KISAH NABI LUTH Terima kasih pengerusi majlis, Yang saya hormati,barisan panel hakim yang arif

lagi bijaksana, Guru-guru dan rakan-rakan yang dikasihi. Assalamualaikum Pembuka Bicara Berdiri saya ingin bercerita Umat Nabi Luth telah binasa Allah membutakan mata mereka. Pulau Langkawi Berkembang Pesat Banyak bangunan dan juga pejabat Umat Nabi Luth jauh tersesat Banyaklah sudah pengamal Liwat. Di dalam Al-Quran, Allah telah mengarahkan kepada kita untuk melihat bangsa-bangsa yang terdahulu yang telah dimusnahkan oleh Allah sebagai pengajaran kepada kita. Antara kisah yang saya akan ceritakan pagi ini ialah Kisah Nabi Luth A.S. Nabi Luth adalah anak saudara Nabi Ibrahim.Nabi Luth diutuskan oleh Allah ke kota Sadum yang terletak di Jordan. Penduduk di kota Sadum mempunyai sifat yang sangat keji. Mereka melakukan pelbagai kemungkaran seperti merompak dan membunuh. Satu tabiat mereka yang paling keji ialah mengamalkan amalan homoseksual ataupun lebih dikenali sebagai liwat, iaitu lelaki yang suka pada kaum sejenisnya. Sahabat sekalian, Islam menerusi lisan baginda Rasulullah S.A.W. telah menerapkan nilai dan cara hidup pada jalan yang selamat bahkan diakui tidak memudaratkan serta dapat menjaga nasab keturunan. Anak-anak disuruh agar dipisahkan mereka di tempat tidur antara lelaki dan perempuan, apabila mereka berumur 10 tahun. Islam juga amat mementingkan pembinaan imej diri dimana lelaki tidak boleh meniru perlakuan perempuan begitu juga sebaliknya. In Syaa Allah, dengan mengamalkan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya hidup kita akan diberkati dan masalah sosial dizaman ini dapat dibendung. Engkau insan mulia Utusan Allah didunia Menyeru kaum terleka Kerna tertawan nafsu dunia Sejarah telah tercatat Umat Nabi Luth jauh tersesat Mereka mengamalkan liwat Hingga menerima azab yang dasyat

pantun

Nasyid

. tidak mempedulikan semua nasihat dan teguran itu. Kaumnya. lalu diutuskan-Nya beberapa malaikat untuk menurunkan azab ke atas kaumnya. Janganlah kamu mencemar namaku pada tetamu-tetamuku ini”. Namun dengan angkuh mereka mencabar Nabi Luth. Nabi Luth berdoa. Namun. Nabi Luth keluar untuk menemui mereka serta menawarkan anak-anak perempuannya untuk dinikahi.ujar mereka. Kata Nabi Luth “ Wahai kaumku kamu ambillah anak perempuanku. lalu mereka menyerbu ke rumah Nabi Luth.Mereka menyerupai manusia yang sangat tampan. Jadi.Nabi Luth terus berdakwah.T jika mereka terus bergelumang perbuatan keji tersebut.W. lalu Luth berkata: “Sesungguhnya aku mengingkari dan benci perbuatan yang lakukannya. semata-mata untuk melakukan perbuatan terkutuk itu dengan tetamu Nabi Luth. Pada satu hari. ٌَ َ َ‫ي ع‬ َ َ ‫ق ا‬  ‫ين‬ ‫د‬ ‫س‬ ‫ف‬ ْ ‫م‬ ‫بال‬ ‫م‬ ‫قمو‬ َ ‫ل ى بال‬ ‫ص‬ ‫ل‬ ِ ‫رن‬ ْ ‫ب بان‬ ِْ ِ ُ ّ ‫ر‬ ُ ْ ْ َ ِ maksudnya: “ wahai Tuhanku..Kami hanya mahu tetamu engkau itu !!!!. Sahabat sekalian. Baginda menasihati kaumnya supaya meninggalkan perbuatan yang dimurkai itu dan kembali ke jalan Allah.Nabi Luth telah dikunjungi oleh dua malaikat.Mengapa harus beseronok dengan dengan kaum sejenismu. Sebaliknya. Baginda mengingatkan mereka mengenai azab yang bakal diturunkan Allah S.” surah Al-ankabut ayat 30 Doa Luth diterima Allah.Sesiapa yang meilhat pasti akan terpikat. Mendengar kata-kata kaumnya. Sebagaimana tercatat dalam Al-quran ( surah al-Ankabut ayat 29) kamu َ َ‫ن ا ب ِع‬ ‫ن‬ ‫ن بال‬ ‫م‬ ‫ذبا‬ ِ ‫ت‬ ْ ‫ن ك ُن‬ َ ِ ‫إ ِئ ْت‬ ْ ‫ص ادِقِي‬ ْ ِ ‫ب بالله إ‬ َ ّ ِ َ ِ Maksudnya : Datanglah kepada kami azab Allah jika kamu termasuk orang yang benar Mendengar perkataan mereka. tolonglah aku dengan menimpakan azab ke atas kaum yang melakukan kebinasaan itu. mereka memberi amaran dan ingin mengusir Nabi Luth dari kota Sadum . berita kedatangan tetamu itu diketahui kaumnya kerana isterinya telah membocorkan rahsia tersebut. Mereka lebih suci untuk dijadikan isteri.baginda sangat risau sekiranya kaumnya itu melakukan sesuatu yang keji kepada kedua tetamunya itu. Sambil ketawa terbahak-bahak mereka berkata “hahaha…Tidak wahai Luth! kami tidak suka kepada anak-anak perempuan engkau. Baginda meminta ahli keluarganya merahsiakan kedatangan tetamu tersebut.

.Melihat kesedihan Nabi Luth itu. Kemudian azab yang ditunggu kaum Luth menimpa mereka. telah terungkap dan sesuai benar dengan apa yang dipaparkan dalam al Quran. tetapi sebenarnya mereka sudah menjadi buta. adalah menjadi tanggungjawab seluruh umat islam untuk menjaga kesucian agama islam. Hubungan sejenis telah terbukti memudaratkan manusia menerusi penyakit Aids . Kedatangan mereka semata-mata untuk menghancurkan kaum Luth. Dalam hal ini.merosakkan nilai murni .” Semua bukti terjadinya bencana itu kini.sesungguhnya kami adalah Utusan Allah yang dihantar untuk membinasakan kaummu dan menyelamatkan engkau dari bencana” Ketika itu tahulah Nabi Luth bahawa tetamunya itu bukan lelaki biasa . Begitulah azab yang di turunkan oleh Allah kepada kaum Nabi Luth yang mungkar ini. kita mengambil iktibar Hadirin sekalian. Ketika itu juga malaikat menyuruh Nabi Luth membawa bersama-sama ahli keluarganya keluar dari negeri berkenaan pada waktu malam. Kehancuran mereka pada waktu Subuh dalam keadaan sungguh dahsyat. Mudah-mudahan. Hari ini. tiba-tiba gelaplah pandangan mereka .Sehinggakan mereka saling terhantuk satu sama lain. Ibu bapalah yang memainkan peranan paling penting dalam mencorakkan kehidupan anak-anak sedari mereka masih kecil. Peristiwa Laut Mati di Jordan merupakan bukti azab terbesar yang diakui bahawa amalan keji ini melanggar ketetapan Allah buat makhlukNYA di muka bumi. ٍ‫ضموْد‬ ِ ِ ‫ن‬ ُ ْ ‫من‬ ّ ‫س‬ َ ‫ح‬ ّ ‫ل‬ ّ ً‫رة‬ ٍ ‫جي‬ ْ ‫م‬ َ ‫ج ا‬ Maksudnya “Maka Kami jadikan bahagian atas kota itu terbalik ke bawah dan Kami hujani mereka dengan batu daripada tanah yang keras. serta nasab keturunan serta merosakkan ketamadunan manusia sendiri. Firman Allah SWT didalam surah Hud ayat 82… َ ‫ن افل َه ا‬ َ َ ‫فَل َم ا جءآ‬ ‫ن ا‬ ‫ن ا ع َل َي ْهَن‬ ‫رن َن‬ ‫ع ال ِي َهَن‬ ‫جعَل ْن َن‬ َ ‫ن ا‬ َ‫ر‬ َ ‫ن ا‬ َ ّ َ ‫ن ا‬ ْ ‫وأ‬ ْ ‫ءأ‬ ْ َ ‫مط‬ َ َ ِ ‫سن‬ ُ ‫م‬ .. Prinsip islam tentang larangan hubungan sejenis ini mestilah diperkasakan dalam diri setiap umat islam. Hadirin sekalian. sebaik sahaja pintu dibuka dan mereka melangkah kaki untuk masuk. Allah telah menurunkan bala Tsunami sebagai peringatan bahawa bala yang lebih besar akan berlaku jika kita terus menyokong aktiviti ini. Mereka mengusapusap mata..tetamu itu berkata. “ Wahai Luth. tetapi para Malaikat yang diutus oleh Allah .

Fikir-fikirkanlah Tamatlah sudah sirah kehidupan Kisah Nabi Luth banyak tauladan Buat umat diakhir zaman. Ambilah iktibar dari kisah-kisah yang pernah terjadi di zaman nabi terdahulu.Setiap perbuatan kita akan dihisab dan diberikan balasan yang setimpal di akhirat nanti. kearah hidup yang lebih baik dan diredhai Allah SWT . kerana mereka adalah orang-orang yang benar.W.Assalamualaikum WBT. Syurga atau neraka yang bakal kita duduki. Janji Allah itu pasti. Janganlah kita menghina para rasul atau nabi yang telah di utuskan Allah kepada manusia.Wabillahi Taufik Wal Hidayah. Sesungguhnya ingatlah sahabat .T. Semoga hidup kita diberkati Tuhan. .Disaat kita di timpa musibah berdoa dan mohonlah petunjuk dari Allah S. Sekian.