You are on page 1of 24

KANDUNGAN

MUKASURAT

1. PENDAHULUAN 2. PENGENALAN 3. MISI SYARIKAT 4. LATAR BELAKANG SYARIKAT 5. LATAR BELAKANG PEMILIK 6. CARTA ORGANISASI 7. KETERANGAN PERIBADI KAKITANGAN 8. MATLAMAT 9. LATAR BELAKANG PROJEK YANG TELAH DIJALANKAN 10.ASPEK KEWANGAN 11.PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN 12. LESEN 13. PENUTUP 14. LAMPIRAN

2 3 4 5 6 7-8 9-11 12 13 13 14-19 20-21 22 23-24

MFAR TEGUH ENTERPRISE

Muka Surat : 1/24

PENDAHULUAN

Kerjaya dalam bidang perniagaan dan keusahawanan sememangnya penuh cabaran tetapi
menjanjikan pulangan yang lumayan bagi mereka yang bersabar dan bekerja keras. Namun begitu, peluang perniagaan tidak mudah dikenal pasti dan hanya individu yang mempunyai sifat dan ciri-ciri keusahawanan sebenar dapat menghidu peluang tersebut. Pada masa yang sama mereka berupaya memberi penumpuan dan menjana daya pemikiran berterusan dalam bidang yang diceburi. Mereka sentiasa mengkaji senario dan masalah-masalah semasa, kehendak pengguna, kemahiran individu dan kumpulan, produk atau servis dari pesaing, keperluan pasaran dan sebagainya. Sehubungan dengan itu, mereka akan bertambah yakin , lebih kompetitif, bersemangat dan merangka strategi yang sesuai untuk merebut peluang-peluang yang ditawarkan.

MFAR TEGUH ENTERPRISE

Muka Surat : 2/24

menjual barangan Kristal Swarovski/ mutiara. Terengganu Darul Iman. MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 3/24 . Syarikat ini telah ditubuhkan pada 24hb Ogos 2009 yang beralamat di No 1092 Kampung Pauh. emas Burma dan Aksesori wanita.silver 925.kerongsang. Hulu Terengganu. perkhidmatan fotografi. Di samping itu juga syarikat ini menjalankan perniagaan menternak ayam kampung.PENGENALAN MfAR TEGUH ENTERPRISE adalah sebuah syarikat bumiputera milikan tunggal yang menjalankan kerja-kerja pendawaian Elektrik. kerja-kerja pertanian. memasang & membaik pulih sistem penyaman udara dan membaiki komputer. 21700 Kuala Berang.

MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 4/24 .profesional dan produktif. iv) Menggunakan teknologi dan sistem terkini untuk menguruskan dan melaksanakan projek yang berkualiti. iii) Berazam memberikan pulangan dan imbuhan yang tinggi kepada setiap kakitangan setanding atau melebihi taha pasaran. ii) Mengamalkan semangat kerja berpasukan yang beramanah.MISI SYARIKAT MfAR TEGUH ENTERPRISE berusaha mengembeleng tenaga dalam pelbagai sumber dan beriltizam untuk mencapai misi dengan:i) Melaksanakan projek yang diamanahkan dengan cekap dan cemerlang demi memenuhi kehendak pelanggan.

LATAR BELAKANG SYARIKAT NAMA SYARIKAT ALAMAT : : MFAR TEGUH ENTERPRISE NO 1092 KAMPUNG PAUH 21700 KUALA BERANG HULU TERENGGANU TERENGGANU DARUL IMAN.com 24 OGOS 2009 563037013949 MAYBANK (KUALA BERANG) Jenis Perniagaan : Sendirian Berhad x Milik Tunggal Perkongsian Syer Awam Koperasi Perbadanan MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 5/24 . PENDAFTARAN SYARIKAT : NO. H/PHONE E-MAIL TARIKH PENUBUHAN NO AKAUN BANK AKAUN BANK : : : : : : 09-6816516 013-9621004 fakhryn@yahoo.TELEFON/ FAX NO. (TR0091023-T) NO.

Plantation.LATAR BELAKANG PEMILIK Nama No. 09 April 1979 30 Tahun Lelaki Berkahwin (2 Orang Anak) Malaysia Melayu Islam Sijil Politeknik 10 Tahun (Officer. Kad Pengenalan Alamat Tetap : : : Mohd Fakhrin Bin Abdul Rahman 790409-11-5073 1092 Kampung Pauh. Terengganu. Engineering) Kerani Sambilan Pentadbiran Perniagaan & Pengurusan Sumber Manusia Pemilik Perniagaan 609-6816516 6013-9621004 Tarikh Lahir Umur Jantina Taraf Perkahwinan Warganegara Keturunan Agama Taraf Pendidikan Pengalaman Kerja Pekerjaan Sekarang Kemahiran / Kebolehan Jawatan Dalam Syarikat No Telefon / Fax Telefon Bimbit : : : : : : : : : : : : : : MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 6/24 . 21700 Kuala Berang. Marketing.

CARTA ORGANISASI MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 7/24 .

CARTA ORGANISASI SYARIKAT MOHD FAKHRIN B ABD RAHMAN PENGURUS RAFIDAH BINTI ISHAK BHG KEWANGAN / KERANI FARISAH BINTI ABDUL RAHMAN JURUJUAL MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 8/24 .

KETERANGAN PERIBADI KAKITANGAN MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 9/24 .

2) JAWATAN NAMA UMUR WARGANEGARA TARAF PENDIDIDKAN PENGALAMAN KERJA TUGAS-TUGAS : : : : : : : PENGURUS MOHD FAKHRIN BIN ABDUL RAHMAN 30 Tahun Malaysia Sijil Kejuruteraan Elektrik Petroleum 12 Tahun Menyelaras dan Memantau Perkembangan Operasi dan Pentadbiran Syarikat. Bahagian Kewangan Syarikat 4) JAWATAN : JURUJUAL Muka Surat : 10/24 MFAR TEGUH ENTERPRISE .LEMBAGA PENGURUSAN SYARIKAT 1) JAWATAN NAMA UMUR WARGANEGARA TARAF PENDIDIDKAN PENGALAMAN KERJA TUGAS-TUGAS : : : : : : : PENASIHAT SYARIKAT ABDUL RAHMAN BIN MAMAT 63 Tahun Malaysia MCE 35 Tahun (Pesara Pengurus Felda) Memberi Nasihat Dalam Menyelaras Operasi dan Perkembangan Prestasi Syarikat. Menjaga pentadbiran dan kebajikan pekerja. 3) JAWATAN NAMA UMUR WARGANEGARA TARAF PENDIDIDKAN TUGAS-TUGAS : : : : : : KERANI KEWANGAN / PENTADBIRAN RAFIDAH BINTI ISHAK 30 Tahun Malaysia SPM / ACCT 1. 2.

Menjalankan kerja operasi & penyelenggaran. 2. Menjalankan aktiviti pemasaran syarikat. MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 11/24 . 5) JAWATAN BILANGAN GAJI BULANAN TARAF PENDIDIDKAN PENGALAMAN KERJA TUGAS-TUGAS : : : : : : PEKERJA OPERASI 1 Orang RM 700. Menyediakan pelan pemasaran.00 Minimum SPM 1 Tahun di bidang berkaitan 1.NAMA UMUR WARGANEGARA TARAF PENDIDIDKAN PENGALAMAN KERJA TUGAS-TUGAS : : : : : : FARISAH BINTI ABDUL RAHMAN 21 Tahun Malaysia SPM 1 Tahun Dalam Bidang Pemasaran. 1.

Kami sedar bahawa penjagaan dan cara mengendalikan mesin-mesin serta peralatan pejabat dengan betul dapat mengurangkan kerosakan keatas mesin-mesin tersebut. Jadi misi utama syarikat MfAR TEGUH ENTERPRISE ialah untuk memenuhi kekosongan itu. Di MfAR TEGUH ENTERPRISE kami mengutamakan perkhidmatan lepas jualan yang cepat dan mesra pelanggan. Sasaran kami ialah untuk mengurangkan kerugian pelanggan dari kerosakan peralatan yang dibekalkan oleh kami.MATLAMAT Gelanggang perniagaan semasa banyak melahirkan pembekal-pembekal yang hanya mengutamakan jualan tanpa mempunyai perkhidmatan lepas jualan yang memuaskan. MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 12/24 . Oleh itu itu kami akan menyediakan latihan-latihan penjagaan dan pengendalian yang lebih berkesan untuk pelanggan kami. Kami sentiasa mencari jalan unutuk meningkatkan mutu perkhidmatan kami.

pihak syarikat telah merancang dan sentiasa berfikiran terbuka dalam mengatur sebarang aktiviti yang dijangka membawa keuntugan. Bagi menjayakan penglibatan syarikat dalam perniagaan ditahap maksimun.LATAR BELAKANG PROJEK YANG TELAH DIJALANKAN Syarikat ini baru beroperasi dan masih dalam peringkat membangun dan memperkembangkan bidang perniagaannya. Strategi syarikat kami menekankan kepada beberapa aspek penting seperti pengurusan organisasi. Strategi yang berkesan amat penting dalam perancangan kerja bagi mencapai perkhidmatan yang cemerlang. Namun begitu. mutu kerja. Bagi mencapai matlamat tersebut. ASPEK KEWANGAN Perihal Umum. ketika ini MfAR TEGUH ENTERPRISE sedang giat menjalankan perniagaan menjual alatan perhiasan wanita di merata tempat tumpuan orang ramai dan menjual ayam kampung secara kecilan di rumah. ketepatan dan hubungan baik dengan pelanggan dan stakeholder. MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 13/24 . selesa dan selamat digunakan. efisensi pemasaran. segala kelengkapan dan peralatan perlulah mencukupi.

PERNIAGAAN YANG DIJALANKAN MEMBEKAL PERALATAN PEJABAT DAN ALATULIS MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 14/24 .

Oleh itu. Aktiviti-aktiviti teras kami meliputi mengedarkan bahan-bahan pendidikan. Dengan gabungan Kepakaran kami. kertas fotostat. Kami memperolehi stok kertas. pejabat dan juga kedai-kedai runcit kecil. Oleh itu. Syarikat ini dibangunkan bukan setakat berperanan sebagai Pengedar tetapi juga sebagai pusat pemborong bagi tadika. sekolah. iaitu memangkin wawasan ke arah mewujudkan masyarakat berilmu dengan menyediakan bahanbahan bacaan dan alat tulis yang berkualiti tinggi pada harga yang berpatutan. secara tidak langsung kami berjaya merealisasikan misi syarikatnya. Contoh peralatan yang dibekalkan oleh kami kepada badan kerajaan. ICT dan Peralatan Pejabat. setiap produk mampu dijual dengan harga lebih murah dan bermutu. kami mengutamakan perkhidmatan yang cekap dan cepat serta mengedarkan produk yang berkualiti tinggi. alat tulis. buku dan barangan ICT terus dari kilang.MfAR TEGUH ENTERPRISE adalah salah satu syarikat pengedaran dan peruncitan didalam rangkaian mengedarkan peralatan pejabat dan sekolah yang pesat membangun dan berdaya maju. pengguna boleh membeli pelbagai produk tersebut pada harga yang berpatutan.Sekolah Agama. alat tulis. Anda perlu yakin pada rangkaian produk-produk kami. pencetakan.Kami Sentiasa menjaga kualiti dan jaminan harga berpatutan.KAFA dan IKS MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 15/24 .

MEMASANG & MEMBAIKPULIH SISTEM PENYAMAN UDARA Kami adalah pasukan tenaga mahir yang diiktiraf oleh institusi-institusi Kemahiran di Malaysia. Kami mahir terhadap jenis-jenis penyaman udara seperti berikut: · · · · · · Single & Multisplit System Ceiling Exposed Ceiling Cassette Ceiling Concealed Ducted Split Chiller System MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 16/24 . kami menyediakan perkhidmatan memasang dan servis hawa dingin di bangunan kondominium. rumah teres dan apa sahaja jenis bangunan kediaman. perpustakaan. tempat-tempat awam. apartment. menawarkan kepada anda Perkhidmatan Memasang Dan Servis Hawa Dingin untuk bangunan domestik (kediaman) atau komersial. Bagi perkhidmatan pemasangan dan servis hawa dingin jenis domestik. Pemasangan dan servis hawa dingin jenis komersial merangkumi bangunan pejabat. hospital dan lain-lain bangunan komersial yang memerlukan khidmat memasang dan servis hawa dingin. restoren. kedai.

Setiap projek kami adalah istimewa. sekolah. Kami akan sentiasa mengutamakan keselamatan kerja-kerja kami terhadap anda serta orang-orang di sekeliling serta kami akan memastikan kebersihan di tempat anda setelah selesai kerja-kerja kami. restoran. kilang dan mana-mana bangunan komersial yang terdapat di tempat anda. Pasukan kami berdedikasi untuk memasang atau servis sistem hawa dingin anda dengan meminimakan gangguan terhadap anda dan urusan anda. dengan itu kami akan memastikan pelanggan-pelanggan kami berpuas hati dan faham bagaimana menjalankan sistem penyaman udara yang baru. kami akan melihat kembali kerja-kerja kami dari permulaan sehingga siap sepenuhnya. Setelah selesai menjalankan kerja.Pemasangan Sistem Hawa Dingin Komersial Kami memasang dan menyelenggara sistem hawa dingin untuk pejabat. MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 17/24 . kedai.

Penyelenggaraan & Servis Penyaman Udara Penyelenggaraan penyaman udara adalah penting bagi memastikan kualiti dan jangka hayat penyaman udara anda.Pemasangan Penyaman Udara Kediaman / domestik Dalam keadaan cuaca di negara kita. pemasangan sebuah penyaman udara akan mengekalkan suhu bilik menjadi lebih nyaman serta selesa untuk anda dan keluarga. Pelanggan-pelangan komersial dan domestik boleh menggunakan Khidmat Kontrak dengan kami di dalam menjalankan pemeriksaan. Kami sedar bagaimana jika berlaku kerosakan akan menggangu tugasan anda di tempat kerja atau keselesaan anda ketika berada di rumah. pembersihan dan pertukaran alat ganti ketika berlaku kerosakan. PERKHIDMATAN MEMBAIKPULIH KOMPUTER MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 18/24 . Bagi kerja-kerja pemasangan di kediaman anda kami akan menjalankan kerja-kerja mengikut nilai-nilai yang sama seperti kami amalkan di dalam perkhidmatan kami. Kami fokus terhadap kesesuaian di dalam pemasangan penyaman udara anda. penapis udara perlulah dibersihkan dan diservis. Dengan pelbagai alat elektrik yang menghasilkan haba di kediaman anda. Baikpulih Penyaman Udara Pasukan baikpulih kami sentiasa bersedia untuk membaiki kerosakan penyaman udara anda pada bila-bila masa termasuk cuti umum. kami akan memberikan panduan yang sesuai serta kedudukan bagi memaksimakan keupayaan dan jangkahayat penyaman udara anda. Kami menawarkan perkhidmatan: Bagi memastikan penyaman udara anda berfungsi dengan berkesan serta senyap. kediaman anda akan menjadi panas dan tidak selesa apabila tiba musim panas.

MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 19/24 . kilang dan rumah. Berpengalaman memasang dan menguji software di jabatan kerajaan dan sektor swasta. pejabat. Memasang serta menguji `server ' adalah di antara kerja yang sering dilakukan kerana MfAR TEGUH ENTERPRISE mempunyai pekerja yang berkelayakan dan berpengalaman. Symantec dan Adobe. Juga berkebolehan dalam mengadakan sistem wireless networking. Sedia menjalankan perkhidmatan baikpulih sama ada di sekolah. Pemasasangan dan Penyelengggaran Networking Berkelayakan dalam kerja pendawaian networking. Software MfAR TEGUH ENTERPRISE mempunyai jaringan yang baik dengan pembekal software seperti Microsoft.Mempunyai keupayaan dalam membaikpulih komputer dengan kadar segera kerana mempunyai alat gantian yang mencukupi serta mempunyai jaringan kerja yang baik dengan pembekal.

LESEN MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 20/24 .

MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 21/24 .

MfAR TEGUH ENTERPRISE merupakan sebuah syarikat yang baru bergiat dalam bidang perkhidmatan dan membekal. ( Mohd Fakhrin Bin Abdul Rahman ) Pengurus Tarikh: 8 April 2013 MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 22/24 . Sekian. justeru itu syarikat ini akan berusaha dengan gigih bagi menjayakan setiap projek/tender yang diluluskan bagi menjamin kredibiliti dan akuntabiliti syarikat. Dasar kerjaan untuk melahirkan usahawan yang berdaya maju akan tercapai jika lebih ramai usahawan tempatan diberi peluang menunjukkan keupayaan dan prestasi masingmasing dan secara langsung ini dapat membantu kerajaan didalam mencapai cita-cita tersebut. Dengan penuh harapan pihak kami berharap syarikat ini diberi kepercayaan dan dipersetujui oleh mana-mana pihak yang berkenaan untuk meneruskan projek/tender yang diberi. terima kasih. Memandangkan usaha murni tersebut dapat membantu melahirkan idea proaktif yang samasama menjurus ke arah melaksanakan program-program yang sehaluan dengan hasrat dan wawasan kerajaan. pihak kami amat mengharapkan kerjasama yang sewajarnya dari pelbagai pihak yang telibat bersama-sama dengan perniagaan ini untuk bergading bahu bagi merealisasikan setiap perancangan yang telah ditetapkan demi kepentingan semua. Berdasarkan perkara di atas.PENUTUP Kelulusan tender/projek dari pihak yang berkenaan akan menambahkan peluang pekerjaan kepada masyrakat setempat dan secara langsung meyumbang kepada pendapatan pekerja tempatan.

LAMPIRAN MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 23/24 .

hubungi kami. Harga: Sebarang pertukaran harga adalah sebarang notis Sekian. jikalau tuan/puan ada sebarang pertanyaan. …………………….Kepada . 8 April 2013 Tuan/ puan. PER: SEBUT HARGA Merujuk kepada perkara di atas. di bawah adalah sebutharga yang berkenaan: BIL PERKARA KUANTITI HARGA(RM) Diharap sebutharga di atas dapat memenuhi kehendak tuan/puan . kami sedia membantu. Sesiapa yang berkenaan. Kami yang benar. terima kasih. (Mohd Fakhrin bin Abdul Rahman) 790409-11-5073 MFAR TEGUH ENTERPRISE Muka Surat : 24/24 .