You are on page 1of 23

UBB- FSEGA 2012

Evoluția companiei S.C. ALBALACT S.A. pe piața de capital în ultimii șase ani

Student: Cheșa Crina Specializare D.E. AN 1 Profesor coordonator: Fătacean Gheorghe

UBB- FSEGA 2012

Cuprins
1.Istoricul companiei..................................................................................................................................... 3 2.Pentru investitori .................................................................................................................................... 5 3.Evoluția la BVB a acțunilor ABLZ............................................................................................................ 6 3.1 Perioada 2006-2007 ............................................................................................................................ 6 3.1.1 Analiza tehnică a acțiunii Albalact în perioada 2006 - 2007 ....................................................... 9 3.2 Perioada 2008-2009 .......................................................................................................................... 14 3.3 Perioada 2010-2011 .......................................................................................................................... 16 3.4 Perioada 2012.................................................................................................................................... 18 4.Concluzii .................................................................................................................................................. 22 5.Bibliografie .............................................................................................................................................. 23

istețe.UBB. După numai câțiva ani de la privatizare. Atunci. simbolul văcuței simpatice. În 2005. fabrica a fost privatizată de stat și a devenit o societate pe acțiuni cu capital integral privat. Noul brand corporatist Albalact a fost inspirat. dar copilăroase și puse pe soții. A fost recreată identitatea vizuală de corporație. Cu această ocazie. Fulga a rămas însă același copil pe care îl cunoaștem de câțiva ani: este o văcuța de încredere.care a câștigat rapid un capital de imagine uriaș. sub care acum comercializează pe piață mai multe produse lactate proaspete. pe de o parte de tradiția în piața produselor proaspete. iar în 2009 a intrat și în categoria iaurturi. Albalact a lansat primul său brand sută la sută autohton – Fulga . . Fulga a devenit un simbol pentru copii.Istoricul companiei ALBALACT este singurul producător român de lactate înființat în fosta industrie comunistă. De-aici și numele societății. În 1999. a adus produse inovative pe piață. prin alăturarea unei inimi. Albalact. Familia Ciurtin din Alba Iulia a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni. devenind unul dintre cele mai simpatizate mărci românești. Albalact avea nevoie să se raporteze într-un alt fel la mediul competițional în care intrase. Fulga a trecut și ea în 5 ani de zile prin schimbări importante de ambalaj ș i imagine. într-o vreme în care regimul comunist dorea ca fiecare județ din România să dezvolte propria industrie alimentară. Albalact a trecut printr-un proces de rebranding complex. când ajunsese din păcate la limita falimentului.FSEGA 2012 1. adresate în special familiilor și copiilor. al unui uger de văcuță și al unui șuvoi de lapte – ca o promisiune a companiei de a oferi „Tot ce-i mai bun din lapte”. Fabrica Albalact a fost deschisă în anul 1975. conducerea companiei a decis că este timpul pentru schimbări mai importante. care le aduce copiilor lapte bun și are răspunsuri la toate întrebările. Fulga a fost primul brand românesc animat construit în jurul unui personaj care vorbește și face glume. cu investiții moderne și o strategie de marketing bine gândită. lipsită de investiții și tehnologie. compania a oficializat și marca omonimă “De Albalact”. iar pe de altă parte – de calitatea produselor care derivă în primul rând din zona cunoscută ca un uriaș bazin de lapte de calitate și din tehnologia de preparare a laptelui. care în numai câțiva ani de la lansarea primului său brand a ajuns între primii patru jucători din piața românească a lactatelor.

FSEGA 2012 Mai departe. sănătate. Albalact și-a continuat planurile de dezvoltare și în 2008 a achiziționat pachetul majoritar de acțiuni al fabricii Rarăul Câmpulung Moldovenesc. precum și în producț ia de lapte pentru consum. Urmare firească a achiziției. Albalact a beneficiat de măriri succesive de capital și de investiții semnficative. Albalact deține 95. Anii 2007 și 2008 au fost pentru Albalact anii investițiilor majore și ai consolidării ca și companie românească modernă cu viziuni europene. Un an mai târziu. frumusețe. Rarăul S. unt și lapte praf sub brandul omonim Rarăul. din județul Alba .67% din pachetul de acțiuni al societății Rarăul Câmpulung Moldovenesc. . În fabrica de la Oiejdea Albalact produce lapte și produse lactate sub cele trei brand-uri ale sale Fulga. pentru a intra pe segmentul brânzeturilor. Albalact a lansat și brand-ul Zuzu. care a fost conceput pe aceeași linie jucăușă și prietenoasă ca Fulga și i-a cucerit pe consumatori la fel de repede. inclusiv produse tradiționale tip cașcaval. Zuzu și De Albalact. Zuzu a trecut și el anul acesta printr-un proces de rebranding care i-a adus o imagine vegetală mai proaspată și i-a întărit argumentele raționale. Brandul Rarăul vorbește despre naturalețe. cu o nouă imagine și un nou concept de poziționare pe piață. RARĂUL SA Câmpulung Moldovenesc a fost privatizată în anul 1994 într-una din primele achiziții de tip MEBO (preluare de către angajați și conducere) din industria românească de lactate.una dintre cele mai mari și mai moderne investiții greenfield din Europa Centrală și de Est.A. în 2010 Albalact a lansat brandul Rarăul și odată cu el lapte și o gamă bogată de brânzeturi produse după rețete romanesti care îmbină experiența și tradiția din zona Bucovinei cu tehnologia modernă și calitatea. Albalact a transformat un brand local într-un brand național. Prin lansarea lactatelor Rarăul.C. caș și urdă. management-ul a fost consolidat și a fost implementată o strategie de dezvoltare pe termen lung. Locul penelor de pe ambalaj a fost luat de petale de flori vii. Fabrica Rarăul Câmpulung are o tradiție îndelungată în producția de brânzeturi și este singura unitate din țară acreditată să exporte produse în Uniunea Europeana.UBB. are o tradiție de peste 30 de ani în domeniul producției de brânzeturi. călătorii și înglobează tot ce e mai special din Bucovina. Astazi. S. Albalact a deschis porțile noii fabrici de la Oiejdea.

8261% 31. Structura acționariatului: Sursa informației: DEPOZITARUL CENTRAL.171 652.UBB.100.712.4479% 10. Albalact deține 95.731. 31. Din 2009.67% din pachetul de acțiuni al societății Rarăul Câmpulung Moldovenesc.708.607 Procent 31.478 CIURTIN PETRU-RAUL Total 71.611 207.FSEGA 2012 2.7392% 25.867 .2010 Acționar Alți acționari/others CIURTIN PETRU Acțiuni 207.164. Compania Albalact are peste 6000 de acționari și este listată la categoria Rasdaq a Bursei de Valori București. Albalact a fost privatizată în 1999.9869% 100% RC2 (CYPRUS) LIMITED CYPRUS CYP 166.12.Pentru investitori Înființată în anul 1971 și transformată în societate comercială pe acțiuni în 1990.

UBB. în timp ce în anul 2004.000 RON). lansat cu succes în urmă cu doi ani și bine poziționat pe piață. în 2005. anul trecut.665. Albalact a înregistrat vânzări în valoare totală de 16. a avut o evoluție spectaculoasă în anul 2005.5 milioane de euro (61.000 RON). publicate după Adunarea Generala a Acționarilor din luna aprilie a acestui an.Evoluția la BVB a acțunilor ABLZ 3. vânzări cu 35% mai mari decât în anul 2004.FSEGA 2012 3. . unul dintre principalii producători de lapte și produse lactate din Romania. valoarea vânzărilor a atins 11 milioane euro (44.Alba Iulia. Potrivit rezultatelor financiare oficiale.1 Perioada 2006-2007 Evoluția prețului acțiunilor Albalact în ultimii 6 ani Sursă:TRADEVILLE Compania Albalact . a adus companiei Albalact. brandul Fulga. Astfel.858.

"Bineînțeles că eforturile societății nu au însemnat numai lansarea gamei Fulga. sub marca Zuzu. în locul laptelui de consum la pungă. ambalat în cutii de 250 de ml. a înregistrat o creștere spectaculoasă a vânzărilor.127. cu 38% mai mult decât în anul 2004. cifra de afaceri a companiei Albalact Alba Iulia s-a ridicat la peste 16. În 2005.000 de hectolitri. față de 2600 de tone de lapte Fulga produs în 2004. director general al S. gama Zuzu a câștigat o cota importantă pe piată. mult mai sigur pentru sanatate. Albalact și-a .864. pe parcursul întregului an 2005.000 RON).000 euro (2.000 RON). Albalact a obținut un profit net de 825. Așa că ne-am gândit să venim în continuare în întâmpinarea dorințelor clienților și să diversificăm gama Zuzu cu încă 5 sortimente noi". de la 200.000 de hectolitri în 2004. Albalact a direcționat materia primă și vânzările în special către laptele ultrapasteurizat (UHT) Fulga.FSEGA 2012 În anul 2005. compania Albalact Alba Iulia a operat schimbări importante în structura de producție în anul 2005. Având în vedere rezultatele foarte bune înregistrate la capitolul vânzări. tocmai ca urmare a faptului că din ce în ce mai mulți consumatori preferă laptele de calitate prelucrat. ne-am gândit să investim într-o nouă gamă de produse proaspete.5 milioane euro (61. mai ales pe segmentul iaurturilor.681. cu 16 % mai mare decât profitul obtinut în 2004. dar acest brand a reușit propulsarea societății Albalact în topul celor mai buni procesatori de lapte din țară.UBB. cantitatea de lapte colectat de Albalact de la producătorii individuali și de la fermele zootehnice a crescut cu 21% în 2005.000 RON).000 euro (3. Nu doar iaurturile Zuzu. care au fost lansate pe piață în 18 variante de gramaj și ingrediente. când cifra de afaceri înregistrată a fost de peste 11 milioane euro (44. Datorită succesului de care s-a bucurat Fulga. În paralel. Prin eforturile companiei Albalact pentru asigurarea calității acestor produse lactate. care este prezent în acest moment pe piața laptelui UHT cu trei sortimente de lapte ambalat în cutii de 1 litru și cu patru sortimente de lapte cu arome. Albalact a desfășurat o campanie publicitară intensă prin media pentru menținerea brandului Fulga. la peste 247. Ca urmare a succesului înregistrat de brand-ul Fulga.738. pentru că și preferințele consumatorului s-au orientat către laptele UHT Fulga. Albalact Alba Iulia la momentul respectiv. adică 650. susținea Ioan Darzu. Anul trecut. Producția de lapte Fulga a crescut în 2005 de aproape trei ori față de 2004.C. dar și laptele proaspat pasteurizat Zuzu. ajungând la o cantitate de 6400 de tone de lapte.181 RON).

Raul și Petru.UBB. astfel. respectiv peste 3 milioane de euro.7 milioane de acțiuni pe piața RASDAQ. Albalact a facut investiții în valoare de aproape 5 milioane de euro (18. conform normelor europene. mai ales pentru producerea noii game de lapte proaspat pasteurizat și iaurturi Zuzu. Restul de acțiuni erau deținute în proporții mai mici atât de persoane fizice. Compania Albalact a acordat o importanță majoră și investițiilor. Valoarea totală a acelor 10.236. un numar de 67 de centre de colectare si 21 de ferme de unde ridicam zilnic laptele colectat". director general al Albalact. Pachetul majoritar de acțiuni la compania Albalact SA Alba Iulia îl deține în continuare cei doi frați Ciurtin.7 milioane de acțiuni a fost de circa 115 miliarde lei vechi.000 euro (1. să colecteze de la propria fermă 8500 de litri de lapte pe zi.102.2% din totalul acțiunilor emise de Albalact.FSEGA 2012 amenajat propria ferma de vaci de la Vaidei Hunedoara. cu ambalaje Tetra Top absolut noi pe piața românească.500 RON) în instalația Tetra Pak pentru producția Fulga cu arome. cât și de persoane juridice. în mașini și în utilaje agricole. declara Ioan Dirzu. Compania a reușit. Fabrica de procesare a produselor lactate reprezintă în acest moment singurul producator de acest gen din România care nu este în proprietatea . ce au fost cumpărate imediat de un fond de investiții din Cipru "RC2 Limited". iar până la sfărșitul anului familia Ciurtin deținea 52. Pe parcursul anului 2005. Foarte probabil suma obținută din vânzarea acțiunilor va fi utilizată pentru finanțarea viitoarelor investiții în dezvoltarea societății. "A fost nevoie sa dezvoltam si reteaua de colectare a laptelui si sa asiguram o calitate corespunzatoare laptelui colectat.000 RON). În anul 2006 compania Albalact a tranzacționat 10. care înainte de mărirea de capital de la începutul anului 2006 aveau 61% din acțiuni. care deținea înainte de cumparare 5. în amenajarea fermei Vaidei Hunedoara. Am dotat cu instalatii de racire.2% din capitalul social al producatorului de lapte. în instalația Tetra Top pentru laptele și iaurturile Zuzu. pentru ca numai astfel vom face fata concurentei dupa aderarea Romaniei la UE. cu o investiție de 300. După derularea afacerii fondul cipriot deține aproximativ 14% din pachetul de acțiuni al companiei.

1. Prețul poate să aibă trei direcții: crescător.FSEGA 2012 companiilor multinaționale și care a înregistrat bilanțuri pozitive în ultimii ani. În 2006 acțiunile Albalact listate pe piața RASDAQ au ajuns să fie printre cele mai lichide acțiuni de pe bursă. și anume deschiderea unei noi fabrici la standarde europene.47 lei/acțiune înregistrat în martie 2006. 3. Astfel se poate observa ca în numai un an prețul acestor acțiuni a crescut cu 350%.1 Analiza tehnică a acțiunii Albalact în perioada 2006 .12 milioane RON. Intenția actualilor acționari majoritari este aceea de a-și păstra statutul de independență față de companiile străine care controleau la momentul respectiv piața de produse lactate din țara noastră.UBB. Conform analiștilor acțiunile ALBZ sunt printre cele mai interesante de pe piața RASDAQ.2007 Analiza tehnica înseamnă studiul istoricului graficelor cu scopul de a determina direcția viitoare a prețului. de acum creșterea depinde de ceea ce face emitentul în continuare.27 lei.1%. Aceste tipare generate de mișcarea prețului poartă denumirea de semnale. mișcările pieței urmăresc anumite tipare care pot fi anticipate sau cel puțin cuantificate. Dacă în anul 2006 acțiunile au crescut pentru că erau subevaluate.6 lei. Odată ce prețul a intrat într-un trend acesta continuă în acea direcție pentru o bună perioadă. astfel încât prețul unei acțiuni a ajuns la 1. prin urmare mișcările prețului nu sunt întâmplătoare. politice sau de altă natură. descrescător și stagnant (mișcare oarecum orizontală într-un interval foarte restrâns). Scopul analizei este de a descoperi semnalele în evoluția actuală a prețului pe baza analizei semnalelor din trecut. față de ultima cotație și au dominat piața RASDAQ cu schimburi de 1. Istoria se repetă. astfel încât în decembrie 2006 o acțiune ALBZ Albalact se tranzacționa cu 1. titlurile producatorului de lactate s-au scumpit cu 13. mai precis cum va evolua profitabilitatea companiei. și deci. Cu ocazia măririi capitalului la începutul anului 2007. Această evoluție a continuat și în anul 2007. care ar putea influența piața sunt deja reflectate în evoluția graficului. făcând astfel inutilă analiza fundamentală. De asemenea analiza tehnică susține faptul că prețul se mișcă în trenduri. prețul a crescut continuu pâna la finele anului 2006. . dupa un minim de 0. ele depinzând și de proiectele de investiții anunțate pentru anul 2007 de către acționarii majoritari. Adepții analizei tehnice consideră că toate evenimentele economice.

02. Inițial vom supune atenției graficul pe trei luni. acțiuni care se tranzacționează de pe piața bursieră bucureșteană.05.2007 .A. pe care le vom utiliza pentru a identifica trendurile pe diferite perioade ale activului bursier ALBZ.UBB. esențiale pentru orice analiză bursieră. în formă liniară.. Apoi vom repeta demersul pentru o perioada de șase luni. este mai elocvent pentru activul în cauză. dar mai multe nu se pot spune privind graficul prezentat.FSEGA 2012 Analiza tehnică a acțiunii care face obiectul studiul de caz va porni de la câteva grafice. Făcând analiza în acest mod vom încerca să surprindem care dintre graficele prezentate.2007. urmând ca în final să se prezinte tipul de grafic cu așa numitele lumânari japoneze sau doji. . Aceasta prescurtare reprezintă simbolul pentru acțiunile emise de SC ALBALACT S. Se poate observa în aceasta reprezentare grafică cum a evoluat cotația activului pe perioada 05. Este foarte vizibilă căderea de curs aferentă sfârșitului lunii februarie.05. apoi voi exemplifica modelul "stock" de grafic pentru analize bursiere. tot pentru aceeași perioadă.

În perioada de la sfârșitul lunii februarie a avut loc majorarea capitalului Albalact.FSEGA 2012 Acest tip de grafic ne ofera câteva informatii în plus față de cel anterior prezentat. .UBB. și anume faptul ca în momentul căderii de curs din luna februarie nu au existat tranzacții cu acțiunea respectivă.

iar linia care unește cele doua vârfuri este considerată ca fiind linia de rezistență a prețului. acesta din urmă fiind unul foarte puternic.FSEGA 2012 În această reprezentare grafică se poate observa tot ce s-a vazut și în cele precedente. Din graficul de mai sus se poate observa apariția unei formațiuni grafice de tipul double top. deoarece graficele de mai sus nu permit previziuni ale cursului și nici identificarea unor modele grafice care să furnizeze imagini ale evoluției prețului acțiunii analizate. care este neschimbată indiferent de tipul graficului. la maxime ș i la minime. Acest grafic permite și observarea celor două praguri. Din histograma inferioară a graficului. se poate vedea o creștere de volum în perioada critică din perspectiva prețului. cel de rezistență și cel suport.UBB. cu un plus de claritate referitor la prețurile de închidere și de deschidere. . În continuare vom face același demers prin prisma unei perioade mai lungi și anume de șase luni. adică două vârfuri de preț aproximativ la același nivel.

aici se poate identifica una de tipul triunghi ascendent în perioada menționată prin linie punctată pe graficul de mai sus.UBB.FSEGA 2012 La fel ca și în cazul graficului liniar se observă comportamentul prețului în cele două poziții indicate. În plus față de celelalte formațiuni grafice. Această formațiune .

FSEGA 2012 indică faptul că cererea este mai puternică decât oferta. în primele nouă luni din an. o cifra de afaceri cu 25.2 procente mai mare decât în perioada similară din 2008. cât era în 2007. În anul 2009 producătorul de lapte și produse lactate Albalact a înregistrat. acțiunile Albalact au fluctuat între 0. dupa ce în ultimele 10 zile ale anului acela s-au depreciat continuu.UBB.98%.2670.44 lei. Acțiunile ALBZ au câștigat 8.2 Perioada 2008-2009 Evoluția prețului acțiunilor Albalact în ultimii 3ani Sursă:TRADEVILLE În anul 2008 specialiștii considerau că prețul unei acțiuni Albalact ar putea crește de la 0. Estimările de creștere cu 40% pentru titlurile procesatorului de lapte i-a determinat pe specialistii Raiffeisen Capital &Investment să recomande jucătorilor să cumpere acțiuni ALBZ. prag atins pe data de 18 iunie 2008. 3. și .349 lei până la sfârșitul anului. până la valoarea de 0. În ultima lună. Această formațiune este considerată de analiști ca fiind o formațiune care anticipează o continuare a trendului.24 lei și 0.

a adăugat directorul Albalact.86 de milioane de lei. în creștere față de suma de 134. în special în ceea ce privește comportamentul producătorilor. acesta va fi un an al celor care și-au facut temele în ultimii 34 ani. "În ceea ce privește următorul an. compania a înregistrat un profit net de 1. Va fi foarte clar un an al consolidărilor de branduri existente pe piață.720 de milioane de lei.septembrie 2009. reprezentând o creștere de 230 de procente. bătălia se va da în continuare pe cota de piață. spre produsele de baza. remis Ziare.246 de milioane de lei. în general. directorul general al Albalact. în condițiile în care private label devine un jucător demn de luat în seamă. profitul operațional s-a ridicat la 6. În același timp.UBB. vor fi posibile preluări. asa cum s-a întâmplat în 2009". Cum cea mai bună strategie în condiții de criză este de a caștiga cota de piață. De asemenea. în creștere cu 70 de procente față de primele nouă luni din 2008. Pentru perioada urmatoare.FSEGA 2012 un profit cu 70% mai ridicat.com. în special în privința aplicărilor condițiilor Uniunii Europene. privind capacitățile de producție. compania a avut o cifră de afaceri de 167.087 de milioane de lei rulată în același interval de anul trecut. "Va fi un an al consolidărilor în industrie. Traian Simion. pe parcursul căruia s-ar putea ca mulți jucători mici să fie eliminați. Astfel. aceștia îndreptându-se. un an al celor celor care au avut o strategie de marketing construită pe termen lung". . dar nu cu orice prțt. estimea o redresare a pieței de lactate din România. însă nu vor exista schimbări majore în cel al consumatorilor. mai puțin pe profitabilitate. considera acesta în 2009. a spus Simion atunci. potrivit unui comunicat al Albalact. în perioada ianuarie .

5%.328 lei în anul 2010.3 Perioada 2010-2011 Analiştii BCR au recomandat "cumpără" pentru acţiunile Albalact (ALBZ). "Din 2012 toţi fermierii trebuie să respecte normele europene de igienă pentru lapte. Mihai Iulian Căruntu. şi profitabilitatea " . Asta va face loc pentru ceilalţi procesatori mai mari pentru a-şi majora cota de piaţă şi. Astfel.la momentul respectiv Albalact avea o cotă de piaţă de 5.FSEGA 2012 3. iar procesatorii mici.UBB. menţionând că estimările lor sunt conservatoare. citat de Mediafax. a declarat în octombrie 2010 şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR. Potrivit analizei. cotaţie cu 28% peste preţul de la bursă. "Credem că se vor axa mult pe producţia . cu o cotă de piaţă sub 1%. iar asta implică nişte costuri mai mari şi nu credem că micii procesatori îşi vor permite aceste costuri. implicit. cu un preţ-ţintă de 0. şi. se vor vedea nevoiţi să importe materia primă. nu vor mai putea cumpăra lapte de la micii fermieri. compania fiind devansată de Lactalis (6%).5%). implicit vor ieşi din piaţă. considerând că producătorul de lactate îşi va majora cota de piaţă ca urmare a falimentului unor competitori mai mici. Analiştii BCR considerau că Albalact şi-ar putea majora cota de piaţă la 8% până în 2015.6%) şi Fiesland Câmpina România (15. cu ocazia lansării primului raport de analiză asupra companiei Albalact. Danone (10.

analiştii estimeau că în 2010 Albalact va înregistra un profit 7. la care deţinea 93. însă.25 lei/acţiune. se spune în raportul de analiză în 2010.6 milioane lei în 2009. a mai spus Căruntu atunci. Un factor important îl vor reprezenta. produse care au valoare adăugată mai mare decât laptele proaspăt. Potrivit estimărilor BCR vânzările Albalact trebuiau să crească cu peste 11% în 2010. faţă de 7.UBB.1% din materia primă a provenit de la ferme mari. care este văzut drept cel mai puţin consolidat în industria lactatelor. La începutul lunii septembrie a anului 2010.FSEGA 2012 de brânzeturi.4% din propriile ferme. la 252 milioane lei. Albact îşi procură 10. răstimp în .38 lei/litru până în 2013. Totuşi. În plus. iar această valoare va avansa la 0. deşi în acest an s-au axat mai mult pe producţia de brânzeturi".5% din lapte de la fermele mici. dar şi în unitatea de producţie a brânzeturilor de la Rarăul vor impul siona rentabilitatea companiei. în principal ca urmare a vânzării produselor de la fabrica Rarăul Câmpulung Moldovenesc.1 milioane lei. că Albalact este expusă şi unor riscuri privind costul laptelui importat şi al creditelor contractate în euro. nu excludem noi achiziţii de către Albalact. iar 5. întrucât era una dintre companiile reprezentative din sectorul alimentar din România şi trebuie să aibă o vizibilitate mai mare pentru investitori.3 milioane lei. Căruntu considera că acţiunile Albalact ar trebui transferate de la piaţa Rasdaq pe una dintre categoriile BVB. însă. de 2. unde compania ar urma să înregistreze pierderi de 2. "Rarăul va fi driverul pentru creşterea companiei.29 lei/litru. În plus. Astfel.2 lei/acţiune şi 0. Totodată. acţionarii Albalact au aprobat de principiu fuziunea cu firma Rarăul din Câmpulung Moldovenesc. Procesul de fuziune s-a făcut prin absorbţia Rarăul de către compania din Alba Iulia. Analiştii menţioneau. profitabilitatea pe litru de lapte procesat este pe un trend ascendent. Tot atunci analiştii estimeau că în acest an Albalact va avea o profitabilitate de 0. titlurile Albalact s-au aflat în ultimele patru luni ale anului 2010 întrun range destul de strâns delimitat de reperele de 0.6% din capitalul social. Căruntu menţiona că în următorii ani investiţiile realizate de Albalact în cele două fabrici de procesare a laptelui de la Alba Iulia şi Oejdea. rezultatele din activitatea financiară. întrucât sunt oportunităţi mari pentru creşterea organică a acestui segment.6 milioane lei. considerând că jucătorii medii se vor confrunta cu obstacole pentru a supravieţui în următorii doi ani". iar 44. de aproape trei ori mai mare faţă de profitul din anul 2009. Din punct de vedere tehnic. Importurile au reprezentat în anul 2009 40% din laptele care urma să fie procesat.

la preţul de 0. Vânzătorul este Raul Ciurtin. Până la urmă. În cazul în care piaţa o va lua însă în jos. ceea ce înseamnă că ar putea fi controlată de persoane din conducerea Albalact. 6 august 2012. 3. Crisware Holdings a fost înfiinţată în aprilie 2012.279 lei/acţiune consemnat pe 21 iunie a. Tranzacţia s-a realizat la un preţ cu 17% sub cotaţia de pe bursă.325 lei/acţiune.328/acţiune fixat de BCR era doar la trei paşi de cotare peste o rezistenţă logică de 0. unde se situa şi la debutul zilei. şi băncile se mai pot înşela. Acest lucru a fost evident la ieşirea din triunghiul simetric desenat în graficul ataşat. sunt de urmărit minimele relative realizate în lunile de vară sub care ar fi de recomandat stabilirea unor ordine de stop-loss. maximul intraday de 0. evadare ce nu a fost însoţită de o explozie a cotaţiei. după care piaţa a deschis cu gap în jos Ei au de partea lor obiectivul de preţ stabilit de triunghiul simetric menţionat şi care este situat pe acelaşi reper indicat de BCR. Valoarea pachetului transferat se ridică la 7. primul obstacol semnificativ va fi întâlnit la topul intermediar de 0. Totuşi.FSEGA 2012 care s-a conturat totuşi o secvenţă "higher-highs.1 milioane de lei. preşedintele şi directorul general al producătorului de lactate Albalact. înregistrată în Cipru.UBB. Firma din Cipru a fost raportată ca şi persoană iniţiată. cotaţia forţează deschiderea benzii Bollinger superioare făcând loc unor noi creşteri. Totuşi cumpărătorii nu au fost foarte hotărâţi să împingă cotaţiile în sus preferând acumularea în acest coridor de variaţie. închiderea din 4 mai 2010. iar cumpărătorul firma Crisware Holdings Limited. . Trecerea mediei mobile exponenţiale de 21 de zile (EMA21) peste cea de 55 de zile (EMA55) plasează iniţiativa în tabăra taurilor. Directorul general Raul Ciurtin a vândut un pachet din acţiuni unei societăţi din Cipru. închiderea realizându-se la nivelul de 0. o tranzacţie în valoare de 1.54 milioane de euro. higher-lows" specifică trendului ascendent.54 de milioane de euro cu acţiuni ale companiei Albalact SA Alba Iulia. respectiv 1.c. Tranzacţia a constat în vânzarea a 71 milioane de acţiuni Albalact. În cazul în care aceştia vor da un nou impuls cotaţiei.262 nefiind confirmat până la final. ci tot de o evoluţie laterală.1 lei/acţiune. Preţul-ţintă de 0. reprezentând aproape 11 la sută din capitalul social al companiei.4 Perioada 2012 Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat luni.256 lei/acţiune. Investitorii de atunci nu au arătat entuziasm după publicarea raportului BCR.

Albalact a avut o cifră de afaceri de 247.943 lei.44 la sută. în perioada ianuarie – septembrie 2012. Restul acţiunilor (31.7 la sută şi o altă firmă din Cipru. Evoluția prețului acțiunilor Albalact în anul 2012 Sursă:TRADEVILLE Compania Albalact și-a extins portofoliul de produse și a intrat într-o nouă categorie de piață. aproape la nivelul cifrei înregistrate în aceeaşi . cu un brand nou în primele nouă luni ale anului 2012.FSEGA 2012 Prin această tranzacţie. cu un pachet de 31. tatăl directorului general.82 la sută) aparţin unor acţionari minoritari. Astfel. Raul Ciurtin iese din acţionariatul Albalact ca şi persoană fizică şi apare ca acelaşi număr de acţiuni compania din Cipru. Ceilalţi acţionari sunt Petru Ciurtin. Producătorul de lactate se meţine în topul comapniilor de profil din România. RC2 (Cyprus) Limited cu 25. potrivit unui comunicat al companiei.UBB.002.

Profitul net raportat de companie după nouă luni este de 2.515.UBB.842 lei.719. Evoluția prețului acțiunilor Albalact în anul 2012 august-noiembrie Sursă:TRADEVILLE .840 lei). ușor în scădere față de cel înregistrat în intervalul ianuarie – septembrie 2011 (3.FSEGA 2012 perioadă a anului trecut (246.184.629 lei).

dacă în data de 7 prețul lor ajungea la 0.135.FSEGA 2012 Evoluția prețului acțiunilor Albalact în anul 2012 7-12 noiembrie Sursă:TRADEVILLE Mai mult decât atât în primele ale lunii noiembrie observăm o scădere a prețul acțiunilor. Conform anexelor atșate la proiect se poate observa evoluția exactă a acțiunilor acestei companii pe fiecare semestru în ultimii 6 ani.130.UBB. . în data de 9 noiembrie vedem o scădere de sub 0. respective perioada 2007-2012.

din păcate foarte superficial în România. poziția ocupată de piața bursieră românească în clasamentul burselor central est-europene reprezintă și o confirmare a faptului că indiferent de strategia folosită nu se poate ajunge la stadiul de cea mai performantă bursă fără a se obține și statutul de cea mai performantă economie. standardele și tendintele de dezvoltare a pieței europene. Deși considerată un vehicul de realizare a privatizării din România. Deși viziunea care stă la baza strategiei de dezvoltare a pieței bursiere românești este ambitioasă. și deși și l-a asumat. piața bursieră românească nu a reprezentat sau nu a fost folosită ca un mecanism declanșator și catalizator al procesului de privatizare.UBB. dar și la bursa de produse derivate de la Sibiu. și anume construirea celei mai performante piețe de capital din regiune. Cu toate acestea analiza tehnică se aplică cu mult succes și la Bursa de Valori București. Ca urmare. . gradul în care și-a îndeplinit obiectivele și performanțele atinse de indicatorii săi fiind strâns corelate cu evoluția acestuia. în România nu și-a îndeplinit decât sporadic acest rol specific pieței de capital în perioada de emergență a economiei de piață. Este de apreciat realismul strategiei pieței noastre bursiere în ceea ce privește orientarea spre asigurarea compatibilității cu orientarile. Cei care deja s-au familiarizat cu analiza tehnică de calitate nu se mai întorc în lumea zvonurilor. Analiza tehnică a pătruns peste tot în lumea financiară. bursa de valori și întreaga piață de capital româneasca s-a dovedit a avea o implicare limitata în acest proces. Piața românească este într-un stadiu începător. odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. în ciuda unor statistici care o încadrează în categoria burselor "mature".FSEGA 2012 4. directivele.Concluzii Piața bursieră românească s-a raportat permanent la evoluția mediului economic românesc. comparativ cu alte metode și mecanisme de privatizare folosite în realitate. ca o baza a participări la concentrări sau aliante strategice și competitivități viitoare.

Editura Economica. Cornel . Bucuresti.ro/ 4.bvb. Mica enciclopedie".ro/ . tranzactii". 3. Anghelache.UBB.tradeville. Caracteristici."Piata de capital.albalact. 2. http://www. Gabriela . Grigorut. Editura Expert. http://www. 2001. http://www.Bibliografie 1. 2004.FSEGA 2012 5. evolutii."Piata de capital. Bucuresti.eu/actiuni/actiuni-ALBZ 5.