PEPERIKSAAN BIL.1 [ TING. 4 ] MAC 2013 1. ……..

ialah keupayaan jantung, salur darah dan system respiratori untuk membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan pada jangka masa yang panjang. A Kelenturan B Kekuatan otot C Daya tahan otot D Daya tahan kardiovaskular Apakah penyakit kardiovaskular ? A Penyakit yang berkaitan dengan tingkahlaku dan emosi manusia B Penyakit yang disebabkan daripada serangan virus dan bakteria. C Penyakit yang berhubungkait dengan kerosakan pada salur darah atau jantung. D Penyakit yang berkaitan dengan pereputan tulang akibat dari kekurangan kalsium Antara latihan berikut yang manakah dapat meningkatkan daya tahan otot. A Bebanan B Kalistenik C Senamrobik D Kesemua di atas Terdapat tiga jenis kontraksi untuk latihan daya tahan otot, iaitu isotonic, isometrik dan A isolasi B isograph C isokinetik D isokontraksi Apakah aktiviti terakhir yang perlu dilakukan oleh seseorang selepas melakukan aktiviti fizikal atau pendidikan jasmani? A Latihan spesifik B Latihan isotonik C Memanaskan badan D Menyejukkan badan

2

3

4

5

7 Kadar Nadi Rehat (KNR) terbaik seseorang diambil ketika A selepas sahaja seseorang mandi dan beristirehat B selepas sahaja makan tengahari sambil berehat C selepas sahaja rehat tengahari sambil menonton televisyen D selepas sahaja bangun dari tidur pagi tanpa melakukan sesuatu aktiviti 8 Apakah nama alat yang digunakan untuk mengukur aktiviti otak ? A Caliper B Risograph C Treadmill D Elektroensefalogram 9. Latihan-latihan seperti ‘jogging’, senamrobik, berbasikal, berenang dan berjalan pantas dapa meningkatkan A ketangkasan B kekuatan otot C dayatahan otot D daya tahan kardiovaskular

1

Berat bola hoki yang digunakan dalam pertandingan dan diluluskan oleh Persatuan Hoki Antarabangsa ialah A 60 gm hingga 70 gm B 156 gm hingga 163 gm C 135 gm hingga 145 gm D 165 gm hingga 170 gm 16. II dan III B I. Apakah formula untuk mengukur seseorang itu obes ? [BMI = Body Mass Index] A BMI = [tinggi (m)]² berat badan (kg) B BMI = [tinggi (m)]² Ukuran lilit pinggang (cm) BMI = Berat badan (kg) [tinggi (m)]² Berat badan (kg) Tinggi (m) C D BMI = 11 Purata denyutan jantung dalam keadaan rehat ialah A 50 hingga 70 denyutan per minit B 60 hingga 80 denyutan per minit C 70 hingga 90 denyutan per minit D 80 hingga 90 denyutan per minit 12 Apakah kelebihan pertambahan saiz ruang jantung ? A Banyak udara boleh disimpan B Mengelak jantung daripada berlubang C Membekalkan lebih banyak asid laktik D Boleh menampung lebih banyak darah untuk dipam ke seluruh tubuh 13 Penyakit kardiovaskular ialah penyakit-penyakit yang berhubungkait dengan A kerosakan pada jantung B kerosakan pada paru-paru C kerosakan pada otot-otot D kerosakan pada salur darah atau jantung 14 Keupayaan otot atau sekumpulan otot melakukan kerja secara berulang-ulang atau berterusan dalam jangka masa yang panjang merujuk kepada A daya tahan otot B kekuatan otot C ketangkasan otot D daya tahan kardiovaskular 15. Antara kemahiran-kemahiran asas dalam permainan hoki ialah I Menolak II Memukul III Menyerkap IV Menghadang A I.10. III dan IV D II. III dan IV 2 . II dan IV C I.

II dan IV I. Apakah hukuman yang diberikan oleh pengadil? A Pasukan bertahan mendapat pukulan percuma B Pasukan penyerang mendapat pukulan percuma C Pasukan bertahan mendapat pukulan sudut penalti D Pasukan penyerang mendapat pukulan sudut penalty 3 . Namakan bahagian yang bertanda X X A B C D Leher Shaft Bridge Bahagian tengah helmet. III dan IV 21. Penyataan di atas adalah berkait rapat dengan A penjaga gol B pemain pertahanan C pemain penghalang D pemain penghalang utama 20. ball guard. glov dan pengalas dada 19. Semasa pertandingan hoki setiap pasukan mempunyai …… pemain termasuk seorang penjaga gol A 10 B 11 C 12 D 13 18. Sekiranya foul dilakukan dalam kawasan D oleh pasukan bertahan. leg guard dan kickers. Terdapat tiga kemahiran menggelecek bola dalam permainan hoki iaitu I menggelecek India II menggelecek Rapat III menggelecek Longgar IV menggelecek Pakistan A B C D I.17. III dan IV II. II dan III I.

Sejak tahun 1999.22. II dan III I.40 24. Tenis adalah permainan yang boleh dijalankan di atas gelanggang I II III IV A B C D Pasir Permukaan keras Gelanggang rumput Sintetik dan tanah liat I. III dan IV 23. III dan IV II. Bilakah dius akan berlaku dalam permainan tenis? A Mata seri 15-15 B Mata seri 30-30 C Mata seri 35-35 D Mata seri 40. Terdapat tiga pemain dalam satu regu semasa pertandingan yang terdiri daripada I tekong II apit kiri III apit kanan IV apit tengah A B C D I. III dan IV II. II dan III I. II dan IV I. II dan IV I. Bola takraw diperbuat daripada bahan sintetik dan mempunyai lubang pertemuan sebanyak A 10 B 11 C 12 D 13 26. kiraan mata 21 mula diperkenalkan dalam permainan sepak takraw. Sistem kiraan mata 21 dalam sepak takraw juga dikenali sebagai A kiraan ala tenis B kiraan ala ping pong C kiraan ala badminton D kiraan ala bola tampar 4 . Apakah sistem kiraan mata sebelumnya? A 3 mata B 11 mata C 15 mata D 19 mata 28. III dan IV 27. Apakah piala yang paling berprestij bagi kejohanan tenis berpasukan lelaki? A Wimbledon B Davis Cup C David Cup D Grand Slam 25.

berdedikasi dan mematuhi peraturan C Mendirikan khemah menggunakan kreativiti sendiri D Salah satu aktiviti bagi memenuhi masa lapang dan untuk merehatkan fikiran. I bekerjasama II merasa bosan dan stres III berdikari dan ikhtiar hidup IV menghargai alam sekitar ciptaan Tuhan A I. II dan IV C I. Apakah yang dimaksudkan dengan perkhemahan? A Berkhemah di tempat yang jauh dari bandar B Berdisiplin .Soalan 28 adalah berdasarkan kepada gambar di bawah 29. III dan IV Apakah tujuan aktiviti perkhemahan? A Melatih kita bersikap agresif B Melatih kita hidup bersendirian C Melatih kita menjadi pengurus yang baik D Melatih kita berdikari dan bersedia dalam kesusahan Apakah tujuan belerang ditabur di sekeliling khemah? A Menghalang nyamuk mengigit peserta B Memberi isyarat kepada peserta mengenai keselamatan C Menghasilkan bauan yang harum bagi setiap khemah peserta D Menghalang binatang merayap menghampiri kawasan khemah Antara berikut yang manakah tujuan pembentukan jawatankuasa kerja? A Mengenal pasti kawasan perkhemahan B Mendapatkan kebenaran untuk berkhemah C Menyediakan belanjawan dalam suatu perkhemahan D Memastikan program yang dirancang berjalan lancar 32. 34. Berikut adalah antara faedah yang diperolehi melalui aktiviti perkhemahan. 31. 5 . III dan IV D II. II dan III B I. 33. Apakah kemahiran yang sedang dilakukan oleh pemain sepak takraw di dalam rajah tersebut? A Servis B Merejam C Melambung D Mengumpan 30.

Sukan Asia Tenggara atau Sukan SEA asalnya dikenali sebagai A Sukan Asia B Sukan SEAP C Sukan Agung D Sukan Semanjung Asia 37. Perkara berikut perlu dimasukkan dalam anggaran perbelanjaan kecuali A makanan B perubatan C pengangkutan D pembentukan jawatankuasa 36. Politik dalam sukan sering kali A menimbulkan konflik B mengayakan negara C mencabar minda D membangunkan sukan Utamakan Kesihatan Badan Sihat Otak Cergas Negara Bersih Rakyat Sihat. II dan IV C I . III dan IV 6 . III dan IV D II . 39. fizikal dan emosi serta rohani dan jasmani. II dan III B I . Apakah faktor-faktor yang mempengaruhi tahap kesihatan seseorang individu? I Rehat II Tidur III Riadah IV Istirahat A I . Patriotisme dalam sukan menjadi unggul bila A atlit mengejar kekayaan B pengurus pasukan bersam atlet C pegawai hanya mendorong untuk menang D atlet mempunyai daya saing yang tinggi 38. A Bebas daripada pengaruh dadah B Individu yang cemerlang dalam semua aspek C Individu yang sihat dari segi fizikal dan mental D Bebas daripada penyakit. Berdasarkan penyataan di atas berikan maksud kesihatan yang menyeluruh. 40.35. sihat mental. Bagaimanakah cara seseorang individu dapat mencapai tahap kesihatan yang menyeluruh? I Makan makanan seimbang II Mengamalkan gaya hidup sihat III Menjauhi gejala dadah dan alkohol IV Mengambil makanan yang berlebihan A B C D I II III I dan dan dan dan II III IV IV 41.

Bagaimanakah cara untuk mengatasi masalah sosial? I Memberi kasih sayang II Memberi didikan agama III Memberi kelonggaran untuk memilih rakan sebaya IV Mengalakkan remaja terlibat dalam aktiviti kokurikulum A I . II dan IV C I . II dan III I. Rehat boleh didefinisikan sebagai A waktu terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti yang digemari B tempoh masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan dan tidak aktif C waktu yang sentiasa digunakan untuk melakukan aktiviti yang digemari D tempoh masa yang diambil untuk berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal atau mental 48. II dan IV I. III dan IV 46. III dan IV 7 . III dan IV D II . III dan IV D II .42. Berikan maksud insomia A masalah mata B masalah buah pinggang C masalah tidak boleh tidur D masalah kegagalan otak berfungsi 43. I II III IV A B C D melepak lari dari rumah pembuangan anak pelajar cemerlang I. Bagaimanakah cara menangani masalah emosi? A Memotivasikan emosi negatif B Memupuk pergaulan yang tidak sihat C Menjalin hubungan secara rambang D Mewujudkan persekitaran tidak sihat 45. Isu-isu remaja sedang hangat diperkatakan ketika ini. Antara isu-isu remaja tersebut ialah……………………. Nyatakan akibat seks sebelum kahwin? I Membunuh diri II Membuang bayi III Tekanan perasaan IV Melakukan seks bebas. III dan IV II. II dan III B I . II dan IV C I . A I . Istirehat didefinisikan sebagai A tempoh melelapkan mata dan badan berehat sepenuhnya B tempoh berhenti daripada melakukan aktiviti fizikal atau mental C tempoh terluang yang diisi dengan sebarang aktiviti yang digemari D tempoh masa terluang yang diisi dengan aktiviti ringan dan tidak aktif 44. III dan IV 47. II dan III B I .

III dan IV 50. II dan IV I.49. II dan III I. Apakah cara-cara mengatasi gejala seks di kalangan remaja? I Mempunyai pegangan agama yang kuat II Melibatkan diri dengan pergaulan bebas III Mengelakkan diri daripada terlibat dengan aktiviti negatif IV Melibatkan diri dalam aktiviti kokurikulum untuk mengisi masa lapang A B C D I. Punca utama diabetis ialah A pengambilan makanan laut B pengambilan makanan yang berkalori tinggi C pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran D pengambilan makanan yang mengandungi gula yang berlebihan 51 Apakah kepentingan institusi keluarga? A Mengabaikan tanggunjawab B Menjalin hubungan yang negatif C Memgamalkan sikap penting diri D Menyemai nilai-nilai moral dan membentuk sikap positif SOALAN TAMAT Selamat Menjawab 8 . III dan IV II. Diabetis melitus atau kencing manis adalah penyakit masalah manusia di seluruh dunia.