You are on page 1of 4

Necesita proiecte si avize o fosa septica?

Pentru fosa septica este nevoie de un proiect de executie, aviz de mediu, etc? -In cazul foselor septice construite “in situ” din beton, este nevoie de un proiect de executie. In cazul foselor prefabricate nu este necesar un proiect de executie. Ele se monteaza conform instructiunilor de montaj din cartea tehnica furnizata de producator odata cu livrarea produsului. -In ceea ce priveste avizul de mediu este bine de stiut ca autoritatea de mediu nu poate elibera avize pentru produse prefabricate ( Ex : pentru materialele de constructii folosite la o casa – caramida, izolatii, acoperis se elibereaza aviz de mediu ? NU ). Agentia de mediu elibereaza avize, autorizatii de constructie, autorizatii functionare pentru constructii in ansamblul lor. Insa pentru a obtine avizul, din partea agentiei de mediu, vi se cere in momentul in care construiti, sa aveti prevazut in proiect un sistem de colectare si tratare a apei uzate, sau stocare in vederea vidanjarii nefiind precizat tipul produsului (acesta poate fi fosa septica betonata, bazin vidanjabil din fibra de sticla, fosa septica prefabricata, ministatie epurare etc.). Pentru a fi acceptat de autoritatea de mediu, produsul utilizat, trebuie sa faca dovada conformitatii cu legislatia in vigoare. Deci , pentru ca o fosa septica prefabricata sa corespunda legislatiei in vigoare, trebuie sa se faca dovada conformitatii cu cerintele specificate in “Standardul European SREN 12566 partea 1 - Fose septice prefabricate.” In acest sens fosele septice produse de SC.Cribernet S.R.L. au fost testate de Institutul de Cercetari pentru Echipamente si Tehnologii in Constructii (ICECON)
In urma testelor s-a eliberat urmatorul document: Raport de evaluare a foselor septice.

Se mai elibereaza Agremente Tehnice pentru fose septice/statii de epurare? Raspuns: categoric NU.
1

pe baza de: 2 . conform prevederilor deciziilor Comisiei Europene. punctul 2. si se prevede in specificatiile tehnice de referinta pentru produsele respective.Hotararea de guvern Nr. elaborat ca document tehnic director. standard care a fost adoptat prin metoda confirmarii si are statutul de standard roman) produsele care sunt realizate in conformitate cu standardele respective pot fi introduse pe piata daca conformitatea cu standardele face obiectul unei declaratii de conformitate date de producator sau reprezentantul sau autorizat pe baza unei proceduri de evaluare echivalente sistemului de atestare a conformitatii prevazut pentru produs potrivit prevederilor art 21 alin 5 b) atunci cand nu exista standardele nationale sau produsele se abat de la prevederile standardelor existente.alineat 3 "In situatiile in care pentru unele produse pentru constructii nu sunt in vigoare specificatii tehnice armonizate sau specificatii tehnice recunoscute. Sistemul aplicabil unui anumit produs sau unei familii de produse determinate este stabilit. precum si in perioada de coexistenta a specificatiilor tehnice armonizate in vigoare. produsele pot fi introduse pe piata pe baza agrementului tehnic in constructii si cu respectarea prevederilor acestuia” ART 21 alin 5 :”Sistemele de atestare care pot fi utilizate sunt cele prevazute la pct. 622 din 21 aprilie 2004 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata a produselor pentru constructii prevede urmatoarele: ART 12. se admite introducerea pe piata romaneasca a produselor respective in urmatoarele conditii dupa caz: a) atunci cand exista standarde nationale aplicabile in cazul foselor septice exista standardul european SREN 12566-1 Statii mici de epurare a apelor uzate pana la 50PTE.2 din anexa 3.Sistemede atestare a conformitatii: “Sistemele de atestare a conformitatii produselor se definesc in functie de repartizarea sarcinilor intre producator si organismele notificate si se codifica intr-o notatie numerica de la 1 la 4 exprimand nivelul de exigenta in ordine descrescatoare.” a) Anexa 3– Atestarea conformitatii cu specificatiile tehnice.” Pentru fosele septice se aplica Sistemul 3: Declaratia de conformitate a produsului (de al doilea tip) data de producator. printr-un regulament specific.

iar atunci cand cumparati o ministatie de epurare verificati conformitatea cu SREN 12566 – 3. in cazul in care panza freatica este foate aproape de fundul gropii. Atunci cand exista standarde nationale aplicabile. iar Partea 3 strict la ministatii de epurare pana la 50 locuitori.asezat in groapa. (emisa in conditiile sistemului 3 din anexa 3 punctul 2 a HG 622 din 21.1)Sarcinile producatorului a)controlul productiei in fabrica 2)Sarcinile laboratorului notificat b) incercari initiale de tip ale produsului” Standardul SREN 12566-1 prevede: Modul de lucru pentru atestarea foselor septice. Care sunt posibilitatile de instalare a unei fose atunci cand nivelul panzei freatice este ridicat (1.2004).04.1mde la nivelul solului)? Raspuns: In aceasta situatie apar doua probleme: 1. livrate in set si/sau la cheie. Partea 1 se refera strict la fose septice prefabricate pana la 50 locuitori. se va umple complet 3 . ATENTIE : pentru ministatiile de epurare atestarea conformitatii trebuie facuta cu cerintele Standardului European “SREN 12566 partea 3 – Instalatii de epurare a apelor menajere.” Nu faceti confuzia intre cele 2 parti ale standardului.5m . recipientul. atestarea conformitatii produselor se face pe baza de declaratie de conformitate din partea producatorului. ele sunt practic 2 standarde diferite cu cerinte diferite. Deci atunci cand achizitionati o fosa septica verificati conformitatea acesteia cu SREN 12566 -1 .Fixarea fosei in pamant: In terenuri mlastinoase. In concluzie agrementul tehnic se elibereaza numai in cazul in care nu exista standarde nationale referitoare la respectivul produs.

cu apa inainte de turnarea materialului de umplutura avand astfel o buna stabilitate datorita greutatii lichidului. In acest sens este recomandabila utilizarea mai multor tevi de dren cu perforatii ale caror diametru sa creasca progresiv pe toata lungimea tevii.Sistemul de infiltrare a apei in sol: In cazul in care nivelul panzei freatice este ridicat se recomanda micsorarea adancimii liniei de drenaj si marirea suprafetei acestuia pentru a asigura dispersia apei in sol. 2.Dupa fiecare vidanjare. Punctele de ancorare trebuie situate in afara extremitatilor laterale ale fosei si la o distanta de minim 150mm fata de marginile planseului de beton. fosa se va umple imediat cu apa. Acesta presupune montarea unui camin de distributie la iesirea din fosa .O alta solutie ar fi drenajul cu functionare alternativa. 4 .O solutie mai costisitoare este urmatoarea: recipientul sa fie asezat pe o placa de beton turnata in acest scop pe fundul gropii si ancorat de aceasta prin intermediul unor bare de otel indoite dupa forma sa. cu ajutorul caruia sa directionati apa alternativ pe o linie sau alta de drenaj lasand timpul necesar ca apa din una din linii sa se infiltreze in sol. O solutie mai costisitoare ar fi pomparea apei catre o alta parte a curtii unde solul permite infiltrarea apei fara probleme.