You are on page 1of 21

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Της μαθήτριας Κωνσταντίνας Ρούτση
(Α4 Γσμνασίοσ 2012-2013)

1

Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στις πρώτες δεκαετίες του
20ου αιώνα, με μικρό αριθμό ταινιών μέχρι το 1940 (35 κατά
προσέγγιση).Η άνθηση του άρχισε μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο
με σταδιακή παραγωγή ταινιών από 4-7 ετησίως την δεκαετία του
’40 μέχρι τις 60 το 1960. Η χρυσή εποχή εποχή του ελληνικού
κινηματογράφου ήταν από το 1960 μέχρι και το 1973 με μέσο όρο
την παραγωγή των 80 ταινιών το χρόνο.

Η πρώτη περίοδος
Η ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου αρχίζει το 1906 με μια
μικρού μήκους ταινία, των Ολυμπιακών αγώνων που διεξάχθησαν
τότε, γυρισμένη με απλά τεχνικά μέσα , αλλά με ορισμένα
στοιχειώδη καλλιτεχνικά γνωρίσματα. Αργότερα, το 1911 ο Κώστας
Μπαχατώρης , παρουσίασε στην οθόνη ,
το κωμειδύλλιο του Περισιάδη Γκόλφω , που
γνώρισε στο θέατρο μεγάλη επιτυχία. Οπερατέρ
της ταινίας ήταν ο Ιταλός Μαρτέλι και πρωταγωνίστρια η βεντέτα του θεάτρου της εποχής Ολυμπία

Δαμάσκου. Είχε μήκος δύο χιλιάδες μέτρα, διαρκούσε δηλαδή
περίπου μία ώρα και δέκα λεπτά, και γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου
σ’ένα φωτογραφικό στούντιο. Η ταινία είχε πολλά λάθη και

2

Σο 1921 ο Γαζιάδης παροσίασε την ταινία Ελληνικό Θαύμα . Όστερα από αυτό γυρίστηκε μία άλλη ταινία μήκους χιλίων μέτρων . Σο 1912 ιδρύθηκε η πρώτη κινηματογραφική εταιρεία. Σο 1927 η Νταγκ Φιλμς παρουσιάζει τη πρώτη ταινία της που ήταν το Έρως και κύματα. η Αθηνά Φιλμ και η πρώτη της ταινία ήταν ένα μικρό ντοκιμαντέρ γύρω από την ζωή των νεαρών Ελλήνων πριγκίπων. ο κόσμος την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό. όπου χρησιμοποίησε Ρώσους ηθοποιούς. με τίτλο Η τύχη της Μαρούλας . Σην εποχή αυτή ο Αχιλλέας Μαδράς και οι αδελφοί Γαζιάδη επιχείρησαν να γυρίσουν μερικά ντοκιμαντέρ. σκηνοθέτης και φωτογράφος. που αποτέλεσε την πρώτη ελληνική ταινία με αξιώσεις στοιχειώδους καλλιτεχνικού και τεχνικού επιπέδου. πράγμα που παρακίνησε πολλούς να μιμηθούν τον Μπαχατώρη. καταπληκτική κίνηση του φακού και ρεαλιστική εικόνα. αλλά. παρά τα πρωτόγονα τεχνικά μέσα. Σο 1926 δημιουργείται από τους αδελφούς Γαζιάδη μια νέα εταιρεία. τα οποία .ελαττώματα . που σταμάτησαν μέχρι το 1920 την εξέλιξη του ελληνικού κινηματογράφου. που αποτέλεσε σταθμό για τον ελληνικό κινηματο3 . η Ντάγκ Φιλμς. είχαν υψηλού επιπέδου φωτογραφία. Ακολούθησαν τα χρόνια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δημήτρης Γαζιάδης είχε σπουδάσει κινηματογραφία στο Μόναχο και ήταν συγχρόνως οπερατέρ.

Ηχητικός κινηματογράφος Σο 1930 έχει παρέλθει πλέον η εποχή του βωβού κινηματογράφου και το κοινό υποδεχόταν με ενθουσιασμό τον ηχητικό κινηματογράφο. που ήταν από τις πρώτες πρωταγωνίστριες του Βασιλικού Θεάτρου.γράφο. η Ακρόπολις Φιλμς και άλλες. Σην ίδια περίοδο στο μεταξύ ιδρύθηκαν άλλες πιο συγχρονισμένες εταιρείες όπως η Ηρώ Φιλμς. που θεωρείται η πρώτη ρεαλιστική ελληνική ταινία. ΢την 4 . στράφηκε προς τον κινηματογράφο και γύρισε το Δάφνις και Χλόη. ο οποίος έκτοτε πραγματοποίησε αλματώδη εξέλιξη. Η δεύτερη παρουσίασε μία σειρά μικρές κωμωδίες με πρωταγωνιστή τον Κίμωνα ΢παθόπουλο. Σην περίοδο αυτή η Νταγκ Φιλμς παρουσίασε την οπερέτα του Χατζηαποστόλου Οι απάχηδες των Αθηνών. ο Ορέστης Λάσκος. δόκιμος σαν νεοέλληνας ποιητής. με πρωταγωνιστή τον τενόρο της Λυρικής σκηνής Πέτρο Επιτροπάκη και πρωταγωνίστρια τη Μαίρη ΢αγκάνου. Σον ίδιο χρόνο (1930). έναν πολύ καλό μιμητή του ΢αρλώ.

Επίσης . Αξίζει να σημειωθεί. τον Αγαπητικό της Βοσκοπούλας.επόμενη δεκαετία ο Ν. τον Αλέκο Λειβαδίτη. Ήταν Σο τραγούδι του χωρισμού . Μόλις το 1939 παρουσιάζεται μια ικανοποιητική ελληνική ταινία στον τομέα του ομιλούντος. έδωσαν όμως το 5 . με πρωταγωνιστές το Λάμπρο Κωνσταντάρα. Παρόλα αυτά. τη Λίντα Μιράντα και την Ευτυχία Δανίκα. είναι αξιοσημείωτη η υποστήριξη με την οποία το ελληνικό κοινό περιέβαλλε την έβδομη τέχνη. που γυρίστηκε από τον Φίνο. ακατάλληλα τεχνικά μέσα και κινείται μέσα σε περιορισμένα οικονομικά όρια. πορεύεται με πανάρχαια . Δαδήρας έκανε μια προσπάθεια για να παρουσιάσει την πρώτη ολοκληρωμένη ομιλούσα ελληνική ταινία. δεν εμφάνισε ούτε ελληνικό χαρακτήρα . ότι ο ελληνικός κινηματογράφος στην πρώτη του εποχή. χρησιμοποιεί ηθοποιούς του θεάτρου. αλλά. Ο συγχρονισμός όμως του ήχου και της εικόνας έγινε στη Γαλλία και την Αμερική. πρέπει να παρατηρηθεί ακόμη ότι αν και χρησιμοποίησε στην πρώτη του εποχή πολλά ελληνικά θέματα. Η μεταπολεμική περίοδος Σα χρόνια του Πολέμου και της κατοχής 1940-1944 δεν αφήνουν περιθώρια εξέλιξης στον ελληνικό κινηματογράφο. χωρίς καμία ιδιαίτερη εξειδίκευση και εξοικείωση στο κινηματογραφικό φακό. μιμείται στο σύνολό του πότε τα γαλλικά και πότε τα αμερικάνικα πρότυπα. Εκτός από αυτό . ούτε καμιά ξεχωριστή πρωτοτυπία.

ένα σπονδυλωτό φιλμ. Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης. αποτελούμενο από τέσσερα σκετς. Μετά την απελευθέρωση η κινηματογραφική παραγωγή ανεβαίνει.υλικό και τα θέματά τους στους σεναριογράφους και τους σκηνοθέτες του μεταπολέμου. χωρίς εντούτοις να κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα όρια της εμπορικής σκοπιμότητας. Ο Γιώργος Σζαβέλλας. κ. Οι εταιρείες παραγωγής γίνονται συνεχώς περισσότερες. γύρισε την Κάλπικη Λίρα. Οι προσπάθειες των εταιρειών υπήρξαν φιλότιμες. Οι Έλληνες σκηνοθέτες Πολλοί ήταν και οι σκηνοθέτες που παρουσίασαν αξιόλογες δουλειές κατά την μεταπολεμική περίοδο. Χρ. αλλά στην ψυχή του ανθρώπου υπάρχει πάντα κάτι το αληθινό και γι΄αυτό μεγαλειώδες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες : Κ. τις: Παπούτσι από τον τόπο σου. Άλλος αξιόλογος σκηνοθέτης υπήρξε ο θεατρικός συγγραφέας Αλέκος ΢ακελλάριος με σημαντικότερες του ταινίες . Ένα βότσαλο στη λίμνη. ΢πέντζος . συνοψίζεται με γοητευτική και συναρπαστική λιτότητα το ότι η ζωή μας είναι ψεύτικη και επιφανειακή. Αξιοσημείωτη είναι η ίδρυση της Φίνος Φιλμς (1942) που κατόρθωσε να παρουσιάσει αξιόλογη δουλειά. ένας πρωτοπόρος σκηνοθέτης.α. Οι Γερμανοί 6 . Αφοί Καρατζόπουλοι. που μέσα από την πορεία μιας κάλπικης λίρας από χέρι σε χέρι. Κονιτσιώτης.

καθώς και αρκετά επιτυχημένα δραματικά έργα. Γιώργος ΢καλενάκης.α. όπως: Κατήφορος.ξανάρχονται. από τις οποίες ξεχωρίζουν Οι θαλασσιές οι χάντρες και Μια κυρία στα μπουζούκια. Αξιομνημόνευτος είναι και ο πρόσφατα πολυβραβευμένος στο εξωτερικό σκηνοθέτης μας. Ντίμης Δαδήρας. όπως: Ερρίκος Ανδρέου. Οι ταινίες του Βασίλη Γεωργιάδη Σα κόκκινα φανάρια (1963) και Σο χώμα βάφτηκε κόκκινο (1965) γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία και προτάθηκαν για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. κάνοντας τη χώρα μας παγκοσμίως γνωστή. οι οποίοι άφησαν σημαντική σημαντική προσφορά . ΢άντα Σσικίτα. από την ΢τέλλα ως τον Ζορμπά και από την Ηλέκτρα ως το Κυριακάτικο Ξύπνημα. Η κόρη μου η ΢οσιαλίστρια. Ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθέτησε τις καλύτερες μουσικές κωμωδίες. Η Αλίκη στο ναυτικό. Οφείλουμε να αναφέρουμε και άλλους αξιόλογους σκηνοθέτες μας . Δύο ακόμα σημαντικοί σκηνοθέτες οι οποίοι ξεχώρισαν με τις ταινίες τους και στο εξωτερικό . Ίλιγγος. τα σημαντικότερα παγκόσμια δείγματα των κινηματογραφικών τάσεων της εποχής . ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης και ο Βασίλης Γεωργιάδης. 7 . ΢τις ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη. κ. Ένας ήρωας με παντόφλες. Νόμος 4000. Θεόδωρος Αγγελόπουλος. απηχούνται συμπυκνωμένα σε μία πολύ προσωπική καλλιτεχνική αυτονομία και με υποβλητικό προσωπικό στυλ.

ώστε να συμβαδίζει χρονομετρικά με το μήκος των σκηνών του και ηχητικά με το είδος του. κάποιοι εκ των οποίων διέπρεψαν και στο εξωτερικό με τις εξαιρετικές ερμηνείες τους και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους. ΢ταύρος Ξαρχάκος. ΟΙ Έλληνες ηθοποιοί Ο ελληνικός κινηματογράφους έχει μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών.Η μουσική των ταινιών Η μουσική επένδυση στην ταινία είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας για την τελειότητα του έργου. τόσο δραματικών όσο και κωμικών. Πέρα από αυτούς που 8 . για το οποίο πρέπει να είναι γραμμένη ειδικά. Γιάννης Μαρκόπουλος. ΢τις περισσότερες ελληνικές ταινίες ο παραγωγός ή ο σκηνοθέτης χρησιμοποιούν συχνά παλαιούς ή νέους δίσκους ή φωνοταινίες με κλασσικά ή μοντέρνα κομμάτια. Γιώργος Κατσαρός. Σέλος. Μίμης Πλέσσας και άλλοι πολλοί. στους Έλληνες συνθέτες που έχουν γράψει με εξαιρετική επιτυχία τη μουσική πολλών ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών ταινιών . όπως οι: Μάνος Χατζηδάκης. περιλαμβάνεται και ο διαπρεπής μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης που έχει επιβληθεί σε παγκόσμια κλίμακα. ΢ε φροντισμένες όμως ελληνικές ταινίες . η μουσική επένδυση ανατίθεται σε δόκιμους συνθέτες. εκ των οποίων κάποιοι απολαμβάνουν και διεθνούς αναγνωρίσεως.

Μα και ο τομέας των κωμικών μας ηθοποιών δεν υστέρησε. οι εξαιρετικές θεατρίνες Κυβέλη και Κοτοπούλη. η Μάρθα Βούρτση. ο Αλέξης Μινωτής. και οι: η ανεπανάληπτη Αλίκη Βουγιουκλάκη. ΢τη δεύτερη περίοδο έχουμε πλήθος εκλεκτών. Αλέκος Αλεξανδράκης.ήδη αναφέρθηκαν. η Μάρθα Βούρτση. στα πρώτα βήματα του ελληνικού κινηματογράφου εμφανίστηκαν ο μοναδικός Βασίλης Λογοθετίδης.α. πολλή φωτογένεια που δημιούργησαν σπαρταριστούς. η Μάρω Κοντού. ο Νίκος Ξανθόπουλος . η αξέχαστη Ίλυα Λιβυκού. Κάποιοι από αυτούς αναφορικά είναι οι:Γιώργος Φούντας. με εξαιρετική φωτογένεια και φωνητικά ή χορευτικά προσόντα ήταν επίσης . το επονομαζόμενο παιδί του λαού κ. ταλαντούχες. ο γοητευτικός Δημήτρης Μυράτ κ. μπριόζους και χαρακτηριστικούς 9 . Οι ηθοποιοί της εγχώριας παραγωγής είναι πολλοί και αποτελούν όλοι τους ένα μεγάλο κεφάλαιο του ελληνικού κινηματογράφου. η έξοχη Έλλη Λαμπέτη και ο θαυμάσιος Δημήτρης Χορν. η ανεπανάληπτη Κατίνα Παξινού ( ΋σκαρ 1944).α. έχοντας όλοι τους δημιουργήσει ξεχωριστούς τύπους και χαρακτήρες. ο ανεπανάληπτος και αξεπέραστος Μάνος Κατράκης. Γιάννης Βόγλης. Γοητευτικές. η Έλενα Ναθαναήλ. Δημήτρης Παπαμιχαήλ. αφού γέννησε ηθοποιούς με άνετη κίνηση. Νίκος Κούρκουλος. η Ζωή Λάσκαρη. Σζένη Καρέζη κ.α. η Νόρα Βαλσάμη. από τους οποίους ξεχωρίζουν.π.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. καλλίφωνη Ρένα Βλαχοπούλου και η ανεπανάληπτη «όμορφη» άσχημη Γεωργία Βασιλειάδου. ΢την συνέχεια θα ακολουθήσει μια σειρά από χαρακτηριστικές κινηματογραφικές αφίσες της περιόδου 1960-1970 . Μίμης Φωτόπουλος. Βασίλης Αυλωνίτης. ο αξέχαστος «Παπατρέχας» Θανάσης Βέγγος. αφού πραγματικά η λίστα των αξιόλογων ηθοποιών μας είναι μακροσκελής. που μαζί με τον Ορέστη Μακρή διακρίθηκαν και σε αξέχαστους δραματικούς ρόλους. όπως: Νίκος ΢ταυρίδης. ΢ωτήρης Μουστάκας . Κώστας Βουτσάς. Νίκος Ρίζος. Γιάννης Γκιωνάκης.α.τύπους. 10 . καθώς και ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο πολυαγαπημένους μας ηθοποιούς τον Θανάση Βέγγο και την Σζένη Καρέζη. Από την πλευρά των Ελληνίδων κωμικών ηθοποιών πρέπει να αναφερθούν η ταλαντούχα . Ας μας συγχωρήσουν όσοι δεν αναφέραμε . Κώστας Ρηγόπουλος.κ.

11 .

12 .

ΘΑΝΑ΢Η΢ ΒΕΓΓΟ΢ 13 .

14 .

15 .

16 .

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 17 .

18 .

19 .

20 .

wordpress.wikipaedia.Βιβλιογραφία και πηγές  www.gr  Σαινιοθήκη της Ελλάδος  www.istoria.gr  Φωτογραφίες από www.com Επιμέλεια και διασκευή πηγών: Κωνσταντίνα Ρούτση (Α4 2012-2013) 21 .