PCK 5

: Untuk membandingkan kadar pengaratan besi, keluli dan keluli tahan karat.

Tajuk

: Pengaratan

Bahan / peralatan

: Paku besi, paku keluli, paku keluli tahan karat, larutan jeli, larutan potassium hexacyanoferrate (III), air, kertas pasir, tabung uji, rak tabung uji.

Pembolehubah

:

Dimalarkan Manipulasi Gerakbalas

: Isipadu larutan jeli : Jenis paku : Keamatan warna biru

Prosedur

:

1) Gosok paku menggunakan kertas pasir untuk menghilangkan karat pada permukaan paku. 2) Letakkan paku besi dalam tabung uji A, paku keluli pada tabung uji B, dan paku keluli tahan karat pada tabung uji C.

3) Sediakan 5% larutan jeli dengan menambahkan ke dalam 100cm3 air didih. Kemudian, tambahkan beberapa titis larutan potassium hexacynaferrate ke dalam larutan jeli. (Rajah 2) 4) Tuangkan larutan jeli panas ke dalam 3 tabung uji tersebut sehingga seluruh paku itu tenggelam keseluruhannya.

5) Letakkan tabung uji tersebut ke dalam rak tabung uji dan biarkan selama 5 hari. Perhatikan keamatan . perhatikan keamatan warna biru. 6) Rekod semua pemerhatian ke dalam jadual di bawah.

Gambar Eksperimen . Pengaratan tidak berlaku.Keputusan : Tabung uji A B C Keamatan warna biru Tinggi Rendah Tidak kelihatan Inferens Pengaratan berlaku dengan laju. Pengaratan berlaku dengan perlahan.

Paku keluli mempunyai kadar pengaratan yang perlahan kerana kehadiran karbon menyebabkan dan menjadikan paku keluli menjadi lebih tahan daripada paku besi tetapi tidak menghalang ia daripada berkarat.1%) Keluli tahan karat : besi (80%) + kromium (15%) + nikel (4%) + karbon (0. kadar pengaratan besi lebih cepat berbanding kepada keluli. keluli dan keluli tahan karat dan terangkan inferens tersebut. Berdasarkan kepada eksperimen di atas. 2. Keluli : besi (98%) + karbon (1. Namakan komposisi keluli dan keluli tahan karat. Terangkan bagaimana larutan jeli pepejal dapat menambah baik kepada pemerhatian eksperimen ini. Keluli tahan karat tidak berlaku pengaratan. Ini kerana kadar resapan perlahan pada keadaan pepejal berbanding dengan cecair dan gas. 3. Jeli pepejal ini berfungsi untuk memerangkap dan memudahkan membuat pemerhatian akan kehadiran keamatan warna biru dengan jelas. Fe2+.0.5%) 5. 4. bandingkan kadar pengaratan besi. Berdasarkan inferens hasil penyiasatan. Terangkan fungsi larutan potassium hexacynoferrate (III).5 . . Apakah hubungan antara keamatan warna biru dengan kadar pengaratan? Semakin bertambah keamatan warna biru.Perbincangan : 1. semakin bertambah kadar pengaratan. Potassium hexacynoferrate (III) berfungsi untuk mengesan kehadiran ion ferum (II).

tetapi tidak tegar. . Ini membolehkan logam dijadikan pelbagai bentuk. penyusunan atom-atom logam tidak sempurna kerana mempunyai ruangan kosong.aloi seperti ini akan terbentuk apabila atom pada logam utama dengan logam lain mempunyai saiz atom yang hamper sama. 7. Susunan atom adalah rapat dan teratur. ‘Substitution alloy’ berlaku apabila atom-atom logam lain menggantikan tempat atom pada logam utama. Apabila suatu daya dikenakan.  Dalam keadaan semulajadi. Ini menjadikan logam tulen mudah ditarik untuk dijadikan dawai yang panjang. Terangkan perbezaan antara ‘ substitution alloy’ dan ‘interstitial alloy’.6. Logam tulen dikatakan mempunyai sifat kebolehtempaan. Sebagai contoh tembaga yang terhasil apabila 10-15% atom zink menggantikan tempat atom pada kuprum. Apabila satu blok logam tulen diketuk atau ditekan.  Daya tarikan antara atom logam tulen sangat kuat. Lapisan atom mudah bergelongsor antara satu sama lain. Logam tulen dikatakan mempunyai sifat kemuluran. sebahagian kumpulan atom logam tergelincir ke kedudukan yang baru supaya memenuhi ruangan kosong. lapisan-lapisan atom boleh menggelongsor antara satu sama lain. Bagaiamana susunan atom dalam logam berkaitan dengan kemuluran dan ketempaan?  Logam mengandungi atom yang sama saiz.

. Atom-atom logam ejen akan mengisi ruang atau celahan yang terdapat pada susunan atom-atom logam utama. Kesimpulan : Semakin tinggi keamatan warna biru. Berdasarkan eksperimen ini.‘Interstitial alloy’ pula terbentuk apabila saiz atom-atom bagi logam ejen jauh lebih kecil berbanding saiz atom logam utama. Atom karbon akan memenuhi ruang atau celahan antara atom besi tersebut. kadar pengaratan bagi paku besi lebih tinggi berbanding paku yang lain. semakin tinggi kadar pengaratan. Sebagai contoh keluli.

Inc.htm http://en. US: Prentice Hall. Prentice Hall. (2004). Doris K. (2000). http://www. Mc Murry. Fay.alloy. (2001). US: Pearson. Coppock. Chemistry for Changing Times 9th ed.Hill. John W. Kolb.org/wiki/Alloy .Rujukan : Bethell.com/index. Chemistry First. UK: Oxford University Press.wikipedia. Chemistry 4th ed.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful