You are on page 1of 6

Yang di-Pertuan Agong

Yang di-Pertuan Agong


Yang Di-Pertuan Agong Malaysia
Monarki

[[|Jata Diraja Malaysia]]

Penyandang Sultan Abdul Halim Muadzam Shah (Sultan Kedah) sejak 13 Disember 2011

Gelaran:

Seri Paduka Baginda

Timbalan YDPA: Sultan Muhammad ke-V YDPA pertama: Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad

Pertabalan: Tempat kediaman: Istana Negara, Jalan Duta sebagai kediaman rasmi

Laman sesawang: Istana Negara Malaysia [1]

| align=left| |- |style="font-size:95%; padding: 0 5px 0 5px;" align=right|

Yang di-Pertuan Agong

Negara-negara lain Atlas

PortalPolitik |} Yang di-Pertuan Agong atau Raja Malaysia (tulisan Jawi: - )ialah gelaran rasmi bagi ketua negara Malaysia. Gelaran rasmi yang penuh adalah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Oleh sebab Malaysia mengamalkan sistem raja berperlembagaan, peranan Yang di-Pertuan Agong kebanyakannya hanyalah sebagai istiadat. Perlembagaan menyatakan dengan jelas bahawa kuasa eksekutif, secara teorinya di bawah kuasa ketua kerajaan, dilaksanakan oleh (atau dengan nasihat) Kabinet atau Jemaah Menteri yang diketuai oleh Perdana Menteri[2].

Bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong Malaysia.

Yang di-Pertuan Agong Malaysia sekarang ialah Sultan Abdul Halim Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari negeri Kedah.

Sejarah
Jawatan Yang di-Pertuan Agong diwujudkan hasil daripada Suruhanjaya Reid yang merangka Perlembagaan Persekutuan.Cadangan jawatan Yang Dipertuan Agong timbul berikutan tentangan terhadap penubuhan Malayan Union yang dilihat ingin menghapuskan Institusi Raja-Raja Melayu. Pada Ogos 1957, setelah memilih gelaran Yang di-Pertuan Agong dan menolak gelaran Yang di-Pertuan Besar yang dicadangkan sebelum itu, Majlis Raja-Raja telah bersidang untuk mengundi pemegang takhta yang pertama. Jika menurut tempoh lama memerintah, Al-Marhum Major-Jeneral Sultan Ibrahim ibni Al-Marhum Sultan Abu Bakar (Sultan Johor), yang dilantik menjadi pada tahun 1895, merupakan sultan yang paling lama memerintah, tetapi baginda menolak perlantikan tersebut disebabkan telah lanjut usia (ketika itu baginda berusia 84 tahun). Yang kedua dalam turutan, Al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin (Sultan Pahang), yang memerintah pada tahun 1932, tidak mendapat mandat secukupnya untuk dilantik. Yang lama memerintah seterusnya, Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dari Negeri Sembilan, yang menaiki takhta pada tahun 1933, kemudiannya telah dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong Malaysia pertama. Raja-raja yang hadir ketika pertabalan Yang di-Pertuan Agong Malaysia pertama adalah: 1. Al-Marhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Abdullah Al-Mutassim Billah Shah (Sultan Pahang; 1932-1974) 2. Al-Marhum Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad (Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan; 1933-1960) 3. Al-Marhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah (Sultan Selangor; 1938-1942, 1945-1960) 4. A-Marhum Sultan Badlishah ibni Almarhum Sultan Abdul Hamid Halim Shah (Sultan Kedah; 1943-1958) 5. Al-Marhum Sultan Ibrahim Petra ibni Almarhum Sultan Muhammad IV (Al-Sultan Kelantan; 1944-1960) 6. Tuanku Syed Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail (Raja Perlis; 1945-2000) 7. Al-Marhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III (Al-Sultan Terengganu; 1945-1979) 8. Al-Marhum Sultan Yusuf Izzudin Shah ibni Almarhum Sultan Abdul Jalil Nasruddin Shah (Sultan Perak; 1948-1963) 9. Tunku Ismail ibni Sultan Sir Ibrahim (Tunku Mahkota Johor; menjadi Sultan 1959-1981)

Yang di-Pertuan Agong

Lantikan
Ciri yang unik di seluruh dunia dalam sistem pemerintahan beraja Malaysia, jawatan ini digilirkan setiap lima tahun antara sembilan Pemerintah Negeri Melayu. Apabila menjawat jawatan Yang di-Pertuan Agong, seorang kerabat diraja akan dilantik sebagai Pemangku dalam negeri tersebut.

Giliran Negeri
Sistem penggiliran jawatan Yang di-Pertuan Agong setiap lima tahun dianggap unik. Ini kerana ia menggabungkan tradisi feudal berasaskan keturunan darah dengan konsep moden berasaskan perlembagaan. Malaysia satu-satunya negara di dunia yang mengamalkan sistem penggiliran ketua negara. Sistem penggiliran hanya diberikan kepada Raja-Raja Melayu dari negeri yang dahulunya dikenali sebagai Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Negeri-negeri Melayu Bersekutu terdiri daripada Perak, Negeri Sembilan, Selangor dan Pahang. Manakala Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu iaitu Perlis, Kedah, Kelantan, Terengganu dan Johor. Sementara itu Melaka, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak tidak berpeluang walaupun mereka menganggotai menjawat jawatan tersebut Majlis Raja-Raja. Selepas kitaran pertama sembilan Yang di-Pertuan Agong (1957-1994), aturan menurut Pemerintah negeri adalah menurut kitaran yang telah digunakan sebelum itu, iaitu: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Negeri Sembilan Selangor Perlis Terengganu Kedah Kelantan Pahang Johor Perak

Yang di-Pertuan Agong akan melantik sebagai istiadat iaitu Yang di-Pertua Negeri, atau Gabenor, kepada 4 buah negeri iaitu Pulau Pinang, Melaka, Sabah dan Sarawak. Yang di-Pertuan Agong yang ke-14 (sekarang) adalah Sultan Abdul Halim Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari Kedah

Faktor pemilihan
Pemilihan Yang di-Pertuan Agong berdasarkan kepada sistem giliran yang telah ditetapkan. Terdapat beberapa faktor yang akan dipertimbangkan oleh Majlis Raja-Raja melalui undi rahsia bagi menentukan pengganti bagi jawatan Yang di-Pertuan Agong seterusnya. Syarat yang akan diambil kira ialah: 1. 2. 3. 4. 5. Kekananan di kalangan Sultan dan Raja; Baginda berkenan untuk menjadi Agong; Tidak mengalami kelemahan atau ketidak upayaan mental; Merupakan Raja yang berada di kedudukan teratas; Mendapat sokongan sekurang-kurangnya lima Raja lain;

6. Dan bukan seseorang yang telah memegang jawatan Yang di-Pertuan Agong selama dua penggal berturut-turut.

Yang di-Pertuan Agong Faktor lain ialah usia dan tempoh masa pemerintahan dan kalau kita lihat daripada aspek status atau peranan yang dimainkan oleh Yang Dipertua usia dan tempoh masa pemerintahan seseorang Raja di sesebuah negeri amat penting kerana apabila baginda telah menjalankan pemerintahan dalam tempoh yang lama ini dapat menggambarkan kematangannya terhadap cara pemerintahan.

Kebaikan sistem
Hanya yang terpilih sahaja boleh dipilih iaitu menurut darah keturunan (monarki) tetapi di dalamnya itu tersemat dan tersisip peraturan yang bercorak demokrasi moden iaitu pemilihan secara moden. Keunikan tradisi ini bermula sejak tahun 1957, kuasa yang dimiliki oleh Yang di-Pertuan Agong mengatasi segala Raja-Raja Melayu sepanjang tempoh perlantikannya. Jika dibandingkan dengan England, Ratu Elizabeth II, sistem perlantikan rajanya tidaklah seunik di Malaysia, ini kerana sistem beraja England datang dari satu keluarga sahaja. Uniknya di Malaysia, pemilihan ketua negara datang dari kalangan sembilan orang Sultan yang memerintah Negeri-negeri Melayu.

Kuasa sebagai Raja Berperlembagaan


Perkara 181 (1), Perlembagaan Persekutuan menjamin kedaulatan dan kuasa raja terus berkekalan. Perlembagaan telah memperuntukkan beberapa kuasa kepada Yang di-Pertuan Agong. Antaranya ialah baginda diberi kuasa untuk memelihara kedudukan istimewa orang Melayu dan bumiputera negeri-negeri Sabah dan Sarawak dan menjaga kepentingan kepentingan sah kaum-kaum lain. Baginda juga berperanan sebagai ketua agama Islam bagi negeri baginda sendiri, Melaka, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, dan Wilayah-wilayah Persekutuan.[3] Di samping itu, Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong juga adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan Tentera Negara[4]. Di samping itu, Yang di-Pertuan Agong mempunyai peranan penting yang lain dalam kerajaan termasuklah[5]: 1. Melantik seorang Perdana Menteri 2. Menangguhkan pembubaran parlimen 3. Meminta supaya diadakan Mesyuarat Majlis Raja-Raja bagi tujuan membincangkan keistimewaan, kedudukan, kemuliaan, dan kebesaran raja-raja.

Senarai Yang di-Pertuan Agong


Raja-raja berikut pernah menjadi Yang di-Pertuan Agong sebelum ini: 1. Tuanku Abdul Rahman ibni Almarhum Tuanku Muhammad dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1895, memerintah pada 1957-1960, mangkat ketika memerintah pada 1 April 1960. 2. Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj ibni Almarhum Sultan Alaeddin Sulaiman Shah dari Selangor, diputerakan pada 1898, memerintah pada 1960, mangkat ketika memerintah pada 1 September 1960. 3. Tuanku Syed Putra ibni Almarhum Syed Hassan Jamalullail dari Perlis, diputerakan pada 1920, memerintah pada 1960-1965, mangkat pada tahun 2000. 4. Sultan Ismail Nasiruddin Shah ibni Almarhum Sultan Zainal Abidin III dari Terengganu, diputerakan pada 1907, memerintah pada 1965-1970, mangkat pada 1979. 5. Tuanku Al-Mutassimu Billahi Muhibbudin Sultan Abdul Halim Al-Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari Kedah, diputerakan pada 1927, memerintah pada 1970-1975. 6. Sultan Yahya Petra ibni Almarhum Sultan Ibrahim Petra dari Kelantan, diputerakan 1917, memerintah pada 1975-1979, mangkat ketika memerintah pada 29 Mac 1979. 7. Sultan Haji Ahmad Shah Al-Mustain Billah ibni Almarhum Sultan Sir Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam Shah dari Pahang, diputerakan pada 1930, memerintah pada 1979-1984. 8. Baginda Almutawakkil Alallah Sultan Iskandar Al-Haj ibni Almarhum Sultan Ismail dari Johor, diputerakan pada 1932, memerintah pada 1984-1989, mangkat pada 22 Januari 2010.

Yang di-Pertuan Agong 9. Sultan Azlan Muhibbudin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzudin Shah Ghafarullahu-lahu dari Perak, diputerakan pada 1928, memerintah pada 1989-1994. 10. Tuanku Jaafar ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman dari Negeri Sembilan, diputerakan pada 1922, memerintah pada 1994-1999, mangkat pada 27 Disember 2009. 11. Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah ibni Almarhum Sultan Hisamuddin Alam Shah Al-Haj dari Selangor, diputerakan 1922, memerintah pada 1999-2001, mangkat ketika memerintah pada 4 Disember 2001. 12. Tuanku Syed Sirajuddin ibni Almarhum Syed Putra Jamalullail dari Perlis, diputerakan 1943, memerintah pada 2001-2006. 13. Sultan Mizan Zainal Abidin ibni AlMarhum Sultan Mahmud Al-Muktafi Billah Shah Al-Haj dari Terengganu, diputerakan 1962, memerintah pada 2006-2011. 14. Sultan Abdul Halim Muadzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah dari Kedah, diputerakan pada 1927, memerintah pada 2011-kini.

Nota dan rujukan


[1] http:/ / www. istananegara. gov. my/ istananegara2/ [2] "Raja berperlembagaan" (http:/ / www. mkn. gov. my/ v1/ index. php/ bm/ fokus-mkn/ fokus_raja-berperlembagaan). Majlis Keselamatan Negara (MKN). . [3] Yang Di-Pertuan Agong - MyGovernment (Portal Rasmi Kerajaan Malaysia) (http:/ / www. malaysia. gov. my/ BM/ Main/ MsianGov/ YangDiPertuanAgong/ Pages/ YangdiPertuanAgong. aspx) [4] "Parlimen Malaysia" (http:/ / www. parlimen. gov. my/ pengenalan-lblakng. htm). Parlimen Malaysia. . [5] "Raja berperlembagaan" (http:/ / www. mkn. gov. my/ v1/ index. php/ bm/ fokus-mkn/ fokus_raja-berperlembagaan). Majlis Keselamatan Negara (MKN). .

Pautan luar
Senarai dan gambar Yang Di-Pertuan Agong (http://pmr.penerangan.gov.my/page.cfm?name=SenaraiAgong)

Sumber dan Penyumbang Rencana

Sumber dan Penyumbang Rencana


Yang di-Pertuan Agong Sumber: http://ms.wikipedia.org/w/index.php?oldid=2744677 Penyumbang: 09 Mac, Aurora, Aviator, Cassiopeta7, Che090572, CommonsDelinker, Dars86, Didie, Edmundwoods, Eneteng Kabisote, Fanatix, Hosiryuhosi, Kurniasan, Malekhanif, Manuelt15, Master2841, Mohamad Najib, Nguyn Nhan B ng II, Nguyn Nhan B ng III, Noynoy Aray Ko, Polar, Ranking Update, Rashdan, Siber79, Smim90, SunTzu2, Syafiqshahalam, SyahirSQRT2, Tnt1984, WayKurat., Yosri, Zamwan, 52 suntingan oleh tanpa nama

Sumber, Lesen dan Penyumbang Imej


image:Jata YDPA Malaysia.png Sumber: http://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Fail:Jata_YDPA_Malaysia.png Lesen: tidak diketahui Penyumbang: Smim90 Fail:Abdul Halim of Kedah.jpg Sumber: http://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Fail:Abdul_Halim_of_Kedah.jpg Lesen: Creative Commons Zero Penyumbang: Omar.salahudin File:Flag of the Supreme Head of Malaysia.svg Sumber: http://ms.wikipedia.org/w/index.php?title=Fail:Flag_of_the_Supreme_Head_of_Malaysia.svg Lesen: Public Domain Penyumbang: Mnmazur

Lesen
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported //creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/