中 医 学 masszázskezelés (tui na. 太極拳) és más kínai harcművészetek Ezek filozófiai alapjai (elvek és tanok): 12 részletesen lásd kézikönyvek és tankönyvek a témában Zhōngyī xué .

A kínai gyógynövényes gyógyítás helye a fitoterápiát (is) magukba foglaló rendszerekben 中 药 Nyugati orvoslás Fitoterápia Ajúrvédikus gyógyászat Tradicionális Antropozófia kínai gyógyászat Homeopátia Aromaterápia Bach virágterápia Zhōng yào 13 .

természete semleges.” 14 . a húgyhólyag. semleges/neutrális) (四气 vagy 四性) • az öt íz szerinti meghatározásuk (keserű. a szív és a tüdő meridiánjain keresztül hat.: • a stefániagyökér jellemzése: „Keserű és csípős ízű.” •a ginzenggyökér jellemzése: „Édes és némileg keserű ízű.” Zhōng yào • a kínai angelikagyökér jellemzése: „ Édes és csípős ízű. természete meleg. forró. a szív és a lép meridiánjain keresztül hat. és a lép meridiánjain keresztül hat. a máj. édes. a vese. természete hideg. csípős. savanyú. a lép. meleg. sós) (五味) • a meridiánokra (12+2) gyakorolt hatásaik (归经) Pl.A kínai gyógynövényes gyógyításban alkalmazott növények alkalmazás szerinti felosztása Az előbbi „szemléletnek” megfelelően az egyes kínai gyógynövények jellemzésére és rendszerbe foglalására használt főbb tulajdonságok: 中 药 • a négy természet (vagy más megközelítésben az öt energiaminőség) (hűvös. hideg.

a szelet és a nyirkosságot enyhítik a hideg okozta betegségeket. eloszlatják a káros külső hideget kezelik az összeesést (ájulást) táplálják a jangot.A kínai gyógynövényes gyógyításban alkalmazott növények alkalmazás szerinti felosztása Az egyes természetekhez tartozó különböző hatások és felhasználások: Hideg/hűvös természetű drogok megszabadítanak a forróságtól elűzik a tüzet és kezelik a lázas állapotokat eltávolítják a toxikus anyagokat táplálják a jint. erősítik a Qít Semleges/neutrális természetű drogok Zhōng yào szabályozzák a vérkeringést nyugtatják az idegeket eltávolítják a nyirkosságot 15 中 药 . táplálják a vért Forró/meleg természetű drogok feloldják a hideget.

Materia Medica D. Gamble **J. Bensky. 15. A Qi és a vér keringését erősítők (fájdalom kivédése. Tumorellenes szerek 中 药 Zhōng yào * Chinese herbal Medicine. 16. 5. Nedvességet eltávolítók (húgyúti rendszer) 10. 17. Az emésztést szabályozók (GI) 9. Y. 6. Lázcsillapítók és mikróbaelles szerek 11. Hou. Jin: The Healing Power of Chinese herbs and Medicinal Recipes 16 . 7. 4. P. 8. 10. 9. 11. köhögéscsillapítók és antiaszthmatikumok 7. 12. CVS rendszer) 4.A kínai gyógynövényes gyógyításban alkalmazott növények alkalmazás szerinti felosztása Csoportosítások Teljesen keleti szemléletű* 1. 14. 2. Növényi nyugtatók (szív és máj) 5. A jint és a jangot kiegyenlítők (homeosztázist helyreállítók) 3. Tonizánsok (Immunerősítők) 2. Köptetők. A. 13. Izzasztók (allergia ellenes szerek is) 6. 18. A külső állapotokat enyhítők A tűztől megszabadítók Az energiát lefelé vezetők A nyirkosságot elvezetők A szél okozta nyirkosságot eltávolítók A nyálkát átalakítók és így a köhögést megállítók A nyirkosságot átalakító aromás drogok A táplálék pangását megszüntetők A Qit szabályozók A vért szabályozók A belsőt felmelegítők és a hideget elűzők Tonizánsok Adszrtingensek A lelket megnyugtatók A testnyílásokat megnyitó aromás anyagok A szelet kioltó és a remegéseket megállító anyagok Parazitaűzők Külsőlegesen alkalmazott anyagok Nyugatihoz közelítő szemléletű** 1. 3. Fájdalomcsillapítók 8.

Hao X European Review The integration of traditional Chinese medicine and Western medicine 2003. Academia Europaea – nyomán feldolgozva . analógiák) szemlélete Tapasztalati hátterű (empirikus) Higiéniai medicina (restauratív higiénia preferálása) Individuális (egyénre szabott) medicina Szisztémás (és alkati) védekezés prevenció jelentősége Az emberi testre gyakorolt hatások megfigyelése alapvető Testfolyadékok (funkcionális) kórtani elváltozásaival magyaráz Szubjektív (személyes viszonyulás/megélés) tünetekkel foglalkozik 中 医 学 Sebészeti megoldások preferenciája Ok-okozati tüneti diagnosztika Elméleti hátterű (teoretikus) Preventív medicina (prevenció preferálása) Sematizáló medicina (egyformán viselkedő és kezelhető csoportokban gondolkodó) Antibakteriális/antimikróbás prevenció jelentősége Állatkísérletes tapasztalatokra alapul Sejtszintű kórtani elváltozásokkal magyaráz Tárgyi (objektív) tünetekkel foglalkozik Zhōngyī xué Noninvazív gyógyítási eszköztára alapját főként a Noninvazív gyógyítási eszköztára alapját főként a gyógynövényekből előállított szerek jelentik szintetikus kémiai úton előállított gyógyszerek 17 jelentik *Keji Ch.A konvencionális. 11(2). 225–235. nyugati orvoslás és a HKO főbb jellemzőinek összehasonlítása* Nyugati orvoslás Rendszerezett természettudományi ismereteken nyugszik Analitikus (elemző) jellegű A helyi elváltozásokat kezeli Hagyományos kínai orvoslás Filozófiai-empirikus alapokon nyugszik Átfogó (holisztikus) jellegű Egész-ként szemlélve kezel (holisztikus kezelés) Noninvazív kezelési szemlélet preferenciája A tünetek komplex (távolhatások.

Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel I.
A növény/A drog
A botanikai megközelítés nehézségei: iskola és így kultúrkör függő besorolási eltérések (szinonim nevek!)
pl. Angelica sinensis (Oliv.) Diels syn. Angelica polymorpha Maxim.

中 药

A kínai rendszer sokszor egy drognév mögött számos forrásnövényt ért: pl.: a fang ji eset…
Stephania tetrandra S. Moore - han fang ji (fen fang ji 粉防己) Aristolochia fangchi Wu (guang fang ji 廣防己﹐guangdong mu fang ji 廣東木防己) Aristolochia westlandi Hemsl. (guang fang ji 廣防己﹐guangdong mu fang ji 廣東木防己) Cocculus trilobus DC. (mu fang ji 木防己) Sinomenium acutum var. cinerascens Rhed. et Wils. (mao fang ji 毛防己) Dioloclisia chinensis Merriel (hua fang ji華防已)

Zhōng yào

1999 (Belgium): a Stephania tetrandra helyettesítésére felhasznált – és fel nem tüntetett Aristolochia fangchi tartalmú készítmények hatására 18 közel 200 betegnél veseleálláshoz vezető nefropátiát diagnosztizáltak

Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel II.
A feldolgozás
Az elsősorban kivonási módszerekre építő európai feldolgozásoktól merőben eltérő kínai feldolgozásmódok: pl.: pörkölés, sütés – pl. Radix Aucklandiae (forró hamuban) főzés – pl. Radix Aconiti Preparata főzést követő szárítás – pl. Radix Ginseng cukros/mézes tartósítás (hőkezeléssel is) – pl. Radix Astragali ecettel és hővel végzett kezelés fermentálás, csíráztatás, stb. Az ezek által felvetett további problémák: • hogyan biztosítható az állandó drog / kivonat minőség és így a hatásosság • hogyan feleltethető meg/megfeleltethető-e egyáltalán az így kapott drog a nyugati módszerekkel előállított drogoknak/kivonatoknak
19

中 药

Zhōng yào

Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel II.: A feldolgozás

Aconitum (sisakvirág) drogok a gyógyászatban
• Keleti medicina
– fájdalomcsillapító

中 药

• Modern gyógyszer
– antiaritmiás szerek

• Homeopátia
– gyulladás, láz, fájdalom csillapítása

Aconitum carmichaelii
Zhōng yào

Aconitum napellus
20

Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel II. újabb hatóanyagok? R1 R2 2 3 H N 4 11 5 15 OH O O 19 18 H H3CO OCH3 • Megbízható analitikai módszerek – hatásosság – biztonságosság • szakszerűtlen feldolgozás • standardizálás gyengeségei R2 R1 akonitin C2H5 OH mezakonitin CH3 OH hipakonitin CH3 H Zhōng yào 21 .14) CH3O H 17 1 OCH3 14 16 O O 12 10 9 8 6 7 中 药 • Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás – nem teljes a kép – újabb hatásmechanizmusok.: A feldolgozás Aconitum (sisakvirág) drogok Hatóanyagok – hatás – toxicitás HO 13 • Szerkezet-hatás összefüggések – toxicitás feltétele: 2 észtercsoport (8.

Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel II. 5 óra forralás HO CH3O N HO H3CO H O OCH3 H H OH O OCH3 O Feldolgozott akonitin 14-benzoil-akonin akonin O Feldolgozott drog akonin 14-benzoil-akonin O HO CH3O N H H akonitin OCH3 O 中 药 Zhōng yào HO H3CO OH H OH OCH3 CH3O N HO H3CO H H HO OCH3 OH H OH OH „Főzőlé” 14-benzoil-akonin OCH3 akonin 22 .: A feldolgozás A kínai feldolgozás hatása ƒ Kínai Gyógyszerkönyv: 1 óra áztatás.

Problémák a kínai gyógyurnövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel III. európai fitoterápia és gyógyszergyártás törekvéseivel. Ma ez a legfőbb gond Európa számára (és Kína számára is) Zhōng yào 23 . 中 药 tradicionális receptek szerinti kombinációkkal elterjedt. ritkán alkalmaznak monokomponensre épített terápiát. szemben a mai. Az alkalmazás A gyógynövény-alkalmazás Kínában elsősorban bevált.

a fő tüneteket megcélzó szer vagy szerek • Miniszter: az elsődleges gyógyhatást elősegítő. Az alkalmazás A gyógynövény-alkalmazás Kínában is elsősorban bevált. Szolga: a gyógyhatás további erősítése és a keverék harmonizálása 24 Zhōng yào . Megbízott. azt kihangsúlyozó szer vagy szerek • Segéd / Asszisztens: csökkenti/ tompítja az első két szercsoport (mérgező) hatását • Vezérlő.Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel III. tradicionális receptek szerinti kombináció(k)ban elterjedt – az ennek megfelelő koncepcionális kínai rendező elv: 中 药 A teakeverékek alkotói természetük szerint: • Elöljáró / Mester / Uralkodó: elsődleges gyógyhatás.

így a beteget egészében. és Zhōng yào egyben a legtöbb csúsztatásra. az eredeti kínai értelmezés szerinti megértése a legnagyobb nehézségek egyike az európai gondolkodás számára. A konvencionális medicina az egyes betegségek / tünetek önálló 中 药 farmakológiai kezelésére törekszik. Az alkalmazás További probléma a tünetek eltérő szemlélete és így az ebből adódó eltérő indikációk. Ennek a „holisztikus” szemléletnek helyes. 25 . jól definiált hatásmechanizmusú farmakonnal. A hagyományos kínai orvoslás az egyes tüneteket a beteg általános állapota szerinti „szindrómákhoz” kapcsolja.Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel IV. lehetőleg minél kevesebb. „holisztikusan” és általában ennek megfelelő összetett készítmény(ekk)el kezeli. sőt visszaélésre lehetőséget adó elvi alap.

ausztrál adatok. Az alkalmazás ● Hiányosak a biztonsági adatok (pl. vagy más gyógynövényekkel ● Interakciók gyakorisága nő az európai szerekkel Zhōng yào 26 .Problémák a kínai gyógynövényes orvoslás nyugati tudomány szerinti megközelítéseivel III. európai „balesetek”) 中 药 ● A hatásosság biztosítására gyakoriak a hamisítások szintetikus szerekkel.

Kínai tradicionális gyógynövényből/szerből európai gyógyszer Európai engedélyezés Gyógyszer Humán vizsgálatokban is megerősítettek In vitro In vivo alátámasztottak Európai tradícióval és korszerű terminológiával összeegyeztethető alkalmazások Kínai tradicionális alkalmazások .

stb. India szerepe Alapanyag termelők Fejlődő régiókban Alapanyag feldolgozók Nemzetközi Készítmény gyártók Guar. India. Nemzetközi transzfer (export-import) Behozatal Hazai gyártók / Elosztók Nemzeti Végforgalmazók (gyógyszertárak is) Fogyasztók A fogyasztók biztonságára mindkét szakasz hatással van ! Lásd: tejpor botrányt 28 Kína. . Ginseng. stb.A gyógynövényfeldolgozás globalizálódása – Kína.

lassan átvett gyógynövények: Rheum officinale – Rhei rhizoma et radix Camellia sinensis – Theae folium Papaver somniferum – Opium Ephedra sinica – Ephedrae herba Cinnamomum camphora – Camphora most is vannak: az utóbbi időben (újra)felfedezett gyógynövények: Panax ginseng – Ginseng radix Ginkgo biloba – Ginkgo bilobae folium Illicium verum – Anisi stellati fructus Eleuterococcus senticosus – Eleuterococci radix várhatóan a jövőben átkerülő gyógynövények: Angelica sinensis – Angelicae sinensis radix Astragalus membranaceus – Astragali radix Ganoderma lucidum Schisandra chinensis – Schisandrae fructus Stephania tetrandra – Stephaniae radix 29 .Múlt Jelen Jövő Értékes kínai gyógynövények és drogok a nyugati orvoslásban mindig voltak: évszázadok alatt.

Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 2. Asarum sp. Chinese Drug Monographs 中 药 dahuriai angyalgyölér molyhos angelikagyökér kínai angelikagyökér Rhizoma anemarrhenae Radix angelicae dahuricae Radix angelicae pubescentis Radix angelicae sinensis kapotnyak fajok kínai csüdfű - Herba asari Radix astragali Rhizoma atractylodes macrocephalae Zhōng yào 30 . Angelica sinensis 7. Wagner H. plantago-acquatica var. orientale) 2. Wagner H. Wagner H. sieboldii) 8. A. Wagner H. Chinese Drug Monographs Bauer R. villosum. A. Wagner H. Wagner H. longiliguare. tsao-ko. Kínai növényfaj 1. mandshuricum. krervanh. A. Anemarrhena asphodeloides 4. A. Chinese Drug Monographs Bauer R. Angelica dahurica 5. A. (Asarum heteropoides. var. Chinese Drug Monographs Bauer R.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai I. xanthioides) 3. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. A. Chinese Drug Monographs Bauer R. Chinese Drug Monographs álgyömbér Fructus amomi Bauer R. 2002 Bauer R. Angelica pubescens 6. A. (Amomum cardamomum. Wagner H. Alisma sp. Wagner H. Amomum sp. ’99 Bauer R. (Alisma orientalis. Atractylodes macrocephala Magyar név hídőr fajok Alkalmazott növényi rész Rhizoma alismatis Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. Astragalus membranaceus 9.

scorzonerifolium 12. propingua) 16. chinense és B. D. Chinese Drug Monographs Bauer R. montana ) 13. C. Wagner H. fortunei. scorzonerifolium (syn. Clematis sp. Wagner H. = B. chinensis. C. Coptis chinensis. Wagner H. Codonopsis pilosula 14. Bupleurum falcatum var. (Clematis armandi. (Drynaria baronii. ’99 Commission E ’98 . D. C. Chinese Drug Monographs 10. Chinese Drug Monographs harangfolyondár kínai aranyfonál Radix codonopsis pilosulae Rhizoma coptidis Rhizoma drynariae csikófark Herba ecliptae Herba ephedrae Zhōng yào 17. Wagner H. Wagner H. mandshurica. Chinese Drug Monographs Bauer R. Eclipta prostrata kínai buvákfű Radix bupleuri 中 药 iszalag fajok Radix clematidis Bauer R. C. hexapetala. Belamcanda sinensis 11. Wagner H. ’99 Bauer R. deltoides. Ephedra sinica 31 WHO Monographs Vol 1. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. C. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Wagner H. Chinese Drug Monographs Bauer R.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai II. ’99 Bauer R. Kínai növényfaj Magyar név párducvirág Alkalmazott növényi rész Rhizoma belamcandae sinensis Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. C. Drynaria sp. japonica 15.

F. Fritillaria sp. WHO Monographs Vol 1. F. Chinese Drug Monographs nagyvirágú gardénia páfrányfenyő édesgyökér Fructus gardeniae Rhizoma gastrodiae Folium ginkgo Radix glycyrrhizae Bauer R. grandiflorum. Glycyrrhiza uralensis kockásliliom fajok Bulbus fritillariae Bauer R. Gardenia jasminoides 23. przewalskii. Chinese Drug Monographs Bauer R. VIII. (Epimedium brevicornum.sagittatum) 19. Gastrodia elata 24. F. Wagner H. Euodia rutaecarpa Magyar név Alkalmazott növényi rész Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. F. Wagner H. Wagner H.thunbergii. E. Wagner H. E. Wagner H. unibracteata. Chinese Drug Monographs Bauer R.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai III. F. thunbergii) 22. E. Chinese Drug Monographs püspöksüveg Herba epimedii rutatermásű mézesfa bókoló aranyfa Fructus evodiae Fructus forsythiae 中 药 20. Epimedium sp. ’99 Commission E ’98 Ph. Forsythia suspensa 21. Wagner H. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Hg. koreanum. delavayi. Chinese Drug Monographs Bauer R. Kínai növényfaj 18. Ginkgo biloba 25. verticillata var. (Fritillaria cirrhosa. ’99 32 Zhōng yào .

Wagner H. Magnolia officinalis 31. notoginseng 34. Wagner H. Panax ginseng 33. Chinese Drug Monographs Bauer R. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Chinese Drug Monographs Commission E ’98 Ph. Wagner H. Bauer R. Platycodon grandiflora ginzeng Radix ginseng hamisginzeng masztix-fa. Wagner H. Illicium verum 28. Bauer R. Ligusticum chuanxiong Magyar név kaméleonlevél kínai csillagánizs szecsuáni medvegyökér Alkalmazott növényi rész Herna houttuyniae cordate Anisi stellati fructus Radix ligustici chuanxiong Herba lycopi lucidi Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. Pinellia ternata 35. tömjénfa hírharang Notoginseng radix Rhizoma pinelliae Radix platycodi Zhōng yào . Lycopus lucidus 30. Houttuynia cordata 27. ’99 Commission E ’98 Ph. Chinese Drug Monographs Bauer R. Hg. Ph. ’99 33 中 药 29.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai IV. ’99 Bauer R. Wagner H. Wagner H. Hg. Chinese Drug Monographs Bauer R. VIII. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Wagner H. Panax pseudoginseng var. Kínai növényfaj 26. Hg. VIII. Paeonia lactiflora liliomfa illatos bazsarózsa Cortex magnoliae officinalis Radix paeoniae 32. VIII.

japonica. Chinese Drug Monographs Bauer R. P. Wagner H. 43. P.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai V. Chinese Drug Monographs Bauer R. (Pueraria lobata. Wagner H. Wagner H. Wagner H. ningpoensis) 41. Chinese Drug Monographs Bauer R. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 2. S. Wagner H. Kínai növényfaj 36. Wagner H. Schisandra chinensis 40. (Scrophularia buergeriana. subprostrata) kínai kúszómagnólia Fructus schisandrae - Radix scrophulariae bajkáli csukóka Radix scutellariae Caulis sinomenii japánakác fajok Flos sophorae Zhōng yào 34 . thomsonii) 38. Sophora sp. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 2. 2007 Bauer R. S. Polygonum multiflorum 37. tonkinensis. Sinomenium sp. (Sophora flavescens. 2007 Bauer R. Rehmannia glutinosa Magyar név fürtös sülyfű kudzu Alkalmazott növényi rész Radix polygoni multiflori Radix puerariae Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. Wagner H. 2007 Bauer R. Scrophularia sp. S. Scutellaria baicalensis 42. S. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 2. omeiensis. Pueraria sp. Chinese Drug Monographs enyves kuszagyűszű Radix rehmanniae 中 药 39.

Wagner H. Z. kínai datolya jujuba. Zanthoxylum bungeanum Magyar név stefániagyökér macskakarom fajok szecsuáni bors jujuba. Wagner H. kínai datolya Alkalmazott növényi rész Radix stephaniae tetrandrae Ramulus uncariae cum uncis Pericarpium zanthoxyli Fructus zizyphi Semen zizyphi spinosae Feldolgozottság „szintje” (forrása) Bauer R. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 2. Zyziphus jujuba var. Chinese Drug Monographs Bauer R. Wagner H. Zizyphus jujuba. j. var. 2007 Bauer R. inermis 48. (Uncaria gambir. U.A kínai gyógynövényes orvoslás legfontosabb gyógynövényfajai VII. Kínai növényfaj 44. Chinese Drug Monographs 中 药 47. spinosa Zhōng yào 35 . Uncaria sp. Chinese Drug Monographs Bauer R. sinensis) 46. Wagner H. U. rhyncophylla. Stephania tetrandra 45.

Wagner H. Zingiber officinale Rhizoma zingiberis . phaeocaulis kínai fahéj Cortex cinnamomi Rhizoma curcumae longae kurkuma fajok 6. Chinese Drug Monographs Gyógynövénytár . R. palmatum orvosi rebarbara. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. Cinnamomum cassia 5. WHO Monographs Vol 1. Hg. 2002 Bauer R. Curcuma wenyujin. C. Wagner H.A kínai gyógynövényes orvoslás további fontosabb gyógynövényfajai További – nem kizárólagosan kínai növényfaj 1. 2007 Ph. ’99 ESCOP Monographs ’97 36 Commission E ’98 Ph. Rheum officinale. Wagner H. Andrographis paniculata 2. Hg. VIII. 2002 Ph. VIII. VIII (Gyógynövénytár – Szeged) Bauer R. tenyeres rebarbara gyömbér Rhizoma rei Zhōng yào 8. Carthamus tinctorius sáfrányos szeklice Flos carthami 4. Chinese Drug Monographs WHO Monographs Vol 1. VIII (Gyógynövénytár – Szeged) Bauer R. WHO Monographs Vol 1. Eleutherococcus senticosus tajgagyökér Radix eleutherococci 7. ’99 WHO Monographs Vol 2. Camellia sinensis Magyar név kalmegh tea Megjegyzés Herba andrographidis Theae folium Feldolgozottság (értékelés forrása) WHO Monographs Vol 2. Hg. VIII. C. kwangsiensis. Hg. Hg.Szeged WHO Monographs Vol 2. ’99 Commission E ’98 Ph. 中 药 3. ’99 Commission E ’98 Ph.

A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei I. kapszula) szeletelés és szárítás („fehér ginzeng”) gőzöléses főzést követően szárítás („vörös ~”) cukorsziruppal való tartósítás ren shen 37 . ezt tovább formulálják (pl.: Panax ginseng (L.) C. Meyer Radix ginseng Jellemzői (minta a kínai szemléletű drogjellemzésre): • édes és némileg keserű ízű • természete semleges • a lép. a szív és a tüdő meridiánjain keresztül hat 人 參 A drog feldolgozási módszerei – fogyasztási formái: vizes-alkoholos ill. A. száraz kivonat.

) C. A. Meyer néhány ginzengből készült termék… 人 參 ren shen 38 .: Panax ginseng (L.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei I.

Rf. Rg2 ginzenozid Ro – oleánolsav származék és kuratív módon is). kimerültség. terhességi hányás. reumatizmus. 1194 . idegrendszeri zavarok A modern kutatások kezdete: 1960-as évek közepe WHO monográfia: 1999 人 參 Hatóanyagok: triterpén szteroid szaponin glikozidok ( több mint 30 ilyen vegyület) panaxadiol csoport: Rb1.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei I. hipotermia. köhögés. Rc. Rb2. Meyer Tradicionális alkalmazás: májbetegségek. Rd panaxatriol csoport: Re. láz. a koncentrálóképeség csökkenése rekonvaleszcencia segítésére Klinikai vizsgálatok: a szellemi és fizikai teljesítőképesség fokozására (profilaktiku Legújabb eredmények: a ginzenozid Rg3-at 2000-ben Kínában rákellenes gyógyszerré fejlesztették* ren shen 39 *I. Pure Appl. fáradtság. Kitagawa. TBC. Rg1.. 74. nehézlégzés.) C. gyengeség. A.: Panax ginseng (L. 2002. Chem.

A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II. 白 果 bai guo 40 .: Ginkgo biloba L.

28.800 találat bai guo 41 . 3.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II. bevásárlóközpontok adatai alapján (1995 óta) legnagyobb forgalmú gyógynövények: Ginkgo biloba Allium sativum Echinacea purpurea Panax ginseng Serenoa serrulata Hypericum perforatum Cimicifuga racemosa 白 果 Google „Ginkgo biloba” kb.000 találat „Ginkgo biloba” (magyar lapokon) kb. gyógynövényboltok.: A Ginkgo jelentősége a fejlett világban HerbalGram Élelmiszer-.760.

fülzúgással és fejfájással járó enyhe – középsúlyos cerebrovaszkuláris elégtelenségeknél • perifériás artériás okkluzív betegségekben (claudicatio intermittens. akrocianózis) 42 • visszérgyulladást (phlebitis) követő állapotokban bai guo . bilobetin. Raynaud-szindróma. ginkgetin. katechinek. M) bilobalid (szeszkviterpén lakton) karotenoidok. fagydaganatokra A modern kutatások kezdete: 1900-as évek közepe WHO monográfia: 1999 白 果 Hatóanyagok: mono-. di-. Klinikai vizsgálatok: • memóriacsökkenéssel. koncentrációzavarokkal. szciadopitizin) ginkgolidok (diterpén laktonok. szédüléssel. J. fenilpropanoidok. hörghurut (bronhitis) és krónikus rhinitis kezelésére. arthritis és ödéma kezelésre. B. ~A. C.: Ginkgo biloba L.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II. depresszióval. tri-glikozidos flavonoidok biflavonoidok (amentoflavon. proantocianidinek stb. Tradicionális alkalmazás: féregűző.

• Perifériás artériás keringés zavarok (claudicatio intermittens) • Venolimfatikus elégtelenségből származó tünetek • Akut aranyeres krízis • Raynaud-szindrómában adjuvánsként 白 果 GINGIUM cseppek 100 ml Sandoz Hungária GINGIUM cseppek 30 ml GINGIUM filmtabletta GINKGOLD 40 mg filmtabletta GINKOR FORT kemény kapszula TANAKAN* 40 mg filmtabletta TEBOFORTAN 4% cseppek TEBOFORTAN 40 mg filmtabletta Sandoz Hungária Sandoz Hungária Schwabe Beaufour Ipsen Beaufour Ipsen TANAKAN* 40 mg/ml oldat Beaufour Ipsen ASI ASI bai guo 43 *jelenleg nincsenek forgalomban . A Magyarországon bejegyzett/ törzskönyvezett gingko levélkovonat-tartalmú készítmények: N06DX02 Gyógyszer-készítmény Forgalmazója neve BILOBIL FORTE 80 mg kapszula TEVA Magyarország Indikációik: • KIR zavarok • Alzheimer-típusú vaszkuláris és kevert típusú demenciák • Cervikális/Nyaki szindróma okozta halláscsökkenés adjuváns kezelése.: Ginkgo biloba L.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II.

Japán. USA (1980-as évek eleje) 1000 hektár.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II. Dél-Korea 白 果 bai guo 44 .: Ginkgo termesztés Franciaország. 25 millió fa Kína.

6 – 3.2 % bilobalid kevesebb. mint 5 ppm ginkgolsav Hatás ● Vér viszkozitásának csökkentése PAF-antagonizmus ● Vazodilatáció PGI2-szintézis fokozása ● Iszkémiára kifejtett hatás Agyi és szívinfarktus esetén kevesebb károsodás Posztiszkémiás károsodás kivédése ● HO R H O O R2 CH3 O O O R3 1 O CH3 CH3 CH3 Ginkgolidok O HO O O O O OH CH3 CH3 CH3 Bilobalid 45 .8 – 3.: Ginkgo készítmények O 白 果 bai guo Vizes-acetonos kivonatok drog / kivonat arány 35-67:1 22-27 % flavon-glikozid 5-7 % terpén-lakton (ginkgolidok) ebből 2.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II.4 % ginkgolid A. B és C 2.

: Ginkgo biloba kivonatot tartalmazó néhány készítmény és ezek jellemzői Név Gyógyszer.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei II.Hatóanyagforma tartalom (mg) kapszula kapszula kapszula kapszula filmtabletta filmtabletta filmtabletta filmtabletta filmtabletta 40 40 80 80 40 40 40 40 40 Kiszerelés (db) 20 60 20 60 30 50 20 20 50 Napi adagolás 3x1 3x1 3x1 3x1 3x1 3x1 3x1 3x1 3x1 46 Bilobil 白 果 Bilobil Bilobil forte Bilobil forte Gingium Gingium Ginkgold Tebofortan Tebofortan bai guo .

2008) [%] 40 35 30 25 20 15 10 5 0 AC 47 . és Tóth M.Ginkgo gyógyszerek és étrend-kiegészítők minősége (flavonol glikozidban) (Czigle Sz..

: Artemisia annua L. 261-265 48 .. Pharmacol.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei III. Tradicionális alkalmazás: különböző lázzal járó állapotok kezelésére. amelyek a plasmodium nukleofil jellegű csoportjaihoz kötődve elölik azt qing hao su *Gabor. B. A.. 90. Toxicol. 青 蒿 素 Hatóanyag: artemizinin (szeszkviterpén lakton) 1972-ben izolálták kínai kutatók. szerkezetét 1979-re tisztázták* Hatásmechanizmusa: az endoperoxid szerkezet nélkül nincs hatás a parazitán belüli vas az artemizinin epoxidjából elektrofil sajátosságú gyökök képződését katalizálja. ezt már a 340-ben Ge Hong „A sürgősségi kezelések kézikönyve és előiratai” című könyvében leírja A múlt században kínaiak figyelték meg. 2001. hogy ezt az alkalmazást tradicionálisan elsősorban maláriás típusú lázak esetén használták.

illetve az artemizinin monoterápiával szemben már megjelenő rezisztencia kivédésére: WHO irányelv* a fix dózisú kombinációs kezelés előtérbe helyezéséről artemizinin származék+ chloroquin származék 49 qing hao su *WHO briefing on Malaria Treatment Guidelines and artemisinin monotherapies.: Artemisia annua L. Malária endemikus területek 青 蒿 素 malária mentes területek limitált kockázatú területek endemikus területek Az egyéb antimaláriás szerekkel szembeni egyre fokozódó rezisztencia. 2006 április 19. .A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei III. Genf.

Me Az artemizinin származékok Me O O 青 蒿 素 O O Me O artemizinin redukció 40 új antimaláriás szer vizsgálata folyamatban van (WHO.A kínai gyógynövényes orvoslás sikertörténetei III.: Artemisia annua L. 2006)! dihidroartemizinin etil-éter Arteether hemiszukcinát Artesunate metil-éter Artemether Novartis Pharma Sanofi-Synthelabo Guilin Pharmaceutical Co Ltd 50 Egyéb: Coartem (artemizinin+lumefantrine) – Novartis Artemotil – ARTECEF BV qing hao su .

) Diels.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei I. 當 歸 dang gui 51 .: Angelica sinensis (Oliv.

dimer ftalidok: riligusztilid. falkarinol Klinikai vizsgálatok: amenorrhoea dysmenorrhoea és premenstruációs fájdalom kezelésére Javallatai a ma (már) forgalmazott készítményekben: számos csúsztatás mellett „főként a női problémák gyógyításában használjuk” (ANGELICA STAR) Értékelés: potenciálisan egy új. tonizáns. haemopoetikum WHO monográfia: 2002 Hatóanyagok: 當 歸 egyszerű alkil-ftalidok: ligusztilid. magas vérnyomás és idegi zavarok.) Diels. menopauzás tünetek.: Angelica sinensis (Oliv. angelicid.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei I. butilftalid stb. kínai Cimicifuga… dang gui 52 . Tradicionális alkalmazásai: rendszertelen menstruáció. poliacetilének: falkarindiol. levistolid A stb. lumbago kezelése.

Flammulina. Salvia miltiorrhiza. az életenergia (qi) különböző eredetű hiányállapotaiban erősítőként alkalmazzák Fontosabb gombanemzetségek: Auricularia. 53 . Poria Magasabbrendű növények: Achyranthes bidentata. Schizandra chinensis. Lentinula.Immunválaszt befolyásoló kínai növények Ősi koncepció Preventív gondolkodás Az immunmodulálás fogalma ismeretlen a tradic. Astragalus membranaceus. Rehmannia glutinosa. Panax ginseng. Hericium. kínai orvoslás számára Ezeket a növényeket tonikumként. Eleutherococcus senticosus. stb. Scutellaria baicalensis. Cordyceps. Ganoderma.

Tradicionális javallatai: megfázás és influenza adjuváns kezelése az immunrendszer ellenállóképességének fokozása krónikus dysmenorrhoea. ödémák. Ígéretes kísérletes vizsgálati eredmények: jórészt a különböző immunfunkciókra kifejtett pozitív hatásaival foglalkoznak Javallatai a ma (már) forgalmazott készítményekben: elsősorban immunerősítére ajánlják. méhvérzések és a diabetes mellitus kezelése 黃 耆 Klinikai vizsgálatok: az 1999-es WHO bizottsága még úgy értékelte. PubMed adatbázis ma több mint 30(!) klinikai vizsgálat összefoglalóját közli.) Bge.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei II. Az interneten „kígyómarástól a lórúgásig” terjedő felhasználási javaslatok huang qi Értékelés: a kínai Echinacea 54 .: Astragalus membranaceus (Fisch. hogy egyik indikációra sincs elegendő humán bizonyíték.

szülés utáni vizeletretenció kezelése.) izoflavonoidok: kalikozin. stb. izoasztragalozid I-IV. cerebrovaszkuláris történések utókezelése 黃 耆 WHO monográfia: 1999 Hatóanyagok: triterpén szaponin glikozidok (asztagalozid I-X.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei II. Népi alkalmazásai: nephritis.: Astragalus membranaceus (Fisch. krónikus bronchitis kezelése.) Bge. formononetin izoflavánok: izomukronulatol 55 pterokarpánok: 9-metoxi-nisszolin huang qi . asztraglukán. aglikonok: cikloasztragenol és szójaszapogenol B) poliszaccharidok (asztragalán.

Tradicionálisan alkalmazott terápiás értékű keleti gombafajok Lentinula edodes Berk. afrodiziákum. shiitake 椎 茸 Hazája Japán.lentinán: adjuváns humán onkoterápiás és HIV-ellenes kezelésekben ● Klinikai vizsgálatok: 香 菇 xiānggū PubMed adatbázis 30./Sing. daganatos megbetegedések ● Hatóanyagai és ezek hatásai: poliszacharidok . Egész Kelet-Ázsiában ismert. ● Tradicionális alkalmazásai: megfázás. Elsősorban élelmi gombaként használják. a hatóanyag lentinánnal végzett vizsgálat összefoglalóját tartalmazza a lentinánból készítmény(ek) van(nak) forgalomban hazai készítmények is megjelentek a piacon 56 .

stb. diuretikus hatások in vivo is bizonyított antitumor és áttétképződést gátló hatás.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei III. antiasztmatikumként és krónikus bronchitis kezelésére Hatóanyagok: 靈 芝 triterpén szteroid szerkezetű anyagok (ganodermasavak. ganoderma alkoholok) szterolok poliszacharidok lektinek Igazolt hatásai: igen széleskörű in vitro és in vivo hatások: koronária átáramlás fokozása hisztamin felszabadulás gátlása hipoglikémiás. tonizánsként.: Ganoderma lucidum Tradicionális alkalmazásai: magas vérnyomás okozta álmatlanság és szédülés kezelésére. ling zhi 57 . hipotenzív.

immunmoduláns és antitumor aktivitások Javallatai a ma (már) forgalmazott készítményekben: az immunrendszer erősítése. hepatoprotektív.: Ganoderma lucidum „Ganoderma – A therapeutical fungal biofactory” R. májvédő lektinek: mitogén hatás poliszacharidok: herpeszvírus ellenes.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei III. 67. a koleszterinszint csökkentése. Russell M. melyek meghonosodása már régóta 58 folyamatban van Európában. ling zhi . Phytochemistry.) ilyen jellegű alkalmazásaira. Értékelés: a Ganoderma lucidum jó példa az ázsiai gombák (shiitake stb. stb. Paterson. 2006. vírusok és baktériumok elleni védekezés erősítése. citotoxikus. 1985-2001 Klinikai vizsgálatok: PubMed adatbázis: 靈 芝 9 vizsgálat összefoglalóját tartalmazza1994 – 2005 között Hatóanyagai és ezek hatásai: triterpének és szterolok: antivirális (HIV). hipoglikémiás.

Ezeken belül a tumoros és különböző vírusos megbetegedések in vitro és in vivo vizsgálatai ● Az egyes izolált poliszacharid-frakciók részletes hatásmechanizmusának tisztázása ● A szerkezet-hatás összefüggések felderítésében jelentős eredmények ● Az utóbbi évtizedben megnövekedett az izolált poliszacharidok félszintetikus módosításaival foglalkozó publikációk száma.A gombapoliszacharidok kutatásának jellegzetességei ● Dominálnak a immunfarmakológiai kutatások. mint lehetséges onkoterápiás és antivirális hatóanyagokat 59 . ● Az eddigi klinikai vizsgálatok alapján a klinikumban is elismerik ezt az anyagcsoportot.

schizofillán. molekulatömegük: 94-2000 kDa.A gombapoliszacharidok specifikus kémiai tulajdonságai ● Legfontosabb csoport: β-D-glukánok: lentinán. Mut. heteroglükán-protein-komplexek (1→3)-β-D-glükán β-(1→6) oldallánccal 60 M. Mantovani. de eltérő szerkezetű módosulat: hetero-β-glükánok. 701-724 ● Ezeken kívül sok hatásos. 2007. Moradali et al. tartalmazhatnak kapcsolódó fehérjerészeket (20-40%-os arányban) ● Immunmoduláns és antitumor aktivitáshoz szükséges legfontosabb szerkezeti tulajdonságok: β-(1→3)-kötések és a hozzájuk kapcsolódó β-(1→6)-oldalláncok tercier hármashélix-szerkezet magasabb molekulatömeg → erősebb hatás (500-2000 kDa) tercier hármashélix szerkezet M-F. krestin (PSK) Jellemzőik: (1→3)-β-D-glükóz vagy (1→4)-β-D-glükóz lineáris láncok és kapcsolódó (1→6)-glükopiranozil oldalláncok hármashélix szerkezetben. Int. közlés alatt . S.. Res. α-glükán-protein-. 2007. α-manno-β-glükán-. Rev.. β-glükán-protein-. Immunopharmacol. 7.

Miért éppen az ázsiai gombák? ● Sok aktív poliszacharidot tartalmaznak Távol-Keleten gyógyászati alkalmazásuk a hagyományos orvoslási rendszerek bevett gyakorlata feldolgozásuk évtizedek óta folyik. sok termék van forgalomban Számos „aggályos” termék az európai piacon Bizonyítékok hiánya 61 ●A ● Gyógyszeripari ● .

Tipikus példa… 62 .

de ezek még ritkán elégségesek a nyugati gyógyászati gyakorlatba történő felvételhez. • • • . A kémiai-farmakológiai kutatási eredmények pozitívak és reményt keltők. Gyógyászati alkalmazásuk immunmoduláns. tumorellenes és antivirális aktivitású. ha alkalmazási körüket szűkítik és hatásosságukat a megfelelő klinikai vizsgálatokkal igazolják. csak ezekre a fajokra jellemző hatóanyagokra vezethető vissza. specifikus. hatásosságuk megítéléséhez pedig gyakran nincs elég 63 objektív humán klinikai adat. amelyeknek minősége és minősítési státusza sokszor bizonytalan. A bemutatott példák alapján a jövőben néhány ázsiai gombafaj nagy valószínűséggel megfelel az evidenciákon alapuló orvoslás követelményeinek. Ezek alapján számos országban évtizedek óta ajánlják és használják az ilyen gombakészítményeket a kemoterápiás kezelések adjuvánsaként. Ugyanakkor számos ázsiai gombakivonatot (is) tartalmazó készítmény van a piacon.Konklúzió – ázsiai gombák • • A különböző nagygomba fajok iránti érdeklődés és felhasználásuk az utóbbi másfél évtizedben jelentősen fokozódott.

五 味 子 64 wu wei zi .A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei IV.) Baill.: Schisandra chinensis (Turcz.

antiasztmatikum. antidiabetikum. nyugtató és tonizáns hatású.: Schisandra chinensis (Turcz. stb. köhögéscsillapító. Értékelés: kiemelendő az irodalmi adatok alapján a növény hepatoprotektív wu wei zi . szkizandrin.) Baill.hatás. hasonlóana Silybum marianum 65 felhasználásához. az idegrendszer működésének segítése.c]-ciklooktadién lignánok: szkizandrol. légutak megbetegedéseire… hatása és ennek lehetséges alkalmazásai. stresszoldó. és olykor kolera kezelésére is WHO monográfia: 2008 五 味 子 Hatóanyagok: dibenzo-[a. gomizin. Klinikai vizsgálatok: hatásos anti-hepatotoxikus asthma ellenes és adaptogén szer Új eredmények: ázsiai terápiában BDD (Xian Nong Tan Bran®) szintetikus lignán analóg májkárosodások kezelésére egyes lignánok a HIV ellen is hatékonynak bizonyultak (preklinikum) Javallatai a ma (már) forgalmazott készítményekben: a máj. Tradicionális alkalmazásai: antihepatotoxikus hatású.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei IV.

18. Chinese Materia Medica – Chemistry. bár az interneten szinte minden elérhetővé vált… Értékelés: a kutatások fő irányából kiindulva 66 valószínűleg egy növényi hatóanyag önálló farmakonná fejlesztésének jó példája lesz . menizin stb. 1997 Ígéretes kutatási eredmények: tiszta tetrandrin Ca2+-antagonista MI esetén... Phytother Res. reumatikus és izületi gyulladásos állapotok kezelésére Hatóanyagok: alkaloidok: tetrandrin. Klinikai vizsgálatok: RA kezelésére hatásos Sekiya. Y. fangchinolin.A kínai gyógynövényes orvoslás (régi-)új ígéretei V. N. et al.: Stephania tetrandra S. fájdalomcsillapításra... 247-9 vérnyomáscsökkentőként hatásos Zhu. továbbá antiasztmatikus és antiaritmiás hatású Magyarországon forgalmazásáról még nincsenek adatok. 2004. Pharmacology and applications. Moore 粉 防 己 漢 防 己 han fang ji Tradicionális alkalmazásai: asztma és szilikózis kezelésére.

A mai hazai helyzet A választás lehetősége adott vagy Evidenciákon Alapuló Orvoslás 67 .

. 68 ... 100 kínai drogmonográfiát tervezett.Konklúzió ● A tradicionális kínai medicína eljárásainak és eszközeinek integrálása az európai orvoslásba tovább folytatódik ● Értékes kínai gyógynövények az európai/nyugati orvoslásban mindig voltak most is vannak a jövőben egyre több lesz ● A kínai gyógynövények jelentős része meg fog felelni az európai minőségi követelményeknek és be fog kerülni az európai fitoterápia gyakorlatába 1997-ig több közel 10 000 kínai gyógynövényekkel kapcsolatos klinikai vizsgálat – kínai orvosi szaklapokban !! ● Az ehhez vezető út hosszú. költséges – az Európai Gyógyszerkönyvi Bizottság 2006-ra kb..

69 .

Szendrei Kálmánnak Dr.Köszönetnyilvánítás Köszönöm a figyelmet! Köszönetemet kifejezem ki Prof. Csupor Dezsőnek Dr. Dr. Czigle Szilviának 70 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful