You are on page 1of 2

Page 1

1 of 1 DOCUMENT

Brabants Dagblad 26 februari 2013 dinsdag Den Bosch; Tilburg; Bommelerwaard; Land van Heusden en Altena; Waalwijk e.o.; Meierij; Oss e.o.; Uden / Veghel e.o.; ; Den Bosch Editie; Oss e.o. Editie; Waalwijk e.o. Editie; Bommelerwaard Editie; Meierij Editie; Tilburg Editie

'Er moeten meer buitenlandse banken komen in Nederland'


BYLINE: CHRIS VAN ALEM SECTION: 3_ECO_ECONOMIE LENGTH: 489 woorden door Chris van Alem UTRECHT - Er moeten mr buitenlandse banken komen in Nederland, grote banken moeten hun nutsactiviteiten (betalen en sparen) strikt scheiden van de zakelijke activiteiten en banken moeten vl grotere financile buffers aanhouden.

Dat zijn de voornaamste adviezen van het Sustainable Finance Lab aan de commissie-Wijffels. Deze commissie rapporteert in juni aan minister Dijsselbloem van Financin welke stappen nodig zijn om de risico's van het Nederlands bankwezen te verkleinen. De kans moet verkleind worden, dat de belastingbetaler voor falende banken blijft opdraaien, zoals bij SNS Reaal en ABN Amro. De Nederlandse bankensector is, gemeten aan het balanstotaal van ING, Rabobank, ABN Amro, SNS in relatie tot de omvang van de Nederlandse economie, een van de grootste ter wereld. Het Sustainable Finance Lab bestaat uit een aantal vooraanstaande economen, zoals de hoogleraren

economie Arjo Klamer, Hans Schenk, Esther Mirjam Sent, Clemens Kool en Harald Benink. Het Sustainable Finance Lab wil twee vliegen in n klap slaan: de financile buffers van de banken moeten dusdanig hoog worden, dat internationale groeidriften daardoor vanzelf beteugeld worden. Dan komt er ook meer ruimte voor buitenlandse banken op de Nederlandse markt. "Sinds Duitse en Franse hypotheekbanken zich teruggetrokken hebben van de Nederlandse markt, is er minder concurrentie tussen de banken. Daarom is de hypotheekrente in Nederland nu ook hoger dan in omringende landen", aldus de Tilburgse econoom Harald Benink. Het 'Lab' wil dat de buffers van de banken verhoogd worden tot 10 procent van het eigen vermogen gedeeld door het balanstotaal. Benink: "Nu bedragen die buffers maar 4 procent. Dat is historisch laag. Dat komt doordat de banken in Nederland too big to fail zijn waardoor de overheid - de belastingbetaler dus - automatisch te hulp schiet als de bank in moeilijkheden komt." Het Sustainable Finance Lab wil dat de Nederlandse banken de hogere kapitaalbuffers financieren met meer risicodragende obligaties, net als in andere zakelijke sectoren gebruikelijk is. Het 'Lab' doet ook verstrekkende aanbevelingen om de nuts- en zakelijke activiteiten juridisch strikt te scheiden. Voordeel is dat de zakelijke tak van de bank bij moeilijkheden gewoon failliet kan gaan, zonder dat de voor het economisch verkeer onmisbare nutstak ook in moeilijkheden raakt. Benink: "Wij zeggen dat die risico's voor de belastingbetaler helemaal moeten worden afgescheiden."

Page 2 'Er moeten meer buitenlandse banken komen in Nederland' Brabants Dagblad 26 februari 2013 dinsdag

Benink: "De commissie-Liikanen die vorig jaar van de Europese Commissie de opdracht kreeg adviezen te geven over structurele hervormingen van het bankwezen, gaat veel minder ver. Die vindt splitsing niet nodig als zakelijke activiteiten onder de 25 procent van het balanstotaal blijven. Banken zullen met man en macht proberen daaronder te blijven, en zich focussen op de meest riskante transacties, want dan dekt de staat de risico's gewoon af."

LOAD-DATE: 25 February 2013 LANGUAGE: DUTCH; NEDERLANDS PUBLICATION-TYPE: Krant JOURNAL-CODE: BD

Copyright 2013 Wegener NieuwsMedia BV All Rights Reserved