Ayat Majmuk Pasif

Sebagaimana ayat aktif dan ayat pasif, begitulah juga terdirinya ayat majmuk aktif dan ayat majmuk pasif. Ayat majmuk dapat dipasifkan jika ayat majmuk aktif tersebut mempunyai kata kerja transitif. Ia dipasifkan sebagaimana mempasifkan ayat biasa. Ia dapat dijelaskan melalui contoh berikut: 1. Ayat Majmuk Gabungan Ayat Majmuk Gabungan dapat dikenali dengan adanya kata hubung. Contohnya kata hubung dan dan ketika sebagaimana dalam ayat berikut: (a) Aktif (b) Pasif (a) Aktif (b) Pasif : Saya minum teh dan Mastura makan nasi. : Teh saya minum dan nasi dimakan oleh Mastura. : Beliau memerhatikan saya ketika beliau berdiri di situ. : Saya diperhatikan oleh beliau ketika beliau berdiri di situ.

2. Ayat Majmuk Relatif Ayat Majmuk Relatif dikenali sekiranya mempunyai perkataan yang. Contohnya adalah seperti berikut: (a) Aktif (b) Pasif (a) Aktif (b) Pasif : Mereka menonton wayang yang lucu itu. : Wayang yang lucu itu ditonton oleh mereka. : Lembu yang menanduk kereta saya itu menanduk kereta Ramli pula. : Kereta Ramli pula ditanduk oleh lembu yang menanduk kereta saya itu. 3. Ayat Majmuk Komplemen : Komplemen Objek Ayat Majmuk ini pula ditandai dengan adanya perkataan bahawa. Contohnya : (a) Aktif : Guru menerangkan bahawa ujian akan bermula pada bulan hadapan.

UPSI Nik Safiah Karim. Ace Ahead Teks STPM Bahasa Malaysia Kertas . Omar Hisham B. 2011. KRB 3033 Pengantar Bahasa Melayu. Bibliografi Mohd Ra’in B. Abu Bakar B. : Sungguhpun badannya letih. : Akhbar tempatan melaporkan bahawa wabak selsema burung telah merebak di negara itu. Tatabahasa Dewan Edisi Ketiga. Shaari. Contohnya : (a) Aktif (b) Pasif (a) Aktif (b) Pasif : Sali akan membeli baju itu kalau ibu membenarkannya.Onn. Nik Safiah Karim. Mohd Baharin. Tanjong Malim. Abdullah B. (b) Pasif : Bahawa wabak selsema burung telah merebak di negara itu telah dilaporkan oleh akhbar tempatan. Yusof. : Sungguhpun badannya letih.(b) Pasif (a) Aktif : Bahawa ujian akan bermula pada bulan hadapan diterangkan oleh guru. 2010. Norlidza Shamsuddin.Abdul Hamid Mahmood. majlis perayaan itu tetap dihadiri oleh Amy. Kuala Lumpur. Amy tetap menghadiri majlis perayaan itu. Ayat Majmuk Keterangan Ayat Majmuk Keterangan dibina untuk pelbagai tujuan dengan menggunakan kata hubung tertentu mengikut konteks ayat. Yusof. Hashim Haji Musa. Dewan Bahasa dan Pustaka. 2008. Farid M. 4. : Baju itu akan dibeli oleh Sali kalau ibu membenarkannya.

kemudiannya.blogspot.html dilayari pada 18 Oktober 2010. Ayat Majmuk Pasif 1. kategorikan bentuk-bentuk ayat dalam bahasa Melayu. b) Pasif : Kerana kekerapannya dipersembahkan di istana.blogspot. Wan Malini Ahmad. Penerbit Fajar Bakti Sdn.Ayat Majmuk Gabungan a) Aktif : Kemudiannya. http://diniahfalahiah. dondang sayang menjadi lagu tradisi masyarakat Melaka. b) Berdasarkan petikan. 2006. 2. biola merupakan alat muzik yang paling penting.html dilayari pada 10 Oktober 2010 http://farihinzul1974. 3. Nik Safiah Karim. Teks Bahasa Melayu STPM.com/2010/09/jenis-jenis-ayat-majmuk-pancangan. Bhd. Ayat Majmuk Komplemen : Komplemen Objek . Ayat Majmuk Relatif a) Aktif : Biola merupakan alat muzik yang paling penting bagi memainkan lagu dondang sayang. dondang sayang menjadi lagu tradisi masyarakat Melaka kerana kekerapannya dipersembahkan di istana. Selangor.1 dan 2. Oxford Fajar Sdn. b) Pasif : Bagi memainkan lagu dondang sayang. Selangor. Bhd.com/2010/11/ayat-majmukayat-majmuk-pasifayat-dan.

b) Pasif : Bukan sahaja popular di kalangan orang Melayu. malahan telah terkenal dalam kalangan Baba dan Nyonya di Melaka.a) Aktif : Ada sesetengah pendapat mengatakan bahawa dondang sayang ini terkenal sejak zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah. Pulau Pinang dan Singapura. Pulau Pinang dan Singapura. . b) Pasif : Bahawa dondang sayang ini terkenal sejak zaman pemerintahan Sultan Mansur Shah ada di katakan sesetengah pendapat.muka surat 126.Ayat majmuk keterangan a) Aktif : Dondang sayang bukan sahaja popular dalam kalangan orang Melayu. Petikan daripada : Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 5 SK. dondang sayang malahan telah terkenal dalam kalangan Baba dan Nyonya di Melaka. 4. Terbitan Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful