Doa Iftitah

Allahu Akbaru kabiraw walhamdu lillahi kathiraw wasubhanallahhi bukratau waasila. Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama wati wal ardha hanifam muslimaw wama ana minal musyrikin. Inna solati wanusuki wamahyaya wammamati lillahi rabbil'alamin. La syarikalahu wabiza lika umirtu wa ana minal muslimin. Maksudnya: Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan maha suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam).

Maksudnya: Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani. Amin (*). Ihdinassiratal mustaqim. Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Yang maha pemurah lagi maha pengasih. (3 Kali) Maksudnya: Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat kepujiannya. Alhamdulillahi rabbil 'alamin.Surah Al-Fatihah Bismilla hirrahma nirrahim. Arrahma nirrahim. Amin (*) (Perkenankanlah permintaan Kami) RUKUK TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Maliki yaumiddin.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat. bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. .

Maksudnya: Allah mendengar orang yang memujinya. DUDUK ANTARA DUA SUJUD DUDUK SEPERTI MELUTUT Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni wahdini wa'afini wa'kfu 'anni. pimpinlah aku. Maksudnya: Ya Tuhanku ampunilah aku. Ertinya: Ya Tuhan kami. rahmatilah aku. perbaikilah aku. IKTIDAL SELEPAS RUKUK BERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD Rabbana lakalhamdu. berilah aku rezeki.IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK) BERDIRI SAMBIL MEMBACA Sami'allahu liman hamidah. afiatkanlah aku dan maafkanlah aku. SUJUD PERTAMA TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali). Maksudnya: Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia dengan sifat kepujiannya. Bagimu segala puji. angkatlah darjatku. .

Salam atasmu wahai Nabi dan rahmat Allah dan keberkatanNya. Wa'asyhadu anna Muhammadar Rasulullah. Assalamu'alaina wa'la 'ibadillahis salihin. Seperti yang Engkau berkati Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Asyahadu alla illaha illallah. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Tinggi. Aku mengaku bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah. sembah bakti dan segala kebaikan bagi Allah. . Assalamu'alaika aiyuhan nabiyu warahmatullayhi wabarakatuh. Demikian pula mudah mudahan dianugerahkan kepada kita dasn kepada segenap hamba-hambaNya yang soleh. Fil 'alamina innaka hamidummajid. Ya Allah berilah rahmat dan kesejahteraan kepada junjungan kita Nabi Muhammad dan keluarga Muhammad. Allahumma solli'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Kama barakta 'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Maksudnya: Salam dan sejahtera. Dan berkatilah Muhammad dan keluarga Muhammad. Dan aku mengaku bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah.TAHYAT AKHIR Attahiyatul mubarakatus solawatut taiyibatu laillah. Kama sollaita'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Wabarik 'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Seperti apa yang telah Engkau anugerahkan kesejahteraan kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim.

Maka bagiMu pujian atas apa yang telah Engkau hukumkan. Maksudnya: Tuhanku. Tidaklah hina orang yang telah Engkau muliakan. Astaghfiruka wa'atubu ilaik. Amat berkat Engkau hai Tuhan kami dan maha tinggi Engkau. Dan afiatkanlah aku bersama orang yang telah Engkau beri.:"Allah humah dini" kepada "Allah humah dina" "Wa'a fini" kepada "Wa'a fina" ''Watawallani" kepada "Watawallana" "Wabarikli" kepada "Wabariklana" "Waqinii" kepada "Waqina" . Wainnahu layadziluman walait. pimpinlah aku bersama orang yang telah Engkau pimpin. Walaa ya'izzuman 'adait. Wabarikli fimaa a'tait. Dan peliharalah aku seperti orang yang telah Engkau pelihara. Ampunilah aku dan maafkanlah aku. Kerana Engkau yang menghukum bukan Engkau yang dihukum. Dan anugerahilah aku seperti orang yang telah Engkau anugerahi. Tabaa rakta rabbana wata'alait. Falakalhamdu 'ala maaqadzait. makmum hanya perlu menadah tangan serta menyambutnya dengan Amin sahaja. Fainnaka taqdhi wala yuqdha 'alait. kalimah-kalimah berikut hendaklah dibaca dan ditukar. Waqinii syarramaa qadzait. Tidaklah mulia orang yang telah Engkau hinakan. Dan Allah limpahkanlah rahmat dan sejahtera kepada junjungan Nabi Muhammad yang ummiy dan keluarganya serta sahabatnya. Watawallani fiman tawalait. manakala orang-orang yang menjadi makmum tidak perlu membaca pada kalimah kalimah tersebut. Wa'a fini fiman 'afait.DO'A QUNUT Allah humah dini fiman hadait. Dan lindungilah aku dari perkara yang telah Engkau qadhakkan. Wasallallahu 'ala Saidina Muhammadinin nabiyil ummiyi waala aalihi wasahbihi wasalam. Jika anda menjadi imam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful