You are on page 1of 14

SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG LAUT, 16040 PALEKBANG, KELANTAN Dengan Kerjasama: INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU

KERTAS KERJA PROGRAM REKREASI DI TAMAN TENGKU ANIS

TARIKH : 15 Julai 2012 TEMPAT : 1. Taman Permainan Kanak-kanak Taman Tengku Anis 2. Kolam Air Taman Tengku Anis 3. Zoo Mini Haiwan Rusa KUMPULAN SASARAN: Murid-murid Program Pendidikan Khas Integrasi Sek. Keb. Kampong Laut, Palekbang, Tumpat, Kelantan

ANJURAN : Guru Pelatih Semester 8, Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu KERJASAMA: Program Pendidikan Khas Integrasi Sek. Keb. Kampong Laut. 1

kurikulum pendidikan khas adalah fleksibel yang membolehkan guru – guru pendidikan khas mengubahsuai perlaksanaan aktviti penngajaran bagi mencapai objektif pembelajaran. Program Rekreasi ini merangkumi 3 jenis terapi iaitu terapi hidro. Program Rekreasi ini merupakan aktiviti pembelajaran luar bilik darjah bagi murid – murid PPKI yang mana murid – murid khas ini didedahkan dengan dunia luar dan pengalaman yang bermakna dalam hidup mereka. Adalah besar harapan agar program ini akan berjalan dengan jayanya. mental dan fizikal. terapi ini dapat membantu menambahbaik pergerakkan motor kasar. Ketidak upayaan mereka merupakan limitasi mereka dalam perlaksanaan pembelajaran dan tidak menjalakan pembelajaran seperti mana murid perdana.0 Pendahuluan Murid Pendidikan Khas Intergrasi terdiri daripada murid yang mengalami beberapa ketidak upayaan dari segi emosi. motor halus dan perkembangan kecergasan fizikal bagi membantu menambah kemahiran kehidupan seharian. Aktiviti rekreasi ini juga memberi peluang kepada murid untuk berinteraksi dengan alam sekitar yang secara tidak langsung akan dapat meningkatkan kemahiran bersosial. Peluang dan pengalaman seperti ini bermakna bagi perkembangan murid pendidikan khas 2 . Sesungguhnya penyatuan idea dan tenaga dari pelbagai pihak mampu memberikan impak yang positif bagi menjayakan niat murni ini. terapi main dan terapi haiwan. Pengubahsuain ini perlu bagi memberikan proses pengajaran dan pembelajaran yang bermakna kepada murid PPKI. Tambahan pula. Oleh yang demikian. murid – murid PPKI lebih memahami pembelajaran yang telah diajarkan dalam bilik darjah. Murid-murid juga akan dibawa melawat ke kandang rusa untuk melihat situasi sebenar kehidupan haiwan ini. 2.0 Rasional Rekreasi merupakan satu aktiviti senggang yang bermanfaat.PROGRAM REKREASI DI TAMAN TENGKU ANIS 1. Dengan itu. Di antara kelebihannya ialah aktiviti senaman dapat dilakukan dengan keadaan yang seronok dan menggembirakan.

ianya dapat memantapkan perkembangan fizikal dengan aktiviti-aktiviti seperti regangan seterusnya melembutkan sendi dan meningkatkan daya ketahanan jantung dan otot-otot rangka.0 Penganjur 3 .2 4. Secara tidak langsung guruguru telah melatih membina keyakinan diri murid-murid “water confidence”. Terapi hidro atau air juga di lihat sesuai untuk perkembangan fizikal murid Pendidikan Khas kerana kombinasi pergerakan motor kasar dan halus serta mental murid dapat dirangsang secara serentak.0 Cadangan Program 4.2 Menjadikan aktiviti riadah di taman permainan sebagai amalan untuk meningkatkan taraf kesihatan murid-murid pendidikan khas. Perkara ini dapat diatasi dengan membawa murid ke kawasan cetek sebelum berpindah ke kawasan yang lebih dalam. Melalui terapi seumpama ini. 4.1 Menjadikan aktiviti air sebagai terapi hidro kepada murid-murid pendidikan khas untuk perkembangan fizikal dan emosi yang lebih sihat. Rangsangan air yang secara semulajadi dapat membantu murid tenang walaupun pada permulaannya sesetengah murid akan berasa takut untuk masuk ke dalam air.3 Meningkatkan kemahiran interaksi dan sosial serta dapat memupuk semangat kerjasama dalam kalangan murid pendidikan khas. 3. 3.0 Objektif 3.3 Aktiviti riadah di taman permainan kanak-kanak Taman Tengku Anis Terapi hidro di kolam air Taman Tengku Anis Melawat kandang rusa 5.kerana ia mendedahkan kepelbagaian pengalaman dalam kehidupan seharian mereka. Pergerakan dalam air didapati lebih mudah dan bebas serta tidak dibebani oleh keperluan alatan sokongan selain daya apungan air sahaja.1 4. 3.

0 Pengagihan Tugas Untuk Kawalan Murid ( lampiran) 12.0 Ahli Jawatankuasa Program (rujuk lampiran A) 10.0 Tarikh.0 Guru Pengiring Guru Pembantu Pengurusan murid * senarai nama dilampirkan : 11 orang : 2 orang 10.Guru Pelatih semester 8 dengan kerjasama Integrasi Sekolah Kebangsaan kampong Laut.0 Pengangkutan Sebuah buah bas.0 Panduan Keselamatan 4 .0 Tentatif Program ( Rujuk Lampiran B) 11. Program Pendidikan Khas 6. Hari dan Masa Program Berikut adalah masa yang dicadangkan oleh penganjur : Tarikh Hari : : 12 Julai 2012 Khamis 7. 8.0 Sumber kewangan Dana Peruntukan Sekolah 9.0 Peserta 37 orang murid pendidikan khas ( Lampiran ) 9.

Elakkan daripada menunjukkan perasaan bimbang kepada murid sewaktu berada di dalam air kerana ini boleh menyebabkan mereka menjadi bimbang dan takut. faktor yang paling penting dan perlu diambil kira adalah faktor keselamatan. Guru juga harus ingat bahawa murid-murid pendidikan khas tidak mempunyai pencapaian kemahiran yang sama. penjelasan guru perlulah ringkas dan tepat. Latihan hendaklah dimulakan dengan memasuki kawasan sudut kolam yang cetek.Sebelum menjayakan aktiviti air untuk murid-murid pendidikan khas ini. Ketidakupayaan Intelektual Ketidakupayaan intelek juga dialami oleh murid pendidikan khas di mana tahap tumpuan yang singkat menyebabkan maklumat yang diberi tidak dapat disimpan dengan sempurna.0 Anggaran Belanjawan (rujuk lampiran C) 14.0 Langkah. 5 . Ketidakupayaan Fizikal Guru hendaklah berada di dalam air dan bersedia untuk menerima murid ke dalam kolam. Maka persepsi yang tepat dan betul perlu disampaikan kepada mereka. Semasa berada di dalam air hendaklah dalam kedudukan berdiri dengan kaki terbuka dan kepala berada di atas paras air. namun pada satu keadaan atau ketika mereka mungkin boleh menguasainya.Langkah Keselamatan 14. ‘Eye Contact’ boleh membantu membina keyakinan murid. Oleh itu. Ada murid-murid PPKI yang kurang persepsi kemahiran motor dan persepsi mengenai jarak atau kedalaman kolam renang.1 Guru akan memastikan murid-murid yang layak dan mampu melakukan aktiviti mengikut kategori yang telah ditetapkan. 13. ii. Guru perlu sentiasa bercakap dan memberi galakkan kepada murid semasa mereka hendak masuk ke dalam air. i. Kita melihat faktor keselamatan ini dalam sudut ketidakupayaan fizikal dan tahap ketidakupayaan intelektual murid-murid tersebut. Gunakan bahagian atas badan untuk mengawal imbangan dan sentiasa apungkan badan.

.. 15.................. ( NABIHA BINTI NORDIN) Ketua Projek Program Rekreasi Taman Tengku Anis 6 ................ Pengurusan yang efektif dari semua peringkat amat diperlukan dalam memastikan apa yang dirancang dapat dilaksanakan dengan sempurna....................2 Guru-guru perlu berada sepanjang masa di tempat aktiviti yang dijalankan...........0 Penutup Program ini boleh berjaya mencapai objektifnya sekiranya semua pihak yang terlibat memberi kerjasama dan sokongan yang diperlukan. Disediakan Oleh : ................... ( MOHD SYAZWAN BIN MUSA) Setiausaha Program Rekreasi Taman Tengku Anis Disemak Oleh : ..14.............

...................................... ABD KARIM) Penolong Kanan Pendidikan Khas Integrasi Sek........ Kampong Laut ............. Keb.......... W....................... Disahkan Oleh: ...................... (PN... 7 ...... MOHAMED) Guru Besar Sek............. Keb...... Kampong Laut Kelulusan Perbelanjaan Peruntukan perbelanjaan sebanyak RM ___________________ diluluskan/tidak diluluskan menggunakan peruntukan ________________________________________________ _______________ .......................... W....... NORHAZINI BT. HJH HASNAH BT............................Disokong Oleh: ... (PN..

HJJH HASNAH BT. MOHAMED MENTOR PROJEK PN.LAMPIRAN A AHLI JAWATANKUASA PROGRAM REKREASI PENASIHAT PN. WAN ABDUL KARIM PENGERUSI PROJEK NABIHA BINTI NORDIN NAIB PENGERUSI PROJEK MOHD FIRDAUS BIN RASDI SETIAUSAHA MOHD SYAZWAN BIN MUSA NAIB SETIAUSAHA EN. WAN NORHAZINI BT. TUAN AZAHAN BIN TUAN AZIZ 8 .

BENDAHARI SOLEHAH BINTI NORDIN SENARAI AHLI JAWATANKUASA Bil 1. Zaleha Bt. Norhaslinda Bt. Muhammad 2. Solehah Binti Ibrahim (k) 2. Nabiha Binti Nordin (K) 2. Pn. En. Ustzah Nik Syukriah Bt. Yaacob 3. 6. AJK Perhubungan Kebajikan dan Keselamatan NAMA 1. Pn. Tuan Azahan Bin Tuan Aziz 3. Nabiha Binti Nordin 1. Mohd Syazwan Bin Musa (k) 2. Pn. 2. En. Pelaporan dan Dokumentasi Aktiviti-aktiviti Tugas-tugas Khas 9 . Persegaran 4. Muhamad Firdaus Bin Rasdi (K) 2. Ismail 1. 5. Mohd Syazwan Bin Musa 1. Nik Ab Majid 1. Mohd Fakhrudidin Ibrahim 1. Ruhaya Bt. Pn. Hassan 2. Zuraini bt.

00 Pagi 12.30 Tgh 1. Tiba di Taman Rekreasi Tengku Anis Senaman ringan Bermain di padang permainan Bermain di Kolam air Rehat dan makan tengahari Melawat kandang rusa Bertolak balik ke sekolah 10 .15 Pagi 10.00 Pagi 9.00 Tgh 12.00 Pagi 11.0 Pagi 8.30 Ptg : : : : : : : : : Murid-murid berkumpul Bertolak dari sekolah dengan menaiki bas.LAMPIRAN B TENTATIF PROGRAM 8.30 pagi 9.

50 X 37 orang = RM 166.LAMPIRAN C PERKARA 1.00 JUMLAH RM 74.Tiket Kolam Mandi 37 orang murid RM 2.Pengangkutan 37 orang murid 1 buah bas x 37 orang = RM 300.00 3.00 RM 633.00 2.00 RM 300.50 Makan Tengah Hari RM 4.50 X 37 orang = RM 92.Makanan ANGGARAN 37 orang murid Kudapan RM 2.00 X 37 orang = RM 74.50 JUMLAH RM 259.00 11 .

SENARAI NAMA GURU DAN PEMBANTU PENGURUSAN MURID (PPM) PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG LAUT. KELANTAN 12 . PALEKBANG.

10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 Nama Penuh ABDUL KHODIR BIN JAILANI BIN RAMLI CHE MUHAMMAD AIMAN BIN CHE MUSA MOHAMAD AIMAN BIN MOHAMAD ANUAR MOHAMAD FARID BIN MOHAMED MOHAMAD LUQMAN HAKIM BIN SAFEE MOHAMAD NAZRI BIN ISMAIL MOHAMAD ZULHILMI BIN MOHD SALLEH MOHAMMAD FAKRUL NIZAM BIN RAGAFAR MOHAMMAD FIKRI HAKIM BIN MOHD NOOR MUHAMMAD AMMAR BIN MOHD MOKHTAR MUHAMMAD AMIRUL BIN MOHD SHUKRY MUHAMMAD AMIRUL IRFAN BIN CHE AZIM MUHAMMAD AMMAR BIN KAMARUDIN MUHAMMAD KAMARULLAH BIN IBRAHIM MUHAMMAD ZAKARIA BIN MOHD KASIM SYAHRIN AIFFAHD BIN OTHMAN WAN HAFIZUL BIN WAN YUSOFF WAN MUHAMAD ZUL ALIF BIN WAN ZULKIFLI WAN YUSRI BIN WAN YUSOFF FADILAH BINTI OMAR NIK AINUN AZIMAH BINTI NIK LAH NOOR AQILAH BINTI MOHD NASIR NUR ALIA SYAMIMI BINTI MOHD MOKHTAR NUR ALYAA SYAHIRAH BT. BERLIAN. 6. PALEKBANG KAMPUNG LAUT 3 KAMPUNG LAUT 2 KAMPUNG LAUT 3 KAMPUNG KOK KELI 1 KG. 8. KAMPUNG CHAT KAMPUNG KOK PASIR KAMPUNG HUTAN JAMBU 897. BENDANG PULAU KAMPUNG MORAK KAMPUNG CHAT HILIR KAMPUNG LAUT 3 KAMPUNG KOLAM TERATAI KAMPUNG HUTAN JAMBU KAMPUNG LAUT KAMPUNG GERONG KAMPUNG GERONG KG.SENARAI NAMA MURID PROGRAM PENDIDIKAN KHAS INTEGRASI SEKOLAH KEBANGSAAN KAMPONG LAUT. 2. 3.KAMARULZAMAN NUR ASHAFATIN BINTI HUSSAIN NURUL AMIRAH HUSNA BINTI RASID NURUL FATIHAH AUNI BINTI CHE RUSLAN SITI FATIMAH BINTI CHE RAHIM SITI KHADIJAH BINTI CHE RAHIM SITI NORMADIHAH BINTI MOHD LUWI SITI NUR AIN MARDHIAH BINTI CHE ISMAIL WAN NOR ANIS AMIRA BINTI WAN ZULKIFLI SITI ZUBAIDAH BINTI MAT YUSOFF MOHAMAMAD FAKRUL NIZAM BIN RAGAFAR MUHAMMAD AMIR ASYRAF DANIEL BIN ABDULLAH Djh /Ting PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI PPKI Jan tina L L L L L L L L L L L L L L L L L L L P P P P P P P P P P P P P P L L Umur (Thn) 13 13 11 14 14 10 11 10 11 10 09 11 11 12 09 07 11 11 14 14 09 11 11 08 11 10 09 11 09 09 11 8 12 10 7 No. HADAPAN SK PALEKBANG KAMPUNG KOK KELI 1 KAMPUNG KOK KELI 2 KAMPUNG LAUT DEPAN JETI KG LAUT KG. SUNGAI PINANG. 4. PALEKBANG. 7. 5. BENDANG PULAU KAMPUNG DALAM PANDAN KG PULAU RAJA D-A KEDAI RUNCIT KOLAM TERATAI KG AUR CHINA LOT 1170 KG MASJID PALEKBANG 13 . 9.SB/KP AM 06553 AP 06175 AW 99218 AI 78503 AG 09836 BD 10023 AV 13008 BA 66014 AV 51119 BB 57333 BD 18549 AQ 35788 BJ 56661 AQ 37536 BF 40113 BN 91135 AQ 43644 AP 08731 AI 77937 AI 78501 BD 18777 AS 85672 AI 99310 BG 63326 AT 55777 AU 05366 BD 13326 AS 86267 BD 18817 BE 68294 AT 55690 BJ 44818 AP 20380 BA 66014 BP 30743 Alamat KAMPUNG GERONG KAMPUNG KOK KELI 1 . KAMPUNG GERONG KAMPUNG CHAT HILIR KAMPUNG PULAU RAJA LOT 1226. KELANTAN Bil 1. KAMPUNG PALEKBANG . KG.

36 37 SITI NURAISYAH BINTI ADNAN NOR ZULHANIS MAISARAH ZULKIFLI PPKI PPKI P P 7 8 051113030 418 BG 68744 158 KAMPONG LAUT 2 KG PULAU BESAR 14 .