CAP I.

ARGUMENT Am ales această temă deoarece aluatul fraged este obţinut foarte uşor, produsele din acest aluat se găsesc în toate patiseriile, sunt foarte gustoase şi atrăgătoare fiind apreciate de consumatorii de toate vârstele mai ales între mese. Aluatul fraged reprezintă un amestec compact, dens, de alimente, care după coacere devine fraged, sfărâmicios. Aspectul sfărmicios, prezentat de acest aluat, îl deosebeşte de alte aluaturi preparate în patiserie. Pe lângă frăgezimea crescută şi aspectul sfărâmicios, acest aluat are şi o valoare nutritivă crescută. Utilizarea lipidelor şi a glucidelor sub forma de amidon şi zaharoză situează aluatul fraged în rândul produselor cu valoare energetică mare. Pe lângă materiile prime cu valoare energetică, în componenţa aluatului fraged se mai găsesc şi proteine complexe provenite din ouă şi lapte. Gustul plăcut şi aroma caracteristică (vanilie şi lămâie), uşor sesizată în timpul consumului, contribuie la creşterea cantităţii de suc gastric necesar procesului de digestie. Având un conţinut redus de umiditate, permite păstrarea preparatelor obţinute din acest aluat o perioadă mai mare de timp. Dacă păstrarea acestora se face la temperatură scăzută (+4 ... +6°C), ferite de lumină, frăgezimea lor se accentuează. Caracteristicile prezentate de aluatul fraged sunt determinate de mai mulţi factori: • calitatea superioara a materiilor prime folosite; • utilizarea unei făini cu extracţie 30%, dar cu gluten slab; • folosirea unei cantităţi reduse de lichid; • prelucrarea aluatului la temperatura de 17…20°C • utilizarea afânătorilor chimici; • • combinarea făinii cu restul materiilor prime prin procesul de brezare (amestecarea lentă şi scurtată) repausul obligatoriu după reparare, circa 30 min, la temperatura de de 4 ... 6°C ;

• utilizarea unei cantităţi reduse de făină în timpu1 modelarii preparatelor, pentru a nu depăşi proporţia stabilită de reţetă. Tehnologia de preparare a aluatului fraged este influenţată de: • consistenţa grăsimii folosite (unt, margarină sau ulei); • varietatea de zahăr (tos sau farin). În cazul în care aluatul fraged se pregăteşte cu ulei, procesul de omogenizare se realizează între zahăr şi ouă până la dizolvarea completă a zahărului, adăugând, în mod treptat, restul componentelor prevăzute în reţetă. 1

2 .

600 kg 0.10kg 0.0001kg Pentru modelat Pentru umplutură Pentru decor 3 .000kg 1.200kg 0.200kg 0.300kg 0.300kg 0.100kg 0.0005kg 0.100kg 0.100kg 4. REŢETA DE FABRICAŢIE PLĂCINTĂ CU BRÂNZĂ (din aluat fraged) Materii prime pentru 100 bucăţi x 85g bucata produs finit Pentru aluat • • • • • • • • • • • • • • • • • făină unt amestec cu margarină zahăr farin gălbenuşuri 12 buc bicarbonat oţet sare vanilină făină brânză de vaci zahăr ouă 9buc stafide făină răzătură de lămâie zahăr farin vanilină 2.400kg 0.45kg 0.200kg 0.CAP II.10 l 0.10kg 0.

4 .

O bucată se întinde cu ajutorul merdenelei pe o coală de hârtie albă presărată cu făină. după care se lasă la rece circa 30 min. până se obţine o compoziţie omogenă. Prepararea umpluturii Brânza de vaci se amestecă cu ouăle. Se separă albuşurile de gălbenuşuri.5cm. Se introduce în cuptor şi se coace la temperatura moderată 180-2200C. cu furculiţa sau croşeta. 5 . Prepararea produsului Aluatul obţinut se împarte în două bucăţi egale. După coacere şi răcire. zahărul. făina. se adaugă treptat gălbenuşurile de ou. Se coace pe jumătate şi se lasă să se răcească în tavă. se amestecă uşor până se încorporează toată cantitatea. sarea şi vanilina. după care se adaugă bicarbonatul dizolvat în oţet. se dezinfectează şi se clătesc cu apă rece. se continuă baterea până ce compoziţia capătă consistenţa unei creme.PROCES TEHNOLOGIC Operaţii pregătitoare Făina se cerne. Bicarbonatul se dizolvă în oţet. stafidele şi răzătura de lămâie. Compoziţia se amestecă în continuare până la completa omogenizare. se aşează umplutura în strat uniform. Se aşează în tavă. apoi se aşează a doua foaie care a fost întinsă la fel ca prima. până se obţine o foaie groasă de circa 0. După ce foaia s-a răcit. Stafidele se curăţă de codiţe şi se spală. se pudrează cu zahăr farin vanilat şi se aşează în ambalaje care să le asigure integritatea pe timpul păstrării şi transportului. se porţionează conform gramajului. se îndepărtează hârtia şi se perforează din loc în loc pe toată suprafaţa. Apoi se adaugă făina. Ouăle se spală. Prepararea aluatului Untul se spumează cu zahărul farin.

SCHEMA TEHNOLOGICĂ DE OBŢINERE A PLĂCINTEI CU BRÂNZĂ Prelucrarea primară a alimentelor Grăsimi semisolide Omogenizarea componentelor Afânarea şi ridicarea valorii nutritive Umplutură Zahăr farin Ouă Lapte Stabilirea gradului de frăgezime Afânători chimici Lămâie rasă şi vanilină Făină Creşterea gradului de afânare Aromatizarea Brezarea Răcirea Modelarea aluatului Coacere 6 .CAP III.

Se introduce în cuptor şi se coace la temperatura moderată 180-2200C.CAP IV. se adaugă treptat gălbenuşurile de ou. Prepararea produsului Aluatul obţinut se împarte în două bucăţi egale. până se obţine o foaie groasă de circa 0. apoi se aşează a doua foaie care a fost întinsă la fel ca prima. se aşează umplutura în strat uniform. Prepararea umpluturii Brânza de vaci se amestecă cu ouăle. după care se lasă la rece circa 30 min. se amestecă uşor până se încorporează toată cantitatea. se continuă baterea până ce compoziţia capătă consistenţa unei creme. făina. O bucată se întinde cu ajutorul merdenelei pe o coală de hârtie albă presărată cu făină. PROCESUL TEHNOLOGIC DE OBŢINERE A PPLĂCINTEI CU BRÂNZĂ CU DESCRIEREA OPERAŢIILOR Prepararea aluatului Untul se spumează cu zahărul farin. stafidele şi răzătura de lămâie. După coacere şi răcire. Se aşează în tavă. după care se adaugă bicarbonatul dizolvat în oţet. se îndepărtează hârtia şi se perforează din loc în loc pe toată suprafaţa. 7 . Compoziţia se amestecă în continuare până la completa omogenizare. se pudrează cu zahăr farin vanilat şi se aşează în ambalaje care să le asigure integritatea pe timpul păstrării şi transportului. Se coace pe jumătate şi se lasă să se răcească în tavă. cu furculiţa sau croşeta. După ce foaia s-a răcit. se porţionează conform gramajului. până se obţine o compoziţie omogenă. zahărul. sarea şi vanilina. Apoi se adaugă făina.5cm.

DEFECTE.Cantitatea de ouă sau lichidul folosit este prea mare . Lasă urme de grăsime accentuate Aluatul prea sfărâmicios Nu-şi păstrează forma prin tăiere Se pot preveni Se pot preveni 8 . REMEDIERI ALE PLĂCINTEI CU BRÂNZĂ INDICI DE CALITATE • Aluatul să aibă consistenţa potrivită.Coacerea la foc slab Nu s-a respectat proporţia făină-grăsime Coacerea s-a făcut la foc slab -Nu s-a respectat raportul făină-grăsime .Grăsimea a fost prea mult încălzită în procesul de omogenizare.Nu s-a adăugat lichid sau cantitatea a fost prea mică în raport cu celelalte alimente şi Remedii .puncte albe . gust şi aromă plăcute şi să-şi menţină forma dată. REMEDIERI ALE PLĂCINTEI CU BRÂNZĂ Nr crt 1. înainte de prelucrare 2. CAUZE. CAUZE. 6. peste 200ºC -Nu s-a respectat reţeta . După coacere aluatul prezintă la suprafaţă: . INDICI DE CALITATE.Zahărul incomplet dizolvat şi coacerea la foc puternic.Se încălzeşte uşor compoziţia şi se omogenizează intens -Se lasă o perioadă mai mare de timp la rece.S-a folosit zahărul tos în procesul tehnologic şi nu a fost complet dizolvat înainte de combinarea cu făina. porozitate fină şi omogenă. • Produsele să fie uniform rumenite. Defecte Separarea grăsimii de restul componentelor Aluatul crud are consistenţa prea tare sau prea moale Cauze -Grăsimea semisolidă conţine multă apă . V. Consistenţă tare. aspră Se pot numai preveni 5.Nu s-a respectat reţeta . să nu fie prea tare. DEFECTE.Faina a fost adăugată prin frământare şi nu prin brezare .goluri mici Se poate masca acoperind aluatul cu diferite glazuri: cacao. 3. iar coacerea s-a făcut la foc slab .Grăsimea a fost prea rece şi a condus la obţinerea unui aluat tare .CAP. • Aluatul copt (produsele) strâns între degete să fie sfărâmicios. zahar farin 4. modificând consistenţa aluatului (moale) .

forma preparatului . b) în aluat se introduce o cantitate de aer care completează acţiunea afânătorilor chimici. gust şi miros neplăcute Insuficient copt la mijloc 8. În contact cu masa de lucru.Aluatul a fost prea gros .între temperatura aluatului şi temperatura camerei în care se lucrează nu trebuie să existe o diferenţă mare. În timpul repausului la rece (+4 … +6°C) : a) are loc solidificarea grăsimilor încălzite prin omogenizare şi stabilirea consistenţei aluatului. afânătorii chimici se descompun şi eliberează dioxid de carbon. favorizând menţinerea formei produselor finite. în vederea prelucrării lui cu uşurinţă. d) daca omogenizarea este prelungită. . .. dar în acelaşi timp le şi separă. zahăr şi alte componente pe care le leagă.7. grăsimea existentă în aluat se elimină şi acesta îşi pierde frăgezimea. dând acestora aspect "tăiat".Se pot preveni Se introduce o tavă goală sub tava cu aluat. are loc descompunerea glucidelor 9 şi caramelizarea acestora. iar suprafaţa acesteia se acoperă cu o hârtie şi se continuă coacerea TRANSFORMĂRI CE AU LOC ÎN TIMPUL PREPARĂRII ALUATULUI FRAGED Tehnologia de preparare a aluatului fraged favorizează apariţia unor transformări care pot influenţa pozitiv sau negativ preparatul finit.răcirea insuficientă a aluatului nu asigură solidificarea completă a grăsimilor. acesta având o consistenţă moale.Cuptorul prea încălzit în prima fază a coacerii . înainte de folosire . care asigură aluatului o structură finită şi uniformă. b) se accentuează legătura dintre componentele aluatului. care necesită un plus de făină pentru a se putea întinde. în vederea afânării aluatului. necesar afânării aluatului.Insuficient afânat (prea dens) . În procesul de coacere: . c) particulele de grăsime se interpun între granulele mici de făină. În procesul de omogenizare a alimentelor au loc: a) dizolvarea zahărului. grăsimile se încălzesc şi se separă de restul componentelor..sub influenţa căldurii şi a acizilor organici. Culoare roşcată. 200°C) se evaporă o parte din umiditate şi preparatul devine comestibil.sub influenţa temperaturii ridicate (180 . În procesul de prelucrare: .Grăsimea a fost râncedă. . -Afânătorii nu au fost amestecaţi cu un acid.

 din punct de vedere chimic. Pe suprafeţele şi ustensilele murdare rămân resturi alimentare pe care se dezvoltă microorganisme de alterare şi patogene. când se realizează următoarele:  din punct de vedere fizic. mai ales dacă nu se asigură curăţenia corectă şi la momentul oportun. IGIENA ŞI PROTECŢIA MUNCII În tot cursul preparării plăcintei cu brânză. lucrătorii din laboratorul de patiserie trebuie să acorde o atenţie cu totul deosebită igienei mâinilor. are o acţiune autosterilizantă ce depinde de regiunea anatomică. Pe palme această acţiune este deosebit de pronunţată. reducerea la maximum a microflorei existente .  clătirea cu apă fierbinte. deoarece o parte din aceştia sunt consumaţi pentru oxidarea substanţelor organice nemicrobiene. Substanţele dezinfectate se lasă în contact cu suprafeţele pe care trebuie să acţioneze 10-15 minute. a suprafeţelor de lucru următoarele operaţii :  curăţirea mecanică a resturilor alimentare  spălarea cu apă caldă(40-450C)cu adaos de detergenţi: sodă. pentru îndepărtarea urmelor de detergenţi . detergenţi anionici sau amestec de sodă cu alţi detergenţi anionici . datorită secreţiei uşor acide. De aceea. prezente chiar în cantităţi mici pe suprafeţele supuse dezinfecţiei. la locul de muncă trebuie menţinută o curăţenie perfectă. o parte din microbi trec pe mâini. Igienizarea suprafeţelor şi a ustensilelor se consideră corespunzătoare. eliminarea tuturor urmelor de substanţe chimice provenind de la soluţiile de spălare şi dezinfecţie .  dezinfecţia. care urmăreşte distrugerea microbilor ce au rezistat la acţiunea apei si a detergenţilor. Întreţinerea igienică a unităţii. cuprind 10 . utilajului. microbii ajung pe alimente de pe mâinile murdare. imediat după ce a apărut. dar s-a constatat că pielea corpului. Prin manipularea ouălor murdare.îmbunătăţind gustul aluatului şi. asigurând culoarea galben-aurie a acestuia. Curăţenia efectuată la locul de munca îmbracă trei forme : -curăţenia în timpul funcţionarii unităţii -curăţenia curentă -curăţenia de fond Igiena mâinilor şi starea de sănătate : Foarte des. Curăţenia trebuie să fie un proces continuu prin care să se îndepărteze murdăria. CAP VI. reduc substanţial efectul dezinfectanţilor.  din punct de vedere microbiologic. Materiile organice. îndepărtarea tuturor reziduurilor vizibile de pe suprafeţe .

Igiena lucrătorului din laboratorul de patiserie Pentru lucrătorii din laboratorul de patiserie igiena personală nu reprezintă numai o problemă a individului. uscarea cu aer cald. Un rol important trebuie acordat mânuirii utilajelor pe care le foloseşte. Norme de protecţia muncii în laboratorul de patiserie.Astfel. starea de sănătate a lucrătorilor are o mare importantă. Pentru lucrătorul din laboratorul de patiserie igiena mâinilor se realizează prin respectarea următoarelor reguli :  tăierea unghiilor scurt. ci a întregii colectivităţi pe care acesta o deserveşte. folosirea prosoapelor de hârtie.  dezinfecţie cu soluţii slabe de bromocet. unele boli.) ce se transmit la om. să folosească mănuşi la scoaterea tăvilor din cuptor. Este obligat să folosească echipament de protecţie şi să aibă părul strâns sub bonetă sau batic. 11 .  spălarea mâinilor cu apă caldă.C. este interzisă ştergerea pe halat. săpun şi periuţa de unghii.(gripe.B. în 20 minute bacteriile de pe o palmă murdară mor în proporţie de 50%. Spălarea se face cu apă curentă. minimum un minut . în timp ce de pe o palmă curată 100%. Un lucrător cu ţinuta necorespunzătoare din punct de vedere igienic poate reprezenta un factor contaminant pentru această colectivitate. T. Nu are voie să atingă cu mâna umedă întrerupătoarele electrice. În timpul activităţii lucrătorul trebuie să mânuiască cu multă atenţie obiectele tăietoare. şi să ia de pe foc singur un vas fierbinte cu compoziţii fierbinţi pentru a nu se arde. infecto-contagioase putând avea grave implicaţii. hepatite. cât şi cu persoanele din afară cu care vine în contact. şort sau cârpe de bucătărie. De asemenea.

2. nerespectarea acestora având consecinţe dăunătoare asupra sănătăţii Astfel. vizual şi gustativ. îmbunătăţind randamentul asimilării de către organism.. sau în asociere cu alte componente (umpluturi. culoare. aromă. c) formarea. Această artă trebuie realizată după anumite reguli stabilite în mod ştiinţific. Pentru realizarea acestor obiective. meniu care să conţină şi preparate de patiserie. alte ingrediente ce întregesc valoarea alimentara şi gustativă. Aluatul este o masă compactă. Preparatele de patiserie sunt produse ce au la bază aluaturi modelate ca atare. patiseria va putea asigura familiei sale un meniu zilnic care să acopere necesarul de alimente pentru fiecare. 3.CAP VII. ceea ce se realizează prin: a) degradarea amidonului şi a proteinelor până la forme uşor asimilabile. densă sau mai puţin densă. gust. după coacere. În componenţa preparatelor de patiserie. a unei mase uşor friabile sau poroase. respectiv a substanţelor proteice generatoare de gluten (gliadina şi glutenina) şi a amidonului. crearea unor însuşiri senzoriale ale preparatelor. Prin hidratarea făinii. pe baza aceloraşi materii prime asociate în proporţii diferite. aspect etc. stimulând astfel digestia. cu influenţe deosebite asupra procesului digestiv. care le ridică valoarea alimentară. b) crearea masei în care se includ. care se manifestă în secţiune sau la exteriorul preparatului. formă. aluatul contribuie la: 1. se aplică tehnologii diferite care determină natura aluatului. în diferite variante. sporirea valorii nutritive şi energetice a componentelor de bază. adaosuri diferite). în funcţie de reţete. obţinerea energiei de porozare (afânare). se creează posibilitatea de încorporare şi a altor ingrediente care ridică valoarea nutritivă a aluatului.. ca urmare a acţiunii componentelor biochimice sau a substanţelor chimice adăugate. în componenţa căreia intră o mare cantitate de făină şi un lichid. creme. reprezentate prin miros. care măreşte suprafaţa de acţiune a salivei şi a sucurilor digestive. 12 . CONCLUZII Patiseria este arta care ne învaţă cum să pregătim preparate gustoase şi cum să le prezentăm cât mai agreabil. pentru satisfacerea simţurilor: olfactiv.

CONSTANTINESCU M. Bucureşti .CAP VIII. PANŢU G.Institutul de economia comerţului interior şi a turismului 13 . I. CÂMPIAN D. MĂNĂILESCU A.Utilajul şi tehnologia panificaţiei. Bucureşti –1987 4. . NICULESCU N . REŢETAR.. Editura Didactică şi Pedagogică. .1995 2. BEJENARIU V.. 3. .TIP PENTRU PRODUSE DE PATISERIE .Tehnologia produselor făinoase şi de patiserie... Editura Didactica şi Pedagogica. MOLDOVEANU GH. BIBLIOGRAFIE 1.Tehnologia produselor de cofetărie şi patiserie.. NICOLAU E... NICULESCU N..

care se compune. cu creşterea ei durata reducându-se până la o anumită limită. din corpul cu organul de frământare şi cuva în care se prepară aluatul. deci. Forma braţului de malaxor condiţionează cantitatea de aluat antrenată în cursul frământării. Dintre malaxoarele cu funcţionare discontinuă. masa de aluat nu este antrenată în mod egal şi. mai redusă la început. În ultima vreme s-au conceput tipuri de malaxoare cu viteză rapidă a braţelor de frământare. Alte tipuri asigură frământarea la două viteze. masa de aluat prinsă de o paletă fiind mai redusă. Dacă braţul are două ramificaţii sau palete. şi mărită spre sfârşit. căpătând însuşirile reologice specifice. cele mai curent întâlnite la noi sânt : Malaxorul cu braţ ramificat alcătuit dintr-un batiu. care asigură frământarea optimă a aluatului. ANEXE Pentru obţinerea plăcintei cu brânză se folosesc următoarele utilaje:  Malaxorul pentru preparat aluatul. în principal. amestecarea materiilor componente se face neuniform. forma cuvei în care se face frământarea. Există malaxoare cu funcţionare periodică. Forma pe care o descrie traiectoria braţului de frământare condiţionează omogenitatea aluatului şi durata lui de frământare. braţul de frământare având la capăt două ramificaţii. se asigură o frământare mai bună. forma braţului şi viteza lui de mişcare reprezintă principalii factori de care depinde eficienţa de lucru a malaxorului.CAP IX . compuse din motor electric şi 14 . cu cât este prins mai puţin aluatul de către braţul de frământare. Pentru realizarea frământării. Utilajul pentru frământarea aluatului îl reprezintă malaxorul.. respectiv al cuvei. Forma cuvei trebuie să asigure o suprafaţă interioară corespunzătoare traiectoriei mişcării punctelor exterioare ale braţului de frământare. când are loc amestecarea părţilor componente. atunci când se formează complet aluatul. acestea permiţând formarea completă a glutenului în aluat. care se prelungeşte cu placa de fixare a cuvei . Forma traiectoriei acestei mişcări. mecanismele de acţionare a braţului.  Cuptorul pentru coacerea plăcintei cu brânză. cu atât acesta va fi mai bine şi mai rapid frământat. braţul malaxorului execută o anumită mişcare în masa de aluat. Viteza de mişcare a braţului condiţionează durata frământării. aluatul obţinându-se într-un flux neîntrerupt. Pentru fiecare tip de malaxor există o viteză optimă de mişcare a braţului de frământare. cu ajutorul cărora se frământă aluatul în şarje (în mod discontinuu) şi malaxoare cu funcţionare continuă. în caz contrar. precum şi a cuvei în cazul când şi aceasta se roteşte.

care acoperă cuva pe timpul frământării. Căruciorul cuvei. Măsuri de protecţia muncii  Se verifică dacă cuptorul este conectat la reţeaua electrică prevăzută cu împământare. Se alege în funcţie de semipreparatul ce trebuie copt cel mai economic regim de lucru prin reglarea temperaturii de coacere. Cuptorul este întrebuinţat pentru coacerea aluatului folosit la cojile de ecler. având pe pereţii laterali trei până la 4 suporturi din oţel laminat pentru susţinerea grătarului cu tăvi. cuva care este montată pe un cărucior. Întreţinerea malaxoarelor consta în curăţirea de fiecare dată la terminarea lucrului. Organele de frământare se curăţă de eventualele aderenţe de aluat şi se ung. se spală. Cuva malaxorului are formă de calotă sferică. cu o apărătoare fixă. iar pentru protecţia contra accidentelor. cea mai mică corodare trebuie curăţată imediat. amplasate în interiorul batiului. În interiorul scheletului se găsesc tobele care au aspectul unei camere confecţionate din tablă neagră sau emailată.sisteme de transmitere a mişcării. 15 . precum şi locul din jurul malaxorului se curată de aluat şi de făină prin spălare. se cuplează la malaxor fixându-se cu un sistem de blocare cu clichet.  Se folosesc mănuşi de protecţie pentru mânuirea tăvilor cu cojile de ecler coapte. se curăţă tobele în interior cu peria şi se şterg cu o cârpă. Cuptorul este foarte bine izolat de aceea consumul de energie este foarte mic. malaxorul este prevăzut cu o apărătoare mobilă.  Se verifică dacă în camera de coacere nu se află resturi de aluat căzut din tăvi care se arde la introducerea unor tăvi cu aluat la copt. se şterge cu o cârpă până la zvântare şi se unge cu ulei. prin pinion şi roata dinţată. Pentru frământare. componentele aluatului sunt amestecate. cât şi rotirii cuvei de la axul.  La terminarea lucrului se spală toate părţile nichelate şi emailate cu o soluţie de detergent şi se clătesc cu apă pentru îndepărtarea urmelor de grăsime. iar deschiderea lui se face numai cu ocazia introducerii noilor semipreparate în vederea coacerii. respectiv prin măturare. Funcţionarea cuptorului. el se compune dintr-un schelet metalic îmbrăcat la exterior cu tablă din oţel inoxidabil. Ultimele modele ale acestui malaxor (un exemplu este cel prezentat în figură) sunt prevăzute cu un capac sub formă de cupolă. batiul malaxorului şi piesele exterioare. Cuva se curăţă de aluatul aderent. Datorită atât mişcării braţului de frământare care se afundă periodic în cuvă. Pentru a evita deversarea aluatului din cuvă în timpul mişcării braţului. Nu se admit urme de rugină pe suprafeţele care vin în contact cu aluatul. folosind instrumente confecţionate din material plastic.

16 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful