You are on page 1of 3

BAIA MARE

1. Localizare din punt de vedere geografic a orasului :
Baia Mare se află în vestul județului Maramureș, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafață a intravilanului de 234,7km2, municipiul cuprinde administrativ și localitățile Blidari, Firiza, Valea Neagră și Valea Borcutului. Datorită poziției orașului la poalele Carpaților Orientali, în proximitatea orașului se află mai multe dealuri și munți, ca Dealul Florilor (367 m), Dealul Morgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniș (1.307 m), Mogoșa (1.246 m), Gutâi (1443 m), Creasta Cocoșului (1450 m), Piatra Șoimului (839 m), Pleștioara (803 m), Dealul Bulat (683 m) ș.a. Rețeaua hidrografică este formată din râul Săsar, care traversează de la est la vest orașul, râul Firiza din apropiere cu lacul de acumulare de la barajul Strâmtori, lacul Bodi de la Ferneziu și lacul de la Mogoșa.

2. Principalele surse de poluare : Aerul
Zona cea mai afectata in ce priveste calitatea aerului este zona Baia Mare, situatie determinata de emisiile de poluanti in atmosfera, de la S.C. Romplumb si S.C. Phoenix, unitati cu profil de metalurgie neferoasa, puternic poluante.Din activitatea specifica de metalurgie neferoasa se emit in atmosfera gaze cu dioxid de sulf, trioxid de sulf, vapori de acid sulfuric si pulberi cu continut deIn judetul Maramures, zona cea mai afectata in ce priveste calitatea aerului este zona Baia Mare, situatie determinata de emisiile de poluanti in atmosfera, de la S.C. Romplumb si S.C. Phoenix, unitati cu profil de metalurgie neferoasa, puternic poluante. Din activitatea specifica de metalurgie neferoasa se emit in atmosfera gaze cu dioxid de sulf, trioxid de sulf, vapori de acid sulfuric si pulberi cu continut de plumb, cadmiu, arsen si alte metale. La acestea se adauga poluarea provocata de pulberile cu continut de metale grele, antrenate de la iazurile de decantare din zona Baia Mare, precum si emisiile in atmosfera provenite din arderile de combustibili din procesele tehnologice si de la centralele termice pentru producerea caldurii si apei calde menajere.

M. sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile cu profil de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa: E. Cavnic. in zona Baia Mare sunt S.P. Herja. Nistru. 10 mine si 5 iazuri . Romplumb SA. E. 146 ha in conservare.In bazinul hidrografic Somes cauzele care conduc la mentinerea unor tronsoane de rau in afara categoriei de calitate. Pentru zona Baia Borsa sursele de poluare sunt iazurile de decantare ale uzinei de preparare.M. apele de mina care se evacueaza din galeriile existente in zona. E. S. iazurile de decantare ale uzinelor de preparare situate in acest perimetru. SOL Principalele surse de poluare a solului.C. S. Baiut. U.A. haldele de steril si apele de mina rezultate in urma activitatilor de extractie din aceasta zona.C. 3. Compania miniera Remin Baia Mare a inceput un proiect de ecologizare. Baia Sprie.M.C.M. Sasar. in care preponderente sunt activitatile de extractie si prelucrare a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasa.In judetul Maramures iazurile de decantare ocupa o suprafata de aproximativ 530 ha. Phoenix SA. E. haldele de steril de mina. Phoenix S. Romplumb. din care cca.In bazinul hidrografic Tisa sursele de poluare sunt evacuarile de ape uzate neepurate sau insuficient epurate de la unitatile miniere si de prelucrare a minereurilor neferoase din cadrul Sucursalei Miniere Baia Borsa. S. metalurgia neferoasa si aglomerarile urbane. E.Apa Principalele surse de poluare a apelor sunt industria miniera.M..Calitatea apelor in judetul Maramures este determinata de specificul economic. . rezultate in urma activitatilor de exploatare.C. Tipuri de proiecte care sunt luate in vedere sau implementare pentru diminuarea gradului de poluare a orasului : Pentru ca nu sunt ecologizate.

ro/harta-riscului-de-poluare-a-judetului-maramures/ . astfel ca suma necesara conservarii explaotarilor nu este cunoscuta. dupa care.4.clopotel.ro/Poluarea_mediului-12673. Compania Remin nu a finalizat planurile de incetare a activitatii pentru minele inchise. conservarea si ecologizarea exploatarii.org/wiki/Baia_Mare 2 http://referat.ecomagazin.Scurta descriere a proiectelor propuse: Conform legii.wikipedia.ecomagazin.ro/harta-riscului-de-poluare-a-judetului-maramures/ 4. printr-o hotarare de guvern se aproba sumele necesare pentru inchiderea. 1 http://ro. pentru inchiderea minelor este necesar un plan de incetare a activitatii (PIA).html 3 http://www. http://www.