nastere

evenimentul expulzarii unui produs de conceptie dupa o perioada a sarcinii mai mare de 28 sapt. Numarul nasterilor nu coincide in mod necesar cu nr nascutilor vii, deoarece exist ape de-o parte posibilitatea unei nasteri multiple si pe de alta parte riscul aparitiei nascutilor morti.

nascut viu
produsul de conceptie expulzat sau extras complet din corpul mamei, indifferent de durata sarcinii din care aceasta provine si care prezinta un semn de viata: respiratie, activitate cardiaca, pulsatii ale cordonului ombilical fost sectionat sau nu. Varsta sarcinii, greutatea fatului sau oricare alt criteriu de viabilitate sunt ignorate in mod deliberat de definitie in scopul evitarii unor variatii interpretative .

nascut mort
produsul de conceptie care provine dintr-o sarcina de peste 28sapt si care dupa separarea completa de corpul mamei nu manifesta nici un semn de viata. Determinarea duratei sarcinii este adesea dificila. Se prefera drept criteriu o informatie indirecta, cum este greutatea fatului de peste 1000g si o lungime>35cm .

avorton produsul de conceptie care provine dintr-o sarcina cu o durata mai mica de 28sapt si care
dupa extragerea completa din corpul matern nu manifesta nici un semn de viata. Din acelasi motiv ca mai sus, se poate utiliza drept criteriu o greutate mai mica de 1000g si o lungime<35cm. planificare familiala- determinarea constienta de catre familie a numarului de copii si esalonarea în timp a nasterilor. deces- evenimentul disparitiei definitive a oricarui semn de viata in orice moment dupa inregistrarea starii de nascut viu.

deces neonatal
evenimentul disparitiei definitive a oricarui semn de viata înregistrat în prima luna de viata(0-27zile).

deces neonatal precoce decesul înregistrat în prima saptamâna de viata(0-6zile) deces postneonatal decesul înregistrat la vârste cuprinse în intervalul 1 luna – 12 luni de la
nastere(28zile-364zile)

deces juvenil decesul înregistrat la vârste cuprinse între 1 ani si 4 ani. deces matern decesul determinat de o complicatie a sarcinii, nasterii si lehuziei. deces prematur deces înregistrat la o vârsta mai mica decât cea care reprezinta speranta de
viata la nastere (durata medie a vietii).

speranta de viata la nastere(durata medie a vietii) reprezinta un indicator al
mortalitatii si in acelasi timp al starii de sanatate. Este numarul mediu de ani pe care o persoana spera sa-l traiasca in conditiile caracteristicilor modelului de mortalitate pe grupe de varsta a populatiei din care provine persoana, pentru un anumit an.

speranta de viata la varsta de “x” ani numarul mediu de ani pe care o persoana spera
sa-l traiasca de la varsta x in conditiile caracteristicilor modelului de mortalitate pe grupe de varsta a populatiei din care provine persoana, pentru un anumit an.

cazul nou de boala cazul prima data diagnosticat si raportat concediu medical initialse intelege orice certificat de concediu medical care nu prelungeste
un concediu medical anterior sau orice certificat de concediu medical care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru afectiuni diferite.

epidemie aparitia unei boli sau a unei grupe de boli cu caracteristici similare intr-o colectivitate
umana cu o frecventa net in exces fata de frecventa normal asteptata

endemie prezenta intr-o comunitate a unei boli infectioase sau de nutritie sub forma de cazuri
sporadice care izbucnesc periodic in aceleasi regiuni

pandemie infectie cauzata de un agent patogen prezent simultan in tari diferite si a carei rata de
mortalitate este ridicata, proportional cu rata numarului de infectii in randul populatiei. in mai 2009, oms a modificat definitia: pandemia este explicata acum printr-o infectie, prezenta simultan in mai multe tari, datorita unui agent patogen care are caracteristici noi

factor de risc orice conditie care poate fi descrisa si dovedita ca se asociaza aparitiei unei
anumite stari morbide cu o frecventa superioara celei asteptate

riscnotiune de probabilitate. exprimarea in cifre. probabilitatea aparitiei bolilor sau decesului in
prezenta sau absenta factorilor de risc

asociatie epidemiologica relatia ce se poate dovedi ca exista intre 2 categorii distincte de
factori de risc sau factori de protectie pe de o parte si boala si urmarile bolii (incapacitate, invaliditate, infirmitate, handicap,deces) pe de alta parte .in studiile populationale umane se emit ipoteze si se specifica existenta unei asociatii care va fi baza de pornire pentru actiunile sau pentru programele de sanatate . Asociatia epidemiologica poate fi: -directa:atunci cand factorul determinant produce aparitia efectului -falsa: atunci cand se emite o ipoteza de existenta a unei asociatii epidemiologice care ulterior se dovedeste a fi incorecta -indirecta: atunci cand asociatia epidemiologica pare a fi directa, dar este de fapt determinata de alti factori, numiti factori de confuzie.

profilaxia ansablul masurilor luate de individ, familie, societate si stat(ca puetere) cu urmatoarele
scopuri: sa promoveze sanatatea, sa ocroteasca sanatatea, sa previna bolile, sa reduca consecintele acestora(incapacitatea, invaliditatea), sa evite decesele premature.

indice indicator statistic complex, care reflecta evolutia cumulata a mai multor date(numere care
insumeaza concepte multiple). Uzual, se ia un reper care se asimileaza cu valoarea 100 si toate datele ulterioare se refera la variatia procentuala fata de baza. Ex: indicele dezvoltarii umane cuprinde SV, gradul de scolarizare, PIB/loc (human development index)

indicator unitate standardizata de structurare a informatiei care faciliteaza monitorizarea si
evaluarea starii de sanatate.

rata indicator statistic care masoara frecventa unui eveniment în raport cu o populatie sau
subpopulatie statistica din care provine evenimentul respectiv. -în sens strict, reprezinta raportul care are drept caracteristici principale faptul ca timpul este un element al numitorului (pe minut, pe ora) si ca exista o relatie distincta între numitor si numarator. Numaratorul poate fi o cantitate masurabila (litri

pe zi, centimetri pe an) sau o valoare numarabila (internarile dintr-un an). În cadrul numaratorului si în special al numitorului pot fi introdusi termeni suplimentari (ex. calorii/kg/zi; evenimente/1000locuitori/an). Numaratorul este inclus în numitor.

raport valoarea obtinuta prin împartirea unei cantitati masurabile sau valori masurabile la alta
cantitate. Este un termen general care include : rata, proportia, ponderea, prevalenta etc. (Diferenta dintre o proportie si un raport este ca în numaratorul acesteia este inclusa si populatia definita la numitor, în timp ce acest lucru nu este obligatoriu pentru termenul de raport, utilizat în sensul general) Elementele de la numarator si numitor sunt independente.

eficientadef1-obtinerea celui mai mare beneficiu cu cel mai mic cost.def 2-obtinerea unor efecte
sau unor rezultate finale direct proportionale cu eforturile depuse, evaluate în bani, resurse si timp.

acceptabilitate gradul de acceptare a procedurilor medicale (acordul pt acestea) adresabilitate gradul de solicitare a serviciilor medicale de catre populatie. E influentata de
factori geografici, educationali, culturali si de nivelul de acoperire cu unitati medicale/ personal medical.

act normativ izvor de drept. creat de organe cu competente de reglementare, cu aplicabilitate
generala si pt respectarea caruia se pot utiliza si fortele coercitive ale statului.

cost o masura a pierderii monetare in momentul consumarii unei resurse (pt a produce un bun).
pretul> costul pt a fi rentabil ;)

DEMOGRAFIA – DEFINITIE, COMPONENTE, CONCEPTE FUNDAMENTALE
Demografia este ştiinţa care are ca obiect de studiu populaţiile umane sub aspectul numărului, repartiţiei geografice şi structurii după diferite caracteristici demografice şi socio-economice, analiza evoluţiei lor şi evidenţierea legilor de dezvoltare a populaţiei.Opereaza cu 2 notiuni fundamentale: Evenimentul demografic este unitatea statistică de observare în demografie şi se referă la cazul individual statistic (ex.: naştere, deces, căsătorie, divorţ, etc.). Fenomenul demografic reprezintă intensitatea apariţiei evenimentelor demografice într-o populaţie şi întro perioadă de timp şi se măsoară cu ajutorul ratelor (ex.: natalitate, mortalitate, nupţialitate, divorţialitate, etc.). Importanta pentru medic: indicatorii demografici sunt utilizati in evaluarea activitatii medicale, medicului nu-i sunt indiferente caracteristicile populatiei pe care o trateaza.

STATICA POPULATIEI – DEFINITE, COMPONENTE, SURESE DE INFORMATIE
Statica populatiei se refera la nr, structura (pe grupe de vrst, sex, religie, ocupati), distributia geografica a populatieie (pe mediu sau profil teritorial), densitatea si dispersia populatiei. 1) nr populatiei poate fi cunoscut prin: - recensamant: inregistrarea globala transversala a intregii populatii la un moment dat ( se ia drept valoare populatia de la mijlocul anului: 1 iulie) - actualizarea

recensamantului prin date inregistrate la oficiile de stare civila ( intrari naturale (nascutii vii) si mecanice (imigranti), iesiri: decese, emigranti) - anchete demografice Populatia Romaniei este in scadere datorita scaderii sporului natural si datorita emigratiei. 2) distributia geografica - pe medii de rezidenta urban/rural => modele diferite de morbiditate/mortalitate, modele de reproducere, difera organizarea seerviciilor sanitare. - dispersia popultiei consta in descrierea distributiei locuitorilor in functie de tipul si marimea localitatii - densitatea populatiei repsrezinta nr locuitori/km2 (depinde de relief si gradul de dezvoltare socio-economic) -> important pt organizarea serviciilor sanitare 3) structura - pe sexe (riscul de boala este diferit intre sexe). In primul an de nastere avem supramortalitate masculina, apoi in jurul vrst de 40 ani se ajunge la un echilibru cu egalizarea proportiilor intre sexe. - pe grupe de varsta:utila pentru a descrie nivelul de morbiditatesi mortalitate specifice fiecarei grupe de varsta - in functie de starea civila, religie, paritcipare la viata economica: populatie activa: populatia care isi exercita profesia + someri; populatie ocupata: populatia activa – someri. Implicatiile staticii populatiei asupra starii de sanatate si serviciilor medicale sunt: directe (vizibile imediat) si indirecte (mai greu de sesizat). Numarul populatie reflecta indirect starea de sanatate a populatiei. Densitatea populatiei influenteaza accesibilitatea la serviciile sanitare, dar favorizeaza extinderea epidemiilor si cresterea poluarii.

3. TIPURI DE PIRMAIDA A VARSTELOR, IMPORTANTA PENTRU SP
1) triunghi: baza mare => natalitate mare, vrf ascutit => mortalitate mare, speranta la viata este mica, longevivitate mica, este caracteristica tarilor subdezvoltate 2) clopot (stog): baza relativ larga => natalitate crescuta, ca urmare a imbunatatirii nivelului de trai creste si durata medie de viata ducand la cresterea ponderii verstnicilor in populatie, este un model de „tranzitie”, caracteristica tarilor rapid industrializate. 3) urna: natalitate ↓ si longevivitate ↑, cu proportie mare a varstnicilor in randul populatiei, caracteristica t. Dezvoltate 4) trefla: in unele tari dezvoltate, care in urma aplicarii intense a politicilor pronataliste inregistreaza indicatori mai ↑ ai natalitatii.

4. DINAMICA POPULATIEI – DOMENIU, COMPONENTE, DEFINITIE, IMPORTANTA
Dinamica populatiei descrie miscarea populatiei si are doua componente: 1. miscarea mecanica determinata de factori economici, sociali si politici, poate fi de tip intern (migratia interna) si de tip extern (imigrarile, emigrarile) 2. miscarea naturala (reproducerea populatiei: modificarea efectivului unei populatii ca urmare a intrarii unei generatii de nascuti vii si a iesirii in medie a unei generatii prin deces intr-un an

6. RFG 3.calendarsitic). contractii voluntare (?).FERTILITATE – DEFINITIE. indifferent de varsta sarcinii. calendarul fertilitatii= distributia ratelor de fertilitate pe grupe de varsta. RTF= reprezinta numarul mediu de copii pe care l-ar naste o femeie (o generatie de femei) in conditiile unui model de fertilitate specificape vrst si in abesnta mortalitatii.reproducere ingusta (IBR subunitar) . COMPONENTE. dezavantaje: depinde de structura populatiei ( se corecteaza prin indicatori mai elaborati sau prin metoda de standardizare) 7.45-49. Indicatori: 1. RBN (stiti voi formulele) 2. In analiza fetilitatii exista doua posibilitati de abordare: transversala (analiza fertilitatii intr-un an calendaristic) si longitudinala prospectiv/retrospectiv. pulsatii ale cordonului ombilical. aceasta reprezinta raportul intre numarul de nascuti vii si numarul mediu de locuitori ai perioadei considerate.. 5. REPRODUCEREA POPULATIEI – DEFINITIE. MASURARE Definitiile evenimentelor demografice Nascutul viu – produsul de conceptie. batai cardiace. EVOLUTIE SI FACTORI DE INFLUENTA Fertilitatea reprezinta totalitatea nascutilor vii ce revin la 1000 de femei de vrst fertila (15-49). Avantaje: simplitatea calculului si disponibilitatea datelor. Se masoara cu rata bruta de natalitate. MASURARE. Are doua componente: una negativa – mortalitatea si una pozitiva fertilitatea si natalitatea. NATALITATEA – DEFINITIE. Perioada este impartita in 7 grupe cincinale: 15-19. IBR=numarul mediu de fetite pe care le-ar naste o femeie in conditiile unui model de fertilitate specifica pe varste in absenta mortalitatii. Caracteristicile modelului de fertilitate in Romania: . Masurare Natalitatea cu indecele brut de natalitate Fertilitatea (vedeti subiectul 7) Mortalitatea cu indecele brut de mortalitate 6. MASURARE Reproducerea populatiei: modificarea efectivului unei populatii ca urmare a intrarii unei generatii de nascuti vii si a iesirii in medie a unei generatii prin deces intr-un an calendarsitic). RSF 4. in momentul separarii de corpul matern (expulzie/extractie) prezinta cel putin unul din semnele de viata: miscari respiratorii. 20-24. Are doua componente: una negativa – mortalitatea si una pozitiva fertilitatea si natalitatea.fertilitatea precoce cu tendinta de apropiere de modelul de fertilitate intermediara . CONCEPTE. . care.. Nascutul mort – produsul de conceptie care provine dintr-o sarcina mai mare de 28 S si care in momentul separarii de corpul matern nu prezinta nici-un semn de viata (avorton < 28 S) Natalitatea – reprezinta fenomenul demografic al frecventei nascutilor vii intr-o populatie.modelul de fertilitate este concentrat pe rangul 1 si 2 al nascutilor vii. 5.

fiind fenomenul demografic al deceselor intr-o pop data si intr-o perioada data de timp. obiceiuri locale. Abordarea fenomenului poate fi transversala. datorita procesului de urbanizare care a indus cresterea nivelului socio-economic cu antreanarea femeii in viata economica si sociala. de moment si longitudinala. ↑ natalitatea (fenomen de recuperare).. patologia genitala. 10/1000. Evenimentul demografic este decesul. dupa 1976 se inverseaza. vrs.. scaderea mortalitatii infantile. sistemul de alocatii pt copii. natalitatea si mortalitatea se stabilizeaza. sterilitatea masculina. culturali 5) factori legislativi: prevederile codului muuncii si codului familial. nuptialitatea si divortialitatea. recensamant. 2) factori medico-biologici: sterilitatea primara si secundara. metode si mijloace contraceptive 7) factori locali-traditionali: nivelul cultural. in 1983 se ajunge la acelasi nivel cu cel din 1955. igiena sexuala 3) factori sociali: prelungirea scolarizarii. nr de copii doriti. Evolutia natalitatii: din a doua jumatate a sec 19. programe de protectie materno-fetale 6)factori subiectivi: atitudinea fata de copii. brusca a natalitatii ca urmare a decretului care legaliza practicarea libera a avortului ( 14/1000). in tarile care se dezvoltau economic. CONCEPTE. pana in 1976 natalitate mai mare in mediul rural.. politici.Fanctori care influenteaza fertilitatea: 1) factori demografici: distributia pe sexe. IMPORTANTA PT SP Mortalitatea reprezinta componenta negativa a miscarii naturale. schimbarea comportamentului reproductiv al pop. Din 1955-65 o ↓ marcata. are loc o tendinta continua de scadere a natalitatii. In 1965. econom.MORTALITATEA – DEFINITIE. In anii din jurul celui de al doilea razboi mondial nu se cunosc valori exacte. In 1930-35 natalitatea despasea 30/1000. Dupa terminarea razboiului. pe baza certificatului medical constatator al decesului. SURSE DE INFORMATII SI EVOLUTIA NATALITATII IN ROMANIA Surse de informatii: certificate constatator al nasterii. iar dupa al doilea razboi mondial pana in prezent. natalitatea ↓ la 13/1000 cu o ↓ continua pana in 2000 . apoi. reactualizarea recensamantului. Intre cele doua razboaie mondiale. Pe medii. prin decretul 770 se interzice avortul chirurgical => in 1967 ↑ brusca 27/1000. religie 8. natalitate mai ↓ in judetele din vestul tarii. 9. nr de copii realizati. pe o generatie ( sta la baza construirii tabelului de mortalitate) Surse de informatie: inregistrarile totale si continui ale deceselor la serviciul de stare civila. . Teritorial. informatii privind nr pop si tructura pop pe sex. SURSE DE INFORMATIE. In Rom. evolutia natalitatii a urmat aceeasi tendintaca in tarile europene dar cu intarziere datorita dezvoltarii sale tardive. aparitia atitudinii constiente fata de reproducere su dus la scaderea natalitatii si prin urmare la un moment dat mortalitatea a inregistrat o tendinta mult mai puternica decat a natalitatii. in speciala populatiei feminine pe grupe de vrst. structura populatiei. Decesul este evenimentul disparitiei definitiva a oricarui semn de viata in orice moment dupa inregistrarea starii de nascut viu. anchete demografice. dupa 1990 ca urmare a liberalizarii avortului. gradul de angajare a femeilor in activ socio-ec 4) migratia populatiei: ca fenomen de masa determ de factori sociali. pana in 1990 se mentine o valoare constanta.

permitand astfel identificarea pop in care mortalitatea reprezinta in mod real o problema de sanatate publica. vrst. Se mai calculeaza si anii potentiali de viata perduti ca urmare a deceselor premature (APVP). Nu coincide cu modelul pe cauze medicale. in aceste tari dupa ce .masurarea intensitatii si structurii fenomenului cu rate si indicatori de structura (acestia au un nume special: letalitati/mortalitati proportionale) Ratele de mortalitate la randul lor pot fi grupte in rate brute de mortalitate si rate specifice.) Indicatorii de structura reprezinta proportii ale deceselor de un anumit tip din totalul deceselor. dar poate fi apliacata pentru orice alt eveniment. La inceput declinul s-a manifestat in tarile in curs de dezvoltare. 10. sunt utilizate pt identificarea problemelor de sanatate. nr de supravietuitori. Utilitate: metoda de analiza a modelului de mortalitate.tabelele de mortalitate Principiul metodei: unei generatii ficative se aplica un model real de mortalitate specifica pe varste sau pe grupe de varste si se calculeaza indicatori de masurare a mortalitatii numiti functii biometrice a tabelului. Ratele specifice de mortalitate masoara frecventa deceselor in subpopulatii definite in functie de un criteriu (sex. CARACTERISTICI GENERALE ALE MORTALITATII GENERALE PE PLAN MONDIAL Mortalitatea este un fenomen puternic dependent de dezvoltarea economico-sociala. Ratele brute masoara intensitatea fenomenului in populatie.metoda standardizarii sau a mortalitatii corectate/ajustate Este conceputa pentru mortalitate. 11. descrierea si analiza mortalita. . nr de decese inregistrate intre x la x+1 ani. Exista doua variante a standardizarii: directa( pop tip/standard) si indirecta( metoda mortalitatii tip/standard) In analiza longitudinala se foloseste: . Se poate calcula letalitatea pentru anumite subpopulatii definite dupa oricare criteriu.Importanta: mortalitatea reprezinta un fenomen demografic cu implicatii in ↑ numericaa pop si in structura pe grupe de vrst a pop. In ultimul timp sau inregistrat efecte paradoxale ale dezvoltarii socio-economice asupra sanatatii. ierarhizarea acestora si stabilirea prioritatilor in optiunile de sanatate. DESCRIERE SI ANALIZA A MORTALITATII GENERALE. Principalele functii: probabilitatea de deces (functia biometrica cheie). In general. Avantajele constau in simplitatea si mare lor putere se sinteza. masoara impactul unor cauze de deces care afecteaza populatia. in lume s-a inregistrat un declin al mortalitatii ca urmare a actiunilor complexe vizind sanatatea si dezvoltarea economica. Scopul metodei este eliminarea influentelor date de structura difeita a populatiei pe grupe de vrst asupra mortalitatii.. speranta de viata la vrst de x ani. reducand la un singur numar toate informatiile privitoare la mortalitate. probabilitatea de a trai la vrst de x+1 ani.. AVANTAJE SI LIMITE In analiza transversala se folosesc: . identifica si ierarhizeaza problemele de sanatate. METODE DE MASURARE. este un indicator demografic utilizat in masurarea. mediu.

intre mortalitatea generala exprimata prin durata medie a vietii si dezvoltarea economico-sociala exista o relatie. ci scaderea invaliditatii. Aceasta situatie explica de ce programele de sanatate din aceste tari vizeaza. in timp ce in tarile Orientului Apropiat. Shri-Lanka. 17. stresul. speranta de viata la nastere e mica. presiunea morala si insatisfactiile personale. riscuri 15. Aceasta corelatie este de tip direct: cresterea venitului national brut pe cap de locuitor este insotita de o crestere a duratei medii a vietii. Cuba.initial mortalitatea generala a scazut. cu venit national brut pe cap de locuitor scazut. INDICATORI DEMOGRAFICI . pentru virstnici.Demografici (viata/nonviata): mortalitate. una din cele mai scazute valori din Europa: 69. fenomen imputat imbatrinirii populatiei. 19. ca efect al acumularii unui complex de factori negativi (subdezvoltarea economica. Aceeasi situatie s-a inregistrat si in Romania. Deci. un stil de viata defavorabil sanatatii). Durata medie a vietii la populatia feminina a fost cu 6 ani mai mare decat cea a populatiei masculine. dar si procentul alocat pentru sanatate din venitul national brut prezinta importanta. In tarile dezvoltate s-a consemnat o deteriorare a cistigului in ani potentiali de viata. EVOLUTIE MORTALITATE INFANTILA IN ROMANIA Speranta de viata la nastere (durata medie a vietii ) inregistreaza in Romania. reflectand astfel ca si in Rmania exista inechitatea populatiei in raport cu sanatatea si serviciile de sanatate.56 ani ( penultimul loc). natalitate. s-a inregistrat o stagnare in evolutia fenomenului insotita chiar si de o scadere a duratei medii a vietii. nu scaderea mortalitatii. O corelatie de tip direct exista si intre procentul alocat pentru sanatate din venitul national si speranta de viata la nastere. Ca indicator sintetic al starii de sanatate speranta de viata la nastere prezinta valori diferite de la un judet la altul (variatii intre 67-71 ani). mai ales cele producatoare de petrol. in 1988-1990. Exista si exceptii in care evolutiile celor doi indicatori sunt discordante: de exemplu in China. fertilitate: -de frecventa -de probabilitati. desi venitul national brut pe locuitor este unul din cele mai mari. adica ameliorarea calitatii anilor de viata. Aceasta situatie se datoreste mortalitatii infantile ridicate si unei mortalitati mari la adultii de pana la 65 de ani. MORTALITATE INFANTILA SI FACTORI DE RISC (SIST MAMA-COPIL) . Relatia dintre dezvoltarea economico-sociala si starea de sanatate poate fi sintetizata prin corelatia care exista intre venitul national brut pe cap de locuitor si durata medie a viatii ca indicator sintetic al mortalitatii si al starii de sanatate. in sensul ca prin cresterea venitului national brut se inregistreaza o crestere a sperantei de viata la nastere. au o durata medie a vietii mare pentru venitul pe care-l au. 14.

identificarea teritoriilor in care fenomenul inregistreaza o evolutie deosebita. Ele raspund. deoarece atit in abordarea prospectiva cit si in cea retrospectiva. cit si a celor care tin de sistemul de servicii de sanatate. de timp si de loc. -datele de statistica sanitara curenta (prelucrarea informatiilor din fisele deceselor 0-1 an).riscul de deces infantil la copiii expusi actiunii unui factor de risc. se poate realiza intro maniera transversala. Reprezinta un indicator specific de masurare si descriere a starii de sanatate a copiilor si in acelasi timp este considerata ca un indice sintetic al starii de sanatate al unei populatii. Studiul mortalitatii infantile. de mediu de rezistenta. 2. Metodele utilizate in masurarea mortalitatii infantile au drept scop: -masurarea dimensiunii fenomenului. In cazul mortalitatii infantile. “de ce” s-au produs decesele 0. intr-o perioada data de timp si intr-un teritoriu.Mortalitatea infantila Este definita ca fenomenul demografic al deceselor 0-1 an inregistrate in populatia de nascuti vii. Sursa datelor necesare masurarii. Scopul general al acestor metode: elaborarea unor masuri (strategii) de interventie in vederea ameliorarii si controlului mortalitatii infantile. deci. evaluarea tendintei. de interventie. -“cind” apar decesele 0-1 an (descrierea fenomenului in timp).cu cit este mai mare riscul de deces infantil la copiii expusi actiunii factorului de risc fata de cei neexpusi (riscul atribuibil). . descrierii si analizei mortalitatii infantile poate fi reprezentata de: -datele de statistica demografica curenta (prelucrarea informatiilor din certificatele medicale constatatoare ale mortii si certificate medicale constatatoare ale nasterii). de cauza medicala a decesului. Metodele utilizate sunt de esenta epidemiologica si pot fi anchetele descriptive.impactul actiunii unui factor de risc in populatie prin calcularea fractiunii atribuibile.). la intrebarile: -“la cine” apar decesele 0-1 an (descrierea fenomenului in functie de virsta la deces a copilului. 47 -anchetele medico-sociale special elaborate. atit a factorilor economico-sociali si de mediu. teritoriale a fenomenului). Pe baza datelor obtinute din anchetele epidemiologice analitice se poate masura: 1. de moment (un an calendaristic) sau intr-o maniera longitudinala (studiu pe o generatie). elaborarea unor ipoteze epidemiologice. reflectind astfel actiunea concomitenta asupra sanatatii copilului 0-1 an. ele raspunzind la intrebarile “cum”. pentru ca in determinarea nivelului fenomenului sunt implicati o multitudine de factori. etc. 4. 3. Anchetele epidemiologice descriptive permit evidentierea unor diferentieri ale mortalitatii infantile in functie de o serie de caracteristici personale. cu alte cuvinte cit i se poate atribui unui factor de risc in nivelul mortalitatii infantile la generatia de nascuti vii studiata. analitice si operationale.1 an. determinarea frecventei factorilor cunoscuti ca fiind asociati unui risc crescut de deces 0-1 an. de greutate la nastere. Aceste anchete pot fi anchete de tip prospectiv (pe cohorta) sau anchete de tip retrospectiv (cazcontrol). -descrierea caracteristicilor mortalitatii infantile. Deci anchetele epidemiologice descriptive permit masurarea nivelului fenomenului. de sex. Anchetele epidemiologice analitice permit verificarea asociatiilor epidemiologice intre factorii considerati (de risc) si decesul sub 1 an. -identificarea factorilor de risc si cauzali care se asociaza si explica mortalitatea infantila. de rang. la fel ca si in cazul celorlalte fenomene demografice.riscul de deces infantil la copiii expusi unui factor de risc fata de cei ce nu sunt expusi (riscul relativ). ancheta analitica este de fapt o ancheta pe o generatie. -“unde” apar decesele 0-1 an (descrierea distributiei geografice. populatia luata in studiu este reprezentata de nascutii vii ai unui an calendaristic.

Ratele de mortalitate infantila in functie de virsta la deces: 49 5. peste 35 ani). Dupa 1996-2000 mortalitatea a juns la valoarea de 11/1000. Caracteristici personale 1)pe grupe de varsta: mortalitatea infantila si juvenila creste desi intensittea celor doua este in ↓ continua 2) pe sexe: supramortalitate masculina 3) in functie de caracteristicele spatiale: rural>urban si creste decalajul dintre cele doua componente. tumroi. Factori economico-sociali si de mediu. -nivelul scazut de instructie. -interventii obstetricale. -patologie generala si obstetricala.Rata de mortalitate infantila pe cauze: Factorii de risc ai mortalitatii infantile Conditionarea multifactoriala a mortalitatii infantile a impus clasificarea factorilor de risc. -familii cu domiciliul nestabil. -planificarea familiala. -paritate. accidente.Rata de mortalitate infantila: unde: D0-1-decedatii 0-1 an dintr-un an calendaristic si un teritoriu dat N-nascutii vii din acelasi teritoriu si an calendaristic 2. -vagabondajul. 3. -conditii de locuit nesatisfacatoare. 12. 21. -handicapuri biologice (malnutritie. -familie dezorganizata. Biosistemul mama-copil: Factori endogeni: -care tin de mama: -virsta (sub 19 ani. Factori exogeni: 50 -intoxicatii. clasificare convenabila atit pentru practica curenta cit si pentru cercetare. coeficientul de corelatie a rangurilor intre mortalitatea infantila si rata bruta de natalitate a aratat o corelare destul de strinsa (r=0. digestiv. Morbiditatea – definiţie. -rangul nou-nascutului. -accidente in timpul nasterii. anemie. -accidente. Respiratorii. -avorturi in antecedente. rahitism. 2. cauza: conditiile socio-economice si sanitare nefavorabile. de interventie permit evaluarea eficacitatii unor strategii (programe) de interventie care au drept scop reducerea mortalitatii infantile. 48 Principalii indicatori de masurare a mortalitatii infantile 1. malformatii. Dintre clasificarile intilnite in literatura de specialitate retinem clasificarea intr-o viziune sistemica. incepand cu anul 1975 s-a inregistrat o tendinta de crestere usoara caurmare a fenomenului de imbatranire a pop. fiecare nivel de integrare necesitind interventia unui sector social. eveniment consemnat. mediul (fizic si social). infectii in interferenta cu factori exogeni). cea mai redusaintensitate a mortalitatii s-a inregistrat in 1964 8/1000. Aceasta clasificare tine seama de integrarea biosistemului mama-copil in alte biosisteme: familia. 1. -virsta (primul trimestru). maxim in 1947 22/1000). -care tin de copil: -greutate mica la nastere. In 1955 ca urmare a aplicarii unor masuri cu caracter sanitar.Rata de mortalitate infantila pe medii: 3. -venitul familiei. Pentru Romania. pentru o perioada de 55 ani.Rata de mortalitate infantila pe sexe: 4. -tinerele familii in primul an de la constituirea lor. mortalitatea scade marcat: 10/1000. 4)pe cauze medicale de deces (diferit de modelul european): BCV.Anchetele operationale. 4.54). -sexul masculin. Factori demografici: -variatii in evolutia natalitatii si a fecunditatii. -factori de mediu (inclusiv asistenta medicala). populatia. b. a secetei si epidemiilor. tipuri de morbiditate utilizate . -alcoolismul. CARACTERISTICI GENERALE ALE MORTALITATII IN ROMANIA In perioada imediat postbelica mortalitatea generala a inregistrat cele mai inalte niveluri (20/1000. Factorii care tin de familie: -starea civila a mamei (mama celibatara).

Morbiditatea .tipuri.Morbiditate reală (repezintă totalitatea cazurilor de boală existente la nivelul unei comunităţi) . În cazul bolilor ce pot fi asimptomatice se poate ca cele trei tipuri de observare a morbidităţii să furnizeze rezultate diferite.Definitie: fenomen de masă al îmbolnăvirilor apărute într-o populaţie definită într-o anumită perioadă de timp (în general este vorba de un an calendaristic. adică a stării de bine fizic. definită ca absenţa sănătăţii. În funcţie de observaţie şi observator se pot descrie următoarele tipuri de morbiditate: .Morbiditatea diagnosticabilă (cazurile diagnosticabile cu probele care există în prezent) . cea percepută de individ independent de orice referinţă de utilizare a ei în sistemele de îngrijire) . măsurarea morbidităţii observate În funcţie de observaţie şi observator se pot descrie următoarele tipuri de morbiditate: . înregistrarea morbidităţii .Morbiditatea resimţită (boala aşa cum este percepută de populaţia laică.Morbiditate reală (repezintă totalitatea cazurilor de boală existente la nivelul unei comunităţi) .Morbiditatea obiectivă este cea măsurată prin anchete epidemiologice sistematice utilizând instrumente de măsurare standardizate.în funcţie de gravitate: Mb cu ITM. cea percepută de individ independent de orice referinţă de utilizare a ei în sistemele de îngrijire) . Măsurarea morbidităţii observate .în funcţie de debut : cazuri noi (incidenţa) şi cazuri noi şi vechi(prevalenţa) . psihic şi social pe care aceasta o presupune.Morbiditatea diagnosticabilă (cazurile diagnosticabile cu probele care există în prezent) . Măsurarea morbidităţii – criterii de definire a bolii.Morbiditatea resimţită (boala aşa cum este percepută de populaţia laică. 23.Morbiditatea obiectivă este cea măsurată prin anchete epidemiologice sistematice utilizând instrumente de măsurare standardizate.Abordare transversală (pe perioada unui an calendaristic) .Abordare longitudinală (o cohortă/o generaţie) Studiul morbidităţii observate Unitatea observată Evenimentul observat Fenomen/Indicator statistic Îmbolnăvire Caz nou Incidenţă Caz nou şi vechi Prevalenţă Caz ce întrerupe temporar capacitatea de muncă Morbiditate cu ITM Caz ce întrerupe definitiv capacitatea de muncă Morbiditate cu invaliditate Caz ce necesită spitalitare Morbiditate spitalizată Abordări în măsurarea morbidităţii observate: . Mb cu invaliditate şi Mb spitalizată. În cazul bolilor ce pot fi asimptomatice se poate ca cele trei tipuri de observare a morbidităţii să furnizeze rezultate diferite. Evenimentul consemnat este apariţia bolii. 22.

gravide ş. la persoanele cu risc înalt (sugari. studiul incidenţei e pasiv. dupa consultatia acordata pentru acuzele pacientului.apariţia unor noi factori incriminaţi în producerea bolii .modificarea virulenţei factorilor incriminaţi în producerea bolii .calitatea serviciilor medicale .longitudinal impune o anchetă prospectivă pe o cohortă şi la sfârşitul perioadei de observare se măsoară ratele de incidenţă generală şi specifice şi indicatorii de structură.CHECK-UP (controlul stării de sănătate din iniţiativa persoanei sau patronului. pe boli si sexe/grupe de vârstă/medii) şi indicatori de structură a cazurilor noi (ponderea copiilor 0-14 ani. Surse de informaţii: Medicul de familie ce raportează cazurile noi de boală (se bazează pe adresabilitatea populaţiei la serviciile medicale). pe medii. control ce se face în cadrul unui serviciu special). ocazie cu care se caută bolile care au o frecvenţă aşteptată mai mare la vârsta respectivă). .corectitudinea diagnosticării . ratele de incidenţă specifice (pe sexe.accesibilitatea mijloacelor de investigaţie .corectitudinea codificării.diagnosticul de prezumţie al unei boli -> examen medical de tip screening-.depistare pasiv-activă(cautarea cazurilor): se face cu ocazia examenelor medicale curente (consultatii) cind pacientul se prezinta la medic pentru anumite acuze iar medicul. .criteriul prognostic – este considerat anormal acel fenomen care se asociază cu o frecvenţă crescută de manifestări grave. a sexului feminine).evoluţia temporală a bolii . aplica procedee si tehnici de investigatie pentru boala/bolile pe care doreste sa le depisteze .Calitatea diagnosticului Ar trebui să fie considerată ca frecvenţă reală de apariţie a cazurilor noi doar în acele populaţii în care cele trei condiţii se îndeplinesc în mod optim.criteriul clinic – se consideră anormal un eveniment dacă este frecvent asociat cu entităţi patologice bine definite anatomopatologic. Factori care influenţează incidenţa: modificarea stilului de viaţă .Criterii de definire a bolii: .examene periodice de sănătate la vârste nodale (mai ales copii şi adulţi.a.Adresabilitate .metode noi de diagnostic modificări în structura pe grupe de vârstă a populaţiei .migraţia 25. pe grupe de vârstă.criteriul operaţional – situaţia anormală este aceea care în urma unei intervenţii nu conduce la realizarea unui beneficiu Înregistrarea morbidităţii e puternic influenţată de: . Examene medicale de masă – definiţie. Incidenţa – definiţie. tipuri Examenele medicale de masă sunt anchete transversale ce urmăresc identificarea de prezumţie şi/sau diagnosticarea de certitudine a bolilor sau altor caracteristici biologice sau comportamentale într-o populaţie.Accesibilitate .diagnosticul de certitudine al unei boli/factor de risc -> ancheta de prevalenţă -. . Incidenţa e condiţionată de: .transversal (la un moment dat): se măsoară rata de incidenţă generală (frecvenţa cu care au apărut cazurile noi).) . măsurare.accesul la serviciile medicale . . 24. Tipuri de examene medicale de masă: . factori care o influenţează Incidenţa reprezintă fenomenul de masă al apariţiei cazurilor noi de boală într-o populaţie şi într-o perioadă de timp.modificări în clasificarea bolilor . . pe boli.criteriul statistic – un eveniment se consideră anormal dacă se situează în afara unui interval cuprins între ±2 intervale în jurul valorii medii a fenomenului studiat. a celor de provin din mediul rural. Abordarea incidenţei se face: . microbiologic. surse de informaţii.

Prevalenţa este incidenţa înmulţită cu durata medie a bolii. 27. adesea legitime). oferind informaţii despre variabile în mod separat (câte boli sau câte situaţii comportamentale se găsesc în populaţie). relativ ieftine . inclusiv prin acceptarea unui nou statut si rol social. tipuri. Studiile de prevalenţă pot fi: .26.date uşor de cules permit aprecierea amplitudinii unui fenomen. .sunt utile în stabilirea prevalenţei .permit controlul factorilor de confuzie (stratificare) Limite: .nu stabilesc secvenţa temporală a evenimentului . Indivizii au devenit din ce în ce mai constienti de capacitatea lor de a-si satisface nevoile individuale si sociale si cauta o calitate a existentei superioara simplei supravietuiri. . Avantaje: . cu implicatii în insertia sa familiala si socio-profesionala (lezându-i aspiratiile si expectatiile. comportamentale) înainte de momentul examenului (care au precedat boala). . genetice.stilul de viata al bolnavilor cronici sufera importante modificari: discomfort somatic si psihic. raportate de medic Prevalenţa .pur descriptive. a aspiratiilor lor nu au fost refuzate. Ancheta de prevalenţă – definiţie. ocazie cu care se poate inregistra atât expunerea cât şi rezultatul (boala). rapide.nu se aplică în cazul bolilor rare . Calitatea vieţii – concepte.evidenţiază mai bine bolile cronice. atingeri ale personalitatii sale. 28. Calitatea vietii – perceptia indivizilor sau a grupurilor sociale conform careia nevoile au fost satisfacute.sunt generatoare de ipoteze epidemiologice . iar situatiile favorabile realizarii fericirii si îndeplinirii depline. Calitatea vietii .de tip caz-control. într-o populaţie bine definită.se obţine pasiv. Incidenţa .există riscul erorilor de anamneză .nu permit calcularea directă a riscului relativ .sunt uşoare. prevalenţa este cu atât mai importantă cu cât durata media a bolii este mai lungă. Termenul de «calitate a vietii» este utilizat curent în tarile dezvoltate unde necesitatile materiale de baza sunt acoperite.nu sunt utile pentru evaluarea incidenţei . . masuri igienico-dietetice (unele capabile sa anuleze micile satisfactii ale existentei). În cazul incidenţelor egale. avantaje şi limite Anchetele de prevalenţă sunt examene medicale care se realizează întrun interval relativ scurt de timp.evidenţiază mai bine bolile acute. fiind utile în programare (programare sănătate) . prezenţa unor variabile (caracteristici biologice. efectele secundare ale medicatiei administrate.reprezintă fondul morbid (povara) al bolii într-o populaţie . modalităţi de evaluare Calitatea vieţii – calitatea vieţii este un concept multidimensional şi subiectiv care traduce caracterul bun sau mai puţin bun al "vieţii" unui individ.se obţine activ: anchete transversale sau examen medical de masă. înregistrându-se concomitent prezenţa bolii şi prin investigaţie anamnestică. Paralelă între incidenţa şi prevalenţa bolilor Incidenţa şi prevalenţa sunt indicatori care măsoară frecvenţa bolii într-o populaţie.există riscul interpretărilor abuzive. de "bolnav".arată frecvenţa cu care apare o boală .

5. 6.Diagnosticul stării de sănătate a unei colectivităţi. Screeningul este urmat de 2 faze: . -tratamentele efectuate în stadiile precoce ale bolii sunt mai ieftine şi mai eficace (boala nu se agravează. Scopurile screeningului: 1. 2. social. a unor programe. 30. 3. Ipotezele care stau la baza practicării screeningului: -într-o populaţie există boli şi bolnavi necunoscuţi datorită unor nevoi nesimţite. anii de viaţă sănătoşi (YHL=”years of healthy life”) sau anii de viaţă ajustaţi în funcţie de disabilităţile prezente (DALY=”disability adjusted life years”). s-ar preveni decesele premature). atunci când se compară costuri şi consecinţe (măsura în care tratamentul îmbunătăţeşte calitatea vieţii). . Consecinţele sunt valorizate prin unităţi naturale. Cel mai frecvent folosite unităţi de măsură sunt: anii de viaţă câştigaţi ajustaţi în funcţie de calitatea vieţii acestor ani (QALY= „quality adjusted life years”). Modelul general al unui examen medical de tip screening Din populaţia ţintă se alege un eşantion care. ecologic.menţinerea unei reţele de interacţiuni sociale pozitive .înlocuirea anxietăţii şi a descurajării prin influxuri de stare de bine şi optimism . -identificarea bolii în perioada ei de latenţă face ca eficacitatea şi eficienţa intervenţiilor să fie mare. dezvoltare continua si durabila a personalitatii umane. scopuri. ipoteze de utilizare Screeningul reprezintă examinare de masă care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee şi tehnici de investigaţie asupra unui grup populaţional în scopul identificării de prezumţie a unei boli sau factor de risc. prin semnificaţia sau valoarea pe care pacienţii o acordă acelor efecte.Evaluarea unei acţiuni.conservarea aptitudinilor cognitive . Prin analiza cost-utilitate se ia în considerare calitatea vieţii.perceptia indivizilor sau a grupurilor conform careia nevoile au fost satisfacute iar situatiile favorabile realizarii fericirii depline.Depistarea precoce a bolilor. Prin acest scop.faza terapeutică şi . Calitatea vieţii obţinută în urma aplicării unei terapii este distinctă de efectele terapeutice în sine. screeningul are un caracter prescriptiv. Prin acest scop.reducerea simptomelor bolii . 29.faza de diagnostic în care cei probabil bolnavi trec printr-un test diagnostic pentru confirmarea bolii suspectate. screeningul poate fi încadrat în măsurile de profilaxie primară. spiritual care asigura integritatea si echilibrul vietii biologice. a aspiratiilor lor nu au fost refuzate. Calitatea vietii ↑-totalitatea conditiilor de ordin economic.Determinarea prezenţei unei asociaţii.Menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolii în ipoteza în care scopul screeningului este depistarea factorilor de risc. trebuie avute în vedere 5 dimensiuni ale calităţii vieţii: .definiţie. screeningul este un instrument pentru planificarea şi programarea sanitară.Calitatea vietii ← -.Determinarea prevalenţei unei boli sau factor de risc. Potrivit OMS. Prin acest scop.aptitudinea de a munci şi de a păstra un nivel de trai şi de muncă suficient. Screening . 4. În consecinţă ne putem aştepta ca evaluarea utilităţii tratamentului (măsura în care tratamantul îmbunătăţeşte calitatea vieţii lor) să difere semnificativ. în urma aplicării unui test de screening se va împărţi în 2 loturi: unul alcătuit din persoane probabil bolnave (persoanele din eşantion la care rezultatul testului a fost pozitiv) şi celălalt alcătuit din persoane probabil sănătoase (persoanele din eşantion la care rezultatul testului a fost negativ). care încearcă să reflecte utilitatea asociată fiecărei stări de sănătate. neexprimate sau nesatisfăcute.

32. Screening .boala (condiţia) să constituie o problemă de sănătate (prevalenţă mare.Anchetele prin interviu sau prin chestionar completat de către persoana investigată.test(e) de screening acceptabil(e) din punct de vedere al populaţiei .să aibă randament mare .Calităţile probelor de screening .Anchetele medicale: efectuarea unui examen clinic. Sunt indicate. ieftine. Condiţii: -examenul să fie standardizat.sa aibă cost redus . Este de aşteptat ca proporţia reală a bolnavilor să fie mai mare în rindul celor probabil bolnavi decât în rândul celor probabil sănătoţi. Testele de screening trebuie să fie atât de bune încât să ofere posibilitatea de a detecta cât mai mulţi bolnavi din toată populaţia examinată.existenţa de facilităţi (servicii) disponibile pentru persoanele depistate de către testul(testele) de screening strategia de supraveghere şi tratament să fie agreată de către administraţia sanitară şi de către populaţie . 31.să poată fi aplicate rapid .teste disponibile pt depistarea bolii în etapa de latenţă sau de debut asimptomatic .să aibă reproductibilitate . pentru stabilirea diagnosticului.să nu facă rău .costul global să fie rezonabil .să aiba o validitate corespunzătoare . absenteism. fie că pragul acele boli pentru care a bolii.inţelegerea din partea personalului medical că un examen de sănătate constituie debutul unui proces lung de supraveghere medicală 33. În prezent screeningul se practică pentru există probe paraclinice valide de identificare pentru screening sunt valide pentru diagnostic. screeningul se practică în populaţii la risc înalt pentru că în aceste grupuri populaţionale.să fie acceptate de către populaţie . 2. paraclinic sau combinat (interviu. perioada recurentă nu trebuie să fie mai mare de 2-4 săptămâni) şi de intervievatori. -examenul să ţintească mai multe boli.să aibă valoare predictivă bună . Criteriile de alegere a bolilor pt un ex. Nu toate probele fie că probele nu sunt bune nu este valid. invaliditate) . evoluţie fatală. probabilitatea ca diagnosticul prezumtiv să fie diagnostic cert este mare. gravitate mare prin consecinţele sale medicale si sociale.de supraveghere medicală. examen clinic şi paraclinic). pentru screeningul care vizează comportamentele şi în anchetele făcute în gospodării. în special. -probele să fie simple.istoria naturală a bolii să fie cunoscută şi înţeleasă . Limite: -sunt supuse unor distorsiuni care ţin de memoria celor chestionaţi (de aceea.să fie simple . Modalităţi de realizare a unui examen de screening 1. De obicei.

importanţa pt medicul epidemiolog şi pt clinician Validitatea = capacitatea unei probe de a identifica corect ceea ce este pusa să identifice. proporţia rezultatelor negative în masa non bolnavilor. nu dorim să încărcăm faza de diagnostic. 1. capacitatea testului de a da aceleaşi rezultate în condiţiile în care este aplicat în aceleaşi condiţii.VP pozitivă = proporţia real pozitivilor în masa pozitivilor. nu depinde de pragul de separare. Valoarea predictivă – definiţie. Este o probabilitate condiţionată: probabilitatea de a fi negativ cu condiţia de a nu fi bolnav. Validitatea unei probe de screening depinde de pragul de separare ales pentru probă.specificitatea = capacitatea unei probe de a identifica corect pe cei care nu au boala. Acurateţea reprezintă gradul în care măsurătoarea sau estimarea bazată pe o anumită măsuratoare prezintă valoarea reală a caracteristicii măsurate. Probele cu specificitate înaltă sunt de preferat pentru diagnosticarea bolii.sensibilitatea = capacitatea unei probe de a identifica corect pe cei care au boala. Reproductibilitatea probei nu trebuie confundată cu acurateţea (exactitatea).. din considerente de cost. O probă cu specificitate mare va determina o proporţie a fals-pozitivilor mica. care este interesat să adopte o probă care să aibă şansa cea mai inaltă de a identifica corect boala. Alegerea testului şi determinarea validităţii trebuie facute inainte de declanşarea screeningului. măsurare. Este o probabilitate condiţionată: probabilitatea de a fi pozitiv cu condiţia de a fi bolnav. Ea depinde de prevalenţa bolii in populaţie. O probă cu sensibilitate mare va determina o populaţie a fals-negativilor mică. proporţia rezultatelor pozitive în masa bolnavilor. deci se vor pierde puţini bolnavi. 35. dar de persoane diferite sau de aceeaşi persoană în momente diferite. se preferă teste cu specificitate mare atunci când. . VPP prezintă interes mare pentru clinician 36. Pentru clinician este foarte importantă acurateţea probei. schimbarea pragului determinând modificarea sensibilităţii şi specificităţii. Creşterea validităţii se poate face prin aplicarea mai multor teste în serie sau în paralel (de ex. Este de dorit ca şi sensibilitatea şi specificitatea probei să fie mari. în screening şi în special când boala este gravă se preferă probe cu sensibilitate înaltă. Reproductibilitatea Reproductibilitatea sau consistenţa unei probe este gradul de stabilitate al acesteia. Validitatea – definiţie.34. pentru depistarea diabetului zaharat: glicemia şi glicozuria). Se exprimă şi se măsoară prin sensibilitate şi specificitate: . semnificaţie Valoarea predictivă este importantă pentru clinician. (frecventa cu care rezultatele probei sunt confirmate prin procedee diagnostice mai riguroase). 2. Dacă se cunoaşte . Validitatea se determină a priori sau prin aplicarea probei (testului) pe un eşantion mic (100-200 persoane). cunoscându-se care sunt bolnavi de boala ce urmează a fi depistată în populaţie (boala care face obiectul screeningului) din acest eşantion. In screening. pentru epidemiolog reproductibilitatea probei. Este o probabilitate condiţionată: probabilitatea de a nu fi bolnav cu condiţia de a fi negativ. În general.VP negativă = proporţia real negativilor în masa negativilor. măsurare. Este o probabilitate condiţionată: probabilitatea de a fi bolnav cu condiţia de a fi pozitiv.

descrierea distribuţiei bolilor şi a factorilor de risc (în funcţie de caracteristicile presonale. prevenirea şi controlul comunitar al bolilor.biostatistică . Cele mai frecvente sunt: 1. evaluarea activităţilor. 1983: ştiinţa care studiază distribuţia şi determinanţii bolilor şi aplică rezultatele la controlul problemelor de sănătate publică (adăugarea componentei cu caracter aplicativ la definiţia clasică dată de către Last). completarea tabloului clinic şi determinarea de sindroame noi. Validitatea inaltă a unei probe oferă. 2. probabilistică şi comparativă . Reproductibilitatea inaltă a unei probe nu garanteaza şi o validitate inaltă. descrierea istoriei naturale a bolilor în populaţie (colectivitae).metode speciale de definire şi determinare a loturilor de studiu tehnici de măsurare a riscurilor . studiul etiologiei bolilor.sistemul informaţional curent . Clasificarea anchetelor epidemiologice în funcţie de direcţia studiului (exemplificaţi) Anchete transversale (anchete de prevalenţă şi ecologice) – examen medical de masă Anchete longitudinale – prospective (cohortă). Pentru ca o probă să fie cât mai reproductibilă este necesar ca: -proba să fie standardizată. tendinţele temporale/evoluţia temporală. Există mai multe modalităţi de măsurare a reproductibilităţii. procedurilor şi serviciilor de sănătate . ambispective (istoric .prospective) . Măsurarea reproductibilităţii unei probe necesită prezentarea datelor obţinute de către observatori diferiţi într-un tabel de contingenţă 2x2. evaluarea tehnologiiilor medicale vechi şi noi. -să se asigure controlul. domenii de aplicare Definiţia clasică (MacMahon. Epidemiologia – metode şi surse de informaţii Caracteristicle metodelor: empirică.standardizarea 39. depistarea şi supravegherea de masă a bolilor.abaterea. locul apariţiei) 2. o probă cu o reproductibilitate mai mică poate fi folosită la un examen medical de masă. descrierea şi explicarea modelelor de mortalitate şi morbiditate. determinarea valorilor normale. control). 1960): ştiinţa care studiază distribuţia determinanţilor bolii în populaţiile umane. explicarea etiologiei bolilor/modului de transmitere (dovedirea existenţei unro relaţii dinter factorii explicativi şi rezultatele pe care le generează aceşti factori) 3. citirea critică a literaturii de specialitate 38. obiective. predicţii în legătură cu numărul probabil de boli şi caracteristicile distributive 4. planificarea sanitară şi promovarea acţiunilor de sănătate.Medicina clinică: istoria naturală a bolii. Obiectul preocupărilor epidemiologiei este populaţia/grupurile populaţionale (bolnavi. ameliorarea perspectivelor clinice (prin evaluarea eficacităţii procedurilordiagnostice şi terapeutice).eşantionaj . fundamenarea programelor de prevenţie şi combatere a bolilor Domeniile de aplicare ale epidemiologiei: . Last. Epidemiologie – definiţie.coeficient simplu de reproductibilitate observată / procentul de concordanţă este raportul dintre suma rezultatelor concordante si numărul total al persoanelor examinate. -personalul să fie antrenat. retrospective (caz-control). determinarea frecvenţei factorilor de risc. Obiectivele epidemiologiei sunt: 1. şi o reproductibilitate inaltă.coeficientul de corelaţie intraclasă sau coeficientul de concordanţă Kappa 37.Sănătate publică: taxonomia (clasificarea) bolilor. numerică.tehnici de măsurarea a supravieţurii . de regulă.

studii populaţionale corelaţionale (ecologice). utilitate. expunerea şi rezultatul se studiază simultan). 44. anchete epidemiologice descriptive (serii de cazuri). Sunt de 3 tipuri: raportarea de cazuri. Alte aplicaţii ale acestora: evaluarea stării de sănătate a populaţiei. monitorizarea stării de sănătate. operaţionale) – programe de sănătate publică (vaccinări. mixt. nici în funcţie de rezultat) 43. iar vârsta aduce informaţii cu privire la . programe de protecţie infantilă. obiective. Anchete epidemiologice descriptive – caracteristici personale. Realizarea în timp: istorică (expunerea a fost făcută înainte de declanşarea investigaţiei).prospective) După obiectivul urmărit: Anchete (Studii) descriptive – formulează ipoteze Anchete (Studii) analitice (dde tip explicativ) – probează ipoteze: prospective (de cohortă). concomitentă (simultan. programe de protecţie infantilă. Exemple:gen. retrospective (caz-control) Anchete (Studii) experimentale (anchete de intervenţie. Clasificarea anchetelor epidemiologice în funcţie de criteriile descrise în literatura de specialitate După direcţia studiului: Anchete transversale (anchete de prevalenţă şi ecologice) – examen medical de masă Anchete longitudinale – prospective (cohortă). retrospective (caz-control). retrospective (caz-control) Anchete (Studii) experimentale (anchete de intervenţie. stare civilă. Clasificarea anchetelor epidemiologice în funcţie de obiectivul urmărit Anchete (Studii) descriptive – formulează ipoteze Anchete (Studii) analitice (dde tip explicativ) – probează ipoteze: prospective (de cohortă). exemple. vârstă. identificarea de simptome şi sindroame noi. Anchete epidemiologice descriptive – definiţie. ambispective (istoric . 41. planificarea/ fundamentarea resurselor în domeniul sănătăţii. reducerea fumatului) Anchetele descriptive şi celel analitice sunt anchete observaţionale. operaţionale) – programe de sănătate publică (vaccinări.40. completarea tabloului clinic al unei boli. tipuri Sunt anchete epidemiologice ce au ca scop principal descrierea modului de distribuţie a unei boli/a decesului/ a factorilor de risc în populaţie. 42. Axele de studiu utilizate în epidemiologie Relaţia poate fi : transversală (expunerea şi rezultatul se observă şi se măsoară concomitent). nivel de instrucţie Vârsta: produce modificări metabolice şi odată cu înaintarea în vârstă apar fenomene de uzură. de cohortă (investigaţia se face de la expunere spre rezultat). alte selecţii (nici în funcţie de expunere. descrierea istoriei naturale a bolii. Selecţia subiecţilor se face în funcţie de: expunere (anchete de cohortă)rezultat (anchete caz-control). Permit formularea de ipoteze epidemiologice (relaţia dintre un factor considerat ca fiid factor de risc/cauzal şi efectul acţiunii sale). caz-control (investigaţia porneşte de la rezultat spre expunere). reducerea fumatului) Anchetele descriptive şi celel analitice sunt anchete observaţionale. religie.

DZ. Nivelul socio-economic – combinaţie din profesie + venit + nivel de educaţie + nivel de viaţă 45. utilitate 1 – trenduri. încărcătură genetică diferită. În descrierea distribuţiei bolilor pe sexe se folosesc ratele specifice. În interpretarea trendului trebuie să ţinem cont de schimbări în structura populaţiei. reprezintă bariere pentru bolile transmisibile. schimbări în . proporţiile şi indicele de masculinitate (nr evenimente bărbaţi x 100/ nr evenimente femei) Grupul etnic şi cultural – diferenţele observate între grupuri etnice şi culturale se datorează factorilor genetici şi modului de viaţă (prezintă structuri familiale specifice. facilitează investigaţia şi raportarea datelor (pe judeţe). Reflectă schimbări în evoluţia seculară a unei boli/deceselor de o anumită cauză. accidente. loc de naştere). În funcţie de frontierele administrative. Explicaţii ale diferenţelor observate între sexe: biologie diferită. exemple. Bărbaţi: boală ulceroasă. Comparaţiile la nivel internaţional poate fi grevată de erori de clasificare a bolilor. Prezintă interes pentru explicaţii probabile ale trenduluo observat. 46. munţi). credinţă. definesc zone cu structură economică relativ omogenă.receptivitate/rezistenţă. exemple. Profesia – descrierea distribuţiei bolilor în funcţie de această caracteristică reprezintă un indicator al nivelului socioeconomic şi al riscului particular legat de profesie. expunere diferită a factorilor de risc. colecistopatii. există modele specifice de morbiditate şi mortalitate determinate de factori socio-economici şi culturali. definesc grupuri/zone care prezintă anumiet caracteristici dpdv al accesibilităţii la serviciile sanitare. iar ca reprezentare grafică se recomandă cartograma sau reprezentarea grafică pe coloane dacă numărul populaţiei e maxim 10-14. rate specifice de mortalitate. prezintă interes deoarece delimitează zone cu anumite caracteristici ecologice favorabile dezvoltării/protejării de unele boli (ex: guşa endemică). profesii. hernii. Descrierea bolilor se poate face în funţie de frontiere naturale sau administrative. Ex: descrierea nivelului de cunoştinţe (scade pe măsura înaintării în vârstă – fals!!!) Sexul (genul) – distribuţia aceleeiaţi boli pe sexe şi grupe de vârstă (există boli mai frecvente la bărbaţă/femei). Se foloseşte abordarea transversală. regim alimentar. cancer bronho-pumonar. Anchete epidemiologice descriptive – caracteristici temporale. La interpretarea rezultatelor trebuie să se ţină cont de efectul de cohortă (de generaţie): într-o abordare transversală avem mai multe generaţii cu istoria lor (au fost supuşi mai multor factori). rol şi statut social diferit. arată tendinţa de creştere/descreştere dacă apar prăbuşiri sau vârfuri. izolează populaţii care au obiceiuri şi comportamente specifice. Femei: boli endocrine. Anchete epidemiologice descriptive – caracteristici spaţiale. Efectul de cohortă este efectul pe care îl poate exercita o generaţie cu istoria sa asupra distribuţiei pe grupe de vârstă a unei boli/ deceselor/ factorilor de risc. obiceiuri. calculoză. ateroscleroză. În funcţie de barierele naturale (râuri. Pentru identificarea zonelor cu probleme se foloseşte metoda standardizării. Avem: rate specifice de incidenţă pe grupe de vârstă. Trendul e utilizat şi pentru a face predicţii pentru evoluţii viitoare. utilitate Anchetele epidemiologice descriptive permit identificarea zonelor cu o frecvenţă neaşteptată a bolilor sau permit identificarea de diferenţe între regiuni.

Reprezintă cam o treime din articolele de medicină clinică. Ele pot. evoluţii sinusoidale. Aceste variaţii ciclice sunt importante în organizarea resurselor şi apar în cadrul bolilor infecţioase. avantaje şi limite Scopul acestor stuii este de a compara frecvenţa unei boli între populaţii în acelaşi interval de timp sau frecvenţa unei boli în aceeaşi populaţie dar în momente diferite (ex: frecvenţa HTA în toate judeţele în acelaşi timp sau frecvenţa HTA în Bucureşti în 2008 şi 2009). Cazurile clinice raportate descriu o observaţie neobişnuită. Studiile de corelaţie sau studiile ecologice permit efectuarea unei analize la o scara mai largă. Limite: traduc înainte de toate experienţa şi capacitatea de observaţie a unui cercetător. ponderi. nu se pot utiliza reprezentări grafice). să sugereze în mod foarte pregnant existenţa unui factor etiologic sau particularităţi în evoluţia unei boli. Limite: valorile pe care le utilizează reprezintă medii calculate la nivel populaţional. legat de experienţa şi domeniul de interes al cercetătorului.clasificarea şi evoluţia tehnologiei/cunoştinţelor. 48. deci nu premit calcularea riscului – din populaţia a cărei incidenţă o luăm nu ştim care au fumat/nu (Nu pot să cunosc dacă persoana care a făcut boala este şi expus). care poate să constituie prima etapă de recunoaştere a unei noi maladii sau factor de risc. Sunt uşor de . trebuie deţinute date despre populaţie pentru a putea stabili o corelaţie între un factor de risc şi boala studiată. Ex: în ţările cu RMI mare există o variaţie sinusoidală (iarna. nu înlesnesc nici aprecierea importanţei în mod statistic a unui factor de risc. vara). in anumite situaţii. pe care pot eventual sa îl sugereze( în acest caz ar fi necesar un grup de comparaţie). 49. prin gruparea de observaţii similare şi în consecinţă pot fi emise ipoteze a unei entităţi patologice sau a unui factor de risc. nu se calculează indicatori sintetici. culese în aceeaşi perioadă. Nu se pot comunica informaţii de la mai mult de 5 pacienţi. valoarea vanzărilor unor produse). Sunt abordări transversale în măsura în care ele suprapun 2 tipuri de date (frecvenţa factorului de risc şi frecvenţa bolii). 3 – evoluţii neaşteptate. Aceste studii introduc noţiunea de comparaţie. abordarea este pur descriptivă (se utilizează dacă este cazul numai valori absolute. modificări în distribuţia factorilor asociaţi bolilor. Studiile descriptive de corelaţie. Creşteri sau descreşteri în evoluţia unor boli. Ele folosesc noţiunea de frecvenţă a bolii şi a factorului de risc. Din pdv tehnic se bazează pe calcularea unor coeficienţi de corelaţie (ex: cantitatea de tutun vândută şi cancerul pulmonar). Nu permit controlul factorilor de confuzie (factorul care se asociază concomitent atât expunerii cât şi efectului). Studiile descriptive – seriile de cazuri Seriile de cazuriindividuale reprezinta etapa urmatoare a anchetelor cazuri clinice raportate. Plecând de la date care există în mod pasiv la nivelul unor populaţii ( rate de mortalitate. nu informaţii culese la scară individuală. limitele acestei abordări ţin de carcterul subiectiv al selecţiei cazurilor. nu permit generalizarea sau extrapolarea concluziilor. 2variaţii ciclice. întâmplătoare 47. nu permit stabilirea frecvenţei unei boli (ar fi necesar pentru aceasta un studiu de incidenţă sau de prevalenţă). Studiile descriptive – cazurile clinice raportate Fac parte din anchetele epidemiologice descriptive individuale.

Prevalenţa = incidenţa x durata. interpretare Se constituie un eşantion reprezentativ pentru populaţia ţintă care se autodivide în două loturi: unul expus la factorul de risc. Criteriile de alegere a tipului de anchetă analitică: 1.realizat în timp scurt. Metoda cea mai utilizată pentru constituirea lotului martor e metoda perechilor (fiecărui individ din lotul test i se caută perechea după aceleaşi caracteristici. frecvenţa factorului de risc în populaţie . să nu aibă boala pe care urmează să o înregistrăm. Pentru a măsura riscul de apariţie a unei boli se face doar o anchetă longitudinală prospectivă!!! 51. La anchetele retrospective constituirea lotului martor reprezintă punctul critic al studiului. arată dacă există o asociere apidemiologică între un fcator presupus a fi factor de risc şi efectul acţiunii sale (boală. care se aflăcolectate în mod pasiv în sistem. Putem măsura: rata cumulativă de incidenţă (măsoară riscul de îmbolnăvire la expuşi şi nonexpuşi). 50. ideal de cel puţin 2 ori mai mare (pentru creşterea puterii semnificaţiei rezultatelor). Anchetele prospective tip 1 sunt o abordare longitudinală a incidenţei. deces). Anchetele retropective se recomandă atunci când frecvenţa bolii în populaţie e mică (boli rare). căci fac apel la date de statistică descriptivă. E mai importantt de ştiut incidenţa bolii pentru că aşteptăm timp de la expunere la apariţia bolii. cu prevalenţă mai mică de 8%. Pentru FR cu frecvenţă mare şi incidenţă mare a bolii se recomandă cohortă tip 1. iar în cazul FR cu frecvenţă mică şi incidenţă mare a bolii se recomandă cohortă tip 2. Apoi investigatorul urmăreşte persoanele expuse şi neexpuse aşteptand apariţia bolii sau a decesului. Lotul martor trebuie să fie cel puţin egal cu lotul test. Ideal ar fi ca lotul test să fie constituit numai din cazuri noi (cazurile noi ăncă mai au modelul comportamental – FR urmărit. Proiectarea anchetelor epidemiologice analitice – exemple Anchetele analitice au scopul de a verifica ipotezele epidemiologice. 1 FR – mai multe boli (Anchetă prospectivă!!!) mai mulţi FR – o boală (Anchetă retrospectivă !!!) Ancheta prospectivă nu se poate repeta pe acelaşi lot. să poată dezvolta boala respectivă (să fie potenţial eligibili). Prezintă 3 caracteristic generale: sunt anchetele longitudinale şi necesită prezenţa a cel puţin două loturi (un lot test şi un lot martor).trebuie ţinut cont în studiile prospective. Prevalenţa crescută se poate datora şi duratei cerscute a bolii (boli cronice). Acest model este indicat a fi utilizat cand factorul de risc este relativ frecvent în populaţie. celălalt neexpus la factorul de risc. retrospective şi ambispective. măsurători. modelul nu mai este eficient sub aspectul efortului . Condiţii: să îşi păstreze statutul de expus/nonexpus. Dacă factorul de risc este rar. cea retrospectivă se poate repeta. Permit măsurarea forţei acestei asocieri epidemiologice. Anchetele prospective se recomandă pentru bolile cu incidenţă crescută. Un factor de risc real poate să nu fie identificat printr-un studiu ecologic dacă este „diluat” de carcateristicile unei populaţii. scop. pe când cele vechi e posibil să fi renunţat la FR). etape. profesie). Anchete analitice prospective tip 1 – model. Sunt de 3 tipuri: prospective. Bolnavii trebuie să fie cazuri noi de boală. criterii folosite: sex. dar fără boală. densitatea incidenţei (măsoară viteza cu care se propagă o boală în populaţie). vârstă. Pot exista 2 loturi amrtor – unul din caelaşi spital cu lotul test şi altul din populaţia generală.

Acest model este indicat cand frecvenţa factorului de risc in populaţie este mică. aplicabil la boli rare. Anchetele analitice prospective de tip 2 – model. P). Dezavantaje: nonrăspunsul subiecţilor. celălat pe cei neexpuşi (lotul martor). nu se pot repeta pe aceleaşi loturi 52. perioadă lungă de urmărire. ele apar după acţiunea factorului de risc. Dezavantaje: logistice. docummente medicale consultate pot fi adesea incomplete. permite analiza concomitentă a mai multor factori de risc sau a mai multor nivele de expunere. facilitatea efectuării studiului. iar în cazul lotului control b/ (b+d). Anchetele analitice retrospective cazuri/control (tot) Ancheta caz-control porneşte de la efect către factorul de risc – studiu anamnestic. nu se pot repeta pe aceleaşi loturi 53. OR este folosit ca RR. cost scăzut. nr mic de subiecţi necesari. Se aleg 2 eşantioane : unul cuprinzând subiecţii expuşi la risc (lotul test). riscul atribuibil se poate masura deoarece deosebirea intre P0 si P nu este prea mare (P0 Avantaje: durată mică a studiului. Nu se poate calcula RR direct. -se pot observa şi masura toate efectele pe care le generează expunerea la un factor de risc. ceea ce conferă studiului un caracter calitativ crescut. Pentru măsurarea forţei asocierii epidemiologice se foloseşte OR (odds ratio) = ad/bc. interpretare. scop. eşantionul ales ar trebui sa fie mult mai mare. domenii de aplicare . -se poate măsura direct riscul bolii pentru fiecare grup. -se pot observa şi masura toate efectele pe care le generează expunerea la un factor de risc. OR= cota bolii la expuşi/cota bolii la neexpuşi. Se iau două loturi: lotul test bolnavi (expuşi şi neexpuşi) şi lot martor nonbolnavi (expuşi şi neexpuşi). -se poate măsura direct riscul bolii pentru fiecare grup (RR). perioadă lungă de urmărire. 54 Anchete experimentale – scop. ancheta se adresează persoanelor în viaţă (cei decedaţi de boala X au avut forme mai grave de expunere). P =prevalenta expunerii in populatia generala. fiecare eşantion fiind reprezentativ pentru cohorta respectivă. mai frecvent decât în anchetele de cohortă. nu permit măsurarea directă a riscului ci dora estimarea lui prin OR. Impactul actiunii factorului de risc in populatie se masoara cu riscul atribuibil in populatie: unde: P0=prevalenta expunerii la martori (lotul control). ele apar după acţiunea factorului de risc.investigaţiilor. ceea ce conferă studiului un caracter calitativ crescut. permit repetarea studiului. Apoi investigatorul urmăreşte cele doua loturi aşteptând apariţia bolii sau a decesului. măsurători. Frecvenţa Fr în lotul cazurilor eset de a/ (a+c). Riscul atribuibil. dificultatea de a constitui grupul martor. administrative. Avantaje: -în momentul proiectării anchetei rezultatele nu sunt cunoscute. Avantaje: -în momentul proiectării anchetei rezultatele nu sunt cunoscute.≅ Chiar daca prevalenta expunerii in populatia generala nu este cunoscuta. Dezavantaje: logistice. RA%= (OR-1 )/OR. În cazul bolilor rare. administrative. sunt supuse erorilor sistematice (bias) sau nesistematice (aleatorii).

măsurarea riscurilor Etape: 1. 3. mai puţin riguroasă). numărarea pastilelor sau analiza metaboliţilor urinari. exemplificare Anchetele experimentale sunt de 3 tipuri: 1. dreptul de a se retrage. Aspect legat de etică sau dorinţa unui individ de a nu participa la studiu. obţinerea consimţământului informat. demografice. Iniţial se fac studii pe animale pentru determinarea farmacologiei şi toxicologiei. proiectate în vederea evaluării unui tratament pe subiecţi umani. Inferenţa epidemiologică 57 Fazele studiilor clinice pentru populaţiile umane (studierea medicamentelor) ♣Studiile clinice (fac parte din anchetele epidemiologice experimentale) sunt studii experimentale planificate. Anchetele experimentale probează ipotezele elaborate prin studii descriptive şi verificate prin studii analitice. studii în teren 3. care primeşte placebo. diagnostic. 5. simplu orb (nu ştiu subiecţii). chestionare de autoadministrare. geografice şi temporale). studii clinice 2. Se realizează în limitele eticii medicale. studii comunitare 56 Anchete experimentale – etape. Administrarea intervenţiei: mod deschis. gen. apoi se parcurg 4 faze de testare clinică: ♣Faza 1 – are ca scop precizarea siguranţei şi toleranţei medicamentului. prin compararea rezultatelor obţinute într-un grup de pacienţi trataţi cu medicamentul de cercetat cu rezultatele obţinute într-un grup martor. decizii diagnostice şi organizatorice. 4. Prelucrarea datelor şi testarea statistică a deosebirilor constatate – calcularea riscului relativ şi a riscului atribuibil 6. Alegerea lotului – criterii de includere (clinice.♣Anchetele experimentale sunt studii de cohortă în care cercetătorul intervine în administrarea factorului studiat şi observă efectul asupra criteriului de raţionament. Eşantionarea – poate fi probabilistică (table de numere aleatorii. repartiţia în 2 loturi – test şi martor. adresa. 2. Pregătirea bolnavilor – evaluarea subiecţilor. nr. Domenii de aplicare: ♣evaluarea eficacităţii vaccinurilor noi în protecţia populaţiei împotriva bolilor transmisibile ♣ demonstrarea valorii unor conduite terapeutice noi faţă de cele uzuale în momentul respectiv ♣experimentarea în vederea introducerii în practica medicală a unor medicamente noi. selecţie sistemică prin proces periodic. intervenţii. dubu orb (nu ştiu nici cercetătorul nici subiecţii). vârsta. tragere la sorţi) sau neprobabilistică (mai practică. după ce acestea au fost testate în laborator şi pe animale de experienţă ♣evaluarea anumitor forme de organizare a serviciilor sanitare ♣evaluarea unor programe de educaţie evaluarea unor modalităţi noi de depistare a unor factori de risc sau maladii 55 Tipuri de anchete experimentale – utilizare. Consemnarea rezultatelor – monitorizarea complianţei subiecţilor. Dovada experimentală este ultimul şi cel mai important dintre criteriile de cauzalitate Evans. criteriu de raţionament. se aplică pe un număr mic de subiecţi ♣Faza 2 – are ca scop determinarea eficacităţii optimale a tratamentului ♣Faza 3 – evaluează eficacitatea . Măsurători pentru evaluare: nume. Sunt singurele anchete în măsură să dovedească relaţia cauzală sau eficacitatea unor tratamente. triplu orb (nu ştiu nici persoanele responsabile de criteriul de raţionament). de înregistrare. criterii de excludere – caracteristici care riscă să interfereze calitatea datelor sau interpretarea rezultatelor.

efectul pesticidelor evaluarea impactului eliminării vopselelor pe bază de Pb din mediul domestic asupra plumbemiei la copii 59 Studiile clinice comunitare – definiţie. etc). nu din rândul populaţiei instituţionalizate. Limite – nonrăspunsul subiecţilor. se pot măsura toate efectele generate de un factor de risc. Scopul studiilor de teren este prevenirea apariţiei unor boli. aplicabil la boli rare. scop. Datele sunt colectate din populaţia generală. permit inferenţe de tip cauzal Limite – logistice. documentele medicale consultate pot fi adesea incomplete. 2. cost scăzut. ♣Avantaje şi limite ale fiecărui tip de anchetă Avantaje şi limite ale anchetelor prospective: ♣Avantaje – calitate mare. supuse erorilor sistematice (bias) sau nesistematice (aleatorii) – mai frecvent decât în anchetele prospective. nu se pot repeta pe aceleaşi loturi. permit repetarea studiului. eficacitatea tratamentului cu hipoglicemiante pe termen lung pentru prevenirea sau întârzierea complicaţiilor vasculare ale DZ. permit evaluarea asocierii epidemiologice între expunere şi efect. Frecvenţa factorului de risc în populaţie – contează pentru anchetele prospective: pentru tipul 1 (cohortă) se recomandă factori de risc cu incidenţă crescută în populaţie. Frecvenţa bolii în populaţie – anchetele prospective se recomandă atunci când incidenţa bolii în populaţie este crescută. administrative. perioadă lungă de urmărire. 58 Studiile clinice de teren – definiţie. eficacitatea tratamentului cu aspirină în creşterea duratei de supravieţuire a pacienţilor cu antecedente de IM. nr. scop. Sunt recomandate pentru bolile determinate/influenţate de condiţiile sociale ale comunităţii respective. 3. beta-carotenul şi incidenţa totală a cancerului. permit evaluarea directă a riscului relativ şi riscului atribuibil. iar pentru tipul 2 (dublă cohortă) se recomandă factori de risc cu incidenţă scăzută în populaţie. nu permit măsurarea directă a riscurilor ci doar estimare prin OR. mic de subiecţi necesari. iar anchetele retrospective când incidenţa bolii este scăzută. . permit analiza concomitentă a mai multor factori sau a mai multor nivele de expunere. prin mass-media cu privire la reducerea consumului de grăsimi. facilitatea efectuării studiului. exemple Studiile clinice comunitare vizează grupuri constituite în comunităţi. Rezultatele au fost mai bune în populaţia la care s-au aplicat metode individuale. dificultatea de a construi grupul martor. ancheta se adresează persoanelor în viaţă (cei decedaţi de boala X au avut forme mai grave de expunere). Exemple: pestarea vaccinului Salk pentru prevenirea poliomelitei prevenirea bolii coronariene la adulţii maturi (bărbaţii de vârstă mijlocie cu risc crescut) testarea unor metode de protecţie vs. Avantaje şi limite ale anchetelor retrospective: Avantaje – durata mică a studiului. exemple Studiile de teren implică persoane care nu prezintă semne de boală dar despre care se presupune că sunt expuse la riscuri.tratamentului prin teste terapeutice comparative. 60 Criterii de alegere a tipului de anchetă epidemiologică 1. Exemplu: Impactul unui program de educaţie în 2 populaţii cu risc crescut cu privire la scăderea incidenţei şi mortalităţii prin BCV (consiliere individuală şi generală. ideal randomizate Faza 4 – după comercializare: precizarea eventualelor indicaţii noi şi a efectelor adverse nedecelate în cursul etapelor precedente Exemple: utilizarea aspirinei pentru bolile cardiovasculare.

experimentarea factorilor de risc e imposibilă (din considerente etice şi deontologice). experimentele pe voluntari nu sunt reprezentative. permit controlul factorilor de confuzie (stratificare) Limite – nu stabilesc secvenţa temporală a evenimentelor („oul sau găina”). 9. 8. Specificitatea – efectul apare numai în prezenţa unor anumiţi factori. Reclamă existenţa unei perioade de latenţă a factorului de risc care precede declanşarea bolii. 5. Specificitatea cauzalităţii este valabilă pentru bolile monofactoriale (ex. 6. febra tifoidă apare numai în prezenţa bacilului tific) şi nu are relevanţă pentru bolile plurifactoriale (ex. realizarea unei anchete experimentale pe un eşantion e foarte complexă şi costisitoare faţă de alte tipuri de anchetă. 4. Acest criteriu ridică probleme de ordin etic şi deontologic. intervine atitudinea indivizilor vis-a-vis de participare. Forţa asociaţiei măsurată cu riscul relativ: cu ajutorul forţei de asociere se poate demonstra că: prevalenţa bolii la expuşi este mai mare decât la non-expuşi sau că există o asociere între expunere şi boală. care sugestionează pacienţii. . nu sunt utile pentru evaluarea incidenţei. interpretarea poate fi şi ea părtinitoare. momente şi cercetări diferite) 3. 61 Inferenţa cauzală în epidemiologie – criterii de cauzalitate (Evans) Relaţia de cauzalitate dintre un factor şi o boală ar trebui dovedită printr-un experiment. Este relaţia directă existentă între calitatea sau cantitatea factorului de risc şi apariţia efectului (bolii). uneori atipice). Coerenţa cu datele din biologie şi experimentale – se referă la existenţa unei echivalenţe sau asemănări între concluziile cercetării epidemiologice şi concluziilor altor cercetători. Avantaje şi limite ale anchetelor transversale Avantaje – permit stabilirea prevalenţei. cu atât efectul este mai pronunţat. În lipsa posibilităţii efectuării experimentului (situaţie frecventă în epidemiologia bolilor cronice). prezintă riscul erorilor de anamneză şi riscul interpretărilor abuzive. datele sunt uşor de cules. Dovada experimentală – constă în administrarea unui factor de risc într-o populaţie şi urmărirea efectelor. Insuficienţa altor explicaţii – argument în plus pentru întărirea ipotezei privind asocierea cauză-efect. Relaţia temporală – factorul cauzal precede apariţia efectului. sunt uşoare. boli cardiovasculare). se folosesc argumetne incluse în următoarea listă: 1. incidenţa cazurilor noi de boală este mai mare de expuşi faţă de nonexpuşi. prevalenţa factorilor de risc este mai mare la bolnavi decât la sănătoşi. dacă administrarea nu e dublu-orb pot interveni erori induse de cercetător. Relaţia tip doză-efect (gradient) – creşterea riscului în funcţie de intensitatea acţiunii factorilor de risc. nu se aplică în cazul bolilor rare. nu permit calcularea directă a riscului relativ. sunt generatoare de ipoteze epidemiologice. permit aprecierea amplitudinii unui fenomen.Avantaje şi limite ale anchetelor experimentale: Avantaje – sunt considerate a avea o validitate internă ridicată (rezultatul pe care îl obţin e datorat tratamentului şi nu altor factori din exterior). cu cât factorul de risc este mai crescut sau mai intens. permit observarea unei schimbări care survine între cele 2 momente (începutul şi sfârşitul intervenţiei) Limite – generalizarea rezultatelor e limitată (pentru că se folosesc grupuri mici. 2. nu confirmă însă asocierea cauzală. Plauzibilitatea (caracterul raţional) 7. Consistenţa asociaţiei – asociaţia este prezentă în momente diferite în aceeaşi populaţie sau la populaţii diferite în acelaşi moment (asocierea cauză-efect este prezenţa în locuri. deci sunt utile în programare. rapide şi relativ ieftine. cancere.

În practică se foloseşte evoluţia prevalenţei factorului de risc. a intervenţiilor desemnate să promoveze sănătatea. Implicarea cadrelor medico-sanitare în promovarea sănătăţii. a da ani vieţii (prin reducerea nr. Nivele ale profilaxiei: primordială – are drept scop prevenirea apariţiei factorului de risc în mediul fizic şi social. deoarece sectorul sanitar. imunoprofilaxie. politici şi programe alimentare. Are drept scop evitarea apariţiei bolii la nivelul individului şi scăderea incidenţei bolii în populaţie prin modificarea distribuţiei factorului de risc. contribuind astfel toţi la promovarea sănătăţii. deceselor premature şi prin creşterea duratei medii de viaţă). terţiară – se referă la recuperarea medicală. primară – se adresează indivizilor sănătoşi. invaliditatea) să evite decesele premature Obiectiv: creşterea speranţei de viaţă la naştere. screening. domenii de interes Promovarea sănătăţii este strategia de mediere între persoane şi mediul lor. familie. care sintetizează alegerea personală şi responsabilitatea societăţii faţă de sănătate.: educaţie pentru sănătate pentru schimbarea comportamentelor nesanogene. bazată pe informaţie. Necesită participarea comunităţii deoarece promovarea sănătăţii este posibilă numai dacă indivizii îşi transformă cunoştinţele dobândite în comprotamente. implică o reţea de servicii de recuperare. principii. Evaluare – monitorizarea prevalenţei şi a fatalităţii bolii/bolilor. examen medical periodic. Reprezintă punerea în practică. .73 Promovarea sănătăţii – definiţie. comportamentali. ca sector al vieţii sociale. incidenţa bolilor asociate FR. 74 Nivele de profilaxie – scopuri. Principiile promovării sănătăţii Implică populaţia ca întreg – necesitatea populaţiei de a fi informată Este orientată asupra determinanţilor sănătăţii. la nivel individual. socială şi profesională. secundară – are drept scop identificarea precoce a bolii în vederea controlului evoluţiei acesteia.: reglementări din partea guvernelor şi acţiuni fiscale pentru prevenirea vânzării ţigărilor. Ex. fără incapacitate Strategia europeană: a da viaţă anilor (prin măsuri de control a morbidităţii şi incapacităţii). dezvoltarea şi implicarea comunităţii. a da sănătate vieţii (prin promovarea sănătăţii). Ex. Utilizează metode şi abordări diferite. complementare. Scopuri (conform Chartei de la Ottawa): Elaborarea unor politici publice favorabile sănătăţii Crearea unor medii favorabile sănătăţii Dezvoltarea acţiunii comunităţii (implicare comunitară) Dezvoltarea abilităţilor individuale Reorientarea serviciilor de sănătate Domenii de interes: educaţia pentru sănătate. Metode – screening. Presupune acţiunea integrală a tuturor sectarelor social-economice. nu poate singur să promoveze sănătatea. mai ales la nivelul serviciilor primare. Evaluarea acţiunii de prevenţie primordială se poate realiza prin monitorizarea incidenţei factorului de risc şi implicit prin incidenţa bolilor asociate. intervenţii publice (legale/fiscale). Evaluare – frecvenţa FR. de mediu. servicii sanitare. societate şi stat (ca putere) care au drept scopuri: să promoveze sănătatea să prevină bolile să reducă consecinţele acestora (incapacitatea. adică asupra celor 4 grupe de factori care influenţează sănătatea – biologici. exemple Profilaxia reprezintă ansamblul măsurilor luate de individ. obiective. fluorizarea apei.

BCV – HTA. omucideri – alcool. ele nu pot fi prevenite ci doar interceptate. iradiere. Sunt incluse aici defecte şi afectiuni ale unei singure gene. independente de mediul ambiental şi comportament. 2. b. talidomida. Factori de risc asociaţi principalelor cauze ale pierderii anilor potenţiali de viaţă: boli cardiovasculare – fumat. fie întreruperii căilor de transmitere. McKeown a grupat bolile in 4 grupe mari: a. viteză alte accidente – alcool sinucideri. 76 Modelul epidemiologic monofactorial şi plurifactorial – descriere. medicale. HTA Boli cerebrovasculare – HTA cancer – fumat. fumat. d. Modelul etapelor vieţii Este modelul adaptat problemelor actuale ale stării de sănătate. Modelul etapelor vieţii 1. toxici. frecvenţa lor este rara. pneumonia – starea vaccinală. bolile legate de carenţe igienice. Postnatal. în funcţie de condiţiile biologice. ocupaţionale. Bolile determinate postnatal ca urmare a unor carenţe sau agresiuni a factorilor de risc din mediu.75 Modele de abordare a prevenirii bolilor – definiţii. fie vectorului. fie creşterii rezistenţei specifice/nespecifice. rezistenţa scăzută diabetul – obezitatea 3. Bolile determinate prenatal. exemple Există 3 modele posibile de abordare a promovării sănătăţii şi prevenirii bolilor: 1. fumat. rezultă că unele afecţiuni din această grupă pot fi controlate. c. dar după fecundare. Modelul epidemiologic Are în vedere frecvenţa bolilor şi a factorilor care condiţionează fiecare grupă de boli şi prezintă 2 variante: modelul monofactorial (modelul epidemiologice al bolilor transmisibile: agent cauzal-efect) şi modelul plurifactorial. Modelul bazat pe înţelegerea etiologiei bolilor 2. Modelul plurifactorial – este prezent la majoritatea bolilor care predomină actual în tabloul de morbiditate. Controlul bolilor bazat pe înţelegerea etiologiei bolilor Trebuie precizat că acest demers al controlului bolilor include în factorii etiologici şi factorii de risc. exemple Modelul monofactorial – este modelul clasic al bolilor transmisibile (agent cauzal – boală). Porneşte de la ipoteza că elementele nefavorabile apar aleator. Bolile prenatale care sunt determinate la fecundare. Ex. . arme ciroza – alcoolul gripa. Aici se regăsesc cele mai multe afecţiuni ce domină modelul de morbiditate din ţările în curs de dezvoltare şi în ţările în care nivelul de dezvoltare socio-economic şi cel al serviciilor sanitare tinde să ajungă la modelul ţărilor dezvoltate: bolile nutriţionale – malnutriţia. Deşi numărul entităţilor acestor afecţiuni este mare. bolile infecto-parazitare. Aceste boli nu pot fi în mod practic influenţate. Permite elaborarea unor pachete de servicii preventive specific diferitelor grupe de vârstă. Este limitat la un număr mic de boli. alcool accidente de circulaţie – alcool. dar cu o probabilitate diferite în diferitele momente ale vieţii. de factori ce apar în perioada intranatală (nidarea oului şi primele faze de multiplicare) prin interferarea acestor faze cu unii factori infecţioşi. fizici (rubeola. carenţa de iod. prin urmare intervenţia statului e foarte importantă. Măsurile de intervenţie se vor adresa fie receptorului. de unde faptul că nu prezintă o preocupare majoră din punct de vedere al sănătaţii publice. Modelul epidemiologic 3. boli determinate de defecte de adaptare a organismului sunt întâlnite în ţările dezvoltate şi supradezvoltate în care datorită tehnologiei apar modificări de comportament şi boli legate de stilul de viaţă. ce produc aberaţii cromozomiale. Pentru controlul acestor boli trebuie luate măsuri socio-economice şi de sanitaţie.

"Ce-ar fi trebuit să facă bolnavul ca boala să nu fi apărut?". când este necesară efectuarea lui protejează doar persoanele la risc înalt identificate iniţial. DZ. obezitate. Factorii genetici explică deci heterogenitatea intraindividuală. Strategia populaţională interesează medicul colectivităţtii (de sănătate . Este strategia în care. în fiecare moment. În faţa unui bolnav. Identificarea acestor persoane se poate realiza şi fără screening când. Aceasta strategie presupune screeningul populaţiei. Cauzele bolii sunt diferite de cauzele incidenţei. colesterol. de unde şi nevoia de măsuri adecvate de prevenire şi combatere a bolii sau decesului. Permite controlul unui FR asociat mai multor boli: fumat. avantaje şi limite (exemplificaţi) Strategia riscului înalt se adresează persoanelor cu risc înalt (persoane cu o probabilitate mai mare de a face boala). durata lor fiind egală cu durata intervenţiei exercitate asupra grupului la risc înalt efectele sunt limitate la cei care fac obiectul intervenţiei şi nu la întreaga populaţie limite de ordin comportamental. în mintea medicului apare ideea riscului relativ ca expresie a forţei asociaţiei epidemiologice. spre deosebire de persoanele cu risc scăzut sau moderat care predomină în populaţie şi care rămân neprotejate 79 Strategia ecologică – definiţie. se pot identifica succeptibilii fără a mai fi examinati (ex. 77 Strategia preventivă bazată pe demersul individual – importanţă. pentru a fi reţinute persoanele la risc înalt.: sugarii. stress. Frecvenţa bolii este explicată prin factori ambientali. protejând numai o parte a populaţiei nr. psihologic. cunoscându-se factorii de risc. gravidele. etc.). prin urmare cazurilor noi apărute pe parcurs vor fi ignorate efectele vor fi paleative şi temporare. dar nu explică frecvenţa bolii. domenii. deoarece investiţia se limitează la persoanele la risc înalt raportul beneficiu/risc este favorabil pentru că sunt supuşi eventual ‘’efectelor secundare’’ numai cei susceptibili. deoarece se face o segregare etică. modelul este apropiat raţionamentului clinic motivaţia individului de a participa este mai mare raport cost/eficacitate este favorabil. sedentarism. medicul îşi va pune următoarele întrebări: "De ce a făcut boala?". dietă. nu pe cea interindividuală. ci incidenţa bolii în populaţie. "De ce a făcut-o acum?". căci cel cu factori de risc este mai interesat să adopte măsuri preventive. nu şi ceilalţi Limite: dificultăţile şi costurile screeningului. avantaje şi limite (exmplificaţi) Strategia populatională este strategia care se bazează pe populaţie. care interesează nu boala individului. 78 Strategia populaţiei la risc înalt – definiţie. Factorii genetici pot explica susceptibilitatea individului faţă de boală. Este o strategie importantă pentru practica medicală individuală. alcool. Această strategie aparţine exclusiv sectorului clinic. sedentarism. Avantaje: intervenţia serviciilor de sănătate este adecvată intereselor individului. HTA.dislipidemie. muncitorii care lucrează în medii cu noxe. indivizilor la risc înalt este mic (avantaj economic). deoarece "filosofia" strategiei este: cel la risc înalt este cel mai susceptibil să facă boala. Prima operaţie în cadrul acestei strategii este identificarea persoanelor la risc înalt. avantaje şi limite Este strategia în care acţiunile se adresează individului cu boala sa.

Managementul. etc. Elementul fundamental al educaţiei pentru sănătate este comunicarea. lecţia. gravide sau mame). mijloace audiovizuale: filmul. Conducerea prin obiective2. mijloace indirecte care utilizează o cale de transmitere ce presupune o forma artistică şi care captează interesul prin ea însăşi. 81 Metode utilizate în educaţia pentru sănătate Metodele educaţiei pentru sănătate pot fi clasificate în funcţie de calea de transmitere a mesajului educativ astfel: mijloace auditive (sau orale): convorbirea individuală. procesul de predare/învăţare. 82. bine. radioemisiunea mijloace vizuale: cu rol dominant textul (lozinca. acelaşi scop. conferinţa. filmul. instructajul cu un grup omogen în raport cu pregătirea generală (şcolari. emisiunea TV. Principii generale ale conducerii 1. evolutie. ci radicală. teatrul. la timp si in limita bugetului disponibil. diapozitivul. lecţia. Altă clasificare: mijloace directe în care mesajul educativ sanitar este transmis ca o informaţie nemediată. ea adresându-se distribuţiei factorului de risc în populaţie potential mare (de ex: studiul epidemiologic Framingham a arătat că o scadere cu 10mm Hg a TA sistolice va avea drept consecinţă o scădere cu 30% a mortalităţii datorate HTA) este o strategie adecvată dpdv comportamental.publică). dar beneficii mici pentru indivizii la risc înalt 80 Educaţia pentru sănătate – definiţie. Managementul este procesul prin care munca este facuta prin intermediul altora. muncitori. protecţiei mediului şi prevenţiei bolilor formarea şi dezvoltarea unor deprinderi corecte care să promoveze sănătatea crearea unei poziţii active faţă de sănătatea individuală şi faţă de problemele sănătăţii publice. cu un grup omogen în raport cu interesul faţă de subiect (bolnavi de o anumita boală. scop.definitie. macheta. broşura. în sensul atragerii şi capacitării maselor la participarea activă în realizarea consolidarii sănătăţii. Este vorba de ‘’paradoxul prevenţiei’’ – măsurile preventive care aduc mari beneficii pentru populaţia generală. articolul. Educaţia pentru sănătate este diferită de educaţia sanitară care vizează igiena personală. pliantul. emisiunea TV sau radiofonică. planşa. participare. dar care urmăreşte. psihologic. Educaţia pentru sănătate are următoarele scopuri: ridicarea nivelului de cunoştinţe medicale al populaţiei în principal în domeniul sanogenezei. mijloace de largă informare: conferinţa. Sarcina fundamentala a managementul este sa ii faca apti pe oameni de o performanta colectiva. în fapt. formele beletristice) sau cu rol dominant imaginea (afişul. principii si tendinte actuale Def. Avantaje: se adresează întregului grup populaţional abordarea nu mai este paleativă. convorbirea de grup. abordări posibile Educaţia pentru sănătate este un sistem care include: conştiinţa stării de sănătate. Clasificarea mijloacelor educativ-sanitare se poate face şi în funcţie de adresabilitate: mijloace individuale: sfatul medicului mijloace de grup: convorbirea de grup.). Învăţarea prin . neobişnuit raportul beneficiu/risc nu mai este aşa de mare ca la strategia riscului înalt. deoarece nu face nicio discriminare beneficiile la nivelul populaţiei sunt foarte mari efectele se menţin în timp Limite: prezintă avantaje mici pt cei la risc înalt motivaţia este insuficientă pentru individ şi medic presupune un alt mod de abordare a serviciilor sanitare. militari. expoziţia). tipăriturile.

rezolva probleme zilnice (ex. in ce masura rezultatele au fost atinse 83. Manager de spital) • De tip operational. relatia dintre management si leadership Managerul este o persoana numita care poarta responsabilitatea indeplinirii unei activitati folosind resursele care ii stau la dispozitie. Diviziunea muncii 4. 5. Exista trei tipuri de manager: • De top ( top manager.Acesta mai implica stabilirea de standarde si compararea rezultatelor cu standardele stabilite.scopul planificarii este acela de a da posibilitatea serv de sanatate sa faca fata prezentului si sa anticipeze viitorul. Sef de sectie) 84.exemple. strategiile si politica organizatiei. 1. 4. scopul fiind imbunatatirea continua a calitatii.experienţă◊ „vazut si facut” 3. 2. Conducerea prin excepţie 9. senior) –stabileste scopul. comunicare si leadership in care membrii organizatiei inteleg ce se asteapta de la ei. Definiti functiile manageriale Funcţiile manageriale reprezintă activitatile de baza realizate de manageri pt atingerea obiectivelor organizatiei utilizand resurse umana si alte tipuri de resurse. reprezinta selectarea misiunilor. Un manager trebuie să fie şi un foarte bun lider. Comportamentul de manager şi cel de lider sunt două procese complexe care presupun activităţi diferite din punct de vedere calitativ. Totodata presupune stabilirea relatilor dintre compartimente si oameni si implicit la stabilirea rel de autoritate si responsabilitate.Fct managerilor (activ de baza) sunt 5 la numar si pot fi sintetizate in ciclul functilor manageriale.Aceasta implica constituirea unui mediu de motivare. stiluri de conducere . Funcţiile determină structura 7.◊ permite atingerea eficacitatii manageriale . Tipuri si nivele manageriale. Înlocuirea resurselor rare 5. care reprezintă activităţile de bază ale comportamentului de lider. • De tip mediu – implementeaza strategia. misiunea. Delegarea autorităţii 8. Leaderul este o persoana a carei putere vine din ascultarea si acceptarea lui de catre colaboratori ptr. care să fie expert în iniţierea structurii şi consideraţiei.◊Functia de personal (coordonare) reprezinta functia de orientare a oamenilor catre cea ce trebuie sau nu sa faca. dezvolta planuri operationale de interventie si coordoneaza departamentele care fac parte din organizatia pe care o conduce (ex. 3. Convergenţa muncii 6.◊Organizarea presupune activitati legate de managementul resurselor umanesau administrarea personalului. Functia de conducere. Utilizarea celui mai scurt drum până la decizie.coordoneaza activitatea lucrand alaturi de cei pe care ii conduce.◊Planificarea reprezinta functia prin care se stabileste structura organizatiei si se definesc rolurile persoanelor in cadrul diferitelor compartimente.◊Conducerea (comanda) este functia care se concentreaza pe monitorizarea si evolutia performantelor organizatiei. calitatile sale umane si profesionale. este orientata catre actiune.obiectivelor si actiunilor necesare pentru realizarea acestora.◊Control 85.

scopul fiind imbunatatirea continua a calitatii.reprezinta functia de orientare a oamenilor catre cea ce trebuie sau nu sa faca. asculta sugestiile si ia deciziile) democratic (managerul defineste anumite limite cerand angajatiilor sa ia deciziile in limitele prezentate) laissez-faire (permite angajatiilor sa actioneze intre anumite limite)◊Conducerea (comanda) 86. cantitate. comunicare si leadership in care membrii organizatiei inteleg ce se asteapta de la ei.pensionarea.◊ reprezinta selectarea misiunilor. Stiluri autocratic ( managerul ia decizia si o impartaseste personalului) consultativ (managerul prezinta deciziile si ii invita pe angajati la discutii) participativ (managerul prezinta problema.la niv manageriale mai inalte in domeniul planificarii se pune mai mult accentul pe scopuri si obiective. masurabile de a atinge scopurile. Organizarea◊Planificarea consta in relatiile bine stabilite intre indivizi .◊Functia de personal (coordonare) este functia care se concentreaza pe monitorizarea si evolutia performantelor organizatiei.alocarea personalului în posturile existente .obiectivelor si actiunilor necesare pentru realizarea acestora. ia parte la discutii. stabilirea standardelor de timp. misiune (planificare strategica). Planificarea implica luarea deciziei asupra a cea ce trebuie facut. Strategii=planuri de actiune pt atingerea obiectivelor. măsurarea rezultatelor. Un manager poate alege mai multe stiluri de conducere in functie de sarcina pe care are de indeplinit (conducere situationala). calitate.Acesta mai implica stabilirea de standarde si compararea rezultatelor cu standardele stabilite. transferul şi concedierea angajaţilor. Se poate vb de o planificare pe termen lung (mai mult de 1 an) sau pe termen scurt (mai putin de 1 an ). aplicarea modificărilor necesare.Aceasta implica constituirea unui mediu de motivare.◊Control 87. cand si cum. Exista 2 tipuri de structuri : 1. Exista 4 etape in procesul de control : 1.descriere si importanta reprezinta functia prin care se stabileste structura organizatiei si se definesc rolurile persoanelor in cadrul diferitelor compartimente. Scopul principal al funcţiei de personal este desemnarea pe post a celor mai adecvate persoane care au calificarea cea mai corespunzătoare cerinţelor fişei postului. Scopuri=linii directoare generale care indica ce se doreste sa se obtina Obiective= mijloace cuantificabile . este orientata catre actiune. 3. compararea rezultatelor cu standardele 4. Totodata presupune stabilirea relatilor dintre compartimente si oameni si implicit la stabilirea rel de autoritate si responsabilitate.selectarea celor ce vor fi angajaţi . Definiti si comentati functiile de personal si control presupune activitati legate de managementul resurselor umane sau administrarea personalului. Funcţia de personal presupune: recrutarea angajaţilor . Functiile de planificare si organizare. 2.stabilirea criteriilor pentru plata angajaţilor şi distribuirea beneficiilor .scopul planificarii este acela de a da posibilitatea serv de sanatate sa faca fata prezentului si sa anticipeze viitorul.consilierea angajaţilor în privinţa performanţei şi avansării în carieră .instruirea personalului pentru creşterea calităţii muncii .

UPU). fie să nu o transmită deloc. Frecvent se consideră că cei ce practică chirurgia au un nivel ridicat al acestor aptitudini. conferinţe. 2. documentată care să-i permită luarea deciziilor avantajoase înaintea altor manageri care nu au acces la aceste informaţii. 90.rol de reprezentare – se referă la îndeplinirea sarcinilor sociale şi ceremoniale. importanta Roluri informaţionale: managerul trebuie să fie sursa de informaţii pentru departamentul său de lucru.enumerare. diseminator şi purtător de cuvânt. posedă un înalt nivel de aptitudini tehnice în proiectarea unui sistem de ventilaţie pentru sălile de operaţie din spital. întâlniri. importanta Roluri interpersonale – fac parte din autoritatea formal a managerului: . . cu alţi manageri. gruparea oamenilor si a proceselor in unitati logice (ex. conversaţii informale. . etc. . realizând. definitie.rol de legătură : managerii au obligaţia de a stabili contacte permanente la nivel de egalitate. Această funcţie cuprinde şi transferul de informaţie către subalterni care.Aptitudinile tehnice se referă la nivelul de competenţă într-o activitate specifică.rol de lieder: liederii. la rândul său. din afara departamentului de lucru şi din alte organizaţii. prin autoritatea formală cu care sunt investiţi. Organizatiile pot fi structurate pe baza : •◊Structura informala Functiilor • Serviciilor • produselor 88. . metodologii sau proceduri şi tehnici necesare activităţii într-un domeniu specific. APTITUDINILE MANAGERIALE A) Aptitudini tehnice B) Aptitudini umane C) Aptitudini conceptuale A. mass-media. 89. Sursa informaţiilor: cărţi.managerul este cel care are obligaţia. Rolurile interpersonale. putând informa sau influenţa persoanele din organizaţie sau din afara ei. Datorită rolurilor de receptor (monitor). fie nemodificată. def.Rolurile informationale-enumerare. Ele includ procese specializate.rol diseminator: alege informaţiile pe care le împărtăşeşte altora. etc. nu ar avea acces la aceasta sau nu ar sesiza la timp importanţa informaţiei. reviste. managerul poate să transmită informaţia subordonaţilor. În această calitate de lieder-manager. altfel. Managerii posedă aptitudini tehnice de genul: citirea şi intepretarea unui . răspund de conducerea muncii depuse de compartimentul lor. rapoarte. Managerul sortează toate aceste date şi alege informaţia cea mai utilă şi pertinentă.◊Structura formala a unei organizatii se refera la rel interpersonale intre indivizi si grupuri . fie modificată parţial.cel medical în situaţia de faţă. astfel.el stabileşte o direcţie şi un mediu de muncă menite să încurajeze subordonaţii pentru a lucra la nivel optim. pensionări. în calitate de reprezentant al organizaţiei.rol de purtător de cuvânt: managerul este delegat să vorbească în numele departamentului sau organizaţiei. Inginerul mecanic. să participe la o serie de evenimente ca: întâmpinarea oaspeţilor. “lucrul în reţea”. . Exemplu: .rol de monitor (receptor): poate primi informaţii despre funcţionarea unei instituţii sau poate căuta informaţii legate de munca pe care o desfăşoară.si grupuri. Ele ocupă o bună parte din timpul managerilor. informaţii care pot proveni din propria zonă de influenţă sau din afara acesteia. Sursele formale şi informale utilizate de manager au drept scop informarea lui riguroasă.

Prin această modalitate de finanţare.sunt definite dupa Maxwell si colaboratorii prin îndeplinirea urmatoarelor conditii: acoperire generala. De aceea. a nu fi de acord fără a fi dezagreabil. Cele mai importante dintre aceste aptitudini sunt: a conduce fără a jigni. fiind apoi alocate . de a susţine o prelegere logică şi clară. percepţia şi sentimentele celorlalţi şi este necesar să le ia în considerare în procesul managerial. managementul însuşi este un continuu proces de înţelegere a comportamentului şi atitudinilor celorlalţi şi de comportare într-o manieră care să inspire încredere. responsabilitatea statului fata de sanatatea public 92 Sistemul SAS (bismark) Sistemul de sanatate în care tertul platitor este reprezentat de mai multe case de asigurari non-profit si colectarea banilor se face prin asigurari publice (obligatorii).Aptitudinile umane se referă la abilitatea managerilor de a lucra eficient cu ceilalţi. eficacitate.) 94 Modalitati de finantare a sistemelor de sanatate Exista cinci modalităţi principale de finanţare a sistemelor de sănătate: Finanţarea de la bugetul de stat. C. Managerii de nivel inferior au mai puţine oportunităţi de a-şi exercita şi demonstra aptitudinile conceptuale dar succesul lor depinde adeseori de abilitatea de a „vedea” unde se încadrează ei şi unitatea de lucru condusă de ei în organigrama întregii organizaţii. a conduce o şedinţă. indivizi sau grupuri. După cum am menţionat mai sus managerii petrec tot mai puţin timp aplicând aptitudini tehnice pe măsură ce sunt promovaţi către nivelele înalte de responsabilitate. pertinenta fata de nevoi. Aici. un manager trebuie să fie conştient de atitudinea. accesibilitate prompta. aceste aptitudini sunt necesare mai ales la nivelul cel mai înalt al organizaţiei. interrelaţiile şi efectele deciziilor ce afectează întreaga organizaţie sunt resimţite cel mai puternic. eficienta înalta. În fapt. ca o entitate ce include totul. acceptabilitate sociala larga. Managerii de la toate nivelele îşi petrec o bună parte din timp exersând aptitudini umane. posibilitati de alegere. Exemple tipice sunt Germania si Franta 93 Sistem national tip Beveridge Sistemul de sanatate în care tertul platitor este guvernul si modul de colectare a banilor este impozitul general (exemplu tipic fiind sistemul national de sanatate al Marii Britanii. B. Astfel. de a vedea conexiuni în „haos” şi de a avea o viziune de viitor. Managerul trebuie să fie în stare de a vedea organizaţia pe care o conduce şi operaţiunile care se desfăşoară ca pe un întreg.raport financiar. echitate. fondurile sunt colectate la bugetul de stat. Sisteme de sanatate Sisteme de Sanatate . Totuşi proporţia de timp dedicată acestora variază puţin pe măsură ce managerul urcă ierarhic. de a face o propunere concisă şi uşor de citit. Diferitele procese. intrări sau ieşiri. interacţiunea dintre componentele organizaţiei şi interrelaţiile dintre organizaţie şi mediul exterior trebuie privite ca ceva singular. aptitudini de a scrie un raport. 91.Aptitudinile conceptuale sunt reprezentate de abilitatea de a înţelege relaţiile existente în situaţiile complexe. a media un conflict.

în totalitate. Ultimele două reprezintă aproximativ 40-50% din valoarea primei de asigurare.respectivul de episodul de ingrijiri -furnizorul primeste o suma stabilita indiferent de costul efectiv al serviciilor cuprinse in pachet sau in episodul de ingrijiri(bolnavul internat) Plata prin salariu: -reprezinta plata catre medici a unor sume fixe.intr-o perioada de timp considerata Plata per caz: -este o metoda de rambursare in care unitatea de plata este reprezentata de pachetul de servicii.respectiv costul serviciilor furnizate de catre acestia. costurile cu medicamentele. Contribuţii se pot obţine şi din industria locală. Finanţarea prin plăţi directe. în principal. ♦ finanţarea comunitară. prin costurile de marketing foarte ridicate. în scopul includerii şi a celor care lucrează în afără sectorului oficial. Plata directă.indiferent de nr pacientilor tratati sau de cantitatea.indiferent de nr serviciilor efectuate. precum şi o parte din cheltuielile de spitalizare 95 Principalele modalitati de plata a serviciilor medicale Plata per serviciu(fee-for-service) : -unitatea de plata va fi reprezentata de vizita medicala. precum şi marginea de profit. Finanţarea comunitară îşi propune. Acoperirea populaţiei este generală. Bugetul global: -metoda consta in plata unui buget stabilit in avans. a serviciilor medicale se realizează de regulă în sectorul privat. Costurile administrative mari se explică. Asigurarea privată poate fi oferită şi unor grupuri de persoane. Mărimea contribuţiei depinde. să acopere costurile îngrijirilor primare. 96 Modalitati de plata a ingrijirilor intraspitalicesti . din partea angajaţilor (sub forma unui procent din salariu) şi a angajatorilor.. de asemenea. în timp ce co-plata şi co-asigurarea sunt întâlnite cu precădere în sectorul public al furnizării serviciilor medicale.in interiorul acestor limite sa poata aloca sumele pe care le considera necesare pe diferite articole de cheltuieli. restul fiind subvenţionat de către guvern. Este o metodă care se poate aplica în general comunităţilor rurale. la care se adaugă cheltuielile administrative. acolo unde aceasta există.prevazut cu anumite limite maxime -furnizorul are libertatea ca. persoanele contribuind în funcţie de venit şi nu în funcţie de riscul individual Finanţarea prin asigurările sociale de sănătate. de obicei în părţi egale. ♦ coasigurarea (un anumit procent din costul vizitei). de pachetul de servicii care vor fi furnizate. Finanţarea prin asigurările private de sănătate. În unele ţări. Ea presupune ca membrii unei comunităţi să plătească în avans o contribuţie în scopul obţinerii unui pachet de servicii medicale. contribuţia poate fi calculată ca procent din venitul global al persoanelor respective (ex. Finanţarea sistemului asigurărilor sociale de sănătate se realizează prin contribuţii obligatorii.medicilor cu practica individuala Capitatia : -reprezinta o modalitate de palta a unei sume fixe.Există mai multe tipuri de plată directă: ♦ plata în totalitate a serviciilor. necesare pentru a vinde asigurarea cât mai multor indivizi.centrelor de sanatate. ♦ co-plata (o sumă fixă pentru fiecare vizită medicală). de obicei salariaţi ai aceluiaşi angajator.sectorului sanitar. agricultori).pentru care fiecare pacient inscris pe lista unui medic. sau membri ai unor sindicate.sau de actul medical propriu-zis -furnizorul este platit proportional cu serviciile prestate -metoda este utilizata pt plata spitalelor. Contribuţia acoperă de regulă o parte a costurilor. de cele mai multe ori.lunare sau anuale. atunci când acestea vor fi necesare.

.Plata per serviciu (fee-for-service). cum ar fi vârsta sau sexul. Spitalele şi medicii sunt încurajaţi să selecteze pacienţi cu afecţiuni mai puţin severe. unele chiar non-necesare. Furnizorul nu preia nici un risc financiar. de exemplu în asistenţa medicală primară. indiferent de numărul serviciilor efectuate. furnizorul fiind plătit proporţional cu serviciile prestate. furnizorii sunt stimulaţi să reducă durata de spitalizare. medicii vor înscrie pe listele lor persoane sănătoase. furnizorul primeşte o sumă stabilită printr-un contract prealabil. Unitatea de plată va fi reprezentată de vizita medicală. Pentru fiecare din acestea. Astfel. numărul serviciilor per caz. unele chiar non-necesare. De asemenea. Totuşi. cu atât mai mult cu cât de regulă ultimele zile de spitalizare sunt mai puţin costisitoare Bugetul global. Furnizorii sunt stimulaţi evident să prelungească durata de spitalizare. Suma per pacient poate varia însă în funcţie de anumite considerente. prevăzut cu anumite limite maxime. Plata per zi de îngrijiri/spitalizare. Modalitatea oferă furnizorilor stimulente economice pentru a efectua cât mai multe servicii. furnizorul primeşte o sumă fixă. furnizorul fiind plătit proporţional cu serviciile prestate. într-o perioadă de timp considerată. Capitaţia este utilizată atunci când se doreşte acoperirea populaţiei cu medici. respectiv episodul de îngrijiri. Atunci când sunt plătiţi per caz. îngreunând accesul celor bolnavi („cream skimming”). existând şi tendinţa din partea pacienţilor de a abuza de aceste servicii (hazardul moral). pacienţii ar putea avea de suferit. nu au nici un motiv să selecteze pacienţii sănătoşi. pentru fiecare pacient înscris pe lista unui medic. Metoda constă în plata unui buget stabilit în avans. Reprezintă singura formă de rambursare în care medicul. dimpotrivă. în interiorul acestor limite să poată aloca sumele pe care le considera necesare pe diferite articole de cheltuieli 97 Modalitati de plata ale medicului de familie Capitaţia reprezintă o modalitate de plată a unei sume fixe. scurtarea perioadei post-operatorii sau reducerea consultaţiilor de control. opusul ar putea fi adevărat. existând şi tendinţa creşterii numărului cazurilor tratate şi raportate. spitalul sau centrul de sănătate. indiferent de costul efectiv al serviciilor cuprinse în pachet sau episodul de îngrijiri. acesta aparţinând în întregime plătitorului (pacient sau casa de asigurări). iar în tendinţa de minimizare a acestora. centrelor de sănătate. 98 Plata per serviciu (fee-for-service) Unitatea de plată va fi reprezentată de vizita medicală. ar putea creşte competiţia între medici pentru atragerea pacienţilor pe listele proprii. sau de actul medical propriu-zis. Metoda este folosită pentru plata spitalelor şi a centrelor de sănătate. ar putea fi furnizat un număr mai mic de servicii decât cel necesar. riscurile sunt preluate de către furnizori. medicilor cu practica individuală. Pentru fiecare zi de îngrijiri sau spitalizare. De această dată. existând şi tendinţa din partea pacienţilor de a abuza de aceste servicii (hazardul moral). Metoda este utilizată pentru plata spitalelor. Plata per caz este o metodă de rambursare în care unitatea de plată este reprezentată de pachetul de servicii. furnizorul are libertatea ca. Pe de altă parte. sau de actul medical propriu-zis. Modalitatea oferă furnizorilor stimulente economice pentru a efectua cât mai multe servicii.

politicieni. dar nici pentru a o creşte. şi sugerează sau impune anumite conduite.G.99 Salariu Reprezintă plata către medici a unor sume fixe. Medicul plătit prin salariu suportă un risc financiar foarte redus.S.în care se realizează un schimb liber de produse şi factori de producţie.care face predicţii despre cum ar trebui să fie. respectiv costul serviciilor furnizate de către aceştia. pe profit) şi indirecte (T. precum şi distribuţia acestor bunuri. indiferent de numărul pacienţilor trataţi sau de cantitatea. Sisteme: sistemul de piaţă .S. lunare sau anuale. 100 Sistemul din Romania În România există două surse principale de venituri pentru sănătate şi anume fondurile asigurărilor sociale de sănătate. angajatorul poate oferi bonusuri atunci când cheltuielile au fost sub limita stabilită. proprietatea resurselor productive este privată şi alocarea resurselor se face sub formă automată lăsând să funcţioneze liber forţele autoreglatoare ale pieţei (statul poate avea însă rolul de a redistribui resursele iniţiale între indivizi pentru a atinge obiective de echitate).V. iar statul evaluează nevoile consumatorilor şi decide ce bunuri să fie produse. nr. medici. a cărui organizare şi funcţionare sunt reglementate prin H.S. la capitolul Finanţare şi constă în principiu din contribuţia în procente egale (7% ) din partea angajaţilor şi a angajatorilor. El nu are stimulente pentru a minimiza activitatea.A. funcţionează în continuare şi un sistem al impozitării directe (pe venit. iar activitatea spitalului nu a fost afectată prin aceasta. angajatorul dorind să-şi minimalizeze riscul financiar angajând cât mai puţini medici şi repartizându-le acestora un număr cât mai mare de pacienţi.A. De exemplu: “ar trebui să mărim preţurile serviciilor de îngrijiri de sănătate?” este o întrebare la care răspunde economia normativă. care studiază modul în care sunt produse şi furnizate îngrijirile de sănătate şi. Banii de la buget alocaţi sănătăţii sunt administraţi de către Ministerul Sănătăţii.. . în ce cantitate şi cum anume. 101 Economia sanitara Economia sanitară este o aplicaţie a ştiinţelor economice. este reglementată prin L. Finanţarea de la bugetul de stat Suplimentar faţă de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. deşi în ultima vreme s-a constatat şi o tendinţă de împovărare a asigurărilor de sănătate cu obiective care ar trebui să fie finanţate de la bugetul de stat (programe naţionale de sănătate. • sistemul economiei centralizate – în care schimburile sunt dirijate total de guvern şi în care toate resursele productive sunt în proprietatea statului. În această hotărâre sunt stipulate şi unităţile sanitare bugetare. • Economia normativă . Finanţarea prin asigurările sociale de sănătate Constituirea fondurilor A. completate cu bani de la bugetul de stat.S. sau ce ar trebui făcut. etc). 244/1997. Abordari: Economia pozitivă – care încearcă să explice fenomenele existente şi face afirmaţii descriptive. În practică.. Fondurile sunt destinate plăţii furnizorilor de servicii medicale. plata unor drepturi salariale). Un exemplu de întrebare la care răspunde economia pozitivă este: “care este efectul creşterii preţurilor pentru utilizarea serviciilor de sănătate?”. Riscul în acest caz este acela de a fi constrânşi să trateze cât mai mulţi pacienţi. accize). comportamentul celor care au legătură cu serviciile de sănătate (pacienţi. de asemenea.

având totuşi unele caracteristici particulare: • existenţa unei asimetrii în informaţie între producătorul de servicii (medic) şi consumatorul acestora (pacient) • consumatorul este aproape întotdeauna nesigur asupra calităţii produsului • cererea pentru servicii de îngrijire a sănătăţii este imprevizibilă şi nu are un caracter regulat • costul serviciilor de îngrijire a sănătăţii este destul de mar Piete: Pieţele au două componente. Prin piaţă se înţelege. siguranţa/certitudinea indivizilor asupra apariţiei nevoilor 2. În acestă situaţie se atinge echilibrul de piaţă. Analiza cost-eficacitate. Producătorii îşi vând produsele. producătorii vor fi capabili să vândă tot ceea ce doresc. existenţa preferinţelor consumatorilor 5. iar consumatorii îşi cheltuiesc veniturile de care dispun. chiar dacă unele pot avea efecte terapeutice extraordinare. lipsa externalităţilor 3. cât şi consumatorii sunt satisfăcuţi de rezultatul schimbului realizat. şi anume. Astfel de analize se numesc analize de minimizare a costurilor. mărindu-şi utilitatea. Evaluarea economică în acest caz îşi propune să găsească alternativa cu costurile cele mai mici. La un anumit preţ (preţ de echilibru). fără să fie necesară intervenţia guvernului. consumatorii au cunoştinţe asupra bunurilor/serviciilor 4. atât producătorii. mecanismul de echilibrare a cererii şi ofertei. mecanismul de piaţă necesită existenţa unor anumite condiţii (condiţii ideale) . Pentru a funcţiona la echilibru. Consecinţele sunt identice în ambele cazuri. Într-un sistem de piaţă perfectă. Dacă considerăm că rezultatul dorit îl reprezintă operaţiile reuşite. Resursele fiind limitate. iar consumatorii vor putea să cumpere tot ce vor ei. pentru adulţi. mulţi producători a căror intrare pe piaţă să fie liberă 103 Evaluarea economică Este o analiză comparativă a costurilor şi consecinţelor diferitelor activităţi alternative.102 Servicii de ingrijire a sanatatii.în realitate neîndeplinite chiar toate. Caracteristicile fundamentale ale unei evaluări economice sunt: ♦ evaluarea economică analizează atât costurile cât şi consecinţele unei activităţi. în care rolul este jucat de consumatori. mărindu-şi astfel profitul. 1. Are rolul de a sprijini luarea deciziei atunci când trebuie să se aleagă între mai multe alternative. la un anumit preţ. piete de sanatate Serviciile de îngrijire a sănătăţii sunt considerate bunuri de consum. 2. vom constata că putem ajunge la acelaşi rezultat (număr de pacienţi vindecaţi) cu ambele programe. nu putem produce toate serviciile. care permite schimbul de bunuri şi servicii între consumatori şi producători. Să presupunem că . Singura diferenţă între cele două programe o constituie faptul că unul necesită internare în spital de cel puţin o noapte în timp ce celălalt (program de chirurgie de zi) nu necesită. pe de o parte cererea. 104 Tehnici de evaluare economice 1. în funcţie de cerinţele şi dorinţele lor. Analiza de minimizare a costurilor. Prin urmare. deşi probabil cu costuri diferite. trebuie făcute alegeri între diferite alternative pe baza unor criterii. iar de cealaltă parte oferta. ♦ analiza economică impune o alegere. Principalul factor care realizează echilibrul dintre cerere şi ofertă este preţul. în nici o piaţă. Să presupunem că vrem să comparăm două programe care implică procedee chirurgicale de complexitate redusă. în care rolul este jucat de producători.

Rezultatele unor astfel de analize pot fi exprimate fie sub forma costului pe unitate de efect (cost/an de viaţă câştigat). Totuşi. Astfel de analize în care costurile sunt corelate cu un singur efect (măsurat în unităţi naturale – ex. Utilitatea se referă la valoarea unei anumite stări de sănătate şi poate fi măsurată prin preferinţele indivizilor sau societăţii pentru o anumită combinaţie de nivele de sănătate. Starea lor de sănătate este identică în acest caz. În acest fel vom compara valorile resurselor necesare aplicării fiecărui program cu valorile resurselor care ar fi economisite prin aplicarea acelor programe. consecinţele programelor alternative nu sunt identice. De exemplu.ghene.Principalele grupuri populationale vulnerabile in Romania Clasificarea in Romania a pers defavorizate: 1. mai puţin ocupaţia (unul este pictor. preferinţele lor ar putea diferi semnificativ din cauza importanţei pe care fiecare o ataşează piciorului rupt (din cauza ocupaţiei). În această situaţie. care are ca scop prevenirea decesului prematur. este comun ambelor programe. 4. iar celălalt fotbalist) îşi rup amândoi piciorul drept. care traiesc in adaposturi improvizate. familiile dezorganizate.grup cu risc ridicat de saracie si excluziune sociala: etnie roma. Aceast lucru ar putea fi posibil. vechimea si lipsa intretinerii locuintei sau probleme in furnizarea utilitatilor publice -20% din pop mondiala traieste in saracie absoluta <1dolar/zi si aproape 1/2 <2 dolari/zi -Romania are un nivel moderat de saracie . gropi de gunoi. număr ani de viaţă câştigaţi) care poate să difere în magnitudine de la un program la altul se numesc analize cost-eficacitate. Analiza cost-utilitate. langa balti si terenuri abandonate. 3. numărul de ani câştigaţi. fam monoparentale.tinerii cu posibilitati financiare reduse de a-si achizitiona o casa Persoanele>35ani cu locuinta proprietate personala. fam cu persoane in somaj de lunga durata 2. În consecinţă ne putem aştepta ca evaluarea utilităţii tratamentului (măsura în care tratamantul îmbunătăţeşte calitatea vieţii lor) să difere semnificativ. pentru a putea face o comparaţie ar trebui să găsim un numitor comun.suntem interesaţi în prelungirea vieţii celor care suferă de insuficienţă renală şi vrem să comparăm costurile şi consecinţele dializei şi ale transplantului de rinichi. În acest caz rezultatul care ne interesează. Măsura folosită se numeşte QALY (quality adjusted life-years). copii care parasesc orfelinatele la 18 ani 3. Dacă însă îi rugăm să ordoneze "starea de a avea un picior rupt" pe o scală de la 0 (deces) la 1 (perfect sănătos). identici în toate aspectele. nu vom putea opta automat pentru cel mai ieftin program. 105. exprimând rezultatele celor două programe în valori monetare. Pentru compararea acestor două alternative vom calcula anii de viaţă câştigaţi şi vom compara costul pe an de viaţă câştigat. programele pot avea consecinţe diferite după cum şi costuri diferite.grup cu conditii de locuit: fam strazii. fie sub forma efectelor pe unitate de cost (ani de viaţă câştigaţi/milion de lei cheltuit). familia cu multi copii. in canale. cu un program de imunizare împotriva gripei. suntem puşi în situaţia de a compara un program de screening pentru hipertensiune arterială. Să presupunem că doi gemeni. in parcuri. Analiza costbeneficiu. care urmăreşte prevenirea zilelor de incapacitate. Analiza cost-utilitate ia deci în considerare calitatea vieţii. atunci când compară costuri şi consecinţe. Prin urmare. De multe ori. dar cu probleme ale conditiilor de locuit.

prostitutiei. In Romania apare si fenomenul de exploatare prin munca. de lipsa interesarii pt soarta acestuia) Cauza majora a abandonului :economic-saracia. 107. somajul. Violenta domestica este in ascensiune in Romania. abuzuri fizice. lipsa sustinerii financiare pt studii. medical(daca ramane peste 2 sapt dupa acordarea ingrijirilor medicale). centre de primire a copiilor cu devieri comportamentale de tip penal. cei fara identitate legala. Consecinte:demografice.Populatia varstnica-cauzele imbatranirii pop. Apar sarcini nedorite. Consecintele violentei domestice sunt reprezentate de afectarea sanatatii mintale( depresii. abuz de droguri. consecinte.Zone din RO:Banat. psihologic(copil parasit de o fiinta.106.progresele medicale. importanta Mai accentuata la femei. Bucuresti. In ciuda acestui lucru. cei care parasesc institutiile pt copii dupa varsta de 18 ani. posibilitati reduse de angajare.Copiii si tinerii-grupuri vulnerabile Din categoria copiilor ce fac parte din situati critice se numara copiii care traiesc in conditii mizere. psihice. O alta problema inregistrata se refera la locurile de munca. fen caracteristice. De aceea sistemul da sanatate incearca sa depisteze cazurile de violeta domestica si sa initieze masuri pentru a combate eventualele situatii asemanatoare. Stategia politicilor familiale de eliminare a dificultatilor si riscurilor sociale care pot destrama familia au in vedere : diminuarea crizei locuintelor. centre maternale etc. Oltenia. principala tinta a proxenetilor o reprezinta femeile tinere cu nivel de trai scazut. avand venituri mici. maltratati.sociale si medicosoliale(suprasolicitarea serviciilor medicale). scaderea mortalitatii generale si precoce. locurilor de munca reduse. beneficiilor economice si sociale. Serviciile specializate pt copii existente in prezent sunt : centre de plasament.economice. Femeile din mediul rural reprezinta una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale. iar cele oferite sunt de tip part-time si care necesita nivel educational redus. ceea ce le limiteaza posibilitatile de imbunatatire a conditiilor sociale si economice. si a celei somatice( vatamarile corporale ). cu accesibilitate redusa la orice tip de informatii. copiii abandonati. traficului de carne vie.Femeile-grup vulnerabil. conditiile de locuit precare. Prostitutia si traficul de persoane au crescut alarmant dupa 1989. rezultand abandonul scolar. premature prin abuzuri sexuale. cresterea nivelului de trai. cauze. imaginea femeii in mass media. 108. abuzati fizic si emotional. stil de viata orientat spre mentinerea sanatatii. alcoolism) -factori de mediu(izolarea) -factori legati de istoricul familiei(divort) -factori educativi(pedepse corporale) Abandonul copiilor poate fi prinvit dpdv juridic(copil aflat intr-o institutie de ingrijire). cresterea delicventei juvenile. sprijinirea tinerilor casatoriti-locuri de munca. cresterea consumului de droguri. interventii Femeile reprezinta un grup vulnerabil datorita: violentei. mult mai reduse decat cele oferite barbatilor. cresterea sperantei de viata. nivel educational redus. social-dezintegrarea familiei. Cauze:reducerea natalitatii. femeile ezita sa se adreseze autoritatilor. . Factorii de risc si etiologici ai maltratarii : -factori socio-economici -factori psihologici(psihoza. anxietate ). facilitaii pt mame. ameliorarea accesului la serviciile sanitare. Problema tinerilor e reprezentata de: saracie.

Strategii destinate protejarii pop varstnice Ingrijirea la domiciliu este strategia optima a persoanelor dependente. inclusiv a celor cu handicap. incontinenta sfincteriana.consilire juridica si administrativa b.servicii de ingrijire-infirmerie c. psihic si social.consultatii si ingrijire stomatologica d. Printre cele mai greu de indeplinit sunt: mentinerea energiei. avand la baza conceptul « a tari cu boala ta ». b resp. Cerebrovasc. de natura fizica. prevenirea bolilor senescentei si imbunatatirea potentialului fizic. Termenul de „activa” presupune continuarea persoanelor varstnice in viata economica. nu realizeaza venituri si nu au sustinatori legali sunt institutionalizati in camine. b. Persoanele varstnice care necesita ingrijiri permanente.Astefel nevoile se pot ierarhiza : IMPLINIRE -acceptarea si trecerea acestei etape -intelegerea semnificatiei mortii RESPECT -pastrarea demnitatii -pastrarea autonomiei -a se simti normal si uman pana la sfarsit -pastrarea identitatii AFECTIUNE -a iubi si a fi iubit -a vorbi -a fi ascultat si inteles -a muri in prezenta cuiva apropiat SECURITATE -a avea incredere in cei care il ingrijesc -a-si putea exprima temerile -a se seimti in siguranta -a simti ca i se spune adevarul FIZIOLOGIE DE BAZA -a fi ferit de suferinta si durere -a-si pastra energia 111. culturala. OMS a lansat conceptul de imbatranire activa: promovarea unui stil de viata sanatos. in cele mai bune conditii .. spirituala. psihologica. Parkinson. varstnicii pot contribui la binele familiei si comunitatii din care fac parte. HTA.consultatii si tratamente b. hipoacuzii. 109.def. iar scopul imbatranirii active este sa creasca speranta de viata sanatoasa si calitatea vietii persoanelor varstnice. Deasemena masurile pentru a mentine o persoana in varsta activa si sanatoasa sunt considerate o necesitate. Obiectivele sunt: reducerea deceselor premature.Fenomenul imbatranirii populatiei determina o suita de constrangeri economice si sociale si va provoca dificulati in domeniul sanitar si economic. deoarece populatia varstnica este mare consumatoare de servicii medicale si polimorbiditate. In tarile dezvoltate s-au luat masuri adecvate de promovare a sanatatii si de prevenire a bolilor nontransmisibile in randul varstnicilor. sociala.concepte Referitor la faptul ca muribundul are dreptul sa traiasca pana la capat. sociala. Acestea au drept scop asigurarea calitatii vietii pacientului( si nu prelungirea ei cu orice pret) si familiei acestuia. reducerea costurilor ingrijirilor medicale. fracturi. cresterea calitatii vietii. tulb de vedere.servicii sociale: a.servicii medicale: a.Imbatranirea activa a pop Cauze de imbolnavire: artroza. spirituala si nu numai la abilitatea de a fi activ din punct de vedere fizic sau de a-si continua munca. Cauze de deces: b. astfel reducanduse prevalenta bolilor cronice si rata de incapacitate. In . pastrarea stimei de sine. 110. nu au locuinta.Alzheimer. a dizabilitatilor si a bolilor cronice.modalitati de prevenire a marginalizarii si reintegrare sociala 2.Ingrijiri paleative-cadru. evitarea sufeintei si a izolarii.sprijin pentru asigurarea ingrijirii corporale Nevoile muribundului sunt complexe. BCI. Astfel. Se asigura in camine: 1. au fost elaborate ingrijirile paleative. nu se pot gospodari. HTP. osteoporoza.

Sunt două tipuri de eutanasie: pasivă şi activă. determinand si perpetuand saracia In populatiile afectate de saracie avem prevalent crescuta a bolilor infectioase si cu transmitere sexual. iar decesul unui membru al familiei reprezinta un stres si mai mare. asistenta psihologica. este necesara o psihoterapie de sustinere. ca omul să nu sufere. b. 112. Desi nu ne putem astepta la o imbunatatire a starii de sanatate a bolnavului. pe când eutanasia activă presupune administrarea medicamentelor în doze letale. Desi sustinerea spirituala a bolnavului este necesara in toate cazurile.în cazul comei ireversibilie. De asemenea trebuie asigurata respecarea conditiilor de igiena personala a bolnavului. pe sonda nazogastrica. sustinerea spirituala a bolnavului nu este mai necesara ca in fazele terminale ale vietii.aceste conditii. 113. Sustinerea spirituala a bolnavului. fie la dorinţa pacientului fie a rudelor 114. Sa fie ajutat sa inteleaga sensurile profunde ale vietii si ale mortii. Deoarece imbolnavirea unui membru al familiei reprezinta un stres foarte important. Bolnavul terminal e privit ca o persoana in viata. Pentru ca in nici o alta situatie a vietii bolnavul nu este mai tentat sa se intrebe asupra semnificatiei vietii si a mortii. iar moartea ca un proces natural in evolutia umana. sociala si spirituala sunt esentiale. reduce capacitatea de munca. trebuie sa se informeze corect familia si sa se pregateasca. pentru a-i curma o suferinţă îndelungată şi grea. pana la capat. cu psihiatrul si cu psihologul. pentru combaterea anxietatii si a depresiei.Eutanasia Metodă de provocare a unei morţi nedureroase unui bolnav incurabil. Majoritatea bolnavilor din faza ireversibila prezinta o stare de anxietate si de depresie psihica. Sustinerea psihologica a bolnavului si a familiei. Ingrijirile paleative sunt ingrijiri active care abordeaza global presoana afecatat de o boala grava. De aceea bolnavul aflat in faza ireversibila trebuie sustinut psihologic. productivitatea individului si veniturile familiei. care agraveaza starea bolnavului. Iată care sunt motivele introducerii eutanasiei : . Ambele tipuri de eutanasie presupun o acţiune care duce la moartea pacientului. dinaintea mortii In aceasta faza trebuie asigurata alimentatia si hidratarea bolnavului. dar probabil ca in nici o alta situatie. boală incurabilă – adica o stare ireversibilă a unui pacient se face din motive umane. In acest sens. Sustinerea psihologica a bolnavului. Saracia determina sanatate precara. Eutanasia pasivă presupune neadministrarea medicamentelor care susţin viaţa bolnavului . cu scop de a opri viaţa pacientului. a.Relatia existenta intre saracie si starea de sanatate Intre starea de sanatate si nivelul de saracie este o relatie directa si un cerc vicios. sa fie invatata ce are de facut. De aceea trebuie sa fie ascultat bolnavul care abordeaza aceste probleme.Sustinerea psihologica a familiei. sau prin perfuzii. controlul durerii. trebuie sa se acorde importanta cuvenita si sustinerii psihologice a familiei. mortalitate infantila si maternala .Ingrijiri terminale Ingrijirile terminale reprezinta ingrijirile care se acorda bolnavilor in fazele de sfarsit ale bolilor. ar fi bine sa se colaboreze cu preotul. In acest sens. afecteaza calitatea vietii.

tabagismul. refugiatii. persoanele cu handicap mintal si fizic sau alte dizabilitati. imigranii. copiii abuzati. Marginalizarea: acces limitat la drepturi si servicii sociale in comparatie cu restul populatiei. alcoolismul. strainii. Ameliorarea si protejarea starii de sanatate a categoriilor de persoane sarace devine un element important in lupta impotriva saraciei.Marginalizarea si stigmatizarea Saracia e factor determinant pt ambele. Stigmatizarea este etichetarea sau semnul care indica o insusire sau particularitate jenanta. analfabetii. parintii singuri. . angajatii necalificati. Categoriile sociale cu risc crescut: somerii.5 % pe an.ligvistice . Persoanele stigamaizate si marginalizate au risc mai mare de a incalca drepturile fundamentale si sunt mai vulnerabile. in discriminarea acestora in functie de varsta. delicventii. este un proces social ce poate fi controlat prin educatie.ridicate. Poate avea efecte constructive sau distructive.religioase sau rasiale. pentru ca se aprecieaza ca o cresterea cu 5 ani a sperantei de viata. pe langa boli: violenta.minoritatile etnice. toxicomanii. accidentele rutiere . nr de copii. reprobabila a unui individ in grupul populational din care face parte. apartenenta la o etnie sau comunitate religioasa. situatie materiala. Comportamente sociale viciate sau la risc apar deasemenea in populatia saraca. Sectorul sanitar vizeaza in mod special promovarea sanatatii la nivelul populatiei sarace pt ca starea de sanatate precare este atat o cauza cat si o consecinta a saraciei. ar putea ameliora rata dezvoltarii economice cu 0. 115. toleranta si vointa societatii. tinerii absolventi fara experienta. sex.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful