PENGAJARAN MENGGUNAKAN BONEKA

KONSEP BONEKA
Boneka merupakan sebagai sebarang objek yang digerakkan lakonkan oleh pemain sama ada secara sentuhan atau arahan yang bertujuan menyampaikan mesej. Pemain boneka akan cuba menghidupkan watak sama menerusi dialog yang dipertuturkan oleh pemain atau aksi boneka tanpa sebarang dialog. Boneka boleh dijadikan medium pembelajaran bagi kanak-kanak kerana mampu membantu meningkatkan daya imaginasi dan kreativiti kanak-kanak, kemahiran melakukan sesuatu secara spontan dan menyelesaikan masalah dan mengenali diri. Boneka boleh digunakan sebagai alat komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran. Disebabkan sifatnya yang istimewa, boneka boleh digunakan untuk member nasihat, menyelesaikan masalah dan mencerminkan cara hidup murid-murid yang dilakonkan. Menurut Mc’ Caslin (1984), boneka dapat berfungsi sebagai alat bantu mengajar. Selain itu, penggunaan boneka boleh membantu menarik perhatian pelajar terhadap pembelajaran dan membantu menghidupkan suasana pembelajaran yang lebih menyeronokkan. Menurut Kamus Pelajar Bahasa Malaysia, Dewan Bahasa dan Pustaka (1987), boneka ialah barang permainan yang diperbuat menyerupai patung orang yang dianggap sebagai alat atau barang permainan.

Tujuan penggunaan dalam pengajaran. a. Sebagai alat bantuan dalam proses pengajaran dan pembelajaran untuk menyampaikan cerita atau maklumat dengan lebih berkesan. Dengan ini, muridmurid lebih menghayati dan memahami sesebuah pencapaian itu dengan khusyuk di samping melibatkan diri secara langsung melalui penggunaan boneka. b. Pengaplikasian permainan boneka akan mendedahkan murid untuk berkomunikasi dengan lebih berkesan serta melahirka idea kreatif dalam penciptaan cerita, dan merangsang imaginasi. c. Selain itu, penggunaan boneka juga mendedahkan murid-muird untuk bekerjasama secara kumpulan.
1

Semasa menggunakanboneka jenis ini.BENTUK-BENTUK BONEKA Boneka Tangan Boneka ini boleh digubah menjadi badan dan anggota boneka. kesemua jari atau hanya sebilangan jari dimasukkan ke dalam sarung tangan itu dan gerakkan untuk menghidupkan anggota boneka 2 .

Kemudian lidi panjang diletakkan pada badan boneka termasuk pada anggota-anggota tertentu yang bakal digerakkan semasa menggunakannya.Boneka Lidi Boneka ini diperbuat daripada bahan yang keras atau tebal.diwarnakan dan bentuknya dipotong keluar. Rupa bentuk boneka dilukisdi atas kertas tebal. Contoh-contoh boneka lidi.plastic lutsinar dan kertas tebal. Boneka ini juga boleh dibuat daripada kulit. 3 .

4 . Lampu dinyalakan dan bayang-bayang boneka tersebut akan kelihatan di atas skrin. Contoh-contoh boneka wayang kulit. ia ditempatkan di bahagian belakang satu skrin putih. Lidi-lidi halus diletakkan pada tempat-tempat tertentu pada badan boneka itu.Boneka Wayang Kulit Biasanya boneka ini nipis dan berbentuk dua dimensi. Lidi digoyanggoyangkan untuk menggerakkan anggota boneka.Semasa memainkan boneka ini.

buahbuahan dan sebagainya. Contohnya haiwan. Boneka ini diperkukuhkan dengan tongkat yang diperbuat daripada kayu. buluh pada bahagian bawah boneka tersebut.Boneka Tongkat Boneka ini berbentuk lengkap menyerupai objek yang digambarkanb. rotan. Boneka ini berbentuk tiga dimensi. 5 . Contoh-contoh boneka tongkat.

6 . Cara menggerakkan tangan boneka itu adalah dengan hanya menarik tali yang menggantung tangan boneka itu sahaja.Boneka Tali Boneka jenis tali ini digerakkan dengan menggunakan tali atau benang yang digantung untuk mendapat keseimbangan. Boneka ini boleh digantung di dalam kelas dan boleh digunakan guru bila-bila perlu. Guru boleh juga meminta murid-murid untuk menggerakan tali ini agar murid-murid berasa terlibat sepenuhnya dalam sesi pengajaran. Contoh-contoh boneka bertali.

PERSEMBAHAN BONEKA Persekitaran tempat pertunjukan boneka perlu lapang. Seeloknya dihamparkan sebidang permaidani untuk membolehkan kanak-kanak duduk selesa sambil menghadap kepada pentas boneka. Teknik penyampaian Terdapat beberapa teknik penyampaian dengan menggunakan boneka. Kedudukan boneka di pentas perlu diambil kira iaitu keluar masuk pentas .Kesan muzik latar boleh digunakan untuk menjadikan cerita lebih menarik 7 . Semasa bercerita. jarak serta pertukaran masa dan waktu .Satu daripada teknik yang boleh digunakan ialah guru menggerak lakonkan boneka dengan berdialog secara selari duduk di depan kanak-kanak tanpa menggunakan pentas. dengan Susun atur Boneka hendaklah disusun di sudut perkembangan bahasa atau di sudut komponen kreativiti dan estetika. Cara kedua ini disesuaikan dengan pentas boneka. gerak lakon boneka disesuaikan dengan dialog seolah-olah boneka berkomunikasi dengan kanak-kanak. Tempat persembahan boneka perlulah lapang tanpa ada sebarang gangguan yang boleh menghalang perjalanan persembahan itu. Susun atur boneka hendaklah mengikut cerita yang hendak disampaikan. Guru juga boleh mendapatkan khidmat pembantu dalam menggerak lakonkan boneka.

Guru duduk di belakang semasa bermain boneka. 2. papan atau kertas tebal boleh direntangkan untuk menutupi bahagian bawah pintu.Pentas kerusi Susun beberapa buah kerusi untuk dijadikan asas pentas.Persembahan Boneka Semasa membuat persembahan boneka. 6. 4. Jenis-jenis pentas tersebut adalah seperti berikut: 1.Pentas pintu Seperti tingkap. 8 .Pentas tingkap Tingkap terbuka (tanpa cermin) boleh digunakan sebagai pentas. Pentas meja Susun beberapa buah meja dan tutup dengan kain di bahagian hadapan. 5. Rentang kain hitam sebagai tirai. Gunakan dua atau empat batang penyapu untuk dijadikan tiang. Guru sebagai pemain boneka duduk di belakang kain semasa menggerak lakonkan boneka. pelbagai jenis pentas boleh digunakan. Pentas berlipat. 3. pintu juga boleh digunakan sebagai pentas.Pentas rentang Tirai kain hitam diikat merentang pada dinding. Guru duduk di luar dan murid di dalam kelas. Kain. Pemain boneka berada di luar dan penonton di dalam bilik darjah.

Overhead projektor boleh digunakan untuk menggantikan teknik wayang kulit.Teknik overhead projektor ( OHP ). 8. Aktiviti ini ialah aktiviti lisan yang hanya dilakukan secara berpasangan. Boneka ( biasanya sarung tangan ) dimainkan kea rah penonton. Objek diletakkan dan digerakkan di atas cermin lutsinar.Pentas ini boleh dibuat dengan menggunakan rangka kayu sebagai bingkainya kemudian ditutup dengan kain. Boneka tanpa pentas. 9 . OHP di lancarkan ke dinding atau kain layar. 7.

kefahaman dan membina sebuah karangan. sosio emosi. menambah ilmu pengetahuan dan juga pengalaman. meluaskan perbendaharaan kata kanak-kanak disamping memperkenalkan kanak-kanak kepada penggunaan kata simbolik. perkembangan komunikasi dan bahasa. Pengetahuan mengenai alat dan bahan diperlukan untuk mengimbangi ciri-ciri reka bentuk di sampin kesesuaian terhadap mesej dan watak yang akan dipersembahkan.RUMUSAN Aktiviti pengajaran menggunakan boneka dapat merangsang minda murid untuk memahami sesuatu pelajaran itu dengan lebih berkesan terutama dalam kemahiran lisan. Membentuk dan membuat boneka merupakan satu bidang yangmengutamakan penguasaan kemahiran serta penyesuaian watak-wataknya. Guru perlu lebih kreatif terutama dalam penyediaan bahan. Persembahan boneka akan menjadi lebih menarik apabila pereka dapat menampilkan watak-watak yang bersesuaian dengan jalan cerita. 10 . Kepentingan boneka dan hubungannya dengan kurikulum dan bidang pengalaman adalah sebagai kaedah mempengaruhi kanak-kanak.meningkatkan perhatian kanakkanakdan meredakan tekanan. Perancangan rapi dan mendalam perlu dilakukan untuk mendapatkan satu penampilan yang benar-benar relevan dengan apa yang dihasratkan.menghubungkaitkan dengan keseronokan. Dengan menggunakan boneka untukaktiviti pengajaran dan pembelajaran kanak-kanak akan dapat meningkatkan daya kreativiti.

Persoalan-persoalan ini saya abaikan terlebih dahulu. Saya dan rakan telah cuba mencari bahan mengenai tajuk yang telah dipilih. Semasa mengkaji isu ini. Terutamanya sumber rujukan yang berteraskan buku. Bukan mudah menjadi seorang guru. 11 . Kami telah membuat agihan tugasan agar kerja kursus ini dapat disiapkan mengikut tarikh yang telah ditetapka.REFLEKSI (ZALIHA BINTI MAMAT) Sebaik sahaja mendapat tugasan daripada pensyarah. Saya telah melayari internet untuk mendapatkan bahan-bahan serta isu semasa yang berkaitan dengan tajuk yang dipilih. Kumpulan kami memilih aktiviti pengajaran menggunakan boneka. Tugasan yang diberi secara tidak langsung dapat memupuk minat yang tinggi dalam menghasilkan bahan p&p yang pelbagai walaupun memakan masa dan memerlukan pengorbanan dari segi wang ringgit. Saya telah diamanah untuk menyediakan satu esei tentang satu daripada aktiviti pengajaran yang telah dipilih. perasaan yang terdetik di dalam hati ialah sama ada mampu atau tidak untuk menyiapkan tugasan ini sebelum tibanya tarikh penghantaran . . Sememangnya memberi satu cabaran besar pada saya. saya berasa sangat sedih kerana kami kekurangan sumber. Guru bukan sahaja perlu kreatif malah perlu lebih inovatif serta mampu berfikir secara analitik dalam memastikan proses pembelajaran berjalan dengan lancar dan sempurna. Ini kerana semasa pensyarah memberi kerja kursus ini adalah dalam bulan Ramadan. Dengan semangat berpasukan yang tinggi. sumber bahan rujukan yang terdapat di institut ini tidak mencukupi serta tidak banyak berkaitan dengan tajuk ini. Namun. Selain menggunakan kemudahan internet. Beserta kesibukan untuk menyiapkan persiapan untuk hari raya. Diharapkan pendedahan yang diberikan oleh pensyarah sepanjang menyiapkan tugasan ini dapat membantu saya dalam menghasilkan bahan pengajaran dan pembelajaran yang bermutu tinggi agar bersesuaian dengan tahap penerimaan murid sekolah rendah. saya juga telah mencari bahan-bahan berkaitan dengan isu ini daripada sumber bacaan yang ada seperti keratan akhbar. akhirnya saya dan rakan sekumpulan berjaya siapkan walaupun berbagai halangan perlu kami tempuhi.

Nazariyah Sani. Internet 12 . Penerbit : Kualiti. Marohani Yusoff (1999). Penerbitan Multimedia Sdn Bhd.RUJUKAN Buku Husin Fateh Din. KualaLumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Puchong Selangor. Tajuk Cerita : Mother Hen And The Iguana. KualaLumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Mengajar Bahasa Melayu Jilid 1: Perkaedahan. Literasi Bahasa. Jumlah Muka Surat 14. Mastura Mohamed Berawi & Siti Hajar bt Idrus (2011). Siri Favourite Animal Tales. Azman Wan Chik (1993). Kementerian Pendidikan Malaysia. Strategi Pengajaran Bacaan dan Kefahaman.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful