De Kruiskerk te Burgum

CA 6 Siemon Kingsbergen

1

Inhoudsopgave

Pagina: 1 2 3 4 5 6 6

Inhoud: Voorblad Inhoudsopgave Inleiding Over de Kruiskerk Architectuur Conclusie Bronnen

2

Inleiding
Op 04-03-2013 heb ik voor het maken van CA6(culturele activiteit 6) van het vak CKV (Culturele Kunstzinnige Vorming) de Kruiskerk in Burgum bezocht. Ik was hier al een keer eerder geweest voor een begrafenis, en toen is me gelijk opgevallen hoe imposant die kerk is. Toen ik een 6e CA moest kiezen heb ik voor de Kruiskerk gekozen om het gebouw eens wat beter te bestuderen.

3

Over de Kruiskerk
De Kruiskerk is in de 12e eeuw gebouwd. Het was eerst een klein kerkje dat in de loop der jaren steeds is uitgebouwd. Het heeft functie gedaan als klooster, maar later is het klooster weer afgebroken en is alleen de kerk overgebleven. Omdat een klooster een wat grotere kerk nodig heeft hebben ze de kerk toen uitgebreid. Dat is ook meteen wat opvalt wanneer je de kerk voor het eerst ziet. Het is een van de grotere kerken die ik in mijn leefomgeving ken. Hij is sowieso 2x zo groot als de kerk in mijn dorp, en ook 2x zo hoog. Ook valt op dat de kerk niet gewoon een stapel bakstenen is, maar dat er echt veel aandacht is besteed aan de architectuur van het gebouw. De kerk dankt zijn naam natuurlijk aan de vorm van het kruis, wat je van bovenaf goed kunt zien. De kerk is voor Burgum erg bijzonder. Het is namelijk een van de weinige gebouwen die uit de middeleeuwen stammen. Verder zie je in Burgum eigenlijk alleen maar nieuwbouw.

4

Architectuur
De kerk werd gebouwd in de 12e eeuw en verder uitgebouwd in de 13e eeuw. De kenmerkende stijl van die periode was de gotiek. Kenmerken van de gotische bouwstijl zijn:  Spitsbogen  Hoge glasramen  Baldakijnen en roosvensters  Hoge gebouwen  Steunberen  Kruisgewelven  Spitse torens Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gotiek Als je naar de kerk kijkt kun je gelijk al een aantal van deze kenmerken onderscheiden. Je ziet in één oogopslag dat de kerk erg hoog is, dat de ramen erg hoog zijn en dat er spitsbogen in zitten.

Om echt tot de kern van de bouw door te dringen moet je de kerk binnengaan. Zodra je omhoog kijkt zie je overal de kruisgewelven in het plafond. Dit ziet er erg mooi uit, maar wat nog belangrijker is is dat een kruisgewelf een groot gewicht kan dragen en dus ideaal is voor een groot gebouw. Boven het spreekgestoelte hangt een baldakijn. Boven de bezoekersingang van de kerk zie je een klein roosvenster. Ook de spitse toren is een duidelijk kenmerk van de Kruiskerk.

5

Conclusie:
Het was erg interessant om de kruiskerk nog eens te bezoeken, maar nu met het doel om me wat meer in de architectuur van het gebouw te verdiepen in plaats van treuren omdat er een persoon werd begraven. Als je in en rondom het gebouw bent ervaar je echt dat de kerk er al een lange tijd is en veel verhalen kent. Mede omdat het er zo rustig is kun je er helemaal tot jezelf komen. Deze kerk bewijst ook hoe machtig het Christendom ooit moet zijn geweest, als ze in staat waren om toen al zulke gebouwen te kunnen bouwen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tijdlijn_van_de_bouwkunst http://nl.wikipedia.org/wiki/Gotiek http://www.johannesbosgra.com/paginas/kruiskerk.htm http://reliwiki.nl/index.php?title=Burgum,_Nieuwstad_5_-_Kruiskerk http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruiskerk_(Bergum)

6