PROIECT DIDACTIC

Unitatea de invatamant:Gradinita ,,Floare de lotus’’Odoreu Data:10.05.2011 Grupa :Mica A Educatoare:Lipovan Monica Alina Tema de studiu:,,Ce si cum exprimam ceea ce simtim’’ Tema zilei :,,Sub cupola circului’’ Mijloace de realizare:Activitate integrata Denumirea activitatilor: ADP :Buna dimineata Arlechino! Jocuri si activitati didactice alese ALA:Constructii:,,Arena circului’’(macheta) Arta:,,Coifuri’’-lipire,decorare Activitati pe domenii experentiale ADE:(DS+DEC):,,Arlechino se joaca cu noi’’ -activitate matematica-joc didactic

jos)in care au gasit jucaria ascunsa 5.mingi.conversatia.demonstratia .transpunandu-se in lumea magica a circului Obiective operationale: 1.-dactilopictura (Farfuriile clovnului) Jocuri si activitati didactice alese: ALA:.acrobatii)specifice lumii circului  Sa participe activ si cu placere la jocurile si activitatile initiate pe tot parcursul zilei. Sa ascunda jucaria in locul (pozitia spatiala)indicat de clovn.jonglerii .obiectele puse la dispozitie(animale. Sa execute corect dupa modelul clovnului.tumbe.sus..identiticand corect acel loc 6. Sa-si coordoneze miscarile corpului cu ritmul melodiei respectand indicatiile clovnului Metode didactice: Observatia. Sa denumeasca obiecte exprimandu-se corect in propozitii simple.langa.La circ’’-jocuri distractive.)pentru a realiza o macheta a circului 2. Sa decoreze farfurii folosind tehnica dactilopicturii.explicatia.minim 3 cuvinte 3.miscarile sugerate de continutul cantecului respectand ritmul 8.obiecte)si aspecte (dresuri. Sa amplaseze cu ajutorul clovnului.asezand corect petele de coloare pe toata suprafata .fara a amesteca culorile.aproximativ 80% din efectivul grupei 7. sub. Sa denumeasca corect pozitiile spatiale (pe. Sa lipeasca buline colorate pe coifuri folosind corect pasta de lipitit pe toata suprafata 4.personaje.tonete.dans Scop:  Familiarizarea copiilor cu diferite elemente (animale.omuleti etc.

minge.jucarii specific circului.jucarii de diferite marimi.tren)  DEC (dactilopictura) -cutia magica.leu.mingi.aplauze.macheta.pahare.laveta umeda  DS (act.individual Elemente de joc: supriza .acuarele.lavete umede  ALA  Saltele.cd-rom Material didactice:  Constructii: .mingi colorate. SCENARIUL ZILEI .inchiderea si deschiderea ochilor MOTIVATIA ZILEI Va sosi un clovn (educatoarea)de la circ care va solicita ajutorul copiilor de-a se pregati pentru un spectacol .  Arta  Coifuri.papusa.animale de la circ .buline colorate din hartie .masina.baloane Forma de organizare:frontal.Mijloace didactice: laptop. Matematica) -saculet cu jucarii(elefant.arena circului.farfurii de carton.tunel.aducand cu el o multime de elemente specific din lumea circului pe care le va folosi pe tot parcursul zilei in jocurile si activitatile propuse.lipici.cercuri.

va ascunde jucarii pe care copii va trebui sa le gaseasca. ORGANIZAREA ACTIVITATII     Se vor creea toate premisele pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor propuse Se va aerisi sala de grupa Se vor amenaja cele 2 centre de interes cu materialele specific Intr-un colt vor fi mamenajate diferite obiecte specific circului(baloane.vor picta farfurii iar la sfarsit vor dansa si ne vor juca in lumea circului distrandu-se si amuzandu-se . Pe tot parcursul zilei ne vom juca alaturi de clovnul Arlechino care le va pregati diferite suprize.imagini de la circ.Ziua va porni de la intalnirea de dimineata unde clovnul va prezenta niste imagini sugestive din lumea circului(dresura animale.mingi.jucarii. copiii.Captarea atentiei si enuntarea ACTIVITATEA EDUCATOAREI Se va face prin aparitia clovnului (educatoarea) -Buna dimineata .se trece apoi la salutul de dimineata unde clovnul Arlechino doreste sa faca cunostinta cu toti copii .magicieni.clovn.jonglerii.tunel.saltele)  Se va sigura intrarea ordonata a copiilor in sala de grupa SECVENTA DIDACTICA 1.Vom lucra pe sectoarele constructii si arta.Dupa prezentari copii se vor amuza imitand miscarile clovnului.cercuri.acrobati.eu sunt clovnul ACTIVITATEA COPIILOR -Buna dimineata! STRATEGII MODALITATI DIDACTICE DE EVALUARE Observarea sistematica a .cortul circului) .

o sa pictam farfurii Si toata ziua o sa ne distram si o sa ne amuzam Intalnirea de dimineata: Se trece la prezentarea pe laptop a unor imagini sugestive din lumea circului .eu imi spun numele .o sa decoram coifuri. .alergari pe loc.) In urma defasurari exercitiilor se va trece la prezentarea celor 2 sectoare pregatite: .obiectivelor 2.Prezentarea noului continut si Arlechino si am venit de la circ sa ma ajutati sa ma pregatesc pentru un spectacol de circ ..tu cine esti? Dupa terminarea prezentarii. .Copii acum suntem plini de energie si Conversatia -asculta cu atentie comportamentului -privesc imaginile si asculta cu atentie ce spune Observatia clovnul -Buna dimineata eu sun Antonia! Conversatia Analiza raspunsurilor date -executa miscarile sugerate de clovn Explicatia . Pentru a destinde putin atmosfera clovnul le va sugera copiilor sa faca cateva exercitii fizice(sarituri...-Ca sa stiti mai bine ce se intampla la circ v-am adus niste imagini pe care o sa le urmarim impreuna’’ ..Pentru ca azi suntem in lumea circului si o sa ma ajutati vreau sa facem cunostinta..Buna dimineata eu sunt Arlechino.iar voi mi-l veti spune pe al vostru.batai din palme etc..copiii vor salute in cor clovnul..o sa facem jonglerii adica o sa ascundem tot felu de jucarii.(o sa pregatim impreuna circul .

In cazul in care copiii au nevoie de ajutor.vom realize circul.personaje pe care le vom aranja in acest cort.pe care va trebui sa le lipitipe tot coiful.mingi. va veni cu indicatii si demonstratii suplimentare. Clovnul va dirija copiii sa –si ocupe locurile si va urmari modul in care copiii rezolva sarcinile primite .masinute .si aceste buline colorate .dirijarea invatarii trebuie sa ne apucam de treaba. Dupa terminarea activitatilor propuse se va face expunerea coifurilor si prin descrierea machete cu accent pe denumirea pozitiilor spatiale .lipici.Veti lua pasta de lipit o intindeti pe toata suprafata si apoi veti lipi bulina pe coif. Dupa familiarizarea activitatilor alese se va trece la jocul didactic matematic care presupune ascunderea unor jucarii de catre clovn scoase de copii dint-un saculet si denumindule in prealabil.uite asa. -privesc si asculta cu atentie indicatiile clovnului -privesc demonstrarea facuta de clovn Observarea sistematica a Demonstratia comportamentului -isi ocupa locurile la sectoare Analiza produselor activitatii .-In acest loc am pregatit niste coifuri.Aveti aici animale.uite aici am pregatit cortul unde va trebui sa asezam asa cum am vazut in imagini.toate lucrurile de care am nevoie ca sa pot face un spectacol. Acum sa vedem cine si unde doreste sa se aseze.’’ ..trenulet.uite cum este acesta.

Acum inchideti ochisorii.Ca s-o pot ascunde voi va trebui sa inchideti ochii.. 2.eu am s-o ascund iar voi va trebui sa o gasiti.eu ascund jucaria.Nu aveti voie sa treceti dincolo de scaune . Copiii acum o sa facem magii adica ascundem jucarii si pentru asta v-am adus ceva.iar copilul care a scos jucaria din sac o va cauta.Copiii vor fi asezati in semicerc iar clovnul va prezenta folosind procedeul suprizei saculetul cu jucarii.Uite de aici din saculet un copil va scoate o jucarie.apoi va explica si demonstra modul in care se vor juca.Jocul de proba Clovnul va solicita un copil pentru a efectua jocul de proba si se vor sublinia clar regulile jocului:  Se scoate jucaria Observarea -un saculet Observarea sistematica a comportamentului -asculta cu atentie Explicatia Demostratia -copilul ales face jocul de proba -asculta cu atentie jocul de proba .Explicarea si demostrarea jocului: Explicarea si demonstrareavor avea loc concomitent pentru intelegerea mai usoara a sarcinii . si-o sa –I deschideti doar cand bat din palme .o va denumi(papusa)apoi mi-o da mie.bat din palme. Oare ce?(se prezinta saculetul) 1.trebuie sa o cautati doar in partea aceasta.voi ati deschis ochii.

Complicarea jocului In aceasta etapa clovnul va sopti copiilor pozitia spatial (locul)iar copilul solicitat va ascunde jucaria . Pe tot parcursul activitatii copiii vor fi apreciati verbal dar si prin aplauze 4.Asigurarea Pentru acest moment al activitatii clovnul va feed-backului sugera copiilor sa caute in sala de grupa o cutie magica care contine farfuriile ce urmeaza a fi pictate de catre copii. .un alt copil va cauta jucaria. jos.. Se va urmarii denumirea corecta a jucariilor prin exprimarea in propozitii simple si denumirea corecta a pozitiei spatial 3.jucariile din saculet vor fi ascunse in urmatoarele pozitii spatial( sus.Executarea jocului de catre copii Vor fi solicitati 5 copii pentru desfasurarea jocului. Se denumeste  Se da clovnului  Se inchid ochisorii  Se ascunde jucaria  Batai din palme-deschidem ochisorii  Se cauta jucaria  Se aplauda cand se gasete jucaria 3.langa.sub).-Copii pana acum ati ascuns si ati gasit jucarii dar sa stiti ca la voi in grupa s-a Explicatia -cauta jucariile ascunse de clovn Demonstratia Analiza raspunsurilor date -ascund jucariile unde le sopteste clovnul -cauta cutia magica .Obtinerea identificate performantelor 4.pe .

.sus pe 6.decat una .lavete Observatia umede pahare Conversatia Observatia sistematica a comportamentului Asculta si urmaresc demostratia facuta de clovn Demonstratia -executa miscarile -aseaza farfuriile in locul indicat de clovn Analiza produselor activitatii .’’ Se va prezenta farfuria model urmand ca fiecare copil sa decoreze prin dactilopictura farfuria primita cu culorile puse la dispozitie.acuarele.Fiind o tehnica cunoscuta de copii..Pentru ca m-ati ajutat si am reusit sa realizam toate materialele pentru -in cutie se afla:farfurii.urmand apoi ca acestea sa fie apreciate de cunostinte atat colectiv cat si individual.ascuns o cutie magic ape care haideti so cautam impreuna.cea model.Transferul raft). Ploaia cade ne-ncetat Varful degetelor bat 5. .langa dulap..se scot materialele din cutie se denumesc si clovnul devine suparat ca nu sunt ornate farfuriile pentru spectacol .clovnul va cere copiilor sa-si aseze farfuria intr-o anume pozitie spatial(pe masa.’’ Dupa gasirea cutiei clovnul va anunta tema si obiectivele si se vor intui materialele.procedeul de lucru va fi doar reamintit acestora urmand ca ei sa realizeze sarcina.-Ei oare ce-o fi in aceasta cutie?Sa vedem impreuna .. Se vor realiza exercitiile pentru incalzirea muschilor mici ai mainilor cu ajutorul unei poezii: ..Evaluarea Degetele sunt petale performantelor Se deschid precum o floare’’ La sfarsitul activitatii.

Incheierea activitatii spectacol.7.avand ca scop destinderea copiilor prin miscare. .jocuri prin tunel.La revedere copii! -executa jocurile distractive ascultand indicatiile clovnului Observarea Observarea sistematica a comportamentului -La revedere Arlechino! .dar si executarea in diferite ritmuri a acestor miscari.. In incheierea activitatii clovnul le va multumi copiilor pentru ajutor le va aprecia munca si ii va recompensa cu dulciuri cu cate o masca de clovn.circ’’-coltul amenajat in acest sens unde vor executa doua jocuri distactive.jocuri cu mingea.eu zic sa mergem acum la circ sis a ne distram impreuna. Dupa executarea jocurilor copii vor fi lasati liberi sa execute tumbe. Copiii isi vor pune coifurile si impreuna cu clovnul se vor deplasa la .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful