You are on page 1of 12

Studiu de caz - ALBALACT SA Alba Iulia

5.1. Prezentarea generala a companiei Albalact

Compania Albalact este unul dintre principalii producatori de lapte si produse lactate din România, având ca si principal obiect de activitate colectarea laptelui si producerea de produse lactate. Fabrica de la Alba a fost înfiintata în anul 1975, transformata în anul 1990 prin luare în proprietate a patrimoniului întreprinderii de industrializare a laptelui din Alba Iulia, iar în anul 1999 a fost privatizata, prin licitatie publica deschisa, constituindu-se astfel într-o societate cu capital integral privat al carei presedinte este Raul Ciurtin , de atunci fiind o prezenta cu notorietate pe piata româneasca. Primul mare succes a fost înregistrat de Albalact cu marca Fulga, care a propulsat compania dintr-o pozitie modesta pe piata laptelui din România direct în topul primilor cinci jucatori de pe piata româneasca a lactatelor. Acest succes a schimbat practic filozofia si comportamentul companiei, obligând-o sa se raporteze la viitor într-un alt mod, unul mai profesionist, mai vizibil si mai atragator - atât pentru clienti, cât si pentru parteneri. Astfel, Albalact a început un proces de rebranding capabil sa armonizeze portofoliul de produse cu obiectivele pe termen lung ale business-ului si cu asteptarile clientilor. Albalact a investit aproximativ jumatate de milion de euro pentru promovarea Fulga. Investitia s-a dovedit una extrem de profitabila având în vedere ca în primul an de la lansarea gamei vânzarile companiei s-au dublat, cifra de afaceri pentru anul 2005 fiind de 11 milioane de euro, adica dublu fata de anul 2004. Ca urmare a acestui succes, compania a operat în anul 2005 schimbari importante în structura de productie, directionând materia prima si vânzarile în special catre lapte 616h75g le ultrapasteurizat (UHT) Fulga, o inventie a companiei suedeze Tetra Pak, considerata cea mai de baza inovatie în domeniul alimentar în ultimii 50 de ani. Bineînteles ca eforturile societatii nu au însemnat numai lansarea gamei Fulga, dar acest brand a reusit propulsarea societatii Albalact în topul celor mai buni procesatori de lapte din tara. Datorita succesului de care s-a bucurat Fulga, societatea a investit într-o noua gama de produse,

855. iar în acest an vor continua sa creasca.294.000 de euro în 2005. prin emisiunea unui numar de 108. mai ales pe segmentul iaurturilor.intitulata Zuzu.350 RON la 20.300. care a fost lansata pe piata în 18 variante de gramaj si ingrediente.721 euro). Compania detine 7 centre de distributie la nivel national. de la 850. Toti actionarii companiei au aprobat aceasta majorare a capitalului social de la 9. Albalact a investit peste doua milioane de euro în liniile de fabricatie Zuzu. dar si de îmbunatatirea retelei de distributie.300. la 29. Datele preliminare pentru întreg anul 2006 arata ca cifra de afaceri a companiei Albalact a crescut cu 70% fata de anul 2005.253 RON (3.177 în 2006. Zuzu a câstigat o importanta cota de piata. de la 16.532 actiuni nominative.522. cu 23 de sortimente de lactate proaspete si creat pentru un segment mai mare si mai diversificat de consumatori în comparatie cu produsele UHT Fulga. Aceleasi estimari raportate la finele anului 2006 indica o majorare a profitului cu 64%. . Capitalul companiei Albalact Alba Iulia a fost majorat la începutul anului 2006 cu 10. dar si într-o strategie de marketing foarte bine gândita. atât în calitatea produselor si într-o noua fabrica. Cheltuielile pentru promovarea brandurilor Albalact au ajuns anul trecut 1.088.603 RON. circa 50% din vânzari sunt realizate prin intermediul lanturilor de magazine internationale.000 euro în 2006. iar pe segmentul lactatelor proaspete.192.930 euro în 2005. Rezultatele financiare ale companiei au depasit toate asteptarile în 2006. Dezvoltarea activitatii a fost sustinuta de extinderea capacitatii de productie. Rezultatele obtinute de Albalact se datoreaza investitiilor facute de companie. care respecta toate cerintele Uniunii Europene în domeniu. Tot în 2006 Albalact a facut investitii masive în marketing si publicitate. o noua fabrica la Alba Iulia una dintre cele mai moderne unitati de productie lactate din Europa de Est.000 de euro. Costurile amenajarii noi fabrici. în conditiile în care compania va deschide la mijlocul acestui an. la 1. se ridica la aproape 8 milioane de euro.826.439. dupa ce compania a lansat brandul Zuzu. Suplimentarea capitalului social este necesara. Albalact va investii de asemenea în logistica si marketing pentru a sustine dezvoltarea si extinderea parteneriatelor cu diferite canale de distributie.

Actiunile companiei Albalact listate pe piata RASDAQ Pachetul majoritar de actiuni la compania Albalact SA Alba Iulia îl detine în continuare cei doi frati Ciurtin. In anul 2006 compania Albalact a tranzactionat 10. Anterior acestui proces cei doi detineau 61% din actiunile companiei. care nu a fost preluata de una dintre marile companii internationale.Familia Ciurtin va detine pachetul majoritar de actiuni si dupa procesul de majorare a capitalului. respectiv peste 3 milioane de euro. Albalact este singura societate importanta din România. Petru Ciurtin si Raul Ciurtin vor avea 52. care înainte de marirea de capital de la începutul acestui an aveau 61% din actiuni. Valoarea totala a acelor 10. ce au fost cumparate imediat de un fond de investitii din Cipru "RC2 Limited". însa au fost respinse de actionarii majoritari. cât si de persoane juridice. 5. Raul si Petru. Dupa derularea afacerii fondul cipriot detine aproximativ 14% din pachetul de actiuni al companiei. Fabrica de procesare a produselor lactate reprezinta în acest moment singurul producator de acest gen din România care nu este în proprietatea companiilor multinationale si care a înregistrat bilanturi pozitive în ultimii ani. care au dorit sa îsi pastreze independenta. dintre care se detaseaza un fond de investitii din Cipru. iar în prezent familia Ciurtin detine 52.2% din capitalul social al producatorului de lapte. Foarte probabil suma obtinuta din vânzarea actiunilor va fi utilizata pentru finantarea viitoarelor investitii în dezvoltarea societatii.9%).2% din capitalul social.8%) si persoane juridice (17. chiar înainte de începutul perioadei de subscriere un pachet important de actiuni.2% din totalul actiunilor emise de Albalact. Restul actiunilor sunt detinute de alte persoane fizice (29. care activeaza în domeniul produselor lactate.2. .7 milioane de actiuni pe piata RASDAQ.7 milioane de actiuni a fost de circa 115 miliarde lei vechi. adica Raul si respectiv Petru Ciurtin. Restul de actiuni sunt detinute în proportii mai mici atât de persoane fizice. Au existat intentii de preluare. Familia Ciurtin a vândut însa. care detinea înainte de cumparare 5.

si deci. miscarile pietei urmaresc anumite tipare care pot fi anticipate sau cel putin cuantificate. pretul a crescut continuu pâna la finele anului trecut. astfel încât în decembrie 2006 o actiune ALBZ Albalact se tranzactiona cu 1.12 milioane RON. De asemenea analiza tehnica sustine faptul ca pretul se misca în trenduri. care ar putea influenta piata sunt deja reflectate în evolutia graficului. In 2006 actiunile Albalact listate pe piata RASDAQ au ajuns sa fie printre cele mai lichide actiuni de pe bursa.2007 Analiza tehnica înseamna studiul istoricului graficelor cu scopul de a determina directia viitoare a pretului. Conform analistilor actiunile ALBZ sunt printre cele mai interesante de pe piata RASDAQ. 5. titlurile producatorului de lactate s-au scumpit cu 13. mai precis cum va evolua profitabilitatea companiei. Daca anul trecut actiunile au crescut pentru ca erau subevaluate. Pretul poate . politice sau de alta natura. Aceasta evolutie a continuat si în anul 2007.6 lei. astfel încât pretul unei actiuni a ajuns la 1. Cu ocazia maririi capitalului la începutul acestui an. Adeptii analizei tehnice considera ca toate evenimentele economice. fata de ultima cotatie si au dominat piata RASDAQ cu schimburi de 1.3.1%. Astfel se poate observa ca în numai un an aceste pretul acestor actiuni a crescut cu 350%. prin urmare miscarile pretului nu sunt întâmplatoare.Intentia actualilor actionari majoritari este aceea de a-si pastra statutul de independenta fata de companiile straine care controleaza la ora actuala piata de produse lactate din tara noastra. de acum cresterea depinde de ceea ce face emitentul în continuare. si anume deschiderea unei noi fabrici la standarde europene. ele depinzând si de proiectele de investitii anuntate pentru anul 2007 de catre actionarii majoritari. Analiza tehnica a actiunii Albalact în perioada 2006 .27 lei. facând astfel inutila analiza fundamentala. Istoria se repeta. dupa un minim de 0.47 lei/actiune înregistrat în martie 2006. Aceste tipare generate de miscarea pretului poarta denumirea de semnale. Scopul analizei este de a descoperi semnalele în evolutia actuala a pretului pe baza analizei semnalelor din trecut.

actiuni care se tranzactioneaza de putin timp pe piata bursiera bucuresteana. Fig..bvb. Aceasta prescurtare reprezinta simbolul pentru actiunile emise de SC ALBALACT S. Odata ce pretul a intrat într-un trend acesta continua în acea directie pentru o buna perioada. nr. Facând analiza în acest mod voi încerca sa surprind care dintre graficele prezentate. urmând ca în final sa prezint tipul de grafic cu asa numitele lumânari japoneze sau doji. tot pentru aceeasi perioada. 7 .ro . esentiale pentru orice analiza bursiera. Apoi voi repeta demersul pentru o perioada de sase luni.A. este mai elocvent pentru activul în cauza. pe care le voi utiliza pentru a identifica trendurile pe diferite perioade ale activului bursier ALBZ. apoi voi exemplifica modelul "stock" de grafic pentru analize bursiere.Grafic liniar pe o perioada de 3 luni Sursa: www.sa aiba trei directii: crescator. Analiza tehnica a actiunii care face obiectul studiul de caz va porni de la câteva grafice. Initial voi supune atentiei graficul pe trei luni. descrescator si stagnant (miscare oarecum orizontala într-un interval foarte restrâns). în forma liniara.

Grafic "stock" pe o perioada de 3 luni Sursa: www.ro Acest tip de grafic ne ofera câteva informatii în plus fata de cel anterior prezentat. si anume faptul ca în momentul caderii de curs din luna februarie nu au existat tranzactii cu actiunea respectiva. . nr. Fig.05. 8 . dar mai multe nu se pot spune privind graficul prezentat.02.2007.05.Se poate observa în aceasta reprezentare grafica cum a evoluat cotatia activului pe perioada 05. In perioada de la sfârsitul lunii februarie a avut loc majorarea capitalului Albalact. Este foarte vizibila caderea de curs aferenta sfârsitului lunii februarie.bvb.2007 .

se poate vedea o crestere de volum în perioada critica din perspective pretului. . Din histograma inferioara a graficului. In continuare voi face acelasi demers prin prisma unei perioade mai lungi si anume de sase luni.ro In aceasta reprezentare grafica se poate observa tot ce s-a vazut si în cele precedente. cu un plus de claritate referitor la preturile de închidere si de deschidere. la maxime si la minime. nr.Fig. 9 . care este neschimbata indiferent de tipul graficului.Lumânari japoneze pe o perioada de 3 luni Sursa: www. deoarece graficele de mai sus nu permit previziuni ale cursului si nici identificare unor modele grafice care sa furnizeze imagini ale evolutiei pretului actiunii analizate.bvb.

cel de rezistenta si cel suport.Prag rezistenta Prag suport puternic Fig. 10 . nr. acesta din urma fiind unul foarte puternic. adica doua vârfuri de pret aproximativ la acelasi nivel.Grafic liniar pe o perioada de 6 luni Sursa: www. . Acest grafic permite si observarea celor doua praguri. iar linia care uneste cele doua vârfuri este considerata ca fiind linia de rezistenta a pretului.bvb.ro Din graficul de mai sus se poate observa aparitia unei formatiuni grafice de tipul double top.

11 . nr.Fig.Grafic de tipul "stock" pe o perioada de 6 luni Sursa: www.bvb. .ro La fel ca si în cazul graficului liniar se observa comportamentul pretului în cele doua pozitii indicate.

Aceasta formatiune indica faptul ca cererea este mai puternica decât oferta. gradul în care si-a îndeplinit obiectivele si performantele atinse de indicatorii sai fiind strâns corelate cu evolutia acestuia.ro In plus fata de celelalte formatiuni grafice. bursa de valori si întreaga piata de capital româneasca s-a dovedit a avea . nr.Lumânari japoneze pe o perioada de 6 luni Sursa: www. aici se poate identifica una de tipul triunghi ascendent în perioada mentionata prin linie punctata pe graficul de mai sus. Desi considerata un vehicul de realizare a privatizarii din România.12 .Fig. Aceasta formatiune este considerata de analisti ca fiind o formatiune care anticipeaza o continuare a trendului. CONCLUZII Piata bursiera româneasca s-a raportat permanent la evolutia mediului economic românesc.bvb.

reflecta anumite modele care apar pe graficele de pret. Insa aceasta evolutie este bazata în principal pe modul de pregatire si de informare a traderilor care actioneaza pe bursa din România. cu o strategie de control a riscului si a capitalului. Ca urmare. si desi si l-a asumat. Piata româneasca este într-un stadiu începator. Daca acestea au functionat bine în trecut. cât si de actiuni. cât si de corporatii. formatiunile grafice care au fost identificate si categorisite de-a lungul a peste 100 de ani. piata bursiera româneasca nu a reprezentat sau nu a fost folosita ca un mecanism declansator si catalizator al procesului de privatizare. Bursa de Valori Bucuresti a reprezentat în ultimii trei ani scena unor oferte publice primare. De exemplu. Daca aceste doua lucruri sunt separate cu siguranta investitorul va pierde la bursa. atât de obligatiuni. comparativ cu alte metode si mecanisme de privatizare folosite în realitate. în ciuda unor statistici care o încadreaza în categoria burselor "mature". Analiza tehnica este o stiinta si o arta în acelasi timp. dar si la bursa de produse derivate de la Sibiu. acestia urmarind modul de desfasurare a tranzactiilor de pe principalele burse internationale. Cu toate acestea analiza tehnica se aplica cu mult succes si la Bursa de Valori Bucuresti. Aceste modele ne dezvaluie psihologia bullish sau bearish a pietei. Analiza tehnica se foloseste împreuna cu psihologia maselor si a individului. Ele se bazeaza pe studiul psihologiei umane. Analiza tehnica a patruns peste tot în lumea financiara. emise atât de catre municipalitati. . în România nu si-a îndeplinit decât sporadic acest rol specific pietei de capital în perioada de emergenta a economiei de piata. din pacate foarte superficial în România. dar si modul în care analiza tehnica este cea care joaca rolul primordial în succesul tranzactiilor pe bursa.o implicare limitata în acest proces. Evolutia recenta a pietei de capital românesti pare sa confirme asteptarile privind rolul sau în finantarea activitatii economice. Cei care deja s-au familiarizat cu analiza tehnica de calitate nu se mai întorc în lumea zvonurilor. care tinde sa ramâna neschimbata. se presupune ca vor continua sa lucreze bine si în viitor.

odata cu aderarea României la Uniunea Europeana. directivele. ca o baza a participari la concentrari sau aliante strategice si competitivitati viitoare. si anume construirea celei mai performante piete de capital din regiune. Este de apreciat realismul strategiei pietei noastre bursiere în ceea ce priveste orientarea spre asigurarea compatibilitatii cu orientarile.Desi viziunea care sta la baza strategiei de dezvoltare a pietei bursiere românesti este ambitioasa. pozitia ocupata de piata bursiera româneasca în clasamentul burselor central est-europene reprezinta si o confirmare a faptului ca indiferent de strategia folosita nu se poate ajunge la stadiul de cea mai performanta bursa fara a se obtine si statutul de cea mai performanta economie. standardele si tendintele de dezvoltare a pietei europene. Bibliografie .