Tonul in Comunicarea Scrisa

Ton si Stil in comunicare

Ianinte sa incepi o scrisoare, trebuie sa hotarasti nivelul de comunicare. Trebuie sa hotarasti daca limbajul trebuie sa fie f o r m a l , s t a n d a r d , sau i n f o r m a l. Trebuie sa hotarasti daca un vocabular tehnic sau de specialitate va produce confuzie. Sau daca cuvintele pe care le-ai ales arata o atitudine pozitiva, negativa, sau neutra fata de subiect si daca aecste atitudini sunt potrivite. Toate aceste decizii vor crea t o n u l a ceea ce vei scrie si vor arata atitudinile tale fata de subiect, cititor si fata de tine insuti. In acelasi timp, ce scrii trebuie sa fie concret sa foloseasca vacabular specific, si sa creeeze o comunicare clara si eficienta 1. Formalitate vs. Informalitate .

Fiecare nivel al limbii are propriul ton. Pana la a hotari nivelul limbii folosite, hotaraste gradul de f o r m a l i t a t e sau i n f o r m a l i t a t e pe care vrei sa-l adopti. Acest lucru depinde de situatie si de normele grupului.

Ex.: Un discurs de acceptare a unei distinctii este formal, astfel ca nu vei vorbi ca la telefon. Limba scrisa este de obicei mai formala (in ton si structura) decat limba vorbita, pentru ca ceea ce scrii nu este sprijinit de nuante si inflexiune si expresii faciale .

-

Mergi la mijloc intre formal si informal. Evita cuvinte nefamiliare si propozitii complexe. Evita argoul si obscenitatile.
Evita pe cat posibil greselile de gramatica. Astfel, toata lumea va aprecia mesajul fara subiectivitate. Nu va limita ideile pe care le propui.

2. Cuvintele tehnice si specializate

Feicare grup de oameni foloseste vocabular specializat. Psihologii vor vorbi despre "formarea reactiilor," la clienti "proiectii," si "depresii clinice." La forbal vei auzi “fault”, “corner” si “lovitura de pedeapsa”. In ambele situatii trebuie sa fii familiarizat cu fotbalul si psihologia pentru a intelege conversatiile. ! Nun este gresit sa folisesti limbaj specializat, daca audienta ta il foloseste si intelege.

Daca nu stii cat de potrivit este limbajul ales pentru audienta ta, incearca sa citesti ce ai scris ca si cand ai fi audienta ta. ! Daca vrei sa definesti un cuvant, o fraza explicativa va fi de ajuns. Poti deifni proiectiile in sens psihologic ca "lozalizarea trairilor si gandurilor cuiva un mintea altcuiva". Daca crezi ca oamenii mai au nevoie de informatii, atunci, o anecdota (ex., o poveste) sau o analogie (ex., o comparatie a unui lucru nefamiliar cu un lucru familiar) il va ajuta pe cititorul tau sa inteleaga. ! Un vocabular specializat iti va limita audienta la experti in materie. Un astfel de vocabular iti va indeparta audienta si va transforma comunicarea intr-una formala. Cei mai buni scriitori isi aleg vocabularul in functie de audienta.

1
Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale.

www.fwd.aiesec.ro

in majoritatea situatiilor iti vor indeparta cititorul. 5. Dupa cum reactionam la tonuri ale vocii prietenoase. foloseste cuvinte concrete (explicite) decat abstracte de genul: dragoste.: Daca scrii unui redactor sa protestezi impotriva unui editorial. negative sau neutre Cand alegi cuvintele. "Slab. EX. u n v o c a b u l a r n e u t r u e s t e n e c e s a r . Tonul pe care il folosesti trebuie sa depinda de scopul comunicarii si de relatia pe care vrei s-o creezi intre tine si cel care va citi. Iritarea orientata spre cititor va avea rezultate daca scopul spre care te indrepti este convingator. pozitive sau negative. vei avea mai multe rezultate daca ai o atitudine prietenoasa. EX. In astfel de situatii. putere. Daca spunem ca este “incapatanata” vom trada o atirudine negativa. pe cand cuvintele abstracte vor avea intelesuri foarte diferite de la om la om.: Daca scrii spre directorul de relatii publice al unui magazin pentru ca platit in plus. tonul pe care il vei folosi (prin cuvintele alese si prin felul in care formulezi propozitiile) vor arata atitudinea ta fata de tine insauti." de exemplu. cuvinte explicite ex. este mai neutru decat "zvelt" sau "slabanog" dar nu la fel de neutru ca greutatea si inaltimea exacta a individului. de afaceri. grija. Ce este interesant cand alegi intre doua cuvinte dintre hotarat / incapatanat zvelt / slab prudent / las vulgar / comun este ca spun mai multe d e s p r e t i n e decat d e s p r e c e s c r i i .aiesec. Pe cand iritarea si ironia sunt uneori potrivite.etc. iti tradezi propriile tale atitudini. vs.ro . fericit. In majoritatea situatiilr in care scrii pentru afaceri. Un ton eficient trebuie sa arate incredere in propria opinie. fata de cititor si de subiectul in cauza. ca si invorbit ce spui va conta mai putin decat cum o spui. Cuvinte pozitive.fwd. Prin aceste cuvinte. trebuei sa hotarasti intre cuvinte p o z i t i v e sau n e g a t i v e si atitudinile pe care le arata..: Dacia Nova 2000. foame. Sugestiile noastre despre ton si stil • Oricand este posibil. www. Pentru ca cuvintele explicite vor avea acelasi sens pentru mai multi. sau rezonabile la fel reactionam si in scris. iritate. In majoritatea situatiilor tonul tau trebuie sa arate ca esti o persoana rezonabila adresandu-te altei persoane rezonabile 4.3. Tonul comunicarii Putem vorbi de un ton al comunicarii. si poate spune cititorului tau daca crezi ca redactorul este incompetent sau inteligent si astfel va trage concluzia. scopul tau este sa fii obiectiv. pompoase. Daca descrii pe cineva ca “hortarat” arata o atitudine pozitiva. Foloseste cuvinte concrete 2 Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale. ura. mentinand atentia cititorului asupra suboectului decat asupra ta. In scris.

explica concepte noi prin lucruri familiare. In timp ce alegi tonul pe care il vei folosieste este important sa tii minte ca citiorul de afaceri este un cititor ocupat.fwd. fie in interiorul companiei tale. unul care scaneaza pagina pentru ideile esentiale. www. fie spre un client. nu incheia brusc 3 Acest material a fost pus la dispozitie de catre si nu poate fi folosit decat in scopuri educationale. Iata cateva sugestii pentru ce trebuie sa tii minte cand scrii o scrisoare de afaceri. Acest lucru este si mai important in scrisorile de afaceri cu cat este in literatura." sau "Copiatorul HP 2003 pe care l-a cumparat in 1985 lasa linii negre pe pagini si nu poate fi reparat"? Alte sugestii pentru scrisorile de afaceri: .: Scrii un memo unui supraveghetor.• Fii clar Expresiile clare usureaza cititul pentru ca este mai usor pentru cititor sa isi inchipuie ceea ce spunem. trei ori Foloseste incheierea. sa scrii.ro . • • • • • • • • • • Scrie o pagina maximum. EX. spunandu-I ca este nevoie de un nou xerox. Fii cat de consi posibil si evita cuvintele nenecesare. si datele tale de contact Numarul de cont daca e vorba de un contract Verifica gramatica! Verifica de doue.aiesec. ce ar fi mai eficient.da nume si numere clare .foloseste exemple .. "un copiator s-a invechit. 4-5 paragrafe bine structurate Marimea fontului: 11 Un spatiu jumatate intre randuri Margine la stanga paragrafului Foloseste logo-ul companiei Scrie adresa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful