DESENE DETALIU – MANIPULARE

INSTRUCŢIUNI DE TRANSPORT, DEPOZITARE ŞI MONTAJ*
* Recomandări de manipulare la: www.brucha.com/downloads GENERALITĂŢI Panoul tip sandwich, este unul dintre cele mai avansate elemente de finisaj pentru îmbrăcarea pereţilor şi acoperişului. Elementul sandwich protejează împotriva influenţelor climatice, având un rol de etanşare termică şi de barieră de vapori. Panourile pentru pereţi şi acoperiş sunt confecţionate în funcţie de amplasare şi modul de fixare al elementelor, dar şi ca adaosuri la închiderile marginale (coamă, pasaj local, streaşină, soclu, fereastră şi căptuşeală uşi).

AMBALAJ ŞI TRANSPORT Elementele sandwich vor fi stivuite pe reazeme din stiropor şi apoi livrate. Acestea au întărituri de protecţie pe cant, jos şi sus, pentru ca la încărcare, transport şi descărcare să poată fi protejate cu centuri de siguranţă. În general trebuie atenţie la strângerea cu centuri de siguranţă, pentru a evita deteriorarea prin presare. Se recomandă a nu se depăşi greutatea pachetului, max. 1500 kg; la cerere se poate asigura ambalarea în unităţi mai mari.

FURNIZARE În privinţa încărcării camionului şi transportului în conformitate, şoferul este responsabil. Vă rugăm să efectuaţi recepţia verificând integritatea mărfii.

Comunicaţi eventualele reclamaţii în scris, imediat după recepţia mărfii pe documentele de transport, indicând datele şi numele şoferului, inclusiv fotografii cu marfa afectată aflată în camion. Reclamaţiile ulterioare nu le putem accepta, din păcate.

DESCĂRCARE Utilizaţi la descărcare numai centuri de siguranţă. Aplicaţi centurile de siguranţă numai în unghiul de protecţie canturi. În cazul lungimilor peste 8 m, trebuie utilizată o grindă rulantă de macara sau traverse. Nu descărcaţi niciodată două stive de panouri în acelaşi timp! În cazul descărcării cu stivuitorul, procedaţi cu atenţie. Şoferul trebuie să urmărească foarte atent procesul de descărcare. El deţine responsabilitatea pentru predarea fără probleme.

DESENE DETALIU/MANIPULARE•52•2009

PANTĂ ACOPERIŞ Panta acoperiş nu are voie să depăşească limita inferioară: • acoperişuri fără îmbinare transversală şi fără străpungeri acoperiş: minim 3° (5. având însă sensul de grade unghi. direct şi fără proceduri suplimentare pe structuri din oţel sau lemn. Prin această modalitate de tăiere la rece se garantează un cant de tăiere cu efect de protecţie catodic. Înlăturaţi imediat aşchiile provenite din tăiere. Conform standardului.73 % Pentru alegerea corectă a lăţimilor structurii de rezistenţă. Fiţi foarte atent. drept urmare trebuie îndepărtată imediat după montajul efectuat. prin acoperirea cu prelate. STRUCTURA DE REZISTENŢĂ / SUSŢINEREA ŞI FIXAREA Elementele pot fi montate.6 %) În practică se vorbeşte adesea despre panta acoperişului în %. la prima umezeală acestea ruginesc şi cauzează o deteriorare cum s-a descris mai sus. Protejaţi aceste stive de radiaţia solară şi ploaie. Factor conversie: 1° = 1. pentru a evita acumularea apei de condens. FOLIE DE PROTECŢIE Folia de protecţie nu este rezistentă la radiaţia UV.DESENE DETALIU – MANIPULARE DEPOZITARE Plan înclina t Stivuiţi maxim două stive de panouri unul peste altul. cel târziu la 10 săptămâni după montaj data de fabricaţie (vizibilă pe stiva de panouri). Polizoarele electrice repartizează materialul de şlefuit pe o suprafaţă foarte mare datorită vitezei mari de tăiere.2 %) • acoperişuri cu îmbinare transversală şi cu străpungeri acoperiş: minim 5° (8. panourile BRUCHAPaneele PU pentru acoperiş DP vor fi livrate fără folie pe partea inferioară. Utilizaţi fierăstraie circulare manuale cu pânză de tăiere placată cu oţel dur sau fierăstraie speciale cu lanţ adecvate. LUCRĂRI DECUPARE Utilizarea polizoarelor electrice în cazul decupării panourilor nu este permisă. DESENE DETALIU/MANIPULARE•53•2009 . respectiv înşurubate. Urmarea o constituie nenumărate puncte de rugină pe suprafaţa panoului. Sigilaţi stivele de panouri desfăcute. iar îndepărtarea este aproape imposibilă. nu este vorba aici de acelaşi lucru. Ele produc scântei care pot arde stratul aplicat pe suprafaţa tablei. Poziţionaţi stivele de panouri cu o uşoară pantă de înclinare. utilizaţi tabelele noastre pentru distanţa dintre axele portante.

Utilizaţi permanent calotele de fixare. În general. în caz contrar pot apărea probleme la montaj (deplasarea plăcilor). respectând măsurile cerute pentru protecţie şi siguranţă. originale. Figura I: Cleşte poziţionare Figura 2: Ventuze cu vacuum ORIENTARE/DIRECŢIE PRINCIPALĂ VÂNT Înainte să începeţi cu montajul panourilor. perete şi faţade) este recomandată a se face cu ajutorul ventuzelor cu vacuum obişnuite (Figura 2). întrucât acestea distribuie forţa de strângere a şurubului pe o suprafaţă mai mare decât şaiba de etanşare.DESENE DETALIU – MANIPULARE MANIPULAREA PANOURILOR Dacă montajul nu se poate face manual. Atenţie la protecţia suprafeţelor de tablă. ale producătorului de panouri sau cele din comerţul de specialitate. PANOURI ACOPERIŞ Fixaţi panourile exclusiv prin falţ înălţat şi niciodată în planul de scurgere apă. Deteriorările sunt foarte greu de rectificat. Suprapunerea în zona de îmbinare longitudinală formează atunci o protecţie la pătrunderea apei de ploaie. verificaţi unghiul suprafeţei de acoperiş şi marcaţi la distanţe corespunzătoare cu un fir colorat. Aceste reglementări îşi au originea în prevederile pentru materiale de acoperiş cu suprafeţe mari şi cu suprapunere. Verificaţi structura construcţiei efectuată de antreprenorul anterior referitor la unghiurile drepte şi perpendicularitate. Poziţionarea panourilor cu suprafeţe mari (acoperiş. FIXARE Respectaţi prevederile locale pentru mijloace de fixare. Calotă pentru acoperiş PU Calotă pentru acoperiş rezistent la incendiu DESENE DETALIU/MANIPULARE•54•2009 . Poziţionaţi panourile permanent în sens opus faţă de direcţia principală a vântului. atunci şi aici este posibilă utilizarea mijloacelor adecvate de fixare cu macaraua. Pentru poziţionarea panourilor acoperiş este utilizat cu bune rezultate cleştele de poziţionare (Figura 1). recomandăm utilizarea şuruburilor din oţel inoxidabil.

Pentru a evita îndoirea elementelor. Ca şi panourile acoperiş. Pentru a etanşa rosturile verticale. precum şi la etanşarea suplimentară a rosturilor de îmbinare în cazul elementelor suport. fie cu ajutorul macaralei. Întreaga etanşare din construcţia sandwich trebuie realizată cu tipuri adecvate de bandă de etanşare. Acest lucru are şi alte funcţii. LEZENĂ DIN ALUMINIU – Z24A acoperirea îmbinării la poziţionarea orizontală a panourilor ETANŞAREA ROSTURILOR DE ÎMBINARE A ELEMENTELOR Atenţie deosebită trebuie acordată la etanşarea rosturilor individuale ale îmbinărilor de capăt. panourile perete şi faţade vor fi distribuite fie manual. Aici nu trebuie uitată banda de etanşare necesară la marginea exterioară dintre element şi structura de rezistenţă. pentru a putea evita pătrunderea apei. elementele trebuie ridicate cu atenţie de pe stivuitor. spumă PU sau benzi de etanşare. În funcţie de aplicaţie şi detaliu. ca de exemplu protecţia şi acoperirea canturilor tăioase. această etanşare se realizează cu materiale diferite. care trebuie etanşate special. Aici trebuie respectată formarea îmbinărilor elementelor astfel încât elementele de scurgerea a apei să formeze un canal de scurgere orientat în jos. ca de ex. la capetele elementelor de îmbinare longitudinală trebuie făcută suplimentar etanşarea exterioară. Atenţie la poziţia corectă a garniturilor de etanşare. Pentru a evita deteriorarea stratificării. DESENE DETALIU/MANIPULARE•55•2009 . Utilizaţi bormaşina de înfiletat cu opritor de adâncime. Întrucât banda dintre panou şi suport se etanşează numai pe suprafaţa de aplicare. ele trebuie transportate pe verticală. respectiv la marginile de îmbinare cu peretele şi cu acoperişul.DESENE DETALIU – MANIPULARE PANOURI PERETE ŞI FAŢADE Fixare vizibilă – şuruburi cu guler În cazul panourilor perete şi faţade este preferabilă utilizarea şuruburilor cu guler. pentru a evita formarea adânciturilor prin lovire în timpul înfiletării. Aceasta se referă la toate zonele marginale. Şurub cu guler MONTAJ PANOURI PERETE ŞI FAŢADE În cazul montajului orizontal se alege direcţia de poziţionare de jos în sus. care se găsesc fără probleme în comerţul de specialitate. elementul de suport va fi acoperit cu lezene sau componente profilate suplimentare.

Nici bordurile cu adâncitură nu trebuie prinse în şuruburi. Datorită diferenţelor de lungime vor rezulta. lăţime 15 mm) 2 x Tip 3 4 mm bandă distanţare continuă b > 40 mm cauciuc Lăţime minim ă aplicare DESENE DETALIU/MANIPULARE•56•2009 . straturile de acoperire ale panoului acoperiş. o bandă etanşare cu lăţimea minimă de 15 mm. VARIANTĂ ÎMBINARE TRANSVERSALĂ Panoul superior trebuie tăiat la o lungime de minim 200 mm. nu trebuie în niciun caz îmbinate cu şuruburi. Pentru ca tablele să nu intre în contact direct se vor utiliza benzi de etanşare. în două rânduri. ele constituind un reper în aplicarea şi verificarea situaţiei date. Aplicaţi pe partea inferioară a panoului coamă o bandă pentru distanţare (cauciuc) de minim 4 mm pentru a împiedica absorbţia capilară a apei. Dacă totuşi se întâmplă acest lucru în cazul suprapunerii îmbinărilor transversale. deja din primul an. de grosimea miezului panoului. ÎMBINAREA TRANSVERSALĂ TREBUIE REALIZATĂ EXCLUSIV DEASUPRA UNEI PANE!!! (vezi desenul detaliu de mai jos) DETALIU VARIANTĂ ÎMBINARE TRANSVERSALĂ ţie minimă în func Suprapunere acoperişului de panta Bandă sintetică (de ex. găuri longitudinale neetanşe. Pentru a evita neetanşarea în această zonă. respectaţi execuţia îmbinării transversale în mod corespunzător. Pentru a evita problemele la montaj. ca urmare a efectului termic. unde uscarea este foarte greoaie şi ar putea conduce la coroziune. Spuma trebuie îndepărtată. Prin efectul capilar.DESENE DETALIU – MANIPULARE Desenele de detaliu prezentate sunt propuneri de soluţii neobligatorii. apa ar fi absorbită în fisură. Introduceţi pe partea frontală a îmbinării transversale o bandă adecvată de etanşare.: Bandă margine şapă) riş minim 5° Înclinare acope 2x Tip 4 (min. În niciun caz nu trebuie confecţionat mai întâi rândul de jos paralel cu streaşina. inferior şi superior. Lipiţi în interiorul îmbinării. aceasta ar conduce inevitabil la apariţia problemelor. Datorită întinderii longitudinale în contrasens. la acoperiş trebuie respectată obligatoriu ordinea de montare de jos în sus.

DP-F – Z15 Tablă dinţată pentru coamă DP-F – Z13a Tablă exterioară coamă cu îmbinare de suprapunere �5 cm executaţi îmbinarea pe centura superioară. Îmbinările tablei de coamă vor fi executate ca falţ glisant (vezi în acest scop regulile de specialitate din tinichigerie). Dacă sunt necesare etanşări cu materiale elasto-rezistente. Bandă umplere falţ acoperiş PU DP – Z14 Bandă umplere falţ acoperiş. rezistent la incendiu. protejaţi cu tablă umplutura de profil de radiaţia UV. Căntuiţi întotdeauna (rostuiţi bine) pe înălţime bordurile adâncite din stratul exterior panou. prindeţi vertical cu centura inferioară Tablă dinţată Spumă PU sau fibră minerală. În plus. atunci pasta de etanşare trebuie astfel integrată. utilizaţi umplutură de profil şi tablă dinţată. comprimată 2x umplutură profil exterior caşerat alu Tablă dinţată Etanşaţi rosturile longitudinale cu pastă de etanşare sau bandă de etanşare DESENE DETALIU/MANIPULARE•57•2009 .DESENE DETALIU – MANIPULARE FORMARE COAMĂ Formarea corectă a coamei este vizibilă în desenul detaliu de mai jos. Fără tablă dinţată există pericolul ca furtuna şi păsările să îndepărteze umplutura. încât să fie protejată de radiaţia UV.

în special rosturile la îmbinare ale elementelor.Spumă PU c) . colierul jgheab sau tabla de scurgere şi structura de rezistenţă. unde trebuie respectat mereu montajul corect (vezi desen detaliu de mai jos). trebuie efectuată o tăietură de separare. la tablele de scurgere. comprimată Tablă deviere apă Wasserabweisblech Freischnitt Secţiune liberă thermischer Secţiune Schnitt termică Tablă scurgere Rinneneinlaufblech pentru jgheab Blechwinkel Colţar tablă dinţată la Zahnblech bei BRUCHA Paneel BRUCHA Paneel Brandschutz rezistent la incendiu Längsfuge Etanşaţi rosturiBRUCHA Paneel le longitudinale am Dichtband BRUCHA Paneel mit Dichtstoff la banda de abdichten –T yp I etanşare cu pastă de etanşare .Mineralfaser.tip I a) . INSTRUCŢIUNE: În cazul panoului BRUCHAPaneel. Tablă dinţată pentru streaşină DP-F – Z13b Tablă deviere apă BRUCHAPaneel şi tablă scurgere pentru jgheab Längsfuge Etanşaţi rosturile longitudinale BRUCHA Paneel am BRUCHA Paneel Dichtband mitla banda de etanşare cu pastă de etanşare Dichtmasse abdichten a) .PE-Weichschaumstreifen fibră minerală. b) . Pot fi alese diferite variante de jgheab.fibră minerală.PU-Schaum b) . komprimiert c) . komprimiert Etanşaţi rosturile Fixarea cârligelor de jgheab longitudinale Längsfuge Befestigung Rinnenhakens în falţul pe d.a) PE-Weichschaumstreifen . Pentru a garanta un drenaj fără probleme în cazul unui vânt puternic şi caşerarea optică a secţiunilor elementelor cu miez de spumă. etanşarea se referă la acoperiş precum şi la panoul de faţadă.tip I DESENE DETALIU/MANIPULARE•58•2009 . la marginea streşinii se va monta suplimentar un jgheab de tablă pentru devierea sau scurgerea apei.fâşii din spumă moale PE b) . Dacă este necesar. înălţime cu BRUCHA Paneel am BRUCHA Paneel la in Hochsicke mit şuruburi autofiletante Selbstbohrschrauben Dichtband mit banda de etanşare cu Dichtmasse abdichten pastă de etanşare Tablă Wasserabweisblech deviere apă thermischer Schnitt Tablă scurgere Rinneneinlaufblech pentru jgheab Secţiune termică Längsfuge Etanşaţi rosturiBRUCHA Paneel le longitudinale am Dichtband BRUCHA Paneel mit Dichtstoff la banda de abdichten –T yp I etanşare cu pastă de etanşare .Mineralfaser.DESENE DETALIU – MANIPULARE FORMARE STREAŞINĂ La fel ca în zona coamei şi aici elementele trebuie etanşate faţă de spaţiul interior.fâşii din spumă moale PE b) . În acest caz. trebuie avut în vedere necesitatea efectuării unui decupaj. însă atenţie la diminuarea rezistenţei portante a părţii proeminente de panou. rezistent la incendiu.Spumă PU a) c) -.PU-Schaum comprimată c) .

ca şi în cazul formării coamei şi streşinii. Acoperiş BRUCHAPaneel PU/rezistent la incendiu *1: Aici poate fi utilizată suplimentar una din benzile de etanşare 5. tablă vopsită 5. În plus. Spumă-PUR. respectiv prinderea în şuruburi a tablei interioare. trebuie efectuată o tăietură de separare. Profil suport zincat. panou Perete/Faţadă BRUCHAPaneel PU/rezistent la incendiu 11. Bandă etanşare Tip 4 8. suprapunerile longitudinale ale părţilor profilate vor fi etanşate şi prevăzute cu table de îmbinare. vopsit pe toată lungimea 4. DESENE DETALIU/MANIPULARE•59•2009 . Segment cant zincat.6 sau 7 (conform recomandărilor de montaj). pe flancurile expuse la apă 10. După poziţionare. Şurub autoforant cu etanşare. Tablă pasaj local. zincată şi vopsită 2. vă rugăm să le extrageţi din directivele OIB. vopsit (~300–400 mm) 9. pentru a obţine o etanşare perfectă. nit de aluminiu universal. *1 12 Wand/ panou Perete/Faţadă BRUCHAPaneel Fassadenpaneel 7 4 6 8 4 9 außen exterior interior innen 10 1. Bandă etanşare Tip 1 7. pe ambele feţe. DETALIU PASAJ LOCAL: 1 2 5 3 2 11 AcoperişDachpaneel BRUCHAPaneel Secţiune Schnitt! termică therm. Dacă este necesar. ultima tabla locală de pe panoul acoperiş trebuie aşezată pe ultima coastă şi fixată direct pe faţadă. Bandă etanşare Tip 1 6. În mod normal. oţel inoxidabil 3. trebuie respectată extinderea materialului în funcţie de tipul şi lungimea sa. însă atenţie la diminuarea rezistenţei portante a părţii proeminente de panou. rosturile dintre elemente trebuie umplute cu vată minerală sau cu spumă de montaj PU. Prevederile referitoare la acest lucru. În funcţie de standardul de execuţie.DESENE DETALIU – MANIPULARE FORMARE PASAJ LOCAL Şi în pasajul local se poate utiliza o tablă interioară.

izolaţia nu are voie să intre în contact cu apa! Îmbinare la soclu cu BRUCHAPaneel PU .detaliu de montaj bandă etanşare Decuparea etanşării covor piatră Decuparea etanşării covor piatră placare cu tablă pervaz 10-20 mm Ştanţare pentru evacuare apă tablă zincată 2.5 mm zincat placare cu tablă pervaz opţional DESENE DETALIU/MANIPULARE•60•2009 . În proiectarea detaliului trebuie avut în vedere necesitatea scurgerii apei de ploaie.detaliu de montaj bandă etanşare bandă etanşare poziţionare orizontală bandă etanşare colţar suport 2.5 mm tablă zincată 2.5 mm bandă etanşare poziţionare orizontală bandă etanşare colţar suport 2. Acestea depind de poziţionarea panoului (pe verticală sau orizontală) şi bineînţeles şi de situaţiile constructive.5 mm tablă zincată 2. În special în cazul panourilor cu izolaţie covor piatră.poziţionare verticală .5 mm zincat placare cu tablă pervaz opţional placare cu tablă pervaz 10-20 mm Ştanţare pentru evacuare apă tablă zincată 2.DESENE DETALIU – MANIPULARE ÎMBINARE LA SOCLU Există diferite variante de îmbinare a panoului sandwich la soclu (vezi desen detaliu de mai jos).poziţionare verticală .5 mm Îmbinare la soclu cu BRUCHAPaneel rezistent la incendiu .

încorporare umplutură profil). Cupolă transparentă cu tablă suplimentară de egalizare a profilului MONTAJUL TABLEI SUPLIMENTARE DE EGALIZARE A PROFILULUI Rosturile deschise în zona coamei cu panouri BRUCHAPaneel acoperiş. DESENE DETALIU/MANIPULARE•61•2009 . şi în continuare tabla suplimentară trebuie fixată cu şuruburi de etanşare în fiecare zonă falţ.DESENE DETALIU – MANIPULARE LUMINATOARE ACOPERIŞ Pentru evitarea lucrărilor de montaj ulterioare. Înaintea montării tablei suplimentare de egalizare a profilului trebuie aplicată o bandă de etanşare (pe falţul de înălţime). montarea acestora nu prezintă o problemă. care să evite formarea. respectiv scurgerea condensului sub tabla suplimentară. În cazul coroanelor obişnuite. umplerea golurilor de sub tabla suplimentară cu material termoizolant. Trebuie luate măsuri adecvate (de ex. Elemente luminator INCORPORAREA DE CUPOLE TRANSPARENTE ÎNLOCUIRI/ CUPOLE TRANSPARENTE: Este posibilă înlocuirea la străpungeri. Atenţie la înălţimea corectă a coroanelor. acoperirea rosturilor. Cupolă transparentă Trebuie verificat dacă panourile acoperiş trebuie susţinute cu ajutorul ramelor interschimbabile din lemn sau oţel. precum şi tabla suplimentară de egalizare a profilului fără suficientă aerare pot conduce la formarea condensului. Trebuie însă respectat faptul ca izolaţia termică să fie uniformă şi să nu existe punţi termice. Întrucât aceste benzi luminatoare se folosesc de ani buni la construcţia halelor. Cel mai simplu este să se utilizeze benzi luminator în coamă şi aranjarea Benzi luminator coamă acestora în mod continuu sau în unghi drept (de la coamă spre streaşină). luminatoare sau absorbţie să fie proiectate şi efectuate cu multă atenţie. iar în zonele bogate cu zăpadă cel puţin la 300 mm peste planul de scurgere a apei. dirijaţi tabla suplimentară de egalizare a profilului de pe partea coamei până sub tabla coamei. Bordurile trebuie executate de tehnicieni specializaţi în lucrări fine. trebuie ca străpungerile pentru aerisire. Îmbinările verticale trebuie realizate cel puţin la 150 mm.

Ele trebuie în orice caz asamblate corespunzător şi etanşate cu cea mai modernă tehnologie din domeniul tinichigeriei. În astfel de cazuri. atenţie la faptul că. Respectaţi acest lucru mai ales în cazul panourilor cu vată minerală. Străpungerile acoperişului mai mari trebuie înlocuite individual. durabilă a străpungerilor de dimensiuni mici (străpungerile de ţeavă) este recomandată utilizarea elementelor de etanşare prefabricate – dektite. faceţi uz de obligaţia dumneavoastră de avertizare şi notificare! ÎNCHIDEREA – ETANŞAREA STRĂPUNGERII TAVANULUI – DEKTITE – Z23 STRĂPUNGEREA ACOPERIŞULUI Datorită etanşeităţii. ţevile metalice de străpungere reprezintă o punte termică şi că ţeava trebuie să fie eventual izolată suplimentar. pentru a exclude din start orice formă de condens. Pentru a evita orice pătrundere a apei. cu etanşare aferentă şi cu acoperire. Montarea manşonului de etanşare DESENE DETALIU/MANIPULARE•62•2009 . pentru interior sau exterior. aceasta ar trebui dirijată cu profiluri suplimentare din tablă peste striaţiunile trapezoidale înalte. în funcţie de mărime. Dacă este cazul. cu ajutorul structurii de rezistenţă şi necesită în funcţie de cerinţe o coroană proprie din două componente.DESENE DETALIU – MANIPULARE MANŞON DE ETANŞARE Pentru o închidere etanşă. străpungerile acoperişului trebuie construite în imediata apropiere a coamei.