Az életünk 12 sója

MM

M M

Zavar a sejtműködésben Amennyiben valamely okból zavar támad a szervezetünk biokémiai só háztartásában, legyen ez túl kevés bevitel vagy az elhasználtak nem ürülnek ki megfelelő módon, akkor kialakulhatnak az egyes betegségek. Dr. Schüssler: ”A biokémiával való gyógyítás a testsaját természetes anyagok bejuttatását valósítja meg a szervezetbe, vagyis a szervetlen sókat. A biokémia ugyanis a normálistól eltérő arányú fiziológiai kémia korrekcióját hajtja végre.” Schüssler a terápiája alapjait a már korábban említett “Egy rövidített terápia” című kéziratában tette közzé először, melyet halála napjáig 25 javított kiadás követett. Egy igen komoly kifejeződése annak, hogy már akkoriban is mennyire nagy volt az érdeklődés a természetes úton való gyógyulás iránt. Terapeuták segítsége Ezután a kis bevezető után következzen a 12 ásványi só rövid bemutatása, jelentőségei a szervezetünk számára, de előbb még egy fontos megjegyzés: A következő oldalakon semminemű utalással nem kívánunk élni az egyes problémák, betegségek kezelését illetően! Az egészen egyszerű eseteket kivéve, amikoris egyes házikészítményekkel is szoktunk próbálkozni. A Schüssler-sók is ilyen házi készítményeknek felelnek meg. Ha Önnek azonban súlyos szervi betegsége, egészségi problémája van, akkor haladéktalanul forduljon orvosához, természetgyógyászához! De az a fajta figyelem, mellyel megpróbálunk saját betegségeink felé fordulni, mindenképpen feljogosít arra, hogy megtudjuk, mi zajlik le testünkben egy adott betegség létrejöttekor.

Calcium fluoratum D12 (kalcium-fluorid)
A kalcium a felhám sejtjeiben, a fogzománcban, a csontokban és az összes elasztikus, rugalmas rostban található. A kalcium-fluorid anyagcserezavara az alábbi problémákat okozhatja: rugalmas rostok ellazulása, repedések a bőrben. Felhasználják szaruhártya képződésnél, a végbél berepedésénél, fogproblémáknál, szöveti ellazulásnál, szervsüllyedésnél, visszereknél, aranyérnél és érelmeszesedésnél. A kalcium-fluorid keményíti a csontot.

Calcium phosphoricum D6 (kalcium-foszfát)
A kalcium phosphoricum valamennyi testsejtünkben előfordul, de legfőképpen a csontsejtekben. A testünkben végbemenő összes újító folyamatért felelős, ennek értelmében hiánya a megújító- és felépítő folyamatokban okoz zavart. Anyagcserezavara az alábbi problémákat okozhatja: fog- és csontfelépítési zavrok (gyermekek angol-betegsége, a rahitisz), rosszul gyógyuló csonttörések. A Natrium chloratummal karöltve, ez a szer a betegségek lábadozási periódusaiban (rekonvaleszcencia).

Ferrum phosphoricum D12 (vas-foszfát)
Vas található a vérben, az izmokban, a bélbolyhokban és bélfalban. A vörös vértestekbentalálható vas a belégzésnél felveszi a levegőből az oxigént, hogy a testünk valamennyi szövetébe eljuttassa. Ha hiányzik, akkor az izmok elernyedése következik be. Ferrum phosphoricum a fő szer valamennyi gyulladásos folyamat első szakaszában és a friss sebeknél, zúzódásoknál és vérzéseknél.

Kalium chloratum D6 (kálium-klorid)
A kálium-klorid majdnem minden testsejtnek az alkotórésze, és szoros kapcsolatban áll az ún. rostanyaggal (kötőszövet). Ez a szer a gyulladásos folyamatok második szakaszának a szere és felhasználásra talál a nyelv szürkés-fehér lepedékképződésénél, mandulagyulladásnál, tüdő- és mellhártyagyulladásoknál, bárányhimlőnél, skarlátnál, megfázásnál, rekedtségnél, középfül-, kötőhártya-, ízületi- és ínhüvelygyulladásoknál.

Kalium phosphoricum D6 (kálium-foszfát)
A Kalium phosphoricum az agy-, az izom-, az idegsejtekben, a vértestekben és a vér- és szövetfolyadékban található. Hiánya lecsökkenti a fizikai, szellemi és lelki folyamatokat. Tehát kitűnő szer a neuraszténiánál, az alvászavarnál, a test és lélek fáradékonyságánál, valamint az emlékezet-, szív- és izomgyengeségnél, továbbá a bénulási érzésnél.

Kalium sulfuricum D6 (kálium-szulfát)
A Kalium sulfuricum a felhámban és az izmokban található. Hiányánál a sejtek és a bőr hámlása figyelhető meg. Ez a szer a gyulladások harmadik szakaszának, a sárgás, sleijmes váladákozó hurutoknál (ilyen jellegű nátha), fülfolyásnál alkalmazzuk. Fokozza a bőr frissülését a bárányhimlőt, rózsahimlőt és skarlákot követően.

Magnesium phosphoricum D12 (magnézium-foszfát)
Ez a magnézium só az izmokban, a vértestekben, az idegekben, az agyban, a gerincvelőben, a fogakban és a csontokban található. Amennyiben hiány van belőle, akkor az görcsös folyamatokhoz vezet, mint szív-, gyomor-, hólyag-, epe- és vádligörcs, és jellemző rá a hirtelen fellépő, szúrós és vándorló jellegű fájdalom. Ezenkívül alkalmazzuk még epe-, vese-, gyomor- és bélkólikáknál is.

Natrium chloratum D6 (nátrium-klorid)
Nátrium-kloridot főként a testnedvekben és a szövetekben találni. Szabályozza a szervezetünk sejtjeinek folyadékháztartását és zavara a háton, kezeken és lábakon való hideg-érzetben mutatkozik meg. Vérszegénységnél, könny- és nyálfolyásoknál, valamint a vízszerű orrhurutnál és a náthánál alkalmazzuk, amikor vízszerű orrfolyással párosul.

Natrium phosphoricum D6 (nátrium-foszfát)
A Natrium phosphoricum a vér-testek, az izmok, az ideg- és az agysejtek valamint a szövetfolyadék alkotórésze. Dr. Schüssler ennek a sónak igen nagy fontosságot tulajdonított: a szénsav-cseréje a tüdőkben, a húgysav feloldása a vérben és a zsírsavak elszappanosítása a zsíranyagcserében zsíros ételek fogyasztása után, valamint a túlzott tejsavképzés mind ezzel az élet sónak a segítségével zajlik. Fokozottan ajánlott reumánál, ischiásznál, vesegyulladásnál és a túlzott zsíros étkezést követően.

Natrium sulfuricum D6 (nátrium-szulfát)
A Natrium sulfuricum vezeti ki a szervezetben felszaporodott, az anyagcseréből származó salakokat igen gyorsan.Fokozza továbbá a vese- és hólyagműködést, valamint befolyásolja a bélműködést (különös tekintettel a vastagbélre), a máj és a hasnyálmirigyét is. Felhasználjuk megfázásnál, náthánál, epepangásnál,májnagyobbodásnál, székrekedésnél, hasmenésnél, reumánál, lábszárfekélynél, vesehomoknál és táplálkozási zavaroknál, a gyermekek hibás táplákozásánál.

Silicea D12 (szilícium-dioxid, kovasav)
A Silicea mindenekelőtt a kötőszövetben, a felhámban, a nyálkahártyákban, a hajban, a körmökben, a csontokban és az idegekben található. A Silicea adja a szöveteknek a tartást, a keménységet és az ellenállókpességet. Hiánya a testi erőnlét gyengülését, fáradtságot és idő előtti öregedést okoz! Felhasznájásra kerül furunkulusnál, fisztulánál, mirigygennyesedésnél, érelmeszesedésnél, fogbetegségnél, árpánál, Csontkinövésnél, bőrviszketésnél és hajhullásnál is.

Calcium sulfuricum D6 (gipsz)
A Calcium sulfuricum mindenek előtt az epében és a májban található. A különböző gennyesedéseknél, tályogoknál, rahitisznél, hólyag- és vesegyulladásoknál alkalmazzuk. Dr. Schüssler utólsó éveiben már találta elég “esszenciálisnak”, ezért levette soraiból, ám azonban a tudósok szintén felismerték hatását és úm. Rehabilitálták.

M

M M

M

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful