INJECŢIA INTRADERMICĂ

Definitie: Administrarea de soluţii medicamentoase lichide în derm cu ajutorul unui ac atasat la seringa. Scop: Explorator: - intradermoreacţii (I.D.R.) la tuberculină (P.P.D); - testarea la diverse alergii medicamentoase , alimentare, din mediul extern. Terapeutic: - anestezie locală; - desensibilizarea organismului în cazul alergiilor. Locuri de elecţie: Zone lipsite de foliculi piloşi: - faţa anterioară a antebraţului; - faţa externă a braţului şi a coapsei; - orice regiune în scop de anestezie.

Soluţii administrate: - izotone , uşor resorbabile, cu densitate mică. Resorbţia: - foarte lentă Materiale necesare: masuta de tratament, seringa de tuberculina sau de insulina de U.F. sterila, ac pentru injectia intradermica de U.F. steril, solutia medicamentoasa indicata de medic, tampoane de vata imbibate in alcool sanitar / paduri alcoolizate, comprese de tifon sterile, manusi de U.F., tavita renala, incinerator. Pregatirea pacientului: - psihic; - fizic. Efectuarea tehnicii: - asistenta îşi spală mâinile; - dezinfectează locul injecţiei; - se întinde şi imobilizează pielea cu policele şi indexul mâinii stângi; - se prinde seringa în mâna dreaptă (între policele şi mediul mâinii drepte) şi se pătrunde cu bizoul acului îndreptat în sus în grosimea dermului; - se injectează lent soluţia prin apăsarea pistonului; - se observă, la locul de injectare, formarea unei papule cu aspectul cojii de portocală, având un diametru de 5-6 mm şi înălţimea de 1-2 mm; - se retrage brusc acul, nu se tamponează locul injecţiei; Se reorganizeaza locul de munca. Ingrijirea ulterioară a pacientului

se citeşte reacţia în cazul intradermoreacţiilor la intervalul de timp stabilit (aproximativ 30 minute). efedrină..lipotimie. Incidente . şoc anafilactic cauzate de substanţa injectată (datorita alergiilor puternice). să nu comprime locul injecţiei.scurgerea solutiei din papula – cand nu a fost introdus tot vfarful acului. . .este informat să nu se spele pe antebraţ. hemisuccinat de hidrocortizon când injecţia are drept scop testarea sensibilităţii organismului la diferite alergene DE EVITAT: .asistenta pregăteşte adrenalină.absenta papulei cand acul a patruns subcutanat. DE ŞTIUT: .dezinfecţia pielii cu alcool în cazul intradermoreacţiei la tuberculină . .necrozarea tegumentelor din jurul injecţiei. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful