Analiza mediului de marketing al S.A.

« ORANGE MOLDOVA » Cuprins :
Cap. I PREZENTAREA COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA” 1.1. Descrierea companiei pe plan internațional 1.2. Scurt istoric și prezentarea S.A.”Orange Moldova” Cap. II STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING AL COMPANIEI “ORANGE MOLDOVA” 2.1.Analiza mediului intern de marketing.Mixul de marketing. 2.2. Analiza micromediului firmei . 2.3. Analiza macromediului firmei Cap. III CONCLUZII.PROPUNERI.BIBLIOGRAFIE.

CAPITOLUL I PREZENATAREA COMPANIEI « ORANGE MOLDOVA »
1.1. Descrierea companiei pe plan internațional În anul 2000 France Telecom a achiziționat Orange de la Mannesmann și a reunit toate activitățile sale în domeniul telecomunicațiilor mobile sub marca ”Orange”. Grupul Orange este unul dintre cei mai mari operatori de telefonie mobilă din lume, fiind prezent în 19 țări,inclusiv Republica Moldova, și avînd peste 19.000.000 de clienți în întreaga lume. Compania este reprezentată pe plan internaţional de logo-ul şi slogan-ul acesteia care sunt principalii determinanţi prin care este recunoscută de majoritatea populaţiei.Acestea arată în felul următor : Logo-ul companiei Orange : Slogan-ul companiei Orange:

" Fiecare zi se schimbă cu Orange"

Slogan-ul Orange este inspirat din obiectivele sale - oferirea serviciilor inovative, de calitate, tuturor locuitorilor ţării, pentru a schimba viaţa spre bine în fiecare zi.

Aşadar, cu Orange se schimbă: Comunicarea – cu serviciile PrePay şi Abonament pentru peste 2.000.000 de locuitori ai ţării. Accesul la Internet – deoarece Orange dispune de cea mai rapidă şi extinsă reţea Internet 3G+ din ţară. Afacerile – fiindcă Orange este un operator integrat care oferă telefonie mobilă, fixă, Internet prin fibra optica şi asistenţa individuală. Speranţa – prin susţinerea copiilor din familiile social vulnerabile, a elevilor din şcolile internat, a copiilor cu deficienţe, prin donaţii de echipamente pentru instituţiile medicale, toate posibile cu Fundaţia Orange. Tehnologiile – prin oferirea serviciilor simple şi inovative tuturor locuitorilor ţării. Calitatea – prin certificarea în domeniul a 4 standarde internaţionale ISO. Emoţiile – prin HD Voice în premieră mondială. Muzica – cu cele mai tari concerte din ţară. Grija – asistenţa oferită clienţilor 24 din 24.

1.2. Scurt istoric şi prezentarea S.A. “Orange Moldova” Orange Moldova este un operator de telefonie mobilă din Republica Moldova ,care lucrează în standartele GSM , UMTS și 4G. Compania a primit licența de la Ministerul Telecomunicațiilor în februarie 1998 , sub denumirea de Voxtel și s-a lansat comercial în octombrie 1998. France Telecom este acționarul majoritar al companiei Orange Moldova(prin intermediul diviziunii sale de telecomunicații mobile,Orange S.A.), cu o cotă de 61% din acțiuni,din care 4,33% aparțin operatorului român Orange România,controlat la rîndul său de gigantul francez. Acţionarii acestei companii au investit circa 32,5 mln dolari SUA în capitalul social al întreprinderii . S.A. „Orange Moldova „ este cea mai mare întreprindere cu capital străin din Moldova. Prin capitalul social împrumutat şi mijloace proprii S.A. “Orange Moldova” a investit pînă acuma mai mult de 116 mln dolari SUA în economia Moldovei.Pe data de 19 aprilie 2006,acționarii au decis trecerea Voxtel printr-un proces de rebranding,în urma căruia a devenit Orange Moldova la 25 aprilie 2007. Lansarea Orange Moldova aduce cu sine o gamă de servicii și performanțe excelente în ceea ce privește acoperirea în rețea și asistența pentru clienți. Trecerea la Orange demonstrează succesul înregistrat de firmă pe piața moldovenească unde deține un segment de aproximativ 2 100 000 din populația care folosește rețeaua mobilă ca sistem de telecomunicație.Astfel aceasta deține locul întîi pe piața telefoniei mobile din Moldova şi 2

Kotler expusă în lucrarea “Principes of Marketing” prin mediul de marketing al întreprinderii se înțelege totalitatea participanților și a forțelor din afara întreprinderii care influenţează capacitatea conducerii de marketing. Peste 95% dintre aceștia au diplome universitare. iar vîrsta medie este de 29 de ani. este o companie dinamică și tînără care oferă clienților săi o gamă largă de produse și servicii de telecomunicații de cea mai bună calitate. Sediul central al companiei este în Chișinău.1. Referindu-ne la situaţia financiară. Orange Moldova – parte din Orange Group. Stefan cel Mare 134. ocupînd locul trei. 2..internet mobil.A. sect.internet fix și transport date. avînd filiale distribuite în toată țara.A.. Succesul Orange Moldova este rezultatul muncii celor peste 1000 de angajati și confirmă profesionalismul și buna pregătire a acestora. CAPITOLUL II STUDIU DE CAZ PRIVIND ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING A COMPANIEI «ORANGE MOLDOVA » După concepţia lui Ph.Analiza mediului intern de marketing În compartimentele interne ale unităţii sunt incluse: • Conducerea: În ceea ce priveşte cultura organizaţională putem spune că echipa managerială de vîrf a 3 . se poziţionează în topul celor 10 companii cu cea mai mare valoare de piaţă. în ultimii ani înregistreză creşteri de vînzări cu dinamică sporită. “Orange Moldova” S. luînd în considerare atît mediul intern cît şi cel extern. aşadar monopolist pe piaţa de telefonie mobilă. Rețeaua telefonică oferă servicii diverse pentru clienții săi cum sînt cele de telefonie mobilă.65% din teritoriu. Aria de acoperire Orange este 99% din populatie si 97. bd. Centru. Orange concurează pe piața serviciilor de telecomunicații mobile din Moldova cu Operatorul Național de Telecomunicații Moldtelecom cu marca comercială pentru telefonia mobilă Unité și operatorul GSM Moldcell.de asemenea. Compania “Orange Moldova” S. devenind. menţinând şi dezvoltând tranzacţii de succes cu clienţii săi. înregistrînd rezultate financiare cu dinamică sporită şi dînd dovadă de un înalt profesionalism în gestionarea activităţii de marketing în continuare îşi desfăşoară activitatea strict în legatură directă cu nevoile şi cerinţele impuse pe piaţă.

directorul departamentului “Relaţii cu presa”.Directorii şi Managerii trebuie să explice echipei lor direcţia principală a activităţilor şi să încurajeze iniţiativa din partea fiecărui angajat.companiei “Orange Moldova” S. director tehnic . În organigrama de mai jos este evidenţiat că în componenţa fiecărui departament se găsesc mai multe echipe specializate în fruntea cărora se află un lider. Preşedinte Director general Departamentul „Management” Departamentul „Marketing &Comunicare” Departamentul IT şi cel tehnic Departamentul Financiar Departamentul „Relaţii cu presa” Departamentul Uman Operaţiuni& Mentenanţă Calitatea serviciilor Suport Informaţii& Tehnologii Acounting Vînzări cu amănuntul Afaceri Securitate Business Planuri Suport&Vînzări Logistică Managementul sistemului informaţional 4 Suport Vînzări Logistică . Directorul de departament este ajutat de un Manager principal pe departamente în domeniile respective de competenţă. Cei şase directori se întrunesc cel puţin o dată în saptămînă pentru a coordona diverse aspecte ale activităţii companiei şi a găsi soluţii concrete pentru probleme ce necesită eforturile coordonate ale diferitor departamente pentru a fi rezolvate. Bugetul şi planul strategic actualizat al companiei este propus de Directorul General şi este aprobat de Consiliul de Directori al companiei. director financiar. este constituită din şase directori : director general Ludmila Climoc. directorul departamentului “Relaţii cu Clientela”. director marketing.A. Formarea politicilor şi a bugetelor este în responsabilitatea Directorilor şi Managerilor. director vînzări.

de perfecţionarea celor existente.Orange World.Orange Chat. promovează strategia diversificării sortimentale. compartimentul cercetare-dezvoltare .se ocupă de problemele tehnice şi tehnologice. se poate constata că compania “Orange Moldova” S.se ocupă de găsirea furnizorilor de materii prime..Internet mobil.Orange Plus. gestionează veniturile unităţii. Iar produsele de bază a companiei Orange sunt cartelele de reîncărcare Orange PrePay şi cartelele Orange Abonament. cine a sunat?.se ocupă de asigurarea şi utilizarea fondurilor necesare îndeplinirii programelor de marketing.se ocupă de problemele de creaţie şi proiectare a noilor produse. compania deţine o gamă largă de servicii repartizată în 3 categorii.transfer credit.Info Curier.numere scurte. materiale.flirt. bazîndu-se pe creşterea gamei de servicii pe direcţia extinderii gamei de servicii de telefonie mobilă în domeniul activităţii de bază.SMS. voice şi BlackBerry. servicii Abonament.A • Resursele: compartimentul financiar . compartimentul de producţie . compartimentele de contabilitate .MMS.indiferent fie acesta client PrePay sau Abonament. • Mixul de marketing(cei 4 ”P”): Studiind politica de produs din mixul de marketing .mesageria vocală. Astfel. servicii PrePay.invenții etc.Astfel în categoria aceasta de servicii se include :apel. respectiv aceste trei categorii pot fi completate cu serviciile 3G+.A.evaluează costurile şi preţurile de vânzare.video.MMS Internațional. Music 5 . Serviciile Orange Servicii pentru toți Descrierea serviciilor Sunt serviciile destinate tuturor utilizatorilor. servicii penru toţi.Sursa: în baza documentelor oferite de compania“Orange Moldova”S. compartimentul de aprovizionare .

Acest pachet de servicii cuprinde:BlackBerry Internet.opțiunile Internet Mobil și Orange World.tonuri de așteptare.serviciu de informații. Prin intemediul acestui serviciu primiți în timp real toate mesajele și toatea atașamentele de pe e-mail și le vizualizați direct pe ecranul 3G+ telefonului mobil. O altă direcţie de promovare a serviciilor este diversificarea laterală care presupune extinderea gamei de servicii şi produse într-un alt domeniu decât activitatea de bază.Deci această categorie de servicii cuprinde: numere preferate.Roaming-Orange Travel.opțiunea PrePay Roaming. opțiunea SMS.apeluri internaționale. printre serviciile şi produsele promovate care nu ţin exact de activitatea de bază ale companiei le regăsim 6 .opțiunea ”Țara preferată„.Internet Mobile în Roaming.televiziune în direct.muzică.divertisment. Sunt seviciile destinate utilizatorilor ce cumpără produsul Orange Abonament. Astfel. Sursa: adaptată de autor în baza surselor bibliografice studiate.Super Servicii PrePay Loto.Dual SIM.meniu Servicii Abonament PrePay.deoarece 3G+ aduce o viteză de transfer a datelor pînă la 21 Mbps. Rețeaua Orange 3G+ oferă o nouă dimensiune a comunicării și a serviciilor mobile. Sunt serviciile destinate utilizatorilor de telefonie mobilă care achiziționează produsul Orange PrePay.pachete OrangeWorld.mesaje multimedia și Internet mobil-toate sunt acum disponibile pe telefonul mobil cu un plus de calitate. HD voice Un nou standart în telefonia mobilă cu calitatea de transmisie a vocii cea mai înalt posibilă din BlackBerry punct de vedere ethnic la momentul actual.Joker Plus.Apeluri voce și video.detective.

La momentul actual serviciile şi produsele Orange se află în faza de maturitate . Aplicînd acestă strategie compania şi-a atins scopurile. Astfel atunci cînd marca deja ajunge să fie renumiă şi să aibă o imagine favorabilă pe piaţă. laptopuri. modeme.aceasta este cea mai renumită marcă din Europa încă din anul 1994.. serviciile şi produsele de telefonie mobilă au un ciclu de viaţă lung. are o imagine foarte bună pe piaţa telefoniei mobile din toate ţările în care îşi desfăşoară activitatea. fiecare avînd trasături specifice.S. internet café.În privinţa majorării nivelului calitativ al gamei de servicii. recent întreprinderea a perfecţionat serviciul Orange Abonament prin diversificarea acestuia în trei categorii: abonament fluture.accesoriile pentru telefoanele mobile.A.compania“Orange Moldova” S. se constată că odată cu procesul de rebranding . a abordat strategia preţului de penetrare. procesul de îmbătrînire este lent. Aceasta a determinat ca imaginea mărcii Orange să crescă şi mai mult pe piaţa telefoniei mobile autohtone. e-shop. cum ar fi telefoanele de ultimă generaţie. imediat după lansarea pe piaţă a unui nou serviciu creat de operatorul de telefonie mobilă “Orange Molova”.Astfel. compania “Orange Moldova” S. aceasta presupune că compania a implimentat un preţ suficient de scăzut la serviciile de telefonie mobilă. mobile marketing.Luînd în consideraţie asigurarea legală a produselor şi serviciile de telefonie mobilă acestea nu pot fi protejate prin brevete şi ca urmare. Aşadar. Referindu-ne la toate produsele.pe umătoarele: telefonie fixă. De asemenea. deci în prezent aceasta deţine cea mai mare cotă de pe piaţă după numărul 7 . la un preţ şi mai rentabil incluzînd şi mai multe oferte.A. serviciile promovate sub marca Orange. telefoane mobile.Orange Internet. în procesul de creştere a gradului de noutate a produselor şi serviciilor . delfin şi panteră.A. deoarece nivelul vînzărilor au o dinamică de creştere mai scăzută comparativ cu anii precedenţi. acesta poate fi preluat de concurenţii săi Moldcell şi Unité. implimentează programe continue de imbunătăţire a reţelei. etc. laptopuri. ca rezultat această strategie i-a permis trecerea la o piaţă de masă cu un larg consum de servicii de telefonie mobilă. serviciu de reparaţii. noi standarte şi mai performante în reţelele de comunicaţii precum noi servicii de reîncarcare a contului. modeme. acesorii pentru telefoane mobile. abordează strategia asimilării de noi produse şi strategia perfecţionării gamei de produse. Astfel. compania “Orange Moldova” S. promovînd aşadar strategia creşterii calitative a serviciilor. avînd ca obiectiv major cucerirea unei mari cote de piaţă şi maximizarea volumului de vînzări.A. Iar din cauza concurenţei de pe piaţa de telefonie mobilă compania în permanență asimilează noi produse şi servicii. e-shop. proiecte de inovaţie dezvoltate împreună cu laboratoarele Orange şi îmbunătăţirea semnificativă a calităţii sunetului convorbirilor telefonice. Referindu-ne la politica de preţ din mixul de marketing. ea aduce avantaje atît consumatorului cît şi companiei.

La toate serviciile compania „Orange Moldova” S.mai scump cu atît mai mare este reducerea. în consecinţă acestă metodă de fixare a preţului devine avantajoasă pentru clienţii corporativi.A. oferă reduceri . Aşadar.Planul tarifar Standart (ieșit din oferta comercială. Tarifele pentru clienţii corporativi Orange Business sunt aceleaşi ca şi la OrangeAbonament. iar la Orange PrePay lipseşte plata lunară dar există 3 opţiuni : opţiunea «Standard».A. să-şi creeze o imagine şi mai bună pe piaţă de telefonie mobilă . De la sine.Planul tarifar Seara și Weekend (ieșit din oferta comercială. are o gamă diversificată de servicii şi produse. diminuarea preţului a condus la creşterea cererii de serviciii de telefonie mobilă. să se poziţioneze destul de bine pe piaţă şi să stimuleze cererea prin preţuri mai scăzute. cu posibilitatea de a vorbi la preţuri mici sau gratuit în grup închis. În ceea ce priveşte condiţiile de plată. acesta din cauza politicii de preţuri mari comparativ cu ceilaţi operatori. ca de exemplu Eventis.30 lei . În continuare oferim tabele cu prețurile serviciilor la fiecare dintre planurile tarifare date: Orange PrePay: . luînd în consideraţie că compania „Orange Moldova” S.A.Planul tarifar Optim : . opţiunea «Nights & Weekends» şi opţiunea «Juno». propune : planuri tarifare ( clasice) și planuri tarifare(intensiv) la OrangeAbonament.de utilizatori şi după cifra de afaceri. este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay care îl au deja activat): 1.Abordarea acestor strategii a dus la descurajarea intrării pe piaţă a altor concurenţi.deoarece cu cît mai multe minute consumă cu atit mai multe minute primeşte gratis în reţea.20 lei apeluri de la 20:00 pana la 8:00 in zilele de lucru si intregul weekend 8 . ea a abordat o politică de preţuri în funcţie de gama de produse cu scopul stimularii vînzării tuturor serviciilor. aceste obiective i-au permis companiei „Orange Moldova” S.De asemenea.50 lei 2. şi cu cît clientul cumpără un serviciu . compania „Orange Moldova”S.a dat faliment. ca un prestator de servicii calitative la un preţ accesibil tuturor.A. este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay îl au deja activat): apeluri catre numere Orange apeluri catre alte numere din Moldova 1.

Planul tarifar Prietenii (ieșit din oferta comercială.30 lei .60 lei Gratuit 2. este valabil în continuare doar pentru clienții PrePay care îl au deja activat): 60 bani apeluri catre utilizatorii planului tarifar Prietenii apeluri catre alte numere Orange apel video in reteaua Orange apeluri catre alte numere din Moldova mesaj SMS intre utilizatorii planului tarifar Prietenii mesaj MMS intre utilizatorii planului tarifar Prietenii 1.30 lei 30 bani 60 bani Orange Abonament: * Minutele pentru apeluri nationale Abonament Fluture Plata lunara: 15 lei 9 .apeluri de la 8:00 pana la 20:00 in zilele de lucru 2.

ca component al mixului de marketing cuprinde ansamblul de modalităţi prin care este vîndut serviciul.A. produsele Orange sunt distribuite prin: 10 .Abonament Delfin Abonament Pantera În domeniul serviciilor de telefonie mobilă – politica de distribuţie(plasament). iar obiectul distribuţiei sunt cartelele de reîncărcare. Reţeaua de distribuţie a companiei „Orange Moldova”S. 72 de magazine dealeri autorizaţi şi mai mult de 1 000 de puncte de vînzări.38 de parteneri Orange. cuprinde 7 magazine Orange.Astfel.

. în urma stabilirea obiectivelor urmărite de politica promoţională şi după elaborarea bugetului promoţional compania “Orange Moldova” S. atragerea atenţiei asupra ofertei întreprinderii. creşterea consumului în condiţiile păstrării preţurilor la acelaşi nivel. a folosit pe scarã largã publicitatea şi a exercitat presiuni promoționale ridicate asupra utilizatorilor . tot procesul de distribuţie fizică este dirijat de reprezentantul companiei „OrangeMoldova”S. ia decizia asupra strategiei promoţionale. pentru finanţarea activităţile promoţionale departamentul de marketing conlucrează în deplină înţelegere cu departamentul financiar.1. compania abordează strategia nediferentiată. deci se adreseaza întregii pieţi cu acelaşi mix promoţional. pentru promovarea imaginii şi de extindere a imaginii compania abordează strategia de informare în cadrul pieţei.A. respectiv acesta ia decizia finală. deci marketerii în conformitate cu obiectivele companiei aprobă o serie de activităţi promoţionale şi determină costul acestora .strategia de stimulare a cererii şi de diferenţiere a ofertei.canale scurte . apoi fiecare proiect în parte este discutat cu directorul general al departamentului demarketing. stabileşte relaţii mai puternice de cooperare cu fiecare dintre ei fortificînd astfel canalul propriu de distribuţie . este intrumentul de bază utilizat de compania “Orange Moldova”S.prin intermediu partenerilor orange.diminuează costul distribuţiei. În ceea ce priveşte.De asemenea. convingerea şi fidelizarea potenţialilor utilizatori. avînd ca obiectiv influenţarea cererii pentru serviciul de telefonie mobilă. 2.canale electronice . reselleri. Deci. 3. în politica de promovare compania „Orange Moldova”S. în cadrul companiei bugetul promoţional se determină după metoda obiectivelor. din departamentul de vînzări. În scopul creşterii cererii pentru serviciul de telefonie mobilă compania “OrangeMoldova” S. a abordat strategia distribuţie selectivă.al 4P din mixul de marketing.A. modul de pătrundere pe piaţă sau cucerirea pieţii de telefonie mobilă .Respectiv.care presupune autorizarea unui număr limitat reselleri. Iar. Iar programele ce ţin de activitatea comunicaţională. precum şi întărirea imaginii întreprinderii. Astfel.A.canale directe sau ultra-scurte -acestea sunt magazinele Orange. iar după modul de desfăşurare în timp a activităţii promoţionale operatorul Orange aplică strategia activităţii promoţionale permanente.A.Totodată.A. operatorul de telefonie mobilă deţine un grad înalt de control asupra procesului de distribuţie desfăşurat prin canale ulta-scurte şi scurte . Limitînd numărul de intermediari operatorul măreşte gradul de control asupra segmentului de piaţă.acestea sunt terminalele de plată şi transfer bancar direct. Politica de promovare. Astfel. operatorul Orange le coordonează la nivel de companie. dar uneori pentru realizarea spoturilor 11 . informarea.

preţul şi ambalajul produsului Orange. „Împreună facem mai multe”. Toate aceste compartimente alcătuiesc mediul intern al marketingului întreprinderii. are ca obiectiv să informeze. să cucerească şi să convingă audienţa pentru ca apoi săvîndă produsele şi serviciile sale.A.A. simboluri şi imagini avînd ca obiectiv promovarea serviciilor. vînzarea personală. credibil şi distinct al mesajului .se realizează prin intermediul tehnicilor de comunicare . prin aceste instrumente compania urmăreşte să asigure informarea publicului în legatură cu activitatea. în activitatea promoţională compania “Orange Moldova” S. prin concentrarea pe poziţionarea mărcii : „Bine aţi venit la Orange”. produsele şi serviciile sale. prin exprimarea avatajelor funcţionale a serviciilor:„Servicii intelgente Orange". În primul caz mediul este privit vis-a-vis de atributele compartimentului unit de marketing şi de aceea el este constituit în mediul marketingului unităţii. „Telefonul este pe mâini bune”. aabordat strategia creativă. Aşadar.A. relaţii publice.difuzează către clienţi mesaje însoţite de un ansamblu de cuvinte. „Eu. produselor şi imaginii companiei. au fost folosite mesaje cu simboluri “fluture” însoţit de textul “ atît de uşor încît nu-l simţi” ceea ce denotă un preţ foarte mic .deci. „Vino şi Descoperă”. de promovare a imaginiicompaniei şi de creştere a vînzărilor. Factorii ce alcătuiesc mediul extern al unităţii sunt grupaţi în factori ce formează micromediul şi macromediul ei. “delfin” cu genericul “bun de vorbit” ce semnifică “cu cît mai mult vorbeşti cu atît mai puţin plăteşti” şi simbolul “panteră” cu textul“pregătit de performanţă” denotă prezenţa serviciilor de ultimă tehnologie la un preţ atractiv. alb şi negru.„Orange World”.De obicei mesajele verbale sunt transmise prin intermediul instrumentelor de politică comunicaţională. Astfel.În procesul de elaborare a mesajului compania „Orange Moldova”S. referindu-ne strict la procesul de comunicaţie al companiei. „Orange Travel”. sub marca Orange.De asemenea la lansarea noilor oferte Orange Abonament. iar mesajele non-verbale operatorul le transmite către utilizator prin calitatea. să amuzeze. Prin mesajele elaborate compania “Orange Moldova” S.promovarea vînzărilor. precum publicitatea.la fel acesta trebuie să conţină idei pozitive şi să aibă un aspect care atrage atenţia receptorului.A. Astfel.„Descoperiţi lumea cu permisul de v acanţă Orange”.publicitare compania totuşi apelează la agenţiile de publicitate. la elaborarea mesajele operatorul ţine cont de următoarele aspecte: conţinutul creativ. Toate aceste mesaje au scop de informare. prin relevarea imaginii pe care operatorul o creează utilizatorului serviciului. În cazul doi mediul este 12 . iar culorile brandului ce predomină în mesaje să fie orange. exprimarea identităţii fiecărui utilizator prin alegerea tipului de serviciu: „Ce formă au dorinţele tale?”. tu şi noi toţi”. acesta implică elaborarea şi transmiterea mesajelor verbale sau non-verbale cătreutilizatori. activitatea de promovarea a companiei “Orange Moldova”S. Aşadar.

Motorola. internetul. raporturile ei cu piaţa. Anume aceste instituții și sunt furnizorii de forță de muncă. menite să atragă atenţia potenţialilor angajaţi. 2.sunt acei prestatori de forţă de muncă. Sony Ericsson. compania apelează la următoarele mijloace media cum ar fi presa. 2.în instituțiile de învățămînt superior apar tot mai multe și mai multe facultăți ce țin de domeniul Telecomunicaților.1.înţeles ca totalitate a factorilor ce acţionează şi influenţează activitatea întreprinderii.Aici se includ: • • • • • furnizorii. cumpărătorii. resurse financiare.care se află în căutarea locurilor de muncă.A. etc. organismele și instituțiile publice. Samsung. cum ar fi Moldtelecom.A.și de care depinde succesul întreprinderii. Iskratel.. furnizorul de licenţe este Moldtelecom” S. În ceea ce priveşte furnizorul de resurse financiare necesare pentru dezvoltarea companiei acesta este Grupul Orange. precum și agențiile care pun la dispoziție brațe de muncă neîncadrate. „Marketing”.2. 13 . Analiza micromediului firmei Prin noțiunea de micromediu se înțelege totalitatea forțelor și factorilor cu care întreprinderea intră în relații directe. care pînă în prezent a realizat investiţii în valoare de peste 2 miliarde lei .2. Alcatel. Aple.care pregătesc cadre specializate. „Business și Administrarea Afacerilor”. Furnizorii de produse tehnice ai firmei Orange sunt companiile Nokia. dar şi la serviciile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Respectiv factorul uman este considerat la ora actuală cea mai importantă resursă a firmei.De asemenea. prin intermediul facultăților de „Radioelectronică și Telecomunicații”.precum am menționat anterior. intermediarii. concurenții. În prezent. „Management” etc. iar de echipament tehnic sunt întreprinderile specializate care prestează materie primă pentru realizarea fizică a reţelei de telefonie mobilă. Furnizorii companiei “Orange Moldova”S. licenţe şi produse şi echipamente tehnice. astfel în vederea promovării ofertei de locuri de munca disponibile.urmărind selectarea unui personal corespunzător cerinţelor companiei. Din acestea reiese că furnizorii principali de forță de muncă ai companiei Orange sunt instituțiile de învățămînt superior.LG.

vinderea şi distribuţia produselor. ea trebuie să gândească bine asupra calităţii şi preţului serviciilor prestate. Agentii economici care se ocupa de promovarea.Comrat. după posibilitățile de rambursare a creditului. care au rolul de a ajuta tranzacţiile financiare şi de asigurare ale întreprinderii.Intermediarii reprezintă agenţii economici ce participă la promovarea. agenţiile prestatoare de servicii de marketing. de asigurare şi alte activităţi economice.deoarece este imposibil de a ajunge la un asemenea apogeu de dezvoltare printre rîndurile companiilor prestatoare de servicii telefonice fără susținerea și fără colaborarea cu astfel de firme.2. MobiasBanca.3. Drept exemplu servesc bancile din Republica Moldova: VictoriaBank.aș putea spune cu exactitate.2. În această categorie se includ mijlocitorii. etc. agenţiile de publicitate. fără de aceștia este imposibilă existența întreprinderilor. Asemenea firme sunt unităţile de vânzare cu ridicata şi cu amănuntul.care ajută la tranzacții financiare etc. un mod foarte simplu și eficient sunt și cartelele de reîncărcare cu o perioadă destul de mare de valabilitate. cu ajutorul cărora îți poți suplini contul în orice timp și-n orice loc.Orhei etc.. firme de consulting în probleme de marketing etc.deoarece ei alcătuiesc piaţa de desfacere ai companiei. brokerii. firmele de consulting în probleme de marketing. Intermediarii financiari includ bănci. Orange oferă produsele sale prin rețeaua celor 25 de magazine proprii din toată țara : Chișinău. În mediul de marketing al companiei Orange. Mijlocitorii sunt firmele aflate în căutarea canalelor de distribuţie. care sprijină întreprinderea în promovarea produselor sale pe pieţele cele mai avantajoase. Daca ar fi să vorbesc despre compania Orange referindu-mă la intermediarii săi. 90 de magazine parteneri Orange și mai mult de 1600 de puncte de vânzare Orange PrePay. ca compania are legături strînse cu băncile. societăţi de credit.2.Cahul. care ajută întreprinderea să găsească cumpărători şi să realizeze vânzările către aceştia.un rol deosebit il au firmele de cercetare de marketing. ceea ce iți dă posibilitatea de a-ți suplini contul la orice post de achitare a serviciilor telefonice. Agenţiile prestatoare de servicii de marketing sunt firme de cercetare de marketing. 2. intermediarii financiari. agenţii de publicitate. De asemenea. Clienții.Edineț.Bălți.2. Când întreprinderea decide să folosească servicii de acest gen.Agroindbank. reprezentată de: 14 . dealerii etc. De asemenea se întîlnesc zeci de magazine în care îți poți procura produse Orange de la telefoane pîna la notebook-uri. vinderea și distribuția produsului Orange sunt numeroși.

se referă la cumpărarea bunurilor şi serviciilor pentru consumul personal.A.1) piaţa consumatorilor . care constituie o verigă importantă ce-i permite săşi optimizeze şi să-şi îmbunătăţească ofertele. una dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume. clienţi din categoria Business Class (firme. monopolistul pieţii de telefonie mobilă autohtonă.”Orange Moldova”S. Totodata. cu 209. Orange oferă o gamă extinsă de soluţii de comunicaţii clienţilor săi. care încheie contracte cu companiile guvernamentale în schimbul obținerii anumitor beneficii.A. Marea majoritatea abonaţilor devin clienţi fideli.1 milioane utilizatori . grupul Orange se ocupă de fiecare dintre aceştia abordînd o strategie de atragere a clienţilor indiferent de activitatea lor avînd la dispozitie orice servicii pentru orice client.6 milioane de clienţi pe cinci continente. 2. 2) piaţa de distribuţie . concurenţii direcţi ai operatorului Orange care prestează servicii tot în standartele GSM şi CDM sunt Moldcell. obţinând în rezultat profit. IDC(operator pe teritoriu Transnistriei).A. 3) piaţa guvernamentală – este formată din instituţii sau agenţii.se referă la clienții care au plecat peste hotare. după numărul de utilizatori compania “Orange Moldova” S. cât şi companiilor. de la servicii de bază până la servicii integrate de voce şi date fixe şi mobile. Pe toţi aceşti clienţi compania îi divizează în două categorii. în a doua jumătate a anului 2007 Agenţia Naţionlă pentru Protecţia Concurenţei a declarat compania “Orange Moldova” S.A. persoanele fizice şi juridice şi pensionarii. menţionăm că acesta defineşte concurenţii companiei “Orange Moldova” S.este formată din agenţi economici ce cumpără bunurile şi serviciile Orange pentru vânzare. În Moldova .Orange este lider cu 2. deţine locul 1 cu cca 2. astfel. 4)piaţa internaţională . această situaţie s-a creat din cauza politicii de produs promovată de companie. aşadar . serviciile şi tehnologiile de telefonie mobilă.Unité. este parte a grupului Orange-France Telecom. Pe piaţa telefoniei mobile. pentru consumatori. Astfel. ba chiar să-şi revizuiască performanţele întregii afaceri printr-o ofertă mai atractivă la preţ şi calitate. este o strategie agresivă prin care abonatul incoştient devine client fidel . Moldcell deține locul 2 cu cca 1 milion de utilizatori şi iar serviciilor 15 . Astfel. agenţii) şi a doua categorie sunt persoanele fizice (studenţii şi pensionarii). Abordînd mediului concurenţial. Principalii clienţi ai reţelei de telefonie mobilă sunt studenţii.2.1 milioane de clienţi.4. Concurenții. atât utilizatorilor individuali.

care influențează. radiodifuziunea şi televiziunea. Referitor la acest subiect. StarNet şi SunCommunications.). prin diferite acţiuni trebuie creat un climat de echitate şi justiţie socială în interiorul organizaţiei. prin diferite manifestări. În cadrul Companiei diferențiem următoarele categorii de organisme publice: • • publicul financiar (bănci.La lansarea fiecărui produs de fiecare dată se ţine cont de organizarea şedinţelor de presă prin intermediul căruia serviciul este promovat. Astfel. prestatori de servicii internet.Organizațiile Publice. automobile Orange Moldova. prin deciziile lor de cumpărare. tind să menționez faptul că Orange are grijă ca personalul propriu la companiei . 2. cît și de marele public. dotarea cu suficiente tehnologii utilizate în activitatea de lucru. ameliorându-şi imaginea sau reputaţia. condiţii bune de lucru.Unité le revine locul 3 cu cca 500 mii de clienți . ecologiştii. societăţi de investiţii. cantina proprie a organizaţiei cu preţuri reduse. cum ar fi săli de odihnă. • personalul propriu al organizaţiei.traininguri . uniuni şi asociaţii profesionale şi de artă.). ONG-uri etc.Concurenţii indirecţi ai operatorului Orange sunt Moldtelecom. care oferă întreprinderii posibilitatea de a obţine fonduri. factorii precum ambianţa plăcută în cadrul companiei. cît și de condițiile de muncă oferite angajaților. mici bucătării în cadrul fiecărui department. Analiza macromediului firmei 16 .3. siguranţă şi mândrie pe care le manifestă angajaţii se transmit şi în exteriorul organizaţiei.2. care influenţează activitatea întreprinderii prin deciziile de cumpărare a bunurilor şi serviciilor acesteia. mijloacele de informare în masă (mass-media). să fie multumiți de serviciile acordate. Compania organizează mişcări pentru protecţia consumatorilor. dezvoltarea relaţiilor colegiale prin organizarea diferitelor evenimente numai cu personalul întreprinderii şi cu familiile acestora. • marele public. promovarea diverselor concursuri de echipă cu premii mari. avînd scopul identificării şi aducerii la cunoştinţa publicului prin intermediul mesajelor şi apelurilor vocale despre unele fraude şi alte practici negative. care includ ziarele şi revistele. încurajarea ideilor lucrătorilor contribuie efectiv la ameliorarea şi formarea micromediului de marketing din cadrul întreprinderii. organizaţia poate influenţa (pozitiv) opinia marelui public. de asigurări etc. Sentimentele de mulţumire. • grupuri de interese (mişcarea pentru protecţia consumatorilor. promovarea personalului. 2. De aceea.5.

Din acest motiv. constituind unul din factorii de formare a cererii serviciilor de telefonie mobilă. În funcție de vechimea în rețea.pentru elevi aceasta oferă un plan tarifar avantajos ”Juno” care le oferă posibilitatea de a comunica mai ieftin cu semenii săi care au activat acest plan tarifar.de asemenea are oferte atractive. de tipul abonamentului și de valoarea facturii lunare. dinamica.de exemplu. mai ales în ceea ce priveşte nivelul. ceea ce presupune studierea continuă a prognozelor demografice. repartizarea teritorială şi pe medii (urban-rural).Rețeaua Orange își desfășoară activitatea în legatură directă cu nevoile și cerințele impuse pe piață. .3. are efecte multiple asupra activităţii întreprinderii. este oferit clienților pogramul „O relație pe termen lung” – „Prin noul program Orange îţi oferim şi mai multă valoare şi te răsplătim pentru că ai ales Orange. primeşti o combinație unică de avantaje: numere magice. Orange propune proiecte avantajoase pentru a mentine numarul clienților și nu în ultimul rînd de a mari numărul lor. care influențează în mod direct compania Orange.pentru celelalte categorii ale populației Compania ”Orange” . luînd în considerație atît mediul demografic.1 Mediul demografic Mediul demografic este variabila macromediului cu multiple influenţe asupra activităţii întreprinderii. cît şi în postura de creare a acestora.2 Mediul economic Mediul economic este elementul esenţial atât la nivel naţional. cât şi internaţional cu impact semnificativ asupra întreprinderii. politic.pentru populația mai în vîrstă compania oferă la prețuri avantajoase telefoane simple în utilizare și cu butoane mari și luminoase. economic cît și cel tehnologic.precum ar fi abonamentele.” De asemenea. situaţia demografică. Mediul în care își desfașoară activitatea este unul stabil. minute sau credit. pentru aceasta. Pentru populația ce emigrează sunt oferite serviciile roaming. Mediul demografic reprezintă forța majoră care ține compania „pe picioare”.Orange oferă o gamă largă de oferte atractive pentru toate categoriile de vîrstă ale populației. 2.ce sunt destul de accesibile și astfel și cei ce pleacă din țară rămîn într-o anumită măsură clienți ai companiei Orange. 2. juridic și cultural. deoarece populaţia în calitate de partener al acesteia se află atât în postura de beneficiar al rezultatelor obţinute de ea. fiind în rezultat o sursă de muncă importantă.lucruri care prind bine la consumatori. structura populaţiei. întrucât influenţează decisiv funcţionarea şi dezvoltarea 17 . puncte PrePay şi telefoane la prețuri speciale. Actualmente.3.minute gratuite în rețea etc.

evoluţia ratelor etc. 2. avînd oportunitatea. sistemul de impozite şi taxe. repartiţia.etc.2% din populaţia Republicii Moldova. GPRS roaming în 27 ţări . HD voice. noile 18 . Tehnologiile performante asigură mărirea razei de acoperire a rețelei Orange deci. schimbul şi consumul bunurilor materiale şi serviciilor. Compania Orange merge în pas cu progresul.folosind tehnologiile avansate și. în mod concret prin: invenţii şi inovaţii. calitatea tehnologiilor care pot fi achiziţionate.ci și își asigură majorarea numărului de utilizatori ai rețelei.3.ei. subramuri şi domenii de activitate. Mediul tehnologic Mediul tehnologic. constituie cadrul de dezvoltare a întreprinderii care vizează toate domeniile de activitate. Din punct de vedere al trasăturilor tehnice “Orange Moldova” S. în epoca actuală. numărul brevetelor şi licenţele înregistrate. roaming pentru abonaţii Orange Abonament în 91 ţări şi pentru abonaţii Orange PrePay în 32 ţări. fiind în creștere.De asemenea. performează tehnologiile deja avute. pentru adoptarea celor mai bune decizii: veniturile. cât şi prin structurarea pe ramuri. iar în ultima jumătate de an „Orange Moldova” a lansat un nou standard de îmbunătăţire a calitaţii vocii pentru telefoanele mobile. produse noi. toate compartimentele ei.astfel veniturile firmei vor fi în creștere.O decizie de marketing des utilizată de companie pentru a nu fi influențată negativ de factorii economici este oferirea reducerilor și a diferitor promoții prin care nu numai că se menține lider pe piață. Veniturile disponibile medii. calitatea cercetărilor tehnice la care are acces. acoperire EDGE în 36 cele mai mari oraşe din Moldova. orientarea fondurilor destinate cercetării-dezvoltării.luînd în considerație faptul că utilizarea telefoniei mobile în zilele noastre este o normă.posibilitatea de prestare a serviciilor sale pe arie mai mare pentru mai mulți consumatori. El îşi pune amprenta în special asupra gradului de înzestrare tehnică şi a ritmului modernizării produselor şi tehnologiilor.A. Factorii economici vizează alocarea resurselor în societate şi de aceea specialiştii în marketing trebuie să urmărească.aceasta avînd o stabilitate a prețurior pentru serviciile oferite . 3G+ în Chişinău şi alte oraşe. are o acoperire GSM şi GPRS la 98.3. Constituie cadrul concret în care întreprinderea activează.1% din teritoriul şi 99.ce se vor folosi de serviciile mai puțin scumpe. asigură companiei Orange mai mulți clienți.Totuși.veniturile populației nu vor afecta în mare masură veniturile companiei. În ceea ce ține de prețuri putem spune că creșterea prețurilor aproape nu influențează compania Orange . fiind definit atât de raporturile care apar în societate în producţia.

poate contribui la creşterea eficienţei activităţilor de marketing. Factorii educaţionali şi în special învăţământul contribuie direct la amplificarea nivelului de cultură şi schimbarea mentalităţii membrilor societăţii.aceasta avînd o oportunitate de promovare mai activă în perioada sărbatorilor.3. descoperă noi consumatori.compania Orange promovează activ acțiuni de caritate. În legătură cu partea socială a mediului .a. creează noi moduri de satisfacere a nevoilor consumatorilor. atrăgând o atenţie sporită nu doar laturii economice. care se reflectă în relaţiile întreprinderii cu piaţa. Compania tinde să asigure o dezvoltare stabilă a afacerii sale.deoarece concurenţa în afaceri este în interesul 19 . Protecţia concurenţei a devenit o necesitate. identifică noi nevoi . Factorul respectiv are un aport pozitiv asupra companiei Orange . plata impozitelor.sărbătorile de paști . schimbă modelele cererii.căutarea și oferirea unor servicii din ce în ce mai importante(de exemplu :trecerea de la 3G LA 4G.Compania ”Orange” se evidențiază evident în perioada sărbătorilor de iarnă.astfel nu numai ajutînd copiii sau oamenii cu dereglări ș. condiţiile pieţii. social şi educaţional este constituit din totalitatea factorilor.venind permanent cu idei ingenioase pentru clienții săi.). etc. tradiţii. obiceiuri.4. Faptul că majoritatea populației deține religie ortodoxă nu influențează asupra întreprinderii.descoperiri tehnico-ştiinţifice modifică capacitatea şi structura serviciilor.5 Mediul institutional-legislativ Sistemul instituţional-legislativ stabileşte cadrul în care întreprinderea îţi poate desfăşura activitatea asigurând utilizarea resurselor. etc.3.zilei de 8 martie. vor asigura o stabilitate în societate între producător şi consumator. cum sunt: crearea noilor locuri de muncă. protejarea intereselor economiei naţionale. Mediul socio-cultural Mediul cultural. credinţe şi normele care modelează societatea şi reglementează comportamentul indivizilor şi a grupurilor în general prin ambianţa de muncă şi viaţă. condiţiilor. dar asigurîndu-și și o faimă bună în populație. dar şi prevenirea orientării în direcţii nefavorabile.astfel obiectivele esenţiale ale legislaţiei care supraveghează afacerea. Obiceiurile şi tradiţiile au o influenţă pozitivă asupra Companiei Orange. 2. impunând o diversificare a politicii de piaţă. relaţiilor şi instituţiilor care vizează sistemul de valori.oferirea serviciilor de tv online pe telefon. 2. supraviețuirea profitabilă pe piaţă.donațiile de calculatoare etc. Orange Moldova urmează permanent principiile de responsabilitate socială.În plan educațional fundația Companiei Orange este bine cunoscută prin programul de burse pe care îl oferă. ci şi a celei sociale. realizarea de programe sociale pentru personal.

este un factor destul de important al macromediului ”Orange Moldova”.consumatorului.întrucît este un mediu încurajator pentru orice inițiativă ulterioară a acesteia.63% din toate orașele țării.A..care în condiţiile actuale obligă întreprinderea să folosească numai tehnologii nepoluante şi să-şi organizeze astfel întreaga activitate încât să protejeze mediul ambiant. este mediul natural. respectînd legislația și aflînduse într-o stare de concurență loială cu ”dușmanii” săi principali: Moldcell și Unité. Lucrul în cadrul companiei Orange reprezintă o oportunitate extraordinară de a începe sau de a continua cariera într-un mediu stimulativ. La fel și protecţia consumatorului constituie o preocupare majoră .3. tehnologiile folosite de compania Orange sunt de o înaltă calitate şi nu afectează mediul natural. întrucât aceasta încearcă prin nenumărate mijloace să profite de pe urma consumatorilor. gama largă de produse și servicii adresate clienților cu diferite categorii de venituri. beneficiind de experiența vastă acumulată de Grupul 20 . 2. Rezultatele excelente pe care le deține sunt determinate de personalul bine instruit in domeniul managementului cît și specializarea în: vînzări și relații cu clienții.Totuși faptul că în R.1 milioane.Moldova se menține o situație politică instabilă . astfel atingînd la sfîrșitul anului 2012 cifra de afaceri record si un numar mare de clienti – 2.3. dar să şi combată degradarea lui. 2. În prezent compania a reușit cu succes să-și promoveze și să distribuie produsele și serviciile sale. Pentru a-și menține o poziție cît mai favorabilă pe piață compania Orange își desfășoară activitatea. CAPITOLUL III CONCLUZII ȘI PROPUNERI Orange este cunoscut pe piața moldovenească ca fiind singurul operator de telefonie mobilă care acoperă 99% din populație și 97.6 Mediul politic Stabilitatea politico-legală și susținerea din partea statului prin premii. încurajând producătorii să-şi concentreze atenţia pe satisfacerea nevoilor consumatorilor.garantează într-un anumit fel și instabilitatea numărului de clienți actuali și potențiali.7 Mediul natural Un al factor al mediului extern „Orange Moldova” S. Aşadar.

orange. 5. Lefter. 3. 6. un grup cu renume mondial.Marketing Philip Kotler – Managementul marketingului Philip Kotler – Principiile marketingului C. Bibliografie: 1. 7.France Telecom.prețuri mai mici decît cele din prezent pentru comunicarea în rețea și în afara rețelei Orange.Marketing www. 2. C. Principalele mele propuneri pentru îmbunătățirea serviciilor companiei ar fi oferirea unui internet ”portabil” mai rapid decît în prezent.wikipedia. 8.org Documente oferite de Compania Orange 21 . www.md L. ASE Bucuresti Virgil Balaure .fără abateri bruști de la viteza medie acceptabilă pentru a naviga pe internet. Bratucu . Anghel – Marketing. 4. ed.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful