Grupa sanguina

Aglutinogen Aglutinina Pot dona la Pot primi de la (antigen) 0I αβ Toate grupele 0 A II A β A si AB A si 0 B III B Α B si AB B si 0 AB IV AB AB Toate grupele Imunitatea-reprezinta capacitatea organismului de a rezista la actriunea agentilor infectiosi sau a particulelor straine, care pot afecta echilibrul mediului intern. Tipuri de imunitate: -imunitate nespecifica: prin piele si mucoase intacte -imunitate specifica: realizata prin anticorpi ce reprezinta substante proteice ce se gasesc in plasma sanguina din categoria gammaglobulinelor. Tipuri de imunitate Imunitate naturala innascuta Dobandita Obtinere -comuna tuturor indivizilor; se transmite ereditar -individuala, obtinuta pasiv (prin laptele matern) sau activ (in urma unei boli). -prin vaccinare (introducere in organism a unor agenti patogeni atenuati sau omorati) determinand producerea de anticorpi specifici. -prin administrare de seruri care contin anticorpi gata formati Durata -toata viata -lunga

Imunitate artificiala

activa

-1-7 ani, necesitand repetarea vaccinarii.

pasiva

-scurta, saptamani.

2-3

Activitatea cardiaca Inima este acoperita cu pericard, iar in structura peretelui inimii se gasesc 3 straturi: epicard, miocard (tesut cardiac de tip striat) si endocard. Miocardul este numit si „muschiul inimii” si este alcatuit din tesut nodal sau excitoconducator deoarece determina contractia automata si ritmica a inimii. Tesutul nodal este alcatuit din noduli sinoatriali, noduli atrioventriculari, fascicule His si reteaua Purkinje. Prorpietatile miocardului sunt: 1. Excitabilitatea-proprietatea miocardului de a raspunde la stimuli. Miocardul raspunde la stimuli in timpul diastolelor (relaxari) si nu in timpul sistolelor (contractii). 2. Automatismul-proprietatea tesutului nodal de a se autoexcita ritmic. 3. Conductibilitatea-proprietatea miocardului de a conduce excitatiile prin fibrele sale.

. Circulatia sangelui se realizeaza intr-un singur sens datorita valvulelor ce se gasesc la nivelul orificiilor atrio-ventriculare.7 s (diastola) Ciclul -0. Circulatia arteriala este influentata de 2 factori: -contractia inimii -elasticitatea peretilor arterelor. capilare). Sistemul circulator cuprinde inima si vasele de sange (artere.1 s (sistole) -0. Debitul cardiac este volumul de sange trimis in organism pe minut si este egal cu debitul sistolic X frecventa cardiaca (75X75 aprox) Circulatia mare (sistemica) Inima->organism->inima Ventriculul stang (artera aorta)->celule (2 vene cave)->atriul drept Circulatia mica (pulmonara) Inima->plamani->inima Vetriculul drept (artera pulmonara)->plamani (4 vene pulmonare)->atriul stang La om circulatia este dubla (exista mica si marea circulatie) si completa (sangele oxigenat este separat de cel neoxigenat).5 s (diastola) ventricular:-0. dar si la locul de plecare al arterei aorte si pulmonare. Ciclul atrial:-0.3 s (sistole) Debitul sistolic-volumul de sange expulzat de inima intr-o sistola si reprezinta aproxomativ 75 ml de sange.8 secunde. venele vin la inima. vene. Arterele sunt vase de sange care pleaca de la inima. Ciclul cardiac: -sistole -diastole Ciclul cardiac dureaza 0. iar capilarele fac legatura intre vene si artere.4. Contractilitatea-proprietatea miocardului de a raspunde la stimuli prin modificarea dimensiunii fibrelor sale.

5 m/s ajungandu-se in arterele mici la 0.5 mm/s.5-0.Viteza de circulatie a sangelui prin artere scade de la arterele mari catre cele mici astfel: viteza de circulatie in arterele mari este de 0.7 mm/s) pentru a se putea realiza schimbul de gaze. Viteza de circulatie a sangelui rpin capilare este mica (0. Circulatia venoasa este influentata de: -aspiratia toracica -contractia diafragmului -contractia muschilor scheletici in timpul mersului sau al exercitiilor fizice -forta gravitationala. Circulatia capilara Fiecare capilar prezinta un capat arterial si un capat venos. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful