You are on page 1of 7

OSNOVNA PRAVILA MASAZE Zagrevanje dlanova, postize se traljenjem jedog o drugi, odprilike oko jedan minut, tako u njih

dospeva vise energije i oni postaju osetljiviji na spoljanje nadrazaje. Za masazu je najbolje je da primenjujete tehniku gusenice, u kojoj palac ima vodecu ulogu. Postavite palac na odredjenu refleksnu zonu druge ruke, tako da koristite i snagu sake (a ne samo palca). Masirajte placem imitirajuci pokret gusenice (tamo-amo), ne podizuci ga sa povrsine koze. Ove pokrete treba da radite u intervalu od nekoliko sekundi do vise minuta, tretirajuci povrsinu koze milimetar po milimetar. Ako pri tome osetite uznemirenost ili bol, odmah prekinite sa masazom. Nema razloga za strah, jer takva reakcija organizma samo potrvrdjuje da su se aktivirale snage za samoisceljenje. Masazu ponovite sledeceg dana, vazno je da ovaj postupak redovno ponavljate. Najbolji efekat mozete da postignete kada vise puta dnevno po nekoliko minuta masirate odredjeno mesto, nego da to radite jednom nedeljno po citav sat. Kod akutnih bolova brzu pomoc pruza pritisak za smirivanje. Palcem blago pritisnite odredjenu tacku, ali nemojte je masirati. Nakon dva-tri minuta, bolu u odredjenom delu organizma treba polako da popusta. TIPICNE TEGOBE Glavobolja Masirajte sve prste tehnikom gusenice, polazeci od jagodica prema dlanu (tu se nalaze zone za glavu). Ukoliko bolu u glavi polazi iz ramenog pojasa, onda masirajte zonu za ramenu muskulaturu, koja se nalazi u delu dlana odmah ispod korena prstiju. Ako nemate vremena za tehniku gusenice, dovoljno je samo da spojite jagodice levog i desnog dlana, i da ih oko dva minuta snazno trljate jedan o drugi. Nazeb Masirajte zonu nosa i zdrela, prvi clanak od vrha palca. Dodatno mozete da blago prelazite prsitima preko kozice izmedju prstiju, jer se na takav nacin preko limfnih sudova izbacuju stetne materije i visak tecnosti. Zeludac i creva Masirajte zonu za zeludac (kozica izmedju palca i kaziprsta), a zatim i dalje nanize citav deo dlana do zgloba sake (problemi sa tankim i debelim crevom). 1

Ukolio su problemi psiho-somatske prirode, dakle izazvani napetoscu i stresom, treba dodatno masirati jagodice palceva (zone za mozak). Menstrualne tegobe Kod predmenstrualnih tegoba pracenih depresivnim raspolozenjem i nabreklim i bolnim grudima, treba primeniti masazu: prvo desni, a zatim levi palac izmasirate tehnikom gusenice od jagodica nanize. Tu se nalaze zone za mozak, hipofizu i stiznu zlezdu, koji regulisu rad hormona. Ukoliko su mensturuacije suvise bolne, treba masirati solarni pleksus u centru dlana, kao i zone za jajnike. Bolovi u ledjima Kod ovih bolova pomaze masaza spoljnih strana palceva (kicma), a ako su ukocena ramena, trebalo bi dodatno masirati zone ramenog pojasa (na dlanovima, odmah ispod korena prstiju). Poremecaji sna Smirujuce deluje masaza zone solarnog pleksusa. To je centar vegetativnog nervnog sistema. Upala besike Masirajte deo izmedju kaziprsta i srednjeg prsta u pravcu korena palca, tu se nalazi refleksna tacka za besiku. Ova masaza pomaze i za izbacivanje bakterija i regulise pravilnu funkciju besike. ZONE NA DLANOVIMA jagodice sva cetiri prsta, obe ruke, bez palceva - sinusne supljine jagodice oba palca - mozak prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) kaziprsta i srednjeg prsta, obe ruke - oci prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) domalog i malog prsta, obe ruke - usi prvi zglob (od vrha prsta ka dlanu) unutrasnja strana palca, obe ruke - stitna zlezda i hipofiza zona iznad prvog zgloba i korena nokta (od vrha prsta ka dlanu) spoljasnja strana palca, obe ruke - nosna supljina i zdrelo koren palca, obe ruke - besika kozica izmedju palca i kaziprsta obe ruke - zeludac rubna (spoljasnja) linija palca (od korena nokta do korena sake) obe ruke - kicma koren sake (tz. venerin breg) obe sake - creva srednji (centralni) deo dlana, oba dlana - solarni pleksus, dijafragma 2

pojas ispod korena prstiju, kod obe sake - ramena zona spoljasnjeg dela ruke (ispod korena sake) obe ruke jajnici MENSTRUACIJSKE TEGOBE Razina neugode koju izaziva menstruacija razlikuje se od ene do ene i, iako u principu ne ukazuje na postojanje bolesti, ponekad ipak moe ukazivati na ozbiljniju bolest kao to je na primjer endometrioza ili cista jajnika. Menstruacijske tegobe dijele se na: izostanak menstruacije, obilnu menstruaciju i bolnu menstruaciju. Za smanjivanje obilnog krvarenja, treba se usredotoiti na toke slezene, ali za zaustavljanje pretjeranog menstruacijskog krvarenja pritiskanjem akupresurne toe slezene, ipak se treba obratiti strunjaku za akupresuru. Akupresurne toke ne treba proizvoljno pritiskati niti za izazivanje menstruacije, nego se prije svega treba utvrditi jesu li uzrok izostanku menstruacije hormonski poremeaj, anoreksija, naporni treninzi, stres, menopauza i tome slino. Akupresura, meutim, moe se pokazati korisnom za smanjenje menstruacijskih bolova. Greve i spazme moe ublaiti tretiranje toke JETRA 3 i to tako da se kaiprsti prvo poloe izmeu kostiju nonog palca i drugog nonog prsta kao to je prikazano na slici dolje, a zatim se kaiprstima ta toka trlja oko minutu. JETRA 3 I pritisak na ovu toku moe ublaiti glavobolju. Kaiprstom pritisnite toku izmeu nonog palca i drugog prsta. Pritisak neka traje jednu minutu. Moete postupak ponoviti dva puta na dan.

GLAVOBOLJA Iako neugodne, glavobolje su najee blagi poremeaj koji jednostavno rjeavamo nekim sredstvom protiv bolova, ali ukoliko je glavobolja praena vruicom, ukoenim vratom i osipom, tada moe biti i znak meningitisa i u tom sluaju potrebno je potraiti medicinsku pomo. S obzirom na uzrok, glavobolje dijelimo na one koje se javljaju zbog napetosti, zatim migrene i "cluster" glavobolje te glavobolje izazvane problematinim sinusima. Uzroci glavobolje odreuju gdje e boljeti i kako. Glavobolje izazvane napetou osjetili smo vrlo vjerojatno svi, a esto se opisuju kao tijesna vrpca oko glave. Migrena je vrsta glavobolje koja oboljelog moe potpuno onesposobiti za normalno funkcioniranje, a uzrok joj je vjerojatno promjena hormona u mozgu, ali primijeeno je da osoba koja pati od migrene, najee ima jo nekoga u obitelji tko ima isti problem. "Cluster" glavobolje javljaju se u uestalim napadajima, a sinusne glavobolje prepoznatljive su po boli u podruju ela, nosa i oiju, a ponekad i tjemena. Osim ovih glavobolja, poznate su i glavobolje izazvane mamurlukom, zuboboljom, neredovitim obrocima Akupresura moe prilino uinkovito smanjiti glavobolje.

Kako delovati na taku akupresure?


4

Kinezi dele stepen delovanja na isceliteljske take na tri oblika. 1. Kod otrih bolova i kod primarnog leenja preporuuje se primena lake, krune masae take. Masaa se izvodi vrhom kaiprsta, a njeno trajanje je 1-5 minuta. 2. Kod hroninih bolesti, zavisno od opteg stanja najbolje je i najsigurnije primeniti takastu masau umerene snage. Preporuuje se viekratna masaa u toku dana. Trajanje akupresure do trideset sekundi (zavisno od situacije). 3. Jako pritiskanje izvodi se uglavnom palcem, mada su u nekim sluajevima mogue i druge varijante. Kada se traena taka nae na telu vrhom kaiprsta ili palca lako dodirivati kou, zatim poeti prstom kruna kretanja tako da pomeraju kou u odnosu na tkivo koe ili miia u ritmu dva obrta u sekundi. Pri tom treba obratiti panju da prst stalno ostaje u istoj, potrebnoj taki tela.Kod simetrinog delovanja na take akupresure treba biti posebno paljiv.

SI. 1. Mesta na kojima se nalaze take akupresure AKUPRESURA SE MOE PONAVLJATI NEKOLIKO PUTA U TOKU DANA. Poremeaji u toku menstruacije Osobine - Harmonizujua taka.
6

Delovanje - laka akupresura viekratno ponavljana u toku "kritinih dana". Trajanje akupresure - do poboljanja stanja.

Sl. 25. Pporemeaji u toku menstruacije