KIMIA NUKLEAR

Kesan biologi radiasi

Alat pengesan sinaran radioaktif

Penggunaan Kimia Nuklear

Kimia Nuklear

Cloud Chamber • Alat untuk memerhati laluan pergerakan zarah radioaktif Pengira Spark • Alat khas untuk mengesan zarah alfa. Jika kadar radiasi terlalu tinggi filem berkenaan akan bertukar menjadi hitam. . Elektroskop Kerajang Emas • Terdiri daripada sebatang logam tegak biasanya loyang dan pada hujungnya tergantung dua keping selari keranjang emas. Pengesan Sintilasi • Adalah alat pengesan radiasi yang boleh mengitung zarah yang dipacarkan daripada nucleus radioaktif Tiub Geiger-Muller • Adalah alat pengesan radiasi yang beroperasi atas prinsip bahawa ion terbentuk apabila radiasi melalui tiub yang diisikan dengan gas pada tekanan rendah.Alat Pengesan Sinaran Radioaktif Lencana filem fotografi • Lencana ini mengandungi filem fotografi yang terdedah apabila terkena radiasi.

Kesan Biologi Radiasi Pendedahan radiasi masa panjang menghasilkan pembinaan radikan bebas yang menyebabkan mutasi genetik atau kanser. kemusnahan sistem badan. Pendedahan radiasi juga boleh menyebabkan kemandulan. . keletihan. muntah. kekurangan sel darah putih. pendarahan dalaman dan akhirnya mati. kelihatan tua lebih awal. sakit tekak. cirit birit dan kekurusan sederhana. Pendedahan radiasi yang kuat jangka masa pendek bercenderung memusnahkan tisu di tempat yang terdedah dan mengakibatkan sindrom radiasi merisik seperti mual. kehilangan selera.

Misalnya Iodine-123 digunakan bagi rawatan kanser tiroid Industri Untuk mengenal pasti kebocoran paip bawah tanah Kaji Purba/Arkeologi Untuk menetapkan bahan antik atau fosil. Contoh Karbon-14 digunakan untuk menentukan umur barang purba yang telah berusia beribu-ribu tahun yang lalu Pengawetan Makanan Digunakan untuk menstrilkan makanan untuk pengawetan supaya ianya tahan lebih lama Pertanian Sinaran Gama digunakan untuk menstrilkan haiwan peliharaan Senjata Nuklear Proses transmutasi nukleus bahan radioaktif secara pembelahan dan pelakuran digunakan untuk menyediakan bom atom dan bom hydrogen yang digunakan seebagai senjata nuklear Kuasa Nuklear Pembelahan nukleus secara berantai dengan kawalan terkawal dalam reaktor nuklear menghasilkan kuasa nuklear yang mampu memenuhi bekalan elektrik setiap sektor masyarakat .Penggunaan Kimia Nuklear Rawatan Perubatan Banyak digunakan sebagai penyurih radioaktif yang diagnostik untukmengenal pasti sesuatu penyakit.

Pereputan radioaktif Proses tenaga nuklear Pelakuran nuklear Pembelahan nuklear .

iaitu menurut mekanik kuantum adalah mustahil untuk menjangka mana satu atom yang akan mereput pada suatu-suatu masa. lalu menghasilkan atom jenis lain yang dinamakan nuklid anak. . tanpa melibatkan pelanggaran dengan zarah-zarah lain. Kehilangan tenaga. Satu proses stokastik.Pereputan Nuklear Kehilangan tenaga nukleus atom yang tak stabil melalui pancaran zarah terion atau pancaran radiasi Pancaran ini berlaku secara rawak. terjadi pada suatu atom yang dinamakan nuklid induk.

Pembelahan Nukleus Proses pemecahan satu nukleus berjisim besar kepada dua nukleus yang lebih ringan disertai dengan pembebasan tenaga Pembelahan biasa berlaku apabila satu nukleus berjisim besar dihantam oleh satu nuetron Pembelahan Nuklear Satu nukleus pembelahan ini berlanggar dengan atomatom sekeliling . tenaga kinetik ditukar kepada tenaga haba Tenaga yang dibebaskan oleh pembelahan nukleus adalah sangat besar berbanding dengan tenaga yang dibebaskan oleh tindak balas kimia .

maka daya mempunyai pergantungan yang kuat pada jarak. tenaga diserap dalam proses tersebut.Pelakuran Nukleus Asal tenaga dikeluarkan dalam gabungan elemen cahaya adalah disebabkan oleh interaksi dua kuasa yang bertentangan Kuasa nuklear yang menggabungkan bersama proton dan neutron. menjadikannya satu kuasa jarak dekat Tarikan yang sama juga menarik neutron bersamasama. sebaliknya. atau neutron dan proton bersama-sama Tenaga tidak lagi dikeluarkan apabila nukleus tersebut dibuat oleh gabungan. dan daya Coulomb yang menyebabkan proton untuk menolak antara satu sama lain Proton bercas positif dan menolak antara satu sama lain tetapi mereka tetap melekat bersama-sama Kesan kuasa ini tidak diperhatikan di luar nukleus. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful